Vilken dag!

Alla inlägg Skutskär Älvkarleby
Jag hoppas att ni är ute och firar vår kommun i Skutskär idag medborgare. Det erbjuds massor av spännande arragemang under hela dagen och om inte det vore nog så finns det möjlighet att se indiandans i Älvkarleby. På kvällen är det The Boppers som intar scenen på Holmarna om ni nu stannar hemma i kommunen och inte åker in på cruising. Det är även auktion på IP och Photo-Expo i Älvkarleby. Hur ska ni hinna med allt det här egentligen?

Så här ser programmet ut för Skutskär!

Vi erbjuder en promenad

”Från Lilla Vita till Preem”

Innehållande

• Tipspromenad om Skutskär längs hela stråket

• Föreningar presenterar sig

• Gatuförsäljning

• Musikunderhållning av lokala förmågor

och deltagande av Junisbarn

• Försäljning av finska varor från kylvagn

• Korpen anordnar motionspass

• PRO:s sångkör uppträder på Fyrklövern

• Båttur på Bodaån – Skutskärs Båtklubb

Photo-Expo i Älvkarleby

Extraöppet på biblioteket i Skutskär

Lek och skoj vid lekplatsen bakom Willys i Skutskär

Auktion på IP i Skutskär

Boppers på Holmarna

Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Gör som Gävle!

Alla inlägg
Titta vad duktiga vår stora kommun i norr har blivit med att skicka ut digitala kallelser till Kommunstyrelsen. Inga tryckta exemplar skickas ut utan nu skall politikerna använda surfplattor där de får tillgång till materialet via en speciell app. Den som väljer att trilskas får helt enkelt skriva ut det på eget bevåg.

Nu skulle det vara intressant om Älvkarleby kommun också följer samma linje nu när den digitala strategin antogs tidigare under sommaren. Vi har redan fått biblioteket ute på Facebook och det känns mer avancerat än att göra en PDF på varje kallelse och sända ut till ledamöterna. Ett bra intiativ av Gävle som försöker minska pappersanvändningen i sin kommun.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Röster om miljöskandalen

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6225946-roster-om-miljoskandalen

Flera berörda personer har givit sin syn på miljöskandalen i Skutskär där Baltic Tank medvetet låtit 600 ton svavelsyra läcka ut i naturen. Bland annat Tomas Waara, Tommy Lodin och vår egen Mikael Elmersjöö får komma till tals.

Nu har även TV4 gjort ett repportage från olycksplatsen samt så får vi se Mikko Laaksonen komma till tals. Han har blivit ansiktet utåt för Baltic Tank och är den som citerats i tidningarna. Idag pratar hela landet om Skutskär och så klart är det inte något positivt som placerar oss på kartan. Tack Baltic Tank nu vet grannarna att vi både luktar illa och är frätande vid kontakt.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Men då vänder vi blad

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6224618--det-var-ett-misstag-

"Det var ett misstag" är orden från styrelseordförande Mikko Laaksonen under presskonferensen. Är det ett annat sätt att säga "nu vänder vi blad" så har vi alla glömt det här. Nu riktar vi blickarna framåt och lämnar det tråkiga bakom oss. Inte ska vi behöva älta mer i det här för nu vet vi vad för dumt vi gjort och nu skall det till förbättringar.

Om en medborgare fimpar på backen och en blå fabror ser det kan den skriva ut en böteslapp på närmare 800 kronor. Men när ett företag häller ut 600 ton svavelsyra ut i naturen så är det ingen som är där och skriver några böter. Saneringen kommer att kosta, det vet vi, men det är nog lindrigt i jämförelse om Svensson väljer att hälla ut samma mängd gift i naturen.

Men visst skall saneringen prioriteras just nu och enligt artikeln så påskyndas arbetet för att få det genomfört så snabbt det bara går. Det är trots allt positivt att de nu vet att de måste agera så det inte ska pekas finger fram och tillbaka på vem som egentligen står ansvarig. Men släpp för tusan inte det här bara nu medborgare. Vi kan inte acceptera ett företag som spyr sönder vår natur på det här viset. Stå på er nu!
Ingen har kommenterat än bli den första!

De stora rapporterar om läckaget

Alla inlägg Skutskär
Det har blivit en nationell nyhet att nötterna på Baltic Tank släppt ut 600 ton svavelsyra i marken utan att reagera. Både SVT Gävleborg och Aftonbladet har noterat dumheterna och snart så kommer det bli en rejäl snurr på det här. En skandal som saknar ord men frågan är hur många ansvariga som verkligen kommer få sota för det här? Vem är det som egentligen drabbas när en katastrof inträffar?

Aftonbladets artikel
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article17375107.ab

SVT artikel
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/gavledala/just-nu-600-ton-svavelsyra-har-lackt-ut-i-skutskars-hamn-1

SVT Gävleborg (även på Rapport)
http://www.svtplay.se/gavledala
Ingen har kommenterat än bli den första!

Baltic tank erkänner

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6224307-kande-till-lackaget

På en presskonferens idag berättade Baltic Tanks styrelseordförande Mikko Laaksonen att de kände till läckaget. Det är en skandal det medborgare och vi får hoppas att det blir rättsliga följder av det här. Hur kan man vara så förbannad dum som företag och försöka mörka 600 ton svavelsyra som rinner ut i backen? Försvaret var att de tyckte det inte var så mycket att rapportera. Man slutar aldrig att häpna över hur huvudlöst företag kan agera mot vår natur. Det här kommer bli en följetong och vi hoppas att media får ta del av vad som nu kommer hända.
 
Kan orsaka kraftiga frätskador
http://arbetarbladet.se/nyheter/1.6223397-kan-orsaka-kraftiga-fratskador
Ingen har kommenterat än bli den första!

Månadens skitgrisar!

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6223168-600-ton-svavelsyra-har-lackt-ut-i-skutskars-hamn
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.6223718-600-ton-svavelsyra-lackte-i-skutskar
 
i två månaders tid har det läckt ut svavelsyra ut i Skutskärs hamn. Det är helt horribelt men värre blir det när företaget Baltic Tank vetat om det och medvetet struntat i att agera. Nu måste myndigheterna in fort och sätt hårt mot hårt för ett sådant företag måste få sitt straff. Vi får hoppas att det går att sanera bort det mesta så vi slipper obehagliga följder i framtiden.
 
 
Ingen har kommenterat än bli den första!

Hatten av till Älvkarlebys sportfiske

Alla inlägg Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6217340-fiskeplats-for-rorelsehindrade

Titta Folkpartiet för nu finns det en fiskeplats i kommunen som är anpassad för personer med en funktionsnedsättning. Älvkarleby sportfiske har ordnat så att det går att komma fram även om man har med sig en rullator eller rullstol. Det här är kanske ett tecken på att även badplatserna blir anpassade för funktionsnedsättning så kommer ett av våra partier att bli tillfredställda. Hatten av till Älvkarleby sportfiske som kämpat så väl för att förbättra samhället en smula för de som har det svårt.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Nu blir det andra bullar från Jakobsson

Alla inlägg Sport
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6217182--alla-ska-behandlas-pa-samma-satt-

Vi hann inte ens sätta oss ner så dyker Tommy Jakobsson (S), ordförande i SBN-nämnden och Ingalil Tegelberg (S) upp i en artikel i Arbetarbladet. Nu lovar Jakobsson att de ska se över det nuvarande bidragssystemet för föreningar och se om det går att göra några förbättringar. Men vad som skall förbättras, vad som är dåligt och vad som kan göras är vakt och diffust som oftast. Att säga att alla ska behandlas lika är lika förtroendeingivande som att hojta vi ska ha demokrati.

Men det här kommer bli något att följa till hösten och se vad förvaltningen får fram och om Socialdemokraterna kommer hinna slå sig på bröstet för det här innan det ens börjat närma sig val. Vi trodde snarare att det här vore något perfekt för att locka till sig väljarna. Intressant blir det i alla fall om de kommer fram till något nyttigt.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Hur långt har jämställheten kommit?

Alla inlägg
Är jämställdheten som råder i Sverige enbart en skapad av obekväma lagar och förordningar? Om vi kikar på hur våra könsroller egentligen ser ut i samhället så har vi inte kommit något vidare långt. Skillnaden mellan kvinnor och män är fortfarande ett begrepp som går i arv till generation efter generation där väldigt få bryter mot trenden och simmar mot strömmen. Tyvärr så är de döda fiskarna alldeles för många så de som väl försöker åt en annan riktning blir oftast obetydliga fisar i vinden.

Ni som ändå tycker att Sverige ligger långt fram i jämförelse med många andra länder kan vi bara hålla med er. Det finns länder där kvinnorna fortfarande är ett redskap och boskapen på gården har en högre status än om du är kvinna. Det finns länder där kvinnor inte har rätt att köra bil, att rösta, att vara ute efter ett visst klockslag och så vidare. Men nu vill vi fokusera på hur vårt lands könsroller egentligen är fördelade. Här kommer ett par saker som rör sig i huvudet just nu.

I Sverige rådet det fortfarande betydliga skillnader på lönerna mellan könen trots att de delar samma yrke. Det finns fortfarande företag som medvetet diskriminerar kvinnor för att de riskerar att föda barn vilket gör att många par kniper tills de nästan kasserat fertiliteten. Yrken som fortfarande är klassade som kvinnoyrken är mycket lägre stående i både status och lön i jämförelse med arbeten där männen är högt representerade.

Ta en sådan sak som hur vi ser ut. Skulle du kunna tänka dig att byta kläder med din fru för en dag och känna dig bekväm? Nej det gör du så klart inte eftersom hon klär sig som en kvinna. Men hon kan utan större bekymmer klä sig som en man. Hur kan det fortfarande vara så att ett plagg kan klassas enbart för ett kön? Och ibland räcker det med att färgen är en speciell för att berätta för oss trångsynta vilket kön som skall bära plagget. Ta en vända inne på en klädesbutik eller varför inte leksaksaffären så märker ni snabbt att kontrasten mellan flicka/pojke är horribel. Och kom inte och tro att det ska vara något genetiskt att killar enbart leker med bilar och flickorna hellre står vid en leksaksspis. Det är bara dina trångsynta värderingar som gör att dina barn och barnbarn fortsätter att falla in i de stereotypiska ramarna.

Men jämställhet handlar inte bara om kön utan även om sexuell läggning, etnicitet och religion. Om vi ska ha ett 100% jämställt samhälle kan vi inte diskriminera någon form av människor för deras beteende, kläder, tro eller kärlek. Låt alla få vara sig själva för en stund så lovar vi att det snabbt blir positiva förändringar.

Hur vill vi ha då? Färglösa leksaker som är helt könsneutrala? Ska vi bojkotta Barbie och Blixten Mcqueen för att uppnå ett jämställt samhälle? Nej givetvis inte för i ett fungerande samhälle kan vi ha kvar Barbie och Blixten men då behöver vi inte reagera om din pojke väljer att leka med dockor eller om flickan väljer att mecka med bilar istället. Leksaker är oftast en imitation av det vuxna livet så då ska en leksaksspis kunna finnas lika väl som ett bilgarage.

Om du inte funderar i de här banorna precis som jag vill jag att du gör ett försök åtminstone. Se dig omkring i din omgivning om det finns några spärrar som bör låsas upp. Det kan vara små men så otroligt betydande signaler vi sänder ut till andra som gör att vi förblir inskränkta. Vi kan avsluta med att även vi som sysslar med bloggen har massor av fördomar och inskränkthet att brottas med. Men vi försöker göra oss medvetna om problemet och var dag som går vill vi göra en insats för att det ska bli lite bättre.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Två förstelärare

Alla inlägg Skola
http://www.alvkarleby.se/nyheter/nyheter_detalj.asp?nyhetsid=182

Vi har fått två förstelärare i vår kommun, Annette Östberg och Lotta Andersson. De ska fungera som stöd i kommunens skolutveckling med fokus på matematik-NO samt svenska-SO. Om ni vill läsa mer om vad en förstelärare är kika på länken här nedan.

http://www.lr.se/duidinyrkesroll/karriartjanster/forstelarare.4.2e15552813c8cc3f72a4031.html
Ingen har kommenterat än bli den första!

Biblioteket även på Facebook

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/alvkarleby/1.6215360-alvkarleby-folkbibliotek-pa-facebook
http://www.alvkarleby.se/nyheter/nyheter_detalj.asp?nyhetsid=181

Nu har vårt bibliotek hittat till Facebook så nu finns möjligheten att gilla deras sida och hänga med på allt som sker. Det här är en del av den digitala strategin som kommunen antog tidigare under året. Vi får hoppas att det inte bara är en person på plats som vet hur man loggar in och sköter om Facebook utan att det är något som används flitigt för att nå ut till medborgarna.

Facebook väcker många känslor hos envar men till exempel vår blogg hade inte varit lika framgångsrik om inte communityn funnits. Vi når snabbt ut till flera hundra personer direkt med våra inlägg och dessutom har vi en god kontakt med de som har frågor, tips eller dylikt via chatten. Sedan är det enkelt för oss att sammanlänka till andra sidor och där få information om vad som sker runt om i kommunen. För att sprida information är Facebook guld värt men visst skulle även vi slippa alla förbannade spelinbjudningar och slippa läsa om när medborgaren går på toaletten.

Så sök på "Älvkarleby folkbibliotek" så finner ni sidan på Facebook!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Idrotta gärna men helst i Skutskär

Alla inlägg Gårdskär Skutskär Sport Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6214286-stora-skillnader-i-kommunens-stod-till-foreningar

Riktigt så dumt tänker vi inte resonera att det ska vara en orättvis fördelning för att Skutskär är centralort i kommunen. Det är väl mest logiskt utifrån hur många utövare och potentialen för användning som gör att Skutskärs IP står med högsta kostnaden. Om det ska finnas något att reagera på är väl om det inte finns någon vilja att bidra till de mindre orternas IP också. Hur kommer det sig att de får klara sig själva?

Sedan att jämföra mindre sporter med de största vi har är en svår jämförelse att få rättvis. Handbollen håller sig inomhus medan bandyn är utomhus på en enorm is som måste underhållas dagligen för att hålla godkänt skick. Men hur det har blivit så här måste ändå ligga på politikernas visioner kring idrott och hälsa i Älvkarleby kommun. Därför är det mycket lustigt att tidigare kommunalrådet Lars Skytt (S) kluckar över att ridklubben inte får någon mer hjälp. Vad vi kan minnas har kommunen hjälpt ridklubben något enormt med kostnaderna för rust och ombyggnationer. Det är ju ändå Socialdemokraternas politiska vilja som måste avspeglas i att fler föreningar får stöd i framtiden. Eller så kommer det här kunna bli en fråga inför valet för det kanske finns andra partier som har en annan syn på hur Älvkarleby kommun sköter om sina föreningar?
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vår Hollywoodexport

Alla inlägg Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6213201-ett-guldkantat-filmljud

Arbetarbladet har gjort en längre artikel kring Kenneth Skoglund som är hemmahörande i Älvkarleby. Han har i snart 20 år försörjt sig på att göra ljudeffekter till film och tv. Framgångarna har gjort att han har vandrat hela vägen fram till Hollywood och blivit belönad med en Emmy 2003. Läs artikeln eller besök hans hemsida för att se lite vad han har gjort genom åren och vad som är på gång.

http://www.soundcontrol.tv/soundcontrol.tv/home.html
Ingen har kommenterat än bli den första!

Nejonögonsfiske

Alla inlägg Skutskär Älvkarleby
http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1504

Har ni aldrig fiskat nejonögon medborgare? Vet ni vad nejonögon är för något? Nu har ni chansen att uppleva något unikt som arrangeras i samband med Toner på Laxön som är den 8:e september. Men fisket är dagarna före och sedan finns möjligheten att köpa nejonögon på Laxön. Så här står det på kommunens hemsida;

Notdragning och Nejonögonfiske,
Mordernare fiske Carl XIII bro 6 september 17.00 och äldre typ av fiske, Bifrostbron 17.30. 

Notdragning, stranden uppströms campingen lördagen 7 september 13.00 och 15.00.

Försäljning av Nejonögon i samband med Toner på Laxön söndag 8/9.

Toner på Laxön, söndag 8 september 12.00 – 17.00
Ingen har kommenterat än bli den första!

Photo-Expo

Alla inlägg Älvkarleby
http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1497

Johan Thunberg fortsätter att göra stora insatser för kulturen i Älvkarleby kommun. Den 31:a augusti och 1:a september har ni möjligheten att få ta del av en utställning där kända som okända fotografer ställer ut sina verk. Så här står det på kommunens hemsida;

Välkomna till Photo-Expo
den 31augusti och 1 september
på Älvkarleby Turist-och Konferenshotell

Vi har äntligen lyckats samla 16 stycken kända
fotografer från vårt närområde!
Utställningen är öppen mellan 11.00 -17.00

Utställningen har namnet,
”ALLT MELLAN HIMMEL OCH JORD”

Pressen är välkommen redan på fredag efter
kl. 13.00 när alla fotograferna hänger sina alster.
Frågor besvaras av Johan Thunberg, 0706-989551
 
Ingen har kommenterat än bli den första!

Firandet kräver en ledare

Alla inlägg
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.6206908-firandet-kraver-en-ledare

Larsgöran Svensson från Gårdskär som sitter i styrelsen för 150-års firandet i Älvkarleby kommun har givit sin syn på firandet hittills och vad som kommer komma. Han anser att det behövs någon som eldar på besökarna hela tiden om vad som är på gång så att de inte missar något. Dessutom har de ett mål att samla in 50.000 kronor till världens barn samt bli klara med kakboken med 150 olika kakrecept.

Att de slopat rislamporna ser vi som positivt att de tänkt till ett varv extra. Men vi kan pointera att det inte bara finns en brandrisk med dessa lampor utan även den nerskräpning som blir därefter med ståltråd som hamnar lite överallt och skadar natur och djur. Ni kanske minns hur det blev efter nyår när några kossor åt upp ståltråden som hamnat i hagen.

Idag står Marma som värd för firandet så ta chansen och besök vår sydligaste ort i kommunen för att äta mer kakor och lira lite bangolf.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Åk till Marma och fira!

Alla inlägg Marma
http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1455

Idag har ni möjligheten att delta i kommunens 150 års jubileum om ni åker till Marma. Långsand och Gårdskär har redan avverkat sina festligheter så nu står vår sydligaste ort som värd för firandet. VI kopierar direkt av vad som står i broschyren om firandet.

Ni är välkomna att uppleva

”Älvdagen i Marma”

kl. 10.00 - 17.00

Innehållande

• 11.00 Bangolfen öppnar, här är också starten för frågepromenaden

• 12.00 Flagghissning och 150-meterslopp för barn upp till 6 år längs stranden

• 13.00 Historik om Marmabygden

• 14.00 Frågepromenad

• Musikunderhållning med byanknytning

• Kanotpaddling samt möjlighet till att hyra kanot

• 14.30 Båtfärd med flottarbåten ”Stora”

• Hoppborgen finns på plats från start

• 15.00 Kakbord med kaffe

• Visning och körning med modellbåtar

• Femkamp

• Boule spela eller prova på

• Flottarkojan är öppen under hela dagen

Programbroschyr
http://www.alvkarleby.se/start/150program_id3519.pdf

Ingen har kommenterat än bli den första!

Att inte vara i tid

Alla inlägg Skola Skutskär
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.6202460-annorlunda-skolstart-i-bodaskolan

Det blev en annorlunda skolstart på Bodaskolan på grund av att byggnationerna inte varit klara i tid. I vilken gång i ordningen ser vi ett projekt bomma deadline egentligen? Är det så att byggbranschen är en bransch som saknar en korrekt tidsuppfattning eller kan det finnas andra anledningar till att man aldrig blir klar i tid?

Nu har Bodaskolan kört i en veckas tid och vi får hoppas att de kommer in i lokalerna snart så att undervisningen inte blir drabbad av mer förseningar. Vilken tur för våra barn att det finns kreativa pedagoger på plats så att de åtminstone hittar på något för att underhålla barnen när lokalerna inte är klara.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Inga badplatser om Österbring får välja

Alla inlägg Gårdskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6206331-stigenbergsbadet-pa-vag-att-forfalla

Patrik Österbring som är teknisk chef i Älvkarleby kommun ger tydligt sin syn på hur kommunen skall göra med sina badplatser. Vi ska nog slopa det ansvaret så slipper vi tänka på den kostanden. Då får någon annan sköta det om det är så att ni vill fortsätta bada under kommande somrar. Det känns ju lite som Österbring går åt lite fel håll nu när kommunen slagit sig på bröstet över den här rekordsommaren med turism och inflyttning. Vore det inte en god sak att sköta för kommunen då att ha attraktiva badplatser att erbjuda alla turister som besöker oss?

Ni som hänger med i svängarna så har Folkpartiet lämnat in en interpellation där partiet undrar om kommunen har planer att handikappanpassa badplatserna och nu har vi redan fått svaret tyvärr. Om viljan är så skral från förvaltningen att de helst vill slippa sköta badplatserna kommer de inte heller att bli anpassade för de med en funktionsnedsättning.

Folkpartiets interpellation
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6152885-edin-fp-anpassa-baden-
Läs 3 kommentarer eller kommentera du också!

Rädda hackspetten!

Alla inlägg Marma
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6206319-skogsbranning-raddar-hackspett

Stora Enso har under gårdagen genomfört flera bränningar på öar i Marma för att rädda den vitryggade hackspetten. Den har i det närmaste utrotats på grund av Sveriges avverkning av skog så nu försöker bolaget att rädda det bestånd som finns kvar och återskapa den miljö som den en gång levde i.

Vitryggig hackspett på Wikipedia
http://sv.wikipedia.org/wiki/Vitryggig_hackspett
Ingen har kommenterat än bli den första!

Odlad lax räddas av Erlandsson

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6202070-regeringen-vill-radda-den-odlade-laxen
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.6202469-nu-ska-laxen-raddas

I onsdags var det interpellationsdebatt i riksdagen där Eskil Erlandsson (C), som är vår landsbygdsminister, lovade att de kommer göra allt i sin makt att stoppa förslaget om att fasa ut den odlade laxen till 2020. Det är ett förslag från EU som hävdar att den vilda laxen håller på att dö ut i våra älvar och därför skall den odlade laxen stoppas. Nu har Eskil Erlandsson (C) tillsammans med Ardalan Shekarabi (S) kommit överens vilken linje Sverige kommer vandra i frågan. Vi får se hur debatten landar när den väl kommer upp på så hög nivå som i EU. Hur kommer de andra länderna att reagera över förslaget?
Ingen har kommenterat än bli den första!

En världsstjärna i armborst

Alla inlägg Sport
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6195401-ett-varldsnamn-i-armborst
 
Hur många av er visste att vi har en topprankad armborstskytt i kommunen som knep en bronspeng under årets VM? Tommy Holmgren är namnet på vår senaste sportsliga framgång. Arbetarbladet har gjort en längre artikel om honom och bakgrunden till valet av skyttegren. Från bloggen säger grattis till den fina placeringen i världsmästerskapet och hoppas att sporten får lite mera uppmärksamhet i framtiden. 
Ingen har kommenterat än bli den första!

Klockstapeln skall renoveras

Alla inlägg Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6195083-klockstapeln-i-alvkarleby-ska-renoveras

Nu står det klart att klockstapeln i Älvkarleby kan renoveras. Länsstyrelsen har givit sitt godkännande till Älvkarleby-Skutskärs församling att det är okej och nu kommer de behöva söka bidrag. Ni som hänger med i kyrkans värld vet att alla våra kyrkor har under den senaste tiden genomgått rejäla renoveringar och nu står klockstapeln på tur.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Tjädrar vilken nyhetstorka

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6194682-ursinnig-tjader-attackerade-folk

En galen tjäder har löpt amok i Skutskär men ni kan vara lugna för den är död nu. Vad är det här för nyheter? Stackars tjäder som inte fick komma till tals om varför han var så ilsken. Vår natur får gärna finnas på plats så länge den håller sig i skinnet. Annars skjuter vi av lite om vi märker att den blir allt för påtaglig. Jisses medborgare!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Bye bye Sodexo

Alla inlägg Skola Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6192173-hemlagat-smakar-bast

Något stort med höstens skolstart är den hemlagade maten som kommer serveras på våra skolor runt om i kommunen. Det är en satsning som bryter trender mot den snuskiga maten som Sodexo producerat till våra unga. Vi får hoppas att det här blir något bestående i skolan eftersom resultaten kan mycket väl öka nu när de äntligen får riktig mat i sig. Det får kosta vad det vill för det är det värt att ge våra barn nyttig och god kost under sin skolgång. Kanske bygden kan få chansen att komma och provsmaka maten som nu serveras? Vad säger ni på Rotskär?
Ingen har kommenterat än bli den första!

En succé med Byss-Calle

Alla inlägg Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6189514-byss-calle-ska-leva-i-30-ar-till

Det är inte bara kommunen som har jubileum utan även Byss-Callestämman som firar sin 30:e stämma i rad. Det blev gudtjänst, allspel och sedan buskspel. För den som besökte Älvkarleby kyrka under dagen kunde se spelmän från hela landet samlas och sprida sin musik. En av dem var Petrus Dillner som uppmärksammades lite extra med 500 kronor från hembygdsföreningen.

Byss-Calle på Wikipedia
http://sv.wikipedia.org/wiki/Byss-Calle
Ingen har kommenterat än bli den första!

Trio me' Bumba i Gårdskär

Alla inlägg Gårdskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6186312-stod-over-beatles-pa-affischerna
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.6187205-framdukat-for-fest-i-gardskar

Cirka 500 personer var på plats för att se det legendariska bandet Trio me' Bumba köra några av sina klassiska låtar i Gårdskär under deras 150-års jubileum. I artikeln får vi en välkänd historia att de var förband till självaste Beatles men fick stå som headline på affischerna. Det slår högt än idag det vill jag lova! I övrigt känner vi glädje över uppslutningen under firandet och ser ljust på fortsättningen. Nästa gång är det Marmas tur att bjuda på något alldeles extra!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Och så tar vi oss en liten kaka till

Alla inlägg Gårdskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6184893-kommunens-150-arsfirande-ska-bli-kakbok

Kommunens 150-års firande kommer bli en kakbok om Gårdskärsborna får bestämma. Tanken är att få ihop 150 olika sorters kakor men hittills har de bara skrapat ihop 64 stycken. Nog tusan bör det väl gå att hitta över 100 stycken utan problem på internet? Googla vettja så tror jag nog ni når ert mål med en kakbok från orten!


Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Naturtipset

Alla inlägg
http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1459

Just nu går det att se en utställning som Upplandsstiftelsen har ordnat på Skutskärs bibliotek. Där visar de olika smultronställen runt om i Uppland som man kan besöka. Det går även bra att kika på deras hemsida som ni ser länken här nedanför. Där har de samlat information om några platser i vår vackra kommun som de anser är extra attraktiva.

http://www.upplandsstiftelsen.se/naturtipset/sok-via-namnkommun__679
Ingen har kommenterat än bli den första!

Byss-Calle

Alla inlägg Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6183958-vem-var-byss-calle-

Arbetarbladet har pratat med Bo Hammarström angående årets Byss-Callestämma i Älvkarleby på söndag. Vi på bloggen har redan skrivit ett inlägg om själva stämman som firar 30 år i år. Tag chansen på söndag och delta i festligheterna kring Älvkarleby kyrka och Gammelgården.

Tidigare inlägg i bloggen
http://vadsker.se/2013/july/byss-callestamman.html
Ingen har kommenterat än bli den första!

En undrande Skutskärsbo

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/torget/1.6178889-varfor-behover-inte-hardrockarna-stada-

En från Skutskär har stigit in i det hårda kriget mellan vilken festival som egentligen är den skötsamma och lugna. Det står mellan Getaway i Gävle där hårdrocken är den centrala musiken och Reggaefestivalen i Furuvik. Insändaren är lite huvudlös eftersom personen verkar snarare ha något emot kritiken mot droganvändningen på Reggaefestivalen och att Getaway klarade sig helt utan några extra kostnader hos polisen. Om fokuset hade varit helt på nerskräpningen kring Getaway hade vi lyft på kepsen för visst såg det förjäkligt ut efteråt. Men att klanka ner på att Somaliska föreningen är där och hjälpte till med städningen är också huvudlöst. De har varit med flera år och städat så där finns det ett samarbete mellan Getaway och föreningen. Ingenting att reagera över!

Att de inte städar efter sig är alltid ett problem för någon lär göra det och det kostar pengar. Men att blanda ihop diskussionen kring vilken festival som är den rätta och att slänga in bärplockarna känns virrigt och missriktat. Ta nya dag medborgare och ladda om istället.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vi rustar Bodaskolan men toaletterna får vänta

Alla inlägg Skola Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6180059-ofrascha-toaletter-pa-bodaskolan-ska-rustas

Det krävdes klagomål från föräldrar för att kommunen skulle reagera på de undermåliga toaletterna på Bodaskolan. Nu finns det inga pengar för att göra något åt alla toaletter på skolan vilket gör att de måste välja den toalett som är värst. Den som beskrivs i artikeln där mattan inte bytts sedan 1971 när skolan byggdes kanske är en bra kandidat. Tänk hur många liter kiss det har runnit längs den mattan genom de år som passerat. Att Laila Fältström inte märkt att eleverna vägrar gå in på de kissdränkta toaletterna är väl snarare att skygglapparna suttit åt för hårt. Har hon inte sett att toaletterna varit i ett uselt skick förrän nu när någon reagerat?

Nåja det kanske blir fart om några fler föräldrar slår näven i bordet och kräver att alla toaletterna blir i dugligt skick. Det är inte acceptabelt att eleverna tvingas gå omkring och hålla sig en hel skoldag med fritis inräknat. Ut och gör er röst hörd föräldrar!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Folkpartiets motion om asfalt

Alla inlägg Gårdskär Långsand
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/alvkarleby/1.6180454-fp-vill-asfaltera-vag

Idag går det att läsa om Folkpartiets motion om att asfaltera vägen mellan Långsand och Gårdskär. Vi har redan presenterat motionen tidigare här i bloggen men det handlar kort om att vägen är i dåligt skick och med det ökade trycket på turism samt att hålla ihop kommundelarna bättre tycker Folkpartiet att vägen skall asfalteras. Den lämnas in till kommunfullmäktige den 25:e september.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vik dig inte för hatet medborgare

Alla inlägg

Först så öppnas det upp för att hata andra religioner. Idag får du snarare en klapp på axeln när du spottar på andras tro än att någon tillrättavisar dig och förklarar att dina värderingar ligger utan för gränsen till det tillåtna. Nu har hatet gått över till att jaga HBTQ-världen och så snabbt det verkar sprida sig. Det som sker i Ryssland sprids ut över Europa och när ingen annan reagerar tillräckligt starkt emot så fälls spärrarna ner i huvudet på folket. Det som vi i decennier kämpat för att få människor att förstå försvinner så otäckt lätt när vi viker oss för hatets inskränkthet. Hur kan vi vara så veka att vi inte ens står emot så lättvindiga åsikter? Men just nu vinner hatet mot religionen och mot de homosexuella många gånger om när ingen annan sätter ner foten och avfärdar dessa huvudlösa dumheter.

Men vi vill ställa frågan hur det är fatt egentligen med dig medborgare när du hatar så mycket? Har du tappat tron på demokratin? Ska vi rasera allt arbete med det jämställda samhället? Vad blir nästa steg i hatets riktning? Idag är det helt acceptabelt att inskränka i en människas liv så pass att vi talar om för den vad den skall tro på och vad den får älska. Om du nu i samma andetag värnar om demokratin men vill helst kasta muslimerna ut över den svenska gränsen så tappar du greppet om begreppet. Hur ska vi kunna sträva mot ett jämställt samhälle om vi nu ska begränsa en människas kärleksliv? Vad fan tror du att du har för mandat att tala om för mig vad jag ska tro på och vad jag ska älska? Det ryser längs ryggraden när jag tänker på hur många som rätar in sig i ledet kring dessa vidriga värderingar. Glöm inte bort det att många av de som redan står i ledet arbetar på våra skolor, i vården, inom polismyndigheten och inom politiken. Så när vidriga värderingar får tillräckligt bra fäste så sprids det även i de finare leden. Det är därför det blir så farligt när vi släpper efter för hatet och inte använder huvudet för att sträva efter ett bra samhälle.

Vi kan inte låta det få fortsätta så här medborgare för vem blir lycklig av att finna hat hos var och varannan granne. Ni såg ju hur förbannat galet det blev i Södertälje när ett harmlöst LSS-boende skulle inrättas och folket blev helt rabiata. Men det kanske ligger något i att den svenska skolan är en fullständig katastrof. Vi kanske inte längre klarar av att lära ut de grundläggande demokratiska värderingarna eller begriper sig på våra mänskliga rättigheter. Klarar vi inte av att uppnå de vanliga kraven i att skriva och räkna kan vi inte kräva att de ska förstå sig på vilken värdegrund vi skall ha. Det saknas något i världen som gör att hatet får flöda utan motstånd. Det är beklämmande att inte regeringen eller högt sittande ledare inte reagerar kraftigare än vad de hittills gjort. Att färga några naglar i regnbågens färger kommer inte att vända på myntet inte ens om halva Facebook delar bilden. Ni måste anstränga er mycket mer än så medborgare om ni vill att vi ska vinna mot hatet. Någon enkel resa kommer det inte bli nu att återfå samma samhälle som förut när vi släppt efter så pass mycket. Det är en trist sanning och det berör mig hårt när tanken slår till i huvudet. Är jag ensam med ett värkande huvud eller finns det fler som känner likadant?

Ingen har kommenterat än bli den första!

Showcamp för barnen

Alla inlägg Älvkarleby
http://www.bokaromanticsweden.se/product/showmiddag-idol-f%C3%B6r-en-dag-barn-biljett

Det går nu att anmäla sig till ett Showcamp för era barn på Laxön den 21 september. Under dagen övar barnen in en show tillsammans med Maria Walsh medan föräldrar och anhöriga kan roa sig vid sidan av. I priset ingår fika, lunch, galamiddag och så klart en sprakande show! De som ligger bakom arragemanget är Romantic Sweden som fortsätter att överraska med spännande grejer. Vi får hoppas att barn och föräldrar tar chansen och besöker Officersmässen på Laxön den 21:a för att delta i ett första steg ut i artistlivet eller varför inte bara en riktigt rolig dag tillsammans med andra människor.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Gårdskär 150 år

Alla inlägg Gårdskär

http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1454

På lördag är det dags igen och fira att kommunen fyller 150 år. Och den här gången är det Gårdskärs tur att fira och erbjuda oss medborgare något alldeles extra. Vi har kopierat rakt av det som står i programbladet som skickades ut tidigare under sommaren. Det här är vad vi kan göra i Gårdskär den 17:e augusti;

Gammaldags kvitterkväll - eller dag

Innehållande

12.00 – 14.00 - Hästskjuts efter ardenner

13.00 - Agility - hunduppvisning

Våfflor med sylt och grädde

Casting - kastspöprecisionskastning

Bollkastning, chokladhjul samt fiskdamm

14.00 - Allsång och uppträdande av Trio me Bumba

16.00 - Danne & Micke från bl. a. Cash is King rockar loss

Kaffelada med kakbuffé

Strömmingsburgare

Loppis (SMU)

Lokala artister på scen under dagen

Tag chansen medborgare och besök vår vackra ort Gårdskär och prova på vad de har att erbjuda. Kika gärna i programbladet för vad de övriga orterna kommer att erbjuda under hösten. Skriv upp datumen så ni inte missar något av de här dagarna!

Programbladet 150 års jubileum
http://www.alvkarleby.se/start/150program_id3519.pdf

 

Ingen har kommenterat än bli den första!

Vi blir fler!

Alla inlägg Statistik & rapporter
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6176464-har-ar-det-populart-att-bo

Vi kunde redan igår läsa SCB's halvårsrapport om befolkningsmängd där vi i Älvkarleby kommun för första gången på väldigt länge noterar ett positivt resultat. Vi har ökat med 72 personer! Och det beror inte på någon babyboom för det har dött fler än vad det fötts i kommunen under första halvåret. Så det handlar om att det har flyttat in fler än vad som har flyttat ut. Ett glädjande trendbrott som också gör att vi måste skärpa till oss för att hålla trenden vid liv. Lite oro ligger över den låga siffran med antal födda under de första sex månaderna. Enbart 36 barn har fötts hittills och siffran skall ligga runt 90 vilket inte är så bra om vi ska fortsätta att växa som kommun.

Hur det än är kommer några att slå sig på bröstet över de här siffrorna men vi på bloggen ser gärna att trenden håller i sig först och att vi förvaltar det positiva först innan vi börjar skryta högt.

SCB - befolkningsstatistik
http://www.scb.se/Pages/Product____25785.aspx
Ingen har kommenterat än bli den första!

Nya förskolan invigd

Alla inlägg Skola Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6176477-rok-och-bomber-pa-invigningen

Det var både bomber och tårta på Boda förskolan i Skutskär under gårdagen. Barnen fick testa de nya lekställningarna samt orientera sig runt i de upprustade lokalerna. Vi får hoppas att de gjort en god planlösning för både barn och vuxna som kommer vistas där dagligen i höst.

Vi från bloggen har också varit på plats och kikat på den nya gården som i dagsläget inte ser klar ut. Det står fortfarande massor av maskiner kvar runt om och förråden är fortfarande under uppbyggnad. Men det bör inte vara något som stör verksamheten nämnvärt för annars har vi något mer att klanka ner på och det känns som onödigt nu när det positiva är tre nya, fina avdelningar i Skutskär. Låt satsningen fortsätta nu Älvkarleby kommun så att alla kommundelar får samma kvalité på område och lokal som de på Boda. Kan det bli ett vallöfte kanske?
Ingen har kommenterat än bli den första!

En rekordsommar

Alla inlägg Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6172469-rekordsommar-i-alvkarleby

Rekordsommar innebär ökad turism och fullt ös på våra campingar runt om i kommunen. I Arbetarbladets artikel berättar Café Furiren att det varit otroligt många besökare genom hela juli och början av augusti. Turistkontoret har varit välbesökt och passerat förra årets notering med råge. Det betyder även ökade intäkter för alla som livnär sig på turismen men dessutom ett ökat intresse för vad vi i Älvkarleby kommun kan erbjuda dem som vill spendera sin semester här. Då måste vi ta det här med fullaste allvar och utnyttja läget fullt ut för vad sker under nästa sommar? Det gäller att alltid utvecklas och det var länge sedan vi kunde se så mycket positivt på en och samma gång om vår lilla kommun.
Ingen har kommenterat än bli den första!

En meningsfull potatis

Alla inlägg Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6170192-potatis-vacker-minnen-till-liv

Vi vill skänka en eloge till Anna-Lisa som är intiativtagaren till Östangårds potatisland som nu kan skörda fram sina första färskpotatisar. Det är just den meningsfullhet som vi alla människor ständigt letar efter som blir påtaglig med ett sådant projekt att ordna ett land där de äldre sedan kan hämta in mat som också lagas på plats. De äldres minnen väcks till liv och de kan åter tänka på tider då de som barn följde med sina föräldrar för att skörda potatisen. Vi får hoppas att allt fler stöttar Anna-Lisa i sitt volontärarbete för det alldeles för få som idag ställer upp. All eloge som sagt till ni som orkar kämpa!
Ingen har kommenterat än bli den första!

De sista korna försvinner

Alla inlägg Gårdskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6166874-sista-mjolkningen-stundar

Nu har Stefan Westergren ifrån Gårdskär bestämt sig för att göra sig av med sina djur och därmed försvinner de sista korna från Älvkarleby kommun. Gården har funnits på samma plats i fyra generationer så det vi ser är en era som håller på att försvinna helt. Vi får hoppas att Stefan med fru Agneta fortfarande finner ett intresse för jordbruket i någon form men inte i samma mängd. Dessutom att hälsan förbättras så inte allt slit bara leder till mer ont. Nu finns trots allt möjligheten att göra något helt annat för dem båda. Vi från bloggen önskar dem lycka till även om det kanske kommer bli tyst på gården efter sista korna transporterats bort.
Ingen har kommenterat än bli den första!

En liten bit av Kina mitt ute i ödemarken

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6165912-noll-betalande-gaster-pa-tio-ar

Tänk att redan kan summera 10 år av ett Dragon Gate mitt ute i skogen som är en symbol för något som aldrig verkar bli färdigt. En ännu större hybris än vad det var från början när en visst kommunalråd började bygga hotellet som hittills har landat på närmare 200 miljoner kronor. Det är i samma propotion som hela vår kommuns budget som ligger på runt 300 miljoner kronor (vad jag har hört). Så det är inte konstigt att det nuvarande kommunalrådet vill smeka kineserna medhårs och får till och med följa med på en resa till landet Kina. Sen om den resan påverkar en så snuskigt rik person är tveksamt. Om han redan lagt ut lika mycket pengar på ett galet projekt mitt ute i skogen som hela vår kommun lägger i en hel budget så tror jag inte han reagerar nämnvärt på vilket humör Tegelberg är på.

Men vi som många andra hoppas att det kommer igång någon gång för hur det än är så är det ett spännande projekt. Många har en stark åsikt kring bygget och påpekar att skillnaden mellan galenskap och genialitet är oftast hårfin. Om visionen om ett väl fungerande hotell slår genom har Älvkarleby kommun all anledning till att dra på smilbanden. Det betyder ökad turism, arbetstillfällen och något som verkligen sätter oss på kartan även internationellt. Så visst är det värt att slåss för om man nu tror på deras visioner men vi förstår även de som sedan länge börjat tvivla på att det någon gång kommer att bli något som fungerar på den fördömda platsen.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Bostadsmarknadsenkäten 2013

Alla inlägg Statistik & rapporter
http://www.lansstyrelsen.se/uppsala/SiteCollectionDocuments/Sv/publikationer/2013/bostadsmarknadsenkaten-2013.pdf

http://www.lansstyrelsen.se/uppsala/SiteCollectionDocuments/Sv/publikationer/2013/bme-regional-analys-2013.pdf

När vi beklagar oss som mest så finner vi en enkät där vi faktiskt svarat och resultatet vi får skiljer sig från övriga kommuner i länet. Det är Länsstyrelsen som årligen sänder ut en enkät till alla kommuner och som sammanställs i de två rapporter som vi länkat till här ovan. Som ni ser i Uppala län råder det en akut brist på bostäder förutom i en kommun nämlingen vår egna.

I enkäten har kommunen svarat att vi inte har några större problem med att tillgodose alla som söker efter bostad och vi har inga större problem heller med att finna bostäder för flyktingar. Då drar man snabbt en analys hur det kan vara så att det bara är i Älvkarleby kommun som det inte är någon brist på bostäder. Är det så enkelt att vi tittar på inflytt/utflytt under 2012 så är det bara tre kommuner som tappat och där finns Älvkarleby med som har ett negativt resultat på -30 medborgare. Vi ser även att flyttningsnettot för ungdomar mellan 18-24 år ligger på ett negativt resultat på -67. Det betyder att vi har svårt att hålla kvar våra ungdomar i kommmunen när de tagit studenten och då minskar även trycket på bostadsmarknaden. Om de yngre söker sig bort till andra orter så behöver vi inte heller bygga ut. Men är det så här vi ska ha det? Ska Älvkarleby kommun ligga och flyta stillsamt på ytan eller finns det en tro på att vi i framtiden kan behålla våra ungdomar kvar här? Det måste finnas en vision att ha en sådan attraktiv kommun som möjligt att även de yngre väljer att stanna kvar. Men då krävs det bra möjligheter till bostäder, studier och en vändande arbetsmarknad för att ha en chans till förändring.

I Länsstyrelsens analys går det ändå att finna en brist som vi anser oss ha. Under rubriken "hushåll med höga krav på attraktivt läge" ser vi Älvkarleby kommun. Då kommer åter frågan upp, vad är ett attraktivt läge? Är det samma sak som att bo nära vattnet så skulle nästan varenda bostad bli attraktiv i Älvkarleby kommun med både hav och älv runt knuten. Fast något Gävle strand har vi ju inte ännu så det är kanske det som är det höga kravet på attraktivt läge.

I analysen ligger fokuset mer på Uppsalas problem att tillgodose alla inflyttade bostäder och att bostadsmarknaden är i en enorm kris. Det ökar med studenter samtidigt som bostäderna sinar och det kostar alldeles för mycket att bygga nytt. Men ser vi ut över riket så inser vi snabbt att det här är en nationell fråga som regeringen måste greppa tag i omgående.

Vad ska då Älvkarleby kommun göra? Det vi absolut inte skall göra är att luta oss tillbaka och klappa oss nöjda på magen för att vi inte anser oss ha någon brist på bostäder. Att vi inte delar samma kris med resterande kommuner i länet är istället den perfekta grunden att stå på för att ta flera steg framåt. I analysen försvinner vi på grund av att läget är oförändrat och det finns ingen anledning till oro. Det vore på sin plats att Älvkarleby kommun gjorde en egen analys av sin bostadsmarknad för att se om det går att utnyttja den oroliga situationen runt om i länet.
Läs 4 kommentarer eller kommentera du också!

Boda förskola

Alla inlägg Skola Skutskär
http://www.alvkarleby.se/start/inbjudning%20invigning%2014%20augusti_id3532.pdf

Den 14:e augusti invigs den nya förskolan på Bodaskolan med bandklippning, tal och fika. Vi kommer även få chansen att prova lekredskapen samt blåsa såpbubblor. Verkar inte det spännande? Det som är spännande är och se vem som håller tal. Är det ordförande Anett Aulin (S) eller bara rektor som får ordet? Nåja det är trevligt att de ordnar något lite extra för barnen på förskolan. Ni som ännu inte sett hur ombyggnationerna blev så ta chansen och besök invigningen och blås lite såpbubblor vettja!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Armbrytare i Marma

Alla inlägg Marma Sport
http://arbetarbladet.se/sport/1.6160793-armbrytarfest-i-marma-skola

Tommi Hagman heter intiativtagaren som samlade den svenska eliten inom armbrytning i Marma skola för några dagar sedan. Ett 50-tal utövare av sporten samlades för träning och uppladdning inför VM i Polen senare i höst. Det finns en förväntan att det här är startskottet för sporten även här inom kommunens gränser. Vem vet, det kanske kan arrangeras större tävlingar i Marma om intresset kvarstår även i framtiden. Vi ser det som ett trevligt tillskott till kommunen där sporten inte alltid behöver handla om bandy eller hästhoppning.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Rio bio i höst

Alla inlägg Skutskär

http://www.fh-skutskar.se/

Ni har väl inte glömt bort att vi har en hårt satsande biograf i kommunen? Nu har de släppt ett program för hösten och vilka filmer de erbjuder oss medborgare. Så här ser det ut än så länge;

Monsters University
2013-08-25 kl. 15.00
Biljettpris 50 kr

Speltid. 1 tim 50 min
Åldersgräns från 7 år

Tyskungen

2013-08-25 kl. 19.00
2013-08-28 kl. 19.00
Biljettpris  60 kr
Speltid. 1h 45m
Åldersgräns från 15 år

Hur många kramar finns det i världen?
2013-09-01 kl. 19.00
2013-09-04 kl. 19.00
Biljettpris  60 kr
Speltid. 1h 35m
Åldersgräns Barntillåten

Snabba Cash Livet deluxe

2013-09-08 kl. 19.00
2013-09-11 kl. 19.00
Biljettpris  75 kr
Speltid. 2h 7m
Åldersgräns från 15 år

Smurfarna 2

2013-09-15 kl. 15.00
Biljettpris  50 kr
 
Speltid 1h 45m

Monica Z
2013-09-15 kl. 19.00
2013-09-18 kl. 19.00
Biljettpris  60 kr
Speltid. 1h 51m
Åldersgräns: Från 7 år

Ingen har kommenterat än bli den första!

Nu får ni sakta ner på Rotskär!

Alla inlägg Skola Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6152881-sakrare-skolvag-till-rotskar-infor-hosten

Bilisterna i Skutskär har inte gjort sig kända för att klara av förändringar i trafiken utan kör som de alltid gjort oavsett skyltar, hinder eller regler. Men här är det än mer viktigt att ni medborgare som far längs Rotskärsbron tänker efter nu i höst när flera hundra elever extra ska börja på Rotskärsskolan.

Det har varit en het debatt hela vägen från när Jungfruholmensskola lades ner hur våra barn säkert ska kunna ta sig till och från skolan. Och kommunen har lyssnat på de oroliga röster som talat så nu har flera åtgärder vidtagits inför skolstarten. Ett nytt övergångsställe har ordnats och så kommer hastigheten att sänkas till 30 km/h längs bron. Dessutom lovar Birgitta Skärberg, rektor på Rotskärsskolan, att niorna kommer stå som trafikvakt på morgonen i samma stil som Älvboda haft i flera år. Det känns ändå tryggt att vi i god tid tar tag i de oroligheter som uppstått så nu ligger bollen på oss medborgare att visa hänsyn i trafiken än mer längs Rotskärsbron.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Handikappanpassade badplatser

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6152885-edin-fp-anpassa-baden-

Folkpartiet har verkligen tagit vara på semestern och skrivit flera interpellationer och motioner till kommande kommunfullmäktige i september. I den senaste interpellationen frågar Anders Edin om kommunen har planer att anpassa kommunens badplatser för funktionsnedsatta personer. Idag finns det inte någon möjlighet för den som har rollator eller rullstol att ta sig ner mot vattnet. Finns det lösningar på det här och är kommunen villig att göra något?

Det är en viktig fråga som kan ställas på flera ställen än bara våra badplatser. Jag besökte Skutskärs finaste lekplats bakom Willys här om dagen där jag såg att de ordnat en fin gång ner mot lekplatsen samt satt upp en skylt där vi hänvisas till 112 om olyckan är framme och vill vi ha information eller rapportera om något är trasigt ska vi ringa till kommunväxeln. Det slog mig när jag stod där att de med rullstol fortfarande har ytterst svårt att komma ner till lekplatsen eftersom det är grusgång halva vägen. Sedan finns det inget räcke än så länge för den som behöver ett extra handtag för att komma upp och ner för slänten.

Folkpartiet ställer en viktig fråga och väcker flera nya om hur tillgänglig vår kommun egentligen är. Hur skulle dagen se ut om vi satt i en rullstol under en vecka och skulle besöka kommunens alla delar?
Ingen har kommenterat än bli den första!

Fissommar

Alla inlägg
 
Ja så fel det kan bli! Och roligt dessutom blev det när Anders Edin tycker att vi haft en fis sommar. Nåja vi återkommer ikväll med ett seriösare inlägg om interpellationen. 
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Starflights och Tvärnit på Laxön

Alla inlägg Älvkarleby
http://www.starflights.se/
http://www.tvarnit.nu/

Imorgon finns en unik möjlighet att få se bandet Starflights på Laxön i Älvkarleby. Spelningen börjar 18:30 men var där i god tid för att få en bra plats och njuta av en god laxsmörgås innan musiken börjar ljuda. Bandet kommer från Gävle och har gjort flera spelningar runt om i kommunen tidigare.

Med tanke på vad som sker i Glasberga så är det här den perfekta kontrasten för oss medborgare. Ni som inte sett Starflights spela tag chansen att dela den glädje de sprider från scenen. Vi har ett litet tips att boka in några spelningar runt Södertälje med för vem vet det kanske öppnar upp någon inskränkts tankar om människor med en funktionsnedsättning.

Så det som gäller är torsdag och klockan 18:30 börjar spelningen. Var där medborgare!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Högtrycket

Alla inlägg
Pust och stön och plask vilken tryckande värme vi har just nu i landet. Gårdagens åskinferno räckte tydligen inte för att lätta på trycket så vi får gå omkring klibbiga även idag. Igår så hade vi en bra dag på bloggen och fick ur oss massor av inlägg men idag är det skrivkramp åter och då gapar bloggen tom. Men vi ser ändå fram emot helgen där Roadwork kommer göra en spelning på Holmarna och ryktet går att någon väldigt känd artist kommer göra ett gästspel på scen tillsammans med Roadwork. Det får ni inte missa medborgare!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Ingen oro över brandlukten

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6147936-kontrollerad-branning-pagar-vid-djupsjon

Det är flera som pratat med oss om brandlukten om vi vet om det kan vara skogen som börjat brinna eller om någon fastighet som blivit eldhärjad. Nu får vi svaret på den brandlukt som ibland varit rejält stark över Skutskär att det är Stora Enso som gör en kontrollerad hyggesbränning vid Djupsjön. Så ni som varit oroliga behöver inte längre vara det. Allt ska vara under kontroll enligt den korta notisen i Arbetarbladet så vi kan nu andas ut och fokusera på annat.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Kyrkovalet - Socialdemokraterna

Alla inlägg Kyrkovalet

http://m.svenskakyrkan.se/?id=1013220

Det andra alternativet i kyrkovalet i Skutskär-Älvkarlebys församling är Socialdemokraternas lista. De har skrapat ihop hela 26 namn på sin lista vilket är 10 fler än Hembygdens kyrka men en stor lista är inte alltid gemensamt med större chans till röster. Deras snittålder landar på 66.4 år och är marginellt äldre än Hembygdens kyrka men har en kraftig slagsida vad det gäller jämställd lista där det är 19 kvinnor och bara 7 män på listan. Många av namnen är kända politiker ifrån den kommunala politiken med några nya personer som tidigare inte gjort sig kända som politiker. Det kan vara en förhandsvisning på några nya namn inför riksdagsvalet 2014, vem vet. Här kommer listan som är kopierad direkt från länken här ovan.


1. Kurt L Andersson Skutskär
2. Gunilla Styf Skutskär
3. Anna-Karin Lidberg Älvkarleby
4. Britt-Marie Strand Skutskär
5. Anna-Stina Grönberg Marma
6. Roger Wilund Skutskär
7. Marianne Bergsten Gårdskär
8. Eino Hekkala Skutskär
9. Anette Sundström Skutskär
10. Ann-Cathrin Andersson Marma
11. Irene Strid Skutskär
12. Saimy Lindström Gårdskär
13. Kerstin Eriksson Älvkarleby
14. Gun Jones Älvkarleby
15. Rose Marie Westerholm Skutskär
16. Hannele Kumpulainen  
17. Marie Larsson Skutskär
18. Siv-Britt Fundell Älvkarleby
19. Nathalie Lindén Olivefalk Älvkarleby
20. Ida Andersson Marma
21. Tommy Jakobsson Skutskär
22. Anett Aulin Skutskär
23. Stig Svensson Älvkarleby
24. Marie Öberg Älvkarleby
25. Magnus Grönberg Älvkarleby
26. Björn Karlsson Älvkarleby

Ingen har kommenterat än bli den första!

Kyrkovalet - Hembygdens kyrka

Alla inlägg Kyrkovalet
http://m.svenskakyrkan.se/?id=1013220

Första valsedeln som vi granskar är Hembygdens kyrka som är en av två alterantiv i det kommande kyrkovalet för Skutskär-Älvkarlebys församling. Listan består av en salig blandning av politiker från flera av de kommunala oppositionspartierna. Vi kan se att Kommunens väl, Centerpartiet, Moderaterna och Miljöpartiet bildar Hembygdens kyrka med några okända personer som tidigare inte varit aktiva inom den kommunala politiken. De har fått ihop 16 personer på listan där medelåldern landar på 64,8 år och fördelat helt jämställt mellan könen. Här kommer listan i sin fulla form direkt kopierad ifrån länken ovanför;

1. Inga Sandberg Skutskär
2. Kristina Freerks Älvkarleby
3. Joakim Sjöstrand Skutskär
4. Birgitta Thunholm Älvkarleby
5. Agneta Lundgren Gårdskär
6. Bengt Ahlquist Älvkarleby
7. Marianne Nygren Skutskär
8. Gunnar Östlund Gårdskär
9. Jan-Ola Lindberg Skutskär
10. Clarrie Leim Älvkarleby
11. Torbjörn Löfgren Skutskär
12. Samuel Nygren Skutskär
13. Lena Holmström Älvkarleby
14. Carita Abrahamsson Älvkarleby
15. Gunnar Ohlsson Älvkarleby
16. Johan Sennerfeldt Skutskär

 

Ingen har kommenterat än bli den första!

KFUM kommunrankning

Alla inlägg Statistik & rapporter
http://kfum.se/wp-content/uploads/2012/11/KFUMs-Ungdomskommunranking-2012.pdf
 
Vi har försökt få tag på någon kunnig på KFUM men semestern verkar inte tagit slut där riktigt än. Därför kan vi bara publicera fjolårets resultat för Älvkarleby kommun i deras ranking om bästa ungdomskommun. Vi placerade oss på en 279:e plats av 290 kommuner. Det är precis så genomuselt som många andra placeringar vi fått under året. Vi sjönk 11 placeringar på ett år och nu får vi hoppas att vi ser ett trendbrott till 2013 års sammanställning. 
Ingen har kommenterat än bli den första!

Kaos på Rullsand

Alla inlägg
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.6141465-trafikkaos-vid-rullsand

Efter att Rullsands camping rustats upp i kombination av en otroligt fin sommar har gjort att trycket blivit för stort för badplatsen. Trots att det finns parkeringar inne på området verkar det som de inte räcker till så folk ställer sig längs vägarna och blockerar framfarten för till exempel ambulans eller brandkår. Och visst är det ett akut problem för desto mer människor som vistas på badplatsen desto större risk att något allvarligt sker. Sommarens fina väder gör även att drunkningsstatistiken ökar. Så hur löser vi det här då medborgare? Vem ligger på ansvaret? Vem bygger en större parkering och vem betalar för den?

Det är alltid markägaren som bär ansvaret och i dagsläget vet vi ej vem som äger det som är kring Rullsands badplatser. Enda möjligheten att ordna det här är att öka parkeringsmöjligheterna för att börja bötfälla de badgäster är fel väg att gå. Vi ska inte göra så att vi skrämmer bort människorna nu när äntligen Rullsand börjar rulla igen. Att invänta att räddningstjänsten skall agera ser vi som lite underligt. Det här handlar om att utbudet av parkeringsplatser är för litet i propotion till antal besökare. Lösningen finns men frågan kvarstår vem som skall ta tag i problemet.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Folkpartiets nya interpellation och motion

Alla inlägg Politik
Vi har varit i kontakt med Folkpartiet i Älvkarleby kommun som skickade två motioner och en interpellation till oss via mail. En av dem fick utrymme i Arbetarbladet men de andra två har inte någon rapporterat om. Som vi förstår är de här inskickade och kommer att presenteras på nästa kommunfullmäktige den 25:e september. Vi har fått möjligheten att redan nu ge en liten kort beskrivning av dem båda som inte kom med i tidningen.

Den första är en interpellation som handlar om papperslösa barn där frågeställningen är om kommunen är väl förberedda för vad som behövs göras om det anländer papperslösa elever till våra skolor. Bakgrunden till interpellationen är den nya lag som ger även papperslösa barn rätten till skolgång men även hälso och sjukvård. Det är i samma linje som FNs konvention om barns rättigheter i samhället där alla barn har rätt till både skola och vård. Det är en viktig fråga som Folkpartiet ställer eftersom en beredskap måste finnas för att kunna tillgodose alla medborgare bästa och då ska det inte spela någon roll om man är papperslös eller ej.

Den andra är en motion som handlar om vägen mellan Långsand och Gårdskär som Folkpartiet vill göra en asfaltsbeläggning. Vi gissar att det är hämtat ifrån Anders Edins yrkeserfarenheter när vägen beskrivs som sliten och nedgången. Och ett viktigt argument för att se över vägen är att just bussarna utökat sina turer längs vägen och medför ett ökat slitage från tyngre fordon. Motionen är viktig men som oftast blir det här en tolkning om vad vi skall prioritera först. De som drabbas ställer det här högst upp medan andra personer ser andra delar av kommunen som prio ett. Dock är det bra att Folkpartiet ger de mindre orterna lite plats i det politiska rummet. Om kommunen ska fortsätta att blomma med liv måste alla delar vara delaktiga i utvecklingen. Vi får se om den här motionen kan falla majoriteten i smaken.

 

Ingen har kommenterat än bli den första!

Kyrkovalet 2013

Alla inlägg Kyrkovalet
http://m.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=581917

Den 15:e september går vi medborgare som är medlemmar i svenska kyrkan till val. Då skall vi bestämma vilka politiker som ska få förtroendet för kommande fyra åren inom vår församling. Varför ska vi då gå och rösta inom kyrkan egentligen? Finns det några som gör det? Om vi läser på kyrkans egna hemsida så använder de demokratin som det tyngsta argumentet och visst skall även kyrkan styras efter samma normer som det övriga samhället. Sedan om kyrkan skall vara politisk är en alltid het debatt men så länge vi har det här systemet måste vi vara delaktiga för att kunna förstå hur det fungerar.

I vår församling finns det två alternativ att välja på till kommande kyrkoval. Först har vi Socialdemokraternas lista och sedan har vi Hembygdens kyrka där vi har en salig blandning av olika partitillhörigheter. Men det kanske är lättare att bedriva en gemensam politik inom kyrkan än vad det verkar vara i kommunen.

Vilka får då rösta? Jo så här står det på kyrkans hemsida; "För att du ska få rösta ska du senast på valdagen fylla 16 år, du ska vara medlem i Svenska kyrkan och vara folkbokförd i Sverige den 1 augusti 2013 (då röstlängden fastställs)." Och i god tid skall ditt röstkort komma på posten så du har möjligheten att fördjupa dig i vilka alternativ som finns i vår församling. Antingen lämnar man in valsedeln som den är men det finns även möjligheten att personrösta. Då kan man välja max tre personer på listan som man ger sitt förtroende inför kommande mandatperiod.

Men vilka kan man rösta på då? Ja det kommer vi återkomma till imorgon där vi fördjupar oss i båda alternativen och ger vår syn på de som kandiderar. Vi kommer fram till den 15:e september att följa kyrkovalet noggrant och dyker det evenemang upp så kommer vi att rapportera om det. Några kampanjer måste vi väl ändå kunna förvänta oss av de politiker som ställer upp?
Ingen har kommenterat än bli den första!

Men Celsius!

Alla inlägg
Ja igår var en sådan där dag vi skulle kunna införa siesta i Sverige för sjutton vad varmt det var. Men vi får hoppas att besökarna på Holmarna och Älvkarleby marknad befann sig i skuggan och drack rejält med vätska för att överleva dagen.

Nu börjar semestertiderna att gå mot sitt slut för de flesta. Kontoren börjar bli bemannade åter och det går att få tag på en ansvarig om man behöver svar på en fråga. Så snart kommer politikerna tillbaka med full kraft med och börjar göra sina röster hörda. Ni vet väl det medborgare att det är ett val redan i år? Den 15:e september är det kyrkovalet men än så länge har det varit tyst kring det. Dessutom vet vi ingenting om vilka som är kandidater inför valet men det kanske blir en ändring på det när det börjar närma sig.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Information om rollatorer

Alla inlägg
http://www.alvkarleby.se/nyheter/nyheter_detalj.asp?nyhetsid=180

Det finns numera information om det som skapade sådan enorm debatt när kommunen beslutade att sätta in ett avgiftssystem för hjälpmedel. För er som är osäkra på vad som gäller kika på länken här ovan så finns det kontaktuppgifter till den som är sakkunnig.

För de som vill behålla den som de lånat av kommunen kan köpa den för 300 kronor men om man vill skaffa en ny kan det kosta lite mera. Den billigaste vi hittat på nätet är för 699 kronor och finns på IPPSs hemsida. Men möjligheten att köpa en begagnat finns också till exempel på Blocket där du kan finna en rollator för 500 kronor.

http://www.ipps.se/forflyttning/rollatorer/standard-aluminium-rollator

http://www.blocket.se/hela_sverige?q=rollator&cg=0&w=3&st=s&ca=11&is=1&l=0&md=th

http://www.prisjakt.nu/#rparams=ss=rullator
Ingen har kommenterat än bli den första!

Utställningen "Barn blickar bakåt"

Alla inlägg Älvkarleby

Så här står det på kommunens hemsida;

Söndag 11 augusti mellan 14.00-16.30 på Gammelgården i Älvkarleby.
Utställning "Barn blickar bakåt" - barns tankar och teckningar på tema Älvkarleby kommun 150 år.
Alla barn får rita och skriva och få sina verk uppsatta i utställningen.
Visning av byggnader och föremål.

Men så fann vi den här artikeln i Gefle Dagblad om just den här utställningen från 2 juli och sedan en artikel i Arbetarbladet från 30 juni som berättar att utställningen skall pågå varje söndag fram till 18 augusti. Men hur det än är med den surriga informationen så kommer det finnas en given möjlighet att besöka utställningen den 11 augusti och då får ni säkert svar om den kommer fortgå till den 18:e augusti som det står i båda artiklarna.  

Gefle Dagblad 1/7
http://gd.se/kultur/konst/1.6037471-barn-blickar-bakat

Arbetarbladet 30/6
http://arbetarbladet.se/kultur/konst/1.6030574-barn-blickar-bakat

Ingen har kommenterat än bli den första!

Auktion på Skutskärs IP

Alla inlägg Skutskär
http://www.sifbandy.nu/
http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1443

Om ni går in på Skutskärs IFs hemsida så kan ni få en förhandstitt på de föremål som kommer auktioneras ut den 31:a augusti uppe på IP. Visningen börjar klockan 9:00 och själva auktionen startar klockan 10:00. Det kommer även att vara försäljning av kaffe, korv och godis. Vid frågor eller om ni vill skänka prylar till auktionen kan ni kontakta Arne Storm 070-269 29 88. Tag chansen och besök Skutskärs IP för vem vet ni kanske gör ert livs fynd för en billig peng.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Tekniska problem

Alla inlägg
Vi stötte på tekniska problem under gårdagen och de inlägg som publicerades försvann ut i cyberspace. Mycket underligt men vi tar nya tag idag och skriver om dem helt enkelt. Vi kommer presentera Folkpartiets interpellation och motion som inte fick något utrymme i media och så planerar vi inför hösten vad som kan förväntas av våra folkvalda och vad ni medborgare skall kämpa för. Men nu tänkte vi ta en kall dryck och svalka oss i någon timme i den enormt sköna solen. Det tycker vi att även ni skall göra som har möjligheten till det. Passa på nu medan solen fortfarande värmer!
Ingen har kommenterat än bli den första!