Kom alla mina läsare

Alla inlägg
Tänk att bloggens artiklar ligger båda på listan av mest lästa den senaste månaden och en av dem toppar dessutom listan. Det är alltid roligt att kunna sprida sig på alla sätt som går och tidningen verkar fungera väldigt bra fortfarande fast den mer eller mindre anses som utdöd. Som pappersformat åtminstone. Skoj var ordet!
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Månadens politiker - februari

Månadens politiker
Februari präglades av ett otroligt taggat kommunfullmäktige där månadens politiker spelade en central roll. En självsäker debut i talarstolen med goda argument och ingen rädsla för att ta strid för sin sak. Från att vara lite passiv i skuggan av partiets giganter har nu personen tagit flera nyttiga steg in i hetluften.

Månadens politiker har dessutom aktivt visat sin syn på bloggens existens. Rak i ryggen har personen reagerat och öppet kritiserat. Om utvecklingen fortsätter i samma takt kan personen ses som en joker i det kommande valet 2014.

Med den motiveringen blir månadens politiker Roger Petrini (M) som visat en självsäker pondus i Älvkarleby kommuns politiska cirkus.


Januari - IngaLil Tegelberg (S)

Februari - Roger Petrini (M)
 

Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

En månad av reflektioner

Alla inlägg
Det går fort sade en vän till mig här om dagen och ja vart tog februari vägen? Den här korta månaden försvann som en vind och det ligger redan nu en vår framför dörren. Lönedag idag för de flesta så då avstår jag att besöka staden Gävle för att småhandla. Jag låter de hysteriska shoppoholicarna handla upp sitt först sen kan jag plocka av det jag behöver.

Bloggens framtid har hängt och dinglat ett par gånger på en skör tråd och det var så oroligt att mitt deltagande på kommunfullmäktiges var i fara. Givetvis var det införstått att alla inblandade skulle spekulera hårt om vem denna anonyma människa är men inte att medborgaren tappar fullständigt fokus. Det gick nästan till överdrift men spekulerandet får stå för de som känner för det och så kör bloggen vidare och lämnar dem bakom sig.

Februari blev ändå en månad av framgång med ett kommunfullmäktige som högsta punkt. Bloggen lever gott i tron att den trots allt har lyckats påverka politiken med ett positivt resultat. Det sporrar för ett fortsatt bloggande fram till valet 2014 där garderoben kommer att öppnas. Jag lovar medborgare ni får ha lite tålamod bara.

Under mars månad kommer den där kuppen att genomföras om allting blir som det är tänkt. Det kanske inte heller kommer kunna kallas för en kupp men säkert är att några kommer bli provocerade. Dessutom kommer bloggen att synas på fler ställen runt om i kommunen. Mer om det senare när det blir aktuellt. Annars så kommer bloggen att fortsätta i samma stil är det tänkt fast somliga ser detta som ett obegåvat projekt. Begåvade eller inte så kommer vi att leva vidare ett tag till i alla fall.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Får jag lov att sporta?

Alla inlägg Sport

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5624761-sportlovskul-i-alvkarleby
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.5643505-pyssel-och-bak-pa-sportlovet

Det känns som kommunens barn faktiskt har tagit till sig av utbudet de erbjuds under sportlovet. Jag har pratat med den del föräldrar och deras barn har verkligen tagit chansen att testa på nya aktiviteter. Vad roligt att kunna berätta att i Älvkarleby kommun finns det massor att göra för våra unga.

Vi får hoppas att det här ökar intresset för fortsatta aktiva barn och att folkhälsan skjuter i topp så Tierps kommuns siffror bleknar i skuggan av vår sportiga kommun. Eller så kanske de även hänger på tåget och blir mer aktiva för jag kan minnas att det var lite dystert i grannkommunen.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Staket kring lekplats

Alla inlägg Politik
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5622490-sd-vill-ha-staket-kring-lekplats

Sverigedemokraterna lämnar för en stund sin invandrarpolitik och tänker på barnen i kommunen. Men frågan är vad det här egentligen är för något? Skall vi politiker bestämma om dylikt? Ska vi gå in på lekplatsen och bestämma färger på gungorna också? Det här är en motion som inte är genomtänkt för syftet är inte att få något genomfört. Om de ville få någon förändring skall givetvis alla kommunala lekplatser undersökas om det brister något i säkerheten och om behovet av ett staket finns.

Att de som ritat lekplatsen tänker på säkerheten är för mig självklart. Det är nästan fördummande att tro något annat. Som vi förstod när de startade bygget bakom Willys så skulle de inte hinna klart förrän vintern skulle komma och störa.

Det är behjärtansvärt av Sverigedemokraterna att de månar om barnen men det här är populism och ingenting annat. En motion som inte kommer bidraga med något alls för kommunen. Tyvärr Sverigedemokraterna den här gången blev det inte så bra.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Tanken med kollektiv

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/tierp/1.5624479-dyrare-med-tag-och-buss

Hur kunde det bli så här?

Jag finner inga ord hur idiotiskt kollektivtrafiken framhålls i den dagliga debatten. Under uppväxten och skolgången har det pratats vilken funktion kollektivet har för samhället. Desto fler som väljer att åka buss desto mindre kommer det att kosta. Jag minns tider då politiker pratade om att kollektivtrafiken skulle vara helt gratis. Det var förr det och nu är det billigare att åka själv i en bil till staden Gävle än att åka tillsammans med medborgarna med buss eller tåg.

Det är en ond cirkel för nu kommer än färre välja att åka buss och då kommer turerna att minska och servicen försvinner. Snart blir de människor som är beroende av kollektivtrafiken att inte ha chans att använda den så effektivt som samhället egentligen kräver. Då sitter vi än mer strandade i våra hyreslägenheter och undrar varför vi blev så ensamma.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Dubbelproblem igen

Alla inlägg
Dubbelspår - dubbelproblem
http://vadsker.blogg.se/2013/february/dubbelspar-dubbelproblem.html

Dubbelspår försenas igen
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5623681-dubbelspar-forsenas-igen

Det känns som en annan kan sia framtiden i vår kommun. Nu var det inte någon ovanlig groda eller ilsk kornknarr som bodde längs bygget utan felaktigheter i ritningar och förteckningar. Det är som Tegelberg säger bekymmersamt och när ska vi egentligen få se projektet dra igång? Kommer vi få det? Det börjar bli en fars av det här tycker jag för hur många gånger kan man göra fel?

Så kom ihåg nu det här för jag är övertygad att det finns vikingar som lämnat efter sig sina vapen och kornknarrar som mer än gärna bygger bo längs det tänkta dubbelspåret. Det är långt fram i den berömda framtiden vi kan se ett färdigt dubbelspår dra förbi Skutskär.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Riksdagsvalet 2010

Alla inlägg Statistik & rapporter
Jag vet att det förmodligen kan ses som gammal skåpmat men det ger ändå en hyfsat aktuell bild om hur våra medborgare i kommunen röstar. Bloggen har tidigare pratat om det lokala kommunalvalet och dess statistik så att det nästan inte går att vända på det än gång till. Men det finns ännu något som inte blivit poängterat och det är hur Älvkarleby kommun röstade i riksdagsvalet 2010. Den första tanken är att siffrorna inte är allt för avvikande i jämförelse med undantag för de som valde att rösta på Kommunens Väl. Men döm om min förvåning att det spretade rätt rejält mellan differenserna och det blev inte allt för lätt att dra en snabb slutsats varför siffrorna ser ut som de gör.

Här nedan kommer en liten tabell där vi ser partierna som fått röster i Älvkarleby kommun. Siffrorna i paranteserna är hur rösterna föll i kommunalvalet och differensen kan avläsas i sista raden. PP är Piratpartiet och FI är Feministiskt intiativ som båda inte fick en enda röst här i kommunen men betydligt fler i riksdagsvalet. Dock lägger vi ihop alla siffrorna kan Kommunens väls väljare vara en stor andel av de som hoppar som vildar bland de andra partierna. Det gör det än mer svårt att kunna precisera vårt lokalpartis politik när väljarna verkar kunna stå bakom så pass många olika partier. De som har störst behov av att arbeta med att behålla sina riksdagsväljare är Socialdemokraterna och Moderaterna som trots allt har en högt avvikande siffra i det kommunala valet.

Parti Röster Procent Differens Differens (%)
         
M 1136 (929) 19,34% (15.97%) 207 3,37%
C 189 (275) 3,22% (4,73%) -86 -1,51%
FP 296 (264) 5,04% (4,54%) 32 0,50%
KD 149 (85) 2,54% (1,46%) 64 1,08%
S 2875 (2513) 48,94% (43,20%) 362 5,74%
V 401 (301) 6,83% (5,36%) 100 1,47%
MP 304 (217) 5,18% (3,73%) 87 1,45%
SD 466 (421) 7,93% (7,24%) 45 0,69%
PP 38 (0) 0,65% (0%) 38 0,65%
FI 12 (0) 0,2% (0%) 12 0,20%
KV 0 (-795) 0% (-13,67%) -795 -13,67%
Blank 84 (116) 1,41% (1,95%) -32 -0,54%
Totalt  5960 (5938) 84,78% (82,04%) 22 2,74%

 

 

Ingen har kommenterat än bli den första!

Gubbplogat

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.5621036--gubbplogat-kan-bli-arets-nyord

Nu har ni som reagerar på hen något annat att fundera över. Gubbplogat kan bli utnämnd till årets nyord och jag lägger gärna min röst på det. Här på bloggen uppskattar vi allt nytt som kommer i det svenska språket och ni som vill kan gå in på länken här nedan och lägga er röst på vad ni anser är årets nyord.

http://spraktidningen.se/rosta
Ingen har kommenterat än bli den första!

27 färre än 2012

Alla inlägg Statistik & rapporter
http://arbetarbladet.se/nyheter/tierp/1.5604068-fler-i-tierp-farre-i-alvkarleby

Vad vill egentligen Conny Svensson på Arbetarbladet få ut av sin rubrik till artikeln? För i kontexten finns inte en stavelse om SCBs årliga statistik om Älvkarleby kommun. Mycket underligt och en rätt usel artikel faktiskt. Och det sägs inte bara för att en kommun glöms bort i artikeln för det övriga är rätt snurrigt skrivet. Nog om det!

För bloggen har tagit fram statistiken som berör vår kära kommun och tyvärr får vi se att vi blivit 27 stycken färre än under förra året. Sammanlagt flyttade 548 människor ut ur kommunen och det är en siffra vi måste försöka ändra på om vi inte skall ha en spökstad här inom kort. Nåja så illa kommer det förmodligen inte bli men vi måste hitta nya vägar för att locka hit människor men även att få dem att stanna kvar. Här nedan kan ni läsa hela tabellen från SCBs hemsida och vill ni kolla fler kommuner så klicka på länken.

http://www.gis.scb.se/b/cgi-bin/bj_mapp.exe?DB_TABLE=be0101f1ap.px&MAP_TYPE=H&RADIO1=4&RETURN=be0101f1ap.asp&V1_NAME=0_4_0&VR_NAME=(none)

Vald region:0319 Älvkarleby
Variabler2012
antalInflyttade 521
antalUtflyttade 548
antalInvandrare 65
antalUtvandrare 32
antalFlyttningsöverskott -27
antalInvandraröverskott 33
antalInrikes inflyttade 456
antalInrikes utflyttade 516
antalInrikes flyttningsöverskott -60
antalFolkmängd 1 jan 9089
Promille Inflyttade 57
Promille Utflyttade 60
Promille Invandrare 7
Promille Utvandrare 4
Promille Flyttningsöverskott -3
Promille Invandraröverskott 4
Promille Inrikes inflyttade 50
Promille Inrikes utflyttade 57
Promille Inrikes flyttningsöverskott -7
Promille Folkmängd 1 jan 1000
Ingen har kommenterat än bli den första!

Påverkan

Alla inlägg Politik
Det har varit många tankar som snurrar i huvudet efter kommunfullmäktiges sammanträde. Vad sades egentligen? Hade bloggen lyckats med något inflytande inom politiken eller bidrog den med att åhörarplatserna faktiskt höll på att ta slut?

Det finns några saker som jag vill framhäva och det första var Kurt Törnbloms från Sverigedemokraternas avhopp. Sedan bloggen startade har jag nitiskt framhävt att ett entledigande är det enda för gode Kurt att göra med tanke på hans bristande engagemang. Då kom helt plötsligt ett valärende upp på bordet och så var han ute ur leken.

Sedan sade Sigrid Bergström från Vänsterpartiet något jag reagerade på. Hon försvarade partiet att de faktiskt är fristående med en egen politik och absolut inte sitter i någons knä för som hon själv sa vem vill ha Sigrid i knät? Ja det skulle kunna vara ett svar på kritiken jag fällt på Vänsterpartiet. Vi får tro att det ger dem något att tänka på och vi i framtiden kan få se en än mer röd nyans på majoriteten i kommunen.

Som redan noterat tog nästan åhörarstolarna slut i salen. Vad det beror på är svårt att säga men några har uttryckt att bloggen har en liten påverkan i ökandet av besökare. Om det stämmer kan en liten blyg stolthet växa fram inom mig men också ett ansvar läggs på axlarna för då måste bloggen hela tiden fortsätta att vara aktuell och intressant. 

En sista sak som bloggen kan ha påverkat är flera av politikernas vilja att ta sig upp i talarstolen. Aldrig tidigare har så många varit upp och gjort sin röst hörd och det är det absolut viktigaste för bloggen. Med tanke på de låga betygen som de fick efter 2012 som för det mesta berodde på passivitet ser det mycket ljust ut för flera av ledamöterna att betyget ökar kraftigt till nästa gång. 
Ingen har kommenterat än bli den första!

Tekniska ungdomar

Alla inlägg Skola
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5605757-rotskar-och-alvboda-bast-i-tekniktavling

http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.5602787-framgang-for-alvkarlebyattor

Två av vår kommuns åttor har gått vidare i en tävling som heter Teknikåttan. Och för en gångs skulle överglänser Rotskär den allt för ofta överlägsna Älvboda. Roligt för alla tävlande och lycka till i finalen säger vi här på bloggen. Det här är viktiga sidoprojekt i skolan som de unga kommer att komma ihåg resen av sina liv att de deltog i en rikstäckande tävling med framgång. Vi får hoppas att kommunen funderar ut något för att även på andra sätt framhäva framstegen för dessa unga. Allt positivt som berör vår skola måste få ta en större plats när vi som oftast dränks av negativa rapporter och usla resultat.

Som jag skrivit tidigare hade vi haft ett pris hade de fått det. Nu får de nöja sig med att även bloggen hyllar deras insatser i Teknikåttan. Det är inte mycket men alltid något!

http://www.teknikattan.se/
Ingen har kommenterat än bli den första!

Dragon Gate

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5608902-kinaambassador-fick-hora-om-dragon-gate

Tänk att jag nästan hade glömt bort att vi har ett ställe som heter Dragon Gate här i kommunen. Det har som runnit ut i sanden lite grann med verksamhetens passiva lansering och expandering. Jag citerar ;"Dragon Gate är ett delvis färdigställt affärs- och kulturcentrum i Älvkarleby kommun". Ordet delvis har varit så sedan 2004 så nästa år firar projektet 10 år.

Det är rätt lätt att förstå kommunens frustration över att se ett extremt stort komplex växa fram men det är bara till för det visuella. Vi kan knappt besöka eller bo på Dragon Gate fast de nästan har haft tio år på sig att färdigställa sina planer. Enligt Wikipedia har arbetsmiljöverket haft 13 ärenden genom åren som lett till ett vite på 1.1 mijloner kronor. Frågan om visionerna kan överensstämma med verklighetens resultat? Det finns uppenbart två sidor av det kinesiska myntet den här gången. Ena sidan är att de måste sammanställa det här och påbörja sin satsning. Då kan det vara ett startskott för en ny form av turism i kommunen. Andra sidan är den som vi bevittnar just nu, en förbannad passivitet från alla inblandade, även Älvkarleby kommun fokuserar inte rätt när det gäller att satsa på projektet.

Sedan reagerar jag starkt på Inga-Lil Tegelbergs resonemang att vi kan inte låta andra kinesiska intressenter få chansen att expandera vid samma område för den här som redan finns där har misskött sig. Hur är det möjligt att tänka så? Om en asiat öppnar en butik som missköter sina skattebetalningar och slänger avfallet direkt på gatan skall inte asiat nummer två få chansen att öppna en butik bredvid oavsett andras beteende?

Om Dragon Gate lyckas få en granne som vill expandera kan det i sin tur göra att projektets hastighet ökar. Men just nu känns det inte något vidare för framtiden och risken finns att Älvkarleby kommun har ett gigantiskt kinesiskt tempel ståendes mitt ute i skogen som aldrig blev klart. Det kan åtminstone skänka skratt till dem som passerar på E4 när de ser komplexet och vet vilket misslyckande det blev.

Men nu hoppas vi alla på att det blir ett lyckat projeket trots allt med flera intressenter som expanderar samtidigt. Och att kommunen inte sätter krokben för de som vill satsa på nya idéer för det vet vi att de har gjort tidigare. Nej det är hoppet medborgare, det är hoppet vi skall känna!

http://www.dragongate.nu/

http://sv.wikipedia.org/wiki/Dragon_Gate
Läs 6 kommentarer eller kommentera du också!

Snart är ni ute och cyklar

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5614181-vill-se-satsning-pa-cykelvag

1.6 miljarder kronor skall fördelas på olika vägprojekt för 2014 och 2015 av Regionförbundet Uppsala. I artikeln belyser Markus Oksanen att det skulle behövas en cykelväg mellan Skutskär och Älvkarleby likt den som finns mellan Skutskär och Gävle. Det känns i mitt tycke om ett modernt tänk för framtiden men frågan är hur stort det här kommer prioriteras i vår kommun?

Miljön och folkhälsan står på spel i frågan men sedan skall det tilläggas att jag inte har sett listan än över de andra vägprojekt som kan tänkas prioriteras högre än en cykelbana. Det finns mycket som behövs göras vad det gäller säkerhet i kommunen och då pratar jag inte enbart om Skutskär utan om de mindre orterna som Gårdskär, Älvkarleö och Marma. De glöms bort allt för ofta i fokuseringen på nya projekt i kommunen.

Men tänk det medborgare att i framtiden kan det vara möjligt att säkert cykla hela vägen till Gävle på en godkänd cykelbana. Vi återkommer med mera när infromationen nått bloggen.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Artiklar om fullmäktige

Alla inlägg Politik
Ursäkta min passivitet under gårdagen men ibland kan det vara bra att andas lite och tänka efter. Det blev en rad artiklar både före och efter kommunfullmäktige senast och jag tänkte bara bifoga dem här i inlägget för dem som vill läsa lite vad Klara Eriksson observerade under sammanträdet.

Det är bland annat om avhoppen, medborgarkontoret, Moderaternas motion och oppositionsrådet.

Sverigedemokraternas Kurt Törnbloms avhopp.
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5608589-sd-politiker-hoppar-av

Moderaternas motion
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5610092-m-vill-ha-kommunskylt

Medborgarkontoret blev i kommunhuset
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5608270-medborgarna-far-ga-till-kommunhuset

Kommunens oppositionsråd heter Kenneth Holmström
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5605715-kenneth-behaller-sin-roll

KV och MP ville ha medborgarkontoret i biblioteket
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5603148-medborgarkontor-i-biblioteket

En splittrad opposition att råda över
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5602777-opposition-splittrad-om-oppositionsrad
Ingen har kommenterat än bli den första!

Kommunfullmäktige 20/2

Alla inlägg Politik
Kommunfullmäktige 20/2 i Skutskär, kommunhusets sessionssal.

Kvällens betyg: 4 / 5

Vilket kommunfullmäktige det blev under onsdagen. Massor av åhörare, taggade politiker som tog chansen i talarstolen och en debatt blossade upp flera gånger. Flera frågor vid allmänhetens frågestund dessutom var välkommet. Det som tar bort ett plus är att ännu fler skulle kunna gå upp och säga sin åsikt i frågorna. Men det här var vad jag tror startskottet till en mer aktiv politik i Älvkarleby kommun.

Kvällens tre stjärnor:

* Roger Petrini (M)
han tog chansen i talarstolen och gjorde det bra. Skoj att få höra en ny röst i salen.

** Hans Wennberg (MP)
Mycket tydligt i argumenten och i det han talar om. Dessutom att våga dra oppositionsrådet i örat för bristande demokrati ger en extra eloge.

*** Björn Karlsson (S)
Socialdemokraterna blir väldigt ofta anklagade att vara en röd massa som flyter fram. Ett led som marscherar fram i takt där varje avvikande rörelse bestraffas hårt. Då är det så grymt tillfredställande att höra en märkbart upprörd Björn Karlsson ryta i och skälla ut det egna ledet för okunskap och bristande respekt mot skolornas läroplan. Han blir utan konkurrens kvällens politiker i mina ögon för ett mod att gå emot det egna ledet och visa att det går att stå på egna fötter även inom socialdemokratin.

Kvällens bläckplump

Kjell Holmgren (SD)
Det där argumentet med Kalle Anka på biblioteket var lika skarpt som en gråstens flataste sida. Jag har skrivit tidigare om vilken katastrof det är i Sverigedemokraterna och jag vidhåller att partiet har problem. Att ha en frontfigur som är otrevlig, oslipad och har bristande respekt mot övriga ledamöter är bara pinsamt. Jag blir ytterst förvånad om paret från Långsand står med på deras lista till valet 2014 för just nu kan det inte finnas ett parti som kan vara stolta över en sådan usel mötesdisciplin.

Kvällens varför?

Hur svårt kan det vara att komma ihåg micken när du står i talarstolen? Rutinerade politiker pratar vid sidan av micken, ovanför den, har den halvvägs in i munnen och så vidare. Andra ledamöter pratar färdigt samtidigt som de går tillbaka till sin stol. Ni måste komma ihåg att fullmäktige är till för åhörarna och då känns det rätt intressant om vi kan höra vad de goda politikerna säger för något.

Kvällens avhopp

Det var flera politiker som entledigade sig från sina uppdrag i kommunen. Det var ett befriande entledigande från Sverigedemokraterna där Kurt Thörnblom nu valde att lämna sin plats till förfogande för någon annan. Det var ett bra beslut för han har inte varit närvarande alls och då är det bättre att säga upp sitt uppdrag tycker jag. Det kommer fler tåg i politiken.
Men det tyngsta avhoppet var ändå Lars Öhman som sade upp sin plats i kommunfullmäktige och därmed vinkade adjö för sista gången i kommunen. Ett ytterst hårt slag i ryggen på Socialdemokraterna som därmed tappade sitt starkaste kort för framtiden.

Kvällens debatt

Det blev föga förvånande ärendet om medborgarkontorets placering som drog igång politikerna på allvar. Kommunens väl och Miljöpartiet yrkade att servicen skulle ligga i bibliotekets byggnad medan övriga partier ville ha det placerat i kommunhuset. Votering följde där kommunhuset och KS förslag vann och en skriftlig reservation från KV och MP blev annonserat.

Kvällens fadäs

Inga större bekymmer under kvällen men ordförande Gunilla Styf lyckades hoppa över allmänhetens frågestund än en gång. Annars kan jag tillägga att voteringarna fungerade mycket bättre än tidigare så det är ett fall framåt även där.

Kvällens parti

Det lär ändå bli Moderaterna som gjorde en bra kväll. Flera motioner fick bifall, Roger Petrini steg fram i rampljuset, Bo Janzon gick upp och var tydlig och Kenneth Holmström blev omvald som oppositionsråd för två år framåt. Det är bara att gratulera!

Kvällens fika

Älvkarlebys ridklubb erbjöd oss att köpa marängtårta.

Kvällens motioner och interpellationer

Jag misslyckades med att få tag på någon av motionerna eller interpellationerna som lämnades in så det blev lite fiasko för bloggens del. Dock om ni ser det här och vet att partiet lämnade in en motion så kan den skickas till bloggens mail [email protected] så lovar jag att den får lite extra ljus.

Sammanfattning

Vilken politisk kväll det blev för Älvkarleby kommun. Åhörarna fick se ett fullmäktige som inte varit så här vaket sedan valtiderna 2010. Många av politikerna tog sitt ansvar och framförde sina åsikter via talarstolen den här kvällen. Det var trevligt att få höra både Roger Petrinis och Magnus Grönbergs röster under kvällen vilket tidigare varit en bristvara. Tommy Jakobsson ska nog vara rädd om sin ordförande plats för vice ordförande gjorde sig tydlig och klar uppe i talarstolen.

Det här hoppas jag är startskottet för ett större engagemang både från medborgarna men även politikerna i Älvkarleby kommun. Visst är det trevligt att kunna lyfta fram det positiva för en gångs skull i en kommun där det allt för ofta skyltas med sämsta placering någonsin? Till nästa kommunfullmäktige kanske vi måste stå för att så många vill höra vad politikerna säger. Då får vi nog gå tillbaka med den tidigare bordsplaceringen för att få tillbaka lite utrymme. Till dess, väl genomfört Älvkarleby kommun!
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Kameleonten

Alla inlägg
Först var jag en kvinna från Folkpartiet, sedan var jag en kvinna för Socialdemokraterna och nu är jag en man från Miljöparitet. Likt en kameleont byter bloggens person skepnad och undrar varför folk gissar så brett egentligen? Är det bara en som skriver bloggen? Nej nu ska jag inte öppna upp för mer spekualtioner för vem jag är kommer att offentliggöras efter valet 2014. Först då kommer ni om möjligt få rätt eller märka att ni gissat helt galet. Närmare valet kommer jag att starta en omröstning där ni helt enkelt kommer få rösta på vem ni tror är grundaren. Hittills finns det fem namn som figuerar bland de nyfikna det återstår och se om det blir fler.

Men frågan kvarstår, var jag på fullmäktige igår? Det finns flera sätt att vara närvarande på ska ni veta. Det kan ha blivit för stort tryck på mig som person så att jag valde att inte medverka fysiskt. Eller så smälte jag in bra bland åhörarna. Eller så satt jag bland politikerna eller så kanske jag satt strax bredvid presidiumet.

Hur det än var igår så kommer inlägget om fullmäktige senare ikväll så ha tålamod medborgare.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Inför kommunfullmäktige 20/2

Alla inlägg Politik
Nu har jag inte lyckats ragga upp några handlingar för kvällens kommunfullmäktige. Men jag har pratat med några aktiva politiker och de har berättat om några av de ärenden som kommer att tas upp. För att inte sladda ut i gissningar och halvsanningar avvaktar jag med någon fördjupning av kommande fullmäktige den här gången.

För övrigt ser jag fram emot mötet och hoppas på att få se flera av politikerna glänsa i talarstolen. Jag ser även att åhörarstolarna tar slut tack vare oväntat många besökare. Sen är jag förväntansfull över vad för motioner, medborgarförslag och interpellationer som kommer in ikväll. För då har jag åtminstone något att återkomma med om mötet blir av det formella slaget. Alla motioner som lämnas in kommer analyseras och recenseras av bloggen. Allt för att ge motionerna lite mera ljus och reklam för medborgarna som ibland är rätt omedvetna om hur många förslag som faktiskt kommer in till kommunen.

Ingen har kommenterat än bli den första!

28400 idioter

Alla inlägg Statistik & rapporter
http://www.bra.se/bra/brott--statistik/rattfylleri.html

Det här är den enda statitik jag hittar om rattfylla. Det är en rikstäckande siffra och jag har än inte hittat något som delar upp kommun för kommun. Enligt statitiken har rattfyllan minskat med 8% och drograttfylla med 5%. Men som jag skrivit tidigare så handlar det här om anmälda brott och det blir aldrig en riktig riktmärke för hur många som egentligen tar bilen på fyllan. Det känns tyvärr som mörkertalet här är enormt. Jag letar vidare för att se om det är möjligt att hitta något mer nyttigt att analysera.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Fyllskallar bakom ratten

Alla inlägg
Jag har tidigare valt att hoppa över de små notiser om rattfyllor i Älvkarleby kommun. Men nu kan jag inte längre stå emot för det måste få en kommentar åtminstone. Känslan när man bläddrar genom Arbetarbladets spalt de två månader som nyligen passerat är att medborgarna har tappat kontrollen fullständigt på sina alkoholvanor. Så enkelt tänker jag inte dra någon parallell mellan artiklarna och att vi har hög rattfylla i kommunen. Ändå är det minst sagt olustigt att läsa dessa ständigt återkommande notiser om idioter som väljer att sitta bakom ratten efter de druckit alkohol. Det kanske finns någon statistik över det här med som går att leta fram?

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5600946-rattfull-korde-lastbil-utan-korkort
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5526577-kvinnan-hade-hela-2-08-promille
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5542169-vinglig-fard-stoppades
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/alvkarleby/1.5551406-25-aring-korde-rattfull
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/alvkarleby/1.5488582-rattfull-ville-halsa-pa-mamma
Ingen har kommenterat än bli den första!

Jag efterfrågar kontinuitet

Alla inlägg Skola
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5598121-sa-ska-rektorernas-jobb-bli-effektivare

Det är åter igen en ny rektor på en av våra skolor i kommunen. Jag har tidigare varit skarp mot både skolchef, rektorer och lärare att de måste personligen rannsaka sig själv och revidera sin uppfattning om de verkligen gör ett gott arbete för våra barn. Att ständigt byta ledning i toppen måste förvirra de arma människor på golvet. Det krävs flera år av arbete för att bygga upp ett förtroende där med och motgångar sköts proffesionellt. Att bilda en ledning på rutiner och kontinuitet är viktiga ingredienser för att kunna uppfylla de mål läroplanerna stolpar upp. I artikeln pratar Gunn-Mari Nordström om en rockad bland cheferna men om vi har ett längre perspektiv, låt säga fem år, har vi bytt spelplan flertalet gånger och inte bara gjort ett simpelt drag för förändring.

Nu skall jag inte döma ut rockaden i förväg för jag gissar starkt att de som nu titulerar sig rektor och chef vet vilken kommun de representerar. Dessutom att det är de som står som ansvariga när skolinspektionen granskar fram stora brister inom skolan eller när lärarförbundet rankar oss bland de fem sämsta kommunerna i landet. Det är ni som nu skall sätta in åtgärder för att vända på en trend som allt mer börjar likna en omfattande katastrof.
 
Men som Jörgen Jansson pointerade i artikeln så var arbetet som rektor extremt tufft. Det är inget 40 timmar per vecka arbete som man får när problemen läggs på hög framför en. Men om vi skall se rätt väg för trenden lär nog rektor vara den första som arbetar färdigt istället för att kolla på klockan och stänga butiken när den tickat fram till fyra. Nu säger jag inte så för att sänka en kommentar om Jörgens val att hoppa av rektorsarbetet. De personliga skäl han har tänker jag inte kommentera för det respekterar jag fullt ut. Men i en av Sveriges sämsta skolkommuner är det uppenbart att arbetsbelastningen kommer vara högre än så men det kan inte vara någon nyhet för vår rektorsgrupp som nu lovas bli mer effektiva. Ett trendbrott är av högsta önskan när vi summerar 2013!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Sportlov

Alla inlägg Sport
http://www.alvkarleby.se/start/sportlov2013_id3406.pdf

Den här kommande helgen så sparkas sportlovet igång för våra unga i kommunen. Många tar chansen att åka till värmen för att för några dagar förtränga att vi lever i en ständig snöstorm. Andra drar upp till fjällen för att skaffa sig en behövlig solbränna. Men för den kategori som stannar hemma finns det massor som kommunen erbjuder de unga att få sysselsätta sig med.

Det erbjuds skoteråkning, full fart i skidspåren, prova på innebandy, agility, tennis, handboll och mycket mer. Föreningarna gör sitt bästa för att locka till sig intresse och engagemang från barnen men även de vuxnas intresse skall väckas. Det är en vecka med möjligheter för våra unga att prova på något nytt och få chansen att utmana sig själv. Alla dessa aktiviteter hyllar jag omgående eftersom det ständigt pratas om hur lite vi gör för våra unga och att de inte har något att göra. Här har föreningarna dragit sitt strå till stacken för att främja en bättre folkhälsa i kommunen och nu är det upp till er föräldrar och unga att ta en chans varje dag under en veckas tid.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Närvara medborgare!

Alla inlägg Politik
Jag önskar att fler kunde ta chansen och besöka kommunfullmäktige. Tänk tanken att fylla ut varenda stol i salen och sprida demokratin vidare till nya lyssnare. Vem vet det kanske kommer personer som äntligen tar steget in i politiken som besöker sitt första fullmäktige på onsdag. Om det är något som politiken behöver så är det en generationsväxling men även förnyelse i leden.

Så min uppmaning till er som läser detta är att skriva upp den 20 / 2 klockan 18:30 i kommunhusets sessionssal. Och om ni nu har möjligheten att medverka ta även chansen att formulera en fråga eller två till politikerna. Det kanske finns något du alltid känt att du vill ha svar på men aldrig vetat vart du skall vända dig. Men det är givetvis inget krav att ha med sig frågor till ett fullmäktige. Att bara närvara är nyttigt för alla inblandade.

Så åter igen den 20:e februari klockan 18:30 i kommunhusets sessionssal. Och om ni undrar kommer jag göra allt för att närvara på ett eller annat sätt. Vem vet jag kanske tar min chans att gå upp i talarstolen och ställer en fråga som jag länge ruvat på.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Service för medborgarna?

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5579894-service-i-kommunhuset
Ja det är frågan om ett inrättande av ett medborgarkontor som skall placeras i kommunhuset kommer i första hand vara för medborgarna? Det återstår och se vart det hamnar för det är fullmäktige som beslutar i ärendet. Kommunens väl har redan klargjort vad de tycker att kontoret skall vara placerat, nämligen i biblioteket. Och det låter inte så dumt tycker jag. Men det låter inte heller så dumt att ha det i kommunhuset eftersom sådant stor kompetens redan finns på plats. Fast det finns kompetens av rang även kring biblioteket som medborgarna behöver. Turist och näringslivskontoret, kultur och fritid och bygg och miljö finns i närheten. Dessutom informationens hjärta, bibliotektet som är en fantastisk plats där du har dagstidningar, veckotidningar, böcker, tillgång till internet, kopiator och en samlingspunkt för människor i alla former.

Nu står det att det skall bestämmas i mars men jag hade fått för mig att det var nu i veckan som det skall beslutas om medborgarkontoret. Men jag kan ha fått för mig fel den här gången. Hur det än är så verkar politikerna splittrade i sina åsikter här och det måste vara ett gyllene läge för debatt från båda sidorna. Det finns klara fördelar och nackdelar med både kommunalkontoret och biblioteket. Vilket väger mest och kan den ena övertyga den andra? Spännande och intressant för framtidens Älvkarleby kommun!
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Den ryggradslösa provokatören

Alla inlägg
“Om personen du talar med inte tycks lyssna, var tålmodig. Det kan helt enkelt vara så att han har lite ludd i ena örat.”

Vilken vecka nummer sju blev tillslut. Det var både glädje, sorg och vrede blandat med härliga kommentarer från provocerade politiker och sluga metabloggare. Jag tänker inte gå in på varför jag medvetet valt att vara anonym åter igen i ett tredje inlägg. Det får stå för dem som påstår sig ha en annan uppfattning. Och det skall dem alla ha givetvis för i en öppen demokrati lever vi alla i trots allt.

Hur det här än slutar så har uppkomsten av bloggen varit lyckad. Den har fått följare som dagligen går in och läser de nya inläggen. Flera av politikerna har börjat kommentera det som skrivs samt att de flesta som har Facebook har nu återfinns på vänlistan. Som tidigare noterat har bloggen fått en artikel och en insändare till sin ära men även två metabloggar har startats i skuggan av originalbloggen.

Nu hoppas jag att ni medborgare inte tappar fullständigt fokus på vad syftet med bloggen egentligen är. Ja jag är anonym och jag är neutral. Men det neutrala kan som några har påpekat diskuteras när politiker bedöms och partierna recenseras. Blir det dubbelmoral när jag ena stunden vill vara neutral men i andra andetaget väljer att såga en politiker som inte sköter sitt uppdrag? Nja jag låter mig inte övertygas att jag träder över några gränser. Om möjligt tänjer på dem men allting som skrivits i bloggen skall vara en betraktelse. Hur upplevs politiken genom mina ögon? Det är frågan som försöker få ett svar genom flera ingående inlägg om vilka som styr och vilka som försöker styra de styrande.
Den kommande veckan kommer bloggen att ta ny fart och fler inlägg kan lovas per dag än den tidigare. Det har ramlat in flera idéer och företeelser som måste få lite text runt om sig. Jag ser dessutom fram emot kommunfullmäktige som närmar sig med storsteg och ger mig möjligheten att skriva ett längre inlägg om vad som egentligen sägs på ett sådant möte. Min förhoppning är att fler åhörare tar chansen att besöka fullmäktige för att bilda sig en god uppfattning om vad de beslutar om. Det finns även möjlighet att vädra sina åsikter i "allmänhetens frågestund" där medborgarna kan ställa frågor till politikerna som berör kommunen. Det är ett bra första tillfälle för den som kanske vill engagera sig i politiken men inte tagit steget fullt ut. Eller varför inte en person som vill vara neutral fast den yttrar en klar åsikt? Det kan väl vara möjligt?
Ingen har kommenterat än bli den första!

Socialdemokraterna

Alla inlägg

Socialdemokraterna – 100 år av makt

Snabbfakta
Politiker enligt lista: Inga-Lil Tegelberg, Lars Skytt, Marie Larsson, Björn Karlsson, Åsa Stridh Andersson, Tommy Jakobsson, Anett Aulin, Lars Öhman, Gunilla Styf, Magnus Grönberg, Rose-Marie Westerholm, Roger Wilund, Yvonne Mattsson, Kjell Grönberg, Helena Thorslund, Kurt L Andersson, Britt-Marie Strand, Per Gräntz, Britta Gustavsson, Sven-Olof Melin, Anna-Karin Lidberg, Bo Ohlsson, Jenny Jönsson, Eino Hekkala, Margareta Ahlström, Håkan Norgren, Mona Öhman, Jan-Erik Molander, Pernilla Friman, Ulf Öhman, Gunvor Lugnfors, Kjell Lindholm, Hannele Kumpulainen, Robert Andersson, Mikael Ybert, Ida Andersson, Willmar Eriksson, Kjell Bergqvist, Willy Fundell, Maiken Norström
Röster i valet 2010: 2513 röster (totalt 5938 röstade)
Procent: 43,20%
Bästa valdistrikt: Marma (51,97%)
Personröster: 831 st
Flest personröster: Lars Skytt (150)
Uppdrag i kommunen: Inga-Lil Tegelberg (ordf KS, led KF), Lars Skytt (v ordf VN, led KF), Marie Larsson (v ordf KS, led KF), Björn Karlsson (led KF, ers SBN), Åsa Stridh Andersson (led KF, led UTOM, led VN), Tommy Jakobsson (ordf SBN, led KF), Anett Aulin (ordf UTOM, led KF), Lars Öhman (led KF), Gunilla Styf (ordf KF, ers KS), Magnus Grönberg (led KF, v ordf SBN), Rose-Marie Westerholm (led KF, led UTOM), Roger Wilund (led KF, ers SBN), Yvonne Mattsson (led KF), Kjell Grönberg (v ordf KF, ers KS), Kurt L Andersson (led SBN, ers KF, ers KS), Britta Gustavsson (ers KF), Sven-Olof Melin (led KS, led VN, ers KF), Anna-Karin Lidberg (ers KF), Bo Ohlsson (led KS, ers VN, ers KF), Eino Hekkala (led UTOM), Jan-Erik Molander (ers SBN), Pernilla Friman (led UTOM), Ulf Öhman (led KS), Gunvor Lugnfors (led SBN), Hannele Kumpulainen (led SBN), Robert Andersson (ers UTOM), Rolf Bejerfjord (ers KS), Inger Eriksson (ers UTOM), Kerstin Eriksson (ers UTOM), Annika Forsberg (ers SBN), Kalle Forsberg (ers SBN), Katrin Jakobsson (ers UTOM), Björn Larsson (ers UTOM), Karl-Åke Lindblad (ordf VN, ers KS), Irene Strid (revisor), Urban Öhlander (revisor) totalt 56 st.

Politiska käpphästar
Stärka offentliga sektorn, socialism, arbetarfrågor.

Är käpphästarna synliga i kommunen?
För ett parti som suttit länge väl vid rodret i en kommun som Älvkarleby är det lätt hänt att stiltje infaller och man är nöjd med att det flyter. Dock kan jag ändå säga att Socialdemokraterna utan stress bedriver deras politik med några influenser av rikspolitiken. De skyddar den offentliga sektorn och arbetar med skattepolitik. Det är stort fokus på människors folkhälsa, drogvanor och skolan. Synd nog att de tre faktorerna inte lyser med någon förbättring. Snarare sämre rapporter år efter år. Ett trendbrott måste till för att stärka Socialdemokraternas position.

Kommentar

I kommunen Älvkarleby sitter Socialdemokraterna så säkert ett parti kan göra på sin topp. Nästan varannan medborgare valde att lägga sin röst i förra valet på arbetarpartiet. Många pratar om traditionernas påverkan i valresultatet och visst kan det vara så att många röstar ”så som vi alltid gjort”. Men tiderna förändras och nu ligger fokus på alliansen som styr landet. Det gör att medborgarna lätt vänder blickarna åt andra hållet för att se om det om möjligt var lite bättre på andra sidan ändå.
Men det ligger ett otroligt ansvar över partiet med sin storlek. 56 uppdrag i bara nämnder, fullmäktige och styrelse säger en del om deras otroliga bredd av politiker. Jag hoppas verkligen att de vet själva vilka som sitter var för det var minsann lite snurrigt att spalta upp.
Det är genast lättare att kritisera den som styr eftersom de ansvarar själva för de beslut som tas i de olika forumen.
Inför valet är Socialdemokraternas största fiende det egna partiet egentligen. För just nu rår inte oppositionen sig på den största elefanten i flocken och om de skall falla gör de det på eget grepp. Fattas det för många dumma beslut tillika det offentliggörs mera hur det egentligen går till tror jag skarpt att fler kommer att vrida på huvudet både en och två gånger för att leta efter något nytt. Om det ska bli trovärdigt fram till valet måste Socialdemokraterna arbeta med att bli mera noggranna i sin politik. Bara för att de sitter med majoritet betyder inte att det kan nonchaleras med den politiska gången. Sedan deras ständiga flirtande med Moderaterna kanske inte heller är så iögonfallande hos envar väljare. Men vad vet jag? Valet kommer 2014 oavsett hur korten läggs på bordet.

(KF = kommunfullmäktige, KS = kommunstyrelsen, SBN = Samhällsbyggnadsnämnden, UTOM = utbildnings och omsorgsnämnden VN = Valnämnden led = ledamot ers = ersättare v ordf = vice ordförande ordf = ordförande)

Ingen har kommenterat än bli den första!

Moderaterna

Alla inlägg Politik

Moderaterna – guldkant på oppositionsrådet

Snabbfakta
Politiker enligt lista: Kenneth Holmström, Bo Janzon, Patrick Ernesäter, Kenneth Holmgren, Robert Boman Lindqvist, Roger Petrini, Niklas Dahlberg, Mats-Åke Ernesäter, Mikael Eriksson, Lena Holmström.
Röster i valet 2010: 929 röster (totalt 5938 röstade)
Procent: 15,97%
Bästa valdistrikt: Gårdskär (19,81%)
Personröster: 217 st
Flest personröster: Kenneth Holmström (125)
Uppdrag i kommunen: Kenneth Holmström (led KF, led KS, oppositionsråd), Bo Janzon (led KF, led KS, led SBN), Patrick Ernesäter (led KF, led UTOM, ers KS), Kenneth Holmgren (led KF, led SBN, ers VN, ers KS), Robert Boman Lindqvist (led KF), Roger Petrini (ers KF, ers SBN), Niklas Dahlberg (ers KF), Lena Holmström (ers KF), Staffan Nygren (led UTOM) totalt 19 st.

Politiska käpphästar
Marknadsekonomiska frågor, privatiseringar och sänkta skatter.

Är käpphästarna synliga i kommunen?
Ja Moderaterna har lyckats fått genom flera frågor som berör deras politik. Men ibland kan det bero mer på att de som styr landet faktiskt är Moderaterna. Men vad det gäller att sänkta skatter är något som lyser med sin frånvaro i kommunen Älvkarleby. Vi betalar 33,35% under 2013 och ligger på den övre halvan. Högst ligger Hofors med 34,52% medan lägst ligger Vellinge med 28,89%.

Kommentar

Moderaterna är partiet som styr landet och det vinner lokalpartiet mycket på i kommunen. De är i jämförelse fortfarande små om vi ställer Socialdemokraterna bredvid. Det kanske är därför deras inflytande är bristande eller om det kanske beror på annat? Jag minns att det var rätt många som var upprörda och fundersamma hur Kenneth Holmström egentligen fick sin plats som oppositionsråd i kommunen. Vet ni förresten om att vi har ett råd som företräder hela oppositionen och kritiskt granskar majoriteten? Det är en post som är värd guld för partiet och den skall de hålla hårt i tycker jag. Även om den inte skall direkt vinna kraft för Moderaterna så blir det automatiskt fördel när de har en anställd som arbetar politiskt. Annars så tiger partiet mellan varven och låter Socialdemokraterna dominera i Älvkarleby kommun. Den maktposition de besitter genererar ett krav på att de kämpar för att minska majoriteten och öka oppositionen.
Som jag skrev ovan här skulle ett hårdare kämpande för skattesänkningar vara något som medborgarna skulle uppskatta i en kommun som ligger högt i listorna. Oron för partiet ligger nog mest hur riksdagsvalet kommer att gå för det ger en rätt bra mätning på hur Moderaterna kommer att formera sig efter valet 2014. Ett frågetecken hur många partier som nu finns i inom Älvkarlebyalliansen. Är Folkpartiet sedan ett välkänt avhopp nu åter välkommen med i gänget? Ja det får framtiden berätta för oss helt enkelt.

(KF = kommunfullmäktige, KS = kommunstyrelsen, SBN = Samhällsbyggnadsnämnden, UTOM = utbildnings och omsorgsnämnden VN = Valnämnden led = ledamot ers = ersättare v ordf = vice ordförande ordf = ordförande)

Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Anders Wedén

Alla inlägg
Jag fick turen att möta Anders ett par gånger vid Sibylla och numera känt som Krussidull. Han hade alltid en historia om det som var aktuellt och vädrade gärna sin åsikt fritt.

Bloggen tar en paus och hedrar minnet av Anders som avled i veckan. Jag fick budet idag och har inte tagit in der än. Vila i frid!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Kommunens väl

Alla inlägg Politik

Kommunens väl – populismens vindflöjel

Snabbfakta
Politiker enligt lista: Bengt Ahlquist, Torbjörn Löfgren, Mona Hansson, Eva Eriksson, Annemon Piper, Lars Andersson, Lage Karlsson, Maja Björn, Kristina Pethman, Kestin Löfgren, Britt-Marie Aringskog, Stig Eriksson.
Röster i valet 2010: 795 röster (totalt 5938 röstade)
Procent: 13,67%
Bästa valdistrikt: Boda (16.68%)
Personröster: 236 st
Flest personröster: Bengt Ahlquist (89)
Uppdrag i kommunen: Bengt Ahlquist (2:e v ordf KF, led KS, ers UTOM), Torbjörn Löfgren (led KF, led KS, led VN, ers SBN), Mona Hansson (led KF, led UTOM), Eva Eriksson (led KF), Annemon Piper (ers KF, led UTOM, led SBN), Lars Andersson (ers KF), Lage Karlsson (ers KS), Kristina Pethman (ers VN), Rolf Haglund (revisor), totalt 17 st.

Politiska käpphästar
Bevara kommunen och konservatism

Är käpphästarna synliga i kommunen?
Jo men visst är de konservativa så det räcker och blir över Kommunens väl. Ibland är det för uppenbart att de agerar utan att tänka efter. Eller det är snarare enklare att använda populism än att verkligen utvärdera ett ärende. Men om sanningen ska fram så är det ytterst svårt att kunna analysera Kommunens väls politik. Vart står de egentligen? Vet de själva det?

Kommentar

Här har vi kommunens tredje största parti. Ett parti som funnits i kommunens sedan 70-talet har lyckats rota sig och växt till sig rejält i jämförelse med övriga partier. Jag kan inte bakgrunden till att Kommunens väl faktiskt har så pass bra inflytande i kommunen för om vi tittar på hur det drivs idag kan vi bara skaka på huvudet. De har sammanlagt 17 uppdrag i kommunen så visst har de en åtråvärd position inom politiken. Men hur förvaltar de sin makt egentligen? De har en hemsida där deras reservationer, motioner och beslut publiceras. De har ett kafé mitt i centrum där människor får komma och yttra sin demokrati. Men vad gör de egentligen? Får de något uträttat?

I mina ögon vinner Kommunens väl mycket på att Älvkarleby kommun har bedrövelse på så många områden. Det är populismens och missnöjespartiernas föda att kunna säga till medborgaren; ”det här var inte bra, det var bättre förr, håller du med?”. Så de gör egentligen helt rätt i att föda sig själva i en kommun som inte mår så bra. De kan använda sitt kafé för att yttra sitt missnöje och långsamt väva in medlemmar i ett parti som består av en brokig skara människor som tappat tron på politiken. Jag tycker att Kommunens väl skulle vinna mycket på att verkligen rikta sina vapen åt ett och samma håll. Att kunna påvisa vad de driver för politik och även kunna placera partiet på en skala. Idag är allting flytande och rinner lätt ur handen på en som vill ha lite mer än populistiskt prat om att det var bättre förr.

(KF = kommunfullmäktige, KS = kommunstyrelsen, SBN = Samhällsbyggnadsnämnden, UTOM = utbildnings och omsorgsnämnden VN = Valnämnden led = ledamot ers = ersättare v ordf = vice ordförande ordf = ordförande)

Ingen har kommenterat än bli den första!

Sverigedemokraterna

Alla inlägg Politik

Sverigedemokraterna – inte ens bondrasisterna jublar

Snabbfakta
Politiker enligt lista: Gun-Britt Holmgren, Kjell Holmgren, Kurt Thörnblom, Anette Sundin.
Röster i valet 2010: 421 röster (totalt 5938 röstade)
Procent: 7,24%
Bästa valdistrikt: Älvkarleö bruk (12.93%)
Personröster: 148 st
Flest personröster: Kurt Thörnblom (73)
Uppdrag i kommunen: Gun-Britt Holmgren (led KF), Kjell Holmgren (ers KF), Kurt Thörnblom (led KF), Anette Sundin (ers KF)

Politiska käpphästar
Invandringen och åter invandringen.

Är käpphästarna synliga i kommunen?
Ja det lär jag väl säga att Sverigedemokraterna försöker använda sin enda sakfråga även i Älvkarleby kommun. Det har kommit in interpellationer där Lars Öhman har fått berätta vad Halal är för något. Varför ensamkommande flyktingbarn får körkortet betalt fast inte våra svenska får det och några till som fallit ur mitt minne. Dock så är det ingen av de fyra glada individerna här ovan som skrivit något av materialet. Det känns mest pinsamt att konstatera men här i kommunen står värderingarna kvar på 90-talet och trampar.

Kommentar

Visst är det så att det är enklare att vara konservativ och hänvisa till tiden som passerat. För det är åtminstone något vi medborgare känner igen och kan relatera till. Därför väljer vi att bara rikta tankarna bakåt och lämnar den läskiga framtiden åt sidan. Jag tänker inte fördjupa mig nu i invandrarfrågan men jag minns en siffra där de som invandrade förra året så var de flesta svenskar som återvände till fosterlandet. För visst handlar det om muslimer i många fall för Sverigedemokraterna och speciellt i Älvkarleby kommun.
Men jag lär börja med något som jag tog med i min betygsättning av ledamöterna. Kurt Thörnblom måste ta sitt ansvar mer än någon annan politiker i kommunen. Att först skriva upp sig på en valsedel är ett visst ansvar, sedan lyckas profilera sig så att man får 72 röster (det är gigantiskt) och faktiskt kryssa sig förbi tänkta ordinarie ledamot Kjell Holmgren. Då måste det ske någon form av agerande från Thörnbloms sida. Vill jag satsa på politiken så tar jag chansen i fullmäktige. Om det känns som något som man inte vill hålla på med skall man entlediga sig omgående. Kurt Thörnblom har inte gjort något alls med sin ordinarie plats utan låter det bara vara. Det är uselt skött anser jag!

Sedan är frågan vad övriga Sverigedemokrater tycker om paret Holmgren som kör även den här mandatperioden i Thörnbloms frånvaro. Det kan inte kännas så vidare inspirerande att det placeras en annan person i kommunen för att de inte driver någon politik. Det är nämligen Pavel Gamov från Uppsala som skrivit alla motioner och interpellationer den här mandatperioden. Som sagt, pinsamt!

Paret Holmgren känns som en kvarvara från 90-talet när Sverigedemokraterna var något helt annat än vad det är idag. När de utåt förtvivlat försöker utgöra sig som ett demokratiskt parti utan rasistiska och fascistiska värderingar så blottar sig de mindre vackra värderingarna i lokalpartierna. Oavsett vad en människa tycker om Sverigedemokraterna idag så är de som representerar partiet här i kommunen några som även bondrasisterna skulle skämmas över. Det krävs lite mera smartness för att de ska ta några poäng i framtiden än vad som visats hittills.

(KF = kommunfullmäktige, KS = kommunstyrelsen, SBN = Samhällsbyggnadsnämnden, UTOM = utbildnings och omsorgsnämnden VN = Valnämnden led = ledamot ers = ersättare v ordf = vice ordförande ordf = ordförande)

Ingen har kommenterat än bli den första!

Vänsterpartiet

Alla inlägg

Vänsterpartiet – en kuvad parantes i majoriteten

Snabbfakta
Politiker enligt lista: Sigrid Bergström, Andreas Norling, Börje Knapp, Sewed Wahlman, Anita Selander-Knapp, Nathalie Carlsson, Håkan Thörnell.
Röster i valet 2010: 312 röster (totalt 5938 röstade)
Bästa valdistrikt: Harnäs (8.17%)
Procent: 5.36%
Personröster: 75 st
Flest personröster: Sigrid Bergström (29)
Uppdrag i kommunen: Sigrid Bergström (led KF, led KS, ers UTOM), Andreas Norling (led KF, ers KS, ers VN), Börje Knapp (ers KF, led SBN), Anita Selander-Knapp (ers KF, ers SBN), Kristina Othén (v ordf UTOM) totalt 11 st.

Politiska käpphästar
Jämställdhetsfrågor, motstånd till EU och sex timmars arbetsdag.

Är käpphästarna synliga i kommunen?
Nej för Vänsterpartiet har valt att sitta i lugn och ro och låta sig flyta med i strömmen. De sitter märkbart tysta bakom Socialdemokraterna och initierar inga egna idéer. Det är mycket märkligt med tanke på att landet Sverige har blivit allt mera blått samtidigt som Vänsterpartiet har tappat fotfästet. Jag har förväntat mig ett mer desperat arbete för att genomsyra den blåa barriären med sin politik. Får inte Vänsterpartiet motionera på egen hand i vår kommun? Om de nu får, varför gör de inte det? Har vi jämställdhet så det räcker för alla grupperingar i samhället?

Kommentar

Om det finns ett parti som får mig att bli frustrerad så är det Vänsterpartiet. Anledningen till min upprördhet är just den jag redan pointerat. Ett parti med en trots allt säregen politik bör lämna ett större avtryck i politiken av bara den anledningen att den är avvikande. Men när Vänsterpartiet enbart blir en förlängning på Socialdemokraterna förstår jag inte riktigt varför de profilerar sig som ett eget parti med två mandat. Jag har pratat mycket om att ta ansvar som politiker och Vänsterpartiet har mycket att bevisa för mig vad det gäller den biten. Det är inte tillräckligt förtroendeingivande att enbart låta det stora partiet få styra hela skutan själv och sedan nicka, tiga och instämma. Det måste finnas en vilja och ett intresse att prägla samhället utifrån ens egen politik med. För mig är Vänsterpartiet i Älvkarleby kommun en kuvad parantes för tillfället. För att väljarna inte skall tappa förtroendet helt anser jag att de måste börja arbeta mycket mer på egen hand för att ge något tillbaka till de 312 som röstade i valet 2010. Jag kan dras till minne att i flera stora ärenden har majoriteten gått fram som just majoriteten men glömt att skriva med Vänsterpartiet. Så menlös får inte ett parti bli att det glöms bort mellan varven. Upp till kamp emot kvalen!

(KF = kommunfullmäktige, KS = kommunstyrelsen, SBN = Samhällsbyggnadsnämnden, UTOM = utbildnings och omsorgsnämnden VN = Valnämnden led = ledamot ers = ersättare v ordf = vice ordförande ordf = ordförande)

Ingen har kommenterat än bli den första!

Centerpartiet

Alla inlägg Politik

Centerpartiet – ett skevt eko i lokalen

Snabbfakta
Politiker enligt lista: Clarrie Leim, Agneta Lundgren, Inga Sandberg, Kristina Freerks, Gunnar Östlund, Birgitta Thunholm, Hans-Erik Östlund.
Röster i valet 2010: 275 röster (totalt 5938 röstade)
Bästa valdistrikt: Gårdskär (8.21%)
Procent: 4.73%
Personröster: 96 st
Flest personröster: Clarrie Leim (46)
Uppdrag i kommunen: Clarrie Leim (led KF, led KS, led SBN, ers UTOM), Agneta Lundgren (led KF, led UTOM, ers KS), Inga Sandberg (ers KF), Kristina Freerks (ers KF, ers UTOM, er SBN), Gunnar Östlund (led VN), Birgitta Thunholm (led VN, ers SBN), Hans-Erik Östlund (revisor), Ksenia Etibarsson (revisor) totalt 16 st.

Politiska käpphästar
Företagspolitik, jordbrukspolitik och miljöfrågor.

Är käpphästarna synliga i kommunen?
Nej med ingen som helst tvekan. Det finns många bleka partier i Älvkarleby kommun men frågan är om inte Centerpartiet snarare är transparent. Det förs ingen egen politik överhuvudtaget där partiet istället vid ett fåtal tillfällen konstaterar att Moderaternas politik är den som vi skall följa.

Kommentar

En hög ålder kan ibland jämställas med att en person besitter en stor rutin. Men om ett parti bara består av rutin så finns risken att nytänkande, utveckling och expandering ses som några främmande element. Partiet har enligt sin lista en snittålder på 65.6 år och yngre blir de inte. Sedan att partiet fullständigt vissnat för att de stått i skuggan av Moderaterna för länge ger inte heller partiet några fördelar för framtiden. På riksnivå brottas partiet med sina identitetsproblem och det har gjort att opinionsmätningarna pekat rakt neråt. Det kommer att bli ett jobbigt val för Centerpartiet även här om de inte redan nu börjar ta tag i vad de profilerar sig med. Det kommer inte räcka med att sitta i en alliansvagn och tro att det kommer bidra till något intressant. Idag är Centerpartiet ett skevt eko från Moderaternas röst. För vem orkar höra på någon som ständigt vidhåller med föregående talare utan att tillägga något?

(KF = kommunfullmäktige, KS = kommunstyrelsen, SBN = Samhällsbyggnadsnämnden, UTOM = utbildnings och omsorgsnämnden VN = Valnämnden led = ledamot ers = ersättare v ordf = vice ordförande ordf = ordförande)

Ingen har kommenterat än bli den första!

Folkpartiet liberalerna

Alla inlägg Politik

Folkpartiet liberalerna – ett levande frågetecken.

Snabbfakta
Politiker enligt lista: Ann-Cathrin Larsson, Anders Edin, Göran Larsson, Helena Henriksson, Tryggve Andersson, Walle Madebrink.
Röster i valet 2010: 268 röster (totalt 5938 röstade)
Bästa valdistrikt: Östanån (5.68%)
Procent: 4.54%
Personröster: 80 st
Flest personröster: Ann-Cathrin Larsson (49)
Uppdrag i kommunen: Anders Edin (led KF), Helena Henriksson (ers KF), Ann-Charlotte Ågren (ers UTOM) totalt 3 st.

Politiska käpphästar
Skolpolitiken, humanare flyktingpolitik och sjukvårdsfrågor.

Är käpphästarna synliga i kommunen?
Ja absolut har Folkpartiets politik funnits i Älvkarleby kommun men med en personlig prägel från Ann-Cathrin Larsson. Det har motionerats hårt i de flesta frågor som kan beröra liberalismen och ingen har kämpat lika hårt för sitt partis existens. Frågan är nu om Anders Edin, Ann-Charlotte Ågren och Helene Henriksson kommer att kunna ro vidare i skutan eller om partiet tar en ny vändning.

Kommentar
Partiet står inför en oviss framtid som är svår att sia. Som jag begripit är det en bubblare som tagit över ordföranderollen i Folkpartiet i kommunen. Ann-Charlotte Ågren har med hennes intåg i partiet inneburit att de fått insyn i UTOM-nämnden. Något som Ann-Cathrin Larsson inte haft på flera år. Men det är vad jag förmodar på nåder från Moderaterna som fångat in dem direkt efter Larssons avhopp. Underligt minst sagt men vad det sänder för signaler ut till väljarna är oklart. Om de nu vet om hur det möbleras bland politikerna som sitter i kommunen.
Men faktum kvarstår att stolen som lämnades kvar från en av kommunens mest karasmatiska politiker är enorm att fylla ut. Partiet har varit på nedgång de senaste två valen och vad skall Edin och Ågren göra för att vända den trenden? Att springa i Holmströms och Moderaternas skugga lär knappast gagna dem något större inflytande i kommunen. Idag ser jag partiet som bara en enda stort levande frågetecken som väntas på att rätas ut.

(KF = kommunfullmäktige, KS = kommunstyrelsen, SBN = Samhällsbyggnadsnämnden, UTOM = utbildnings och omsorgsnämnden VN = Valnämnden led = ledamot ers = ersättare v ordf = vice ordförande ordf = ordförande)

Ingen har kommenterat än bli den första!

Miljöpartiet de gröna

Alla inlägg Politik

Miljöpartiet de gröna – ensammast i fullmäktige

Snabbfakta
Politiker enligt lista: Hans Wennberg, Ola Lindberg, Joakim Sjöstrand, Maj-Britt Jakobsson, Therese Andersson, Rolf Sundström.
Röster i valet 2010: 217 röster (totalt 5938 röstade)
Procent: 3.73%
Bästa valdistrikt: Gårdskär (4.83%)
Personröster: 54 st
Flest personröster: Hans Wennberg (17)
Uppdrag i kommunen: Hans Wennberg (led KF, ers KS, ers SBN), Joakim Sjöstrand (ers KF, ers UTOM), Ola Lindberg (ers KF, ers SBN), totalt 7 st.

Politiska käpphästar
Miljöfrågor, solidaritet med djur, människor och det ekologiska systemet.

Är käpphästarna synliga i kommunen?
Nja det är tveksamt om partiet som skall stå för den kravmärkta politiken sätter någon speciell prägel på debatten utifrån det synsättet. Det har funnits tillfällen då partiet kunnat gå på och kritiserat både kommun men även stora bolag som endast ser profit som det viktiga och skövlar därför över naturen. Partiet skulle vinna på att släppa fram sin ideologi och låta den ta plats i Älvkarleby kommun.

Kommentar
Kommunfullmäktiges minsta parti med sitt enda mandat har en blygsam framtoning i kommunen. Dock så går det att se två av partiets politiker (Joakim Sjöstrand och Ola Lindberg) lite titt som tätt i lokaltidningarnas spalter. Det fokuseras på både skrotbilar och polisens existens. Om det nu bidrar någon fördel för partiet återstår och se. Men de försöker med små mått att synas i andra forum än bara fullmäktige. Både Hans Wennberg och Joakim Sjöstrand kan ses kommentera flitigt både på Arbetarbladet och Gefle Dagblad. Sedan har jag börjat se att Hans Wennberg oftare tar ordet i talarstolen och han säger alltid något intressant. Han har en förmåga att tala om det tydliga i frågorna och kan även bli giftigt skrap om så behövs. Då förvirrar det mig när han ibland blir märkbart passiv i frågor där partiet har en tydlig åsikt.
Partiet står utanför något tydligt samarbete med något annat parti, ensammast i fullmäktige. Dock går det att se en viss flirt med lokalpartiet Kommunens Väl mellan varven men som oftast står de själva i de olika ärenden som tas upp. Miljöpartiet stormar fram i opinionsmätningarna på riksnivå men i Älvkarleby kommun har de haft trögt att profilera sig. Det kanske är dags att synliggöra deras kärnfrågor så medborgarna känner igen det unika partiprogram de sitter på. Det är det enda partiet som faktiskt har kravmärkta politiker. Så någon halvfabrikatspolitik har de inte råd att använda för då kanske de också tvingas ge bort sin enda stol till någon annan precis så som Kristdemokraterna fick göra efter valet 2010.

(KF = kommunfullmäktige, KS = kommunstyrelsen, SBN = Samhällsbyggnadsnämnden, UTOM = utbildnings och omsorgsnämnden VN = Valnämnden led = ledamot ers = ersättare v ordf = vice ordförande ordf = ordförande)

Läs 3 kommentarer eller kommentera du också!

Kristdemokraterna

Alla inlägg Politik

Kristdemokraterna - Ett arvodes betydelse skall icke underskattas.

Snabbfakta
Politiker enligt lista: Ulla Westerlind, Ylva Björk, Staffan Nygren, Evalena Nordström, Thord Gillving.
Röster i valet 2010: 85 röster (totalt 5938 röstade)
Bästa valdistrikt: Älvkarleö Bruk (4.10%)
Procent: 1.46%
Personröster: 29%
Flest personröster: Thord Gillving (9)
Uppdrag i kommunen: 0 st

Politiska käpphästar
Familjepolitiken, äldreomsorgen och företagspolitiken.

Är käpphästarna synliga i kommunen?
Nej. Helt enkelt nej. Vad Kristdemokraterna bidrog med i Älvkarleby kommun är en gåta. Innan 2010 satt Ulla Westerlind i Kommunfullmäktige men sällan blev det något vettigt sagt. Käpphästarna var knappt synliga eftersom KD enbart var ett bihang som hängde och dinglade i Moderaternas svans.

Kommentar
Det var fler som valde att rösta blankt än att lägga den på Kristdemokraterna i Älvkarleby kommun. Det säger en del om vad medborgarna tycker om partiet som inte fick något vettigt sagt. Efter valet tappade partiet sitt enda mandat i Kommunfullmäktige och sedan försvann de alla nämnda här ovan ur politiken. Kristdemokraterna har inte besökt fullmäktige sedan dess så arvodets betydelse var förmodligen primärt i det här fallet. Jag tvivlar på att någon kommer ta tag i partiet till valet 2014 så vi får nog konstatera att Kristdemokraternas historia stannade vid 2010.

Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Måndag igen

Alla inlägg
Då var det äntligen måndag igen. Jag har jobbat hela dagen så botten har fått lite behövlig vila. Jag har kollat genom de flesta partierna nu så snart kommer mitt första inlägg. Kan ni gissa vilket jag börjar med?
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Mulliga barn - ett seminarium att besöka

Alla inlägg
http://www.alvkarleby.se/start/mulligabarn%20se_id3393.pdf

Det här är en chans föräldrar skall ta som tappat kontrollen över kosten i hemmet. Jag personligen känner alldeles för många som knappt vet att pommes består av potatis eller att det går att göra eget bröd hemma. Kunskaperna brister i matlagningen nu när vi kan köpa allting färdigt. Du behöver inte tänka längre när du lagar maten för micron gör allting åt dig. Men sen vad det är i din frysta, vaccumförpackade skräckmåltid det orkar du inte räkna ut. Men hade du ätit korrekt mat hade du förstått att man kan avstå konstgjord mat.

Det är en spegel av samhället som vi upplever i matsituationen. Vi pratar om att 24 timmar inte längre räcker till för att tillfredställa meborgaren. Då tar vi gärna till den enklaste lösningen i alla situationer och äta måste vi ju göra. Och flera gånger på dygnet dessutom. Så det är rätt naturligt att den som inte har tid med att leva inte heller har tid att stå och tillreda en högrevsstek till middag. Då blir det piroger och frysta maträtter med fler E-ämnen än naturliga ingredienser.

Om min tid räcker till kommer jag att medverka den 13:e febuari klockan 19.00 på Rotskärsskolan i Skutskär. Häng med även du för det här är något intressant och början på att vända den hemska trend vi har i köket idag.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Nattis i Älvkarleby kommun

Alla inlägg Skola

Just nu inventerar kommunen om det finns ett behov att öppna en nattöppen förskola. För er som missat informationen och har små i hemmet skall omgående klicka på länken här nedan för att anmäla sitt behov. Det finns många som arbetar inom vården här i kommunen så jag har en övertygelse att det kommer finnas en ny avdelning i framtiden som är nattöppen. Men kom ihåg att det handlar även för dem som har obekväm arbetstid vilket är mellan 18.30 till 22.00. Avdelningen kommer vara öppen mellan 18.00 till 06.00 dagen efter. Det öppnar upp för de föräldrar som har svårt att tacka ja till scheman med OB eller nattjour. Dessutom är det ett tillfälle för arbeten inom kommunen.

Så om ni har barn mellan 1-5 år och har behovet av en nattöppen förskola anmäl er på länken här nedan.

http://www.alvkarleby.se/start/barnomsorg%20på%20obekväm%20arbetstid_id3390.pdf

Läs 4 kommentarer eller kommentera du också!

Månadens politiker - januari

Alla inlägg Månadens politiker
Det här är något som jag kommer med lite försenat. Men bloggen blev aldrig klar och mycket annat kom upp mellan så den här idén försvann helt enkelt ur minnet. Tanken är att jag skall utse en av kommunens alla politiker till "månadens politiker". För att få priset skall personen ha utmärkt sig på något sätt, både negativt och positivt kan göra att just du får utmärkelsen. Den sista varje månad är det tänkt att det här inlägget skall återkomma med en kortare motivering varför personen uppmärksammats av bloggen.

För janurari blev det svårt att finna en politiker som utmärkt sig för vi har inte haft något fullmäktige och då försvinner en stor del av uppmärksamheten från politiken. Men politiker kan utmärka sig ändå genom att glatt lova vitt och brett i tidningen för att bygden skall få det de vill ha.

Så månadens politiker blir IngaLill Tegelberg (S) som besökte bandybanan och lovade att kommunen glatt betalar ut driftbidraget fast avtalet inte riktigt sade så. Glädjande för bandyn och fundersamma politiker kliade sig i huvudet hur det här egentligen gick till. Det är roligare att säga ja än att säga nej helt enkelt.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Bävern skjuten!

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.988751-bavern-skjuten

Jag tänkte vad tusan är det som hänt nu? Men det är bara Arbetarbladets lista av mest lästa under veckan som spökar lite. Det var visst en artikel från 2009 där en bäver terroristerade Älvkarleby. Och den fick sitt straff. Vad jag minns när det var ormar på somliga badplatser i kommunen så var de tvungen att omplacera ormen medan de flesta ville trampa ihjäl den. Men en bäver gick tydligen bra att skjuta.

Ingen har kommenterat än bli den första!

En månad har passerat

Alla inlägg
Bloggen fyller en månad (som aktiv) idag om vi räknar in de dagarna som den var tom och ingen visste om den. Dock så skapade jag bloggen tidigt 2012 men kom aldrig fram till startblocken. Men så fick jag ett så kallat ryck och sparkade igång den åter. Det köptes VIP eller PRO eller vad det heter här på Blogg.se och så skapdes ett konto på Twitter, Google och Facebook. Det skickades några välriktade vänförfrågningar och så var bollen i rullning. Lite trögt inledningsvis för vem var egentligen jag och vad var syftet? Efter den första, tröga veckan blev det en helt annan reaktion på bloggens existens.

På bara en månad har det blivit en artikel i Arbetarbladet, en insändare från en arg läsare, närmare tusen besökare, förfrågningar om att bli en aktiv politiker och tonvis av spekulationer på vem jag kan tänkas kunna vara. Jag vet om fem namn som figuerat hittills. Det kanske blir en omröstning längre fram så ni får gissa lite mera vem som ni tror driver bloggen. Men än så länge tänker jag vara lite mystisk och hemlig än så länge. Dessutom är jag fortfarande en stolt HEN så det så!

Hur toppar vi det här under månad två då? Jag har fortfarande en kupp kvar att uträtta som blev förskjuten. Sen så kommer den kommande veckan att präglas av mina personliga inlägg till partierna. Sen så börjar det närma sig fullmäktige så det finns massor att skriva även framöver.
Ingen har kommenterat än bli den första!

QX

Alla inlägg
Jag sitter i mitt lugn och tittar på QX-galan och det slår mig hur otroligt viktig den här rörelsen är för samhället. Och den är dessutom politisk giftig för årets hetro blev Soran Ismail. Glöm aldrig det!

Ett av mina tidigaste inlägg i bloggen så skrev jag om HBT och Älvkarleby kommun att det inte riktigt hänger ihop. Då blev jag rättad att åtminstone ett parti har försökt lägga in motioner och interpellationer som berör HBT-människor. Men hur ser satsningen ut egentligen idag? Har Rotskär och Älvboda något fokus på HBT? Pratar man om det på låg och mellanstadiet? Har förskolan försökt att prata om HBT?

Och nu vet jag att några reagerar med fasa för varför ska 1-5 åringar behöva prata om bögar och flator? Är inte det lite för tidigt? Nej givetvis inte för det är som alla vet precis lika naturligt som när vi mosar in värderingen, "mamma, pappa, barn" i våra ungas huvuden. Prinsessan skall få sin prins för så har det alltid varit. Men mitt tips är att förskolan och grundskolan börjar bli lite mera flexibel i sitt undervisande för HBT förmodar jag just nu bara är en sida i biologiboken som många lärare inte vågar läsa genom. Dock är det upp till våra politiker att initiera möjligheterna så att HBT-rörelsen kan få ett bättre fotfäste i vår kultur för då kommer det automatiskt att falla på plats även inom skolans värld.

Men är det bara jag eller känns det som att jämställdhetsfrågor inte riktigt är 2013? Hur kunde det bli så för vi är väl inte framme vid målet än? Det visade Uppdrag granskning på med en äcklig tydlighet. Nåja sätt inte lördagsgroggen inte i halsen nu medborgare. Vi tar tag i det här på måndag.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Kyrkovalet 2013

Alla inlägg
Det är val i år. Ja det är faktiskt sant för 2013 är året vi går till vallokalerna och röstar fram politikerna i kyrkovalet. Min känsla är att nästan ingen vet om att det faktiskt är ett val den 15 semptember och än mindre att politikerna har makt över kyrkan.

Nu lär jag erkänna att jag har en dålig koll på hur det fungerar i kyrkans värld. Det jag vet är att det fungerar som en kommun i det närmaste fast i en mindre skala. Det finns ett AU, ett kyrkoråd som kan ses som KS och ett kyrkofullmäktige som är som kommunfullmäktige.

Jag tänkte ge det en chans och kolla vilka som är de aktiva politikerna som styr över våra kyrkor i kommunen. Men döm om min förvåning (eller inte) så finns det nästan ingenting av nytta på deras hemsida. De förtroendevalda står inte med. Eller jo det står sju personer uppskrivna men så mycket vet jag i alla fall att det sitter ett par stycken till och beslutar. Vad beslutar de här sju personerna om då? Ja det går inte heller att finna för några protokoll finns inte publicerade. Men vad som sker inför kyrkovalet 2013 måste väl finnas? Nix inte det heller. Det finns ingenting alls av nytta för den som betalar sin kyrkoavgift att läsa.

Jag har en hypotes varför det ser ut så här men jag vet att flera kommer att bestrida den. Men jag tror faktiskt att kyrkan själv har tappat tron på sig själv. Att det egentligen inte är menfullt att lägga ner onödig energi på andra än sina egna för kyrkan är en organisation som enbart tappar medlemmar. Så därför finns det ingen som bryr sig om kyrkovalet i allmän mening och inte heller kyrkan verkar så värst intresserad. Inte i vår kommun i alla fall. Men vem vet jag kanske har fel i min syn på kyrkan.

https://www.svenskakyrkan.se/alvkarlebyskutskar
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kyrkovalet_2013
Ingen har kommenterat än bli den första!

Sören Sandström är veckans svensk

Alla inlägg Skutskär Sport
http://www.tv4play.se/program/veckans-svensk?video_id=2272439

Vilket inlägg det blev i Tv4s nya program "Veckans svensk" när de besökte bandypremiären på den nya isen. Se det här och få lite nostalgi och god känsla i kroppen. Bandyn är så ovärderlig för bygden det är ett som är säkert. De som säger något annat i kommuntoppen har inte ens fattat hälften av vad den behöver.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Ett grattis

Alla inlägg
Till Romantic Sweden som vann priset Turismapplåd som delas ut av Uppsala län. Motiveringen löd;

"”För sitt oerhört starka engagemang med turistsatsningen Romantiska Älvkarleby, samlar hon företagare i Älvkarleby som tillsammans vill utveckla turistnäringen och få fler besökare. De samverkar under varumärket Romantic Sweden och tar fram produkter och tjänster, allt från baler till kanotturer på älven som sätter Älvkarleby på kartan"

Det kanske ligger i fatet nu att jag tar tag i min krage och synar Romantic Sweden lite närmare. För det måste även nu ni andra också göra när vi verkar ha ännu en vinnare i kommunen.

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5568520-romantic-sweden-en-vinnare
Ingen har kommenterat än bli den första!

Återvinna som en vinnare

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5568522-bullerskydd-eller-ny-vag-for-ny-atervinningscentral

Det här är något som kommunen verkligen behöver. Sverige är ett av världsledande länder vad det gäller återvinning och då måste även vi i kommunen hänga på tåget. Att få en återvinningscentral så pass centralt för oss medborgare är givetvis en klar förbättring än att vi skall behöva åka till Gävle eller Dragmossen för att lämna av vårt avfall.

Vad det gäller problemen som kan uppstå med buller för de som bor närmast känns som en bagatell egentligen. Blir det verkligen så mycket mer buller än vad det är nu vid industriområdet? Och är det tänkt att industriområdet skall expandera kanske det är en risk de får ta som bor så pass nära. Det lär väl finnas med i tanken när man köper bostad i närheten av ett sådant område. Men visst så skall alla möjligheter ses över så att det blir så effektivt som möjligt med en återvinningscentral i Skutskär. Det är ett steg i rätt riktning för kommunen så jag hoppas även här att det inte bor några udda grodor där det är tänkt att börja bygga.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vi är inte sämst men..

Alla inlägg Statistik & rapporter
Vi är god tvåa på den inte allt för muntra listan av dålig folkhälsa i Uppsala län. Tierp tog guldmedaljen den här gången i landstingets rapport, "Liv och hälsa" som görs var fjärde år. Det är som många av dessa rapporter vi idag blir matade med från olika instanser att den baserar sig på flera variabler och det ger sedan en slutsumma och då rankas kommuner, län eller regioner.

När jag bläddrar genom de olika staplarna kan jag bara konstatera att visst det är illa i Tierp men i Älvkarleby kommun är vi bara en procent bättre än den sämsta. Det är inte mycket att fira av några 150 års raketer för tycker jag. Det är inte heller så att vi kan säga att vi är på gång att bli bättre. Vi har legat på samma nivå sedan 2000 så på tolv år har inte kommunen lyckats gjort något för att förbättra folkhälsan. Det säger i alla fall inte statistiken. Det finns kanske någon som har en annan uppfattning men jag tycker att vi ska ta dessa varningar på allvar. Bara 65% kan påstå sig i vår kommun att de mår allmänt bra. 35% går omkring och mår illa utan att vi satsar på en förbättring. Vi kan enligt statistiken jämföra vår siffra 65% med hur de som är mellan 65-79 år i länet.

Det finns även en rapport om levnadsvanor det kan ändå pointeras att vi både röker och super mindre än tidigare. Men då är det underligt att folkhälsan fortfarande ligger förankrad på en sådan låg nivå. Det kanske inte är spriten som är det vi skall arbeta med i vår kommun. Snarare börja ställa våra medborgare den enkla frågan; "hur mår du?" och se om vi kan få ett svar.

Vi har en skola som är en av Sveriges sämsta och en folkhälsa som varit lika låg de 12 senaste åren. De två rapporterna måste bli något av det primära för politikerna när det börjar närma sig val och löften. Annars skulle jag bli grymt förvånad om de inte tar till sig detta.

Om ni själva vill läsa de båda rapporterna så klicka på länkarna här nedan.

http://www.lul.se/Global/LLK/Halsa.pdf
http://www.lul.se/Global/LLK/Levnadsvanor.pdf
Ingen har kommenterat än bli den första!

Våra partier i Älvkarleby kommun

Alla inlägg Politik
Fram till måndag skall jag skriva ett längre inlägg till varje parti som är aktivt i Älvkarleby kommun. Det är möjligt att det kan uppstå upprepningar från tidigare inlägg där jag kortfattat beskrivit hur partierna ser ut och hur många mandat de besitter i kommunfullmäktige.

Men jag vill ändå ge var parti ett eget inlägg som är lite mera strukturerat. Jag ska försöka kartlägga vilka de är som sitter i nämnderna och kommunstyrelsen också. Allt för att ni medborgare skall få en klar bild hur aktivt just ert parti är i kommunen. Men jag ska inte bara räkna stolarna utan jag ska försöka analysera om det går att urskilja partiernas olika ideologier bland det som jag hittills upplevt i fullmäktige.

Och om det inte vore nog vill jag lägga lite fokus på vad jag vill se de olika partierna skall göra under 2013. Det finns alltid saker som går att förbättra och det som behöver ses över. Det återstår och se om jag lyckas sätta mina fingrar på rätt punkter den här gången.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Funderingar

Alla inlägg
Det är en liten skrivkramp som faller över bloggen. Men jag har några idéer som jag skalll sätta mig med och kanske bli klar med till nästa vecka. I övrigt händer det inte mycket i mediavärlden som går att sätta något finger på. Mest sådant som vi brukar få läsa i polisrutan som publiceras under Älvkarleby både på Gefle Dagblad och Arbetarbladet.

Det enda jag har tänkt lyfta fram är barnen som får spela in en egen skiva. Vilken roligt minne för de som får vara med och sedan hålla i en egen cd-skiva. Det finns mycket gott att säga om "Skapande skola" som skjuter in kultur i våra barn. Gabrielle Melander verkar vara en sådan där duracellmänniska som kämpar varje dag för att barnen ska få ha det bra. Hade vi haft ett pris hade hon fått det.

Jag skall fundera lite hårdare så det om möjligt kommer något mer. Om inte så glad helg på er alla.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Den ständiga flugan internet

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/torget/1.5558655-ni-kan-inte-tvinga-pa-oss-internet

Det är lite diffust om det är till bloggen den här "Karin" har valt att skriva en insändare om. Men det är mycket möjligt eftersom jag kritiserade kommunens föreningar att de inte ens har en hemsida.

Det är väl ingen som tvingar någon att hantera en dator. Men om du idag skall ha ett företag, förening eller liknande levande är internet ett ovärderligt krav. Och som jag skrev i det tidigare inlägget så är varken datorn eller internet något nytt i samhället. Vi har sedan mitten av 90-talet kunnat surfa så som vi gör idag. Och både internet och datorn blir bara enklare att använda så det handlar bara om en konservativ inställning att inte våga resa sig ur soffan och ta tag i något som faktiskt inte är så svårt.

Det har även fallit en kommentar på insändaren och den sätter faktiskt också fingret på att datorn och internet är något så självklart att det skall vi lära oss. Precis som att läsa, räkna och skriva måste vi kunna förstå internet. Annars blir du strandad i samhället om du vägrar.

Jag tänker inte tvinga någon att lära sig att använda datorn men har du en förening kräver jag att ni måste ändra inställning. För om ni då ställer er på den konservativa sidan av samhället kan ni inte heller komma och kräva att ni skall ha någon framgång när ni föraktar något så gigantiskt och självklart.

Och om ni nu får upp ögonen men inte vet vart ni skall vända er så kolla den här föreningen. De har åtminstone fattat hur viktigt det är att kunna de grundläggande kring den ständige flugan internet.

http://www.seniornetskutskar.n.nu/
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Dubbelspår, dubbelproblem?

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5559634-jordmassor-kan-vara-giftiga-laggs-i-morantakt

Jag minns inte riktigt när det började pratas om dubbelspår genom Skutskär men det är flertalet år åtminstone. Det har dragits i politiken och media fram och tillbaka så många gånger att vi inte riktigt vet vad som gäller. Men för någon månad sedan kunde vi läsa att spåret var på gång. Och direkt när något är på gång upptäcker de att ett område är en gammal soptipp. Har de inte kollat genom sånt här under den tiden som dubbelspåret varit under utredning? Har de inte varit ute och kollat markerna så det går att dra ett spår?

Men nu ska vi inte ljuda i gjallarhornet än för det skall göras provtagningar på markerna och då kan faran vara över. Fast jag kan nästan sätta ett mynt på att vi kommer hitta sällsynta grodor och aggressiva kornknarrar längs spåret. Eller så har våra gamla vikingar lämnat efter sig en fikaplats och då är det stopp igen.

Nu är jag inte någon motståndare till varken kornknarr eller vikingar för båda skall få bevaras i landet Sverige. De ska inte behöva offras för att vi vill åka mera tåg. Det handlar om att inventera det tilltänkta markerna ordentligt att vi slipper bromsa något som det finns ett slutdatum på. Vi får väl se 2015 om vi kan klippa banden till dubbelspåret.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Mobbing på Bodaskolan

Alla inlägg Skola
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.5555646-skarp-kritik-mot-bodaskolan

Jag fick ett tips om den här artkeln som Gefle Dagblad publicerade. Det är synd att man inte vågar gå på djupet här. Ställa rektorn och skolans lärare till svars. Fråga ut dem och få dem svara på varför de inte tar sitt fulla ansvar när föräldrar flaggar för att deras barn blir mobbade?

De kräver inget skadestånd men frågan är om det inte vore på sin plats i vissa fall där skolan låter mobbing gå så pass långt att ett ombud måste gripa in. Jag har pratat med den drabbades förälder och där berättas det att mobbingen har pågått i flera år utan att skolan lagt någon energi på det. Att det har flaggats för möten men de har bara blundat. Utredningen har pågått i sex månader så det har funnits massor med tid att sätta in ett åtgärdsprogram för att stäva mobbingen på skolan.

Nu är det här självklart ingenting nytt inom skolan. Mobbing är något resurskrävande där många barn är inblandade kanske till och med lärarna också finns med på ett hörn. Det handlar ibland av minoriteter, ibland om socioekonomiska men ibland bara en ren jäkla otur att hamna fel. Det är något som skolorna över hela landet måste ta tag i men det är viktigt att ni föräldrar också tar ert ansvar. Ingen kommer att göra något så länge problemen inte kommer upp till ytan. Missköter sig skolan så måste någon uppmärksamma det för ombud, inspektionen eller varför inte media. Men tiger vi om problemen kommer de bara fortsätta att fördärva barnen som just nu inte vågar gå till skolan.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Kvinnohatet ur Uppdrag granskning

Alla inlägg
Ja då har jag sett programmet och vreden och ilskan har lagt sig lite. Första tanken är vad bor det för människor i vårt land egentligen? Och då vill jag inte pointera att de få som ställde upp och pratade verkade vara den nya generationen svenskar för det är inte relevant tycker jag. Men jag lovar att ett visst parti långt till höger kommer att dra nytta av att några av de flera tusen människor var mörka i hyn.

Vad får vi ut av det här då? Vad kan vi göra? Var det objektivt?

Det vi får ut först och främst är ett program som många kommer att kolla på och känna någon gemensamt hat. En vrede och något som vi alla kommer att slå näven i bordet i personalrummet på jobbet. Vi kan berätta att det är hemskt och få medhåll av varenda människa. Men mer djupare än så kommer inte Svensson att gräva i det här. Snart lägger sig dammet och då kommer det bli som vanligt igen. Hatet finns kvar, kvinnorna finns kvar och kommenterna flödar vidare.

Det vi kan göra för att hindra det här är att alla tar sitt gemensamma ansvar i samhället. Ser vi kommentarer som är av olaga karaktär skall det anmälas. Desto mer polisen får in desto mer måste de förr eller senare lägga sina resurser på det här problemet.

Sen om det var så där objektivt var det väl inte. Jag spenderar flera timmar per dag på olika stora forum och det här att nedvärdera varandra ligger nära till hands. Och då är det stereotyper som framhävs och jag kan inte säga att jag sett ett speciellt kvinnohat. Men det spelar ingen roll egentligen för ALLA hot är lika vidriga oavsett vem som tar emot dem.

Nu är det här lite utanför bloggens område egentligen men det är ändå något viktigt för att ta upp lokalt. Ni måste också börja reagera på det som händer på nätet.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Jag har valt att vara tyst

Alla inlägg
Jag publicerade ett klipp från Uppdrag granskning under gårdagens natt. Jag tittar i skrivande stund på programmet och tänkte återge en kommentar efteråt. Det är inte så helt enkelt det här. Det är lätt att dela svart och vitt men jag ska våga mig på att påpeka gråskalan med.
Ingen har kommenterat än bli den första!

En glad förening

Alla inlägg Skutskär Sport
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5551228-hockeymammor-fixar-ishall

Skutskärs SK har enligt artikel här ovan goda människor att tillgå för att ishallen blir lite mera gemytlig. Glada hockeymorsor som tröttnade på sporten och började piffa och inreda istället. Det låter lite som en sketch men humorn tar vi med en nypa salt och tackar mammorna än en gång till deras engagemang för klubben.

Det här är också en sådan artikel som kommer snabbt gå obemärkt förbi. Vi reagerar knappt när människor väljer att värdesätta sin fritid till att göra något gott för andra. Det sker alldeles för sällan att uppskattningen överglänser vreden som uppstår när till exempel en mörkhyad familj slår sig ner i kommunen. Eller när rådjuren äter blommor vid kyrkan och så skjuter vi dem. Där väljer medborgaren att ta sin chans till att lufta lite åsikter. Men frågan är om det främjar något att reagera med den vrede? Det är kanske bättre att lägga fokus på glada hockeymammutar istället!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Våra föreningar

Alla inlägg

Efter min fråga vart jag kunde hitta våra föreningar i kommunen fick jag tipset om den länk som finns på kommunens hemsida. Jag noterade den innan jag skrev mitt inlägg och den fungerade inte alls (som allt annat på kommunens hemsida). Men döm av min förvåning så fungerade det tips jag fick och nu har jag gjort min första koll av de föreningar som finns registrerade där.

Min första reaktion efter att klickat genom 62 olika former av föreningar så har nästan hälften av dem ett genuint och märkbart problem. De har ingen hemsida!
Jag kan inte prata mig trött på att vi någon gång måste acceptera och förstå att internet inte är en tillfällig fluga. Sedan mitten av 90-talet har internet funnits i den form vi har nu. Det kan inte ses som något nytt eller något främmande längre. Sen kan kunskapen om internet vara varierande men det finns tillräckligt många som kan göra en enkel hemsida ur en färdig modell på nätet. Det är inga problem att hitta duktiga människor som kan göra egna hemsidor eller så kan man skapa en sida på Facebook så når föreningen helt plötsligt ut till massor av människor samtidigt.

Det är för dåligt tycker jag. Många som jag pratar med berättar om att föreningslivet haltar och det sker ingen generationsväxling alls. Nej men tacka för det när man inte låter föreningen följa med utvecklingen överhuvudtaget. Om ni vill nå ut till nya medlemmar måste internet vara med i tanken. Vill inte föreningarna nå ut med vad de gör för något? Vad som är aktuellt på deras agenda? Och det handlar inte bara om att de unga vistas på nätet idag utan nästan varenda människa är mer eller mindre aktiva med sina datorer. Se på den här föreningen så sticker den hål på fördomarna.

http://www.seniornetskutskar.n.nu/

Men de föreningar som enligt listan inte har någon hemsida kommer här nedanför så har ni i alla fall fått lite extra PR ifrån mig. Jag reserverar mig för att några av dessa föreningar kan finnas på Facebook men den länken var inte heller med i registret.

  • Aktiva kvinnor i Skutskär Älvkarleby
  • BGK Bangolfklubben
  • Camp Chinook
  • Diabetesföreningen i Älvkarleby
  • Friluftsfrämjandet
  • Gårdskärs hamn ekonomförening
  • Handikappförening HSO
  • Hörselskadadesförening i Skutskär / Älvkarleby
  • Marma sportklubb
  • PRO Gårdskär
  • PRO Skutskär
  • Reumatikerföreningen i Älvkarleby
  • Skutskärs bridgeklubb
  • Skutskärs finska förening
  • Skutskärs fotoklubb
  • Skutskärs gymnastikförening
  • Skutskärs SMU
  • SRF Synskadades förening i Älvkarleby
  • Älvkarleby båtklubb
  • Älvkarleby folkdansgille
  • Älvkarleby pistolklubb
  • Älvkarleby Skutskär Rotaryklubb
Ingen har kommenterat än bli den första!

Föreningslivet i Älvkarleby kommun

Alla inlägg
Jag har försökt hittat något register för föreningar i Älvkarleby kommun men utan resultat. När det gäller idrottsföreningar har jag god koll men när det gäller övriga kategorier brister mina kunskaper. Jag har hört talas om att några stora riksföreningar har mindre versioner här på orterna men det är sällan man hör något ifrån dem. Hur aktiva är föreningarna i kommunen egentligen? Har vi en diabetesförening? cancerförening? godemansförening? Ja listan kan göras lång med frågor just nu. Någon som vet mera om detta kan väl göra sin röst hörd så lovar jag att granska de mest intressanta föreningarna i kommunen. Både på ont och gott det kan jag lova som vanligt.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Melodikrysset på biblioteket

Alla inlägg Skutskär
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.5547251-de-lyckas-varje-lordag

Det är en riktig feelgood-artikel om gänget som löser Melodikrysset varje lördag på biblioteket i Skutskär. De beskriver det som det bästa som händer på Skutskär och om den fina gemenskapen de har tillsammans. De dricker kaffe, äter kaka och virkar några plagg samtidigt som det välkända radioprogrammet sätter deltagarnas kunskaper på prov. De stannar till och med så länge att de blir utslängda när biblioteket stänger.

Det ger en värme att se det finns något ljust och muntert över bygden som annars mest får läsa om rattfylla, sämsta skolan och arbetslöshet. Allt för sällan ges det plats för positiva stunder i dagens tidningar så jag är tacksam för att Roger Wallenius på Gefle Dagblad förstår att vi behöver läsa något annat än bara elände.

Tänk vad en artikel som belyser denna gemenskap kan får andra själar som sitter ensamma om lördagarna och löser Melodikrysset i sin isolerade tillvaro att vilja vara med. Ta chansen och umgås några timmar för att få död på lite meningslöshet i livet. Vem vet, ni kanske möter en ny vänskap som vill umgås även efteråt när ni blivit utslängda. Det finns så mycket värde att belysa så ta vara på den medborgare.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Rädda att ta debatten

Alla inlägg

Är det så att de som bor i Älvkarleby kommun är rädda att ta en debatt? Smyger åsikterna omkring och puttrar i huvudet på folk och kommer bara upp om flaskans botten börjar att bli synlig? Eller fokuserar medborgaren på sakpolitik och skyller det mesta på allt nytt i samhället?

Ibland känns det som något har skrämt medborgaren till att yttra sina värderingar. Att våga stå för en personlig synpunkt är i det närmaste utpekande och du blir lätt fördömd om du försöker. De unga i kommunen har ett kommande ansvar att ta över politiken från de med ena foten i graven. Förr eller senare måste en generationsväxling ske men just nu finns det inte underlag för att bygga på underifrån. Ni har kanske redan läst inlägget mitt om fullmäktiges snittålder och de kommer inte bli yngre fram till valet.

Vi måste börja gjuta in åsikter, kunskap och mod i våra unga. Forma dem till en individ som vågar stå på sina egna fötter men ha tillräcklig insikt att vrida på huvudet och se sina medmänniskor. Så kan vi skjuta undan hycklare och fåntrattar som inte bidragar något gott till debatten överhuvudtaget.

Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

En vacker ort

Alla inlägg Marma
Jag fick en kommentar från Lars Hanson där han tipsade om ett projekt han initierat. Han uppmärksammade mitt inlägg om Upplandia där gamla fotografier och vykort återfinns från kommunens alla delar. Nu finns det en hemsida där det går att titta på gamla vykort ifrån Marma. Han berättar att snart skall det finnas runt 100 stycken bilder att kolla på och det är otroligt vad mycket som finns kvar trots allt.

Det är riktigt skoj att kolla på hur orterna sett ut genom åren så det här är sånt som jag genuint hyllar. Klicka på länken nedanför om ni vill se vykorten.

http://www.123minsida.se/marma/71735539
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Återbesök önskas

Alla inlägg
Det var en intensiv dag igår för bloggen. Det besöktes mer än tresiffrigt med människor och på Facebook utökades vänlistan rejält. Artikeln gjorde verkligen nytta för att promota bloggen men nu är det upp till mig att behålla besökarna. Nu måste jag skriva något intressant. Så det är väl egentligen nu som betygen på ledamöterna skulle komma om jag hade haft lite timing.

Dock brukar söndagarna inte bjuda på så mycket att skriva om. Det finns några artiklar som jag valt att inte ta med för de säger inte så mycket mer än vad rubriken gör. Det är rattfylla, Högbergs planuppdatering och Romantic Sweden som får 600000 kronor till sitt projekt. Jag var i valet och kvalet för att skriva något om deras intiativ men jag väljer att ha lite is i magen den här gången.

Sen var det Svenskt näringslivs årliga rapport där Älvkarleby kommun klättrar på rankningen och kan stoltsera med plats 183:e av 290 kommuner. Fast i ärlighetens namn är fortfarande vår rankning väldigt låg tycker jag. När vi passerar 145:e plats kan jag börja jubla jag med.

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5542169-vinglig-fard-stoppades
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5535174-stallplaner-pa-falludden
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5542943-mer-pengar-till-romantic-sweden
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5535076-battre-klimat-for-foretagande
Ingen har kommenterat än bli den första!

Bilden i artikeln

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5543981-mystisk-blogg-vill-granska-politiken

Glömde påpeka det att bilden i artikeln inte är jag som sitte och bloggar. Fast det antar jag att det inte var någon som trodde. Men det är lika bra att få det sagt annars tror kanske folk tillslut att det där faktiskt var jag på bilden. Det ser snarare ut som en arkivbild men det står att Klara tagit den så det är kanske någon på Arbetarbladet vi ser. Giron kanske?
Ingen har kommenterat än bli den första!

Hen

Alla inlägg
Ja man slutar aldrig att bli förvånad över hur folk reagerar på en artikel. I Arbetarbladet går det att läsa om den här mystiska bloggen och refererar mig som en hen. Alltså ett könsneutralt pronomen. Anledningen är att jag inte har berättat om jag är en man eller en kvinna. Då passar sig det könsneutrala ordet mycket bättre in i sammanhanget än att behöva skriva "personen" eller "den".

Men vilken reaktion! Folk blev som galna på att Klara Eriksson använde sig av hen vid upprepade tillfällen och då gick det helt plötsligt inte att läsa artikeln. Vad är det för fel på er människor? Hen framkom på mitten av 60-talet och har sedan 2009 varit med i Nationalencyklopedin. Det är ett ord, ett pronomen som är könsneutralt och besläktat med han och hon.
Hur kan en massa människor se ner på ett ord? Vad stod det i artikeln? Nej det orkar vi inte lägga vår baksmällsångest på utan vi hittar något mer ytligt men ack så fördummande. Som jag skrev i min kommentar på Arbetarbladet så skall Klara stå på sig för de som yttrar sig negativt blottar bara sin okunskap.
 
http://sv.wikipedia.org/wiki/Hen_(pronomen)
Ingen har kommenterat än bli den första!

En mystisk blogg

Alla inlägg

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5543981-mystisk-blogg-vill-granska-politiken

Ja nog är jag en mystisk person och bloggen är minst lika hemlig den. Artikeln är skriven av Klara Eriksson från Arbetarbladet. Det blev en riktigt bra artikel tillslut det där tycker jag. Det primära av det jag svarade på frågorna kom med och dessutom fick Ann-Cathrin uttala sig om det är hon som sköter bloggen som många verkar tro.

Det var i mitten av den här gångna veckan som jag fick kontakt på Facebook med Klara Eriksson och hon ville ställa en del frågor om, varför, hur och vem. Sedan har hon ringt runt till några politiker och frågat vad de tycker om bloggen. Men jag vet inte om någon annan svarade eller om det kanske bara var Ann-Cathrin som fick ett samtal.

Noterbart är att besöken har ökat radikalt tack vare artikeln. Men sedan jag fick kontakt med Arbetarbladet så har flera av majoritetens politiker tagit kontakt med mig via Facebook. Det glädjer mig verkligen att de tar till sig bloggen och jag hoppas att de även vågar yttra sina åsikter så debatten börjar ta form.

Sedan när jag såg hur många kommentarer som fallit i kommentarorsfältet på Arbetarbladet så häpnade jag. Nu jäklar har det blivit fart i debatten. Men ack vad jag bedrog mig. De hade visst hackat upp sig på ett visst ord men det tänker jag återkomma i ett eget inlägg senare.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Konsekvent men bara ibland

Alla inlägg

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5541240-gota-slipper-ansoka-om-nytt-intyg

Och så fick den äldre kvinnan åka färdtjänst utan läkarintyg fast kravet säger så. Hon är lättad för hon är ju så gammal och trött. Men vad är det här? Först gick jag ut och hyllade Älvkarleby kommun för att vara konsekventa i sina beslut i ärendet. Rätt ska vara rätt. Säger avtalet, lagen eller beslutet om man ska ha rätt till färdtjänst skall det först in ett läkarintyg som bekräftar att personen är i behov av hjälp.

Men nu vann kvinnan mot kommunen och vad sänder det ut för signaler? Ja för mig är det enkelt för nu är det flera som kommer beklaga sig att de har ont i benet, är blinda eller allmänt skruttiga i lederna. Och då kan vi ju inte tvinga dem att skaffa ett läkarintyg för åkommorna de klagar på.

För att vara extra tydlig så kan jag tillägga att jag har full förståelse att Göta Karlsson inte orkar sköta pappershanteringen längre. Det förstår jag fullt ut. Men då finns det anhöriga som faktiskt skall ta sitt ansvar och hjälpa sin gamle mor eller far. Och finns det inga anhöriga eller de anhöriga inte tar sitt ansvar kan den äldre få en godeman som sköter allting. Så det finns lösningar på allting.

Nu är kommunen tillbaka på ruta ett. Det måste kännas hopplöst för Jan-Åke på kommunkontoret när han gör rätt för sig och försöker få rätsida på färdtjänsten. Men han ska veta att jag stöttar honom fullt ut i det här och hoppas att han innerst inne vet vad som egentligen är rätt i ärendet.

Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!