Månadens politiker - juli

Alla inlägg Månadens politiker
När alla politiker tagit sommarlov så var vi oroliga över att alla skulle lägga sig på latsidan fram till 25:e september då det är kommunfullmäktige igen. Men döm om vår förvåning över den här personens ökade engagemang för att synas i den offentliga världen. Att våga yttra sig i tidningar, vara med i tv och få sina ord utskickade till alla medborgare runt om i kommunen.

Personen har varit hårt kritiserad av oss tidigare för bristande trovärdighet. Men ingen kan ta ifrån den här personens vilja att vara en företrädare för Älvkarleby kommun. Att agera som en borgmästare och ambassadör under semestertider visar en helt annan sida av vad vi tidigare uppfattat. Då politikerna helst vill gömma sig bakom svarta solglasögon och parasoll fortsätter den här personen obehindrat att synas i alla tänkbara forum. Det vi saknar kanske är ett accepterande för vad vårt arbete och en förståelse att vi inte har tagit någon sida i kampen.

Med de orden vill vi utnämna Ingalill Tegelberg (S) som månadens politiker. Att vara kommunalråd betyder att man sitter allra högst upp på tronen och där blåser det givetvis allra hårdast. Med all rätt skall makten granskas hårt och kritiseras när den inte håller måttet men vi måste också kunna ge den sitt utrymme för att skapa ett gott klimat i debatten. Tegelberg har under juli månad setts både i tidningen, på Arbetarbladets tv och i utskicket för kommunens 150 års jubileum. Hon har till och med tagit sig tid att fika med artisten Brolle för att diskutera vår folkparks framtid. Mycket har sagts om vårt nuvarande kommunalråd men hennes arbete med att företräda kommunen har förbättrats avsevärt. Många är snabba att fördöma den som sitter på makten men vi ser hennes senaste framgångar i offentligheten som enbart positivt för partiet men även för hennes egna politiska karriär. Det kan aldrig vara fel att synas och få sina ord publicerade som politiker. Socialdemokraterna har under sommaren tagit all plats de kunnat i media medan många av de andra partierna somnat till. Det gäller att ta chansen när man får den och det har verkligen Inga-Lil Tegelberg gjort!


Januari - Inga-Lil Tegelberg (S)

Februari - Roger Petrini (M)


Mars - Roger Petrini (M)


April - Anett Aulin (S)

Maj – Bengt Ahlquist (KV)

Juni - Anders Edin (FP)


Juli - Inga-Lil Tegelberg (S)
Ingen har kommenterat än bli den första!

Folkpartiet värnar om vår yttrande frihet

Alla inlägg Politik
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6129710-folkpartiet-vill-att-kommunen-blir-fristad

Många politiker ligger för tillfället och lapar sol och har pausat sin politiska gärning under sommarlovet. Men Folkpartiet har inte tagit ut någon semester och väljer istället att lämna in två motioner och en interpellation redan nu till kommande kommunfullmäktige som är i september.

En av dem motionerna har fått utrymme i Arbetarbladet och den handlar om att Älvkarleby kommun skall bli en fristad för författare och journalister som förföljs i sina hemländer på grund av deras åsikter. Det är International Cities of Refuge Network, i samarbete med Internationella Pen som kan erbjuda Älvkarleby att bli en värdkommun och ta emot personer som blir förtryckta för sitt skrivande. Kommunen kommer du att betala 300000 kronor för upphälle och bostad i högst två år något som Anders Edin tror blir krokbenet för Älvkarleby kommuns styrande politiker. Tyvärr tror även vi på bloggen att den ekonomiska frågan är det som kommer fälla motionen som i övrigt är ett järvt steg för att öka demokratin även utanför Sveriges gränser. <

Det finns redan några kommuner i landet som blivit värdkommuner och vem vet Älvkarleby kommun kanske också kan bli en av de som står upp mot förtrycket mot journalister och författare.

Den andra motionen och interpellationen väntar vi med svar från partiet om vi kan publicera någon text om. Annars kommer alla de här tre att komma med i sin fulla form till handlingarna i september.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Ännu en röst för stängd gata

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/torget/1.6127548-stang-skutskars-centrum-for-bilar
 
Det var bara en tidsfråga innan någon vässade pennan skarp och formade en insändare om Skutskärs centrum. Den berömda vägen är numera enkelriktad men så värst enkelt blev det inte för medborgaren som förvirrat kör hur som helst längs gatan.
 
Insändaren vill kort och gott stänga gatan från all trafik precis som de flesta andra som yttrar sig. Det är ytterst få som i dagsläget kan argumentera för fortsatt trafik och samtidigt hålla masken. Vad säger ni nu efter några dagar? Kommer inte medborgaren att lära sig hur man får köra?
Ingen har kommenterat än bli den första!

Byss-Callestämman

Alla inlägg Älvkarleby
http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1453

http://www.hembygd.se/alvkarleby/

Den 18:e augusti klockan 11:00 går Bysscallestämman av stapeln för 30:e året i rad. Så här ser programmet ut enligt kommunens hemsida.

30-års Jubileum

11.00 Gudstjänst med spelmän i Älvkarleby kyrka

12.00 Allspel vid Byss-Callestenen

13.00-16.00 på Gammelgårdens tun - Uppspel, jubileumsfirande, visning av byggnader mm.
Servering av mat, laxsmörgås mm.

Tag chansen och besök Älvkarlebys kyrka och berika er med den lokala musikskatt som Byss-Calle lämnade efter sig. Ni som inte vet så mycket om vår rikskända spelman kan kika på länken här nedan.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Byss-Calle
Ingen har kommenterat än bli den första!

Lex Sarah ledde till uppsägning

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6124932-stangde-in-aldre-nu-avskedas-hon
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.6124370-laste-in-tva-pa-aldreboendet

Vi har under året kunna läsa flera anmälningar som kommit in om vår vård i Älvkarleby kommun. Men allt för sällan blir det inga större påföljder trots att det är ytterst allvarliga saker som uppdagats. Men här har kommunen valt att gå en annan väg och avskedar nu den kvinna som fått flera anmälningar på sig. I kommentarsfältet har de flesta varit eniga om att det kanske var lite hårt taget. Men vi väljer att stå på kommunens sida den här gången. Visst kan jag hålla med om att det här är för att vården redan går på knäna och då tappar människor sitt omdöme till slut. Men hur än det är ställt så får man inte göra så som den här kvinnan gjort. Och det är bra att kommunen sätter ner foten för personer som är omdömeslösa på arbetet ska gå hem. Vi får hoppas att det här leder till förbättringar på arbetsplatsen och att de som arbetar är öppna och ärliga över hur deras arbetsliv ser ut. Då slipper vi läsa om fler lex Sarah i framtiden.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Flottarkojan i Marma

Alla inlägg Marma
http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1444

Varje söndag finns möjligheten att besöka flottarkojan i Marma klockan 13:00. Så här står det på kommunens hemsida; "Museum. Så bedrevs flottningen i nedre Dalälven. Visning och turer i flottarbåt med tändkulemotor. Kanotuthyrning".

Så om söndagen känns trist och tom tag chansen och besök vår sydligaste ort för att uppleva ett trevligt arragemang.

Flottarkojan
http://www.alvkarleby.se/turism/flottarkojan.asp
Ingen har kommenterat än bli den första!

Bisnodes och ekomatcentrums rankingar

Alla inlägg Statistik & rapporter
 http://www.bisnode.com/Sverige/Nyheter-inspiration/Nyheter/Bisnodes-kommunranking-2013/

http://www.ekomatcentrum.se/

Vi har fått svar på två mail som vi skickade för ett tag sedan. Det första skickade vi till Bisnode som rankat alla kommuners förutsättningar till jobbtillväxt. På deras hemsida ser vi de bästa kommunerna och de absolut sämsta i deras sammanställning. Men vår lilla kommun nämns ej någonstans så vi ställde helt enkelt frågan på vilken placering vi hamnade och svaret blev det här;


Vi hamnar på en blygsam 258:e plats vilket inte är en så diger placering det heller. Kika gärna genom deras sammanställning så kan ni jämföra med de bättre kommunerna hur de skiljer sig mot vår egna.

Sedan kommer vi till Ekomatcentrum som skickade ut en enkät till alla kommuner i landet. Vi fick svar här om dagen och då stod det så här; "Tyvärr är det väl så att Älvkarleby inte har besvarat vår enkät helt enkelt."
Känner ni igen det svaret? Ja det är väl tredje gången på kort tid som vi finner en organisation som blivit ignorerad av Älvkarleby kommun så nu börjar måttet bli rågat. Hur slö får man bli i vår kommun när de inte ens orkar svara på enkäterna dessa enorma organisationer tar kontakt med en? Uselt var ordet!

Men det finns ett litet ljus i tunneln för vi har istället fått bra kontakt med Ekomatcentrum så det kanske vi kan utnyttja och ge dem lite information som de behöver. Men det återkommer vi till i framtiden för i dagsläget vet vi inte riktigt hur vi ska genomföra något. Den som lever får se.
Ingen har kommenterat än bli den första!

70-tals maskerad med Abba

Alla inlägg Skutskär
http://vadsker.se/2013/may/holmarna-i-sommar.html

Glöm inte bort att klä ut er som ni såg ut under 70-talet när ni besöker folkparken imorgon. Då bjuds det på Abbacovers av bandet Waterloo och ni som inte var med på 70-talet så kan ni alltid fråga era föräldrar eller äldre umgänge vad det var som gällde. Vi får hoppas att den här vackra sommaren fortsätter i samma stil även över helgen så att Cillas ångest lättar lite och att det kan växa planer för kommande år.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Nu räddas laxen och nyhetstorkan

Alla inlägg Älvkarleby

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6109208-nu-ska-laxen-raddas

När det inte finns något att skriva om så tar vi om det igen för medborgarna verkar ändå inte minnas vad de läst tidigare under året. Nu har Arbetarbladet skrivit sin andra artikel om att i höst så kommer Vattenfall att rädda laxen genom att spränga en ränna där fisken ska kunna vandra utan att fastna. Anledningen till projektet har sin grund i en 800 stark protestlista som lämnades in tidigare i år.

Vi på bloggen ser spännande på fortsättningen och får se hur arbetet fortsätter under hösten. Nu hoppas vi bara att Arbetarbladet vaknar till liv och skriver om något nytt som sker i vår kommun för den senaste månaden har det varit sjukligt torrt.

Tidigare inlägg i bloggen - Nu räddas laxen
http://vadsker.se/2013/june/nu-raddas-laxen.html

Ingen har kommenterat än bli den första!

Bärplockarna är här!

Alla inlägg Marma
http://arbetarbladet.se/torget/1.6101869-en-torrtoa-skulle-losa-problemet

Men det här var nog en av de mest underliga insändare jag läst på länge. Vad handlar den om egentligen? Vad är problemet och vad ska vi lösa för något?

Men vi försöker tolka fritt ur den virriga texten att Bror Nilsson inte gillar att bärplockarna slagit läger i Marmaskogen. De skitar ner och skiter ner där de befinner sig och nu får det vara nog. Vi måste stoppa allemansrätten och kasta dem över gränsen. Nu är det så att åsidosätta allemansrätten går inte så länge medborgaren sköter sig på marken den befinner sig på. Det måste finnas en dialog mellan bärplockare och markägare för att slippa samma problem som uppstod under fjolåret.

Men insändaren är bland det virrigaste vi någonsin läst. Bror Nilsson förvirrar oss med sin text och vi begriper inte alls vad han egentligen vill få ut av sin insändare. Tyvärr medborgare vi fattar ingenting den här gången.

Men om ni vill läsa lite mer om vad som gäller för bärplockande personer uti vår skog kan klicka på länken här nedan. Det kanske även Bror Nilsson behöver göra.

http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/Det-har-galler/Plocka-blommor-bar-svamp/
Ingen har kommenterat än bli den första!

Ortsrasismen

Alla inlägg
Efter en rad snarlika kommentarer så måste vi ta tag och bromsa för att reflektera vad ni medborgare egentligen säger. Det händer väldigt ofta att personer som är bosatta i de mindre delarna av kommunen reagerar kraftigt på att allting sker i Skutskär och att rapporteringen enbart är centrerat i vår största ort. Varför är det ingen som bryr sig om oss? Varför skriver ingen om Långsand, Gårdskär och Älvkarleö?

Det är klart att både kommunen och vi andra som sysslar med rapportering bryr oss minst lika mycket om de mindre orterna. Men att någon kan höja på ögonbrynen över att det sker mer i Skutskär i jämförelse med Marma är för oss en gåta. Skutskär är så pass mycket större i både storlek och folkmängd att det är omöjligt att göra en sådan jämförelse. Eller varför ens behöva bry sig om vem som har mest, störst och vackrast? Att vi har en vacker plats i kommunen är väl det primära sedan vart den ligger placerad ska vi väl inte behöva bry oss så mycket om. Det råder någon form av gammalt hat över att alltid peka fult åt den ort som är störst. Som om de mindre orterna måste hävda sig för att få lite extra uppmärksamhet. Mycket underligt beteende av vuxna människor må jag säga.

Men visst kan jag även ge er en liten del av ett rätt. Det finns stunder då vissa av våra fina kommundelar helt försvinner i resonemanget. Det är helt förkastligt att en högt uppsatt politiker eller tjänsteman kan skriva ett dokument om Älvkarleby kommun och sedan råka byta ut Älvkarleby mot Skutskär istället (se skyltpolicyn). Eller när några av kommundelarna tappar sin vallokal och tvingas sätta sig i bilen och åka till grannorten istället för att rösta i kommande val 2014. En ort är en identitet och det finns fortfarande lokala traditioner som håller starkt ihop banden mellan medborgarna. Det är en styrka som många av de mindre orterna visar prov på som Skutskär inte klarar av att mäta sig med.

Men att vi på bloggen skriver gott om en folkpark, arragenmang eller dylikt som sker i vår kommun och då ska få höra dumheter om att det inte händer något i de andra orterna är för oss bara rena dumheter. Kan vi inte kunna sträcka ut våra armar lite längre än att ni ska bli folkskygga? Vi ska vara stolta över vad som sker i vår kommun och absolut supporta alla som bidragit till vårt 150-års jubileum. Där kan i alla fall dessa gnällskallar inte komma och säga att någon kommundel blivit bortglömd. Här har alla fått sin alldeles egna dag och nu hänger det på oss medborgare om det här ska bli något att minnas i 150 år till.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Snacka om Brollesuccé!

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6098393-folkfest-nar-brolle-kom-till-skutskar

Närmare 1500 glada medborgare valde att besöka Holmarna under lördagen och avnjuta ett stycke kultur, fest och umgänge. Enligt de vi pratat med under söndagen var kvällen lugn och de flesta skötte sig efter vad man kan förvänta sig. Så den som kommer och säger att det bara är fylla och misshandel igen kan vi utan problem mota bort sånt trams. Vi gratulerar istället Cilla som gör ett enormt arbete med att promota vår vackra folkpark. Fortsätt att kämpa så kommer vi få se många härliga konserter även efter sommaren.

Holmarna i sommar
http://vadsker.se/category/holmarna.html
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Långsand startade festen

Alla inlägg Långsand
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6097219-150-ar-firades-i-langsand

http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.6096977-bat-tennis-och-smide-vid-150-ars-kalaset

Nu är firandet igång för vår vackra kommun och det var Långsand som fick den stora äran att börja. Tennis, tipspromenad och smide erbjöds på en av våra lite mera anonyma orter som alldeles för sällan får stå i rampljuset. Om ni kikar på Arbetarbladets artikel kan ni även kika på en kort intervju med vårt kommunalråd, Ingalill Tegelberg (S) som ger sin syn på firandet.

Nu går festen vidare till Gårdskär den 17:e augusti så vi får hoppas att väder och glädje håller i sig även fram tills dess!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Glöm inte bort Brolle

Alla inlägg
Om ni har en lucka ikväll så besök Holmarna ikväll som erbjuder en unik afton med Brolle, Nanne Grönvall och trubadur. Parken öppnar klockan 20:00 och stänger 02:00. Kom igen nu så ses vi där nere om några timmar!
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Brolle+Tegelberg=sant

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/noje/1.6092699-brolle-vill-vanda-parkernas-forlust
 
Trots en publiksuccé på Holmarna under sommaren så berättar nu Cilla Domstad att hon går back varje kväll. Ytterst trist läsning för Holmarna har vi betraktat som en av våra finaste platser vi kan nämna för utomstående när vi presenterar vår blyga kommun. 
 
Nu tar även Brolle upp kampen för att finna nytt hopp för folkparken. Han har bestämt träff med självaste Ingalill Tegelberg (S). Tyvärr så ser vi hur många krafttag kommunen tänker göra för vår största samlingsplats för kultur, musik och umgänge. Det är en kall hand i ansiktet direkt utan någon djupare eftertanke. Vad genererar Holmarna? Vilken potential har den för utveckling? Kan kommunen få användning av folkparken? Finns det områden där det kan bildas ett samarbete?
 
Vi får hoppas hon är felciterad och inte gör sig så dumt omöjlig som hon uppfattas i artikeln. Vi på bloggen gör vårt yttersta för att sprida ryktet om det som sker under sommaren för folkparken får inte dö!
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Älvkarleby i Elitserien

Alla inlägg Sport
http://gd.se/sport/ridsport/1.6083839-alvkarleby-och-storbyn-hoppade-upp-i-elitserien
 
Vi vill alla från bloggen gratulera Älvkarleby ridklubb till avancemanget till elitserien i laghoppning. En sportslig framgång som saknar konkurrens i vår kommun. Varken bandyn, handbollen eller fotbollen kan mäta sig med en sådan bedrift. Nu håller vi tummarna och önskar lycka till under 2014 i landets högsta serie!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Sakta ner!

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/torget/1.6082723-latta-pa-gasen-vid-idrottsplatsen-

En medborgare som bor längs vägen som går ner på Skutskärs IP har reagerat på att människor kör som idioter där. Det berättas om en traumatisk händelse som lika gärna kunde resulterat i en olycka. Är det som måste till för att få förändring?

Nu vädjar den som skrivit insändaren till politikerna att de ska agera men som medborgare går det precis lika bra att göra sin röst hörd hos trafikverket, polisen eller kommunen för råd och tips för att förbättra trafiksituationen. Vi kan inget annat än hålla med att längs den vägen måste det till än mer folkvett. För nu när kommunen också kör med sina bilar där så är det en hög belastning både dag som kväll och tänk på alla barn som vill ner till IP för att utöva någon form av idrott. Så ta tag i det där medborgare så lovar jag att det kommer bli förändring inom kort, det gäller bara att stå på sig!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Om det var val idag?

Alla inlägg
Vad hade politikerna lovat medborgaren? Lovar ni att stänga centrumgatan helt från biltrafik och återinföra gratis hjälpmedel åt de äldre så har ni på god väg skaffat er en hel drös väljare. Åtminstone om man ser reaktionerna från folket som blivit helt tokiga när kommunen nu agerat i två frågor. Men några viktigare frågor än så bör väl finnas till valet 2014? Vad säger vi om alla de rankingar som vi publicerade under gårdagen? Där finns det en hel del att arbeta med för politikerna. Det räcker inte att populistiskt slå mynt på att bevara bandyn, sparka ut invandrarna eller stänga av en väg från trafik. Men risken finns att debatten aldrig går så djupt som en själv önskar. Vi landar på en otäck lättja i argumenten och använder sådant som den lättsamme medborgaren orkar lyssna på. Istället för att övertyga medborgaren att även lyssna när vi utvecklar våra resonemang.

Vad tror ni att valet kommer att handla om? Vilka sakfrågor kommer partierna våga att ta ut eller blir det irriterande svävande blaha som skulle kunna representera vilket parti som helst?
Ingen har kommenterat än bli den första!

Senaste rankingsplaceringarna för Älvkarleby kommun

Alla inlägg Statistik & rapporter

Senaste rankingsplaceringar för Älvkarleby kommun (de siffror där vi ligger risigt till)

Bästa skolkommun 2012: 285:e plats

Meritvärde 9:e klass: 288:e plats

Meritvärde 9:e klass (Salsa): 283:e plats

Antal godkända i 9:an: 279:e plats

Lärartäthet: 265:e plats

Bäst att bo av Fokus: 240:e plats

Bäst att bo unga: 264:e plats

Bäst att bo äldre: 245:e plats

Bäst att bo familj: 171:e plats

Bäst att bo arbete: 224:e plats

Miljöaktuellts kommunranking 2013: 286:e plats

Företagsklimat 2013 totalt: 134:e plats

Nyföretagsamhet: 283:e plats

Andel i arbete: 221:e plats

Kommunalskatt: 215:e plats

Marknadsförsörjning: 131:e plats

Företagande: 284:e plats

UNFs ranking om ungas uteliv 2012; Vi har inte svarat

Läs 3 kommentarer eller kommentera du också!

Vad kostar våra olyckor?

Alla inlägg Statistik & rapporter
http://webbutik.skl.se/bilder/artiklar/pdf/7164-881-5.pdf?issuusl=ignore

I SKLs rapport "öppna jämförelser trygghet och säkerhet" går det att finna en sammanställning hur mycket våra olyckor kostade samhället under 2012. I de flesta av jämförelserna ligger vi ytterst lågt om vi kikar på de andra kommunerna. Medianen för landet låg på 125390000 kronor under 2012 medan vi landade på 63090000 kronor. Men då ska vi lägga in att vi är en mycket liten kommun och om vi kikar på bränder så ligger vi i linje med snittet. Om ni vill så kika på deras sammanställning via länken här ovan.

Samhällets kostnader i bränder: 1174000 kronor
Median 1419500 kronor

För drunkning: 5950000 kronor
Median 1980000 kronor

Fallolyckor: 21930000 kronor
Median 42195000 kronor

Vägtrafikolyckor: 15530000 kronor
Median: 45950000 kronor

Övriga olyckor: 7940000 kronor
Median: 18090000 kronor

Totalt: 63090000 kronor
Median: 125390000 kronor

Ingen har kommenterat än bli den första!

Vi verkar skita i det mesta

Alla inlägg Statistik & rapporter
http://www.unf.se/PageFiles/2133/UNFs%20kommunranking%202012_ungas%20uteliv_rapport.pdf

Om ni söker upp hur Älvkarleby kommun klarade sig i UNFs kommunranking för ungas uteliv 2012 så hittar vi det här i PDF-dokumentet;

Kommuner som inte svarat

Enköping kommun

Håbo kommun

Älvkarleby kommun

Av 290 kommuner så finns det tre kommuner som valde att inte svara på deras enkät och en av dem är givetvis vår egna Älvkarleby. Vad är det som gör att vi gång på gång finner undersökningar som föreningar och företag gjort där vi inte ens har svarat? Är det rädslan för att blotta sina problem som gör att vi tiger istället och hoppas på att ingen frågar igen. Fy skäms ni som väljer att ignorera dessa undersökningar som nästan varenda kommun ser sig ha tid att svara på men här är det visst tidsbrist så det skriker!

Ingen har kommenterat än bli den första!

Stockholm pride, deltar vi?

Alla inlägg
http://www.stockholmpride.org/

Ett spektakel utan gränser råder varje år i Stockholm men även på många andra lokala platser runt om i landet. Pridefestivalen blir allt större och årets festival är mellan den 30:e juli och 3 augusti. Vad gör vi från Älvkarleby kommun i samband med Pride? Kommer vi göra något vågat som att länka ihop 150-års jubileumet eller hoppar vi över det även i år? Ni som minns så var kommunen mycket angelägna att vi deltog i Earth Hour under mars månad tidigare i år. Det skulle vara på sin plats att även promota en sådan viktig festival från vår sida eller varför inte skicka ett bidrag? Vi från bloggen ser glatt fram emot en spännande festival som sticker hål på alla era spända fördomar om en människas kärlek till livet.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Nu gräver vi vidare

Alla inlägg
Vi fick ett tips av en av våra läsare att göra en sammanställning på vad vårt berömda gågata i centrala Skutskär har kostat medborgaren. Vad har vi vunnit genom att skapa den väg som idag skapar sådan skarp debatt? Kunde vi gjort det på ett annat sätt och hur mycket kan vi ha sparat? Ja vi ska göra vårt bästa och se hur långt vi kan gräva för att få fram alla beslut fram till idag.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Sommar, sol och summering

Alla inlägg
Det finns egentligen inte så mycket att skriva om för tillfället mer än att ni har alldeles för mycket semester och har glömt bort samhällets alla viktiga frågor. Nåja jag ska inte beklaga mig så mycket på er medborgare för ni har alla gjort er rätt till en lång och härlig semester. Och vilket väder vi har haft hittills under den här sommaren, det finns all rätt till att njuta lite extra!

Men debatt har det blivit ändå. Jäklar vad upprörda ni har blivit över att kommunen beslutade under senaste fullmäktige att hjälpmedel inte längre är gratis. Och tyvärr kan jag inte hålla med medborgarna i den här frågan eftersom gratis är något förlegat. I de flesta (om inte alla) kommuner kostar alla hjälpmedel. Ibland är det subventionerat från kommunen eller så går det att hyra dem för en lättsam krona i månaden. Visst förstår vi känslan att dra något ur händerna på folk och säga "betala så får ni tillbaka era grejer" men vi måste se hur samhället fungerar just nu. Sedan de idioter som drar någon rasistisk parallell mellan Vega/invandrare och den här frågan måste ta sig en kall dusch och komma tillbaka till verkligheten. Dessutom som vi redan har sagt reagerar ni alla alldeles för sent. Det här har varit på agendan länge och väl för att ni ska kunnat reagerat i tid och bromsat processen. Men då tiger ni istället och börjar skrika er hesa när klubban sedan länge slagit i bordet. Om ni hade varit det minsta intresserade av vad våra politiker beslutar om hade det här kommit ut i tidningen mycket tidigare.

Om ni nu vill ha en förändring i den här frågan så ta kontakt med politikerna, ställ dem mot väggen och berätta vad ni tycker. Och det är alltid välkommet att lämna in egna medborgarförslag om ni har en idé till förändring. Ni har god tid på er till nästa kommunfullmäktige så tveka ej och fatta pennan för att skriva ner era planer.

En liten men ändå märkbar debatt har blåst upp angående den så alltid aktuella gågatan i centrala Skutskär. Tänk vilket kaos den har skapat sedan starten. Intressant och se om det fortsätter vara problem i trafiken i fortsättningen eller om medborgaren lär sig att läsa av skyltarna. Fram tills dess så ta det lugnt nu med paraplydrinkarna så ni inte tappar bort allt vett tills ni måste ställa om väckarklockan till arbetstider igen.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Enkelriktat men vi kör hur vi vill ändå

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/alvkarleby/1.6043468-skutskar-enkelriktas

Nu har skyltarna kommit upp längs den berömda vägen i centrum. Men det verkar medborgaren strunta blanka fan i för ni kör lika illa ändå längs gatan. Vi kan läsa kommentarerna som fallit under artikeln på Arbetarbladet att nu rådet det kaos och förvirring istället för att det skulle bli bättre. Vi ska under morgondagen besöka den berömda gatan och se om det är som medborgarna berättar. Hur många är det som struntar i skyltningen egentligen? Och hastighetsbegränsningen då som är 10 km/h? Det här skulle kunna vara en guldgruva för fabror blå om de stod där en afton och tog fartdårar. Men riktigt så illa ska det väl ändå inte behöva bli att vi måste ta till en som berättar för oss med botblocket hur vi ska agera? Ni kan väl lära er något ändå?
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Stora visioner om vår simstadion

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/torget/1.6061088-aterstall-simstadion-

En medborgare ifrån vår kommun har valt att skriva en insändare om badet som idag kallas Willysbadet. Det har haft många namn genom åren tack vare den närliggande affärens status men går även under namnet simstadion. Insändaren handlar om att kommunen inte gör någonting åt platsen, det finns knappt några skyltar och några visioner för de unga verkar inte synas. Inga skateramper eller parker så personen ställer sig helt frågande hur det kan vara så här?

Det är rätt enkelt att svara på eftersom det redan har gjorts massor runt om simstadion. För några år sedan rensades det upp längs hela Bodaån så det numera går att promenera där. Sedan under förra året kom det en enorm lekplats som fortfarande är under uppbyggnad. Bryggorna byttes ut förra året och där är vi idag. Visst skulle det vara trevligt att det var full fart även vid simstadion men att se ner på de andra näringsidkarna eller evenemangen som även annonserar längs vägen är bara fördummande. Det är väl kanon att Holmarna åter igen blommar vilket i sin tur kan göra att allt fler besöker vårt Willysbad. Att det inte ser ut som det en gång var är lätt förklarat med att det finns inte de resurserna i en kommun längre. Men du som privatperson är givetvis välkommen att kavla upp armarna för att göra det ännu bättre.

Nu är det inte negativt att en person har visioner och idéer till en god utveckling. Men om det dyker upp massor av frågor i huvudet måste vi själva försöka svara på dem först. Hur ser ekonomin ut i Älvkarleby kommun? Vad skall prioriteras först? Kan det redan finnas planer för en utveckling? Tyvärr kan vi glömma att kommunen sätter fart i en blommande utveckling på den här platsen när många andra fortfarande är undermåliga. Det här är väl ett ypperligt tillfälle för er medborgare att gemensamt komma med ett förslag hur vi ska göra det bättre. Men glöm inte att komma med ett kostnadsförslag och en ekonomisk hållbarhet i förslaget med för annars faller det platt.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Personen på Biludden

Alla inlägg
http://gd.se/nyheter/gavle/1.6072058-det-var-christer-som-hittades-pa-billudden
http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.6072834-kroppen-som-hittades-vid-billudden-ar-identifierad

Kroppen som man fann vid Biludden vid Rullsand är nu identifierad som den Gävlebo som varit försvunnen sedan 30 maj. Det bekräftar nu polisen och vi från bloggen väljer att inte skriva något mer än att vi önskar de anhöriga ro och tid för att sörja.
 
Vila i frid.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Den fina traditionen från Gårdskär

Alla inlägg Gårdskär
http://gd.se/folkfamilj/folksant/1.6067122-delikatess-och-vackert-vader-i-gardskar

Den otroligt fina traditionen att äta stekt sotare, kokt potatis med pepparrotssmör har fått lite utrymme i Gefle Dagblad. Enligt röster som var på plats var stämningen god och traditionen kommer leva vidare i många år framöver. Det ligger en unik sammanhållning i glada Gårdskär som inte går att finna på andra platser. Vi andra har mycket att lära av vår ibland lite bortglömda ort. Fortsätt så Gårdskärsmedborgare!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Så dags att klaga nu?

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6071545-nu-tvingas-aldre-kopa-egen-rollator

Det som gör mig mest förbannad i den här artikeln är att PRO med flera bevisar sin brist på intresse för politiken. Hade de varit det minsta intresserad av vad som sker i våran kommun skulle de inte behövt reagera så här en månad efter beslutet är taget i kommunfullmäktige. Det är inte försent att ändra på det men en god fördel är att vara ute i tid med sina synpunkter. Det har inte varit ett ord från någon om det här under behandling och inte ett frågetecken slängdes ut på senaste fullmäktige. Om ni är missnöjda med hur dagens politiker och tjänstemän styr kommunen så måste ni engagera er också.

Vad det gäller beslutet att sätta en avgift på de rollatorer som redan är utlånade tycker vi det är helt rimligt. Det finns hutlöst många rollatorer ute i kommunen och 300 kronor är inte mycket att prata om. Men visst kan det kännas surt att något som tidigare varit gratis inte längre är det och det måste svida i ens egna plånbok istället. Men vad ska vara gratis i samhället då? En rollator, rullstol eller annat hjälpmedel är sådant som kommer bli självklart en vacker dag vi inte klarar av vardagen. Men vore det då inte rimligt att en medborgare har tillräckligt med planering i sitt liv att den sparar tills man blir äldre? Att samhället skall göra saker gratis är en tid som vi passerat tyvärr. Det skulle givetvis vara underbart om vård, omsorg, skola och kollektivtrafik var fri från avgifter men någonstans måste pengarna tas ifrån.

För att inte låta som att vi tycker att alla skall klara biffen själv så vill vi även säga att en subvention på hjälpmedel skulle vara en bra kompromiss mellan medborgare och kommun. Vi förstår även att det finns människor som idag inte ens skulle ha råd att betala de 300 kronorna som behövs för att behålla sin rollator. Men det finns stöd att få även ekonomiskt om de problemen uppstår. Vi är ändå övertygade att samhället hjälper en så mycket det är möjligt men något har hänt som gör att vi inte längre kan erbjuda något gratis. Trist om möjligt men ett faktum. Vi förstår reaktionerna men vi förstår inte att människor aldrig lär sig att yttra sig i tid. Det är mycket möjligt att det här blir en tuff valfråga för partierna i vår kommun 2014. Vad tycker ni?
Ingen har kommenterat än bli den första!

Varför är vi nonchalanta?

Alla inlägg
Under den senaste veckan har vi kommit på flera rankingar och sammanställningar som olika organisationer gjort och vi har knappt mäktat med att få ett resultat. Hur kan det komma sig att Älvkarleby kommun gång på gång är så nonchalanta i sitt agerande mot föreningar och organisationer? Och det är inga små föreningar man ignorerar utan bland annat "Gröna bilister" och "Miljöaktuellt" som man valt att inte ge några svar alls. Och när de väl får något svar förankrar vi oss alltid på den nedre halvan av rankningen eller till och med bland de 10 sämsta kommunerna. 

I nästan alla mätningar som görs idag har kommunen ett extremt uselt resultat i och hur länge ska vi få ha det så? Vi medborgare måste kunna ställa högre krav på förbättring, gjuta tro i samhället till utveckling och gemensamt hitta nya arbetssätt för att få huvudet över vattenytan. Men så länge makten och de ansvariga besvarar kritiken med att statstik och mätningar är ingenting vi behöver ta så allvarligt på kommer ingen förändring att ske. Då kommer vi fortsätta vara en av Sveriges sämsta kommuner i både skola, boende, miljö och omsorg. Hyfsat viktiga byggstenar för ett samhälle eller vad tycker du? Finns det ett parti som vågar sticka ut hakan och rädda några av byggstenarna inför valet 2014 så kan vi bara gratulera. Möjligheternas kommun är vad vi är och visst finns det bara en väg att gå när vi sitter på botten.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Miljöaktuellts kommunranking 2013

Alla inlägg Statistik & rapporter
http://www.kommunranking.se/Result

Mitt i nyhetstorkan som Arbetarbladet ansvarar över så har vi grävt utanför kommungränsen för att finna något intressant att skriva om. Så länge AB skiter i att skriva om vår kommun så får vi försöka finna det som i vanliga fall återfinns i tidningen.

Mitt i letandet fann vi ännu en rankning som går i miljöns tecken. Tidningen "Miljöaktuellt" har publicerat sin kommunrankning för 2013. Sammanställningen är baserat på en enkät som skickats ut till våra 290 kommuner på 30 frågor. Det är femte året i rad som de rangordnar kommunerna efter ett miljö- och hållbarhetsperspektiv. De tar in data ifrån Boverkets miljömålsenkät, vattenmyndigheterna, Kolada-databasen, Ekomatcentrum, Gröna bilister, Håll Sverige rent och SKL.

Om ni närmare vill veta hur de får fram sin ranking så kika på deras inlägg här nedan;

http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.514247/sa-gjorde-vi-kommunrankingen-2013

Då kommer vi fram till vår kommun Älvkarleby. Hur klarade vi oss i den här rankingen? Vilken diger placering har vi hamnat på? Vi bläddrar sakta genom listan men upptäcker att vi inte står med på övre halvan och inte heller på nedre halvan utan i den absoluta botten. Vi får placering 286! Vi är fjärde sämsta kommunen på listan så hur i hela friden har vi gjort för idiotiskt för att hamna bland de sista? Så det är mycket enkelt för vi har helt enkelt struntat i att delta i enkäten den här gången med. Det finns inget intresse alls från Älvkarleby kommun att delta i enkäter, undersökningar och rankingar. Tänk att rädslan för att blotta sina brister gör att man i ren dumhet tiger och ställer till det så vi hamnar på en bottenplacering. Jag är övertygad att vi skulle hamna högre upp om vi bara svarade på frågorna. Men åter igen får vi skämmas över de ansvariga!

Älvkarleby kommuns enkätsvar
http://www.kommunranking.se/Survey/UnitAnswer/277

Som en liten notis har Miljöaktuellt även publicerat en artikel hur vi kan gräva i rankingen och finna nya lösningar för kommunen. Även här går vi bet eftersom vi för det första lär delta för att kunna förbättra oss!

Tips att gräva i kommunrankingen
http://www.idg.se/2.1085/1.514283/tips--att-grava-i-2013-ars-kommunranking?queryText=kommunranking
Ingen har kommenterat än bli den första!

Bäst att bo 2013

Alla inlägg Statistik & rapporter

http://www.fokus.se/2013/05/har-ar-det-bast-att-bo-2013/

Fokus rankar varje år alla Sveriges kommuner utifrån hur bra det är att bo där. Det finns flera variablar som ger en helhetsbild hur bra vi har det för unga, äldre, barnfamiljer och de som arbetar. Vi stolpar upp alla siffrorna så får ni se hur vi klarade oss i årets rankning. Totalt finns det 290 kommuner i landet och siffran i parentesen är 2012 års resultat.

Älvkarleby kommun

Att vara ung: 264 (252)

Att vara äldre: 245 (222)

Att ha familj: 172 (216)

Att arbeta: 224 (227)

Total rankning: 241 (286)


Som ni ser har vi klättrat rejält på rankningen totalt sett men det är bara två variablar som vi förbättrat oss på som ger en ökning 2013. Fortfarande sitter vi fast i botten av alla landets kommuner så det finns mycket att fundera på för de ansvariga. Det har blivit sämre sedan förra året att vara ung och äldre i Älvkarleby kommun. Frågan är om de styrande även den här gången rycker slött på axlarna över ännu en ranking och att vi inte skall förlita oss så starkt på statistiken.

Men de här undersökningarna är ingenting vi skall underskatta på något sätt. Den här som Fokus gjort baseras på över 40 olika variablar. Vi måste se allvaret i att vi aldrig lyckas lyfta oss i någon av variablerna utan ligger förankrade i bottenträsket. När vi börjar passera 145:e plats på rankningen är vi på rätt plats för då kan vi åtminstone skryta med att vi är på övre halvan. Just nu känns det bara som en återkommande bekräftelse på våra bekymmer. Hur länge ska vi rycka på axlarna tycker ni?

Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

FAQ

FAQ
Vem är det som skriver bloggen?
Joakim Sjöstrand

Varför kritiserar / hyllar du enskilda politiker och partier då?
Det är min fulla demokratiska rättighet att få yttra mig fritt. Det är viktigare vad som skrivs än vem som skriver. En politiker är en offentlig person som skall granskas, hyllas men även kritiseras. De är valda av oss medborgare att bedriva politik i fyra år framöver så vi har rätten att ställa krav på var och en som titulerar sig som politiker.

Varför bara Älvkarleby kommun?
Det är här vi bor och vi är i stort behov av att vakna till liv igen.

Varför skriver du bara om Skutskär?
Det gör jag absolut inte! Men det bor fler personer i Skutskär än alla de andra orterna tillsammans. Då händer det automatiskt mer på den största orten i kommunen. Men jag försöker absolut inte särbehandla någon ort.

Är Luciakronan viktigare än andra frågor?
Nej verkligen inte men jag har lagt ett stort fokus på kronan eftersom det har blivit en sådan bra symbolik för det vi anser är skevt i Älvkarleby kommun. Samhället består självklart av större och allvarligare frågor än att få en krona på plats och jag garanterar att jag lägger ett enormt fokus på det som bör prioriteras högst.

Hur kommer man kontakt med dig?
Jag finns på Facebook där jag oftast är inloggad. Den heter ”Vad sker Älvkarleby” där. Jag har även en mailadress; [email protected]

Får man hjälpa till med bloggen?
Alla tips och idéer som ni har är jag evigt tacksamma över att få. Jag har några som ibland hjälper till att fotografera när det händer större arrangemang i kommunen. Så har du en tanke så tveka inte att dela med dig.

Arbetar du för oppositionen?
Nej det gör jag inte. Det arbetas inte för någon utan står helt utan partifärg. Men det är givetvis mer angeläget att granska de ansvariga för det är ändå de som tagit besluten som styr vår kommun.

Varför en sådan låg nivå på era inlägg?
Det är en tolkning från den enskilde om de anser mina inlägg är av en låg karaktär. Jag har sedan starten haft en hinna av provokation för att väcka debatt och reaktion hos medborgarna. Om det finns något ni reagerar på så välkommen in och ta diskussionen med mig. Annars kan ni alltid ta en skopa salt för att överleva.

Varför bevakar du inte bara politiken?
För att det mesta egentligen kan ses som politik om man hårdrar det. Men jag ville redan från början bevaka allt som sker i vår kommun men min främsta belysningspunkt kommer hela vägen fram till valet 2014 att vara politik. Vad som sker nu efter valet vet jag inte än.

Ni har två adresser, vilken skall man använda?
Det stämmer att jag från början hade vadsker.blogg.se och numera är det vadsker.se. Men båda fungerar lika bra så det får bli smaken som avgör.

http://vadsker.blogg.se/
http://www.vadsker.se/
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Gröna bilister men inte i Älvkarleby kommun

Alla inlägg Statistik & rapporter
http://www.gronabilister.se/

Mitt i bristen på något användbart att skriva började vi gräva utanför kommungränsen med förhoppningar att finna något alldeles extra. Vi fann att vår storebror Gävle kommun hamnade på andra plats i Gröna Bilister tävling elbilsbästa kommun 2013. (Malmö kommun kom på första plats)

Gröna bilister är en ideell förening som grundades 1994 med stöd av Naturskyddsföreningen och WWF. Föreningens påverkansområden är att ställa om fossila bränseln till förnybar, minska den totala transportsvolymen och effektivisera transporterna hos företag, kommuner och privata medborgare. Varje år utses årets miljöbästa bil, rankar kommuner ur ett miljöbilsperspektiv, ger konsumentråd och deltar aktivt i den politiska debatten. 2011 genomförde de för första gången "Elbilsbästa kommunen" då de kör en elbil från Ystad till Haparanda. I år har de åter startat en elbil för att åka genom hela Sverige för att se hur kommuner anpassat sig för de allt mer vanliga elbilarna.

När vi såg det här samt att vår närmaste granne Gävle kommun kom på andra plats blev vi nyfikna om de gjort ett avstamp i vår kommun också. Efter en stunds letande ger vi upp för det finns ingenting skrivet varken på kommunens hemsida eller hos Gröna bilister om vår kommun. Ändå ligger vi mellan två enorma städer så nog skulle de kunna passera här med elbilen. Därför skickade vi ett mail till Gröna bilister med en rad frågor och fick snabbt ett svar som bekymrar oss hur aktiv vår kommun är när stora föreningar vill komma i kontakt med oss. Vi klistrar in det svar vi fick ifrån Mattias Goldmann som är projektledare för Elbilsbästa kommun 2013.

När Elbilsrekordet schemalade sin rutt genom Sverige fanns inte Älvkarleby med, trots att det ligger nästan på vägen mellan de två självklara stoppen Uppsala och Gävle. ”Vi diskriminerar inte mindre kommuner, tvärtom är det ofta de mindre som är mer snabbfotade och innovativa, men i Älvkarlebys fall hittade vi inget som motiverade ett besök – kommunen har inte ens orkat besvara vår enkla enkät om elbilar, trots påminnelser. Det är en besvikelse”.

Gröna Bilister ser en stor potential för Älvkarleby att bli duktiga på avgasfri bilism. ”Kopplingen till el har länge varit naturlig och nu börjar vindkraften göra framsteg i området, vilket gör kommunen till en bra plats för elbilar. När rotorbladen på vindkraftverket snurrar ett varv ger det en mil i en elbil! Många i Skutskär pendlar till Uppsala eller Gävle, och här är elbilen idealisk – räckvidden räcker fint och det är bara om man kör ganska långt som elbilen verkligen lönar sig. Dessutom bor de flesta i kommunen i egna hus, ofta med uttag på knuten, där elbilen utmärkt kan laddas.”

Gröna Bilister utmanar nu kommunen att jobba mer med laddstolpar för elbilar i vid affärer och större hållplatser i Skutskär, och att skaffa fler eldrivna fordon till kommunens egen verksamhet – både cyklar och bilar. ”När jag är i Älvkarleby njuter jag av tystnaden och av naturen. Med fler elbilar blir njutningen större och kommunen mer attraktiv.”

Visst känner vi igen oss när vi läser texten om att de inte ens orkat besvara enkäten som de skickat ut vid flera tillfällen? Så Gröna bilister har full koll på Älvkarleby kommun och ser oss dessutom som ett perfekt ställe att göra ett avstamp hos. Vad trist bara att de ansvariga inte begriper hur viktigt det här är inte bara för oss utan även för våra grannar. Dags till förändring  Älvkarleby kommun?

Gävle på 2:a plats!
http://www.gronabilister.se/arkiv/pressmeddelanden/3-7-malmo-elbilsbasta-kommun-2013
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Vi lägger ut nya krokar

Alla inlägg
För tillfället står landet stilla på nyheter. Det som väntas är ett 150-års jubileum men fram tills dess verkar allt och alla tagit semester. Men vi har grävt lite utanför våra gränser och funnit flera rapporter som blivit publicerade. Enligt rapporterna har alla kommuner varit med men det finns ingen information hur vår kommun klarade sig i jämförelse med landet. Så vi har skrivit ett par frågan mail för att se om de gjort några avstamp här.

Fram tills dess får ni nog vänja er med att det blir lite stiltje under sommarhalvåret. Vi uppdaterar oss direkt när vi hittar nya saker att skriva om eller om det vaknar upp nya idéer hos oss. Eller varför inte väcka upp era idéer medborgare? Men ni är så klart mer angelägna att lapa sol i dagsläget för att kunna överleva den så hopplöst mörka höst. Nu ska vi inte tänka på höst utan njuta och framförallt inte sitta framför datorn. Nu stänger vi av för en stund vi med.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Kritik mot campingen i Älvkarleby

Alla inlägg Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/torget/1.6047020-varfor-stanga-camping-redan-19

En av våra sommargäster har tröttnat på campingen i Älvkarleby och samlat ihop sin kritik i en insändare som publicerades på Arbetarbladet. Det handlar om en frågeställning varför campingen stänger så tidigt under högsäsongen. Skrivbenten menar att det vore en bättre service om det fanns en möjlighet att checka in senare på kvällen samt kunna äta i restaurangen som nu stänger 19:00. Det finns även kritik över en trasig bom som ställer till besvär för de som har en funktionsnedsättning.

Det positiva är att insändaren har fått ett direkt svar men det trista är att svaret är nonchalant. Älvkarleby camping ser ingen anledning till att bry sig om en anonym insändare och då kommer de inte ta till sig av kritiken. Vad är det för dumheter? Det är väl ändå innehållet i texten som är det primära? Det kan vara så enkelt att medborgaren inte vill hamna i onåd med någon genom att skriva ut sitt namn. Oavsett om det är en eller hundra medborgare som tycker något så skall man se över om det finns något att förbättra. Kritiken brukar inte komma utan anledning och inser man att ingenting behöver göras kan man ändå bemöta kritiken snyggare.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vi smälter bort

Alla inlägg
Det är en klassiker att vi svenskar aldrig är riktigt nöjd med någonting. Vintern är för lång, hösten för mörk, våren för blöt och nu är sommaren alldeles för varm. Idag har vi slagit temperaturrekord i landet så vi på bloggen har i det närmaste smält bort. Dessutom är det verkligen låga tider på nyheter och intressanta händelser att skriva om så därav minskar flödet rätt rejält för bloggen.

Men vi försöker leta reda på något nytt att gripa tag i under sommaren. Det finns en idé men den kommer vi nog spara lite på framåt 2014 istället. Det är ju det årets som gäller något och det här ses mest som en lätt uppvärmning. Sedan har vi ett par artiklar på gång som kommer skickas in med jämna mellanrum. Annars är det fritt fram för er medborgare att komma med intressanta förslag. Finns det föreningar som behöver lite extra publicitet? Någon politiker som vill komma till tals? Något som vi bör granska lite närmare? Berätta för oss vad ni har för tankar!
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Makabert fynd på Rullsand

Alla inlägg Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6047050-dod-man-hittades-vid-rullsand

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6048947-doda-mannen-kan-vara-forsvunnen-gavlebo

Ett makabert fynd gjordes mellan Biludden och Rullsands camping under torsdagen. En privatperson fann en död person som skickades direkt till rättsmedicinska avdelningen i Uppsala. Nu dras starka misstankar att de funnit den person som missing people letade efter för en månad sedan runt samma område. Ett bekräftande från Uppsala saknas än i dagsläget men vi får hoppas att den som funnits blir identifierad.

Tidigare artikel i Gefle Dagblad
http://gd.se/nyheter/gavle/1.5968512-missing-people-soker-christer
Ingen har kommenterat än bli den första!

Älvboda driver vidare

Alla inlägg Skola
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.6039076-for-lag-ersattning-till-alvboda-friskola

Det är redan klart att Älvkarleby kommun betalat ut för lite pengar till Älvboda friskola under det här året men nu vill Johan Sennerfeldt som är rektor på skolan utreda om kommunen missat även under tidigare år. Det känns som sprickan mellan kommun och friskola blir allt värre i och med den här konflikten. Om det är så att kommunen vet om att de faktiskt räknat lika snett varje år kan de väl gå ut med det innan det blir en rättslig process av det hela? Det vore en enklare lösning på problemet att sköta det här enternt med god dialog mellan parterna men av det vi hört så har Älvboda tröttnat på kommunens hantering av friskolan.

Vi får helt enkelt hoppas att Älvkarleby kommun har skött sina kort väl under tidigare år och att det här bara är en tillfällig fadäs. Men känslan säger något helt annat tyvärr för risken finns nu att vi har börjat gräva i en grop av otrevliga sanningar. Där det är våra barn som hamnar i kläm när makthavare och styrande människor dribblar huvudlöst med kronor och ören.

Tidigare inlägg i bloggen - Nu har vår egna friskola har ruttnat
http://vadsker.se/2013/may/nu-har-var-egna-friskola-ruttnat.html
Ingen har kommenterat än bli den första!

På måndag blir det enkelriktat

Alla inlägg Skutskär

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/alvkarleby/1.6043468-skutskar-enkelriktas
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.6042768-del-av-centralgatan-enkelriktas

På måndag kommer den berömda gatan i centrum att bli enkelriktad. Dessutom kommer det bli förbjudet att parkera på gångytorna och några blomlådor har redan kommit på plats. Enligt GD har bygg och miljökontoret baserat sitt beslut på enkätsvar från medborgarna men vi ställer oss fortfarande frågande om de verkligen har frågat tillräckligt många för att få en rättvis bild av situationen? De flesta som vi pratat med skulle lika gärna kunna stänga hela gatan helt från trafik. En annan sak som är lustig är GDs ställningstagande att trafiken absolut blir bättre med enkelriktat. Det vet vi inte förrän efter genomförandet. Men intressant blir det vilket som så nu får ni vara uppmärksamma medborgare så ni inte får möte på gatan.


Vad är det som gäller vid gågatan?

  • Högsta tillåtna hastighet 10 km/h
  • Enkelriktad från och med 8/7
  • Förbjudet att parkera längs gatan
  • Fordon skall lämna företräde för gångare
     
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

En ljusglimt?

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/hofors/1.6036938-sa-kan-alvkarleby-och-hofors-fa-200-nya-jobb

Mitt under brinnande Almedalsveckan så nämns vår brukskommun när Centerpartiet presenterade en rapport från WSP. Frågan är om det är ett slag i luften eller om vi ska se det som en ljusglimt? Enligt rapporten så skulle det kunna innebära 192 nya arbetstillfällen i vår lilla kommun. Om det skulle bli en sanning skulle det göra en enorm skillnad för kommunen. Men som sagt hur mycket går det att efterleva rapporten och hur stor inverkan kan den få för att påverka företagen? Hotet och oron på fabriken kvarstår nog ändå en lång tid framöver men det här kan vara ett litet steg i rätt riktning. Det är tydligt att vi inte är enda kommunen med problem och då kan det komma hjälp från högre nivåer. Vad tror ni?

Rapport bruksorter med potential
http://www.centerpartiet.se/Documents/Almedalen%202013/Bruksorter%20med%20potential%202013-06-27.pdf

Sårbara kommuner 2013
Älvkarleby kommun på 213 plats av 290.
http://www.wspgroup.com/Documentsn/pdf/pdf-rapporter/Sarbara%20kommuner%202013%20-%20hela%20listan.pdf
Ingen har kommenterat än bli den första!

Skolinspektionens senaste beslut

Alla inlägg Skola
Vi tyckte att Arbetarbladet var lite fattiga i sin rapportering över den så omfattande inspektion som gjorts i vår kommun. Därför väljer vi nu att länka till alla beslut som tagits samt skriva vad de fortfarande brister i för något.

Älvboda friskola
http://www.skolinspektionen.se/Documents/Rapporter/2013/06-juni/reg-alvkarleby-alvboda-friskola-u.pdf

Det är sju punkter som skolinspektionen fortfarande ser att vår friskola har brister. Utöver det som skrevs i Arbetarbladets artikel saknas dokumentation om trygghet och studiero, plan mot kränkande behandling, hur skolan dokumenterar kring en elevs process när den får icke godkänt samt komplettering för att visa om personalen arbetar utifrån de nationella styrdokumenten.

Älvskolan
http://www.skolinspektionen.se/Documents/Rapporter/2013/06-juni/reg-alvkarleby-alvskolan-u.pdf

Fyra punkter där Skolinspektionen vill ha kompletterade information om trygghet och studiero om rektorn har en plan mot kränkande behandling, brister i särskilt stöd där de vill se rektorns beslut om elevers anpassade studiegång och att de har behörig personal på rätt plats.

Älvkarlebys gymnasium
http://www.skolinspektionen.se/Documents/Rapporter/2013/06-juni/reg-alvkarleby-gymnasium-u.pdf

Tre punkter som i det närmaste berättar om samma brister här som hos Älvskolan. Det är trygghet och studiero, plan mot kränkande behandling och åtgärdsprogram för särskilt stöd.

Jungfruholmens skola
http://www.skolinspektionen.se/Documents/Rapporter/2013/06-juni/reg-alvkarleby-jungfruholmens-skola-u.pdf

Fem punkter där skolinspektionen vill ha kompletterande uppgifter om barnens inflytande på skolan, plan för särskilt stöd, skolans arbete för att eleverna uppnår de kunskapsmål som satts upp och att behörig personal undervisar i rätt ämne.

Älvkarleby kommun
http://www.skolinspektionen.se/Documents/Rapporter/2013/06-juni/reg-alvkarleby-kommun-u.pdf

Har två punkter att åtgärda. Visa dokumentation av det systematiska kvalitetsarbetet och kompletteringar krävs mom bedömningsområdet Handläggnhigsrutiner, som visar att kommunen har säkerställt att de elever som är mottagna i grundskolan är mottagna i rätt skolform.

Vuxenutbildningen i Älvkarleby kommun
http://www.skolinspektionen.se/Documents/Rapporter/2013/06-juni/reg-alvkarleby-vuxenutbildningen-u.pdf

Slutligen har vuxenutbildningen två punkter att åtgärda. Kompletteringar krävs om bedömningsområdet Uppföljning och utveckling av utbildningen, som visar dokumentation av det systematiska kvalitetsarbetet samt kompletteringar krävs mom bedömningsområdet Handläggningsrutiner, som visar att kommunen har säkerställt att de elever som är mottagna i grundskolan är mottagna i rätt skolform.

Alla skoldelar i kommunen har till 20 augusti på sig att komma in med korrekta kompletteringar på de punkter som skolinspektionen tycker att vi brister. Det är rätt mycket ändå att åtgärda för skolorna och det tycks finnas ett mönster genom hela kommunen där vi måste förbättra oss. Vi får hoppas att kommande hösttermin blir en förändring för att slippa se sådan tråkig läsning.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Skolinspektionen har inte släckt sin blåslampa

Alla inlägg Skola
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6034640-alvkarlebyskolor-far-fortfarande-inte-godkant

Som vi skrivit om tidigare har skolinspektionen gjort flera avtramp i vår kommun och funnit stora mängder av brister. Brister som vi redan visste om men inte tagit tag i förrän en stor instans rycker oss i örat. Men inte ens när örat börjar sveda kan vi begripa vad som är rätt för de flesta skolorna måste komplettera för att ärendena avslutas. De har till 30 augusti på sig så några kanske lär skippa semestern för att istället kavla upp armarna. De skolor och huvudmän som fortfarande sitter i skamvrån är;

Jungfruholmens skola

Vuxenutbildningen i Älvkarleby kommun

Älvboda friskola

Älvkarleby gymnasium

Älvkarleby kommun

Älvskolan

Det som är lite trist är att bara Älvboda friskola har fått kommit till tals i artikeln. Alla de andra ansvariga då? Ska de slippa att få sina misslyckanden offentliga? Det får vara nog nu, gör om gör rätt för sista gången så vi slipper skämmas över vår skolverksamhet!

Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Nu får ni bada

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6034566-badforbud-i-alvkarleby-havs

Det har tidigare varit förbjudet att bada på flera av kommunens mest besökta badplatser men nu är det grönt ljus igen. Förbudet berodde på höga halter av farliga tarmbakterier vilket kan leda till magsjuka eller diarré. Men nu kvarstår en fråga, som vi inte kommer få svar på, vad har orsakat höjningen av bakterier i badvattnet? Läcker det ut skit någonstans? Dumpas något i vattnet? Eller ska vi ta den enkla lösningen att det blivit varmt? Som vi tror kommer det inte sökas reda på något svar för då kan ju vi finna något obehagligt.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Freestyle 3 plus

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/noje/recensioner/pascen/1.6032401-valbevarad-nostalgi

http://gd.se/noje/musik/1.6032561-aterforeningen-pa-holmarna-blev-en-fulltraff

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/musik/article17050057.ab

Inget publikrekord men ändå 600 personer som ville uppleva den unika konserten med Freestyle i lördags på Holmarna i Skutskär. Det har uppmärksammats väl i lokalpressen som starkt hyllar konserten men även Aftonbladet var på plats för att uppleva den nostalgi som bandet skänkte till publiken. Det är bara att lyfta på hatten för Cilla Domstad som verkligen har skakat liv i vår vackra folkpark men hon har även börjat sätta Skutskär på kartan att här kan det hända grejer. Fortsätt i den stilen Cilla!
Ingen har kommenterat än bli den första!