Mera loppis

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/alvkarleby/1.6535722-oppnat-loppis-i-tvatthallarna

Tommy Göransson har öppnat en loppis i tvätthallarna på 76:ans bilvård i Skutskär och räknar med att ha öppet varje fredag och lördag fram till sommaren. Så ta er tid medborgare och besök den nya loppisen för vem vet ni kanske finner era julklappar där för en mycket lägre summa än vad det kunde bli ute i handeln.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Artiklar om kommunfullmäktige

Alla inlägg Politik
Det blev tre artiklar från gårdagens kommunfullmäktige i Älvkarleby kommun. Det handlade om de nya budgetramarna, frågorna under allmänhetens frågestund som berörde lättprodukterna i skolan och att vattentaxan höjs i vår kommun.

Miljonregn över Älvkarleby kommun

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6539269-miljonregn-over-alvkarleby-kommun

Älvkarleby utreder lättmargarinets framtid
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6543399-alvkarleby-utreder-lattmargarinets-framtid

VA-taxan i Älvkarleby höjs
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6545455-va-taxan-i-alvkarleby-hojs
Ingen har kommenterat än bli den första!

Ni bröt mot sekretesslagen!

Alla inlägg Politik
- Här fanns tidigare en länk till kommunfullmäktiges handlingar men borttaget på grund av att kommunen brutit mot sekretesslagen.

Ni som besökte kommunfullmäktige under gårdagen kunde i inledningen uppmärksamma att några papper revs ur politikernas handlingar och sedan försvann ut ur lokalen. Vad var det för papper egentligen som hade kommit med och av vilken sekretesskaraktär var det? Jo det var flera individrapporter där vissa var SoL och några LSS-beslut. I vanliga fall brukar personnummer och namn vara censurerat men den här gången så kunde vi klart och tydligt läsa vilka personer det berörde. Mycket allvarligt redan här eftersom de här handlingarna har gått ut till alla ledamöter samt ersättare i Älvkarleby kommun och handlingarna har funnits på kommunens hemsida minst en vecka före sammanträdet offentligt för ALLA människor med tillgång till en dator.
 
Mycket allvarligt minst sagt men nu kommer ändå det värsta, det finns fortfarande kvar uppgifter på hemsidan! Vad i hela friden är det för snett i Älvkarleby kommun egentligen? Hur kan man låta handlingarna ligga kvar på nätet när man vet att det finns uppgifter där som inte borde stå med? Det är bara för dåligt och ni som är ansvariga för det här måste ta ert ansvar nu. Ni bryter mot sekretesslagen så det skvätter om det! Nu får vi bara hålla andan framöver så att det inte dimper ner en anmälan på det här också. Det skulle kännas minst sagt onödigt!
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Kommunfullmäktige 27/11

Alla inlägg Politik

Kommunfullmäktige 27/11 i Skutskär, kommunhusets sessionssal.

Kvällens betyg: 3 / 5

Årets sista kommunfullmäktige blev en tempohöjare i jämförelse med tidigare sammanträden som har varit allt annat än marknadsförande för våra folkvalda politiker. Den här kvällen skärpte flera ledamöter till sig och visade åter sitt fulla engagemang för politik och dessutom kunde vi urskilja olikheter mellan partierna. Vid flera tillfällen kunde vi skåda både glädje, sorg och vrede över de beslut som togs under kvällen. Helt klart en godkänd kväll där vi tillslut önskade god jul och det får råda vapenvila ett tag tills nästa år när det är valårens valår.
 
Kvällens tre stjärnor:

Anett Aulin (S)
Kämpar i en omänsklig motvind när hon på något sätt måste företräda utbildning och omsorgsnämnden. Hon sänder ut ett seriöst intryck i jämförelse med många andra partivänner och visar en unik styrka att kunna stå upp fast man ibland måste känna sig rätt ensam på toppen. När underskott, bristande skolresultat och rödmarkerade mål haglar som hårdast så skulle de flesta huka sig men det gör inte Aulin och det ska hon ha all uppmärksamhet för!

** Kenneth Holmström (M)
Moderaterna och hela oppositionens ledare gjorde sitt främsta under punkten ekonomi där han fick genom en återremiss som upprörde väldigt många hos majoriteten. Men det är precis vad Holmström skall göra i sin position som oppositionsråd, kritiskt granska majoriteten. Nu ansåg han att underlaget kring de nya budgetramarna var undermåliga och därav skulle skjuta upp ärendet till nästa kommunfullmäktige i februari nästa år. Holmström var skarp och koncist i kritiken vilket är hans styrka när han skärper till sig i talarstolen.

*** Hans Wennberg (MP)
Aldrig tidigare har Miljöpartiets Hans Wennberg varit uppe i talarstolen så många gånger under ett kommunfullmäktige. Partiet hade två avslag och ett negativt svar att bemöta och som han gjorde det! Ingen politiker besitter talets gåva som Wennberg gör och ikväll tar han ut svängarna fullt ut. Han är skarp, bitter och blev till och med lite arg och röt ifrån mot Bo Janzon (M). Förutom att Wennberg är verbalt kunnig är han även mycket påläst om de ämnen som vi förväntar oss från just Miljöpartiet. Ikväll blev det full pott!

Kvällens bläckplump


Ikväll var det lugnt i bänkraderna. Det hettade till lite mellan Bo Janzon (M) och Hans Wennberg (MP) men ingenting som vi tänker lägga större vikt på.

Kvällens varför?

Varför måste vi påminna Clarrie Leim (C) att det faktiskt finns åhörare i lokalen som inte tidigare läst handlingarna? Om man väljer att gå upp i stolen och presentera en motion, som det var vid det här tillfället, så är det rätt självklart att man beskriver vad den handlar om.

Kvällens avhopp

Inga valärenden den här kvällen så inga avhopp heller.

Kvällens debatt

Under punkten ekonomi där majoriteten ville ändra budgetramarna inför 2014 så blev det stopp ifrån oppositionens sida som yrkade på återremiss. Debatten blev mycket hård mellan Kenneth Holmström (M) och flera ur (S)-ledet. Det var länge sedan det blev en sådan kamp mellan båda blocken i Älvkarleby kommun.

Kvällens fadäs

Ja om det nu var en fadäs egentligen men Agneta Lundgren (C) skapade åtminstone en hel del förvirring under en av voteringarna när hennes röst landade på ett oväntat håll.

Kvällens observation


Vi noterade något obehagligt under kvällen när Gunilla Styf (S) tycktes ha mandat att säga vad en ledamot får och inte får yrka om i talarstolen. Hon tillrättavisades av vår kommunalsekreterare men skadan var redan gjord eftersom det inte är intressant att veta om hon tycker något är onödigt eller ej. Om någon vill bordlägga, begära återremiss eller vad det kan vara så är det helt okej. Det ska inte behöva komma en sådan kommentar från kommunfullmäktiges ordförande. En liknande händelse skedde även under sista voteringen när Agneta Lundgren (C) råkade(eller?) rösta fel. Eller rättare sagt hon sa något annat än vad Clarrie Leim (C) sade och sa Leim vid flera tillfällen att ”du röstade fel, du ska ju rösta nej, du röstar fel” och då valde Agneta Lundgren att avstå istället. Vad som egentligen hände för Lundgrens del vette tusan men Clarrie Leim skall inte påvisa vad andra personer röstar på. Det handlar om demokrati här!

Kvällens parti

Det måste ändå bli Moderaterna som fick bifall på en av sina motioner samt att de lyckades välta majoriteten under punkten ekonomi. När andra partier beklagade sig över sina sortier kunde Moderaterna glädjas åt att de åstadkommit något i det politiska Älvkarleby kommun.

Kvällens fika

Rotskärsskolans elevråd bjöd på smörgås eller lussebulle.

Kvällens motioner och interpellationer

Inga fler motioner än de vi redan skrivit om i ett tidigare inlägg. Folkpartiet, Centerpartiet och Moderaterna + Centerpartiet fick presentera sina motioner under kvällen.

Kvällens censurering

Vissa hann inte ens reagera när några papper revs ur handlingarna och skyndades snabbt till strimmelmaskinen. Men vad var det egentligen för papper och hur lyckades de hamna i de offentliga handlingarna? Vad vi vet av de uppgifter vi fått var det handlingar av högsta sekretess och får ABSOLUT inte finnas med i kommunfullmäktiges papper. Men vi kommer belysa det här än mer i ett eget inlägg för det finns något mer att ta tag i än att bara riva ut pappret och tro att det är okej sedan.

Sammanfattning

Det blev en rätt bra kväll ändå om man tänker efter. Debattens magnitud om Älvkarleby kommuns ekonomi kändes påtaglig även när Gunilla Styf (S) tackat för det här året. Några politiker fortsatte debatten fast vi andra var på väg hem. Det blev en rejäl spricka mellan oppositionen och majoreten efter återremissen. Det var flera politiker som gjorde riktigt bra ifrån sig under kvällen och visade att de faktiskt fortfarande finner ett brinnande intresse för politiken och vägrar vika sig i sina åsikter. En god försmak av vad som kommer komma under 2014 när det är valår. Då kommer även vi att höja kraven för vad som är en god insats under kommunfullmäktige för om det är något år som man bör visa sitt engagemang är det under 2014! God jul kommunfullmäktigepolitkerna!

 

Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Du kommer väl ikväll?

Alla inlägg Politik Skutskär
http://www.alvkarleby.se/kommun/kallelser.asp
 
Sista chansen för i år att få möta våra folkvalda i kommunfullmäktige ikväll. Visst ses vi där medborgare? Vi får se om det blir någon urladdning eller om man enbart längtar efter jullovet. Kom ikväll klockan 18.30 i kommunhusets sessionsal i Skutskär!
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Skutskärs IF trummar på

Alla inlägg Skutskär Sport
http://arbetarbladet.se/sport/bandy/1.6523744-ny-kross-av-skutskar

Det har gått minst sagt bra för Skutskärs IF under de inledande tre matcherna på säsongen. Ingen hemmamatch ännu men nu börjar graderna att sjunka långt under noll så snart kan vi ta fram bandyväskan åter och njuta av intressanta matcher på IP.

Så efter tre spelade matcher toppar Skutskärs IF tabellen och har förkrossande 42-6 i målskillnad till sin fördel. Om allting vill sig väl så kommer första hemmamatchen att bli mot Ljusdals BK söndagen den 8:e december och tid för match blir 13:15. Håll tummarna nu medborgare att det får vara kallt framöver så att vi får se några matcher här hemma med!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Rotskärseleverna skänker en slant

Alla inlägg Skola Skutskär

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6525840-rotskarselever-hjalper-tyfonoffer

Rotskärsskolans elever samlade i fredags in pengar till dem som drabbats av katastrofen i Filippinerna. Ett bra initiativ av eleverna och skola tycker vi här på bloggen! Ett bidrag är inte bara en peng som i slutändan ger någon annan ett drägligare liv utan även ett uppvaknande för hur andra länders situation faktiskt ser ut utanför våra svenska gränser. Tyvärr är det så att det krävs naturkatastrofer och enorma misärer för att få omvärlden att reagera.

Jag såg ett inslag från Röda Korset i Gävle där de hade en insamling för människorna i Syrien och då hade människor reagerat på att pengarna inte gick till Filippinerna. Så enkelt styr media ditt tyckande att ena veckan är det situationen i Syrien som ska få det att skära i hjärtat och så andra veckan blir det en naturkatastrof som vi tänker på. Då har vi helt plötsligt flyttat vårt fokus och glömmer bort det som pågår i andra länder än det som står på kvällstidningarnas löpsedlar.

Men guldstjärna till eleverna på Rotskärsskolan som valde att skänka sina pengar till de som verkligen behöver hjälp!

Ingen har kommenterat än bli den första!

Befolkningen ökar

Alla inlägg
http://www.alvkarleby.se/nyheter/nyheter_detalj.asp?nyhetsid=187

Det här har vi redan skrivit om men det är ändå en siffra som är osäker hela vägen fram till 31:a december när vi summerar årets inflyttning i Älvkarleby kommun. Enligt Erik Klippmark så är antalet födda/döda i linje med tidigare år så något har faktiskt hänt här som gjort att så många valt att flytta. Eller så händer det saker i de omkringliggande kommunerna som gör att man flyr fältet. Den siffra som vi har just nu är 102 personer fler än vid förra årsskiftet. Mycket trevligt och välkomna är ni alla medborgare som valt att flytta hit!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vi kastar handgranaten en gång till

Alla inlägg Skutskär
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.6528527-skutskars-hamn-overklagar-domen-om-lackan

Det här är en bomb som ingen vill veta av och knappast hålla ansvar för. I augusti uppdagades en miljöskandal vid Stora Enso där Baltic Tanks cisterner läckt ut flera ton svavelsyra ut i marken. Länsstyrelsen ansåg att det var Skutskärs hamn som bar ansvaret för skandalen men de överklagade beslutet hos mark- och miljödomstolen som valde att gå på Länsstyrelsens linje. Nu överklagar de än en gång och den här gången till mark- och miljööverdomstolen. De anser fortfarande att det är Baltic Tank som står för ansvaret som bedrivit sin verksamhet på Skutskärs hamns mark.

Men en enkel fråga, är det någon som sanerat marken? Eller ska vi låta rättsprocessen ta sin plats först innan vi tar tag i några åtgärder? Vi på bloggen hoppas verkligen att arbetet pågår eller rent av är avklarat och nu är det egentligen bara en enorm nota som någon ska få betala.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Matstriden uppmärksammad av TV4

Alla inlägg Skola
http://www.tv4play.se/program/nyheterna-uppsala?video_id=2487678

Vi såg det här klippet samma dag som det sändes men fann det inte på hemsidan och så föll det i glömska. Det här är med stor förhoppning något som kommer komma under kommunfullmäktige nu på onsdag. Den Facebookgrupp som hela tiden växer har pratat både om medborgarförslag och frågor till allmänhetens frågestund. Det kommer bli mycket spännande om Anett Aulin (S) tänker läsa på inför mötet eller bara vända blad som de så ofta gör under frågestunden.
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Motioner inför kommunfullmäktige

Alla inlägg Politik

- Här fanns tidigare en länk till kommunfullmäktiges handlingar men är borttaget på grund av att kommunen brutit mot sekretesslagen.

Vi tar och gör en kort presentation om de motioner som finns med i handlingarna inför kommande kommunfullmäktige den 27:e november. Om ni vill läsa dem i sin helhet så klicka på länken här ovanför och pila ner tills motionerna kommer under punkt 4.

Motion gällande avgiftsfri skola

Folkpartiet kommer in med en motion där de vill ha en 100% avgiftsfri skola i Älvkarleby kommun. De pratar om de obetydliga kostnaderna som om man summerar blir en enorm summa i slutet av året för familjer med en ansträngd ekonomi. Så här ser deras att-sats ut;

Folkpartiet föreslår därför kommunfullmäktige besluta

- att det i kommande budget avsätts medel så att alla skolor kan genomföra utflykter och
studiebesök. Dessa medel ska villkoras med att skolan inte tar ut några extra avgifter.

- att det avsätts medel för att låta skolorna köpa in frukt till i första hand eleverna i de lägre
årskurserna.

- att det upprättasett styrdokument där det tydligt framgår att man i Älvkarlebys skolor tar
avstånd från insamlingar vid terminsavslut och liknande.

- att det i kommande budgetar avsätts extra medel till barn- och utbildningsförvaltningen att
upprätta en ”pool” med lånematerial ur vilken skolorna kan hämta utrustning vid friluftsdagar
och idrottslektioner.

Motion: giftsfri vardag kräver handling

Centerpartiet kommer själva in med en motion om att Älvkarleby kommun måste ta fram en åtgärdsplan för förskola / skola där allt material ska vara giftfritt. Vi kan dagligen läsa om läskigheter i allt från barnmatsburkar till vinflaskor och frågan är hur medveten vi är i vår kommun med att undvika dumma inköp som kan ha förödande effekter på våra barns framtid. Motionens att-sats ser ut så här;

Vi föreslår att Älvkarleby kommun tar fram en åtgärdsplan för förskola och skola, där syftet/målet är

- att inventera förekomsten av produkter och material i verksamheten som innehåller miljögifter
- att ersätta giftiga material med giftfritt material
- att alltid kräva giftfria produkter i all offentlig upphandling

Motion: LED är i tiden - modernisera belysningen

Moderaterna och Centerpartiet lämnar in en motion om att Älvkarleby kommun ska byta ut all sin belysning till den modernare och miljövänligare LED. Som ni redan vet finns det ett krav från EU att alla gatubelysningar skall bytas innan 2015 men nu kommer även kraven för kontorsbelysning att skärpas genom ett nytt ekodesignkrav. Så motionen går egentligen i linje med de kommande kraven från EU. Motionens att-sats ser ut så här;

Vi föreslår Älvkarleby kommun besluta

- att vid all om- och nybyggnation använda belysningslösningar som är energi effektiva och kvicksilverfria.
- att år 2015 ha ersatt samtliga befintliga lysrör med energi- och miljöbesparande LED-teknik.

Motion om ändrad lokalpolicy för Älvkarleby kommun

Socialdemokraterna kommer in med en motion till sig själva. Det får en att fundera lite varför ett parti med egen majoritet väljer att motionera om ett ärende. Men det kan vara möjligt så att den här frågan delar partiet och då väljer man den här vägen istället. Motionen är skriven av Lars Skytt (S) och Sven-Olof Melin (S).
De vill ändra kommunens lokalpolicy eftersom samhället har förändrats rätt mycket de senaste åren där lokalbehovet ser annorlunda ut än tidigare.  I dagsläget finns det flera lokaler som gapar tomma i Skutskärs centrum vilket sänder negativa signaler till medborgaren. Motionens att-sats ser ut så här;

Vi föreslår därför:
Att kommunens och bolagets lokaler skall tas med vid förändringar och bedömas lika.
Att lokalpolicyn skrivs om så att det tydligt framgår.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Tänk på dina medborgare under julen

Alla inlägg

Ni har kanske sett de här annonserna lite överallt runt om i kommunen och vi på bloggen vill trycka extra mycket på det här mycket goda initiativet av Kulturskolan. Samhället har förändrats för många och idag finns det familjer som inte har råd att fira jul med sina barn. Nu finns det en möjlighet att sprida en extra omtanke till dem som har det jobbigt under december månad. Kulturskolan har startat en julklappsinsamling där du kan bidraga med ett eller flera paket till våra barn i kommunen. Paketet lämnar du på biblioteket och insamlingen pågår till 16:e december.

Var en god medborgare nu och bidrag med något till de som inte har den ekomomiska möjligheten att fira jul. Tänk vilken glädje ni sprider till de barn som i vanliga fall har det ytterst svårt. Det här är ett underbart initiativ så ta tag i det här och bidraga!
Läs 4 kommentarer eller kommentera du också!

Julinspiration

Alla inlägg Skutskär
http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1555

Floristen Christina Hansson besöker Skutskärs bibliotek för att demonstrera kransar, dekorationer och dylikt inför julen. Vi kopierar in texten som finns på kommunens hemsida;

Låt dig inspireras av julens blommor och naturens material.
Amaryllis, hyacinter i en härlig kombination av grön mossa, blåbärsris.
Kreativiteten har inga gränser.

Florist Christina Hansson demonstrerar kransar, arrangemang och andra jul/adventsdekorationer.

Onsdagen 27 november 18.30.

Biblioteket i Skutskär.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Dubbelspårsmöte ikväll

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6523595-nu-inleds-bygget-av-dubbelsparet
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=5713834

Ikväll ska ett informationsmöte anordnas av Trafikverket och kommer handla om dubbelspåret som går mellan Furuvik och Skutskär. Men vi vet i dagsläget inte vart mötet skall hållas och vilken tid det börjar. Det går inte finna någon information på kommunens hemsida (ovanligt va?). Men om ni medborgare har sett någon ytterligare information så säg till direkt så ändrar vi i inlägget så att fler får chansen att gå på mötet.

UPPDATERING: Nu har vi fått information om att mötet är på Folkets hus i Skutskär och startar klockan 18:00. Vi hoppas verkligen att medborgarna hinner se det här så att mötet får några besökare överhuvudtaget när informationen varit minst sagt bristfällig.

Om ni vill läsa på lite extra om projektet så kika på Trafikverkets hemsida;

http://www.trafikverket.se/Privat/Projekt/Gavleborg/Skutskar-Furuvik/
Ingen har kommenterat än bli den första!

Marma kyrka i AB

Alla inlägg Marma
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6520703-marma-kyrka-aterinvigs

Vi har redan skrivit ett inlägg om att Marma kyrka återinvigs den 1:a december efter en lång och dyr renovering. Nu har Arbetarbladet också uppmärksammat händelsen och här får vi faktiskt reda på en siffra på vad det hela kalaset har kostat oss. 7-8 miljoner kronor där hälften av pengarna betalas av församlingen medan den andra halvan betalas med statliga bidrag.

Nu står åter kyrkan i så pass bra skick att det finns möjlighet att nyttja den för dop, bröllop och begravningar. Minst en gång i månaden kommer det dessutom att vara gudtjänst i kyrkan. Så nu kan äntligen Marma gå i kyrkan igen.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Kommunalråden(!) bjöd på fika

Alla inlägg Politik Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6514622-fika-med-kommunalraden

I onsdags fanns möjligheten att träffa två av våra högst uppsatta politiker i kommunhuset och prata om de frågor som medborgarna vill ha svar på över en kopp kaffe. Ett bra intiativ av Inga-Lil Tegelberg (S) och Kenneth Holmström (M). Diskussionen om vad för titel Holmström egentligen har är delad. Något vice kommunalråd anser vi att han ej är men att titeln kommunalråd även kan missleda medborgaren.

Vi får hoppas att det här är bara början på något som skall ske flera gånger i månaden att medborgaren ska få chansen att möta våra politiker. En idé är väl att försöka ha en representant från varje parti som finns i kommunen på plats så att alla väljare får en chans att träffa just de som de själva lagt en röst på. Eller varför inte få en första chans att se vilka man kan tänkas rösta på inför valet 2014.

Kan lägga in som en notis att Gefle Dagblad åtminstone inte prisade Kenneth Holmström (M) med en högre rang än vad han egentligen har. Ni kan kika på deras artikel här;

http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.6515859-har-bjuder-kommunledningen-pa-fika
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Kommunfullmäktiges handlingar

Alla inlägg Politik
- Här fanns tidigare en länk till kommunfullmäktiges handlingar men är borttaget på grund av att kommunen brutit mot sekretesslagen.

Nu finns kommande kommunfullmäktige den 27:e november på kommunens hemsida. Förut har de haft det på startsidan så att medborgaren enkelt kan finna dem men nu ligger de väl undangömda under fliken "politik och påverkan" och sedan "kallelser". Det finns flera intressanta motioner och ärenden som vi bör gå genom lite mera noggrant. Vi har även fått en motion skickad till oss från Folkpartiet som vi kommer att belysa lite extra.

Ta nu er tid medborgare och läs på inför det sista kommunfullmäktige för året.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Hur ser framtiden ut?

Alla inlägg
Vi funderar hela tiden på hur vår framtid som blogg kommer att se ut under valåret 2014. Men funderingarna kretsar även kring hur vi skall avrunda 2013 på ett intressant sätt. Det som finns kvar att göra är två månadens politiker samt utse årets politiker vid årsskiftet. Vi planerar även att göra en topp 10 av de inlägg vi själva tycker varit bäst/roligast/värst och som sista grej kommer en årskrönika där vi summerar hela årets viktiga händelser för Älvkarleby kommun.

2014 är som redan känt valåret som vi kommer att lägga allt mer fokus på desto närmare vi kommer. Vi kommer att gå genom betygen på alla ledamöter, granska partiernas lokala partiprogram, partiernas hemsidor ska granskas och vallistorna skall vi gå genom. Det finns mycket som händer under 2014 och jag hoppas att ni som läser bloggen hänger med oss hela vägen fram till efter valet då vi förmodligen stiger av tåget och slutar blogga. Vi får se hur läget ligger då om det finns en möjlig fortsättning eller om vi gjort slut på krutet.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Lärarförbundets kalla hand

Alla inlägg Skola
Vi har under en längre tid varit i kontakt med Lärarförbundet för att få ut siffrorna för Älvkarleby kommuns resultat genom åren. Tanken var att göra en sammanställning genom alla åren och se om vi finner något intressant. Men nu har vi fått en kall hand rakt i ansiktet från Lärarförbundet som finner en rädsla för bloggen och vill fokusera på sina medlemmar istället.
 
Det var mig en trist inställning som många andra organisationer inte finner när de givit ut information till oss tidigare. Var det här extra känsligt? Att de ska kunna skydda sina medlemmar genom att neka oss information vette tusan om den ekvationen håller. Kan tänkas att många av medlemmarna faktiskt läser vår blogg dagligen och att informationen som vi sökte bara ger positiva effekter.
 
Så medborgare om ni vill veta hur Älvkarleby kommun klarat sig genom åren i Lärarförbundets ranking kan ni inte fråga dem själva för då får ni en kall hand i ansiktet. 
Ingen har kommenterat än bli den första!

SKLs resultat hur informativ vår hemsida är

Alla inlägg Statistik & rapporter

http://www.skl.se/MediaBinaryLoader.axd?MediaArchive_FileID=28882fda-08e8-481c-b3b0-f5f959edd5c2&Fil

Det är en mycket informativ undersökning som tar sin tid att gå genom om man vill läsa alla frågor, svar och resultat. Men i det stora hela så visste vi redan vad vi skulle få för resultat vad det gäller vår extremt usla hemsida. Men vi väljer att plocka fram de resultat där vi fått en röd, elak nolla som vi måste fundera på varför vi inte har på vår hemsida. Vi ska även säga att Älvkarleby kommun arbetar just nu för att förbättra hemsidan deras där det finns en enkät bland annat vad ni medborgare anser skall finnas på hemsidan. Gå in där och gör er röst hörd och ta chansen att påverka!

Här kommer de frågor där vi fått en röd nolla som resultat;

Öppenhet och påverkan

Kommunens hela budget finns presenterad.

Kommunens budget presenteras i en förenklad form anpassad för medborgare och målgrupper.

På kommunens hemsida redovisas resultatet från arbetet med inkomna synpunkter och klagomål.

Kommunen har samlad information kring de vanligaste frågorna och svaren kring olika verksamheter.

Det finns en sökfunktion med index från A-Ö över kommunens olika ansvarsuppgifter samt angivna kontaktperson för respektive område.

Kommunen ger ut en förenklad version av årsredovisning/berättelse till kommunens medborgare.

Det finns möjlighet att ta del av handlingar före sammanträden med kommunstyrelsen.

Det finns möjligheter för allmänheten att söka i kommunens diarium.

Det finns webbinformation på lättläst svenska.

Det finns lättläst information integrerad i den vanliga webben.

Kommunen ger möjlighet till att lyssna på informationen.

Kommunens webbplats har information på teckenspråk.

Kommunfullmäktiges sammanträden sänds via webb-TV.

Finns möjlighet att lämna medborgarförslag eller e-petition via webb?

Kommunen använder sig av sociala medier på webben (ex. Facebook)

Förskola

Det finns information om det går att välja förskola.

Det finns information om hur snabbt man kan få en förskoleplats.

Det finns information om möjligheten till förtur.

Det finns en samlad och jämförbar resultatredovisning av kommunens alla förskolenheter (med t ex. resultat av brukarundersökningar, personaltäthet med mera).

Ansökning om och uppsägning av barnomsorgsplats kan göras som e-tjänst via webben?

Grundskola

Det finns en samlad beskrivning som visar var grundskolorna i kommunen ligger.

Det finns information om möjligheterna att välja grundskola.

Man kan ansöka om plats i grundskola på kommunens webb.

Det finns en samlad och jämförbar resultatredovisning av kommunens alla grundskolor.

Gymnasieskola

Man kan ansöka om plats på gymnasieskola på kommunens webb.

Det finns information hur man arbetar med mobbing.

Det finns en samlad jämförbar resultatredovisning av alla gymnasieskolor.

Äldre betygskopior kan beställas via webben.

Äldreomsorg

Det finns information rehabverksamhet.

Det finns information om fixartjänster.

Det finns information om uppsökande verksamhet.

Det finns information om hur lång tid det tar innan jag får mitt bistånd.

Det finns en samlad och jämförbar resultatredovisning av alla särskilda boendena i kommunen.

Det finns en samlad och jämförbar resultatredovisning av alla hemtjänstens enheter i kommunen.

IFO

Det finns information om väntetider efter sökt hjälp/stöd.

Det finns en samlad kvalitetsredovisning riktad till allmänheten där bland annat brukarundersökningar presenteras.

Handikappomsorg

Det finns en samlad och jämförbar resultatredovisning av alla stödet till funktionshindrade (med t ex. resultat av
brukarundersökningar, serviceutbud, med mera.)

Man kan ansöka om färdtjänst på kommuns webb.

Man kan ansöka om parkeringstillstånd på kommunens webb.

Bygga och bo

Finns det information om hur lång tid ett bygglov beräknas ta.

Det finns information om tider för att kunna få hjälp och information med bygglov.

Det finns en resultatredovisning riktad till allmänheten där bland annat brukarundersökningar presenteras.

Det finns information när man måste ha bygglov.

Det ges möjlighet att kunna göra ansökan om bygglov på kommunens webb.

Det finns möjlighet via kommunens webb följa beredning av en bygglovsansökan.

Gator och vägar

Finns det information om vem som ansvarar för olika vägar och gator?

Finns det information om hur man felanmäler?

Finns det information om aktuella trafikstörningar?

Finns det information om parkeringsfrågor, var man kan parkera, vad det kostar etc.?

Finns det kartor över gång- och cykelvägar?

Miljö och renhållning

Finns det uppgifter kring var det går att tanka alternativa drivmedel till fordon?

Det finns tips kring hur hushållen konsumera och agera mer miljövänligt?

Det finns information om hur hushållen kan spara energi och göra sin energianvändning mer miljöanpassad?

Tillstånd och tillsyn

Finns det information om tillstånd för torghandel?

Internationellt

Det finns information om EU-projekt och internationella samarbete.

Det finns information om vänorter/vänortssamarbete.

Krisinformation

Det finns information om kommunens krisberedskap.

Ideell sektor

Det finns information om vilket stöd man kan få för att starta en förening.

Det finns möjlighet att söka föreningsbidrag på kommunens webb.

Kultur och fritid

Det finns information som presenterar resultaten av kommunens fritidsverksamhet riktad till allmänheten där bland annat brukarundersökningar ingår.

Det finns information som presenterar resultat för verksamheter inom kultur och fritid som går att jämföra med andra verksamheter och kommuner.

Det finns möjlighet att boka fritidsanläggningar/lokaler på webben.

Sökfunktion

Vad heter kommunalrådet?

Var ligger sopstationen?

När är sopstationen öppen?

Finns det någon simhall?

Var ligger kommunhuset?

Hur hög är skatten?

Var lämnar man deklarationen?

Finns det en bostadsförmedling?

När är det sandsopning?

När får man elda utomhus?

Sammanlagda poäng i jämförelse med riket

Öppenhet och påverkan: 54/68

Förskola: 72/78

Grundskola: 75/80

Gymnasieskola: 75/72

Äldreomsorg: 74/83

Individ- och familj: 85/84

Handikappomsorg: 72/62

Bygga och bo: 73/83

Gator/vägar m.m: 46/83

Tillstånd näringsliv m.m: 67/95

Ideell sektor, kultur och fritid: 69/77

Sökfunktion: 47/78

I bara tre områden ligger vi i linje eller högre än rikets totala resultat. Och bara ett av dem ligger vi positivt högt i jämförelse. Sedan är det en dyster läsning om vår kommuns hemsida hur illa det är ställt med informationen. Se bara på områden som ”gator/vägar m.m” eller där riket ligger i snitt på nästan full pott medan vi bara får till hälften av de poäng som går att få. Det är egentligen något som bara bekräftar det vi ältat om under hela året att något måste göras för att få hemsidan att fungera. Nu är det som sagt en enkät ute på kommunens hemsida där medborgaren får svara på vad den anser skall finnas på hemsidan och tillsammans med den här undersökningen måste det bli en helomvändning. Använd det här som en checklista och pricka av alla punkterna som går att genomföra så har vi helt plötsligt den mest informativa hemsidan av alla 290 kommuner.

 

Ingen har kommenterat än bli den första!

Öppet hus på Kunda

Alla inlägg Skola Skutskär

http://www.alvkarleby.se/start/öppet-hus_id3715.pdf

Den 26:e november är det öppet hus på Kunda i Skutskär. Mellan 15:00 och 17:00 finns möjligheten att få en inblick av de verksamheter som bedrivs där. Det är en fortsättning på vårt 150 års firande så ta chansen medborgare. Vi klistrar in vad som står i inbjudan;

Utbildningar och kursutbud
Kakbuffé från hela världen
Visning av skolan
Att jobba i en intraprenad 15:30, 16:00 och 16:30

Ingen har kommenterat än bli den första!

Håris i Älvkarleö

Alla inlägg Älvkarleö
http://www.svt.se/vader/haris-ett-fascinerande-fenomen

Gunnar Eriksson har lyckats fånga ett av naturens underliga fenomen på bild, nämligen håris. SVTs meterolog Per Stenborg förklarar fenomenet på deras hemsida och dessutom får vi se några fascinerande bilder på isen. Tänk vad mycket nytt man får lära sig av naturen för det här var något som inte var känt för oss som sysslar med bloggen. Så nu kollar vi hela tiden ner i backen för om vi råkar springa förbi någon håris. Hittills har vi inte hittat något men gör vi det kommer vi publicera en bild på det vi med!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Integrationscentrum i Skutskär

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6498134-ny-motesplats-for-alla-skutskarsbor

På initiativ av föreningen Afarvänner i Sverige och ABF i Uppsala startades ett integrationscentrum i september. Där samlas dagligen 20-30 medborgare som är nyanlända invandrare i Älvkarleby kommun. Lokalen ligger på Tebogatan och enligt artikeln finns det folk där dagligen som kan ta emot en. En önskan att fler medborgare valde att deltaga i aktiviteterna vädras av Shefa Omar som tycker att det finns ett glapp mellan svenskar och blivande svenskar i vår kommun. Det här kan mycket väl vara ännu en viktig fråga för valet 2014 om det finns några partier där ute som på lokal nivå vill ha en mer human integrationspolitik i Älvkarleby kommun. Ta chansen medborgare och besök lokalen på Tebogatan för att knyta nya kontaker för at finna nya broar över fördomar och rasism.
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Invigning av Marma kyrka

Alla inlägg Marma
http://m.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=666596
 
Första advent finns möjligheten att deltaga i återinvigningen av Marma kyrka. Biskop Ragnar Persenius och Kontraktsprost Ann-Sofi Davidsson kommer närvara under cermonin. 
 
 
 
Enligt uppgifter vi fått har Skutskär Älvkarlebys församling satsat enorma summor på att få Marma kyrka i ett dugligt skick. Kom och besök den lilla kyrkan med Läkerolfönster i vår sydligaste ort i kommunen.
 
Den 1:a december klockan 15:00 i Marma kyrka är vad som ska stå i er kalender.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Nu sjunker vi än djupare

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6486896-underskottet-storre-an-vantat

9.8 miljoner kronor beräknas vårt underskott bli för utbildnings och omsorgsnämnden 2013. Det är redan 1 miljon mer än vad som sades i höst. Ni som känner till historiken för kommunens prognoser känner redan skräcken krypa längs ryggraden för vad som egentligen kommer bli den faktiska katastrofsumman för året. Som om det inte vore nog så matas vi med två artiklar till av samma katastrofkaraktär.

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6486897-omfattande-kritik-mot-ledningen
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6486892-barn-i-familjehem-har-okat

Det är två artiklar som grundar sig i PWCs senaste rapport om vår kommuns hopplösa utbildnings och omsorgsnämnden. Inte mycket gott har hittills skrivits om den här nämnden sedan den nya omorganisationen och om sanningen ska fram så förtjänar de varenda promille av kritiken.

Enligt artiklarna visar rapporten på att Älvkarleby kommun spenderar en högre andel kronor i jämförelse med jämbördiga kommuner med liknande förutsättningar. PWC riktar även stark kritik mot ledningen som sänder ut diffusa signaler som gör arbetet otydligt. Enligt Anna-Karin Wågberg Sperring, kommunens IFO-chef, beror mycket av det här på den nya omorganisationen med den enorma nämnden utbildnings och omsorgsnämnden.

Men vad sker egentligen när ett konsultföretag som PWC yttrar skarp kritik mot ledning, politiker och arbetare? Ja egentligen ingenting alls överhuvudtaget! Det nickas, rycks på axlarna och nu vänder vi blad kungligt. Det måste finnas en botten någonstans där det står inse faktum att vi inte besitter kompetensen att lösa våra problem i vår haltande kommun. Någons huvud måste snart rulla för att det ska bli en klar reaktion på det hela men så länge de styrande pekar åt ett håll medan ledningen pekar åt ett annat så kommer vi ingenstans den här gången heller. Det är sorgligt att gång på gång behöva skriva om den katastrof som utbildnings och omsorgsnämnden är men vi hoppas starkt att det måste komma en frisk reaktion från annat håll snart för annars vette tusan vad som kommer hända med våra medborgare. Det måste få vara nog nu kära politiker, våra medborgare ska inte få behöva lida som de gör, dags att vakna!
Läs 3 kommentarer eller kommentera du också!

Bodakalvar VS Skutskärs kackerlackor

Alla inlägg Skutskär

Se hit medborgare för den 29:e november klockan 18.00 så kommer föreställningen "Bodakalvar VS Skutskärs kackerlackor" ha premiär på Rio Bio i Skutskär. Det är Kulturskolans teatergrupp ScenMagi som står som arrangörer för den här mycket intressanta föreställningen som har fått sin inspiration från bygden Skutskär.

Om ni inte kan gå den 29:e går det bra att se föreställningen dagen efter klockan 15:00. Priset för biljetterna ligger på 30 kronor så se till nu att få vara på plats för att se något alldeles unikt för bygden. Tag chansen nu medborgare och gå på teater!
 
Ingen har kommenterat än bli den första!

Trio X och Norrbotten Big Band

Alla inlägg Skutskär
http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1544

Den 18:e november finns möjligheten att se en jazzkonsert på Folkets hus i Skutskär. Så här står det på kommunens hemsida;

Trio X möter storband! På respektive håll har de en spännande repertoar som här mixas till nytt jazztänk och uttryck. Norrbotten Big Band ses idag som ett av de allra främsta storbanden av såväl svenska som internationella kritiker.

Entré 100 kr vid förköp 80 kr, förköp på Biblioteket i Skutskär och Skutskärs Musikkår.

Måndag 18 november 19.00  
Folkets Hus, Skutskär.

Servering.

Arrangör: Skutskärs Musikkår, Älvkarleby Kommun och Musik i Uppland

Ta chansen medborgare och se en unik konsert i Skutskär. Om ni vill veta mera om Norrbotten Big Band och Trio X så kika på länkarna här nedan;

http://www.norrbottenbigband.com/en/home
http://sv.wikipedia.org/wiki/Trio_X
Ingen har kommenterat än bli den första!

Gå säker i vinter

Alla inlägg Skutskär
http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1550

Snart är vintern här med is och halka som automatiskt gör att några av er medborgare tvingas uppsöka vården och gipsa både armar och ben. Därför kommer nu en utställning på Skutskärs bibliotek om bra halkskydd mellan den 18:e november och 2:a december. Det är konsumentverket och konsument Gästrikland som arrangerar utställningen. Sladda in på biblioteket i vinter så ni får grepp om det här!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Minns ni vad vi sa 2012 om skolan?

Alla inlägg Skola
http://www.tv4play.se/program/nyheterna-uppsala?video_id=2251339
 
Kikade runt lite på TV4 och fann det här klippet om våra usla resultat i skolan 2012. Där pratas det som vilka satsningar vi gör för att förbättra vår ranking och barnens prestationer i skolan. Vad synd att vi inte ser någon förbättring under 2013. Kommer det under 2014? Eller vilket år ska vi se att de här satsningar vi pratade om under 2012 ska ge någon synlig effekt?

Läs 4 kommentarer eller kommentera du också!

Striden mot lightprodukterna ökar

Alla inlägg Skola
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/gavledala/hur-farlig-ar-fettsnal-mat

http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.6475134-de-tar-strid-for-smor-i-skolan

Både Gefle Dagblad och SVT har uppmärksammat kampen för att få bort lättprodukterna i Älvkarleby kommuns skolor. I tidningens artikel finns även en undersökning där just nu 92% svarar nej till produkter därav 77% helt tar avstånd medan 15% ser att det bör finnas två alternativ i skolan.

Följ kampen du med på Facebook där gruppen nu har 246 medlemmar och funderar på vad nästa steg är. Det pratas om att skriva ett medborgarförslag eller att delta under kommande kommunfullmäktige och ställa frågor under allmänhetens frågestund. Klicka på länken här nedan du med medborgare!

https://www.facebook.com/groups/532784466791615/
Ingen har kommenterat än bli den första!

Renhållningstaxan höjs i samma takt som missnöjet

Alla inlägg
http://gd.se/nyheter/gavle/1.6466283-sophamtningen-blir-dyrare

Den första januari kommer taxan att höjas i Älvkarleby kommun för renhållning. Grundavgiften höjs med 45 kronor per år för fritidshus, 55 kronor för lägenheter, 80 kronor för radhus och 115 kronor för villor. Hämtningsavgifterna förändras dock inte. Anledningen är att täcka upp kostnader för flera investeringar som Gästrike återvinnare gjort under året som gått och de satsningar som kommer komma.

I samma takt som vi höjer ökar missnöjet även hos medborgaren som ALLTID reagerar starkt när en taxa höjs oavsett anledning eller syfte. Men se här på de satsningar istället som kommer ut ur den här höjningen;

Ny återvinningscentral i Gävle

Mer asfalterade ytor på återvinningscentralen i Sandviken

Högre standard på alla återvinningscentraler

Fler miljövänliga bilar

Bättre it-stöd för effektivare arbete och höjd kundnytta

Ny återvinningscentral i Älvkarleby kommun på gång

Om pengarna går dit som det är tänkt är det här en bra satsning. Dessutom så kommer taxan ligga på samma nivå som vi hade 2007 vilket inte gör att vi slår några höjningsrekord utan hamnar på en nivå vi haft tidigare. Återvinningen är en mycket viktig funktion i samhället som vi måste vara beredda på att betala för. Och inte tror jag att medborgaren har så stora problem att spara ihop några extra kronor under 2014 för att få bättre återvinning.

Ingen har kommenterat än bli den första!

En rekommendation uppfattas som förbud

Alla inlägg Skola Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.6477102-forskolornas-krav-skippa-body

En förskola i Älvkarleby kommun har uppmanat föräldrarna att barnen inte ska ha body och byxblöjor på sig när de vistas på förskolan. Anledningen ligger i att pedagogerna vill ha en mer praktisk lösning på sina rutiner kring de blöjbyten som sker under dagen. Om ni räknar fort medborgare så är det 19 barn på förskolan med tre pedagoger som ser efter barnen. Om 10 av dem har body betyder det 30 knappar varje gång det byts blöjor på dem och låt säga de byter minst tre gånger om dagen så närmare 90 knappar skall knäppas. Det kanske låter som en banal sak att prata om men om det skulle underlätta att ha vanliga byxor och vanliga blöjor så varför inte? Men som alltid kommer flera dumhuvuden in och kommenterar om hur lat personalen är och att det handlar om att de ska få mer tid till rast. Kan det bli mer korkat än så? Finns det verkligen människor som tror att personalen fungerar på det sättet att de väljer bort sånt för att få dricka en klunk kaffe extra? Nej lägg ner det där medborgare!

Det som slår mig är ändå att det ligger en tidsbrist med i spelet. Det är så många barn och få pedagoger att det hamnar ett fokus på vad barnen har för kläder. Det säger lite mer om vilket samhälle vi har idag och hur mycket vi försöker spara på i kommunen. Om det var ett friskt läge skulle inte det ligga något fokus på vad för blöjor barnen har eller om det har body eller ej. Och kom ihåg att det är en rekommendation och inget förbud medborgare. En stor skillnad på de två orden fast väldigt många verkar tycka det är synonymt med varandra.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Vår skola får synas i tv

Alla inlägg Skola
http://www.svtplay.se/klipp/1513635/samst-betyg-i-alvkarleby
http://www.svtplay.se/klipp/1516250/over-halften-kor-i-matte

SVT har uppmärksammat våra usla resultat både på Älvboda friskola och Rotskärsskolan. Johan Sennerfeldt som är rektor på friskolan och Anett Aulin (S) uttalar sig om vårt läge och hur de ser på framtiden. Men vart är Birgitta Skärberg som är rektor på Rotskärsskolan? Ta en titt medborgare för nu har även tv börjat uppmärksamma våra resultat.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

18-åring startar eget

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6474212-18-aring-startar-eget

Elin Sundkvist har startat en egen frisörsalong i Skutskär när hon köpte upp Gunilla och Alexandras hårvård. Ett modigt drag av den 18-åriga tjejen som också bor på orten. Vi får hoppas på att hon har blivit stelt citerad av Arbetarbladet när hennes vinnande argument för att vinna kunder är hennes låga ålder. Det bör nog krävas lite mer än en ålder för att få kunder. Men det tvivlar vi inte på att hon besitter utan vi önskar bara lycka till från vår sida!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vi ser framåt

Alla inlägg
Det är knappt så att solen orkar upp över horisonten och sprida lite ljus över landet och inte undra på att energin är på sparnivå just nu. Det känns som om man inte blir fullt laddad under natten när man vaknar. Precis så som när man glömt ladda mobilen på morgonen så är det någon som glömt att koppla in kabeln i en själv med.

Till nästa vecka kommer vi åtminstone att dyka ner i ännu en kommunranking där vi redan vet att vi hamnar på precis samma pinsamma låga nivå som i tidigare undersökningar. Men vi försöker finna något gott ur den med. Vi skulle egentligen skrivit om den för flera dagar sedan men energin som sagt finns inte just nu. Så nu tar vi och vilar oss lite till imorgon och ger järnet med nya spännande inlägg.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Ny framtidsstrategi för vår kommun

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6465763-ny-framtidsstrategi-for-alvkarleby
 
Vår kommunchef, Anna-Karin Jakobsson har insett de enorma problem som bara fortsätter att växa. Fram till 2015 ska en ny tillväxtstrategi vara framtagen och det ska sätta kommunen som spindeln i nätet för att få bättre skola, omsorg och arbete. För det är just de tre problemen som räknas upp i artikeln men jag hoppas inte att kommunchefens svar på allting är en tillspetsad turism. Nog kan de ge oss mindre arbetslöshet men hur det ska rädda skola och omsorg är för mig en gåta. Men självklart kommer den nya strategin att innehålla mer än tutism men lite trist att inte våga sticka ut hakan och meddela en satsning som verkligen vänder allt på sin ända. 
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Nyheter kring Skutskärs bandy

Alla inlägg Skutskär Sport

http://www.sifbandy.nu/

Novembermörkret som nu ligger över landet kan göra vem som helst manodepressiv men vi får inte glömma bort självklara ljusglimtar som att vinter betyder en ny bandysäsong att se fram emot i Skutskär. Så vi surfade in på klubbens hemsida för att se vad som är på gång just nu.

Det går just nu att lämna ett litet bidrag till klubben för att kunna bli bollsponsor under den kommande vintern. Det kostar er 500 kronor att bidraga och då kommer ni kunna höra ert namn läsas upp under matchens gång, vara presenterade i matchprogrammet samt stå med på hemsidan bland de andra som är sponsorer. Enligt hemsidan ska det vara klart redan den 25:e oktober men jag gissar på att klubben blir minst lika glad om ni lägger in ett bidrag ikväll. Så ta tag i det hela och stötta vår ädla idrottsklubb.

Annars så arrangeras satsningen skridskokul på IP där fokus kommer ligga på lek och skoj för barn mellan 6-9 år. De som är 5 år är också välkomna med sällskap av föräldrar. Banan är i år även anpassad för funktionsnedsatta personer. Det kommer kosta 150 kronor och då får man ett automatiskt medlemskap i klubben. 9 träffar är inplanerade och för att vara med krävs att man har hjälm med galler, skridskor och halskrage. Gå in på länken här nedan för mer information om satsningen;

http://www.skridskokul.se/skutskar/

Men det allra viktigaste datumet att skriva in i kalendern är ändå hemmapremiären på IP. Det milda vädret har gjort att första egentliga matchen skjuts upp till i december så den första hemmamatchen blir mot Östersunds BK den 23:e november klockan 15:00. Så ladda bandyportföljen rejält nu inför årets första drabbning på IP. Men redan på söndag drar serien igång för division 1 norra och då blir det bortamatch mot IFK Umeå.

Här kommer spelschemat för vintern som vi kunde finna på Elitrapports hemsida;

2013-11-10 13:15   IFK Umeå Bandy  - Skutskärs IF / BK  
 
2013-11-17 13:15  Skutskärs IF / BK  - Söråkers IF  
 
2013-11-23 15:00  Skutskärs IF / BK  -  Östersund BS  
 
2013-11-30 15:00  Karlsborgs BK  - Skutskärs IF / BK  
 
2013-12-01 13:15  Nyborgs SK  - Skutskärs IF / BK  
 
2013-12-08 13:15  Skutskärs IF / BK  -  Ljusdals BK U  
 
2013-12-26 13:15  Skutskärs IF / BK  - Falu BS  
 
2014-01-06 13:15  Skutskärs IF / BK  - Nyborgs SK  
 
2014-01-19 13:15  Skutskärs IF / BK  -  IFK Umeå Bandy  
 
2014-01-26 13:15   Östersund BS  - Skutskärs IF / BK  
 
2014-02-02 15:00   Ljusdals BK U  - Skutskärs IF / BK  
 
2014-02-09 13:15  Söråkers IF  - Skutskärs IF / BK  
 
2014-02-15 15:00  Skutskärs IF / BK  - Karlsborgs BK  
 
2014-02-23 15:00  Falu BS  - Skutskärs IF / BK
Ingen har kommenterat än bli den första!

Light och lättprodukter på skolorna

Alla inlägg Skola
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6458825-maria-vill-stoppa-lattprodukterna

Idag serveras light och lättprodukter på våra skolor i Älvkarleby kommun vilket har medfört att en förälder har reagerat så starkt att nu finns en namninsamling för att få tillbaka de vanliga produkterna igen. När de tar bort de naturliga fetterna i produkterna så ersätts de med konstgjorda antioxidationsmedel och emulgeringsmedel. Nu är debatten i full gång på Arbetarbladet men de flesta verkar dela samma uppfattning om att det inte är fettet i smörtet på barnens smörgåsar som gör dem överviktiga utan beror på helt andra livsvanor som vi inte hade förut.

Vad anser ni om det här politiker?

Om ni vill följa det som händer kring skolmaten i Älvkarleby kommun kan kika på den här gruppen på Facebook.

https://www.facebook.com/groups/532784466791615/
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

UNFs kommunranking för uteliv 2013

Alla inlägg Statistik & rapporter
http://unf.se/SAJTER1/Ett/Kommunranking1/

Jag vet inte hur vi lyckades missa den här kommunrankingen som kom under maj månad tidigare i år. Vi har tidigare skrivit om 2012 års resultat där Älvkarleby kommun var en av tre kommuner som inte ens svarade på enkäten från UNF. Desto roligare läsning under 2013 blir det för vi har åtminstone mäktat med att svara på frågorna. Då kommer vi till nästa frågetecken och det är resultatet för vår kommun i jämförelse med de övriga 290. Någon placering har vi inte fått tag på men ett poängsnitt på 1.6 ger oss en idé om att vi ligger på nedre halvan av rankingen även här.

De bästa kommunerna är Lidköping och Trollhättan som får 4.3 poäng medan Olofström och Ludvika får 4.1 och Södertälje 4.0. De sämsta kommunerna 2013 var Östra Göinge på 0.4, Avesta, Lessbo, Uppvidinge och Vadstena alla på 0.9 och Söderhamn, Hylte, Bräcke, Jokkmokk, Nykvarn och Lekeberg alla på 1.0. Så Älvkarleby kommun ligger och flörtar med ett bottenresultat även i den här rankingen.

Ett av resultaten som vi reagerar starkt på är den ovilja hos ungdomarna i Älvkarleby kommun att besöka våra ungdomsgårdar. Enligt svaret ska bara 3% av alla unga ta sig i kragen för att besöka gårdarna. Vad beror det här på? Vad är det för utbud som erbjuds på ungdomsgårdarna och tas det inte emot av de unga?

Men vi kan inte heller låta bli att reagera starkt på första frågan som lyder; "Har unga möjligheter till inflytande vid beslut som rör deras egen fritid?". Sedan kommer fem olika påståenden uppradade där kommunerna kan kryssar för vad som stämmer överens med sina verksamheter och så här ser de ut under fråga ett;

Vi har strategier och handlingsplaner för att öka ungas inflytande: NEJ

Vi gör riktade insatser för att lyssna på ungas åsikter och har arenor där unga kan göra sin röst hörd: NEJ

Unga deltar aktivt i beslutsprocessen i frågor som rör fritiden genom t ex ungdomsfullmäktige eller ungdomsråd: NEJ

Vi har målgruppsanpassad information om beslut som rör ungas fritid: NEJ

Det finns möjlighet att hitta och ta del av information om fattade beslut: NEJ

Det finns inga specifika forum för ungas inflytande: EXAKT

Det är väl ändå tur att Älvkarleby kommun vågar vara ärliga i enkäten för svaren bevisar ju något skevt i prioriteringen för våra unga medborgare. Inget inflytande, ingen lyssnar på deras åsikter, de deltar ej i beslutsprocesser och de kan inte ta del av information om fattade beslut. Summeras med att det inte finns något specifikt forum för ungas inflytande. Det skulle ju kunna vara våra ungdomsgårdar men vad vet jag där kanske det mer handlar om pingis, läsk och Playstation. Dock så ringer UNF i vår varningsklocka det är fundersamt att ingen reagerat starkare på den här enkäten under 2013. Ska du reagera nu då medborgare?

Tidigare inlägg om 2012 års ranking
http://vadsker.se/2013/july/vi-verkar-skita-i-det-mesta.html
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Holmarnas dansbana stängs av

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6453224-dansbana-stangs-av

Dansbanan på Holmarna i Skutskär är i så dåligt skick att nu har kommunen beslutat att stänga den helt. De anser att risken för olyckor är för stor så nu får den inte användas förrän de vet vad som bör göras. I dagsläget vet man ej om det kommer kräva större åtgärder samt ekonomiskt större ingrepp för att åter få använda dansbanan. Ett hårt slag men ändå så ligger det väl en rättvisa i det hela för visst behöver folkparken ett par ansiktslyft. Vi håller tummarna för att det går att ordna men snart kommer snön och det lär inte göra arbetet enklare för att laga dansbanan.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Våtare, varmare, vildare

Alla inlägg Skutskär
http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1545

Våtare, Varmare, Vildare klimatförändringar i Uppsala län 2100 är en utställning av Karin von Sydow som är klimatanpassningssamordnare på Länsstyrelsen i Uppsala. Hon kommer föreläsa om länets nya klimatanalys som visar vad vi kan ha och vänta oss i framtiden. Kommunens egna energi och klimatrådgivare, Marie Hjort, kommer finnas på plats. Det som gäller är onsdag 20:e november klockan 18:00 på biblioteket i Skutskär för den som vill vara med på föreläsningen. Utställningen går att beskåda mellan 6:e och 27:e november.

De finns även på Facebook;

https://www.facebook.com/VatareVarmareVildare
Ingen har kommenterat än bli den första!

Campen och Hyttön till salu

Alla inlägg Älvkarleby Älvkarleö
http://www.husmanhagberg.se/Objekt/?objectid=OBJ26821_1301508724

http://www.husmanhagberg.se/Objekt/?objectid=OBJ26821_1291082540

Vi har tidigare skrivit om båda annonserna men här kommer länkarna till Husmanhagbergs hemsida där ni kan kika lite extra på bilderna eller ta kontakt med mäklaren Per Larsson som sköter om båda annonserna. Utgångspriset för Hyttön är 475000 kronor medan campens arrende är 50000 kronor per år. Så öppna plånboken medborgare nu och ta chansen att införskaffa några av kommunens tidigare guldklimpar.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vilken vecka

Alla inlägg
Vilken vecka det här blev ändå med facit i hand. Vi har lyckats reta upp Kommunens väls ordförande så pass att han tappat sitt vokabulär fullständigt. Det värmer ändå i vårt hjärta när vi fortfarande kan damma av människors känslor och att vi kan påverka kommunen.
 
En annan händelse som fått oss att reagera är det som skedde i Älvkarleby under Halloween där några barn blev beskjutna när de tiggde efter godis. Egentligen är det kommentarerna som vi reagerar på för finns det inte spöstraff på människors inskränkthet? "Vi ska inte ha något som de firar i Amerika", "vi ska fira svenska högtider". Hur svensk är julen medborgare? Helsvenskar som Jesus och Sankt Nicolaus formar den vita, svenska julen. Suck och stön åt er inskränkta som inte ser det underbara i andra kulturers högtider. Undrar just vad Torbjörn Lövgren tycker om det här? Antagligen att vi ska gå in på partiets hemsida istället. Där finns svaren på alla våra frågor. Eller hur?
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Skutskärs hamn bär ansvaret

Alla inlägg Skutskär

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6443770-skutskars-hamn-har-ansvaret
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.6441870-ansvaret-ligger-pa-skutskars-hamn

http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.6388855-miljoskandalen-skutskars-hamn-lagger-over-ansvar
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.6392758-skutskars-hamn-vill-slippa-sanera

Nu står det klart från mark- och miljödomstolen att Skutskärs hamn står för ansvaret vad det gäller saneringen efter sommarens utsläpp av svavelsyra. Tidigare har vi kunnat läsa om att hamnen vill slå ifrån sig ansvaret helt men nu har de fått avslag från domstolen. Återstår och se om de tänker överklaga det här ännu en gång och låta det dra ut på tiden än mer. Vore det inte viktigare att sätta igång och sanera marken istället? Snart kommer snö och kyla så det bör väl försvåra arbetet kan tyckas. Det ligger något extremt olustigt över hela skandalen för det känns som de som bär ansvaret ändå kommer undan alldeles för lätt. Tänk om du medborgare spolade ner 1000 ton svavelsyra i toaletten då lovar jag att länsman står på knackar på dörren i samma stund som du trycker på spolknappen. Men vi får ha lite is i magen och hoppas att myndigheterna håller hårt i det här så att alla rätt blir gjorda.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Månadens politiker - oktober

Alla inlägg Månadens politiker

I vanliga fall brukar kommunfullmäktige fälla avgörandet vilken politiker som får vår guldmedalj men så blir det inte den här gången. Ni som följer bloggen dagligen vet att det inte behöver vara positiva aspekter som framhäver en politiker utan vi har även utnämnt vissa som utmärkt sig på ett minst sagt annorlunda sätt. Faktum är att det hela började i en händelse på kommunfullmäktige som sedan letade sig ut på de sociala medierna och har inte mattats av än.

Vi från bloggens sida valde att ställa några skrapande frågor kring ett ställningstagande under sammanträdet. Det finns tre sätt att reagera på då som politiker. Antingen ser man det som en utmaning att ta en diskussion och eventuellt revidera sin egen uppfattning i frågan. Annars kan man rasa och slå ifrån sig aggressivt. Sen finns det en tredje kategori där människor hamnar på en trotsig treårings nivå där förnuft och förstånd försvinner helt. Månadens politiker har under oktober månad kommenterat inte mindre än 10 gånger men valt att lägga in samma giftiga spjut varje gång istället för att öppna upp en diskussion. Det vi får är en adress till partiets hemsida. Så med det här har gjort att både vi och deras hemsida har ökat i besökare. All reklam är bra reklam.

Så med de orden vill vi utnämna månadens politiker till Torbjörn Löfgren (KV) som har rasat under de senaste veckorna över bloggens inlägg. Lite tråkigt kanske man kan tycka det är att han inte använder sin verbala förmåga istället för att möta det som skrivits men det blir minst lika underhållande när han publicerar Kommunens väls hemsida på varje inlägg vi hittills skrivit sedan det blev en reaktion. Sedan starten har vi haft ett syfte att samla ihop det som sker i Älvkarleby kommun men vi har aldrig lagt av oss friheten att kunna vara en provocerande del i samhället. Och om det är så att en högt uppsatt politiker reagerar som Torbjörn Löfgren (KV) gjort kan vi inte göra annat än lyfta på hatten för att vi får reaktioner på det vi skriver. Vi hoppas att Kommunens väl fortsätter att göra sina avtryck på de sociala medierna även i framtiden för era väljare finns både på Facebook och läser bloggens inlägg. Vad ni än gör glöm aldrig bort dem som gör att ni sitter där ni sitter!


Januari - Inga-Lil Tegelberg (S)


Februari - Roger Petrini (M)

Mars - Roger Petrini (M)

April - Anett Aulin (S)

Maj – Bengt Ahlquist (KV)

Juni - Anders Edin (FP)


Juli - Inga-Lil Tegelberg (S)

Augusti - Lars Skytt (S)

September - Lars Skytt (S)

Oktober – Torbjörn Löfgren (KV)

Läs 5 kommentarer eller kommentera du också!