Älvkarleby spar på lyset

Alla inlägg Skutskär
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=99&grupp=5454&artikel=5625901

När vi letade runt fanns vi den här artikeln och radioklippet från 26:e augusti. Det är Curt Wall som har reagerat starkt på att Älvkarleby kommun släcker ner sin belysning redan klockan 23:00 vid flera ställen i Skutskär. Han anser det kommer öka risken för olyckor men även för brott.

Bert-Ola Dahlgren som är Samhällsbyggnadschef i kommunen ser det om en besparing men främst att de försöker värna om miljön. Men han berättar även att det kommer kanske bli en förändring nu när lamporna kommer att bytas ut till ett energisnålare alternativ. Där lär vi ändå höja ett frågande finger för om vi nu byter ut de miljöfarliga och energikrävande lamporna som vi delvis håller släckta till energisnåla lampor som vi ska låta vara tända så vinner vi ju ingenting mer i miljösynpunkt.

Om det är så att säkerhet kommer gå före miljö och ekonomi inför valet 2014 tror vi inte är tänkbart. Men det här kanske är något att se över hur vår belysningen egentligen fungerar runt om i kommunen för visst ska medborgaren kunna känna sig trygg om den är ute på promenad fast det är mörkt ute. Hur fungerar det just nu i när mörka vintern fallit över oss?
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Centralen i Skutskär

Alla inlägg Skutskär
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=5735428

Vi har i det närmaste glömt bort en form av media när vi bevakar allt som sker i Älvkarleby kommun. Radion finns ju fortfarande kvar hos många medborgare fast det säkert finns en negativ trend vad det gäller lyssnare. Vi kikade runt lite vad som fanns och mycket av det vi fann har vi redan skrivit om men vi fann en ny artikel om Centralen i Skutskär.

Mötesplats Centralen är ett försök att samla alla myndigheter under ett och samma tak främst för den som är arbetssökande. Idag har vi redan Arbetsförmedlingen på plats men även nära till kommunen och vuxenutbildningen Kunda. Förhoppningen är att även få dit Försäkringskassan och Landstinget i Uppsala län. I det två minuter långa klippet får vi höra lite mera detaljer kring projektet och några arbetssökande vad de ser på att ha alla myndigheter på en och samma plats.

Det här måste vara ett steg i rätt riktning för att hjälpa alla som idag står utan arbete i Älvkarleby kommun. Om ni minns statistiken så ligger vi extremt högt vad det gäller arbetslöshet speciellt för unga människor. Vi har en lång väg att gå men någonstans måste vi börja stega rätt och det här kan just vara det som tar oss dit.
 
Ingen har kommenterat än bli den första!

Jul på med hela världens smaker

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6639518-firade-jul-med-massa-smaker

Arbetarbladet var med när Älvkarleby kommun firade sin öppna jul på Fyrklövern i år. På julbordet kunde man hitta smaker från hela världen och många kulturer samlades under samma tak för att dela med sig av traditionerna. Ett mycket trevligt initiativ som vi på bloggen hoppas att det inte bara handlar om julen utan att även andra dagar kan uppmärksammas på samma sätt. Vår kommun har en sådan fantastisk potential inom det mångkulturella så varför inte ta vara på den och bygga nya broar? Det här är precis vad vi behöver som kontrast till hatet som får en alldeles för stort utrymme i media.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Tillbaka till verkligheten

Alla inlägg
Nu får det vara bra med ledigheten och istället kavla upp armarna för att ta nya tag på bloggen. Vi hoppas att ni haft en trevlig jul och att familjen fortfarande är intakt. Nu är det inte många dagar kvar av året så vår krönika bör så smått bli färdig för publicering. Vi förvånas över hur mycket man glömmer när 365 dagar har passerat så om något faller utanför krönikan får vi skylla på minnet helt enkelt.

Så upp ur soffan nu medborgare och gör lite nytta för samhället åter!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Nu firar ni med aktsamhet

Alla inlägg
Den 24:e december är en magisk dag för de flesta och alla har en alldeles särskild relation till firandet. Traditionerna är ristade i sten vad det gäller mat, aktiviteter och vilken tid allting skall falla på plats. Men så finns det dem som väljer att kompensera sina misstag under det gångna året via dyra julklappar och bedövas med kopiösa mängder sprit. Inte ens leksaksaffärerna hade så långa köer som Systembolaget under julhetsens sista dagar. Det dricks alldeles för mycket under julen och ni som redan nu har börjat korka upp borde skämmas. Vi behöver inte moralisera över helt vita jular för visst finns det goda smaker som väl representerar en äkta jul.
 
Det är klart ni ska få en god glögg innan maten och skölja ner allting med ett mustigt öl. Det finns även dem som ser snapsen som en fast tradition och visst om det inte blir till varje sillbit som ligger på tallriken kan det också vara okej. Men om ni sätter er och funderar lite varför vi egentligen firar jul så vet ni alla att det inte handlar om något fylleslag överhuvudtaget. Barnen skall vara i fokus hela kvällen och ni som är vuxna kan få dränka er ångest någon annan kväll istället där barnen inte är med. Ansvaret ligger på er att den här julen blir precis så bra som det kan vara. För hur det än blir kommer era barn att minnas den här julen resten av sina liv. Glöm aldrig det medborgare att det är ni som väljer om det ska vara ett gott minne att fira jul eller om ångesten ska få rinna över på de på små med.

Vi önskar er alla en god jul och att ni firar med aktsamhet!

Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Ris och ros

Alla inlägg
Den 14:e oktober ändrade Arbetarbladet från att det var gratis att sända in ris och ros till att det skulle bli en kostnad precis som det är med annonser. Sista gången det publicerades några ris och ros var 13:e oktober och sedan dess har det varit tyst. En ganska tydlig reaktion på försöket att sätta en prislapp på något som tidigare varit gratis. Ingen är villig att lägga vilken summa det nu är för att risa eller rosa någon. Om ärligheten skall fram så är det rätt otydligt vad det egentligen kostar eftersom det inte finns någon korrekt länk till information hur man lägger in en ros numera. Om vi klickar på insändare eller ris och ros så finns det ingen mer information än datumet då det upphörde att vara gratis.

Vi förstår mycket väl att tidningarna lider enormt av digitaliseringen och måste på något sätt få in lite extra för att få verksamheten att gå runt. Om ni bläddrar genom pappersvarianten så räkna sidorna med reklam och de med riktig text så upptäcker ni snart att det är annonsbladet ni bläddrar i och inte någon samling lokalnyheter. Kikar ni istället på hemsidan kan ni även där upptäcka att reklamen spelar en stor roll och täcker minst 50 procent av skärmen. Men något så enkelt som ris och ros kanske inte skulle blivit något vi skall betala för. Det kanske finns andra tjänster som vi istället skulle kunna tänka oss sätta en prislapp på. Det är en svår nöt att knäcka för papperstidningarna för de vet alla att de förr eller senare kommer att försvinna. Så ser utvecklingen ut medborgare!
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Glöm inte bort att rösta

Alla inlägg Holmarna
Tänk vad vi tjatar men vi kan inte sluta tänka på att Holmarna blivit nominerad till Local Heroes-galan i Gävle. Så om du har en mobiltelefon i närheten skriv in ARRANGÖR 1 och skicka till 72026 så har du lagt en röst på vår kära folkpark i Skutskär.


ARRANGÖR 1

72026
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

300 vänner

Alla inlägg
Idag passerade vi 300 vänner på Facebook så det måste firas lite extra tycker vi på bloggen. Vi står fortfarande förvånade över att ni återkommer hit för att läsa våra inlägg. Det värmer verkligen och är smått berusande att se statistiken dag efter dag.

När vi ändå är här kan vi ta och summera veckan som gått för visst har det hänt en hel del även de här sju dagarna som passerat. Det som sitter starkast kvar på näthinnan är ändå vårt intiativ att försöka få tillbaka luciakronan i Skutskär. Allting började som en diskussion kring kommunens största hybrishändelser till att vi ställde oss en allvarlig fråga vart den här pjäsen egentligen befann sig idag. Det kom flera bud men ingen som kunde bekräfta att den låg i något förråd eller förvarades någonstans. Samtidigt tog Arbetarbladet kontakt med oss kring uppropet om kronan och fråga varför vi gjorde det här. Vi blev ytterst överraskade när vi sedan fick se resultatet på Arbetarbladet. Men sedan kom vreden över oss och direkt slog symboliken oss i huvudet så hårt den kunde. Det känns så förbaskat typiskt Älvkarleby kommun att man låter världens största luciakrona ligga och vittra sönder mitt ute i skogen. I skrivande stund har vår grupp på Facebook 147 medlemmar och vi har även upptäckt att det finns en till grupp med ett liknande namn. Nu pratas det om att starta en insamling för att se om det finns en ekonomisk möjlighet att rädda kronan. För om vi skall lägga korten på bordet är just prislappen som är det stora problemet just nu. Och om den legat där under granarna sedan mitten av nittiotalet vågar vi knappt föreställa oss i vilket uselt skick den är i. Men många verkar sakna kronan så det kan vara en kamp bland andra som är värd att kämpa för.

I övrigt fick vi ett mail tidigare i veckan som varit efterlängtat. Vi har väntat i minst sex månader på att få svar från Skatteverket men nu så lagom till jul fick vi det vi behövde. Nu är frågan vad vi egentligen kan göra med det material vi fått. Ni kanske förstår att det handlar om alla valsedlar som funnits i kommunalvalen sedan 1973 i Älvkarleby kommun. Vi kommer inte publicera dem i sin helhet för det känns rätt så ointressant men någon form av sammanställning ska vi försöka göra. Grundtanken var att få information om det fanns fler politiker som bytt färg och parti genom åren men vår tidigare sammanställning verkar varit komplett från början. Noterbart är från de tidigaste valsedlarna är att flera av namnen fortfarande är aktiva inom politiken. Det är 40 års aktivitet inom politiken! Men det här tar vi tag i efter storhelgerna så får vi fundera en stund till om det finns något mer vi kan göra med valsedlarna.

Vi tackar åter för stödet och engagemanget ni sänder oss medborgare. Ni ger oss bränsle att fortsätta skriva och komma på nya idéer. Tänk vilken stadig grund vi står på nu inför 2014 då vi lägger i den högsta växeln för att komma fram till valet! Kämpa vidare medborgare oavsett vilken kamp ni anser vara den viktigaste!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Luciakronan till Italien?

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/lasarnasab/nuardetjuligen/1.6631311-konstnar-vill-skicka-luciakronan-till-italien

Vi tyckte först att vår idé att starta ett uppror kring luciakronans återkomst i Skutskär var galen men någon ska visst alltid vara värre. Joakim Forsgren tycker att vi ska sända iväg kronan till Sicilien istället och placera den i byn St. Lucia.

Det är svårt att se det här genomförbart överhuvudtaget. Men vi önskar Joakim Forsgren lycka till med projektet fast vi på bloggen ser hellre att den blir kvar där den hör hemma och pryder Skutskär nästa jul 2014.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Topp 10 favoritinlägg på bloggen

Alla inlägg

Efter närmare 500 skrivna inlägg har vi kommit fram till en punkt där vi kan summera lite om vad vi har skrivit genom året. Vi minns fortfarande den där dagen vi bestämde oss för att publicera flera av de inlägg som legat vilande på datorn en längre tid. Bloggen i sig fanns redan 2012 men kraften och motivationen fanns inte riktigt där och den föll i glömska. Vilken reaktion det blev med tidningsartiklar, stormar på nätet, hatiska kommentarer från ledande politiker och försök att tysta vår frihet att yttra oss. Sedan höll medborgaren helt på att spåra ur när vi fortsatte att behålla vår anonymitet. Inte trodde vi att en sådan sovande kommun kunde ryta så ilskt när vi råkade kliva på den ömma tassen. Hur det än varit så måste vi tacka stödet från er läsare. Det är smått berusande att varje dag se att ni återkommer för att läsa våra inlägg. Redan från dag ett har stödet varit enormt och det räcker mycket väl för att motivera en fortsättning med bloggen till vår slutliga mål valet 2014.

Under kvällen har vi bläddrat genom alla våra inlägg och tagit ut tio av våra favoriter. Det här är en liten försmak på vad som kommer komma i vår årskrönika som förhoppningsvis kommer bli klar innan det nya året kastar sig över oss. Det kan säkert finnas andra inlägg som ni själva håller som favoriter men här kommer vår lista!

10, Turist för en dag
Vi försökte ikläda oss rollen som blivande turist i Älvkarleby kommun. Om man bara har kommunens hemsida som grund då kommer man nog att stanna hemma!
http://vadsker.se/2013/march/turist-for-en-dag-2.html

9, Framstegspartiet
När vi upptäckte att Framstegspartiet hade haft en kort framgång i Älvkarleby kommun så isade det längs ryggraden. Men än värre blev det när vi fick reda på vilka som drev partiet framåt och sedan bytte till en lite mer demokratisk kostym. Något som verkar fallit i glömska hos medborgaren.
http://vadsker.se/2013/april/framstegspartiet.html

8, Gröna bilister men inte i Älvkarleby kommun
Det här inlägget växte fram efter en mailkontakt med Gröna bilisters Mattias Goldmann. Svaret vi fick räckte gott för att tända lågan inom oss.  
http://vadsker.se/2013/july/grona-bilister-men-inte-i-alvkarleby-kommun.html

7, SKLs resultat hur informativ vår hemsida är
En enorm bekräftelse på något vi tjatat oss blodiga över. Älvkarleby kommuns hemsida är hopplöst usel och SKLs resultat säger en del om vad vi behöver förbättra. Det här var ett inlägg som tog en hel natt att skriva klart så det finns en och annan svettdroppa bakom bokstäverna.
http://vadsker.se/2013/november/skls-resultat-hur-informativ-var-hemsida-ar.html

6, Vad får Älvkarleby kommun i julklapp?
Vi kände att vi hade klappat läsarna medhårs alldeles för länge och skrev en önskelista till Älvkarleby kommun. Provokativt och en smula barnsligt men det bjuder vi på till er som behöver en extra nypa salt för att läsa ett sånt här inlägg.
http://vadsker.se/2013/december/vad-far-alvkarleby-kommun-i-julklapp.html

5, Var är ideologin?
Ett inlägg som inte blev längre eftersom vi inte har fått tag på mer information om den politiska historiken i Älvkarleby kommun. Vi hade en kontakt tidigare som försvann och nu har vi börjat om på ruta ett. Men inlägget är ändå en personlig favorit eftersom den ställer de ideologiska frågorna på sin spets.
http://vadsker.se/2013/april/var-ar-ideologin.html

4, Earth hour
Älvkarleby kommun valde att promota Earth hour på sin egna hemsida. Det gjorde även vi och tog en promenad med kameran genom Skutskär. Så tokigt att några råkade glömma lamporna på just den här kvällen!
http://vadsker.se/2013/march/earh-hour.html
http://vadsker.se/2013/march/earth-hour-2.html

3, Sverigedemokraterna + kommunens väl = ?
Någonting skedde under en votering på ett av årets kommunfullmäktige som vi reagerade på. Egentligen ställde vi oss frågan om det var så att Kommunens väl faktiskt tänkte stödja Sverigedemokraterna men vilken reaktion det blev sedan! Att en ordförande för kommunens tredje största parti kan i det närmaste bli helt galen måste betyda att vi trampade skapligt provocerande.
http://vadsker.se/2013/october/sverigedemokraterna-kommunens-val.html

2, Månadens politiker
Det här är egentligen en kategori men det började som ett enkelt inlägg. Det är något som vi ändå är riktigt nöjda med att kunna framhäva en enskild politiker lite extra för de insatser hen har gjort under månaden.
http://vadsker.se/category/manadens-politiker.html

1, Betyg på ledamöterna
Det var egentligen de här två inläggen som satte oss på kartan och bildade den form som bloggen nu har. Det är även de här inläggen som fått starkaste reaktionerna om det egentligen är möjligt att betygsätta en politiker på det här sättet. Bakgrunden till inläggen var att återge åhörarens uppfattning av kommunfullmäktiges politiker från det de hör i talarstolen.
http://vadsker.se/2013/january/betyg-pa-oppositionen.html
http://vadsker.se/2013/january/betyg-pa-ledamoterna-2.html

Ingen har kommenterat än bli den första!

Kulturskolan ökar

Alla inlägg Skola
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6626388-elevexplosion-pa-kulturskolan

Arbetarbladet har besökt kulturskolan som berättar att barnantalet har ökat rejält sedan avgiften försvann 2011. På flera skolområden handlar det från att det var några få till idag vara stora skaror. Det är bara barn från Älvboda som fått en liten minskning under de tre åren som man räknar på. Främst har kulturintresset ökat i Skutskär vilket är positivt för våra barn. Nu är det viktigt att få barnen att vara kvar hos kulturskolan så att det inte blir något man provar på under några gånger och sedan byter. Det finns både fördelar och nackdelar med att någonting är gratis i samhället.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Slutkastat Skutskärs hamn!

Alla inlägg Skutskär

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6621177-skutskars-hamn-har-ansvar-svavelsyralackage

Mark- och miljööverdomstolen kommer inte pröva överklagan från Skutskärs hamn och då i samma stund fastställer att det övergripande ansvaret för miljöskandalen i somras ligger på hamnens axlar. Bollen har kastats fram och tillbaka mellan domstolar i under hela hösten och vintern men äntligen så gick luften ur. En strimma av glädje i den här kastspyan är att svavelsyran inte har spridit sig utanför invallningarna. Vi hoppas att saneringen av marken pågår och att vi slipper liknande skandaler i fortsättningen för några skarpa åtgärder bör väl ligga i fatet nu hos Skutskärs hamn när vi nu vet vem som bär på ansvaret.

Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Vi slänger det i skogen

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/lasarnasab/nuardetjuligen/1.6623784-har-ar-den-gigantiska-luciakronan

Tack vare Arbetarbladets Erik Jerdén vet vi nu vart luciakronan finns. Den ligger slängt ute i skogen och betraktas numera som rent skrot. Det är tragiskt att konstatera att den inte ens fanns under tak utan helt enkelt bara kastats bort. Uselt, vidrigt, idiotiskt, katastrofalt, vansinne, skandal, respektlöst, huvudlöst ja vilka ord som helst kan beskriva detta dårskap till hantering av en sådan vacker (och dyr) pjäs som tidigare beskrivits som världens största luciakrona. Det var något vi kunde varit stolta över men likt mycket annat i Älvkarleby kommun så är nostalgi något farligt för medborgaren.

Men kampen ska inte vara över för det här! Nu vet vi vart den är och nu måste nästa fråga ställas vad vi kan göra med det som finns kvar av den. Så nu torkar vi tårarna och tar oss vidare!
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

I filmarkivet

Alla inlägg Gårdskär Skutskär
På filmarkivets hemsida går det att söka på gamla filmer och klipp från alla delar av landet. Men från hemkommunen finns tyvärr bara ett klipp på 24 minuter. Det är från 1944 och visar Skutskär, Gårdskär och lite uppträdande från Furuviksparken. Stumfilm och svartvit dessutom men ändå får vi en glimt av hur kommunen såg ut för 70 år sedan.

http://www.filmarkivet.se/sv/Film/?movieid=271&returnurl=http://www.filmarkivet.se/sv/Sok/?q%3dskutsk%c3%a4r
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vad får Älvkarleby kommun i julklapp?

Alla inlägg
Det är nio dagar kvar till julafton och medborgaren får en välbehövlig vila för att orka med det nya året. Handeln ser ut att gå mot nya rekordhöjder nu när maten, klapparna och drickat skall inhandlas inför den viktigaste helgen under året. Handelns Utredningsinstitutet har utsett årets julklapp till råsaftscentrifugen vilket förvandlar oss till ett frågetecken. För det första var vi lite osäkra på vad det egentligen är för en maskin men att den har något med att pressa frukter som sedan kanske kan bli juice eller smoothie. Men är det verkligen årets grej? Vi tror snarare att det är så att det har producerats alldeles för många sådana maskiner så nu måste handeln på något panikartat sätt pusha för ännu en hushållsmaskin vi i realiteten inte har någon nytta av. Tidigare exempel på det var bakmaskinen eller woken. Annars brukar årets julklapp vara en påminnelse om vilken tid vi lever i och vad som är aktuellt just nu.

Men vad ska vi köpa åt Älvkarleby kommun i år? Vad kan de tänka sig önskas från oss medborgare som de verkligen behöver inför 2014? Tyvärr så tror vi inte att råsaftscentrifugen kommer ligga särskilt högt på prioriteringslistan den här gången. Här kommer vårt förslag på kommunens önskelista till tomten!

1. Ett gross fungerande miniräknare till utbildnings och omsorgsnämnden så att räkenskapen inte går mot underskott även till nästa år.

2. Ett lavemang till alla förstoppade politiker som lägger mer energi på att inskränka den demokratiska rättigheten att yttra sig än att föra kommunen framåt. Ingen nämnd ingen glömd!

3. Vett och etikettcoach till Sverigedemokraterna i Älvkarleby kommun. 2014 är det dags för val igen och då kan det behövas lite hyfs i debatten om det ska bli några röster överhuvudtaget.

4. En prisgala för kommunen där årets medarbetare, samhällsarbetare, idrottsutövare, ledare och elev kan utses med en symbolisk summa och enorm uppmärksamhet för sina insatser.

5. En webbdesigner som med omedelbar verkan skrotar vår hysteriskt fula hemsida och bygger upp en modern, enkel och snygg design som inte ger en känslan av att sticka ut sina egna ögon.

6. En nödbroms till skolan som gräver en allt djupare grav, både på riks och kommunal nivå. Hur många generationer ska vi offra innan vi drar?

7. En utbildningsdag för föreningar, partier och idrottsklubbar som fortfarande inte anser sig behöva en webbsida, mail eller någon som helst länk till den digitala världen. Ack så många föreningar som tvingas stänga ner sin verksamhet för de inte får några nya medlemmar. En verklighetsuppdatering är det måste!

8. Ett uppror från våra finska medborgare. Älvkarleby kommun blev 2010 en av de första kommunerna i landet att utses till finskt förvaltningsområde av regeringen. Sedan dess har vi mer eller mindre sett det här som en börda. Kansalaiset, pyydämme anteeksi!

9. Att Svarthamnstorget byggs upp så slipper vi höra alla nostalgidränktas historier om hur det var förr.

10. Nej vad tusan vi tar en råsaftscentrifug och ställer in den hos kommunalrådet Inga-Lil Tegelberg (S) så får hon en vitaminrik smoothie varje morgon innan det hårda politiska arbetet börjar.
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Vi ger oss in i gatukonstens värld

Alla inlägg
Vi har länge haft en idé om att ge oss in i gatukonstens värld och nu har tanken blivit till handling. Vi kommer inte att berätta vad det är vi skall göra än för än så länge befinner sig projektet bara i startgroparna. Det kommer kosta både tid och material innan vi är klara men den som väntar på något gott.. ja ni vet väntar på tok för länge. Så håll utkik medborgare för snart kanske ni kan beskåda våra alster runt om i kommunen!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Sand har fått en insändare

Alla inlägg Älvkarleby
http://gd.se/insandare/1.6588894-hackspetten-kommer-inte-ater

Det råder ett konstant missnöje över vad Älvkarleby kommun har gjort med området Sand i Älvkarleby. Här är ännu en insändare om naturen som blivit förstörd på grund av att man har röjt undan skog för att ge plats för de nya tomterna.

Notera de båda kommentarerna att Barbro Carlsson inte fått något svar på sina frågor som hon ställde under allmänhetens frågestund. Men det bör hon få åtminstone till nästa kommunfullmäktige som är i februari (jag gissar på att man inte tar upp det under extramötet i januari).

Sedan får Miljöpartiet en liten spark i sidan att de är ute och cyklar. Vart står alla de partierna i den här frågan egentligen?
Ingen har kommenterat än bli den första!

Nu kommer hot om nedskärningar

Alla inlägg Politik
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6593846-efter-budgetbraket-20-tjanster-pa-spel

Under senaste kommunfullmäktige så yrkade oppositionen på en återremiss på de nya budgetramarna. Anledningen till det här var enligt bland andra Kenneth Holmström (M) att underlaget mer eller mindre lagts på bordet och varit undermåligt. Återremissen gick genom och ärendet skjuts upp till nästa år. Nu planeras ett extra insats kommunfullmäktige där den här frågan kommer komma upp igen.

Nu går det att läsa om att 20 tjänster skall vara i fara. Läser man rubriken och sedan de sista meningarna så märker man att det här känns mer som ett skrämskott ifrån majoritetens sida. Visst är det så om vi inte får de här extra 8.5 miljonerna så kommer det innebära stora förändringar i kommunen men så illa kommer det inte att bli. Det som efterfrågades var ett bättre underlag att förhålla sig till för att fatta ett sådant viktigt beslut.

Nu kommer vår fundering kring det här. Nu räddas kommunen av pengar som vi bara får en gång. Hur ser det ut för 2015 då? Det är givetvis en oviss framtid för vi skall då ha passerat ett riksdagsval som kan innebära stora förändringar för kommunerna men om Älvkarleby kommun inte har fått ordning på budgeten till 2014 så vad är det som säger att det kommer bli balans 2015? Är det under 2015 som vi sparkar 20 heltidstjänster i kommunen?
Läs 3 kommentarer eller kommentera du också!

Mobilanpassning

Alla inlägg
Bloggen har gjorts om så den blir mobilanpassad. Vi provar i några månader så får vi se om det fungerar väl eller om vi återgår till den gamla versionen. Som PRO-användare har man möjligheten till det här och om det är så att ni föredrar mobilversionen kommer den att bli kvar.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Rösta på Holmarna!

Alla inlägg Holmarna Skutskär
http://arbetarbladet.se/noje/localheroes/galan

Se hit medborgare för Holmarna har blivit nominerad till bästa scen/arrangör på Local Heroes-galan i Gävle! Helt enormt är det och nu ska vi göra allt för att de även ska vinna priset. Så här gör du för att rösta på Holmarna;

Skriv ARRANGÖR 1

Skicka din röst till 72 026

(Att rösta kostar 5kr per sms + ev trafikavgift.)

Så upp med era mobiler nu medborgare och rösta så det glöder! Här ska vi fixa ett pris till bästa Cilla Domstad som har gjort ett underbart arbete med vår kära folkpark i Skutskär. Rösta! Rösta! Rösta! 
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Visst har vi blivit tokiga!

Alla inlägg Skutskär
Det är precis vad vi har blivit det medborgare! Vi har startat en grupp på Facebook som heter "Vi som vill ha luciakronan tillbaka i Skutskär" som ska väcka nostalgin hos oss åter. Delta gärna i kampen men bidra också med dina minnen, fotografier, texter eller liknande som kan vara av intresse kring luciakronan. Om ni vill kika på sidan klicka på länken här nedan;

https://www.facebook.com/pages/Vi-som-vill-ha-luciakronan-tillbaka-i-Skutsk%C3%A4r/549733185120316

Ingen har kommenterat än bli den första!

Ska vi störa i lugnet?

Alla inlägg
Snön slog ner som en oväntad bomb i kommunen tillsammans med en stormig Sven och vips så började de juliga känslorna att bubbla. De gnistrande flingorna lyser upp de mörka timmarna på dygnet och det är inte lika tungt att vakna på morgonen. Medborgaren vittrar redan julledigheten samtidigt som ett lugn smyger sig över samhället innan det brakar helt åt helvete med stressen för att kunna fira en perfekt jul. Och vi lär också erkänna att vi har fallit i samma lugna fälla och därför inte varit lika aktiv med bloggen. Men vi har ett inlägg som skulle kunna rubba allt vad lugnt heter. Frågan är den om vi ska publicera den nu eller om vi väntar några dagar till? 
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Infrastruktursministern kom på besök

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6584262-ministern-kom-pa-studiebesok

Regeringens infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) tillsammans med Älvkarleby kommuns oppositionsråd, Kenneth Holmström (M) besökte under gårdagen Stora Enso i Skutskär. Det som kom upp under dagen var en önskan att öka lastbilarnas maxvikt från 60 ton till 76 ton. Ministern tog även upp hur viktigt dubbelspåret mellan Skutskär och Furuvik kommer att bli för framtiden och att det finns planer på att utöka dubbelspåren längs hela ostbanan.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Var ni på match idag medborgare?

Alla inlägg Skutskär Sport
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6572600-efterlangtad-premiar

Hemmapremiären är avklarad för Skutskärs IF i bandy och så man gjorde det. Det blev en blöt fläck kvar av stackars Ljusdal som stod för dagens motstånd. När domaren blåste av matchen så kunde vi skåda 15-0 och en förkrossande vinst för Skutskärs IF. Vi gratulerar till vinsten och vi hoppas att publiken fortsätter att komma till kommande hemmamatcher med. Enligt matchprotokollet ska det ha varit 182 personer på plats idag. Om ni vill lite närmare se på statistiken från matchen så klicka på länken här nedan;

http://www.elitrapport.se/Data/report5839.html

Ingen har kommenterat än bli den första!

Vi är publicerade

Alla inlägg
http://gd.se/insandare/1.6574877-din-rost-ar-guld-vard

Vi såg för några dagar sedan att vår insändare kom in i Arbetarbladet men än idag går det ej att läsa den på nätet. Vilken tur då att Gefle Dagblad valde att publicera den digitalt idag istället! Det finns inte mycket mer att säga om det här än att vi är glada över att hittills fått allting vi skickat in publicerat. Men något som vi vill belysa är den enda kommentar vi fått på GD som är ett bevis på att samhället är skevt. Titta på den här;


LARZ GUSTAFSSON (Ej registrerad) 7 dec 2013 07:53

Hur kan man vara medborgare i en kommun? Själv vägrar jag alltid att rösta.

Det blev egentligen än mer talande än hela vår artikel att något måste göras i vårt samhälle för det här berättar så väl hur det ser ut. Egoismen är så stark hos medborgaren att det reser sig i nacken varje gång vi hör ord som demokrati, medmänsklighet och empati. Istället pratar vi om att höja murarna så högt att ingen annan kan komma över. Men vart ska vi dra gränserna medborgare? Är det runt vårt egna boende som gäller numera för tänk om vi råkar se eller höra våra grannars behov av medmänsklighet? Nej skärp till er och ta tag i det som skall göras för att du och alla andra runt om dig får en bättre vardag. Att vägra demokratin är lika med att ge upp tron att vi kan förändra världen. Det är klart vi kan det bara vi gör det tillsammans!

Ingen har kommenterat än bli den första!

Det blev konkurs

Alla inlägg Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6567849-fiskekampen-har-gatt-i-konkurs

 Bolaget som tidigare arrenderade på campen i Älvkarleby har gått i konkurs. Enligt artikeln skall det vara närmare 400000 kronor i skulder till Älvkarleby kommun som de inte klarar av att betala. Eller inte vill att betala? Men de tror inte att läget för försäljningen kommer att försämras för konkursen. Fast det lär väl ändå inte vara något som höjer intresset om man berättar historiken kring platsen. Då kan man ju tro att de byggt campingen på en indiangrav och skändat andarna.

Vi får hålla tummarna att intressenterna inte skräms iväg av det här utan finner en verksamhet på campingen som går med vinst.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Fyrklövern blir ett 65+-boende

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6567868-fyrklovern-kan-bli-65-plus-boende

På tisdag skall utbildnings och omsorgsnämnden ta ställning till vad som kommer ske med Fyrklöverns servicebostad. Kommunen vill att det ska bli ett 65+-boende istället med vanliga lägenheter som blir öronmärkta för personer med hemtjänstinsatser. Enligt vård och omsorgschefen Eva Skytt kommer det inte märkas någon skillnad förutom att lägenheternas uppsägningstid blir tre månader. Dock så vittrar de boende en oro över situationen så kommunen har valt att bjuda in till ett informationsmöte om beslutet går genom.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Världens största luciakrona

Alla inlägg

http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%84nglaspel

Under en diskussion på Facebook kring vad som kan ha varit Älvkarleby kommuns största hybris och då kom den enorma luciakronan som stod i centrum på nittiotalet upp. Den hade vi helt glömt bort att den ens hade existerat och nu kommer vår fråga, vart är den idag? Och hur kommer det sig att man fick en sådan hybris att göra världens största luciakrona? Enligt Wikipedia skulle vi bräcka Gävle kommun som hade världens största Änglaspel. Kan det vara sant det här medborgare? Ni som vet mera berätta gärna för oss vad det här är för tok!

 
Läs 7 kommentarer eller kommentera du också!

Julmarknad på lördag

Alla inlägg Skutskär

http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1556

På lördag så kommer det arrangeras en julmarknad på Skutskärs bibliotek. Det är kulturskolan tillsammans med flera föreningar och biblioteket som står som arrangörer för det som kallas Smällkaramellen. Musikunderhållning, lotterier, kaffe, försäljning, hamburgare m.m. Lördag 7 december 10.00 -14-00.

Ni har väl inte glömt bort att skänka en eller flera julklappar medborgare?

 
Ingen har kommenterat än bli den första!

Månadens politiker - november

Alla inlägg Månadens politiker

Oftast brukar kommunfullmäktige vara en avgörande faktor för oss att utnämna månadens politiker men den här gången blev det bara än mer tydligt om vem som ska få utmärkelsen den här gången. Den politiska skillnaden mellan partierna kan vara för den ovane helt obefintligt. Det kan för den som inte vet partibeteckningarna vara rakt omöjligt att placera dem på skalan när de profilerar sig i talarstolen.

Det är där månadens politiker sticker ut från massan. Det finns ingen politiker i församlingen som kan så tydligt representera sitt partis politik som hen. På nätet har vi under månaden fått tagit del av ett brinnande engagemang som skulle kunna gå hand i hand med partiprogrammet. Personen spelar i en helt egen liga vad det gäller att framställa sig både verbalt och skriftligt. Faktiskt i en sådan hög grad att andra högt uppsatta politiker blivit argsinta för att läsglasögonen inte räcker till. Men det är bara ännu ett bevis på personens enorma intellekt och kunnande som gör att andra tar ett steg tillbaka för de kan inte mäta sig i en argumentation som innehåller referenstung fakta. Under senaste kommunfullmäktige fick vi fullt betalt för det vi egentligen bara suttit och väntat på ifrån den här personen. Om man har så mycket inom sig skall det släppas lös för i det tempot är det ingen annan som hänger med.

Med de enkla orden vill vi utnämna månadens politiker till Hans Wennberg (MP) som stått upp för att stoppa lättprodukterna i skolorna på Facebook med sina enorma kunskaper. Han visade även sina främsta styrkor i debatten under senaste kommunfullmäktige där flera politiker gjorde sitt bästa för att hålla undan händerna. Äntligen, äntligen, äntligen så fick vi se prov på den fulla potential vi pratat om! Vi har tidigare skrivit om att det finns mycket i Wennbergs skal som man märkligt nog hållit inom sig. Men under november månad har vi kunnat se hans namn både ute i medierna men även ytterst delaktig i den politiska debatten. Miljöpartiet har en guldtacka att förvalta under kommande val 2014 och om det ska vara någon som ska lyfta partiet från sin bottenplacering är det just Hans Wennberg som kan göra det.

Januari - Inga-Lil Tegelberg (S)


Februari - Roger Petrini (M)

Mars - Roger Petrini (M)

April - Anett Aulin (S)

Maj – Bengt Ahlquist (KV)

Juni - Anders Edin (FP)


Juli - Inga-Lil Tegelberg (S)

Augusti - Lars Skytt (S)

September - Lars Skytt (S)

Oktober – Torbjörn Löfgren (KV)

November – Hans Wennberg (MP)

Läs 4 kommentarer eller kommentera du också!

Skandalen nu i offentliga pressen

Alla inlägg

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6557283-kommunchefen-det-ar-otroligt-allvarligt-

Nu går det att läsa om Älvkarleby kommuns sekretessbrott i Arbetarbladet. Kommunchef Anna-Karin Jakobsson uttalar sig hur allvarligt det här är och vilka åtgärder som skall göras. Ett möte med de inblandade skall hållas och hon lovar att de berörda kommer att få reda på vad som har hänt. Då kommer det bli en spänd väntan framöver om någon av de berörda väljer att gå vidare med det här för kom ihåg det om ni läser just det här inlägget att det har ni full rätt att göra oavsett vad kommunen försöker säga. Det här är en sådan enorm skandal där så otroligt många led har missat att de här uppgifterna funnits med i de offentliga handlingarna. Allvarligt minst sagt Älvkarleby kommun!

Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Blogg.se dras med buggar

Alla inlägg
Vi har under två dagar dragits med buggar i bloggen så några av inläggen som tidigare var utkast är försvunna. Men nu ska allting fungera som det ska igen så får se om vi lyckas publicera något intressant senare ikväll.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Räkna med trafikstörningar

Alla inlägg Skutskär
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.6529458-trafikstorningar-nar-dubbelsparet-byggs

Det berömda dubbelspåret mellan Skutskär och Furuvik ligger i startgroparna och för lite mindre än en vecka sedan gick det att se ritningarna på Folkets hus i Skutskär. Intresset är enormt kring det här dubbelspåret men helt friktionsfritt kommer det inte vara i fortsättningen heller. Det beräknas att bli minst 100 timmars stopp i tågtrafiken medan bygget pågår. Så ni som är vana med att använda tåget som färdmedel bör noga kolla upp senaste nytt om trafikstörningar i fortsättningen så ni inte blir stående på perrongen. Men beklaga er ej medborgare för något gott kommer komma ut av det här i framtiden om man nu inte gräver upp någon gammal vikingakung och försenar arbetet än mer.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Ännu ett fiasko går i graven

Alla inlägg Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6549021-varje-besokare-kostar-7000-kronor

Nu går det inte längre att besöka Älvkarlebys sportfiskemuseum för nu kommunen sagt upp kontraktet. Och nu kan vi alla ställa oss frågan hur väl förvaltade pengar det här har varit genom åren? Om det kom 280 personer under 2012 så kan nästan vem som helst räkna ut att det inte kommer komma så värst många fler under kommande år. Och det gjorde det inte heller för 352 blev totala under 2013. 170000 kronor är kostnaden som kommunen betalat år efter år sedan 2008. "Väldigt tokigt"  tycker Inga-Lil Tegelberg (S) och vi kan bara hålla med. Tokigt att kommunens pengar halkar iväg till huvudlösa satsningar. Nu ligger ansvaret hos vår kommunchef vad som kommer ske med samlingen samt Sportfiskeforumet. Den som lever får se mer tokigheter!
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!