Rullsands smarta maskin i ett klipp

Alla inlägg
http://www.tv4play.se/program/nyheterna-g%C3%A4vle?video_id=2378930&utm_medium=sharing&utm_source=permalink&utm_campaign=tv4play.se

Den 14:e juni skrev vi om den nya maskinen som rensar upp på stränderna kring Rullsand. Nu har vi även hittat ett klipp på Tv4 från 18:e juni om samma maskin. Så om ni vill se ett kortare klipp klicka på länken här ovan.

Tidigare inlägg på bloggen

http://vadsker.se/2013/june/en-smart-maskin-rullar-pa-rullsand.html
Ingen har kommenterat än bli den första!

Månadens politiker - juni

Alla inlägg Månadens politiker

Den här månaden som passerat har en person allt mer övertygat oss om att det politiska arbetet är något viktigt och något som man kan kämpa hela livet för. Efter senaste kommunfullmäktige förstod vi redan då att månadens politiker förmodligen kommer delas ut till den här personen. Från att betraktas som en ointresserad skugga på en blyg ersättarplats till att som ordinarie blomma ut till en av de mest framträdande. Personen agerande tyder på en god kunskap om de frågor som debatteras, en nitisk punktlighet för vad som är rätt och fel samt tydlig i sina anföranden.

Sedan har personen accepterat vårt arbete med bloggen. Hjälp oss att sprida våra inlägg på Facebook men även själv bidragit med kommentarer. Sedan är personen en av få som hittills skickat in en krönika till oss som också blev publicerad. Nu vet ni nog redan vem jag pratar om så månadens politiker utnämner vi till Anders Edin (FP). Vi har tidigare hyllat Anders insatser efter att tagit över en av de svåraste stolarna i kommunfullmäktige. Han har överraskat med ett engagemang, god kunskap och en vilja till förändring. Det lämnas flitigt in interpellationer och motioner från partiet och det fanns tydliga punkter i alliansens budgetförslag från Folkpartiet. Sedan lyckades förmodligen Anders charma Conny Svensson på Arbetarbladet för vad vi räknar till nämns deras insats under kommunfullmäktige i inte mindre än fem artiklar. Vi ser fram emot att se mer ifrån Anders Edins politiska arbete och därmed ta död på vår oro över Folkpartiets framtid i Älvkarleby kommun.
 
Januari - IngaLil Tegelberg (S)

Februari - Roger Petrini (M)


Mars - Roger Petrini (M)


April - Anett Aulin (S)

Maj – Bengt Ahlquist (KV)

Juni - Anders Edin (FP)

Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Artikelkrig på torget

Alla inlägg
Personalen behöver säkra bilar
http://arbetarbladet.se/torget/1.6017765-personalen-behover-sakra-bilar

Vem ska betala bilarna?

http://arbetarbladet.se/torget/1.6026257-vem-ska-betala-bilarna-

Två debattörer från Skutskär gör sin röst hörd om vår hemtjänst bilar att de skall vara ergonomiska och kördugliga oavsett väglag. Det står inte men vi gissar starkt att det är två miljöpartister som skrivit insändaren som publicerades här i veckan i Arbetarbladet. De har till och med fått ett svar inskickat i tidningen där frågeställaren undrar vem som ska betala bilarna och varför hemtjänsten skall ha en massa lyx.

Intressant att det kommer några korta inlägg mellan varven från dessa två herrar. Det verkar vara något som får andra att reagera vilket åtminstone är en positiv sak. Sen om det leder någonstans är en helt annan historia.

Artikeln även i GD
http://gd.se/insandare/1.6026802-hemtjansten-maste-ha-sakra-och-bra-bilar
Ingen har kommenterat än bli den första!

Så ska vi fira!

Alla inlägg Gårdskär Långsand Marma Skutskär Älvkarleby Älvkarleö
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6020495-alvkarleby-firar-stort

Lars-Göran Svensson, Maria Enarsson och Urban Forsgren presenterar sitt programblad för kommunens 150 års firande i Arbetarbladets artikel. Vi hade tidigare planer att skriva om programbladet eftersom vi fick det på kommunfullmäktige men det gick inte att hitta på kommunens hemsida. Nu har de publicerat det även där så då skrotar vi det inlägget. Det finns en kortare sammanfattning om vad som kommer ske för vardera kommunort som vi helt enkelt kopierar in här.

Långsand 20 juli: Blåsut är öppet, gör en krok i smedjan, paddla kanot, testa segling och tennisturnering med mera

Gårdskär 17 augusti: Allsång med Trio med Bumba, uppträdande av medlemmar från Cash is King, chokladhjul, fiskdamm, hästskjuts, agility och loppis med mera.

Marma 25 augusti: Bangolf, kanotpaddling, åk med flottarbåten, femkamp, hoppborg och körning med modellbåtar med mera.

Skutskär 31 augusti: Invigning av lekparken vid Bodaån, Skutskärs musikkår spelar från kyrkbåten, gatuförsäljning, musikunderhållning, båttur på Bodaån, lysnatta, 150 rislampor släpps från de sex orterna samtidigt med mera.

Älvkarleö 1 september: Bakluckeloppis, bildvisning i klockstapeln, ruinvandring, beachvolleyboll i ladan, visning av filmer från 1908-1958, minibruksloppet, minidisco i klockstapeln m.m.

Älvkarleby 6 september: Fyrverkeriafton, konsert med lokala artister på Laxön vid Stora hallen med mer

Programblad för firandet
http://www.alvkarleby.se/start/150program_id3519.pdf

Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Vi säger grattis Bo!

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6021927-inga-miljoner-till-skutskarsbo
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.6022033-skrapade-fram-50-000

Vi från bloggen vill skänka ett extra grattis till Bo Holmgren från Skutskär som skrapade fram 50.000 kronor i morgonsoffan på Tv4. Men vad är det för cynism under rubriken "inga miljoner till Skutskärsbo"? Han blev rikare än vad han var tidigare men ändå skall vi finna lite bitterhet att det inte blev storvinsten.

Vi struntar i beloppet om det så var 30 kronor så säger vi ändå grattis till dig Bo!

Klipp från Tv4
http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2386943
Ingen har kommenterat än bli den första!

Artikeln publicerad x2

Alla inlägg
http://gd.se/insandare/1.6019338-det-ar-hjartskarande-att-se

http://arbetarbladet.se/torget/1.6022396-glom-inte-att-vi-alla-blir-gamla

Artikeln har blivit publicerad i både Gefle Dagblad och i Arbetarbladet idag. Det är den tredje artikeln vi har skrivit som lyckats gått hela vägen fram till läsarna. En liten men ack så störande detalj är att Giron på AB tycker att vi heter "Vad sker i Älvkarleby?" när vi heter något helt annat. Nåja, tack lokalpressen för att ni sprider våra ord!
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

En artikel inskickad

Alla inlägg
Vi på bloggen skrev för några dagar sedan en artikel som vi skickade in till Arbetarbladet och Gefle Dagblad. Vi hoppas att även denna går vidare till pressarna för vi vill sprida vårt tyckande även i andra forum än här och på Facebook. I övrigt är lugnet i det närmaste bedövande för tillfället så en artikel som vrider runt i huvudet på er kanske är det som behövs för att kunna få fram lite åsikter.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Riksdagsledamot kämpar för laxen

Alla inlägg Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6013720-ardalan-slass-for-laxfisket

Ardalan Shekarabi (S) kämpar för att rädda laxfisket i Dalälven och nämner i sin interpellation vårt egna Älvkarleby. Det är ett förslag från EU som kan sätta stopp för all odlad fisk i älvarna för att inte ta död på den naturliga laxstammen. Men enligt Ardalan finns det en uppenbar risk att all lax försvinner genom EU-förslaget. Interpellationen är riktad mot Eskil Erlandsson (C) som är vår landsbygdsminister. Den lämnades in idag och sista svarsdatum är den 26:e augusti i år. Det blir intressant vad Erlandsson har för svar och om det finns några intentioner att mota EUs förslag.

Ardalan Shekarabis interpellation i Riksdagen.
http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Fragor-och-anmalningar/Interpellationer/Utsattning-av-lax-i-alvarna-ru_H010496/
Ingen har kommenterat än bli den första!

Sandtomterna upprör medborgarna

Alla inlägg Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/torget/1.6008109-skattebetalarna-far-ta-smallen

En medborgare från Älvkarleby kommun har skrivit en insändare som berör försäljningen av tomterna på Sand. Ni som följt med i debatten vet att det varit en känslig fråga för samhället och speciellt de som bor i närheten. Men om ni glömt vad som tidigare skrivits kika på de tre länkar här nedanför.

I artikeln tror vår medborgare att Vattenfalls intention inte var att det skulle bli tomter utan att naturen skulle bevaras i det befintliga skick. Det läggs en rädsla i texten om tomterna inte blir sålda så kommer vi skattebetalare få ta smällen. En lustig detalj i texten är att Vänsterpartiet får den skarpaste kritiken fast det egentligen är Socialdemokraterna tillsammans med (V) som är vår majoritet. Tanken far direkt att det kan vara en gammal väljare som ruttnat helt enkelt.

Men det är ytterst tydligt att den här frågan fortfarande upprör medborgarna och frågan är hur länge vreden kommer sitta i? Vad sker om kommunen faktiskt misslyckas med det här? Eller om de lyckas kommer de här personerna som kritiserat våga vända åsikt och förklara att deras känsla var felaktig? Tänk vad spännande vår framtid är medborgare!

Tidigare inlägg om tomterna på Sand
http://vadsker.se/2013/may/ar-det-prestige.html

http://vadsker.se/2013/june/tva-nya-medborgarforslag.html

http://vadsker.se/2013/may/varfor-inte-reagera-i-tid.html
Läs 3 kommentarer eller kommentera du också!

Socialstyrelsen kritiserar oss igen

Alla inlägg
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.6004698-alvkarleby-far-kritik-av-socialstyrelsen

Anhöriga till en äldre man har anmält vår kommun för att de inte lyckats duscha honom på två månader. Dessutom har han fått vänta väldigt länge med att få tömma urinblåsan. Det står inte så mycket mer i notisen och vilket boende det handlar om vet vi inte heller än. Men får vi reda på något så kommer vi ut med det. Det känns som vi skrivit om samma sak flera gånger men det är olika ärenden hela tiden. Skrämmande är det medborgare att det sker så mycket på våra boenden. Det brister i saker som egentligen bör anses som självklarheter men i en pressad verksamhet kanske det blir enorma hinder som inte går att komma över tillslut. Något radikalt måste ske om vi ska våga bli gamla i vårt land.
Ingen har kommenterat än bli den första!

The Poodles två plus

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/noje/recensioner/pascen/1.6009423-trivsamma-men-oengagerade-pudlar

The Poodles besökte Holmarna i Skutskär under midsommardagen men imponerade inte på Arbetarbladet. Två plus av fem möjliga blev betyget. Om ni missade spelningen så misströsta ej för Holmarna erbjuder massor av spelningar under sommaren. Kika på vår sammanställning av årets program.

Holmarna i sommar
http://vadsker.se/2013/may/holmarna-i-sommar.html
Ingen har kommenterat än bli den första!

Låga tider

Alla inlägg
Vi har legat lågt under midsommarhelgen med förmån för att andas in lite sommarluft. Men nu får det vara nog med vilat så den kommande veckan kör vi på med full kraft igen. Det går inte att lata sig hur länge som helst fast ni nu förmodligen blandat ordning semestergroggen och bryr er allt mindre om samhället och mer hur molnen vandrar över himmelen.

Nya tag krävs till nästa vecka medborgare, det är målet så nu kör vi!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Varför har ni så bråttom?

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6005342-kvinna-dod-i-trafikolycka

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6005147-trafikolycka-i-alvkarleby

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6007041-korde-in-i-ett-trad

Det är en hemsk känsla som sprider sig i kroppen när man summerar midsommarhelgen. I vår lilla kommun går det att läsa om tre trafikolyckor under två dagar och ena slutade med tragedi. De andra kan ha och göra med stressen men den sista artikeln handlar även om alkohol. Ni är alla förbannade idioter som sätter er bakom ratten och kör. Det är inte mer än rätt att ett träd plockade er innan ni körde på någon oskyldig medborgare. Midsommarsupen tar det sämsta ur svenskarna tydligen. Men vad vi hittills hört har de ordnade firanden som funnits runt om i kommunen varit lyckade och inga större skandaler har kommit fram. Det får vara en klen tröst bland allt hemskt vi får läsa om midsommarfirandet runt om i landet.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Ut och fira tillsammans medborgare!

Alla inlägg
Om ni fortfarande sitter hemma och inte vet vart ni skall ta vägen så har vi tipsen.

Skutskär; Medora och Ordernshuset

Älvkarleby; Gammelgården

Älvkarleö; Klockstapeln

Gårdskär; Slottervallen

Rullands Camping

Glad midsommar medborgare!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Glad midsommar medborgare!

Alla inlägg
Vi från bloggen vill ge er alla som var dag läser bloggen en glad hälsning som ska vara genom hela midsommarhelgen. Sköt er nu och ta varannan vatten om ni nu råkar hälla upp nubbe till sillen. Vi vill inte läsa om er i polisrutan. Så glad midsommar medborgare!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Oron på fabriken växer

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5997703-ingen-slipper-undan-nar-stora-bantar

INGEN SLIPPER UNDAN NÄR STORA BANTAR!

Så var mördarrubriken den här gången om vår kära fabrik i Skutskär. Det som facket försökte hoppas på och förlita sig på turen så berättar idag säger koncernens finansdirektör Karl- Henrik Sundström att även vi kommer att drabbas. Verkligheten kommer ikapp oss nu och snart så läggs vi på schavotten. Idag har vi 350 anställda på Stora Enso som förmodligen går med en stor klump i magen till jobbet varje dag. Men än så länge är informationen minimal för alla vi andra som spänt väntar på beskedet hur framtiden blir för vår fabrik. Vi får vänta och se helt enkelt men frågan är om Ybert är den enda kvar som sitter och hoppas. Alla vi andra har nu börjat konstatera vad som kommer att ske i framtiden.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Marmaträffen

Alla inlägg
Den 23 juni arrangerar Marmabygden Marmaträffen vid flottarkojan i Marma. Tiden som ni skall passa är 12:00 och vi får hoppas på ett bra väder till alla som väljer att spendera söndagen med trivsamt umgänge. Vi bifogar en bild på annonsen från tidningen men vi har även sett att de har satt upp affischer lite överallt i kommunen.

 
 
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vart firar vi en glad midsommar?

Alla inlägg Gårdskär Skutskär Älvkarleby
Det finns fem ställen i kommunen som vi fått reda på som arrangerar ett midsommarfirande för allmänheten. Det första är det sedvanliga firandet på gammelgården i Älvkarleby. Vi hittar tyvärr inget program till det men ett klockslag att förhålla sig till har vi i alla fall, klockan 14:00. Det vi vet att det finns chans att idag och imorgon går att hjälpa till för att klä majstången klockan 18:00.

http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1441

Det andra firandet är i Medora, Skutskär. Det har startas en föreningen där som kör igång med ett alldeles eget firande i Skutskär. Vi klipper in programmet som börjar redan dagen innan midsommar med blomsterplockning.

MIDSOMMAR I MEDORA 2013

20/6 (dagen innan midsommarafton):

- Blomplockning för vuxna och barn med start kl.18 vid stora lekplanen (Har någon ett tips på bra blomplockarställe?)

- Grillning. – Ta med egen grillmat och grill. Obs! Ingen engångsgrill pga. brandrisk!

- Brännboll

21/6 (midsommarafton):

- Dans och lekar kring midsommarstången kl.16:00

- Picknick för de som vill. Gräset kommer att vara klippt.  – Ta med eget fika och egen filt. Obs! Barnvänligt - spara nubben till firandet hemma.

VÄLKOMNA!

Och det tredje stället i vår kommun där ni har chansen att fira midsommar enligt traditionernas alla regler är på Slåttervallen i Gårdskär. Där ser årets program ut så här;

13:00 - traktoråkning
15:00 - Majstångsresning
- Fiskedamm
- Lotterier
- Laxmackor
- Bollkastning
- Kaffeservering

För arragemanget står Gårdskär Nu och Gårdskärs GIF. Välkomna!

Och så det fjärde firandet som vi hittat är på Rullsands camping. Vi kopierar texten som finns på Facebook med program och tider.

- Försäljning av Laxsmörgås, kaffe & tårta, fiskdamm och lotteri.

12.00 - Upphämtning med häst och lövad skrinda på hela området till restaurangen.

13.00 - Dans kring midsommarstången (bakom restaurangen)
  
20.00 - 23.00 - Räkfrossa mellan 

20:00 - 01:00 - Trubadur Krister Fridh

Varmt välkomna!


Det femte och sista firandet vi har hittat är i Älvkarleö vid Klockstapeln. Vi klistrar in vad som skrivits på Facebook.

Fira midsommarafton i Älvkarleö Bruk!
9.00 hjälps vi åt att klä stången fin vid Klockstapeln. Plocka gärna blommor innan och lämna dit om ni inte kan vara med.

15.00 tågar vi från Klockstapeln till hagen (gamla festplatsen) där vi reser stången och firar med dans. ÄIF kommer att ha lotteri och fiskdamm, men ingen fikaförsäljning, så medtag egen fikakorg och picknickfilt! Hoppas vi ses!

Vi från bloggen hoppas att alla tre platserna får gott om besökare som alla lämnar nubben hemma den här kvällen. Det är väl inte meningen att vi skall få läsa om er i polisrutan efter den kommande storhelgen? Om vi inte kommer komma ihåg det när det är dags så önskar vi er alla en glad midsommar redan nu!
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Veterancupen 2013

Alla inlägg Gårdskär


Den 29/6 går veterancupen av stapeln för 30 året i rad. Det lär ni väl fira medborgare med ett besök på några av orterna som radas upp på affischen. Det är som vanligt Gårdskärs GIF som står för arragemanget. De har en blogg som nyligen uppdaterats två gånger men ingen vidare information finns att tillgå kring veterancupen. Det kanske kommer om vi nu noterat att det är lite glest?
 
 
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Oro i fabriken

Alla inlägg Skutskär
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.5993895-stora-enso-skar-bort-2-500-anstallda

http://arbetarbladet.se/nyheter/inrikes/1.5993865-stora-enso-minskar-med-2-500-anstallda

Stora Enso skall få bort 2500 anställda från företaget varav 750 arbetar i Sverige. På vår kära fabrik arbetar runt 350 personer idag men det är oklart om vi kommer drabbas av nerskärningarna. Enligt Mikael Ybert så har redan de gjort sin del i besparingarna när de tidigare under året tvingades varsla 60 personer. Men att säga något i stil med att man hoppas att det inte blir något mer känns knappast som något förtroendeingivande för de arma människor som arbetar på fabriken.

Det som sker just nu är en i raden av de bekräftelser på den rädsla som ligger över kommunen. Fabriken hänger på en skör tråd och nu blir det ett faktum för många runt om i landet. Vi får gå på semester där vi håller andan och hoppas tillsammans med Ybert så att vi inte drabbas igen.


Tidigare artikel i AB
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5517784-ingen-sags-upp-fran-stora-enso

Oklart om Skutskär drabbas
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5994912-oklart-om-skutskar-drabbas
Ingen har kommenterat än bli den första!

Programbladet bara i pappersform?

Alla inlägg
Vi som var på kommunfullmäktige den 12:e juni fick ett programblad för 150 års firandet i vår kommun. Vi har läst genom den och kommer skriva ett mera utförligt inlägg senare om vad som sker under året. Men det som vi upptäcker är att foldern inte går att finna på några andra ställen än i just pappersform. Vad är tanken med det? Skall det delas ut till noga utvalda människor? Skall det skickas till alla medborgare via post? Om ni läste den digitala strategin som antogs under förra KF så lär man ju fundera varför de inte efterlever den och digitaliserar sådan här relevant information.

Om den inte kommer ut snarast kommer vi göra vårt bästa att skriva ordning foldern med all text och publicera på så många ställen som möjligt. Men då kommer inte kommunvapnet att pryda verket det vill vi lova!

Men vi kan redan nu skriva de viktiga datumen;

20 juli - Långsand
17 augusti - Gårdskär
25 augusti - Marma
31 augusti - Skutskär
1 september - Älvkarleö
6 september - Älvkarleby
Ingen har kommenterat än bli den första!

Fallens dag lockade tusentals

Alla inlägg Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5988532-naturkraft-lockar-tusentals

Sedan 1971 har det varit en tradition att ha ett enormt arragemang kring vattenpåsläppet i Älvkarleby. I år kunde besökarna kika på marknaden, åka karusell, se uppträdanden med Staffan Hellstrand och Sassa Bodensjö plus massor av annat skoj. En familjefest som vi i vår kommun skall vara stolta över. Vi får hoppas att besökarna blev nöjda trots ett lite ostadigt väder.

http://www.fallensdag.se/
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vi vill se er blogga!

Alla inlägg
En tanke slog mig att det finns inte en enda enskild politiker i den här kommunen som väljer att skriva något för oss andra medborgare. Inget Twitter, ingen blogg och inga hemsidor går att finna. Det enda som går att finna är en gammal blogg från Ann-Cathrin Larsson (FP) vilket inte idag inte är så aktuellt för oss som bor här. Hur kan det vara så här? Det finns så många aktiva och så få som är aktiva. Så då började mina tankar snurra och vilka vill jag personligen se som bloggare?

Tänk dig att Inga-Lil Tegelberg (S) öppnar ett Instagramkonto där hon som kommunalråd bjuder på insiderfoton från partimöten och superhemliga träffar på kommunhuset. Eller vem skulle inte vilja hänga med på oppositionsrådet Kenneth Holmströms (M) resor för att företräda oppositionen och kritiskt granska majoriteten i en blogg? Eller varför inte ett Twitterkonto till Tommy Jakobsson (S) där han kortfattat kan förklara sig utan att någon sätter upp rött kort varje gång han försöker utveckla sitt resonemang. Eller kanske Sverigedemokraterna Gun-Britt och Kjell Holmgren startar en hemsida där Pavel Gamov kan skriva texterna åt dem?

När alla partierna lyser med sin frånvaro på nätet så börjar fantasin ställa till det i huvudet på en själv. Men valet 2014 kanske gör att allt fler inser hur intressant det är att varje dag styra runt på internets surfvågor. Det finns en helt ny valgrupp ute på nätet som måste fångas in. Så vi förväntar oss massor av digitala valstugor till nästa år.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Mikrofonsteknik

Alla inlägg Politik

Under de tre senaste kommunfullmäktige har en punkt funnits med efter varje sammanträde. Hur svårt kan det egentligen vara att lära sig hur man pratar i en mikrofon? För om inte åhörarna hör av som sägs under mötet tappar vi själva idén med att det skall vara offentligt. Det är respektlöst av flera ledamöter att inte ens försöka lära sig att prata i micken eller att ha lite distans så att vi kan urskilja vad som egentligen sägs. Vi har tidigare inte sagt något om vilka det är som behöver skärpa sig men nu måste vi försöka göra något. Så vi har gjort en sammanställning av senaste kommunfullmäktige där vi kartlagt vilka som var uppe i talarstolen och hur de skötte sig rent tekniskt. Så den här gången handlar det inte om vad de säger utan hur de får ut sitt budskap genom högtalarna.

Av 31 beslutsfattare var 16 av dem upp i talarstolen minst en gång. Vill vi ändå nämna några stycken som har en god teknik och vet hur de skall höras ut till medborgarna. För att få en kontrast till de som inte sköter sig.

Anders Edin (FP)
Han har ett lugn i talarstolen som sprider sig i lokalen. Talar i lagom takt, väljer sina ord väl och har en bra distans fram till micken. Han har tålamod dessutom att ta ordet vid flera tillfällen så att inte anförandet somnar in. Anders visar en självsäker teknik som många skulle lära sig mycket utav.

Lars Skytt (S)

Här finns det också ett behagligt lugn över röst, teknik och anförande. Han vet vad han ska säga och hur det skall sägas. Tyvärr lyser Lars med sin frånvaro i talarstolen alldeles för ofta den här mandatperioden men han gör ändå ett gott intryck som talare. En viktig pjäs bland stirriga partikamrater.

Sigrid Bergström (V)
Gör ett par framträdanden vid varje kommunfullmäktige och hon har utvecklat en egen stil. Duktig talare som är noga med vad hon säger och kan även väva in humor i sina inlägg. Brusar inte upp och visar en enorm rutin för att tala inför en publik.

Den här gången sparade vi det värsta till sist. Här kommer några av de ledamöter som måste ta på sig ett större ansvar att sköta sig i talarstolen.

Kenneth Holmström (M)
När han väl står i talarstolen så hörs han gott och väl men problemet ligger i att när vi åhörare väl hör vad som sägs kommer vi in mitt i anförandet. Så om det inte vore nog går han ner och fortsätter prata från sin plats. Det fungerar inte att hålla halva debatten från sin stol. Vårt tips till Kenneth är att prata till punkt i talarstolen istället för att sätta punkt när alla andra slutat lyssna.

Inga-Lil Tegelberg (S)
En person som Inga-Lil måste förstå att det blir sårigt i våra öron om man går upp i vartenda ärende och nästan äter upp micken när man pratar. Hon står alldeles för nära och pratar för högt så det enda vi hör är högtalarnas sprakande. Vårt tips, ta ett steg tillbaka, sänk någon decibel så är problemet löst.

Bengt Ahlquist (KV)
Här har vi en mix av de två tidigares problem. Bengt tar ordet från sin stol så att ingen annan hör vad han säger och när han väl börjat springa fram och tillbaka i salen för att prata i micken blir det ett kakofoni istället. Det är politik Bengt du ska framföra och inte någon beatbox. Vårt tips? Ja läs de tidigare två ledamöternas lösningar så kommer det gå galant i fortsättningen.

Clarrie Leim (C)
Det här är också en av de ledamöter som pratar mest i församlingen vilket gör det än mer trist att hon inte pratar till oss som sitter där. Vad ska Clarrie upp och prata för när hon vänder bort huvudet från mikrofonen och pratar mot väggen istället? Man hör bara en tiondel av vad som sägs och det blir bara tröttsamt att se på när blicken vänds bort från publiken. Vårt tips är att upptäcka åhörarna och börja prata till dem istället.

För att snabbt summera så finns det några till som verkligen skulle behöva gå en kurs i mikrofonsteknik än de som redan är uppräknade. Det är för slarvigt att inte ens veta vart micken står någonstans eller hur man förhåller sig till den. Vilken volym man skall ha och vilket vokabulär som fungerar bäst. Nu har ni sommarlovet på er för att förbättra era tekniker i talarstolen så vi andra väntar med spänning för att se förbättringen den 25:e september!

Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

En äkta spelman

Alla inlägg Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5985728-hur-kanns-det-att-vara-riksspelman-

http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.5983014-petrus-har-nyckeln-till-framgang

Med en enorm samling stipendium och utmärkelser har nu Petrus Dillner fått den högt åtråvärda Zornmärket i silver och då även titulera sig som riksspelman. Det har varit en rad artiklar redan genom åren kring Petrus som i tidig ålder visade upp en unik talang för att spela nyckelharpa. Om han förvaltar sina kunskaper väl och fortsätter att utvecklas har vi en rikskändis från bygden att vara stolt över. Vi från bloggen gratulerar Petrus till Zornmärket och hoppas att sommaren blir inspirerande!

Notera det medborgare att Arbetarbladet bara orkade med en intervju i text medan Gefle Dagblad har en lång text samt ett klipp där vi får ett smakprov på Petrus kunskaper.

Ett äldre klipp från TV4
http://www.tv4play.se/program/nyheterna-uppsala?video_id=2163930
Ingen har kommenterat än bli den första!

Solen den vackra

Alla inlägg
Ja vilken sol vi blir matade med under lördagen. Det gör att bloggen hamnar i bakgrunden när det känns mer angeläget att lapa sol än att skriva något vettigt om det som sker. Men visst så kommer vi att fortsätta trots det fina vädret men att sätta sig vid datorn när solen skiner ute känns fel. Så ni får ha lite överseende medborgare att vid fint väder kan det bli så att inläggen allt oftare kommer senare på kvällen.

Det som är på gång är Fallens dag under morgondagen som ni inte får glömma bort. Sassa från Idol och Staffan Hellstrand kommer besöka Älvkarleby under dagen samt det mäktiga som sker i fallen som får en att häpna varje år. Sedan fick vi alla som var på kommunfullmäktige en folder om vad som sker under vårt 150 års firande. Vi tänkte återkomma med ett eget inlägg om det under morgondagen.
Ingen har kommenterat än bli den första!

En artikel om fisket

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/torget/1.5980427-sluta-utrota-fisken-och-ge-skutskar-en-chans-

Vaddå ge Skutskär en chans? Inte Älvkarleby kommun då? Nåja det var mig en ytterst spretig insändare "Robban" skrivit till Arbetarbladet. Det börjar som en allmän missnöjesvals över hur det blivit men sedan vänder det över till att många fuskar med sitt fiske. Skulden läggs bland annat på politikerna att de inte tar sitt fulla ansvar men det här känns väl knappast som en politisk fråga utan snarare en ordningsfråga kring våra fiskeplatser. Om det är som skribenten påstår bör han istället anmäla de felaktigheter han upptäcker och försöka ha en god dialog i de fiskeföreningar som finns i kommunen. Givetvis kan politiken fällas in för att underlätta men jag tror lösningen ligger i någon annans händer än beslutsfattarna den här gången.
Ingen har kommenterat än bli den första!

En smart maskin rullar på Rullsand

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5980545-rensare-rullar-sanden-ren
 
Vilken bra service det har blivit på Rullsand. Under sommaren kommer en maskin rensa stranden från tång, skräp och plast. Dessutom kommer sanden att krattas fin tills badgästerna anländer på morgonen. 
 
Vilken skillnad det har blivit på Rullsand de senaste två åren. Nu får vi hoppas på en suverän sommar med många besökare som sprider ett positivt budskap om Älvkarleby kommun. Vi behöver något annat som sätter oss på kartan än stank, kannibaler och usla resultat. Fortsätt så Rullsand! 
Ingen har kommenterat än bli den första!

Artiklar kring kommunfullmäktige

Alla inlägg Politik
Vi har gjort en sammanställning av alla artiklar som berörde gårdagens kommunfullmäktige. Några av dem är inför och ett par stycken handlar om vad det beslutades om.


Älvkarlebyalliansen presenterar sitt budgetförslag
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5973137-borgerliga-vill-satsa-pa-demensvard-och-skola

Mer fibernät i kommunen
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/alvkarleby/1.5979241-mera-fibernat-pa-gang

Folkpartiet får lite extra utrymme i Arbetarbladet
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5977494-fp-vill-ge-mojlighet-till-spontanidrott

Mer tid i förskolan
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/alvkarleby/1.5978402-mer-tid-i-forskolan

Pengar till Dragmossen
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5950271-fororeningar-pa-tippen-undersoks

Driftbidraget till Skutskärs bandy
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5948984-inga-extrapengar-till-skutskars-bandy
Ingen har kommenterat än bli den första!

Kommunfullmäktige 12/6

Alla inlägg Politik

Kommunfullmäktige 12/6 i Skutskär, kommunhusets sessionssal.<

Kvällens betyg: 3 / 5


Nu har vi bevakat tre kommunfullmäktige i Älvkarleby kommun och den här gången landar det någonstans mellan de två andra i kvalité. Ena stunden hettade det till rejält i debatten men så kunde det vända till att skämskudden togs fram. Flera nya ansikten i talarstolen stimulerade en smula men i det stora hela kändes det som en teater många gånger med trötta skådespelare. Många gäspade, bläddrade i handlingarna eller mer eller mindre sov medan några få försökte hålla sina anföranden. Majoritetens budget gick genom som väntat och alla de andra besluten följde som det redan var tänkt. Och något avstamp gjorde tyvärr inte oppositionen den här gången men några promille åt rätt riktning var det möjligen. Känslan av att majoriteten ibland är alldeles för självsäkra i sin position att de drabbas av en kronisk slentrian. Att inte ge ordförande för samhällsbyggnadsnämnden en rejäl spark där bak när han fegar ur och inte håller sitt anförande är märkligt. Men det tycktes ändå sippra ut ett missnöje hos Socialdemokraternas sprickor över hans agerande kring Skutskärs bandy.


Kvällens tre stjärnor:


* Bengt Ahlquist (KV) Medan några kämpade för att inte somna i stolarna så höll Bengt Ahlquist låda under debatten kring budgeten. Han försöker och försöker och försöker men ibland hamnar han alldeles för länge i talarstolen. Ändå sätter vi honom som en av våra tre stjärnor för att ingen annan förutom de här tre försökte övertyga någon ikväll.


** Anders Edin (FP) Det finns något behagligt med att ha Anders Edin i talarstolen. Han är korrekt, koncist och har en envishet för att få svar på de frågor han ställer. Han kan gå upp precis så många gånger det behövs för att få något svar för de ansvariga. Att alliansen tog in Folkpartiet igen var ett smart drag som de kommer vinna kraft av om de låter Anders Edin få än mer utrymme för sin politik.


*** Kenneth Holmström (M) Vi har tidigare skrivit att det alltid ställs extremt höga krav på en sådan högt uppsatt politiker som Kenneth Holmström. Som gruppledare, oppositionsråd och den stora ledaren som skall vara en nagel i ögat på majoriteten. Därför är det glädjande att sätta högsta betyg på honom efter den här kvällen. Ingen annan var lika vass, korrekt och ifrågasättande som Holmström. Han fick även möjligheten att ryta till mot Socialdemokraterna under budgetdebatten så att hela lokalen började fundera vad som var på gång. För första gången på länge agerade Kenneth Holmström som en ledare för oppositionen och för sin allians och släckte för en stund pratet att de ibland springer i samma lopp som majoriteten.


Kvällens bläckplump


Åhörarna Under förra kommunfullmäktige var det flera som inte klarade av att stänga av ljudet på sina mobiltelefoner. Den här gången var det alldeles för många som inte kunde knipa igen när någon talade i lokalen. Att man viskar tyst till varandra är ingen fara men att högt och ljudligt störa under sammanträdet är inte okej. Några visade upp ett extremt dålig mötesdisciplin.


Kvällens varför?


Hur svårt kan det vara att komma ihåg micken när du står i talarstolen? Rutinerade politiker pratar vid sidan av micken, ovanför den, har den halvvägs in i munnen och så vidare. Andra ledamöter pratar färdigt samtidigt som de går tillbaka till sin stol. Ni måste komma ihåg att fullmäktige är till för åhörarna och då känns det rätt intressant om vi kan höra vad de goda politikerna säger för något. (För tredje gången i rad så låter jag det här stå kvar. Nästan alla som gick upp under kvällen vet inte hur man pratar i en mick. Suck på er att ni aldrig lär er!)


Kvällens avhopp


Sven-Olof Melin (S) sade upp sitt uppdrag som ordinarie i kommunstyrelsen och Kristina Othén (V) sade upp sig som vice ordförande i utbildnings och omsorgsnämnden. Vi ändrar under vår sammanställning med de som ersätter. Dock blir en ersättarplats i KS vakant än så länge. Får se om de fyller luckan i september.


Kvällens debatt


Det blev aldrig någon vidare debatt den här gången heller. Majoriteten försökte inte att angripa något av de andra budgetförslagen med några speciella argument. Ingalil Tegelbergs (S) försök var en lätt smekning på kinden istället för att knocka dem stumma. De som tände till var Kenneth Holmström (M) och Björn Karlsson (S) som visade lite aggressivitet i talarstolen. I övrigt var tröttheten påtaglig i salen och då blev debatten tyvärr rejält gäspdränkt mot slutet.


Kvällens fadäs


Bengt Ahlquist (KV) kommer inte undan med sin rejäla miss under voteringen där han skulle klart säga NEJ men ropade tydligt JA för att snabbt få en kommentar av oppositionsrådet som tackade för stödet.


Kvällens parti


Vad ska vi säga? Det känns nästan som ett dött lopp den här gången men visst så vinner Socialdemokraterna mycket på att oppositionen fortfarande är splittrad och att de egentligen kan säga vad som helst och ingen kan stoppa dem. De fick genom sitt budgetförslag trots att de misslyckats så många gånger i rad.


Kvällens fika


Kan det vara kvällens glädjeämne att fikat var gratis och betalad av kommunen? Det var jordgubbstårta med kaffe vilket gav lite energi för att överleva andra halvan av sammanträdet.


Kvällens motioner och interpellationer


Socialdemokraterna hade en motion på bordet som vi kommer återkomma till. Sedan presenterades de övriga förslagen som fanns med i handlingarna.


Sammanfattning


Det var en blandad känsla i magen efter sammanträdet. Ena sidan sa att det fanns engagemang i lokalen medan den andra berättade om att flera personer höll på att somna. Dessutom var frånvaron hög den här kvällen vilket medföljde en rejäl omkastning hos beslutsfattarna.


Det som fortfarande ligger färskt på näthinnan är ändå Tommy Jakobsson (S) som verkar värre än någonsin. Att en ordförande inte går upp och håller ett anförande för sin nämnd under budgetdebatten är så förbannat dåligt att det inte finns några vettiga ord på det. Vad tänkte han egentligen? Vilken tur att Anders Edin (FP) finns i lokalen som inte nöjde sig med hans agerande så då blev han tillslut tvungen att tala och som han gjorde det Jakobsson. Det kanske fanns en anledning till att han var tyst för när han väl talade blev det bara jobbigt. Tegelberg och Aulin lade fram sina delar i budgeten men vad Jakobsson pratade om vette katten. Det blev inte bättre för Jakobsson när det handlade om det utökade anslaget för att finansiera driftbidraget till Skutskärs bandy. Kritiken var skarp från egna ledet mot hans agerande och oppositionen hängde på vad som sades. Nej om någon hade ont i magen efteråt så bör det vara Tommy Jakobsson.


Annars var det som vanligt egentligen med vilka som använde talarstolen. Ett glädjeämne är ändå att Yvonne Mattsson (S) och Åsa Strid Andersson (S) tog en sällsynt chans att vädra sina röster under sammanträdet. Det finns fortfarande några till som sitter helt tysta under mötet men det kanske är bättring på väg.


Sammanträdet visade att även politiker behöver sommarlov. Gäspningarna duggade tätt på slutet så vi kan förvänta oss att de vilar upp sig nu i några veckor innan arbetet återupptas i höst. Vi från bloggen önskar alla förtroendevalda en trevlig sommar och hoppas att de inte helt försvinner i den allmänna debatten.

Läs 3 kommentarer eller kommentera du också!

Cirkus Brazil Jack

Alla inlägg Skutskär
 
http://www.cirkusbraziljack.se/index.htm



Sedvanligt kommer en cirkus vid namn Brazil Jack till Skutskär även den här sommaren. Ni som vill se hundar, hästar och clowner springa runt och visa upp sina trix skall ta chansen den 16:e nu på söndag klockan 19:00.
Cirkusen är placerad som tidigare år på Skutskärs IP så om ni vill piffa upp söndagen med lite underhållning så fixa en biljett med länken här nedanför.

Boka biljetter
http://www.ticnet.se/artist/cirkus-brazil-jack-biljetter/889659
Ingen har kommenterat än bli den första!

Äntligen hemma

Alla inlägg Politik
Det blev ett långt sammanträde under sista kommunfullmäktige innan sommarlovet. Det fanns till och med några personer som såg ut att sova i salen så nu behöver nog politikerna en lång vila för att åter få kraft för att orka arbeta vidare mot valet.

Även vi blev lite trötta mot slutet så vi kommer återkomma under morgondagen med vår summering av kommunfullmäktige. Nu blir det sömn och lite fundering på vad vi ska göra under sommaren nu när politikerna är lediga. Hur ska vi till exempel kunna utnämna månadens politiker? Ja det återstår och se om någon fortsätter vara aktiv trots semestertider.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Kommunfullmäktige! Kom nu!

Alla inlägg Politik
http://www.alvkarleby.se/start/kfkallelsehandlingar130612_id3507.pdf

Imorgon klockan 18:00 börjar sammanträdet i kommunhusets sessionssal i Skutskär. Tag chansen nu medborgare att delta inte bara genom att lyssna utan även ta chansen att ställa en fråga till politikerna under allmänhetens frågestund. Eller varför inte lämna in ett medborgarförslag om vad ni anser skall förbättras i vår kommun? Det finns stora möjligheter för er medborgare att påverka politiken genom att besöka kommunfullmäktige. Dessutom är det ett bra tillfälle att få ett första möte med politikerna.

Under morgondagens sammanträde kommer bland annat budget 2014 att tas och det finns i dagsläget tre förslag. Sedan finns det flera andra punkter som är mycket intressanta för oss medborgare. Bland annat vistelsetiden på förskolan, den digitala strategin, ändring av valdistrikten och att kommunfullmäktige föreslås att avslå SBNs ansökan om utökat anslag på 250000 kronor i driftbidrag till Skutskärs bandy.

Det kommer bli ett mycket intressant sammanträde där politikerna gör sin sista ansträngning innan de springer ut till sommarlovet. Tag chansen nu medborgare för ni beövs på mötet!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Hundtokig

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5964083--viktigt-att-kunna-lita-pa-sin-hund-

Arbetarbladet har en artikelserie som heter "hundtokig" och de har gjort ett nerslag hos Carina Joelsson i Skutskär. Hon är hundinstruktör och tränar sin hund i lydnad. Det finns även ett klipp där vi får möta henne i sitt tränande. Kika medborgare och begrunda hur underbar en hund kan bli om man lägger energi på att lära den grundläggande lydnad.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Nu summerar vi igen

Alla inlägg
Nu börjar medborgaren sukta efter semestern. Det märks på arbetaren som knappt orkar hitta till jobbet och de stackare som ersätter och bromsar upp vår stressade vardag. Men jag tar det med ro för det måste finnas mer tid för att njuta av vår korta sommar så jag hinner inte att reta upp mig på sådant.
 
Men något som fått mig upprörd under veckan är hur obefintlig politiken är ute på nätet. Vi har gjort en sammanställning av partiernas presentation av sig själva och fann i det nämaste ingenting alls. En rutten besvikelse välver över en när man sammanfattar den digitala bristen hos våra folkvalda. 
 
Annars rullar det på som tidigare så ni behöver inte vara oroliga att vi tar någon semester. Vi kämpar på för nästa vecka är det kommunfullmäktige så glöm inte bort det medborgare!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Sammanfattning - partiprogram

Alla inlägg Partiprogram
Då har vi gått genom alla partiers partiprogram och vad de erbjuder oss medborgare i den digitala världen. Summan av allt vi läst så är det förbaskat uselt från de flesta partierna med undantag från Moderaterna Kommunens Väl. De två är de enda partierna som faktiskt försökt få fram en vettig hemsida med god information om politiken, politikerna, motioner och mycket mer. Alla de andra är klart underkända med sina försök och i flera fall inte ens givit det en chans.

Hur kan till exempel det största partiet med 14 mandat, 43,2%, 2513 röster och närmare 40 aktiva politiker inte ens ha en enda rad om vad de gör? Finns det verkligen ingen av de här 40 aktiva där frågan väckts i huvudet att en hemsida kanske skulle vara på sin plats? Hur kan så många politiker vara så angelägna att tiga om sin politik istället för att erbjuda medborgarna (läs väljarna) ett aktivt uppdaterande vad som sker. Idag finns inte ens en presentation på vilka som är de 40 aktiva. Eller jo men det är knappast Socialdemokraternas förtjänst att det finns information på andra sidor som inte heller uppdateras så flitigt som det skulle behövas.

Så om vi utnämner bästa parti blir det utan konkurrens Moderaterna som har en snygg hemsida som det enkelt går att orientera sig på och har en välskriven presentation om deras lokala arbete. Och vilket parti som är absolut sämst förstår ni nog redan vilka det är men vi nämner de igen, Socialdemokraterna!

Under kommande kommunfullmäktige skall en digial strategi tas men hur ska politikerna våga ta beslut om det när de själva inte efterföljer något av det som står i handlingarna?Det står bland annat att vi måste synas mera på de sociala medierna, jo tjena det kan väl vara bra att ens veta hur datorn startas och vilken ikon som leder en ut på internet. Det ska betraktas som en förbaskat bra service att finnas på nätet och ha så mycket information som möjligt tillgängligt för alla. Det främjar en positiv utveckling för demokratin och distansen mellan politiker och vanliga minskas markant.

Vårt tips till alla er där ute är att ta till sig den digitala världen. Läs den digitala strategin och ge partiet en chans att nå ut till medborgarna på nätet. Men i dagsläget är det mesta klart underkänt och unket. Här krävs en enorm förbättring om känslan skall vända till det positiva.
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

KD, PP, FI, ND, SVP - partiprogram

Alla inlägg Partiprogram
http://www.uppsala.kristdemokraterna.se/naradig/alvkarleby

Vi har faktiskt hittat ett litet livstecken från några av de partierna som inte har några mandat i kommunfullmäktige. Men det är skralt med information om de i dagsläget är aktiva eller om de bara sprattlar till när det vankas val.

Kristdemokraterna var det stora förlorarna under valet 2010 i Älvkarleby kommun genom att tappa sitt enda mandat och förlora kontakt med den politiska världen. Sedan dess har det varit tyst från partiet och frågan om de kommer försöka något under kommande val. Var inte politiken mer viktig än att få ett arvode var månad på kontot? För det handlar väl om en ideologisk kamp och då ska det inte spela någon roll om man sitter på 14 mandat eller 85 röster. För faktum kvarstår att efter KD försvann så har ingen av de aktiva valt att besöka kommunfullmäktige. Men de har faktiskt en egen sida på rikspartiets hemsida men där finns bara en möjlighet att kommentera men inga kontaktuppgifter till några aktiva.

Piratpartiet ställde också upp i valet och lyckades kamma hem 1 hel röst under valet. Dock så finns det en Facebooksida som är lokalt förankrad där vi försökt få fram hur framtiden ser ut för partiet och svaret som vi fick blev; Trist inställning när de väl får en fråga från en medborgare. Men de väljer själva givetvis hur de bemöter sina potentiella väljare så då sitter vi väl stilla och låter framtiden visa vad som sker med partiet.

De andra tre partierna som försökte komma in i kommunfullmäktige var Feministisk parti och Nationaldemokraterna medan Svenskarnas Parti har gjort några aktioner genom mandatperioden som knappast skall förknippas med politik. Inget av de här partierna lyckades få några kommunala röster men däremot lyckades Ny ordning, Högerpartiet, Kommunistpartiet, Sjukvårdspartiet och Sveriges Pensionärers Intresseparti få en röst var. Det skall väl tilläggas att PP fick 38 röster, FI fick 12 röster och Landsbygdsdemokraterna fick 3 röster i riksdagsvalet från Älvkarleby kommun.

Sammanfattningsvis av de mindre partierna så är det ingen som ens försöker bryta sig in i det politiska Älvkarleby kommun. Det krävs engagemang och energi för att orka bygga upp ett parti och bilda opinion för att plocka mandat under valet 2014. Men som ni nu vet så är konkurrensen på nätet i det närmaste obefintlig så den som lyckas väl att mobilisera sig i den digitala världen har mycket att vinna.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Miljöpartiet - partiprogram

Alla inlägg Partiprogram

http://www.mp.se/alvkarleby

Nu har vi landat på kommunens minsta parti med ett enda mandat i kommunfullmäktige. Via länken ovanför hittar ni all den information som partiet mäktat med att publicera. Det är en adress, en mailadress och sen ingenting mer. De länkar som finns på sidan leder oss till rikspartiets politik så det finns ingenting skrivet om deras arbete lokalt. Det är precis lika dåligt som flera andra partier som väljer att inte existera på nätet. Skillnaden är förvisso storleken på partierna eftersom det minsta och det största har precis lika lite att erbjuda medborgarna.

Risken är stor att ett så litet parti helt försvinner om det inte finns några livstecken överhuvudtaget. Det jag vet är att partiet har en Facebooksida men den kan knappast betraktas som välbesökt. Nej om ni inte vill följa KD ner i graven så lär ni fundera på att få fram en informativ hemsida.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Ducks Deluxe inställt

Alla inlägg Skutskär
Enligt vad vi nyligen fått reda på så är dagens spelning på Holmarna inställd pga. strul med lagar och regler. Mer än så vet vi inte i dagsläget vad som hänt men faktum kvarstår att det inte blir någon spelning ikväll.

Glöm inte bort att vi har en alldeles egen flik för Holmarna på bloggen där vi flitigt uppdaterar vad som sker på vår kära folkpark. Vi har lagt till några spelningar i augusti samt september så kika på länken här nedanför så vet ni också vilka datum som gäller för i år.

Holmarna i sommar
http://vadsker.blogg.se/category/holmarna.html
Ingen har kommenterat än bli den första!

Snart stänger man Jungfruholmens skola

Alla inlägg Skola Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5960750-snart-stanger-skolan-for-gott

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5960772-i-ar-firas-skolavslutningen-tillsammans-pa-skolan

Men ni som hänger med i svängarna vet att Älvboda friskola just nu inventerar intresset för att ha sitt barn på den snart tomma skola som täcker behovet för den norra delen av Skutskär. Dock så kommer den kommunala verksamheten att upphöra och flyttas till Rotskärsskolan i höst. Det blir en omställning för många inblandade men speciellt för barnen som får en ny omgivning att bekanta sig med. Vi får hoppas att allas behov mättas och att man tidigt ser de barn som finner problem i att byta skola. Ingen ska bli lidande av ett sådant beslut!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Folkpartiet - partiprogram

Alla inlägg Partiprogram
http://www.folkpartiet.se/folkpartiet-nara-dig/uppsala-lan/kommuner/alvkarleby/

Nu börjar vi närma oss botten av 2010 års valresultat och där på tredje sämsta plats finner vi Folkpartiet (Näst sämst om vi räknar in de som fortfarande finns kvar i kommunfullmäktige). På deras hemsida finner vi enbart två aktiva politiker medan Tryggve Andersson och Walle Madebrink inte får stå med. Sedan kommer den här lovande texten;

Vi kommer att förnya och utveckla vår hemsida under våren. Hör gärna av dig med tankar och idéer!

Och vad jag vet så säger min termometer att det är sommar nu och i kalendern är det två veckor kvar till midsommar så vart är hemsidan Folkpartiet? Eller är bannern med texten "unga ska ha jobb" som är utvecklingen? Nej det här håller nästan Socialdemokratisk klass och det vet ni vid det här laget att det inte är något gott betyg. Att man inte hinner eller kan ordna en hemsida är en sak men att skriva ut lovord som inte håller är inte bra. Vi förväntar oss något mer än så här av ett parti som i ledet åtminstone förnyat sig sedan valet 2010.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Centerpartiet - partiprogram

Alla inlägg Partiprogram
http://www.centerpartiet.se/Lokal/Uppsalalan/Kontakt/Alvkarleby/

Skillnaden mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna i den här granskningen är att Centern trots allt har en flik på rikspartiets hemsida. En tom flik förvisso men ändå en god början om de känner för att berätta något intressant för oss medborgare. Men för tillfället väljer de att tiga och hänvisar till centrala nyheter istället på sin flik. Det är minst lika underkänt som Socialdemokraterna att inte ens försöka nå ut på internet. Gör om gör rätt Centerpartiet!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Naturafton i Gårdskär

Alla inlägg Gårdskär
http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1426

Vi kopierar in texten från kommunens hemsida om ett arragemang av Gårdskär nu.

Gårdskär, Backängen  (Fotbollsplanen)
Söndagen 16 juni klockan 18:00
     
Per Johan Ulfendahl berättar om skogen och ängens fåglar samt lite om kottodlingen.

Sång och musik, Viktoria Skoglund, Anders Forsberg, Madelene Forsberg, Oskar Bergsten och Leif Jansson.

Nils-Olof Engberg visar sin naturfotoutrustning.

Medtag fika och egen stol.
                                                       
Vid regn träffas vi i Föreningshuset
                                                              
Arr: Gårdskär Nu
          
V Ä L K O M N A!

Om ni är nyfikna på vilka som driver föreningen och vad den mer kan erbjuda kika lite på deras lite bortglömda hemsida.

http://www.gardskarnu.se/
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vänsterpartiet - partiprogram

Alla inlägg Partiprogram

http://alvkarleby.vansterpartiet.se/

Kommunens femte största parti som tillsammans med Socialdemokraterna styr Älvkarleby kommun i sin majoritet. Vi har tidigare kritiserat partiets hårt för att de saknar en egen identitet i det politiska arbetet och vågar inte tända ficklampan när de ständigt får stå i den mörka skugga som (S) kastar över dem. Det är svårt att se Vänsterpartiets politik varken i budgeten eller i styrandet. Med ett undantag för den motion som den 12:e juni förmodligen får ett bifall. Det kanske är startskottet för partiet, vem vet.

Om de är blygsamma tillsammans med Socialdemokraterna så kanske det finns någon identitet på deras egna hemsida. Vid första anblicken blir vi glatt överraskade när det finns en blogg, "vår politik" och "våra politiker". Men snabbt försvinner glädjen eftersom hemsidan knappt fungerar. Det är tomt på flera av flikar och på andra ställen har det inte uppdaterats på flera år. Det enda som är någorlunda uppdaterat är vilka som är aktiva i partiet men mycket mer än så får vi inte reda på. Då funderade vi om bloggen kan vara nystartad men icke för första inlägget kom redan 2004. Då stod det så här;

Just nu är det kanske lite tomt här på vår hemsida. Vi har skaffat oss ett nytt publiceringsverktyg för hemsidan och kommer succesivt att fylla på med innehåll. Vi hoppas att sidan ska bli spännande och intressant för dig som besökare. Här ska du både kunna hitta information och lämna dina egna spår.

Artikelarkiv – Här kan du t.ex. hitta debattartiklar, krönikor, motioner och en massa andra texter om politiska frågor. Använd sökfunktionen för att hitta det som intresserar dig. Kommentera artiklarna och ge din syn på saken. Maila direktlänkar till intresserade kompisar.

Kalendarie – Här hittar du dels våra egna möten, men också kulturevenemang och annat som kan tänkas intressera folk med hjärtat till vänster. Lägg gärna till dina egna tips om evenemang.

Bildgalleri – Här finns bilder från våra arrangemang. Bilder från vardag och fest. Bilder från möten och demonstrationer. Bilder som väcker minnen till liv, bilder där du hittar gamla kompisar. Och även här kan du ladda upp dina egna bilder, som andra kanske vill se.

Förslagslåda – Lämna dina egna förslag på hur vår kommun kan bli en trevligare plats att bo på. Gillar vi ditt förslag så kanske vi för det vidare till kommunen.

Resten – Och sen finns förståss allt det andra; gästbok, länksamling, omröstning, nyhetsbrev, presentation av våra företrädare etc. etc.

Om partiet nu tar till sig texten som de själva skriver och följer den får de den absolut bästa hemsidan av alla partier i kommunen. Just nu känns den enbart bortglömd och gömd i skuggan och tyvärr så vidhåller vi känslan om att Vänsterpartiet har problem med att få fram sin identitet. Bättring till 2014 är ett minimalt krav!

Ingen har kommenterat än bli den första!

Rutten hud i Bodaån

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5956356-padrag-efter-rutten-hud-i-an

http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.5956322-makabert-napp-i-bodaan

Det låter om en inledning på någon rysare men det är faktiskt vad som sker just nu i skrivande stund i Skutskär. En fiskare har påträffat rutten hud och påkallade polis direkt. Dykare genomsöker området men de är noga med att tillägga det inte är säkert att huden kommer från en människa. Vi får helt enkelt vänta och se vad polisen får fram för något om det här. Men har ni tips eller funderingar ring till 11414 direkt!

UPPDATERING 11:56
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.5958454-ingen-kropp-i-bodaan

Enligt Gefle Dagblad har ingen kropp hittats under sökningarna men att det är strömt på platsen vilket gör att kroppen kan förflytta sig långt ifrån fyndplatsen. De är fortfarande inte säkra på om det är en människas hud de funnit men än mer oklart om de tänker ta reda på det. Skickas inte det här till analys? Om det är en människa måste ju ett större pådrag genomföras eller om det nu är en gris så kanske vi inte behöver söka nå mera.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Jungfruholmens skola kan bli fri

Alla inlägg Skola Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5956202-alvboda-friskola-vill-ta-over-jungfruholmen

http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.5958164-alvboda-oppnar-filial-

Det händer saker inom skolan i Älvkarleby kommun. När vi alla börjat torka bort tårarna för att Jungfruholmen aldrig mer kommer vara i bruk dimper en nyhet ner i våra brevlådor att Johan Sennerfeldt har tankar att ta över lokalerna. Idag står det även i Arbetarbladet om planerna hos Älvboda att det inte är så friktionsfritt att hyra av kommunen men vi kan gissa att det ligger även en tistel i agerandet efter den senaste tidens problematik mellan kommun och friskola. 

Så ni som är intresserade av att ha era barn på Jungfruholmens skola med skolstart 2014 skall ta kontakt med Johan Sennerfeldt via mail eller telefon och anmäla intresset. Det gäller förskola samt låg och mellanstadiet i första hand.  För mer information om Älvboda samt kontaktuppgifter finns via deras hemsida som vi länkar till här nedanför.

http://www.alvboda.se/
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Sverigedemokraterna - partiprogram

Alla inlägg Partiprogram
https://alvkarleby.sverigedemokraterna.se/

Nu kommer vi till kommunens fjärde största parti som är Sverigedemokraterna. Ett parti som alltid är på tapetern oavsett om de säger något eller om de kniper. Hur de än gör har de rubrikerna med sig runt om i riket men här hemma i Älvkarleby kommun håller de en tämligen låg profil utåt. Det är bara under kommunfullmäktige som det kan spåra lite men annars är det långt mellan gångerna det kommer något från partiet.

Trots att partiet inte är så aktiva finns ett valprogram skrivet om hur de vill driva vår kommun. Där står det massor av förslag som Kjell Holmgren och Gun-Britt Holmgren kämpar för. Det är ett stort fokus på äldreomsorgen och att våra barn ska ha det bra. Texten är inte allt för välskriven och känns mer som en lång önskelista än något konkret program från Sverigedemokraternas sida.

Vi vill ändå häva fram några av förslagen och sätta frågetecken för vi vet inte riktigt vad de menar. Det första är; "säga upp avtalet med migrationsverket, för att i stället hjälpa många fler verkliga flyktingar i dess närområden". Verkliga flyktingar? Om de är i sitt hemland så flyr de ingenting och de som kommer hit är de overkliga?

"Ha mindre mångkultur, mer välfärd" är det verkligen två motpoler, mångkultur och välfärd?

"Införa snabba beslut från kommunen för att göra Älvkarleby företagsattraktiv" menar de att den politiska processen skall ändras och instanser skall tas bort? Hoppa över nämnder och då minska insyn och demokrati?

"Utveckla Älvkarlebys närhet till Stockholm för att skapa företagsmöjligheter" Visst kommer Stockholm närmare varje år som går när de bygger ut men någon markant skillnad blir nog svår att genomföra. Orterna står där de står. (Vi fattar att det handlar om tågen)

I övrigt är sidan lite bortglömd vad det gäller arbetat i kommunfullmäktige för visst har Sverigedemokraterna bidragit med något mer än det som står där? Det har inte uppdaterats sedan 2010 så det kanske är på sin plats att göra det nu.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Bangolfens familjedag

Alla inlägg Skutskär Sport
http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1427

Den 15 juni så kan vi medborgare delta i BGKs arragemang på Holmarna med minigolf och boule. Dock så finns det inte så mycket information vad som sker under dagen mer än bangolf och boule. Men i sammanställningen om vad som sker under sommarlovet går det att läsa att det i alla fall bjuds på fika. En chans att göra något trevligt för hela familjen under lördagseftermiddagen.

Holmarna i Skutskär

Lördag 15 juni kl. 13.00-20.00

Vi bjuder på saft, kaffe och bulle.

Upplysningar: Bengt Persson 026-761 61

Ingen har kommenterat än bli den första!

6 juni

Alla inlägg Älvkarleby
http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1428

Vi har helt glömt bort att imorgon är det Sveriges nationaldag och sedan 2005 är det en röd dag i kalendern. Om ni vill fira lite extra med flaggor, nationalsång och trevligt umgänge så besök Älvkarleby under morgondagen. Vi kopierar in hela programmet från kommunens hemsida.

Sveriges Nationaldag

6 juni 2013
på Gammelgårdens festplats och
vid församlingshemmet, Älvkarleby
                              
Program

Från 13.00 på festplatsen:   
Försäljning av laxsmörgås, kaffe, glass mm

13.00 - 15.00 vid församlingshemmet/klockstapeln
Ponnyridning 20,-
Fiskdamm 20,-
Tur med häst och vagn 20,-
Hästskokastning  gratis                           
Prova på golf gratis

Försäljning av hamburgare och korv                                       

Gratis frågepromenad för barn och vuxna, start vid Gammelgården

14.00 - 14.45 på festplatsen
Musikunderhållning av, Filip Donnerstål,
Karl Holmström och Johannes Wojahn Uppvisning av Älvkarleby gymnastikförenings
truppgymnaster                                                                   
15.00 Högtidsstund

Konferencier Kenneth Lundström,
ordförande i Älvkarleby hembygdsförening

Högtidsstund

Skutskärs Musikkår   
Fanvakten inmarsch
Svenska arméns paradmarsch flagghissning

Manskören
Sverige
Till skogs
Gånglåt

Sång av barn    
Sommarvisa

Skutskärs Musikkår                  
Den blomstertid nu kommer (unison sång)

Älvkarleby Folkdansgille/Älvkarleby Nyckelharpor
Dans- och låtpotpurri

Gunilla Styf, kommunfullmäktiges ordförande
Högtidstal

Skutskärs Musikkår                 
Brudmarsch ur Lagmansboda-svit
Under blågul fana

Älvkören                              
Nu grönskar det                                   
Fjäril vingad
Vänskap

Utdelning av fanor och flaggor
Jessica Lindegren och Urban Forsgren

Utdelning av utmärkelserna
Årets ledare till Jonas Söderström
Ungdomens kulturpris till Erik Holmqvist
Gunilla Styf, komunfullmäktiges ordförande

Skutskärs Musikkår                  
Nationalsången (unison sång)
Svensk Flygarmarsch  utmarsch 

Vem har skrivit det här programmet? Kan det bli rörigare? Det relevanta är att det börjar klockan 13:00 vid Gammelgårdens festplats så löser nog sig resten av dagen.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Kommunens Väl - partiprogram

Alla inlägg Partiprogram

http://www.kommunensval.se/

Nu vänder vi blicken mot kommunens tredje största parti nämligen Kommunens Väl. Nu har vi sett Socialdemokraternas fullständiga frånvaro på internet och Moderaternas ytterst informativa och stilrena hemsida så kan vi beskåda KVs hemsida. Om Moderaternas innehöll rejält med information så innehåller den här sidan än mera. Här kan du finna aktuella artiklar, motioner, reservationer, vilka som är aktiva i partiet, nyheter från kommunen och mycket mera. Dock kan vi inte finna något skrivet partiprogram på hemsidan men en hel del info om partiets historia.  Visste ni att partiet en gång i tiden hette Spränglistan? Det skulle vara ett coolt namn ändå på ett parti. Hur skulle partisymbolen se ut? Kanske en dynamitgubbe liggandes över en ros? Nåja nog om skämten och åter till hemsidan. Som en parentes vi har blivit lovade att få se ett partiprogram i den närmaste framtiden men än så länge finns ingenting på deras hemsida. Vi kommer komplettera alla partiers inlägg om det är så att en hemsida eller dylikt dyker upp närmare valet.

Informationsmässigt är Kommunens Väls hemsida likvärdig som Moderaternas men faller på en enda men mycket viktigt detalj, hemsidan är en visuell katastrof! Vem har tagit fram de typsnitt, färger och utformning? Så här såg de första hemsidorna ut på 90-talet och det har väl ändå hänt lite sedan dess? Hemsidan blir tyvärr riktigt jobbigt att orientera sig på och informationen blockeras av de visuella missarna. Det är mycket trist att konstatera eftersom det märks att politikerna ändå är aktiva på hemsidan och flitigt uppdaterar den med nytt material. Vårt tips är att Kommunens Väl konstruerar om sin hemsida till en modern och funktionsduglig hemsida som följer dagens standard på nätet. Det finns mycket att vinna för partiet om de väljer att digitalisera sig än mera. Engagemanget finns så skrid till verket nu och presentera en fräsch hemsida för medborgarna!

Ingen har kommenterat än bli den första!

Moderaterna - partiprogram

Alla inlägg Partiprogram
http://www.moderat.se/alvkarleby

Vi fortsätter vår granskning hur partierna i Älvkarleby kommun har skrivit om sitt politiska arbete med Moderaterna. Med sina fem mandat och nuvarande oppositionsråd i partiet så finns även här ett enormt krav att det skall finnas ett lokalt partiprogram, en god hemsida med väluppdaterad information och en presentation på vilka som är aktiva i partiet. Om Socialdemokraterna var uselt så är Moderaterna i Älvkarleby kommun raka motsatsen. Om ni klickar på länken ovan så ser ni ett riktigt bra alternativ för våra lokala partier. Det finns flikar med nyheter, motioner, företrädare, om oss (styrelsen) och vad som skrivs i media om Moderaterna. Utöver det finns det en flik som presenterar Moderaternas politik i Älvkarleby kommun.

Under fliken "vår politik" så finns det tre kategorier; boende, vård & omsorg och skola som kortfattat beskriver deras vision om hur de vill styra inom de kategorierna. Vi får en liten inblick hur de har tänkt sig men inget direkt fördjupande. Under de andra flikarna är uppdateringen lite varierande men ändå så lär någon vara tillräckligt aktiv för att under nyheter kommer något med jämna mellanrum.

Det som kan läggas på minussidan är att vi vill läsa mer om vad som de tänkt sig kring Älvkarleby kommun. En djupare förklaring av deras budgetförslag, en mera utförlig argumentation kring motioner och interpellationer de lämnar in och en presentation av alla företrädare i partiet. Idag finns det bara en bild på Kenneth Holmström och en välskriven presentation om honom. De andra saknar både bild och text vilket är synd. Det kanske är under uppbyggnad.

Det går även att få kontakt med politikerna på Facebook och Twitter så de har verkligen fattat det här med digital strategi. Om vi snabbt summerar så är det här exakt så som man ska göra om man vill nå ut med sin information i den snåriga djungel som heter internet. Det som bör förbättras är att de blir ännu aktivare med uppdateringar samt att alla aktiva i partiet får chans att få en bild och presentation. Då blir det i det närmaste fullbordat. Bra jobbat Moderaterna!
Läs 5 kommentarer eller kommentera du också!

Två nya medborgarförslag

Alla inlägg Politik
http://www.alvkarleby.se/kommun/kfkallelsehandlingar130612_id3506.pdf

I de nya handlingarna till kommunfullmäktige den 12:e juni finns det två medborgarförslag som vi gärna vill framhäva lite extra. Det är alltid intressant när privatpersoner engagerar sig så pass att de skriver ett medborgarförslag för att få förändring i vårt samhälle. Vi på bloggen tjatar ofta om att ni måste bli mer aktiva inom politiken och det här är ett bra verktyg att få komma in och se hur det fungerar.

Det första medborgarförslaget kommer ifrån Barbro Carlsson som vill att det skall byggas en seniorboende på tomt 2:78 (en mörk karta finns i handlingarna). Det är ännu ett bidrag till debatten till tomterna på Sand i Älvkarleby. Tanken är att inte förstöra kultur och naturmiljö i området utan istället utöka nämnda fastighet och förhandla med ägaren. Det är ett förslag med lite för många detaljer. Till exempel om en privat entreprenör kommer och köper tomten får den bygga vad den vill (så länge lagarna följs). Dock så skulle Älvkarlebyhus kunna tänkas att bygga ett seniorboende. Det har tidigare varit en vild debatt kring Sandtomterna så vi får se om någon av politikerna reagerar på det här. En detalj som vi vill nämna är att texten i medborgarförslaget skulle behövt en korrekturläsning för att tydligare ställa upp vad som är förslaget och vad som är beskrivningen.

Det andra förslaget kommer ifrån Karin Eriksson och det handlar om Rotskärsskolans tennisbanor som sedan länge varit trasiga och förstörda. Marken har delats och stora sprickor ses på planerna. I förslaget vill Karin att de skall få ett nytt underlag samt att den skall delas upp för att främja fler sporter än bara tennis. Det är ett bra förslag och det skulle vara intressant och höra om det finns några planer för framtiden vad det gäller tennisbanorna. Dock så kommer budget och prioritering att nämnas för den som kommer med ett sådant förslag. Om vi ska finna något negativt så tycker vi alltid det är tråkigt att den som skrivit medborgarförslaget inte tar chansen och presenterar det personligen under sammanträdet. Nu kan det givetvis vara så att Karin Eriksson har förhinder men om man har chansen att komma skall man ta den.

Fortsätt medborgare och bidra till politiken med era förslag. Alla har rätten att skriva ett förslag så vässa pennan nu och låt oss höra vad du vill göra för vår kommun.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Kommunfullmäktiges handlingar 130612

Alla inlägg Politik

http://www.alvkarleby.se/kommun/kfkallelsehandlingar130612_id3506.pdf

Nu finns möjligheten att läsa på inför kommunfullmäktige den 12:e juni klockan 18:00. Det är hela 136 sidor att ta sig genom och inte alltid det lättaste att förstå. Men ge det en chans medborgare för desto mer man läser desto lättare blir det att gå genom politiska handlingar. Det är en riktigt bra från kommunens sida att handlingarna kommer ut på deras hemsida en vecka innan sammanträdet men det märkliga är att de agerar innan beslutet är taget. Det är nämligen en motion från Folkpartiet som är intiativet till att handlingarna hamnar ute på nätet innan mötet. Den motionen föreslås att bifallas på nästa kommunfullmäktige och finns i handlingarna.

Vi tänkte egentligen skriva om kommunstyrelsens senaste protokoll men hoppar över det eftersom nu ligger besluten på kommunfullmäktiges bord istället. Men vi väntar fortfarande med spänning på vad politikerna tar för beslut i flera av frågorna. Det som redan startat en rejäl debatt är att kommunfullmäktige förmodligen kommer avslå  SBNs framställan om utökat anslag på 250000 kronor.

Sedan finns ett förslag att 15 timmarsbarnen blir 25 timmarsbarn istället för de som saknar sysselsättning men behöver ha sina barn på förskolan ändå. Det skulle vara intressant att få reda på om förskolan hurrar för förslaget eller om de ser att det blir högre belastning på avdelningarna. 

Men det som är det tunga under kommande sammanträde är ändå vilken budget som kommer att bifallas den här gången. Eller det är väl knappast valet för det vet vi alla vilket förslag som tillslut vinner men det är alltid intressant och ställa förslagen mot varandra och se om det finns en markant skillnad mellan dem. Den här gången finns ett från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, ett från Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet samt ett från Kommunens Väl och Miljöpartiet. Om Sverigedemokraterna kommer med ett eget förslag är ännu oklart men det hela politiska arbetet skall ju egentligen utgå från den budget man kämpat ihop. Så har man ingen budget är det svårt att förankra ens politiska förslag om man saknar en ekonomisk kalkyl.

Utöver budget så finns några medborgarförslag även den här gången men de kommer vi att granska separat. Det finns även en Digital strategi som är framtagen vilket är ytterst intressant för oss som kämpar med bloggen och som öppet är kritisk till kommunens låga intresse för att vara i framkant inom multimedia. Vi ska läsa genom den och ge vår syn på om det finns möjligheter för att Älvkarleby kommun förvandlas till en modern och digitaliserad kommun.

Som ni märker medborgare är det rätt mycket att läsa för våra kära politiker. Vi får hoppas att de har tillräckligt med fritid för att kunna ge sig in i alla frågor och känna att de är redo för att gå till beslut. Vi återkommer också om ett tag när vi läst genom det vi ser är intressant.

Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Politikerna bromsar

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5948984-inga-extrapengar-till-skutskars-bandy
 
Det är mycket intressant att se inläggen som redan kommit in på artikeln. Kan det vara så att det här är en het potatis för debatt när majoriteten verkar varit ute och lovat men drar undan kakan innan de bandyn hunnit smakat. Får se om oppositionen sluter upp och kämpar enat mot det här. Om det nu stämmer att pengar lovats men så blir det inget. 
 
I övrigt har kommunstyrelsens protokoll publicerats på kommunens hemsida nu. Men vi går genom det till morgondagen.  Nu säger vi istället god natt medborgare!
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Socialdemokraterna - Partiprogram

Alla inlägg Partiprogram
Vi startar sammanställningen av våra partiers lokalapartiprogram med det största partiet, Socialdemokraterna. Med 14 mandat och en hel hop aktiva människor som är utspridda över nämnder, arbetsutskott och bolag så förväntas det finnas en informativ hemsida men det finns inte ett enda kommatecken från de röda giganterna. Det finns ingen egen sida på Socialdemokraternas hemsida, ingen sammanställning vilka politikerna är, inget lokalt partiprogram finns att tillgå och vad som är aktuellt för tillfället finns inte heller att tillgå.

Det är under all kritik att det styrande partiet i vår kommun inte ens mäktar med att sammanställa vilka som är aktiva. Ingen presentation av kommunalrådet, ordförande för nämnder och styrelse eller de ordinarie ledamöters syn på politiken. Det finns information på diverse andra sidor, sociala medier och press men ingenting eget som aktivt uppderas utifrån vad som sker i kommunen. Uselt Socialdemokraterna!
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Här kommer sommarlovet!

Alla inlägg
http://www.alvkarleby.se/start/sommarlov2013korrbård_id3493.pdf

Snart kommer sommarlovet och barnen blir befriade i ett par veckor från skolan. Men att barnen bara ska sitta hemma framför sin laptop utan att ens veta vad klockan är ska inte vara ett alternativ. Nu har kommunen sammanställt föreningar och deras egna verksamheters program för sommarlovet 2013. Och tänk vad det erbjuds mycket för våra unga i vår kommun ändå. Åter igen måste vi slå hål på myten att det inte finns något att göra för våra unga för det är en lögn. Det finns massor bara vi tar i lite mera för att komma ur soffan.

Sportaktiviteter som fotboll, tennis, boule, paddling och minigolf erbjuds. För den som inte känner för att idrotta erbjuds det resa till Järvzoo, dans och teaterdag i Älvkarleö, grilla med finska föreningen och promenadbingo för att bara nämna några få av de aktiviteter som finns med i sammanställningen.

Kika genom den här tillsammans med era barn och presentera alla aktiviteter med samma entusiasm. Visa er uppskattning genom att delta för de eldsjälar som aktivt försöker göra något gott för våra unga under sommaren.
Ingen har kommenterat än bli den första!

En väntan på ett protokoll

Alla inlägg Politik
http://www.alvkarleby.se/kommun/kskallelse130528_id3495.pdf

Den 28:e maj hade kommunstyrelsen ett sammanträde och nu väntar vi med spänning på att protkollet skall publiceras på kommunens hemsida. Det finns flera av punkterna som är riktigt intressanta och se vilket ben politikerna balanserade på. Nummer 13 är intressant för det många som kommer drabbas/gynnas av beslutet att öka 15 timmar till 25 timmar. Det skulle vara intressant och se om alla är eniga om att det är det rätta. Vad säger förskolläraren? Sedan har valnämnden gjort sin röst hörd under punkt 14 och skrotat tre stycken valdistrikt, Marma, Älvkarleö och Harnäs har längre inget valdistrikt utan hänvisas till Älvkarleby för de två första medan de i Harnäs kommer gå till centrum eller Jungfruholmens skola (om det nu är möjligt att vara där under valet). Tyvärr finns det inga direkta argument för att alla som bor i Marma tvingas sätta sig i bilen eller på bussen och fara till Älvkarleby för att kunna rösta.

Sedan kommer inte Skutskärs bandy att få något utökat anslag för driftbidrag från kommunen om KS följer förslaget under punkt 18. Får se hur de reagerar på det beslutet. Under punkt 22 ser vi att Dragmossen fortsätter att kosta oss medborgare dyra kronor. Vad kommer slutsumman att landa på innan det är klart? Och sedan är det punkt 26 där det står att kommunhuset INTE kommer att byggas om efter de tidigare tänkta ritningarna. Det skulle vara intressant att höra en debatt kring det och varför de inte vill bygga om nu. Vad kommer att göras och var inte tanken med ombyggnationen att föra in ett vackert medborgarkontor i kommunhuset?

Förhoppningsvis kommer alla frågetecken vi skrivit ut att rätas ut. Det är en spänning i luften kring många av punkterna så vi får hoppas att politikerna gjort en korrekt bedömning den här gången.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Lokala partiprogram?

Alla inlägg Politik
Vi fick en idé under gårdagen att sammanställa vad våra politiska partier i Älvkarleby kommun har för partiprogram. Det kan vara rätt enkelt att enbart hänvisa till det rikspartiprogram som finns att ladda ner på var partis hemsida. Men det säger inte hur lokalpartiet arbetar och vad för lokala frågor som är intressanta. Vi på bloggen kommer under veckan göra en sammanställning till varje parti vad som finns skrivet, om det nu finns något skrivet och så ger vi vår egna syn på det materialet. Så ha lite is i magen medborgare så kanske det kommer ett inlägg redan ikväll.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Älvkarleby hundsport

Alla inlägg Sport Älvkarleby
http://alvkarlebyhs.wordpress.com/

Vi har tidigare kritiserat föreningar och organisationer att de saknar både hemsidor och intresse att nå ut på nätet med sin information. Nu har vi hittat en förening som bryter trenden och är noga aktiv med sina uppdateringar på vad som sker.

På bloggen/hemsidan erbjuds massor av aktiviteter för er som är hundägare. Tävlingar och träningar inom agility finns på agendan och ett bra tillfälle för att möta nya människor med samma goda intresse för sin vovve. Men det som sticker ut på hemsidan är den enorma bredd av information om föreningen. Beskrivning av vision och värdegrund, chans att få läsa styrelseprotokollen, vilka som sitter i styrelsen med kontaktuppgifter och ett väluppdaterat galleri från det senaste.

Ni som sitter på en förening men inte riktigt får ut informationen som ni tycker så kika på den här bloggen. Den är precis så som den måste vara för att kunna tillfredställa så många som möjligt. Det visar även på att de som driver föreningen är aktiva och vill få ut något av det ideela arbetet. Inte bara dela på föreningsbidraget och sedan låta föreningen sjunka ner i dyn.

Gå in på länken längst upp och kika lite vad de har att erbjuda. Vem vet ni kanske till och med börjar med agility efter ni läst er genom deras blogg.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Nya bostäder

Alla inlägg Skutskär
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.5922060-nya-bostader-i-skutskars-centrum

Nu har SBN givit sitt godkännande för att bygga nya bostäder längs Bodaån i Skutskär. Placeringen skall vara mellan Willys ödeparkering och industriområdet. Då kommer Siggebodagård att få nya grannar. Men frågan är om Älvkarlebyhus fortfarande är fega i sitt beslutande och bara bygger hyresrätter istället för att satsa på lite lyxigare bostadsrätter som det är brist på inom det kommunala bolaget. Men vi väntar snällt på att vi får mer information om planerna för vi medborgar lär väl få ta del av det eller hur?

Tidigare inlägg om att bygga bostäder
http://vadsker.blogg.se/2013/march/bygg-och-fa-folk-flytta-hit.html
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vandring i september

Alla inlägg Marma Älvkarleby
http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp

Ibland är det bra att ha god framförhållning och det har verkligen Friluftsfrämjandet och Naturskyddsföreningen i Älvkarleby. Den 15:e september bjuder de in till en lång vandring från Marma till Älvkarleby via upplandsleden. Sträckan är cirka 13 km så det är en tuff promenad att genomföra. Men tempot bör vara lugnt för tanken är att kunna njuta av naturen under sensommaren.

Så den 15:e september klockan 11:10 skall man samlas vid Marmakiosken. Tag med egen matsäck samt smarta kläder efter väder. Det kostar ingenting utan är helt avgiftsfritt. Ge det här en chans medborgare för att främja friluftslivet och beskåda vår sköna natur i vår unika kommun.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Äldreguiden

Alla inlägg Statistik & rapporter
http://www.socialstyrelsen.se/jamfor/aldreguiden

Vi fick ett tips om Socialstyrelsens äldreguiden där du själv kan gå in och kika hur en viss kommuns hemtjänst och boende för äldre fungerar. Det går att göra jämförelser mellan de aktörer som finns i den valda kommunen. Vi har fokuserat på boende för personer över 65 års ålder. Det är några variablar som vi reagerat starkt på i den här sammanställningen. Den första är "delaktighet i planering" hos Tallmovägen 8 där det landar på skrala 21% (riks 83%) och sedan "andel personer med aktuell läkemedelsgenomgång" där siffran åter landar på 21% (riks 73%) hos Tallmonvägen 8.

Boendet som har fått så dåliga resultat i de två variablarna är ett korttidsboende som ligger placerad uppe på Tallmon i Skutskär. Varför siffrorna är så markant mycket sämre än rikssnittet vet vi ej men en varningsklocka bör det väl ändå vara. Det här handlar inte om att vi med några få procentenheter är sämre än riket utan kapitalt värdelösa enligt sammanställningen. Är det ingen som reagerat på det här? Det skulle vara intressant att få höra några av de mer insatta i vårt kortis vad som egentligen händer på stället om de här siffrorna kan tyda på något som inte stämmer.

Som en liten notis måste vi åter sparka på den döende hästen som är vår hemsida. När jag skulle kika vad det står om Tallmovägen 8 där så upptäckte jag två flikar som leder till samma information. Och det är inte så att flikarna är placerade på två helt olika platser utan direkt ovanför varandra. Ni kan väl hålla med om att det är dags att skrota den här hemsidan och börja om från början? Jag lägger upp ett bildbevis på bedrövelsen och ni som vill kika i lugn och ro på äldreguiden så klicka på länken högst upp i inlägget.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Söndag betyder sammanfattning

Alla inlägg
God morgon medborgare! Under lördagen kunde vi få ett litet smakprov på sommaren men idag känns det mer som den är över. Dimman ligger som en fet grädde över bygden så då drar vi ner persiennerna för att slippa se en hel sommardag försvinna bort i kylans tecken.

Bloggen tro det eller ej fortsätter att växa. Något som vi som aktivt arbetar med den knappt kan begripa att det fortfarande finns nya läsare där ute i landet. Under veckan blev bloggen en så kallad "PRO-blogg" igen vilket kommer ge oss möjligheten att se statistik kring besökarna. Tidigare har vi bara kunnat se hur många "unika besökare" och "sidvisningar" per dag. Nu ser vi vilka inlägg som flest läst, från vilka län våra läsare kommer ifrån samt vilket inlägg som fått flest kommentarer. Dessutom har vi skaffat oss en ny domän vilket ger oss en ny och enklare adress. Den är inte godkänd än så det väntar vi med att skriva ut så vi inte förvirrar er i onödan.

Under veckan som gått har vi slagit besöksrekord igen! Det skedde under onsdagen och vi vet fortfarande inte vad som bidrog till ett så enormt flöde av läsare. Men vi har sett en trend att snittet har ökat något i jämförelse med förra månaden. Det betyder att allt fler väljer att följa bloggen kontinuerligt och vi kämpar hårt för att mota bort hybrisen. Det är lätt och tro att vi kan glida vidare på framgången men så fungerar det så klart inte med bloggandet. Vi märkte under senaste skrivkrampen att läsarna snabbt försvinner om inläggen sinar. Det är en evig kamp att komma på nya saker att skriva om och det är väl tur att våra lokaltidningar är så pass aktiv i vår lilla kommun. Men bränslet får vi ifrån att ni fortsätter att läsa bloggen. Under tunga stunder går det alltid att gå tillbaka till att ni faktiskt vill läsa något nytt varje dag.

Vad har hänt mer specifikt då under veckan? "Ingen människa är illegal" fick sitt Dagermanpris, Bengt Ahlquist blev månadens politiker och Cilla Domstad släppte bomben om att Freestyle återförenas för en kväll på Holmarna i Skutskär. Stora händelser minst sagt under de senaste sju dagarna så hur gör vi för att toppa det här under kommande vecka? En sak är säker att nu är sommaren här fast den verkar tagit siesta idag så ni måste ta chansen att stanna upp och bara njuta medborgare. Ni har väl inte glömt bort den evighetslånga vintern vi kämpade oss genom? Nya tag till måndagen för snart kommer semestern!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Ingen människa är illegal

Alla inlägg

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5940598-18-aring-tog-emot-dagermanpriset

Under gårdagen delades det årliga Dagermanpriset ut och i år var det organisationen "Ingen människa är illegal" som fick ta emot 50000 kronor och ett diplom. Företrädare för IMÄI under priscermonin var Jessica Zhang blott 18 år gammal. Närmare 100 personer valde att delta i cermonin under lördagen i sommarsolen och visa sitt stöd för pristagarna.

I Arbetarbladets kulturspalt finns en krönika om valet av pristagare.

Kulturkrönika i Arbetarbladet
http://arbetarbladet.se/kultur/1.5939074-tror-vi-pa-manniskan-

IMÄIs hemsida
http://www.ingenillegal.org/

Ingen har kommenterat än bli den första!

Freestyle

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/noje/1.5939161-freestyle-aterforenas-i-skutskar

Cilla Domstad verkar ha ett unikt sätt att övertala människor för just nu sitter hon på den enda spelningen i landet med kultbandet Freestyle. Det har varit tyst sedan 1998 och de har tackat nej till alla förfrågningar om återförening. Men nu är det verklighet och den 29:e juni är datumet som ni inte får glömma!

Holmarna i sommar
http://vadsker.blogg.se/category/holmarna.html
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Nu räddas laxen

Alla inlägg Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5938252-sa-ska-laxen-raddas

Det djuret som är vår sigill, djuret som pryder vårt kommunvapen och var och varannan verksamhet har döpts efter det här betydelsefulla djuret, vi pratar givetvis om laxen. Vattenfall skall i augusti spränga en ränna i ett av sina fall för att laxen inte ska fastna och dö. Det är ett intressant intiativ av bolaget att rädda laxen samt att de faktiskt lyssnat på medborgarna som under förra året lämnade in en 790 tung namnlista som protest. Vi får se under hösten vad som sker i fallen.
Ingen har kommenterat än bli den första!

En arg insändare

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/torget/1.5937879-ar-stora-enso-for-stort-for-kommunen-

Det är en person från Fleräng som reagerat på fabrikens lukt. Fast insändaren är nästan lite fördummande i sin ton och tyvärr blir det inge vidare utan bara ett naivt gnäll som summering. Den berättar att den tagit kontakt med kommunen men blivit hänvisad till länsstyrelsen. Men varför inte ta tag i saken och kontakta länsstyrelsen då? Nej det var tydligen ingenting som låg i fatet. Om man vill ha förändring på något måste man sortera ut vad som är problemet, på vems ansvar vilar problemen och vilka lösningar finns att tillgå? Det är bra att människor reagerar men man får inte glömma bort att även agera. En insändare kan vara ett bra sätt att få ut sina åsikter men ibland kan det göra mer skada om texten inte innehåller något matnyttigt.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Månadens politiker - maj

Alla inlägg Månadens politiker

Inget kommunfullmäktige under maj månad gör det lite svårare att utse vem som skall få utmärkelsen månadens politiker den här gången. När det politiska forumet har tryckt på paus måste politikerna synas på annat håll så som kommentarfält på lokaltidningarna eller vara aktiv hos oss på bloggen. Det finns en person som sakta men säkert har börjat använda vår blogg som ett ypperligt tillfälle för att synas i debatten. När andra politiker tystnat har den här personen tagit vid och hållit åsikterna vid liv.

Samtidigt som personen allt mer börjar synas hos oss har den valt att aktivt bidra med nyttig information som vi använder till vårt fortsatta arbete med bloggen. Det är tydligt att månadens politiker besitter en enorm rutin och använder den väl i sina inlägg. Att en ålder bara är en siffra och inte en etikett med ett bäst-före-datum bevisar personen som alltid valt att framhäva våra barn som framtiden.

Med den korta texten utnämner vi månadens politiker till Bengt Ahlquist (KV). Att vara frontfigur för ett parti som inte alltid är så välsorterad i sitt agerande är absolut ingen lätt situation. Det gör att man lätt förblindas av tokigheterna för att istället se potentialen. Under kommunfullmäktige är Bengt en av de mest aktiva politikerna vi har och han viker aldrig ner sig för kompromisser eller klena argument. Kommunens Väl är ett parti som är svårt att placera in i något fack med en hel del spretiga företrädare. Då har de förmånen att kunna ställa Bengt Ahlquists politik längst fram i ledet för att ingjuta en seriösare ton för medborgarna som tvivlar. Vi på bloggen är glada över att en politiker som Bengt Ahlquist har hittat oss och använder den för att skapa debatt. Vi får hoppas att han banar väg för andra och väcker liv i en mycket sömning kommun.  

Januari - IngaLil Tegelberg (S)

Februari - Roger Petrini (M)

Mars - Roger Petrini (M)

April - Anett Aulin (S)

Maj – Bengt Ahlquist (KV)

Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!