Mer statistik kring invandringen

Alla inlägg Statistik & rapporter
Igår lade vi fram massor av statistik för hur invandringen såg ut under 2013 för Älvkarleby kommun. Vi använde oss av SCBs hemsida för att få fram alla siffror och lyckades få fram att under förra året flyttade 53 personer till kommunen från utlandet och samtidigt flyttade 12 personer till utlandet vilket ger oss ett netto på 41 personer. Sedan räknade vi ihop de personer som är utrikes födda vilket blev 1010 personer totalt vilket ger 11.06% av våra medborgare som är födda utanför Sveriges gränser. Det finns även två kategorier till hos SCB, den ena är "inrikes födda med 2 föräldrar födda utrikes" och "inrikes född med 1 förälder född utrikes och 1 förälder född inrikes". Om vi nu slår ihop alla de här siffrorna får vi en total på 1798 personer vilket ger 19.69% har någon form av koppling till utlandet i Älvkarleby kommun.

Utrikes födda: 1010
Inrikes födda med 2 utrikes födda föräldrar: 265
Inrikes födda med 1 inrikes född förälder och 1 utrikes född: 523

Totalt: 1798 medborgare (19.69% av totalt 9132 personer i Älvkarleby kommun)

Nu har vi väl kramat ur statistiken som mycket vi kunnat. Vi letar fortfarande efter om det finns statistik för vart de här inflyttade 53 personerna kommer ifrån från början. Om vi finner det kommer vi givetvis att publicera det för er. Slutsatsen av det vi grävt fram är att i Älvkarleby kommun är knappast invandringen något att oroa sig över när inte ens var femte har någon form av utländsk bakgrund. Blir ni själva nyfikna på att gräva runt i statistiken så tveka inte och kolla på SCBs hemsida för det finns oändligt med fakta där. Ett tips till alla ni som står i startgroparna för höstens val är det en stor fördel att kunna presentera fakta tillsammans med sina löften.

http://www.scb.se/sv_/
Läs 3 kommentarer eller kommentera du också!

Det sorgliga finns att höra på radio

Alla inlägg EU-valet Politik
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=5873243

Om ni klickar på länken så kan ni höra Sveriges Radio som var på besök i Skutskär för att fråga medborgarna vad de tycker om Sverigedemokraternas framgång i EU-valet. Flera av de medborgare som svarar på frågorna sätter egentligen ord på vad vi har problem med i Älvkarleby kommun och i övriga delar av landet där partiet har medvind. En okunskap hos den enskilde sprids där faktafel och ointresse att utveckla samhället skapar helt plötsligt en sanning som Sverigedemokraterna kan använda sig av i propagandasyfte.

Inger Berg ifrån Skutskär är en av flera som får möjligheten att yttra att det inte är bra att SD går framåt så mycket i valet men i andra andetaget vädrar hon ändå sitt missnöje över invandringens påverkan på det svenska samhället. "Jag är inte rasist men.." Jag lovar dig Inger att de svenska sederna kommer leva kvar i flera hundra år framåt tillsammans med de nya sederna som kommer in i landet. Här är ett bra exempel på "vi och dem" där vi ser att de som kommer hit får minsann anpassa sig och vika bort sina seder de tar med sig från hemlandet. Något som kommer upp varje år är att vi inte firar våra skolavslutningar i kyrkan längre och är vi i kyrkan får inte prästen sprida sitt kristna budskap. Det här är en del i den moderna utvecklingen där samhället inte enbart består av kristna. Det vore självklart om man tog sig en funderare att det strider mot religionsfriheten om skolan aktivt påverkar för att den svenska kyrkan ska få sprida sitt budskap för alla våra barn. Då är det istället bättre att avslutningarna ska vara religionsfria och istället erbjuda kunskap om religion under skoltid och även under de kristna högtiderna.

Om ni klickar på länken kommer ni se att det finns två ljudfiler att lyssna på. Det första är medborgarnas syn på valresultatet och det andra klippet är med Kurt Thörnblom (SD) som berättar vad de ska göra för kommunen inför valet i höst och Hans Wennberg (MP) som förklarar sin syn på valresultatet och vad som bör göras för att minska Sverigedemokraternas inflytande i politiken.

Och tyvärr Kurt Thörnblom (SD) så blev det inte så bra att vara med i radio heller. Vi sågade hans framträdande i Arbetarbladet för några dagar sedan där han far med osanningen om hur vår kommun egentligen ser ut. Samma argument kommer även här via radio så den som trodde han blivit felciterad kanske satte i halsen den här gången eftersom det var än värre när man fick höra Thörnbloms vallöften. Han påstår även i radioklippet att det har lagts ner en massa saker för våra ungdomar som inte har någonstans att ta vägen. Om Sverigedemokraterna får inflytande menar han att vi ska öppna två nya ungdomsgårdar där en ska vara i Skutskär och en i Älvkarleby. Det finns redan flera ungdomsgårdar i kommunen så det vette tusan om det skulle finnas tillräckligt med ungdomar för att fylla alla de gårdarna. Sedan tar det stopp för Thörnblom som hävdar att de har massor med goda förslag men kommer inte på ett enda. Ingenting om invandringen, ingenting om skolan, ingenting om vården eller någon annan fråga som alltid är relevant för alla partierna i kommunen.  När man väl får chansen att synas i lokalpressen och höras i radio så måste man ta den också! Det går inte att stå som ett frågetecken inför väljaren vid det här läget när det snart är val igen.

Sedan får Hans Wennberg (MP) ge sin syn på Sverigedemokraternas framgång i EU-valet och vad man behöver göra för att minska deras framfart. Han betonar att läget är bekymmersamt och manar till eftertanke till de övriga partierna vad man måste göra gemensamt för att få väljaren att inte välja främligsfientliga krafter i höstens val.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Dags att kontra Kommunens väl

Alla inlägg Politik
http://arbetarbladet.se/torget/debatt/1.7125529-om-va-i-alvkarleby

Vi har tidigare läst ett inlägg på Facebook där Björn Karlsson (S) ger sin syn på den pågående kampanjen att få till en folkomröstningen i syfte för att gå ur samarbetet med Gästrike vatten. De som driver kampanjen är vårt lokala parti Kommunens Väl och nu har inlägget från Karlsson även publicerats i Arbetarbladet. I debattartikeln förklaras vad för ett sorts samarbete: "Detta skall göras enligt självkostnadsprincipen som innebär att avgifterna inte får vara högre än som motsvarar kostnaderna. Kommunen får inte göra vinst eller förlust på VA-verksamheten."

Karlsson fortsätter även förklara varför det har blivit ökningar på vattentaxan både under 2013 och 2014 där han hänvisar till självkostnadsprincipens krav. "Detta förklaras av att den totala volymen sålt vatten de under de senaste 5 åren minskat med 25 procent. Inkomsterna minskar men driftkostnaderna är oförändrade."

Han avslutar med att beskylla Torbjörn Lövgren och Bengt Ahlquist fara med lögner kring hurvida vi i Älvkarleby betalar för Gävles vatten. Enligt Björn Karlsson skulle det strida direkt mot självkostnadspricipen vilket i sin tur skulle göra att vi gör något olagligt. I ett tidigare radioinlägg kunde vi höra Kenneth Holmström (M) som också förnekar att vi skulle betala Gävles vatten.

Nu har det även kommit in en artikel där Gästrike vattens VD Mats Rostö ger sin syn på hur kostnaderna har ökat och hur det skulle sett ut om vi inte hade gått med i samarbetet. Ni kan kika på den artikeln här;
Mats Rostö ger sin syn på folkomröstningen
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.7136271--vill-ha-folkomrostning-om-gastrike-vatten

I och med att Kommunens väl gick ut i pressen med sin kampanj att få Älvkarleby kommun gå ur samarbetet i Gästrike vatten har nu flera motståndare gjort sin röst hörd. Moderaterna, Socialdemokraterna samt Gästrike vattens VD Mats Rostö går alla emot det som argumenterats från KVs sida så nu väntar vi på en kraftfull replik av dem som leder kampanjen. Om de kan bevisa att vi betalar Gävles vatten kommer situationen förändras för möjligheterna att genomföra en folkomröstning. För då är det precis som Björn Karlsson (S) säger något som strider mot lagen om självkostnadsprincipen. Det här blir allt mer intressant nu när fakta börjar läggas på bordet. Det är dags att kontra nu Kommunens väl!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Man måste ha fakta Thörnblom

Alla inlägg Politik
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.7137485-sd-vinnare-i-alvkarleby

Arbetarbladet har uppmärksammat att Sverigedemokraterna gjorde ett mycket bra EU-val i Älvkarleby kommun. 14.67% eller 458 personer valde att lägga sin röst på SD den här gången. Det är en ökning med 9.45% vilket är utan konkurrens det absolut bästa resultatet bland alla partier.

I artikeln så får Kurt Thörnblom (SD) utttala sig om framgången och hur han ser på det kommande kommunvalet i höst. Thörnblom, som är första namn på Sverigedemokraternas lista, ser att invandringen i Älvkarleby kommun är på tok för hög men ser även att ungdomsgårdarna läggs ner och att utflyttningen överskuggar inflyttningen. Men när han får frågan om hur han ska lösa det påstådda problemet med att fler flyttar ut än in och att man samtidigt begränsar invandringen svarar han med samma strålande stil som Britt Engkvist "Jag vet inte, jag är inte så insatt i det".

Nu ställer vi oss frågande till det som nu Kurt Thörnblom (SD) säger i artikeln. Vi måste för det första ställa oss frågan om vilka ungdomsgårdar han menar som lagts ner under den senaste tiden? Idag finns det ungdomsverksamheter väl utspritt över kommundelarna och tittar vi på under de stora loven så brukar det finnas massor med spännande aktiviteter för våra unga att prova på. Så att det inte finns något för våra unga är en blek sanning tyvärr. Nu kan vi inte erbjuda något som passar allas intressen men vi har flera stora städer som omringar oss så möjligheterna för aktiviteter är oändliga för den som kan tänkas engagera sig lite.

Sedan påstår Thörnblom, precis som alla andra från Sverigedemokraterna, att det är för många invandrare i Älvkarleby kommun. Då ska vi lägga fram siffrorna för Thönblom för under 2013 inflyttade 53 personer från utlandet medan det flyttade ut 12 personer till utlandet. Det ger ett inflyttningsnetto på 41 personer från utlandet som Thörnblom ser som det stora hotet. Sammanlagt för Älvkarleby kommun var flyttningsnettot 97 personer plus under 2013. Det får oss att direkt komma till det tredje påståendet från Thörnblom att det flyttar ut fler än som flyttar in i kommunen. Om vi kikar på SCBs siffror för 2013 ser vi direkt att Thörnblom far med osanningen. Här lägger vi fram alla siffrorna som bevisar att vi blev fler medborgare i kommunen under förra året.

Folkökning: 73
Levande födda: 76
Döda: 100
Födelseöverskott: -24
Inflyttade totalt: 575

Inflyttning från länet: 120
Inflyttning från övriga Sverige: 402
Inflyttning från utlandet: 53

Utflyttande totalt: 478
Utflyttande till länet: 78
Utflyttande till övriga Sverige: 388
Utflyttande till utlandet: 12

Flyttningsnetto totalt: 97
Från länet: 42
Övriga Sverige: 14
Utlandet. 41

Där har du alla siffror som behövs i den här argumentationen Kurt Thörnblom. Det enda du prickade rätt på var att det dör fler än vad det föds i vår kommun vilket drar ner statistiken en del. Men som ni alla ser medborgare så den stora inflyttningen är från övriga delar av landet, sedan kommer inom länet och den lägsta är från utlandet. Vi kikade även på hur många utländska medborgare vi hade under 2013 och det får vi till 502 stycken i en kommun med en befolkning på 9132 personer. Det är alltså 5.5% av medborgarna i Älvkarleby kommun som har utländskt medborgarskap. Endast 48 personer fick ett svenskt medborgarskap under förra året. Och om vi även kikar på statistiken för utrikes födda så blir den totala summan 1010 medborgare. Det blir 11.06% av befolkningen i Älvkarleby kommun är födda utanför Svea rikes gränser.

Vi skänker här ett tips att det är alltid bättre att luta sig mot fakta när man pratar istället för att gissa sig till hur det kan tänkas vara. Om vi ser ett problem med att det dör fler än vad som föds och samtidigt begränsar invandringen i kommunen kommer göra att statistiken haltar än mer. Men att den lilla grad invandring vi trots allt har i vår kommun är vad vi kan se mycket liten i jämförelse med den övriga inflyttningen gör att Sverigedemokraternas rop på "att nu måste det vara nog" inte riktigt håller. Så klicka gärna på länken här nedan och kolla genom all tänkbar statistik som SCB har på sin hemsida. Det kan hända att det tänder ett ljus hos er som tidigare trampat runt i ett förvirrande mörker.

SCB
http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Befolkning/Befolkningens-sammansattning/Befolkningsstatistik/25788/25795/
Läs 5 kommentarer eller kommentera du också!

Din lättja fördärvar vår demokrati

Alla inlägg Politik Valet 2014
http://www.val.se/val/ep2014/valnatt/E/kommun/03/19/index.html
Än är inte rösträkningen klar i våra sju valdistrikt så det är därför vi har varit lite tysta. Vi inväntar ett färdigt resultat som vi kan analysera men ett faktum som är ett nationellt bekymmer är det bristande valdeltagandet i Sverige. Varannan röstberättigad valde att somna om i soffan istället för att gå till vallokalen och det är enbart en förbannad lättja och okunskap som gör att ni inte begriper bättre.

I Sverige så var valdeltagandet 48,9% enligt valnattens resultat men i Älvkarleby kommun så är vi ännu sämre med ett 41,2% valdeltagande. Det är pinsamt lågt att nästan 60% av våra medborgare väljer att hoppa över EU-valet. Men varför tycker då vi att det är så hemskt?

Om ni nu lyfter blicken ut över Europa för att se vilka partier som har vind i seglet kan ni skåda att i Grekland släpper man fram Gyllene gryning som är ett rent nazistiskt parti. Om du inte använder din röst kommer de här mörka krafterna att utnyttja din tystnad. Valde du att hoppa över att rösta valde du i samma stund att låta odemokratiska krafter få ta över Europas parlament. I fem års tid kommer de här krafterna få möjligheten att påverka Europas framtid just för att du inte har tagit ditt demokratiska ansvar. Tycker du att vi är hårda mot dig som inte röstade? Knappast för om era argument istället lutar mot att ni har dålig koll eller har svårt att få grepp om vad som händer i EU är det kanske dags att öppna en bok. Om ni inte hänger med beror det på att ni inte engagerar er tillräckligt och då kan ni inte heller förstå hur viktigt det är med ett EU-val. För okunskap går väldigt lätt att bota med att bilda sig. Du kanske tycker att vi i Sverige inte kan påverka så mycket med våra 20 mandat? Eller att en röst från lilla Älvkarleby kommun inte förändrar något? Ja då är det än mer viktigt att vi får dit seriösa politiker som kan föra vår talan. Och en röst är lika mycket värd oavsett vem som innehar rätten till den. Din röst är precis lika viktig som alla andras men väljer du istället tystnad har du inte givit demokratin en ärlig chans till att fortsätta att utvecklas.

I Älvkarleby kommun var det allra värst i distriktet Älvkarleö / Marma så ni som bor där får skämmas extra mycket. Enbart 33.9% av de röstberättigade i det distriktet tycktes finna tillräckligt med energi för att rösta. Det är så dåligt att vi inte finner ord för det.

Nu är det inte enbart Gyllene gryning som får nackhåret att resa sig av obehag för även här i Sverige släpper vi fram populismen fullt ut som knuffar undan de som försöker se till Europas bästa. Vi är besvikna över valdeltagandet i Europa, mycket besvikna över Sveriges insats men framförallt över att ni medborgare i Älvkarleby kommun utmärker er negativt ännu en gång. Fy skäms medborgare om du inte röstade, fy skäms!
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Valresultatet i EU-valet

Alla inlägg Politik Valet 2014
Det första valresultatet kom redan in vid 23.00 igår kväll men just nu pågår den slutliga rösträkningen och där har enbart 17 distrikt blivit klara. Så än så länge inväntar vi de slutliga siffrorna för riket samt hur ni i Älvkarleby kommun har röstat. Enligt de uppgifter vi funnit på Valmyndighetens hemsida är att valdeltagandet har ökat i riket och även här hemma. Vi återkommer medborgare med mer information när valdistrikten räknat färdigt.
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Gå och rösta!

Alla inlägg Politik Valet 2014
http://www.alvkarleby.se/kommun/euval_id3850.pdf

Idag är det val till Europaparlamentet och det betyder att du medborgare skall göra din plikt som demokrat och lägga en röst på någon av de partier som ställer upp. För fem år sedan var valdeltagandet under 40% men enligt rapporter skall det vara mycket högre den här gången.

Om ni är osäkra vart ni skall gå någonstans så kika i valkortet vilken vallokal som är aktuell. Så här ser det ut runt om i kommunen med tider och platser;

Förtidsröstning går bra även idag på de här platserna runt om i kommunen;

Marma, Folkets Hus - 13.00-15.00
Älvkarleö, Förskolan Ankaret - 14.00-16.00
Skutskär, Biblioteket - 10.00-15.00

Vallokaler under hela dagen;
Gårdskär, förskolan Skärgården - 08.00-21.00
Östanån, Sörgärdets skola matsalen- 08.00-21.00
Älvkarleö bruk och Marma Sörgärdets skola biblioteket 08.00-21.00
Jungfruholmen Rotskärsskolan - 08.00-21.00
Skutskärs centrum Kommunhuset - 08.00-21.00
Boda Bodaskolan - 08.00-21.00

Så kliv upp ur soffan nu medborgare och gör ditt bästa för det demokratiska Europa och för en bättre framtid för vår kommun Älvkarleby.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Snart ska ni rösta medborgare!

Alla inlägg Politik Valet 2014
http://www.val.se/val/ep2014/valsedlar/E/rike/valsedlar.html

På söndag är det val och det hoppas jag att ni inte missat medborgare. Det är bara var femte år som ni kan vara med och påverka vilka som skall sitta i parlamentet i Bryssel på de 20 platser som Sverige har. Det var en komiker som uttalade sig om hur viktigt valet är och om ni tänker att rösta i kommun, landsting och riksdag men hoppar över EU-valet har ni missat en hel del. EU påverkar oss mycket mer än vad medborgaren uppfattar så om det finns något val som är viktigt är det söndagens.

Klicka på länken ovanför, läs genom vilka partier som ställer upp och besök deras hemsidor för att få en god uppfattning om vart ni skall lägga er röst. Ni måste ta ert demokratiska ansvar!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Viktig information om droger

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.7125892-droginfo-i-skutskar
 
Nätverkhuset och polisen bjuder in er medborgare till en informationskväll om droger. Dessutom kommer Jessica Lindegren, som är kommunens kultur och fritidschef, att informera vad för aktiviteter som erbjuds under sommaren för våra unga. De droger man kommer informera om är bland andra hasch och spice som ökar lavinartat i landet. 
 
Syftet med kvällen är att uppmärksamma hur läget ligger men även väcka liv i de vuxna som bär ansvaret för våra unga som far illa att de tar sig ut på kvällarna och är närvarande. Så ta chansen nu och ladda upp med alla tänkbara frågor som kan uppstå när vi ska diskutera våra barns drogvanor. Det är mycket viktigt att vi alla tar vårt ansvar för den yngre generationen så tveka inte att delta.
 
Datum och tid: 22/5 18:00
Plats: Biblioteket i Skutskär
Ingen har kommenterat än bli den första!

Bäst att bo 2014

Alla inlägg Statistik & rapporter
http://www.fokus.se/bastattbo/har-ar-det-bast-att-bo-2014/

Vi har fått årets kommunranking från Fokus där de listar vilka kommuner som är bäst att bo i och vi kan glädja alla att Älvkarleby kommun fortsätter att klättra uppåt. 2013 hade vi en blygsam 240:e plats men i år hamnade vi på 203:e plats. Vi har tyvärr inte fått någon mer information till oss som vi hade 2013 så mycket mer än så här blir det inte. Det går att fördjupa sig men det kostar 195 kronor vilket den som vill kan betala men det hoppar vi över för den här gången. Ni kan även läsa vårt tidigare inlägg här nedan;

Tidigare inlägg i bloggen
http://vadsker.se/2013/july/bast-att-bo-2013.html
Ingen har kommenterat än bli den första!

Kommer det en valsedel Folkpartiet?

Alla inlägg Politik Valet 2014
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.7118662-fp-har-bara-ett-namn-pa-listan

Enligt artikeln och Folkpartiets ordförande Ann-Charlotte Ågren kommer det komma en lista för partiet till kommande val i höst. Men som det ser ut finns det bara ett namn som vill stå på listan och det är just ordförande. Enligt henne har de varit ute med annons och arbetar fortfarande för att få ihop en lista.

Det vi tycker då är märkligt är att på Valmyndighetens hemsida så står det att under april månad är det sista chansen för partierna att lämna in för vilka kandidater de vill anmäla. Så här står det i valkalendern;

April

Sista dag som partierna ska ha meddelat att deras kandidater ska vara anmälda.
Sista dag som valsedlar kan beställas för leverans senast 45 dagar före valdagen. Valsedlar kan beställas även efter detta datum, men utan 45-dagarsgarantin.

30 april

Sista dag för Valmyndigheten att besluta om antalet fasta valkretsmandat i varje riksdagsvalkrets.
Sista dag för länsstyrelsens beslut om fasta valkretsmandat för val till landstings- och kommunfullmäktige.

Som vi redan skrivit så skulle det vara en katastrof för den demokratiska mångfalden om Folkpartiet stod utan lista inför valet i höst. Så vi har kontaktat Valmyndigheten för att höra oss för om ett parti kan komma efter utsatt datum med sin lista och ändå få den godkänd. Vi får hoppas på det för Ann-Charlotte Ågrens och för väljarnas skull att det går att göra så!
Läs 3 kommentarer eller kommentera du också!

Vattenfrågan på radion

Alla inlägg Politik
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=5860754

Den 13e maj så var radion på plats för att ta del av Kommunens väl kämpande för en folkomröstning med syfte att gå ur samarbetet med Gästrike vatten. Där kan ni höra Stig Eriksson (KV) som kort förklarar hans partis ståndpunkt men även Kenneth Holmström (M) och Ingalill Tegelberg (S) får yttra sig om vattenfrågan där båda vidhåller att det skulle blivit dyrare om vi drivit vattnet i egen regi. Precis som inlägget vi skrev innan så skulle det vara trevligt om någon av de här tre politikerna kunde sätta siffror bakom sina argument för att kunna avgöra vad som är rätt och fel. Enligt Holmström så är Kommunens väls yttrande i Arbetarbladet att vi i Älvkarleby kommun subventionerar Gävles vatten en ren lögn. Vem har rätt i den här frågan?

Om det ska till en folkomröstning så krävs lite mer än påståenden för att övertyga en att ens gå att avlägga en röst. Kommunens väl kommer vinna otroligt mycket om de klarar av att lägga fram en ekonomisk presentation som förklarar att vattnet blivit mycket dyrare sedan 2008 och att det skulle varit billigare att drivit det här i egen regi. Om man inte klarar av det så vinner faktiskt de som vill ha kvar Gästrike vatten tämligen enkelt i debatten.

Tidigare inlägg i bloggen:

Är vattnet billigare eller dyrare?

http://vadsker.se/2014/may/ar-vattnet-billigare-eller-dyrare.html

Kommunens väl vill ha en folkomröstning
http://vadsker.se/2014/may/kommunens-val-vill-ha-en-folkomrostning.html
Läs 3 kommentarer eller kommentera du också!

Är vattnet billigare eller dyrare?

Alla inlägg Politik
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.7112624-harda-vattenlagar-hojer-priser

Kommunens väl har varit starkt kritiska enda sedan Gästrikes vatten tog över vattnet för Älvkarleby kommun. De hävdar att kostnaderna skenat iväg rejält och att vi sponsrar Gävle med 3-4 miljoner kronor om året. Det här slås tillbaka av Kurt Andersson (S) som istället hävdar att vattnet har blivit billigare sedan bolaget tog över.

Kommunens väl vidhåller sin ståndpunkt att det blivit dyrare och vill att Älvkarleby kommun går ur sammanarbetet. De har gått så långt att de har startat en namninsamling för att anordna en folkomröstning. Enligt uppgifter har de fått in över 400 namn redan men behöver fortfarande 300 för att det ska bli någon omröstning. Det krävs dessutom ett beslut från kommunfullmäktige så vägen är fortfarande lång för vårt lokala parti.

Men något som skulle vara behövligt i den här debatten är att kunna ställa sina argument bakom fakta och statistik. Vad är det egentligen som blivit dyrare? Hur hade kostnaderna sett ut om vi behållit vattnet i egen regi? Vad är det som har blivit billigare? Hur skulle priserna se ut om vi nu klev ur samarbetet och vad kostar det att gå ur?

Det finns flera frågor som måste besvaras innan det här blir en verklighet för samhället. Att man kan vinna en större massas uppmärksamhet genom att säga något blivit mycket dyrare är inte underligt. Det svåra är att även övertyga när man vill ha fakta från båda håll.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Hur mår förvaltningen egentligen?

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.7115173-chef-slutar-efter-en-manad
 
Det blev bara en månad på posten som chef för individ och familjeomsorgen för Peter Nordström som nu drar till ett mer attraktivt jobb i Uppsala. Samtidigt så har vi en pensionsavgång i och med att Jan-Åke Olsson lägger slipsen på hyllan och läget känns än mer avgrundsdjupt än tidigare.

Hur omständigheterna ligger kring Peter Nordströms snabba avhopp kommer vi förmodligen aldrig få reda på. Det spekuleras redan att situationen i Älvkarleby kommun var alldeles ohållbar och det sunda är att fly åt ett annat håll om man får möjligheten. Nu fick Peter chansen på ett annat jobb och drog innan han ens hade hunnit sätta ner rumpan på stolen. Ni som hänger med i svängarna kan minnas PWC ytterst kritiska granskning av förvaltningen där de kom fram att Älvkarleby kommun har stora brister inom ledning och styrning så det här lär väl spä på det än mer.

Hur löser vi den här situationen nu? Hur mår egentligen vår ekonomiskt blödande förvaltning? Vad kan vår kommunchef göra för att på något sätt rädda situationen? Det här tillsammans med den senaste rapporteringen om det kritiska läget för vår kommun gör att vi snart inte klarar av att se ytan. Så vårt tips till er medborgare är att ni tar ett djupt andetag och håller andan för som det ser ut just nu riskerar vi alla att drunkna i bedrövelsen.

Tidigare artikel i Arbetarbladet om den dystra statistiken för vår kommun

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.7107898-dyster-social-statistik

Ingen har kommenterat än bli den första!

Tiden är ute nu Folkpartiet

Alla inlägg Politik Valet 2014

http://www.val.se/val/val2014/valsedlar/K/kommun/03/19/valsedlar.html

Vi har väntat och väntat men ingenting verkar komma från Folkpartiet till det kommande kommunalvalet i höst. Det är ytterst tragiskt för den demokratiska mångfalden för Älvkarleby kommun och för ett parti som hade 264 röster 2010. Nu måste nästan 300 personer välja en annan politisk väg och frågan är vilket parti som är vinnaren den här gången? 

Efter att Ann-Cathrin Larsson med dunder och brak lämnade politiken mitt i mandatperioden har partiets existens ifrågasatts. Anders Edin gick in som nummer ett och har axlat den tunga ryggsäck som Larsson lämnade efter sig. Det har fortsatt kommit intressanta motioner och interpellationer och Folkpartiets röst i debatten kvarstår. Det gör det än mer märkligt att Anders Edin väljer till det här valet att lämna politiken. Enligt uppgifter har det blivit interna stridigheter i partiet vilket har gjort att flera av de rutinerade rävarna har valt att inte kandidera. Ensam kvar står idag Ann-Charlotte Ågren med ett förlist parti och nu har det börjat sjunka mot botten. Som sagt så är det här en katastrof på flera plan och frågan är om partiet nu kan repa sig till valet 2018. Det är långt fram men något annat finns inte att sikta på för vårt liberala parti.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Våra lokala representanter till riksdagen

Alla inlägg Politik Valet 2014
http://www.val.se/val/val2014/valsedlar/R/rvalkrets/03/valsedlar.html#id0002

Vi har nu skummat genom alla valsedlarna från de partier som kämpar för en plats i riksdagen efter valet i höst. Från Älvkarleby kommun finns det några få kämpar som kan ta våra frågor till en helt annan nivå om de lyckas komma in i riksdagen. Men då krävs en krysskampanj för ingen av dem vi hittat har en allt för hög placering på listan. Men vi är ändå glada att det finns representanter från Älvkarleby kommun i riksdagsvalet. Vi skriver dem som förut med siffran som visar vilken placering de har på valsedeln.

Socialdemokraterna

10. Marie Larsson
15. Mikael Ybert
29. Magnus Grönberg


Kristdemokraterna

30. Samuel Nygren


Moderaterna

19. Kenneth Holmström


Vänsterpartiet

12. Ulf Öhman


Det finns alltså sex stycken från vår kommun som kan tänkas kryssas av er i valet i höst. Vi får se om de här personerna startar en egen kampanj för att synas lite extra för att vinna röster även utanför vår kommungräns.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Den ständiga debatten blev en aritkel

Alla inlägg Politik
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.7107898-dyster-social-statistik

Den ständiga debatt som nu råder i Älvkarleby kommun är om vår svåra situation för många barnfamiljer där de unga far illa. Kommunens IFO (individ och familjeomsorg) har under flera år haft väldigt svårt att hålla budgeten och stora brister kommer fram efter de utredningar som gjorts av bland andra PWC. Den som följer politiken dagligen vet hur tongångarna går mellan majoriteten som ser det här som ett nationellt problem och att ansvaret ligger på den sittande regeringen medan oppositionen tycker att ansvaret skall ligga på kommunen.

Anett Aulin (S), som är utbildnings och omsorgsnämndens ordförande, får utstå en skarp kritik i kommentarsfältet efter att inte anse det här som ett kommunalt problem. Kenneth Holmström (M) däremot, som är kommunens oppositionsråd, anser att han skulle finna svar på de frågetecken som idag kväver vår ekonomi.

Vad säger ni medborgare? Hur löser vi den rådande situationen i vårt samhälle? Vi har en arbetslöshet hos de unga som är grym, en skola som brister i sina resultat och statistiken påvisar att våra barn lider något enormt. Finns det en lösning att vända det här så att rädda så många som möjligt eller räknar vi med att långsamt vända trenden men att tappa ett antal människors liv på vägen fram till godkända resultat?
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Kommunens väl vill ha en folkomröstning

Alla inlägg Politik
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.7111216-vill-rosta-om-vattenkostnader
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.7111225-parti-vill-ha-omrostning-om-vatten

Kommunens väl kämpar just nu för att samla in närmare 700 namn för att anordna en folkomröstning i Älvkarleby kommun om att gå ur Gästrike vatten. Men för att det ska bli verklighet måste de få ihop 300 namn till samt få ett beslut från kommunfullmäktige och det är två stora hinder att komma över. De menar att priset på vattnet har skenat sedan 2008 när vi gick med i Gästrike vatten och att vi skall driva det har i en egen regi istället.

Om ni vill skriva upp er på deras listor gå in på deras hemsida för mer information.

http://www.kommunensval.se/
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Våra representanter i lanstingsvalet

Alla inlägg Politik Valet 2014
http://www.val.se/val/val2014/valsedlar/L/lan/03/valsedlar.html

Vårt fokus på bloggen har hela tiden varit det kommunala valet i höst för Älvkarleby kommun. Men vi skall även inte glömma bort att det finns representanter ifrån vår kommun i lanstingsvalet och även riksdagsvalet. Det finns alltså möjlighet för flera av våra lokala folkvalda att ta några steg uppåt i politiken. Vi radar upp partierna efter varandra och se hur många representanter de har på de respektive valsedlarna samt vilken placering de har på listan. Vi börjar med lanstinget;

Socialdemokraterna

1. Marie Larsson
10. Marie Öberg
11. Lars Skytt
16. Jenny Dahlberg Jönsson


Centerpartiet

5. Kristina Freerks


Folkpartiet

7. Ann-Charlotte Ågren (Finns även med på mellersta (plats 37) och södra (plats 21) valsedeln)


Kristdemokraterna

4. Marianne Nygren


Miljöpartiet

Inga representanter


Moderaterna

7. Eva Sidenkrans
12. Roger Petrini
16. Lena Holmström


Sverigedemokraterna

11. Kurt Thörnblom
17. Clas Pihlström
22. Maj-Britt Jakobsson
38. Sandra Andersson
60. Rolf Sundström
68. Inga Engman


Vänsterpartiet

8. Ulf Öhman
16. Kristina Othén


Det ni kan notera medborgare är att de flesta partierna förutom Miljöpartiet finns representerade i lanstingsvalet. Till och med de som röstar på Folkpartiet har en representant här. Dessutom finns det ett antal röster att slåss om från Kommunens väl som inte finns med i lanstingsvalet. Vart tar ni vägen med er röst här?
Ingen har kommenterat än bli den första!

Två artiklar efter fullmäktige

Alla inlägg Politik
En glädjande detalj som vi glömde att skriva om i vårt inlägg om senaste kommunfullmäktige var att pressen var på plats. Vi har tidigare varit ytterst kritiska till att den tidning som skall bevaka det som sker i Älvkarleby kommun väljer att inte besöka det högsta beslutande organet under supervalåret. Och de bortförklaringar som föll efter kritiken ser vi mest som ett försök att skyla det bristande intresset för politiken.
 
Nu kan vi trots allt se att kritiken från både politiker och sociala medier har kommit fram för nu satt åter en reporter bakom presskylten. Så nu kan de som inte besökte sammanträdet åter läsa på nätet eller i sin papperstidning en kortare sammanfattning av de viktigaste ärendena. Den här gången kom det två mindre artiklar och det är väl nog det eftersom sammanträdet var en besvikelse för oss åhörare. Klicka på länkarna nedan om ni vill läsa om dem eller så kikar ni på vårt inlägg om senaste fullmäktige om ni vill veta varför vi är så besvikna.
 
Miljöpartiet ilsknade till
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.7095047-ilskna-ord-om-demokratikafeet
 
Årsredovisningen skapade debatt
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.7092516-dystra-siffror-skapade-debatt
 
Bloggens inlägg om senaste fullmäktige
http://vadsker.se/2014/may/kommunfullmaktige-294.html
Ingen har kommenterat än bli den första!

Och vinnaren är..

Alla inlägg Tävling
(Trumvirvel)

Roger Petrini ifrån Skutskär som prickade in alla svaren rätt och var närmast på utslagsfrågan. Vi gratulerar dig och kommer att sända ett mycket fint pris hem till dig inom kort.

Till er alla andra som inte vann kan vi bara säga med ett tröstande besked att det här var inte sista tävlingen utan att det kommer komma nya chanser till att vinna fina priser.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Kommunfullmäktige 29/4

Alla inlägg Politik

Kommunfullmäktige 29/4 i Skutskär, kommunhusets sessionssal.

Kvällens betyg: 1 / 5

Det är supervalår men i Älvkarleby kommun så rullar allt på som vanligt utan att man märker det minsta av spänningen av de två kommande valen. Många lyser med sin frånvaro medan några få gör sitt yttersta för att nå fram och försvara sin politik. Det var bara under två punkter som sammanträdets puls ökade och det är för dåligt.

 

Kvällens tre stjärnor:

Hans Wennberg (MP) Som den här gröna kämpen kan behärska orden. Den här kvällen fick vi prov på den mycket stränga Hans som kan krypa fram när missnöjet ska vädras. Under punkten om demokraticafé lyckades han till och med övertyga tre personer från majoriteten att gå emot strömmen i voteringen vilket genererade en återremiss. Men vi saknade den säkra retoriken under det övriga sammanträdet!

** Kenneth Holmström (M) Oppositionsrådet gör sitt jobb som den kritiska röst han skall vara. Han ifrågasätter Socialdemokraterna så att det haglar och gör sitt yttersta för att försvara regeringens politik. Det som vi kan sakna i debatten är just vad oppositionen skulle kunna göra annorlunda i situationen. Där har Kenneth lite kvar innan det blir fullt betyg under ett supervalår.

*** Anett Aulin (S) Medan oppositionsrådet gör sitt yttersta för att hitta ömma punkter hos majoriteten gör Anett sitt absolut bästa för att försvara sitt partis politik. Ingen annan hos majoriteten kan återge allvaret i den situation som råder i Älvkarleby kommun. Det krävs mod och en tro på vad man gör för att år efter år gå upp och förklara inte alltid så roliga årsredovisningar. Hon visar åter igen varför hon har fått förtroendet för den övermäktiga utbildnings och omsorgsnämnden. Väl kämpat Anett!

Kvällens bläckplump 

Ljudet som gav ifrån sig ett vrål från satan själv. Pinsamt dålig standard på de där gamla grejerna som verkligen passerat sitt bäst-före-datum.

Kvällens varför? 


Jag vet inte om vi missade det men den här gången så var det lite otydligt vilka som stod för fikat i pausen. Sådant tycker jag kan presenteras så att alla hör av ordförande.

Kvällens avhopp 

Det var en massa valärenden så vi får se om vi lyckades få med alla. Andreas Norling (V) avsade sig sin ersättarplats i valnämnden där Ulf Öhman (V) går in istället. Samma Norling avsade även sin ersättarplats i kommunstyrelsen där Börje Knapp (V) går in. Seved Wahlström (KV) avsade sin ersättarplats i valnämnden där Lage Karlsson (KV) istället går in. Som notis kan vi säga att Håkan Norgren (S) blivit en ny ersättare i kommunfullmäktige.

Kvällens debatt 
 

Det var inte kvällens debatt som egentligen gav oss den högsta pulsen. Hans Wennbergs (MP) allvarsamma retorik fick till och med Socialdemokraterna att ändra åsikt. Men någon debatt blev det dock inte där utan det var under punkten årsredovisningen som den enda riktiga debatten ägde rum där flera av våra folkvalda gjorde sin röst hörd i talarstolen. Oppositionsrådet gjorde sitt bästa för att framhäva brister hos budgetarbetet medan Socialdemokraterna försvarade sin politik och försökte lägga en skuld på nuvarande regering istället. Vi har hört den här debatten tidigare och den skulle kunna hålla på längre om inte den inskränktes av några som verkade hellre intresserade av att gå hem istället för att delta. 

Kvällens fadäs 


Det blev lite snurrigt under punkterna där ansvarsfrihet skulle delas ut till höger och till vänster. Kommunsekreteraren hade inte alltid koll på den politiska organisationen men tur nog så gjorde de folkvalda det och rättade när det behövdes.

Kvällens parti


Miljöpartiet gjorde sin röst hörd under sin punkt om demokraticafét och Hans Wennberg satte verkligen färg på tillställningen med sin skarpa retorik. I ärendet fanns en punkt där allmänhetens frågestund skulle tas bort under ett år samtidigt som man testade att införa ett demokraticafé. Det här accepterades inte av Miljöpartiet som fick stöd från hela oppositionen när det yrkades på en återremiss. Hans argument var så pass övertygande att tre från majoriteten valde att gå emot strömmen och det blev en majoritetsåterremiss den här gången. När hände det senast i Älvkarleby kommun?

Kvällens fika 


Kaka och smörgås men vi missade faktiskt den här gången vilka som stod och sålde.


Sammanfattning 


Nu får ni ta och vakna till liv för det är faktiskt ett valår. Den som kollade runt bland århörarna kunde skåda flera nya ansikten som valde att besöka kommunfullmäktige under kvällen för att höra på de folkvalda. Många av de som sitter på de ordinarie stolarna är valbara även för fyra år framåt men många av dem gjorde sig inte besväret att delta i debatten. Det måste kännas som en besvikelse om det parti som man skulle kunna tänkas rösta på inte ens gjorde sin röst hörd en enda gång under sammanträdet.

De ljusglimtar som faktiskt fanns var de tre politikerna som jag valt att prisa tidigare i inlägget. De tre visade ett engagemang för sin politik, för sin plats i fullmäktige och för att vi som åhörare ska få möjligheten att delta i debatten. Vi förväntar oss mycket mer av er som ska kämpa i fyra år framåt för era partier. Nästa fullmäktige är den 16:e juni så nu finns det tid för att förbereda sig.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Här var det tyst

Alla inlägg Politik
Ja tänk så tyst det kan bli efter ett kommunfullmäktige men vi har haft svårt att få fram något konstruktivt efter förra sammanträdet. Men vi filar just nu på inlägget så det kommer om några minuter. I övrigt så tycker vi att politikerna i Älvkarleby kommun är tämligen bleka i sina försök att övertyga oss väljare om vart vi skall lägga vår röst. Det finns trots det några få ljusglimtar men överlag så tar våra folkvalda lite lätt på supervalåret. Vi återkommer med det här i vårt inlägg om senaste fullmäktige.
Ingen har kommenterat än bli den första!