Samhällsorientering för nya svenskar

Alla inlägg
http://www.alvkarleby.se/start/utkast%20till%20norra%20upplandkv_id3698.pdf

Älvkarleby kommun erbjuder en kurs för dig mellan 18-64 år, som har en etableringsplan genom Arbetsförmedlingen eller är anhöriginvandrare och folkbokfördes i en svensk kommun första gången efter 2013-05-01.

Kursen handlar bland annat om att komma till Sverige, hur det är att bo här, hur man försörjer sig, vad för rättigheter samt skyldigheter man har och så vidare. Kursen är givetvis kostnadsfri och du kan anmäla dig när som helst. Klicka på länken här ovanför eller maila till Ulrika Andersson som är vår integrationshandläggare i kommunen.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Föreläsning om Alzheimer

Alla inlägg Skutskär

http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1525

Jenny Eriksson bjuder in oss till en gripande föreläsning om Alzheimer. Den 6:e november klockan 18:00 på biblioteket i Skutskär är det som gäller för er som vill komma och lyssna. Så här står det på kommunens hemsida;

"Pappa var 46. Jag var 10. En diagnos. Vadå Alzheimer? Inte kan väl pappa ha Alzheimer? Från 2003- 2009 kämpade hela familjen i ett krig som inte gick att vinna. Jag berättar öppet och ärligt om pappas sjukdom och mina tankar både som barnet då och mina reflektioner idag som ung vuxen.”

Det är många som drabbas när en människa blir sjuk och de flesta känner någon som gått bort i sjukdomen. Ta er tid medborgare för att lyssna på Jenny Erikssons ord om sina självupplevda erfarenheter om Alzheimer.

Ingen har kommenterat än bli den första!

110 årig manskör

Alla inlägg Gårdskär Skutskär Älvkarleby
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.6430433-festkvall-for-110-arig-kor-i-skutskar

Vilken stolthet för kommunen att ha en sådan diger manskör. Det är Skutskärs manskör som firar 110 år men under den här tillställningen fick man god hjälp av sjungande karlar från Älvkarleby-Gårdskärs manskör. En mycket trevlig tillställning var det för dem vi pratat med och vi hoppas att det blir minst 110 år till för kören.

Om ni vill veta lite mer kika länken här nedan;

https://www.sverigeskorforbund.se/uppsala/skutskars-manskor
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Vad tycker ni om hemsidan?

Alla inlägg
https://docs.google.com/forms/d/1p-GLr-pPIvKh8B6OF-b6mR-KTi_hlO6xW3L0xQydnjE/viewform

Just nu finns det en enkät för er medborgare att besvara på kommunens hemsida. I den digitala strategin står det mycket om att förbättra hemsidan och vad för information som skall finnas där. Om ni följer bloggen vet ni hur illa vi anser kommunens hemsida är och att det finns brister på det mesta. Så vi tycker att alla ni som läser bloggen ska också ta er några minuter för att besvara enkäten. Det är ett första steg för att få en bättre hemsida så ta den chansen nu!
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Vad innehåller maten?

Alla inlägg Skutskär
http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1541

Kom och lyssna på Tommy Svenssons föreläsning "bli en kräsen konsument" den 5:e november klockan 18:30 i Rotskärsskolans aula i Skutskär. Vad innehåller maten egentligen? Vad innehåller den mat som vi nu gått över till i jämförelse med den som Sodexo serverade barnen på skolor och förskolor? Tommy Svensson är en flitig föreläsare om ämnet och har skrivit boken "Handbok för den kräsne konsumenten" och om ni vill bli lite mer pålästa över vad han fokuserar på så köp den via länken här nedan.

Köp boken "handbok för den kräsne konsumenten"
http://www.grongava.se/shop/product/60
Ingen har kommenterat än bli den första!

Kommunens väl har svarat

Alla inlägg Politik
http://www.kommunensval.se/uppsala-lan/varfor-kv-avstod-fran-att-rosta

Nu har Kommunens väl svarat på våra frågor varför de avstod under en votering som berörde en motion från Sverigedemokraterna. Och som vi då tolkar det hela är det så att Kommunens väls ledamöter helt enkelt inte tyckte förslaget var helt tokigt och är en fråga som de kommer väcka i samhällsbyggnadsnämnden. Okej så väl men sedan kommer en förklaring som vi inte helt och hållet köper. Att likna det med att få ett stöd från Sverigedemokraterna i en fråga är inte samma sak som att stödja en fråga från Sverigedemokraterna. Att alliansen och Socialdemokraterna fått stöd i flera stora frågor på riksdagsnivå är inte så underligt alls där Sverigedemokraterna har all rätt att välja sida. Men den här gången handlade det om en motion som kom direkt från Kjell Holmgrens parti i Älvkarleby kommun.

Vi ser ingenting ur det här mer än att Kommunens väls väljare om möjligt kan klia sig lite i huvudet över agerandet under senaste sammanträdet. Vi tror absolut inte att Kommunens väl kommer att söka något samarbete med Sverigedemokraterna men det verkar ändå som de öppnar dörren för att stödja dem i sakfrågor. Vad anser de övriga partierna om det här? Skulle man stödja Sverigedemokraterna i en fråga som går i samma linje som deras egna politik?
Läs 4 kommentarer eller kommentera du också!

Sverigedemokraterna + Kommunens väl = ?

Alla inlägg Politik
Tänk att den här händelsen bara flög förbi vårt minne när vi skulle summera senaste kommunfullmäktige. Det kan vara så att vi blev så bedövade av det klena sammanträdet att vi helt och hållet glömde bort. Men nu när en person återberättade händelsen slogs vi direkt av det absurda i det hela. Ni som ej var med under sammanträdet så ska vi försöka berätta vad som skedde.

Under punkten där Sverigedemokraternas motion om ett staket kring lekplatsen bakom Willys i Skutskär skall avslås så går Kjell Holmgren (SD) upp i talarstolen där han kräks galla över alla ledamöter som avslår den här motionen och försöker vinkla det som om att politikerna vill att barnen skall drunkna i Bodaån. Sedan vrålar han från sin stol att det ska bli votering samt att alla ansvariga skall med namn finnas på papper för ni skall minsann kommas ihåg. Under voteringen så är det två stycken som röstar Nej (för motionen) tjugofem stycken som röstade Ja (avslag för motionen) men så var det fyra som valde att avstå. Vad skedde där? De som inte vågade ta ställning i frågan var Annemon Piper, Torbjörn Lövgren, Mona Hansson och Eva Eriksson alla från Kommunens Väl.

Nu ställer vi oss den ivriga frågan, varför gjorde ni så Kommunens Väl? Var det så att de patetiska hoten från Kjell Holmgren (SD) fick er att inte våga ta ställning i frågan eller är det så att ni egentligen ville ställa er på Sverigedemokraternas sida?

Nu tror inte vi att Kommunens Väl kommer ha något samarbete alls överhuvudtaget med Sverigedemokraterna men det var ett mycket märkligt beteende så vi hoppas verkligen att någon kan förklara sig vad som egentligen hände.
Läs 3 kommentarer eller kommentera du också!

En riktig fiskhelg

Alla inlägg Marma Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6424357-orings-trofe-och-gamla-gaddor

Öringstrofén och marmagäddan gick av stapeln under helgen och det har Arbetarbladet uppmärksammats. Fisketraditionerna är starka i vår kommun med lax på kommunvapnet till mils långa köer när det är nejonögon till försäljning. Mycket roligt för bygden och de som sysslar med den ädla hobbyn (livsstil för vissa) fiske.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Artiklar om senaste kommunfullmäktige

Alla inlägg Politik
Det blev en rad kortare artiklar efter förra kommunfullmäktige vilket glädjer oss från bloggen att Arbetarbladet trots allt försöker få ut lite mer politik mellan reklamen i tidningen. Vi samlar ihop dem här nedan om ni vill läsa på lite om vad som skedde under sammanträdet eller så kan ni kika på våra två inlägg där vi betygsatte kvällen.

Ett medborgarförslag som gått genom
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6414156-kan-bli-fler-gruppbostader

Miljöpartiet föder nya framgångar med en motion om demokraticafé
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6414157-utreder-demokratikafe

Sverigedemokraternas motion får utrymme i media
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6419321-inget-staket-runt-lekplats

Bloggens två inlägg om sammanträdet
http://vadsker.se/2013/october/annu-ett-kommunfullmaktige-att-minnas.html

http://vadsker.se/2013/october/kommunfullmaktige-2310.html
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Ingen ska vara hemlös

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6414158-overskottet-ska-motverka-hemloshet
 
Ett rimligt krav bör vara noll hemlösa oavsett vad det finns för problematik. Att vi nu kan räkna in tre till fyra hemlösa på något år så känns utvecklingen helt åt helvete. Det är ett sådant misslyckande från samhällets sida när insatserna inte räcker till för att alla ska kunna ha ett tak över huvudet.
 
Nu kommer Älvkarlebyhus överskott gå till en ny satsning för att finna förebyggande åtgärder redan när första hyran missas. En socionom ska tillsättas i projektet och det känns som en mycket bra åtgärd för att stötta upp IFO från ett till håll. Med den sociala misär som råder i Älvkarleby kommun med bristande skola, ungdomsarbetslöshet och missbruk kommer trycket bara öka på Älvkarlebyhus.  Allt fler kommer ha svårt att ha råd med sin hyra om vi inte vänder flera allvarliga trender. Men vi ser ändå ljust på projektet trots att det är ett resultat av flera års av misslyckanden.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Kommunfullmäktige 23/10

Alla inlägg Politik
Kommunfullmäktige 23/10 i Skutskär, kommunhusets sessionssal.

Kvällens betyg: 1 / 5

Det blev ett avslaget och kort kommunfullmäktige den här gången och det drar ner betyget avsevärt. Om någon var där för första gången efter våra uppmaningar kommer de förmodligen att avstå att besöka sammanträdet vid nästa tillfälle. Det var inte många politiker som gjorde någon som helst reklam för sitt parti eller sitt egna politiska arbete den här gången. Inte ens under delårsrapporten blev det någon diskussion alls mer än att vi som blogg blev uppmärksammade efter några politikers tidigare kommentarer. Vi nämndes inte som namn men under "sociala medier" så gissar vi skarpt på att det är kommentarerna från Anett Aulin (S) som fick Kenneth Holmström (M) att reagera i talarstolen. Tänk att vi på ett eller annat sätt ändå påverkar våra folkvalda så pass. Dock ser vi det som lite synd att Kenneth Holmström (M) inte vill ta diskussionen på de sociala medierna för hans röst saknas på andra forum än kommunfullmäktige. Men avslaget var ordet för kvällen och det som lyste starkast var de två föredragen innan sammanträdet. Det säger en del om kvällen det!
 
Kvällens tre stjärnor:

Ingalill Tegelberg (S)
Kommunalrådet var rak och tydlig den här gången när hon fick ordet under delårsrapporten. Något som hon tidigare haft svårt att vara när hon snurrat iväg sina anföranden i ett luddigt resonemang med tvetydlig humor som tar udden av allvaret. Det var inte många som tog tillfället att ta ton i talarstolen idag och då blev det lätt att framhäva Tegelbergs insats idag. Klart godkänd men har fortfarande mycket att bevisa när man sitter på deen åtråvärda positionen som hon gör.

** Hans Wennberg (MP)
Miljöpartiet föder åter framgångar genom att få ännu en motion bifallen av kommunfullmäktige. Dessutom återkom Hans Wennberg (MP) med en ny motion i samma anda samt en interpellation till utbildnings och omsorgsnämndens ordförande. Det sades inte mycket ikväll men den positiva kritiken och framgångarna duger gott till ett bra betyg.

*** Kenneth Holmström (M)
Att vara den enda politikern från oppositionen som orkade gå upp under punkten delårsrapporten räcker för att få högsta betyg. Ingen annan brydde sig något nämnvärt om vad som skrevs i rapporten utan lät det läggas till handlingarna och arkiveras bort för all framtid. Kenneth Holmström (M) gjorde sitt arbete som frontfigur för oppositionen och försökte få igång en diskussion genom att starkt kritisera utbildnings och omsorgsnämndens ansvarslösa hantering av ekonomin. Bland de trötta var Holmström den piggaste den här gången.

Kvällens bläckplump


Kjell Holmgren (SD)
Tänk att den här personen kommer slå något rekord i att vara otrevlig i talarstolen. Sverigedemokraterna fick avslag på en motion om att anföra ett stängsel kring lekplatsen bakom Willys i Skutskär. Istället för att framföra goda argument ännu en gång valde han istället att mer eller mindre hoppas att olyckan ska vara framme och då ska han kunna säga; "vad var det jag sa". Suck och stön och hjälp mig för att orka lyssna fler gånger på Kjell Holmgrens kräkningar i talarstolen.

Kvällens varför?

Detta ljud varför kan det inte bara fungera som det ska? Trist för den som har en hörselskada för den kan knappast hänga med vad som händer framme i talarstolen. Kan ni ändå inte köpa in någon mick till som fungerar i alla fall? Så fattiga är vi väl ändå inte?

Kvällens avhopp

Seved Wahlman (V) hoppade av från sin plats i Överförmyndarnämnden medan Jenny Dahlberg-Jönsson (S) fick istället ta den ersättarplatsen.

Kvällens debatt

Det blev ingen debatt alls. Inte ens under delårsrapporten blev det någon hetta. Det enda var Kenneth Holmströms (M) kritik mot Anett Aulins (S) kommentarer här på bloggen. Det var enda gången som temperaturen ökade någon decimal.

Kvällens fadäs

Under förra mötet hade Gunilla Styf (S) det lite kämpigt med namnen och inte blev det mycket bättre den här gången heller. Inte någon katastrof alls men dråpligt bland alla ledamöter som råkar ha namn som i det närmaste rimmar med varandra.

Kvällens observation

De möblerar om varje gång och desto värre blir det. Dags att gå tillbaka till den gamla ordningen där åhörare, politiker och press inte behövde sitta benkrok med varandra.

Kvällens parti

Miljöpartiet lär ändå vara de som kunde gå ifrån lyckligast med sitt bifall på sin motion om demokrati café. I brist på andra framgångar hos de andra sovande partierna så väljer vi det minsta partiet som gång efter gång lyckas övertyga kommunstyrelsen och fullmäktige med sina motioner. Bravo!
Kvällens fika

Älvboda friskola erbjöd oss att köpa sockerkaka, kladdkaka och smörgås.

Kvällens motioner och interpellationer

Som vi redan nämnt lämnade Miljöpartiet in en motion om att den allmänpolitiska debatten ska bli en fast punkt på dagordningen samt en interpellation där de ställde en fråga hur Älvkarleby kommun kommer att uppmärksamma den internationella handikappdagen som är den tredje december.

Sammanfattning

Det var en kväll som många av oss kommer att ha svårt och komma ihåg vad som egentligen hände den här kvällen. Politikerna var avslagna, i det närmaste sovande i bänkraderna den här kvällen. Vänsterpartiet, Kommunens Väl och Centerpartiet kunde lika gärna ställt ut en varsin vas med en färgglad blomma istället som representant för de trötta ledamöterna som ivrigt gäspade ikapp. Vi får hoppas att det här var en tillfällig svacka för Älvkarleby kommuns politiska finrum för annars kommer det gapa tomt längs åhörarplatserna i fortsättningen. Gäspa klart nu och kom tillbaka till nästa möte med full kraft istället!
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Ännu ett kommunfullmäktige att minnas

Alla inlägg Politik
Det blev tidig kväller från sammanträdet den här gången och vad kommer vi ta med oss till framtiden då? Ja inte mycket mer än att vi konstaterade delårsrapporten, lämnade in några ärenden och tackade för några svar. Det som var mest intressant var de två föredrag som erbjöds under det inledande sammanträdet från Erik Johan Ljungbergs fond och vår egna skolchef Gunnmari Nordström. Men vi återkommer med ett längre inlägg under morgondagen när allting fallit på plats. En annan sak var att bloggen åter igen hamnade i fokus under ett meningsutbyte mellan två ledamöter, men mer om det i det längre inlägget. Nu tar vi emot lite sömn istället medborgare så vi orkar göra någon nytta för samhället imorgon!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Besök kommunfullmäktige

Alla inlägg Politik
Imorgon är det dags igen för våra folkvalda politiker att entra scenen i kommunfullmäktige. Ni som ofta läser vår blogg och följer den debatt som nu råder tag chansen och besök sammanträdet. Om det känns för tungt med ett helt möte går det bra att besöka första halvlek åtminstone och se vad de erbjuder er medborgare. Det finns även för den som vågar, ställa frågor till politikerna om något som du undrar över eller varför inte ställa dem mot väggen?

Det som gäller är onsdag klockan 18:30 i kommunhusets sessionssal i Skutskär. Om ni besöker sammanträdet så läs på lite också så ni vet vad som kommer komma under mötet.

Kommunfullmäktiges handlingar
http://www.alvkarleby.se/start/kfkallelsehandlingar%20131023_id3695.pdf
Ingen har kommenterat än bli den första!

Tierpsnyheter?

Alla inlägg
När vi på bloggen delade ut en känga åt Gefle Dagblads frånvaro i Älvkarleby kommun så slängde vi ett litet getöga åt Arbetarbladets spalt. Där upptäckte vi nu att de fyller ut tomrummet mellan nyheterna med artiklar från Tierps kommun. Och de är saker som inte ens lämnar något avtryck hos oss. Varför gör de så? Det känns bara rörigt och ännu något som vi kliar oss i huvudet åt.
 
Papperstidningen ligger inför sin sista vila och det börjar bli tydligt att det är panik på redaktionerna. En ny look kanske lockar en extra läsare men att börja ta betalt för tjänster som tidigare varit gratis är känsligt för medborgarna. Det senaste är att vi nu måste betala för att sätta in en dagens ros. Vi säger inget speciellt om det för visst kan man sätta ett pris på en sådan tjänst. Men i debatten så kommenterade en ansvarig på Arbetarbladet att det inte är innehållet som gör att papperstidningen ständigt går bakåt. Förvisso är det en del i den naturliga utvecklingen av digitaliseringen men om du bläddrar genom någon av våra två dagstidningar så räkna hur många sidor som går bort av ren reklam i tidningen. Om andra följer den digitala utvecklingen likt en död fisk må så vara men jag själv nobbar en tidning som till hälften är ett reklamblad. Det är alltid pengarna som styr medborgare och i reklamens plånbok finns dagstidningarnas respirator. 
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Ska inte öringen räddas?

Alla inlägg Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6388985-katastrofsiffror-for-oringen

Ni som hänger med i svängarna så har laxens vara och icke vara blivit en fråga som gått upp hela vägen till regeringen. Det engagerar otroligt många människor, företag och föreningar som gör sitt yttersta för att rädda vårt sigilldjur. Vattenfall har gått med på att ordna en ränna för laxen som bör vara klar om man läser den gamla artikeln i Arbetarbladet.

Men för öringen är verkligheten en helt annan och enligt Älvkarleby sportfiske har fångsten minskat med 80% sedan 1997 vilket i våra öron låter som en enorm försämring. Är det inte dags att dra i nödbromsen ett tag och låta öringen få frodas fritt i några år om det är så att den håller på att utrotas? Men om det är så illa bör nog regeringen även ta tag i den här fisken för att finna lösningar för att få balans i ekosystemet igen. Vad kan det vara som gör att fiskens bestånd har minskat så kraftigt? Vad sker egentligen i våra vatten?


Tidigare inlägg i bloggen
http://vadsker.se/2013/august/odlad-lax-raddas-av-erlandsson.html

Artikel om laxen i Arbetarbladet
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6230044-kanal-ska-radda-laxen-i-fallet
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vem saboterar tågväxlar?

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6394910-saboterad-tagvaxel-fick-tag-ur-spar

Vi kunde nyligen läsa om att ett tåg hade spårat ur inne på Stora Ensos område och nu har polisen misstankar om sabotage eftersom det inte är första gången det sker. Vad är det för idioter som gör sådant? Vi brukar inte lägga fokus på brottsligheten i vår kommun men när det gäller liknande händelser kan vi inte låta bli att yttra vår vrede över dessa dårar. Vi kunde tidigare under året läsa om människor som tyckte det var okej att lägga saker på tågspåret så att tågen spårade ur och nu kan vi åter se ett liknande brott. Vi får hoppas att de här personerna inser vilken idioti det är att ha sönder spåret för tågen för det kan ha förödande konsekvenser. Om någon vet något om det här ta tag i det och kontakta polisen omgående!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Moderaterna bjuder in till möte

Alla inlägg Politik Älvkarleby
http://www.moderat.se/nyhetsartikel/alvkarlebymoderaterna-bjuder-till-informationsmote

Moderaterna i Älvkarleby kommun bjuder in medlemmar och sympatisörer till ett möte på Café Furiren i Älvkarleby den 22:a oktober klockan 19:00. Anledningen till mötet är att de ska prata om de viktiagste frågorna inför valet 2014. De har även bjudit in Lars-Peter Swärdh som är biträdande valledare samt Erica Lejonroos som är partiombudsmannen för Uppsala län i partiet.

Nu var bara medlemmar och sympatisörer välkomna men vi på bloggen hoppas även att de som vill föra en diskussion är välkommen. Så ta chansen medborgare och besök Café Furiren för att möta kommunens moderater.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Inför kommunfullmäktige 23/10

Alla inlägg
http://www.alvkarleby.se/start/kfkallelsehandlingar%20131023_id3695.pdf

Vi har knappt hämtat andan från förra kommunfullmäktige så väntas ett nytt sammanträde nästa vecka den 23:e oktober klockan 18:30. Läs på medborgare inför mötet via länken här ovan och se om ni finner något intressant att ifrågasätta. Ni har väl inte glömt bort möjligheten att ställa frågor direkt på sammanträdet under punkten "allmänhetens frågestund"?
Ingen har kommenterat än bli den första!

Inför kommunfullmäktige 23/10

Alla inlägg Politik
http://www.alvkarleby.se/start/kfkallelsehandlingar%20131023_id3695.pdf

Vi har knappt hämtat andan från förra kommunfullmäktige så väntas ett nytt sammanträde nästa vecka den 23:e oktober klockan 18:30. Läs på medborgare inför mötet via länken här ovan och se om ni finner något intressant att ifrågasätta. Ni har väl inte glömt bort möjligheten att ställa frågor direkt på sammanträdet under punkten "allmänhetens frågestund"?

Vi på bloggen sitter just nu och läser genom handlingarna och återkommer senare med våra synpunkter om det kommande mötet. Vårt tips är att ni lägger stort fokus på delårsrapporten som visar hur kommunens pengar fördelats och dessutom bevisar att vi har stora bekymmer inom flera områden. Som sagt vi återkommer!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Gefle Dagblad skiter i oss

Alla inlägg
Tänk att Gefle Dagblads nyhetschef vägrar ta kontaktmefd oss på bloggen. Vi skrev för någon vecka sedan ett längre mail med en rad frågor om deras vision kring deras Älvkarlebyspalt som nästan helt avstannat. Vi ville dessutom få svar på varför deras stol i kommunfullmäktige alltid står tom. Men vi kommer inte längre än så här med en olustig känsla i magen. Vi kan bara avsluta med att vi anser det rent av uselt agerat av Gefle Dagblad att inte ens ta sig tid för att bemöta sina läsare. Uselt var ordet!
Läs 3 kommentarer eller kommentera du också!

Lyft luren Patrik Österbring!

Alla inlägg Gårdskär
http://gd.se/insandare/1.6373803-annu-inget-svar-

Hur svårt ska det vara att hålla en god kontakt med medborgarna i vår kommun? Det är inte heller vilka som helst som vill ha kontakt utan flera föreningar som samlats för att finna svar på flera frågor kring Stigenbergsbadet i Gårdskär. Österbring uppmärksammades av Arbetarbladet när de engagerade fått nog och vädjande av svar via media. Då lyckades han klämma ur sig att det var beklagligt att de inte fått något svar men ingenting mer. Och ingenting mer har hänt sedan dess heller. Nu går det att läsa en insändare från Tony Persson i Gefle Dagblad där de berättar att kommunen valt att strunta i det här fast att det tidigare har uppmärksammats i media. Hur arrogant kan en tjänsteman bli egentligen? Ska Österbring sätta något rekord i hur illa man behandlar medborgarna i Älvkarleby kommun? Nu får det vara nog och nu fattar du luren för att kontakta de berörda personerna omgående. För just nu känns det bara pinsamt att behöva skriva om detta ännu en gång!

Inga badplatser om Österbring får välja
http://vadsker.se/2013/august/inga-badplatser-om-osterbring-far-valja.html
Läs 4 kommentarer eller kommentera du också!

Bästa skolkommunen genom tiderna

Alla inlägg Skola Statistik & rapporter
Så här har siffrorna sett ut för Älvkarleby kommun sedan 2002. Vi har alltså legat på 89:e plats och sedan har vi halkat snabbt ner 200 platser på rankingen. Ett argument från majoriteten är att skolan har blivit mycket sämre sedan regeringsskiftet och visst om vi snabbt ser på siffrorna så är vi förankrade i botten sedan 2007 och framåt. Men så enkelt tror vi inte att det är eftersom 2004 låg vi på 246:e plats med Socialdemokraterna som styrande parti i landet.

Men oavsett vems fel det är så är vi en av landets sämsta skolor sedan 2002. Om vi drar ett snitt på de 12 åren hamnar vi på 216. Att vi har problem med unga arbetslösa och IFO förblöder är inte så underligt när vi ser siffrorna här nedan. Vi har pratat med Lärarförbundet om att få alla siffror som går att få för att få en större inblick vad det är som fallerar år efter år. Vi återkommer när vi får svar från dem!

2002= 89
2003= 128
2004= 246
2005= 158
2006= 166
2007= 257
2008= 289
2009= 225
2010= 272
2011= 214
2012= 285
2013= 259
Ingen har kommenterat än bli den första!

Är ordet fritt

Alla inlägg Skutskär
http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1535

På onsdag den 16:e oktober klockan 18:00 kan ni besöka Skutskärs bibliotek för att deltaga i samtal om det fria ordet. Vi kopierar in texten från kommunens hemsida;

”Ordet är fritt,
för den som vågar ta det,
du vågade
därför är det ditt!”
Stig Dagerman 1948

Ett samtal om det fria ordet med Anisur Rahman, Bengt Söderhäll, Sagar Bhatta, Zalmai Sadat, Shefa Mohammed och Urban Forsgren  

”Om någon frågar efter mig i Uppsala
och den får veta, att jag är den gästande
poeten där, då svarar jag:    
Anisur Rahman är inte alls poet
han är bara en bild av en fågel i en storm.”            
Anisur Rahman 2011

Biblioteket i Skutskär
Onsdagen 16 oktober 18.00
Arr: Litterturcentrim Uppsala, Kultur i länet, Studiefrämjandet och Älvkarleby kommun

Ingen har kommenterat än bli den första!

Satsa på spontanidrotten

Alla inlägg Sport
http://arbetarbladet.se/torget/1.6377392-satsa-pa-spontanidrott-i-alvkarleby

En anonym insändare berättar om hur viktig spontanidrotten är för de unga och vad det kan generera för gott för samhället i framtiden: Det är goda ord för något som det alltid skall satsas lite mer pengar på för att bygga ett bättre samhälle. Skrivbenten, som vi inte vet vem det är, påstår att förslag har lagts fram till kommunen men vi ställer oss frågande om det påståendet. Har det kommit in något medborgarförslag som vi missat eller är det Anders Edin (FP) som skrivit insändaren? För det är något vi hört ifrån Folkpartiet de senaste gångerna det varit kommunfullmäktige att de slår ett hårt slag för spontanidrotten i Älvkarleby kommun.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Var vaksam bilister

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.6370671-viltstangslet-byts-ut-under-jaktsasongen

Mellan Gävle och Furuvik byter just nu Trafikverket ut viltstängslet mitt i brinnande älgjakten då risken för viltolyckor är som störst. Så det gäller att vara extra vaksam på 76:an för er som åker mellan Gävle och Skutskär. Det är många som reagerat på planeringen men vi hoppas väl att det inte ska leda till några olyckor. Så var fösiktiga nu medborgare om ni skall åka på 76:an.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vågar ni gå ut ikväll?

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6369383-skutskar-hemsoks-i-helgen
 
Glöm inte bort att besöka Haunted Halloween på Sandbankarna i Skutskär ikväll och imorgon. Eller är det så att ni inte törs medborgare? Tag chansen nu och besök det läskigaste arragemanget någonsin! 
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vilken nonchalans!

Alla inlägg Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6365934-ingen-ny-lekplats
 
Medborgarförslaget om att ordna en ny lekplats vid Café Furiren ratas oavkortat av samhällsbyggnadsnämnden. Kommunen äger inte marken utan det är Vattenfall som är markägaren. Problemet är den nonchalans som råder när Tommy Jakobsson (S) förklarar att de inte ens har pratat med Vattenfall om medborgarförslaget. Mycket dåligt att inte ens se över alla möjligheter utan kallt bara säger nej. Vi på bloggen tycker att författaren av förslaget skall närvara på kommande kommunfullmäktige och ge sin syn på hanteringen. 
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Vi klättrar

Alla inlägg Skola
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.6363911-gastrikekommuner-langt-ner-i-skolranking
 
Anett Aulin (S) fick bra med utrymme i Gefle Dagblads artikel om Lärarförbundets ranking om bästs skolkommum 2013. Hon berättar om de satsningar som kommer ge oss bättre resultat i framtiden. Men om vi ser samma resultat år ut och år in varför har man inte bromsat tidigare? Har det inte satsats tidigare? Men nu så äntligen kommer vi se skillnad i rankingen. Vi får bara hoppas medborgare, vi får hoppas! 
Ingen har kommenterat än bli den första!

Nya åtgärdspaket för kommun

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6361593-atgarder-mot-jatteunderskottet

Nu har vår egna Utbildnings och omsorgsnämnd tillsammans med kommunstyrelsen kommit fram till nya åtgärder för att minska nämndens enorma underskott. Det är flera avgående tjänster som kommunen väljer att inte tillsätta någon ny personal. Bland annat drabbas sjukgymnasterna hårt den här gången. Vi får hoppas att inte belastningen blir på tok för hög för de som jobbar kvar i kommunen nu när det hela tiden minskas med personal för att vi ska försöka fila till siffrorna lite. Men på frågan om de tror att problemen skall lösas tror ordförande Anett Aulin (S) att det inte är av någon betydande summa som kommer ge verkan på underskottet. Varför gör man det då?

Nu inväntas konsultföretaget PWCs resultat av deras senaste granskning av kommunen för att finna nya sätt att effektivisera ekonomin. Vad tror ni att det kommer komma för lösningar? Inte något som vi kopierar ifrån Gävle kommun åtminstone som just nu drunknar i sitt underskott.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Haunted Halloween 2013

Alla inlägg Skutskär
http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1511

För tredje året i rad arrangeras "Haunted Halloween" nere vid Sandbankarna i Skutskär. En succé som bara växer enligt dem som besökte förra året och de som arrangerar. I Norra Uppland finns det en kortare intervju med Linda Hallgren där hon förklarar vad årets story blir för något. Det vi får reda på är att det heter Spöktåget i år och förväntas bli större och läskigare än förra året.

Det som gäller är en åldersgräns på 15 år fast om man är yngre går man nog in på egen risk. Gravida och personer med hjärtproblem bör ej besöka arragemanget. Alltså den 11:e och 12:e oktober mellan 19:30-24:00 går det, om ni vågar, besöka årets läskigaste upplevelse på Sandbankarna i Skutskär. Det kostar 100 kronor samt att Tre små rum kommer finnas på plats för servering av soppa och grillat.

Om ni vill ha mer information besök deras hemsida här nedan på länken eller sök reda på dem på Facebook.

http://www.hauntedhalloween.se/
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vem klottrar och bloggar?

Alla inlägg Marma

Vi var i Gävle för ett par dagar sedan och kom förbi en busshållplats där det stod så här på plattorna.


Nu har vi sett de här orden "Google kära Marma och Gävle" på flera platser i vår kommun. Vad vi vet finns det sprayat på två platser i Skutskär men kan finnas på fler platser ändå. Vad är det här för något? Det måste vara något vi helt missat för om man gör som klottret säger så kommer man till en blogg som ni kan kolla på här.

http://aaaarrrgghh.blogspot.se/2013/06/kara-marma-och-gavle.html

Svenskan i bloggen är bristfällig men det går att förstå vad som hänt. En person har kommit till Sverige och haft sin hund med sig men myndigheterna har sagt ifrån av någon anledning och avlivat hunden. Nu har personen valt att skriva ut sin vrede i en blogg men är det samma person som valt att klottra överallt också? Snurrigt och vad jag kan minnas har det inte skrivits något om det här i tidningen heller. Någon som vet något om det här? Det gör en mycket nyfiken i alla fall vad som egentligen har hänt här!
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Älvkarleby och Tierp bland de sämsta

Alla inlägg Skola Statistik & rapporter
http://arbetarbladet.se/nyheter/sandviken/1.6361396-skolor-i-gastrikland-langt-ner-pa-skolrankingen

Arbetarbladet har gjort en liten artikel om Lärarförbundets rankning bästa skolkommun 2013. Vi i Älvkarleby hamnade på 259:e plats medan Tierp ligger fast på sin 270:e plats. De har även tagit ut de övriga kommuner som är aktuella för Arbetarbladet och det är inte många av dem som direkt kan skryta med sina skolor tyvärr. Kika gärna på vårt inlägg  där vi har tagit fram alla siffror från 2012 och jämfört dem med årets resultat.

Tidigare inlägg i bloggen
http://vadsker.se/2013/october/sveriges-basta-skolkommun-2013.html
Ingen har kommenterat än bli den första!

Sveriges bästa skolkommun 2013

Alla inlägg Skola Statistik & rapporter

http://www.lararforbundet.se/web/ws.nsf/bilagor/CAD93DDC4B5BADFEC1257BFF001B7F8C/$FILE/BSK_hela_listan_2013.pdf

Vi gratulerar Piteå kommun som blev 2013 års bästa skolkommun. Vi däremot kan bara hurra lite försiktigt eftersom vi lämnade absoluta botten och klättrade upp på en 259:e plats av totalt 290 kommuner. Men frågan är vad för satsningar som givit frukt för den här förbättringen i rankningen. Vi lägger upp alla siffror och jämför dem med förra årets så blir det tydligare på vilka punkter vi blivit bättre på. Siffran i parantesen är förra årets resultat på varje område.

Rankning: 259 (285) +26
Resurser: 185 (179) -6
Utbildade lärare: 18 (19)  +1
Lärartäthet: 147 (235) +88
Friska lärare: 213 (242) +95
Lön: 207 (270) +63
Avtalspart: 96 (101) +5
Andel förskola: 23 (88)  +65
Meritvärde år 9: 288 (288) +0
Meritvärde Salsa: 285 (283) -2
Andel G: 288 (283) -5
Andel G Salsa: 284 (279) -5
Gymnasie inom 4 år: 201 (274) +73
Högskolebehörighet: 229 (260) +31
Övergång högskola: 249 (249) +0

Vi har fetmarkerat det vi anser fortfarande är det mest relevanta för Älvkarleby kommun att titta på. Om vi ser över hela rankningen så har lärarna fått det mycket bättre i vår kommun medans eleverna fortfarande ligger på samma usla nivå om inte än sämre än 2012. Att hamna bland de tio sämsta kommunerna i landet på fyra områden svider i ögonen. Alla satsningar som skolchefer, rektorer och lärare slagit ett slag för har inte givit några direkta resultat under 2013. Men lärarna är åtminstone friskare och har mer i plånboken än 2012. När ska vi fokusera på våra elever Älvkarleby kommun?

Ingen har kommenterat än bli den första!

Hellre tomma stolar än idioter i partiet

Alla inlägg
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17620698.ab
 
Hela 54 politiker har blivit uteslutna ur Sverigedemokraterna under den här mandatperioden. I de övriga partierna har bara fyra sammanlagt uteslutits så SD har verkligen bekymmer i partiet.
 
Hellre tomma stolar än idioter säger en sverigedemokrat men i Älvkarleby kommun är det snarare tvärtom. Kjell Holmgren (SD) bör vara nästa person som får ett brev hem från partistyrelsen om uteslutning om det sköttes korrekt i partiet. Om nu Sverigedemokraterna inte tycker Kjell Holmgren är extrem nog för uteslutning så kanske de ska frågs honom vad som hände med deras succéman på förra listan, Kurt Törnblom. Enligt starka källor så rörde det sig interna strider som gjorde att Törnblom aldrig dök upp på mötena. Anledningen till striderna ska handla om att Törnblom kryssade sig förbi Holmgren i valet 2010 och det blev för mycket helt enkelt. Törnblom fick mer än 70 röster vilket puttade ner Holmgren på en ersättarplats istället vilket han inte accepterade. 
Om Sverigedemokraterna är rädd om sitt rykte och parti så bör de fundera varför de tappar ett så starkt namn på listan. Om det beror på samma ruttna omdöme vi allt för ofta får se i kommunfullmäktige är det nog dags att agera. Kandiderar samma personer till valet 2014 så saknar partiet någon som helst trovärdighet och glatt godkänner den respektlösa ruttnad som Sverigedemokraterna i Älvkarleby kommun idag representerar.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Grannkommunen har hål i plånboken

Alla inlägg
http://gd.se/nyheter/gavle/1.6360220-chocken-83-miljoner-back
 
Det är inte bara i Älvkarleby kommun som nämnderna förväntas visa upp ett negativt resultat vid årsskiftet. Gävle kommuns prognos ligger på hela 83 miljoner back under 2013. Fem nämnder visar upp ett minus och allra värst är deras omsorgsnämnd. Notera det Älvkarleby kommun som hävdar att det är sociala som alltid är boven i dramat. 
 
Vad är det då som gör att kommunerna förblöder så enorma fantasisummor? Har de tappat greppet som situationen eller har kommunerna för lite pengar att röra sig med? 
Ingen har kommenterat än bli den första!

Dagens ris till vägförening

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/torget/dagensris/1.6346193-till-vagforeningen-
 
En vägförening i Skutskär får kritik av en boende i Kyrkbyn som tycker att vägarna är i ett uselt skick. Och om sanningen ska fram så är vägarna under all kritik vilket medför fara för alla trafikanter. Att sedan styrelseledamöter morrar ifrån för att artikelns är anonym känns som slöseri på energi. Lägg det på att finna nya lösningar för att vägen skall bli bättre. Och om det innebär en höjning så höj för tusan!
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Enorm potatis

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6355992-jattepotatis-i-blomlandet
 
Titta på bilderna i artikeln medborgare för det var mig en enorm potatis. Frågan som alla nu ställer sig är vad Bengt Eriksson gödslar med för något egentligen? Tillväxthormoner, anabola eller dinosauriedynga? Vi får hoppas att potatisen kom till nytta i en gratäng eller något liknande.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vi har funnit ett frågetecken

Alla inlägg
Vi fann en sak idag som vi måste undersöka närmare. En notering har återkommit på flera olika platser så nu måste vi bara reagera. Vi vågar inte säga något om det än när vi inte vet vad det rör sig om. Men vår nyfikenhet har de åtminstone fångat in med våld! Vi återkommer vi lovar! 
Ingen har kommenterat än bli den första!

Nejonögon skapar kö

Alla inlägg Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6343274-slingriga-delikatesser

Tänk att den lilla asätande fisken kan skapa en sådan uppståndelse. Enligt artikeln i Arbetarbladet så stod folk och köade en timme innan de öppnade för försäljning. Men alla möjligheter för att föra samman medborgarna är bra enligt oss på bloggen och det här har varit en del av vårt 150-års jubileum och nejonögonfisket har varit en succé så här långt. Så pass bra att det kanske kommer fler möjligheter för er som missade att följa med senast. Den som lever får se!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Kom till Hörselskadades dag

Alla inlägg Skutskär

http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1523

Kom och berika dig med allt som kan beröra den hörselskadade. Så här står det på kommunens hemsida;

Hörselskadades Dag 2013

Alla är välkomna till vår Hörseldag på Biblioteket i Skutskär. torsdag den 10 oktober kl 14 – 18.

Audionom och tekniker från Avesina Hörsel samt Audionom från Hörcentralens audionommottagning i Tierp finns på plats och kommer att svara på frågor och visa hörseltekniska hjälpmedel.
Avesina Hörsel kommer även att utföra hörselprov.

Föredrag om hörsel och hörselnedsättning samt hjälpmedel till telefon, TV m.m. kommer att hållas klockan 15.00 och 17.00.

Kom, se och hör!

Föreningen bjuder på förfriskning.
Batteriförsäljning.
Arrangör: Hörselskadades förening i Skutskär

Men när vi går in och kikar på HRFs hemsida så ser vi att det riktiga datumet är den 19:e oktober då hörselskadades dag firas. Och dessutom har de fokus under en hel vecka mellan 14:e och 20:e oktober som kallas hörselveckan. Gå in på deras hemsida här nedan om ni vill veta lite mera om riksförbundet. Men vad det gäller datumet så är det säkert så att vår lokala förening har valt att ha det mitt i veckan istället för en lördag. Så tag chansen medborgare och besök biblioteket i Skutskär den 10:e oktober mellan 14-18.

HRFs hemsida
http://www.hrf.se/

Hörselskadades förening i Skutskär
http://www.hrf.se/forening/skutskar

Ingen har kommenterat än bli den första!

Dagens ris - Vad har hänt här?

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/torget/dagensris/1.6348333-till-alvkarleby-kommun-

Vad är det som har hänt här? Enligt den som skriver har den fått betala 250 kronor för att få sin extrarullator hämtat av kommunen. Det låter otroligt om nu kommunen tar betalt för att hämta in sina rullatorer. Vad är det för logik? Behåll den för 300 kronor eller så tar vi den och du får ändå betala 250 kronor? Nej det är något som inte stämmer här. Någon som kan sträcka ut frågetecknet?

Information om beslutet

http://www.alvkarleby.se/nyheter/nyheter_detalj.asp?nyhetsid=180&mode=old
Ingen har kommenterat än bli den första!

En ny look, säljer det?

Alla inlägg

Ni som läser papperstidningarna eller besöker deras hemsidor märker att Gefle Dagblad och Arbetarbladet har bytt utseende under den senaste veckan. GDs tidning har en ny look medan Arbetarbladet har gått från blått till rött. Stora förändringar för den döende papperstidningen det där. Men säljer det verkligen? För människor av regel brukar reagera negativt på förändringar. Vad tycker ni?
Ingen har kommenterat än bli den första!

Idrottsfritids på Boda!

Alla inlägg Skola Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6336112--roligt-att-pojkarna-provar-

Bodaskolans fritids är åter i tidningen med sina intressanta satsningar och pedagogiska utmaningar för barnen. Under terminen kommer idrottsfritids erbjuda möjligheten för eleverna att testa på fyra olika sporter vid flera tillfällen.
Det är ett ytterst intressant samarbete mellan sju föreningar och Bodaskolan som vi inte är sena med att hylla från bloggens sida. Bodaskolans fritids har som sagt tidigare utmärkt sig på ett positivt sätt för deras kreativa verksamhet och den verkar fortfarande utvecklas. Det tyder på att det arbetar några riktigt duktiga pedagoger på plats som förstår att en fritidsverksamhet inte bara behöver betyda förvarning före och efter skoldagen. Undrar just hur de andra fritidsverksamheterna fungerar och om de också blomstrar med idéer precis som Bodas? Det vore ju något för rektorerna att anamma om det är så att deras verksamhet inte liknar dem som Boda bedriver. Fortsätt så här så kanske det ger ett positivt resultat i framtiden!
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Caroline Lidberg på biblioteket

Alla inlägg Skutskär
http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1534

Under morgondagen finns möjligheten att gå och lyssna på Caroline Lidbergs föreläsning "Att stödja barns och ungas läsinlärning." Så här står det på kommunens hemsida;

Caroline Liberg professor i utbildningsvetenskap med inriktning mot läs- och lärprocesser. Berättar och samtalar om att stödja barns och ungas läsinlärning, hemma och i förskolan och skolan.

Caroline är författare och medförfattare till många böcker om barns läsinlärning.

Passande nu när landets bästa skolkommuner utses av Lärarförbundet. Så det som gäller är måndag, klockan 18:30 på Skutskärs bibliotek.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Minns ni Hyttön? Nu säljs den!

Alla inlägg Älvkarleö
http://www.blocket.se/uppsala/Hytton_2__Alvkarleby_49788148.htm?ca=5&w=

Vi fick ett tips från en av våra läsare att Hyttön nu finns på Blocket. Visst känns det bittert medborgare att se en sådan bra verksamhet som vad vi förstått lades ner av för stort tryck. Det fanns inte personal och bemanning för att bedriva verksamhet för alla som var intresserade. Under samma år som den lades ner så stod det otroligt positiva ord om vår naturskola.
Så här står det i årsredovisningen 2012; "Sommarens dagläger vid Hyttö naturskola var uppskattat av de 22 deltagande barnen. Lägret erbjöd aktiviteter såsom paddling, bad, grillning och kojbyggen med mera."

Sedan om vi bläddrar bakåt till årsredovisningen från 2009 så står det så här; "Verksamheten vid kommunens Naturskola, Hyttön, finns tillgänglig för alla förskolor och skolor i kommunen. Naturskolan bidrar till ökat intresse för friluftsliv som främjar folkhälsan.

2008 så kallades Naturskolan för en satsning av majoriteten, "Vi kan slå fast att alla satsningar som är gjorda såsom TekNO, NTA, Robolab och Naturskolan har bidragit till att elevernas intresse, begreppsbildning och användning av naturvetenskapliga termer har förbättrats främst i de lägre årskurserna. Vi ser en viss ökning av intresset för teknikämnet på högstadiet. Antalet som inför höstterminen 2009 sökt Teknik och Naturvetenskapliga programmen på gymnasiet har ökat."

2007 skrev de så här; "Viktiga komplement till den traditionella undervisningen är Kulturskolan, dans och dramaverksamheten arbetar för att utveckla kroppsmedvetenheten, stärka det egna jaget samt ge social träning. Hyttö naturskolas utomhuspedagogiska inriktning är ett annat viktigt komplement."

Men det här var för länge sedan och vinden har vänt för Socialdemokraterna plus Vänsterpartiet. Dock så är det märkligt att de kan slå sig på bröstet för en verksamhet som man samma år väljer att lägga på is och sälja den perfekta Hyttön på Blocket.

För er som vill kika på årsredovisningarna så klicka på länken här nedan;
http://www.alvkarleby.se/kommun/arsredovisning.asp
Ingen har kommenterat än bli den första!

Kampsporten ökar i kommunen

Alla inlägg Skutskär Sport
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6341138-disciplin-adrenalin

Ett 40 tal av våra unga går två gånger i veckan till kampsportsrymmet i Rotskärsskolan för att utöva judo. Älvkarleby judoklubb är en av de färskaste klubbarna i kommunen men har snabbt växt till sig till en riktigt intressant verksamhet. Många som aldrig tidigare sysslat med en idrott har nu en god sysselsättning utanför skolans värld. Vi får hoppas att utvecklingen fortsätter lika väl även i framtiden för den nya sportklubben. Ni som vill veta mera om klubben kan kika på Facebook efter Skutskärs kampsortsklubb.
Läs 4 kommentarer eller kommentera du också!

Månadens politiker - september

Alla inlägg Månadens politiker

Äntligen så var hösten här och det betyder att politikerna har vaknat ur sina dvalor. Och som vi vaknade den här gången när en av kommunens mest rutinerade politiker visade att det minsann finns engagemang kvar i kroppen fast man egentligen tagit några steg tillbaka. Som oftast präglas vårt beslut i vad som skedde under gångna kommunfullmäktige. Det blir en självklar höjdpunkt under månaden när vi allt för sällan ser våra politiker agera i det offentliga.

Under kommunfullmäktige fanns det en politiker som verkligen visade vart skåpet skulle stå i sessionsalen. När politiker efter politiker svamlade bort sina anföranden under den allmänpolitiska debatten gick den här personen upp en enda gång och det räckte mer än väl. Det var att sätta ner foten, slå näven i bordet och som sagt placera skåpet i ett enda svep. Det spreds en glädje i kroppen när en som man mer eller mindre trott lagt sin politiska karriär på hyllan går upp och visar att det inte finns något bäst-före-datum på viljan till förändring. Det är dessutom en enorm styrka att kunna sträcka ut handen till de andra partierna och vädja om samarbete under de svåra tider som nu råder.

Med de här orden vet ni nog redan nu vem som får månadens utnämning, Lars Skytt (S). Ni som hänger med vet att Lars fick priset även under augustimånad men med en helt annan innebörd än den som vi skriver ut idag. Det glädjer oss något enormt att han visade alla andra hur det ska gå till i en talarstol och det han sa var ord av vikt och tyngd. Tack Lars Skytt för ditt anförande under senaste kommunfullmäktige för det kommer vi ta med oss så länge vi orkar tänka!

Januari - Inga-Lil Tegelberg (S)

Februari - Roger Petrini (M)


Mars - Roger Petrini (M)


April - Anett Aulin (S)

Maj – Bengt Ahlquist (KV)

Juni - Anders Edin (FP)


Juli - Inga-Lil Tegelberg (S)

Augusti - Lars Skytt (S)

September - Lars Skytt (S)

Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Öppet hus i kommunhuset

Alla inlägg
http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1533
 
Kom och besök kommunhuset i Skutskär imorgon mellan 13-19 så finns det fika, föredrag och lite rundtur i byggnaden. Bo Kullman kommer prata om kommunens ekonomi medan Gunilla Styf (S) ska prata om demokrati. Det kan vara ett intressant tillfälle för er medborgare att till exempel fråga om vart dina skattepengar egentligen tar vägen, varför kommunen inte håller sin budget eller hurcden demokratiska gången är i Älvkarkeby kommun.
 
Alltså 2 oktober klockan 13.00 till 19.00 är det som gäller! 
Ingen har kommenterat än bli den första!

Gröna bilar

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6330329-m-c-vill-se-elbilar-i-alvkarleby
 
Moderaterna och centerpartiet lämnade in en gemensam motion om elbilar i kommunen under senaste kommunfullmäktige.  De vill även att kommunen utreder om det går att sätta upp uppladdningsställen. Det vore ju en fördel för motionens slagkraft för går det inte ladda elbilarna så kommer det inte att passera några genom vår kommun. 
 
Intressant motion med tanke på att vi skrev om just elbilar för ett tag sedan i bloggen. Då var vi utanför skalan helt och hade inte något intresse att delta i enkäterna. Får se hur majoriteten förhåller sig till det här. Kan de blunda för kostnaderna och se vinsten i att minska utsläppen? 
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!