Vilken vecka medborgare!

Alla inlägg
Tänk att det blev söndag igen medborgare! Och vilken vecka det blev ändå med kommunfullmäktige som högsta punkt. Dessutom håller september på att rinna ut i sanden och hösten börjar nu att spänna musklerna på riktigt. Luften är kylig på morgonen vilket gör att löven inte längre orkar hålla sig kvar på grenen. Sorgligt att en sådan underbar sommar måste ta slut. Vi får hoppas att höst och kommande vinter blir skonsam mot oss och att vi har samlat ihop tillräckligt med ork för att ta oss genom några mörka månader.

Eftersom månaden snart är slut kommer vi att utse månadens politiker. Vilken kommer lyckas titulera sig som septembers politiker tror ni? Det finns fortfarande en dag kvar för att påverka vårt beslut men som tidigare kommer kommunfullmäktige att vara det som avgör detta.

Nej ta tag i sömnen nu medborgare så hörs vi imorgon istället när sista september skall avklaras.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Bästa skolkommun 2013

Alla inlägg Statistik & rapporter
http://www.lararforbundet.se/web/ws.nsf/documents/005310B7?OpenDocument

Den 9:e oktober så går det att följa lärarförbundets priscermoni live via deras webb-tv. Ni som hänger med i svängarna vet att Älvkarleby kommun placerade sig på 285:e plats av 290 möjliga under 2012. Det går nästan inte att gå åt något annat håll än uppåt i årets rankning. Sjunker vi åter så når vi botten vilket om något bör vara sista slaget i ansiktet innan vi ger upp. Men nu ska vi inte ta ut någon förlust i förskott utan hoppas på ett positivt resultat den här gången!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Cecilia Löf uppmärksammas i GD

Alla inlägg Skutskär
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.6316809-cecilias-forsta-utstallning

Gefle Dagblad har noterat att Cecilia Löf just nu ställer ut några av sina verk på Skutskär bibliotek. Fram till den 12:e oktober går det att besöka utställningen så tag chansen nu och se något unikt med en säregen humor. Även vi i bloggen hoppas att få komma i kontakt med Cecilia men det återstår och se om hon nappar på vår idé.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vem köper fiskecampen?

Alla inlägg Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6317486-fiskecamp-till-forsaljning
Just nu är framtiden osäker för vår fiskecamp i Älvkarleby. De som tidigare drivit det väljer att gå vidare för de anser att kommunens prislapp är för saftig. Då står just nu Älvkarleby kommun med en tom camping trots att säsongen måste varit den mäktigaste på flera år. Vem kan tänkas köpa campingen nu då? Är du intresserad medborgare?
Ingen har kommenterat än bli den första!

Ni kan pusta ut för en stund

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6320365-skutskar-slipper-varslen

Det har blivit Fors och Skoghall som tagit den stora smällen i Stora Ensos nedskäringar. Däremot verkar Skutskärs fabrik klara sig undan bödelns yxa den här gången fast ingenting är ristat i sten ännu. Men för tillfället kan ni pusta ut som arbetar på fabriken. Men för hur länge? Känslan är tyvärr fortfarande darrig för vårt kära pappersbruk.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Knapphändig rapportering!

Alla inlägg Politik
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6320371-fp-vill-ha-asfalterad-vag
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6318279-kommunfullmaktige-pa-natet

Det blev en kort artikel om Miljöpartiets motion som fick bifall under senaste kommunfullmäktige och en notis om Folkpartiets motion om asfalt mellan Långsand och Gårdskär. Var verkligen det enda som Erik Jerdén fick med sig hem för att publicera i Arbetarbladet? Än mer pinsamt blir det när notisen om Folkpartiet är en kopia på förra notisen som redan publicerades 16:e augusti. Fast vad vet jag nyheter kanske går att återvinna i papperstidningens kris.

Tidigare notis 16/8
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/alvkarleby/1.6180454-fp-vill-asfaltera-vag

Det har pratats om Gefle Dagblads tomma stol i kommunfullmäktige men tyvärr har Älvkarleby kommun saknat en intresserad och duktig reporter i flera år nu. Det måste finnas förståelse och engagemang från en politisk reporter vilket det är ytterst tydligt i dagsläget att det inte finns någon över för oss. Då blir det inte bättre än en mindre artikel och en upprepad notis. Trist så det stör sig medborgare!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Kommunfullmäktige 25/9

Alla inlägg Politik
Kommunfullmäktige 25/9 i Skutskär, kommunhusets sessionssal.

Kvällens betyg: 3 / 5

Politikerna har under hela sommaren samlat nya krafter för att bemästra debattens alla konster. För hur vi än vänder på det så gick all energi till den allmänpolitiska debatten och efter fikat gick luften lite ur sessionssalen. Efter ett kortare anförande av kommunarkitekt Sofie Åberg så studsade punkterna förbi utan att någon riktigt orkade göra sin röst hörd. Inte för att debatten var så värst tung men ändå innehöll den en hel del att tänka på inför 2014. Vi har pratat tillräckligt om debatten i det tidigare inlägget i bloggen och lämnar den så länge. Men som Hans Wennberg (MP) uttryckte sig; "äntligen, äntligen, äntligen" så känner vi precis likadant över att hösten är här och att det innebär flera spännande kommunfullmäktige att se fram emot innan det blir jul.
 
Kvällens tre stjärnor:

Kenneth Holmström (M)
Oppositionsrådet gjorde vad han skulle under den allmänpolitiska debatten. Han sparkade vilt och brett på majoritetens alla (enligt oppositionen) fel som de gjort de senaste åren. Lite mera anonym under det övriga punkterna på dagordningen men gjorde ett tydligt nerstamp mot rasisternas galla.

** Hans Wennberg (MP)
Använder orden som ingen annan politiker klarar av. Tänker gärna en extra sekund innan han talar och försvinner sällan ut i svammel som många andra gör när de spontant försöker argumentera. Miljöpartisterna i bänkraderna lär mysa förträffligt över Wennbergs övertygande retorik och det är få som får salen att aktsamt lyssna på vad som skall sägas.

*** Lars Skytt (S)
Det behöver inte vara den som varit mest aktiv under hela sammanträdet som får högsta betyg. Det kan räcka med att säga precis rätt saker vid rätt tillfälle och det gjorde Lars Skytt under gårdagen. Bland snurriga centerpartister och diffusa socialdemokrater gick Skytt upp i talarstolen och läste lusen av oss allihopa. Så argumenterar en riktig politiker och det var länge sedan det fanns en anledning till att aplådera för något i sessionssalen. Lars Skytt visade vart skåpet skall stå och oj vad vi rös av hans framförande!

Kvällens bläckplump

Kjell Holmgren (SD)
Föga förvånande va? Men vi kan inte släppa att Sverigedemokraterna inte tar tag i sina representanter i Älvkarleby kommun. Paret Holmgren som har sina rötter i det tveksamma Framstegspartiet slåss som om vi vore angripna både av mörka, ljusa och röda människor. Men priset tar ändå Holmgren som åter igen verbalt hotar andra ledamöter att de ska passa sig i talarstolen. Vad är det för jävla sätt egentligen? Kjell Holmgren är en illa skriven parodi på den stereotypiska sverigedemokraten som media så ofta använder. Så långt ifrån verkligheten och så nära rasismen det bara går att komma. Ilska och vrede är det enda som går att urskilja de spyor som kommer ur Holmgrens mun. Att vi ska behöva låta de ta plats och tid i kommunfullmäktige är beklämmande istället för att lägga fokus på verkliga problem i samhället.

Kvällens varför?

Åter igen så fungerar inte ljudet som det ska i salen. Skulle det vara alldeles för mycket att kräva från till exempel kommunsekreteraren går en halvtimme innan mötet börjar och checkar om ljud, mickar och övrigt tekniskt fungerar felfritt? Då slipper vi som vill se sammanträdet vänta 10-15 minuter extra på att halva salen ska försöka vrida upp ljudet.

Kvällens avhopp

Kommunens väl tappade Torbjörn Löfgren och Kristina Pethman i valnämnden. Och de ersätts nu av Mona Hansson och Seved Wahlström.

Kvällens debatt

Se förra inlägget;
http://vadsker.se/2013/september/allmanpolitisk-debatt-betyg-och-omdomen.html

Kvällens fadäs

Ibland är det inte lätt att få alla namn på rätt plats och parti. Kjell Holmgren, Kenneth Holmgren, Kenneth Holmström kan lätt bli Kjell Holmström om man pratar före hjärnan tänkt klart. Inte någon katastrof Gunilla Styf (S) för det är inte ditt fel att var och varannan ledamot har snarlika namn.

Kvällens observation

Den 25:e september gjorde Walle Madebrink (FP) debut som beslutande politiker i kommunfullmäktige. Vår pigge 88 åring har sedan han blev ersättare haft full närvaro. Det är något att slå en kullerbytta över det!

Kvällens parti

Ytterst svårt att utse ett parti som var starkare än något annat den här kvällen. Sverigedemokraterna höll låda genom hela sammanträdet men knappast några pluspoäng kan delas ut när man knappt vet vad man håller på med. Så vi säger alla de demokratiska partierna som tycker att solidaritet är något viktigt att slåss för även i framtiden!

Kvällens fika

Älvkarleby ridklubb bjöd på marängtårta, kaffe och läsk.

Kvällens motioner och interpellationer

Miljöpartiet lämnade in en motion där de ville att kommunalrådet, oppositionsrådet och kommunchefen närvarar på Gävle samt Tierps kommunfullmäktigesammanträden. Den var inte med i handlingarna men det var Folkpartiets motioner om fristad för författare, asfaltering mellan Långsand och Gårdskär och deras interpellation om tillgänglighet vid kommunens badplatser. Dessutom fanns ett omskrivet medborgarförslag från Barbro Carlsson med i handlingarna som åter handlar om villatomterna på Sand i Älvkarleby.

Sammanfattning

Det var mycket trevligt att återinföra den allmänpolitiska debatten till kommunfullmäktige. Det kändes som temperaturen ökade några grader i salen som förövrigt brukar göra att ledamöterna har ytterkläderna kvar på kroppen. Resterande sammanträdet fick lida av den energirika inledningen och förmodligen gick luften ur oss alla efter Sofie Åbergs anförande.

Men att känna lite nerv i politiken var välkommet och det gav lite försmak inför 2014 då det blir val i Sverige. Så mitt råd till er medborgare som läser det här, besök kommunfullmäktige för nu finns möjligheten att lyssna på deras hjärtefrågor, möjligheten att ställa frågor direkt till politikerna och att påverka med välskrivna medborgarförslag. Nästa kommunfullmäktige är den 23:e oktober och vi längtar redan!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Allmänpolitisk debatt - betyg och omdömen

Alla inlägg Politik
Då är man åter hemma efter ett kortare kommunfullmäktige än vanligt men välkryddat med en allmänpolitisk debatt istället. För första gången sedan förra mandatperioden fick politikerna möjligheten att fritt slå ett slag för sin politik som om möjligt kan överskuggas av andra frågor som får ett stort utrymme under sammanträdet.

Vi försöker gå genom vad partierna fick fram, vad som var positivt och även framhäva det som vi kunde levt utan att få höra. Vi tar dem parti för parti först och sedan plockar vi fram tre bra och tre dåliga framföranden.

Socialdemokraterna
Ingalill Tegelberg började den allmänpolitiska debatten med att ta åt sig lite av äran från lärarnas hårda arbete uti skolorna. Sedan lade hon fram det sedvanliga att vi ska göra saker bra och en del grejer bättre. Hon hann även med att lägga skulden på kommunens svåra situation på alliansens politik.

Vänsterpartiet
Sigrid Bergström gick upp och fortsatte på samma väg som Socialdemokraterna att alliansens politik har gjort Sverige till ett ojämställt samhälle. Hon nämnde registreringen av romer och att rasismen flödar starkt genom landet. Tyvärr inte ett enda ord vad Vänsterpartiet hade för visioner och framtidstro för Älvkarleby kommun. Det glömde visst Sigrid bort att prata om i sin hast att hacka på alliansen.

Moderaterna
Kenneth Holmström läste innantill vad majoriteten hade skrivit i sin årsredovisning om att ansvarsfullt hantera skattebetalarnas pengar och lade fram att kommunens största nämnd går med ett underskott på 11 miljoner kronor. Han var inte nådig i sin kritik mot utbildnings och omsorgsnämnden och att majoriteten inte har några konkreta lösningar på de rådande problemen.

Sverigedemokraterna
Kjell Holmgren väljer martyrpratet om sitt egna parti och att äldre blir inlåsta i garderober. Istället för att fokusera på konkret politik fastnar Sverigedemokraterna i att de är så fruktansvärt synd om dem och att ingen tänker trösta dem i fortsättningen heller.

Kommunens Väl
Bengt Ahlquist pratar om globala bekymmer och ytterst ytligt om vad som vi bör, skall och kan göra i Älvkarleby kommun. Tyvärr landar aldrig anförandet i detaljer som kan vara gynnsamma för något väl i kommunen. Lokalpartiet bör lägga krutet på detaljpolitiken istället för att prata flytande om globala problem för att tilltala sina väljare.

Centerpartiet
Clarrie Leim snurrar häftigt mellan utbildnings och omsorgsnämndens underskott till vad som kan tänkas bli bra och vad som kan bli bättre. Tyvärr finns ingen röd tråd i vad Clarrie försöker få fram under anförandet utan blir ett dussin halva meningar som landar i en total meningslöshet.

Miljöpartiet
Hans Wennberg pratar lugnt om ibland sävligt om vad vi lever i en för värld just nu och om Älvkarleby kommun kan ha en betyande del i det som sker. Hans betonar flera gånger hur stor vikt skolan och en god utbildning har för framtiden, för förståelse för varandra och för att kunna bygga ett samhälle.

Folkpartiet
Anders Edin vill betona flera av partiets senaste motioner och interpellationer i sitt anförande. Han ställer sig frågande till många av kommunens placeringar i de aktuella rankningar som även vi på bloggen varit noga med att publicera. Han betonar extra mycket på skolans meritvärde ligger bland Sveriges sämsta skolor. Sedan får han in ett litet inlägg om spontanidrottandet och dess betydelse för samhället.

Sammanfattningsvis var debatten en helt okej början för vad som kommer komma under nästa år när det är val. De som hade störst show var ändå Sverigedemokraterna som verka druckit något extra surt inför kvällens sammanträde och spydde galla över både politiker, människor, folkgrupper och nationaliteter. Flera av de andra partierna gjorde sitt bästa att hålla ett lugn i debatten medan Kjell Holmgren (SD) åter igen utmärkte sig som skitstövel i talarstolen och använde sig av verbala hot som avslutande argument. Rent patetiskt i våra ögon som tröttnat att höra Kjell Holmgren (SD) kräka ur sig huvudlösa dumheter till människor som råkar ha en annan åsikt. Mycket trist för både Sverigedemokraterna och hela Älvkarleby kommun att det ska behöva finnas utrymme för en sådan politiker som Holmgren (SD). Annars var det en god disciplin från alla ledamöter som besökte talarstolen.

Om vi har räknat rätt så gick 14 av 31 ledamöter upp i talarstolen i den fria debatten. Det tycker vi är på tok för lite och klart underkänt att inte ens hälften av politikerna är tillräckligt intresserade för att gå upp och ta debatten. Det måste väl ändå vara ett grundkrav för att bli politiker att vara intresserad, ha åsikter och viljan att yttra dem. De 17 som valde att sitta kvar får alla ett gult kort från oss för lite mer engagemang kräver nog väljaren av er än att bara sitta av tiden och plocka ut ett glatt arvode.

Som avslutning tänker vi framhäva tre ledamöter som gjorde extra bra ifrån sig och så ska vi givetvis välja ut tre stycken som kanske behöver en funderare inför nästa debatt.

Minus
Ingalill Tegelberg (S)
Gör så gott hon kan men blir alldeles för spretig i sina anföranden. Det saknas spets i orden och mycket av det som kommer spontant känns krystat.

Clarrie Leim (C)
Idag gjorde Clarrie ett rejält magplask i debatten. Den tidigare glöden är helt försvunnen och nu kändes det bara förvirrat. Dessutom var Centerpartiet det enda partiet som inte tog diskussionen med Sverigedemokraternas tveksamma framfart. Opinionsundersökningarna visar tydligt att Centerpartiet har bekymmer på riksnivå och frågan är om Clarrie kan återfå sitt eldiga engagemang för just nu hänger det löst i trådarna.

Kjell Holmgren (SD)
Ni vet redan vad vi tycker om Holmgrens insats idag men vi kan inte låta bli att skriva det igen. Att verbalt hota andra ledamöter i talarstolen är så förbannat dåligt att man vill ta med sig härsken frukt till nästa sammanträde. Det är inget annat än en enorm katastrof för Sverigedemokraterna att de låter Kjell bröla fritt under kommunfullmäktige. Om jag satt i ledningen för partiet skulle jag väcka frågan om det inte är dags för ett tronskifte i Älvkarleby kommun innan skadan är för stor för att hantera.

Plus
Kenneth Holmström (M)
Giftig i sitt anförande men kanske lite spretig i argumentationen. Väger ändå tungt med sin kunskap att leta fram siffror, text och material från tidigare och använda det i dagens debatt. Kan även spetsa till sig när det behövs mot majoritetens fumliga hantering med kommunens pengar.

Hans Wennberg (MP)
Tog diskussionen med Sverigedemokraterna på en riktigt bra nivå. En nivå som förmodligen inte paret Holmgren kunde hantera eftersom det blev tyst. Hans är ofta konkret, koncist och korrekt i det han säger. Mycket duktig på att välja sina ord i talarstolen.

Lars Skytt (S)
Det överlägset bästa som skedde under debatten var när Lars Skytt sade ifrån mot den illvilja till samarbete mellan partierna och Sverigedemokraternas rasistiska svammel. Anförandet var så bra att det drog ner aplåder och med all rätt. Det var länge sedan man fick höra den potential som ändå Lars besitter. När han visar ett engagemang så känns det på riktigt och idag fick han salen att rysa av behag. Tack för det Lars Skytt!
Läs 4 kommentarer eller kommentera du också!

Kom och lyssna på debatten!

Alla inlägg Politik
http://www.alvkarleby.se/kommun/kf%20kallelse%20handlingar%20130925_id3651.pdf

Det finns många intressanta punkter att belysa under dagens kommunfullmäktige men den som vi allra mest längtar efter är allmänpolitisk debatt. Det betyder att varje gruppledare för partierna har några fria minuter i talarstolen där de får prata om precis vad som helst. Sedan är det öppet för debatt och allting kommer ta max två timmar.

Den allmänpolitiska debatten har varit försvunnen från dagordningen sedan förra mandatperioden och vi välkomnar den med högsta flaggning. Det måste finnas ett utrymme för partierna att yttra sådant som allt för ofta försvinner i den fyrkantiga kommunpolitiken. För partierna är det här ett gyllene läge att lägga in kommande vallöften eller kanske skicka en känga åt någon som inte gjort sitt arbete. Om ni har svårt och veta vilka ni vill rösta på 2014 kan den allmänpolitiska debatten vara perfekt för dig. Utifrån den kan ni bygga en uppfattning om vad partierna vill göra för Älvkarleby kommun.

Vi tycker den här punkten är så enormt intressant att vi kommer göra ett extra inlägg bara om den allmänpolitiska debatten där vi kommer bedöma varje talare hur de sköter sig i talarstolen. Vi kommer se på allt från mikrofonsteknik till mötesdiciplin. Hur argumenten landar och hur noga man är i sina anföranden att få genom orden så man inte drunkar i sitt svammel. Det kommer bli ytterst intressant och ni medborgare skall vara på plats ikväll klockan 18:00 i kommunhusets sessionssal i Skutskär.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Kritik mot Älvboda

Alla inlägg Skola
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6309929-alvboda-friskola-far-kritik
 
Älvboda friskola får åter kritik i ett ärende som en förälder anmält till skolinspektionen. De har brustit i sitt arbete kring ett barn med särskilda behov. Utredningen om eleven var bristfällig och påbörjades för sent. Sedan var insatserna inte tillräckliga för att stödja barnets behov.
 
Nu vill skolinspektionen att Älvboda vidtar flera åtgärder för att inte fallera i framtiden. Vi får hoppas att eleven som hamnade snett fått det bättre nu och den hjälp som den behöver för att klara skolan.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Det finns tid för sorg

Alla inlägg
Med tanke på den tragiska olyckan i Skutskär under lördagskvällen låter vi bloggen vila idag för att ge plats för tröst och bearbetning. Vi återkommer redan imorgon så ta det varsamt nu.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Läs på inför kommunfullmäktige

Alla inlägg Politik
http://www.alvkarleby.se/kommun/kf%20kallelse%20handlingar%20130925_id3651.pdf

Kommunfullmäktige närmar sig medborgare och möjligheten för er att läsa på inför mötet finns nu på kommunens hemsida. En riktigt bra service för oss andra som inte är aktiva i politiken men ändå vill följa med i vad som sker. Klicka på länken här ovan och läs genom vad som kommunens förtroendevalda kommer att besluta om den 25:e september. Lägg märke till att det kommer vara 2 timmar för allmänpolitisk debatt vilket betyder att alla partierna kommer att få chansen att förmedla något intressant för åhörarna. Det är en punkt som vi på bloggen saknat så vi hurrar med en frivolt över att den äntligen är tillbaka. Att ge utrymme för den allmäna debatten är oerhört nyttigt för demokratin för vart ska annars debatten tas?
 
Så kommande kommunfullmäktige är lite extra kryddat tack vare debatten så nu tar ni chansen och läser på lite, det kommer vi göra i alla fall så återkommer vi med en djupdykning i handlingarna.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Cecilia Löf ställer ut

Alla inlägg Skutskär
http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1520
http://www.bibli.se/default.aspx?id=122646

Cecilia Löf från Gävle ställer ut sina kreationer på Skutskärs bibliotek mellan den 24:e september och 12:e oktober. Ta chansen att möta Cecilia Löf och beundra hennes sätt att förmedla något i bild. Ni kan kika på hennes blogg här nedan för att få några smakprov på hennes verk.

Cecilia Löfs blogg
http://www.mahkaite.com/
Ingen har kommenterat än bli den första!

Handarbetarcafé

Alla inlägg Skutskär
http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1465
http://www.bibli.se/default.aspx?id=111144

Husmodersföreningen Aktiva kvinnor bjuder in till handarbetarcafé den 25:e september 16:30 på Skutskärs bibliotek. Så här står det på Bibli.se;

Både nybörjare och vana, unga och gamla hälsas välkomna - inspireras och lär av varandra.

Kaffe med hembakat 10 kr.

Ta chansen till ett kreativt möte mellan glada medborgare. Vem vet ni kanske hittar en ny hobby!

Ingen har kommenterat än bli den första!

Ny skrift om vår kommun

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6302124--ett-riktigt-nybyggarsamhalle-

Eldsjälen Karl-Åke Lindblad har sammanställt en ny skrift om Älvkarlebys kommun där vi får följa människornas första kliv på ödemark som förvandlas till fabriksområden och sågverk som drog till sig arbetare som sedemera slog sig ner på de platser som idag är våra samhällen. Boken sträcker sig från kommunens begynnelse fram till Jungfruholmens flytt till Rotskärsskolan som också om några år kommer betraktas som en historisk ändring för kommunen.

Boken finns just nu att köpa på Skutskärs bibliotek så ta chansen att läsa om vår ädla historia som vi alla kan vara stolt över.
Ingen har kommenterat än bli den första!

En känga åt Arbetarbladet

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/torget/1.6281197-ar-arbetarbladets-lokalredaktorer-sloa-

En medborgare från kommunen har reagerat på den bristande rapporteringen som varit under den senare tiden innan Erik Jerdén tillträde som vår lokalreporter. Det har under den här sensommaren skett otroligt mycket och skrivbenten har reagerat på att det inte stått något om flera arragemang.

Reaktionen väntade inte på sig och Ulla Ejemar som är nyhetschef på Arbetarbladet har givit ett svar direkt till insändaren. Hon förklarar sig att det inte går att vara överallt på en och samma gång och det är sant. Men det är möjligt med dagens teknik att låta en annan person återberätta, ta bilder och göra en kortare artikel om det som skett. Det handlar bara om hur flexibel man vill vara som reporter.

Vi på bloggen är tacksamma för allt som Arbetarbladet skriver om vår kommun men ibland så saknas den riktiga spetsen här ute. Om vi jämför med de andra kategorierna så finns det flera orter som har stort fokus på politiken vilket vi inte haft så länge vi varit aktiva. Det var faktiskt en av anledningarna till att bloggen växte fram eftersom ingen egentligen skriver helhjärtat om vad som sker i Älvkarleby kommun.

Bra insändare för vi behöver få mer uppmärksamhet här ute i vår lilla kommun som firat så det sprutat kakor ur öronen på oss under 150-års festen. Nu är hösten farligt nära en och nästa vecka så kan vi äntligen få höra och se våra politiker göra succé i kommunfullmäktige. För ni tänker väl gå den här gången?
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Hur mycket accepterar vi egentligen?

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6292800-ny-utslappsskandal-i-skutskars-hamn
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6292785--det-ar-deras-ansvar-att-folja-reglerna-
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6296651-skyddsvallarna-ar-fuskbyggen
 
Vad är det som händer i Skutskärs hamn egentligen? Det har gått så långt att länsstyrelsen har gått in med ett förbud för hantering av kemikalier. Men känslan i magen är ändå att någon smiter undan bödelns hugg. Och ni medborgare står fortfarande som frusna zombies och ser på när företagen nonchalant leker med moder natur. Ni måste ta ert ansvar och fördöma dem alla ansvariga så hårt det bara går. Det får inte gå till på det här viset och förhoppningsvis har myndigheterna tröttnat på Baltic tank nu efter senaste skandalen. Vi får hoppas medborgare!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Varför tyst?

Alla inlägg
Ja det var en bra fråga varför vi har blivit så tysta den senaste tiden. Det beror på att vi inte har så mycket att skriva om just nu. Men några inlägg håller vi på att sammanställa och det handlar bland annat om kommande kommunfullmäktige, kyrkovalet 2013 och om några artiklar i Arbetarbladet samt GD. Vi samlar lite kraft inför kommunfullmäktige som måste ses som en höjdpunkt under månaden för politikerna. Äntligen är sommaren över och tänk vad de sparat ihop till goda argument för sin politik. Men vi tar ett tag imorgon medborgare så bloggen börjar rulla igen för även vi tycker att det blivit lite väl tyst ett tag nu.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Valresultatet kyrkovalet 2013

Alla inlägg Kyrkovalet
http://kyrkoval.svenskakyrkan.se/Valresultat2013/prel/valresultat/Resultat/Forsamling.aspx?StiftID=2&ValomradeId=7406&ValtypId=8
 
Nu är valresultatet här och det betyder att Socialdemokraterna vann i Älvkarleby-Skutskärs församling före Hembygdens kyrka. 
 
62.39% valde att lägga sin röst på (S) och 37.61% på Hembygden. Valdeltagandet sjönk med 0.9% medan det ökade lite i riket. Mandatfördelningen blir 16 / 9 vilket betyder att det är 4 mandat fler än under förra mandatperioden. Socialdemokraterna backade något men behåller makten inom kyrkan i fyra år till i alla fall.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Gick du och röstade?

Alla inlägg Kyrkovalet
Vi vet ännu inget valresultat från årets kyrkoval för Älvkarleby-Skutskärs församling så vi ligger lågt ikväll och inväntar med spänning hur det har gått. Kommer Socialdemokraterna att ha ett fortsatt stöd av medborgarna eller kommer Hembygdens kyrka ta en historisk seger? Vilka är de valda på listorna och vilka kommer ta alla viktiga beslut de kommande fyra åren? Många frågor och vi hoppas på några svar under morgondagen. 
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vi rättar oss

Alla inlägg
http://bildarkiv.alvkarleby.se/

Det går tydligen att söka i bildarkivet om man söker på till exempel på Skutskär. Men vi håller kvar kritiken att det skulle lika gärna kunna ligga som en rullista istället för att enklare orientera sig genom arkivet. Just nu blir det bara en huvudvärk av det hela och det känns fortfarande som man sitter på Älvkarleby kommuns hemsida.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Ett tomt bildarktiv

Alla inlägg
http://bildarkiv.alvkarleby.se/

Har ni noterat att Älvkarleby kommun har digitaliserat sitt bildarkiv? Nej inte vi heller fast vi försöker frenetiskt finna sökord, orter, platser eller fotografer som bidragit med något till arkivet. Det känns som de börjat i fel ände som vanligt och publicerat något som inte är färdigt.

Dessutom så är valet av att söka i arkivet rent korkat i vårt tycke. Vad är det för sökord vi skall använda? Vilka går att använda? Varför inte ordna kategorier och sedan göra rullistor av det precis som det är på fliken "fotograf"? Det här är ännu ett steg för att efterleva den digitala strategin men det måste ju vara så att man begriper sig på vad man gör. Att digitalisera bildarkivet är ett riktigt bra intiativ så vi från bloggen hoppas att det kommer igång och att de som sitter med uppgiften gör det lätt att orientera sig genom kategorierna.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vi ska riva men vet inte när

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6268097-rivningen-drar-ut-pa-tiden

Redan under slutet av förra året så beslutades det att de villorna som står vid Tallmon skall rivas. De är i så uselt skick att det inte är ekonomiskt hållbart att rusta och inte heller att sälja. Nu har det dragit ut på tiden eftersom SBN ansåg sig jäviga i frågan så nu ligger det på kommunstyrelsens bord i väntan på beslut.

Enligt Tommy Jakobsson (S) så finns det pengar så det är bara ett formellt beslut som saknas innan rivningen kan påbörjas. Vi får hoppas att det inte drar ut på några kostnader eller att den ekonomiska situationen försvårar beslutet för politikerna. Den som lever får se helt enkelt.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Kom och rösta!

Alla inlägg Kyrkovalet
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6273587-ungdomar-viktig-valfraga
 
På söndag är sista chansen att rösta i kyrkovalet 2013. Idag kom en artikel där Arbetarbladet tar pulsen på våra två alternativ i Älvkarleby-Skutskärs församling. Kurt L. Andersson (S) från Socialdemokraternas lista och Joakim Sjöstrand (MP) från Hembygdens kyrka har givit syn på de viktigaste frågorna och om det i ärlighetens namn finns någon märkbar skillnad mellan listorna.
 
Ta chansen nu medborgare och besök vallokalen på söndag och lägg din röst på de som du tror kommer styra kyrkan bäst i de kommande fyra åren framöver. 
Ingen har kommenterat än bli den första!

Stänga av Östra vägen?

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/torget/1.6268917-stang-av-ostra-vagen

Det kom in en insändare idag där skribenten vill stänga av Östra vägen i Skutskär för det finns en risk för olyckor. Förslaget är att stänga mellan 8-16 vardagar så att barnen får en säker väg till och från skolan. Men de barn som går på fritids då som börjar klockan 6:00 på morgonen och kan gå hem så sent som 18:30?

Nja jag tror inte lösningen ligger i att stänga av gator från biltrafiken helt och hållet. Det är snarare så att vi medborgare måste visa hänsyn för de som är ute samtidigt som en själv i trafiken. Hålla hastigheterna som råder längs vägarna förbi Jungfruholmen och Rotskärsskolan så ska det inte vara någon fara på taket. Sen att barnen cyklar mitt ute i vägen eller tar sig över Rotskärsbron via räcket är något som våra kära föräldrar kan ta tag i istället. Det handlar bara om uppfostran och ingenting annat. Det ska varken skolan eller någon annan heller sköta, fast jag vet att många tänker annorlunda.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Snart kan ni höra politikerna

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/alvkarleby/1.6250720-vill-sanda-fullmaktige-pa-natet

Visst finns det utveckling i Älvkarleby kommun för snart kan det vara verklighet med att webbsända kommunfullmäktiges sammanträden. Det är ett steg i rätt riktning och går i linje med den digitala strategin som antogs tidigare. Så snart kommer det bli än mer viktigt att dagens politiker vet hur man använder mikrofonen på ett korrekt sätt så att sändningen inte blir ett enda brus för lyssnaren.

Kika på vårt tidigare inlägg om mikrofonsteknik där vi plockar ut de som är duktiga i talarstolen och några som har fått bakläxa till kommande sammanträde.

Tidigare inlägg - Mikrofonsteknik
http://vadsker.se/2013/june/mikrofonsteknik.html
Ingen har kommenterat än bli den första!

Försvarsministern var på besök

Alla inlägg Marma
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6261744-forsvarsministern-besokte-marma

Under måndagen var vår egna försvarsminister Karin Enström (M) på besök i Marma för att inspektera vårt skjutfält där 44 unga rekryter har påbörjat sin allmäna militärsutbildning. Det har varit ett varierat resultat när den frivilliga militärsutbildningen infördes 2011 där flera platser haft svårt att hålla kvar de sökande utbildningen ut. Men i Marma ser det annorlunda ut där de flesta fullföljer hela sin utbildning och många blir kvar inom det militära. Anledningen till att det ser ut som det gör i Marma beror på att målsättningen är att hålla kvar de som utbildar sig även i framtiden.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Nej så tokigt det blev

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6262058-kommun-raknade-fel-underskott-mindre-an-befarat

Nu har de kommit fram till att kommunen räknade fel på flera miljoner. Tidigare var prognosen 4 miljoner i underskott men nu ligger det på 1.2 miljoner men fortfarande ett underskott. Och man måste älska svaret ifrån Ingalil Tegelberg (S) hur det kan vara möjligt att räkna så snett, "Det är väldigt svårt att svara på. Jag kan inte riktigt svara på det."

Nu ska kommunen försöka trolla lite till med siffrorna så att vi får ett positivt resultat 2013. Men att rädda utbildnings och omsorgsnämnens budget är en omöjlighet och de kommer oavsett vilken magi vi använder hamna på ett enormt minus.

Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Reagerar inte ni?

Alla inlägg
Tänk att det är så få som har reagerat på vår situation i Älvkarleby kommun. Vår största nämnd förblöder rektalt utan att någon ens orkar yttra sin bestörtning. Istället passerar nyheten om en ekonomisk katastrof förbi våra likgiltiga blickar. En fis utanför kommunhuset hade fått större reaktion än att vi förväntas ha ett underskott på 9 miljoner kronor.
 
Det som gör att summan är så hög är oförutsägbara utgifter som vi måste betala oavsett vi vill eller ej. Det är saker som är lagstadgade och kan inte ignoreras. Det vittnas om en ohållbar situation ute i det svenska samhället som ingen verkar få stopp på. Barn som far illa, människor som förankras i sina missbruk och allt fler som dämpar hungern med försörjningsstöd. IFO har ett enormt problem att ta tag i och vi ser att det håller inte längre. De som arbetar inom sociala knäcker sig fullständigt och tillslut går de hem med meningslösheten som sin sigill. 
 
Ni måste vakna medborgare för det kan faktiskt vara så att din granne just i denna stund inte mår så bra. Vem vet det kanske är du som är på tur för att besöka IFO för du har tappat greppet. Samhället är mer trasigt än någonsin och passar man sig inte så kommer du att trampa snett. Kanske så illa att du aldrig tar dig upp igen för kom ihåg att just nu så köar var och varannan för stt få hjälp. Vem tror du hör dina rop när så många försöker göra sig hörda?
 
Ta hand om er medborgare, för en liten stund i alla fall så vi kan sluta hyperventilera och återfå lite syre till hjärnan.
 
Ingen har kommenterat än bli den första!

Negativa siffror

Alla inlägg
Om vi kikar lite hur det sett ut genom de senaste åren för Utbildnings och omsorgsnämnden så måste nog rött kort sättas upp snart. Att det handlar om ökade utgifter inom IFO och vård är så klart något som är svårt att förutse men en rimlig prognos som utgår från tidigare år bör väl vara ett hyfsat underlag för att kunna finna en ram för budgeten. Vi som besöker kommunfullmäktige kan minnas oppositionsrådet Kenneth Holmström (M) pointera att man egentligen bara kan röra sig med de pengar man har. När säcken är tom så är det stopp. De andra nämnderna har inte i närheten av samma problem som Utbildnings och omsorgsnämnden har. Något måste ju ändå göras och då går det inte att se över siffrorna längre utan nu är det dags att agera starkt. Vad sker på IFO-kontoret egentligen? Vad händer ute i kommunen med våra medborgare som gör att vi besöker IFO i den höga grad att budgen exploderar?

Så här har det sett ut de senaste fyra åren för Utbildnings och omsorgsnämnden.

2010
-694 tkr (Socialnämnd + barn och utbildningsnämnd -4,616 + 3,922)

2011
-2,794 miljoner

2012  
-7,144 miljoner

2013 
-9 miljoner

Totalt =  -19,632 miljoner

Årsredovisningarna på kommunens hemsida
http://www.alvkarleby.se/kommun/arsredovisning.asp

Även om situationen är horribel ute på fältet och vården knäar fullständigt så går det inte att hur länge som helst röra sig med mer pengar än vad man äger. Hade kommunen varit en privatperson eller ett företag hade Magnus Hedberg och Patrick Grimlund stått bredvid budgettavlan och skakat på huvudet åt dumheterna. Nu är det Anett Aulin (S) som har huvudansvaret för Utbildnings och omsorgsnämnden och vi får hoppas hon står stadigt nu när det börjar blåsa kring vår ytterst dyra nämnd igen. Kritiken blir allt skarpare och medborgaren lär snart tappa tålamodet på tomt prat om förändringar som aldrig leder någonstans.

Vi har ett allvarligt läge i kommunen och de som är insatta påvisar att vi inte har hittat botten än. Hur löser vi det här? Håller vi på att tappa greppet om varandra fullständigt eller finns hoppet kvar för att vi kan vända på skutan och ro vidare?

Ingen har kommenterat än bli den första!

Sluta fira och kom tillbaka till verkligheten

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6253891-namnd-raknar-med-mangmiljonunderskott

Vi får hoppas att ingen sätter sina 150-års kakor i halsen när de ser att vår största nämnd går med ett underskott på 9 miljoner kronor. Vi upprepar, nio, 9, IX miljoner kronor minus i budgeten. Vi kan inte ens kalla det för att den spricker för det är snarare så att vi spränger den. En explosion av missriktade skattepengar och ett misslyckande som gör en som följer politiken på nära håll hårt bekymrad för framtiden.

Hur mycket klarar en kommun att gå back var år? Finns det ingen smärtgräns för hur mycket vi klarar av? Att Ingalil Tegelberg (S) tafatt yttrar sin huvudbry över situationen ger ingen som helst tröst för att det ska vända. Det måste komma en röst fram i kaoset som ryter ifrån och säger att nu är det nog! Vi klarar inte av det här själva utan vi behöver hjälp från annat håll. Frågan är vem och vad som ska rädda oss? Vad för insatser krävs för att utbildnings och omsorgsnämnden inte fortsätter att sjunka likt Titanic. Det är nog med fraser "vi ska se över" eller "vi ska försöka finna lösningar" för det har vi hört i så många år nu. Det måste vara nog, det är nog nu medborgare!
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Månadens politiker - augusti

Alla inlägg Månadens politiker
Sommarens sista månad präglades av... ingenting överhuvudtaget. Vi kunde se några sporadiska framträdande från några politiker och någon orkade att skriva en kort kommentar på något forum. Men egentligen har det stått helt stilla från våra folkvalda under augusti månad så att utnämna någon vore ett hån mot själva priset i sig.

Dock så fann vi ändå en kommentar i en artikel som var så häpnadsväckande att man nästan ramlade av stolen. Det är ju så att månadens politiker behöver inte vara den som gjort den största gärningen eller den som synats mest utan även den som fått en att höja på ögonbrynen med sitt agerande. Den här gången kändes det som personen inte tänkte ett helt varv innan kritiken haglade. För kritiken råkade visst träffa det egna ledet som haft makten i snart hundra år och inte nog med det så har personen haft en hyfsat bra position för att bedriva någon förändring.

Med den korta beskrivningen utnämner vi månadens politiker till Lars Skytt (S) som inte kunde begripa den obalans det är bland föreningarna i kommunen. Vi vet mycket väl att uttalandet var i egenskap som ordförande i Älvkarlebys ridklubb men det suddar inte ut frågetecknet över hans agerande. Det måste vara en komplicerad sits att bemästra för vårt tidigare kommunalråd där han kritiserar kommunen och även rikta det mot den politik han själv företräder till vardags. Varför har inte Socialdemokraterna bedrivit ännu en hårdare politik att göra något åt den fördelning som nu råder tidigare? Nu kan vi ändå hoppas att majoriteten har börjat kika på det här när flera välkända politiker hunnit ut i tidningen med sina synpunkter. Den som lever får se helt enkelt!

Januari - Inga-Lil Tegelberg (S)

Februari - Roger Petrini (M)


Mars - Roger Petrini (M)


April - Anett Aulin (S)

Maj – Bengt Ahlquist (KV)

Juni - Anders Edin (FP)


Juli - Inga-Lil Tegelberg (S)

Augusti - Lars Skytt (S)
Ingen har kommenterat än bli den första!

Underhåll i natt

Alla inlägg
I natt mellan kl 00:00 och 06.00 kommer vi göra underhåll och uppgraderingar av våra system. Detta kan innebära att tjänsten tidvis inte går att nå.

Blogg.se kommer att ha underhåll under natten så det kan finnas en del problem att komma in på bloggen fram till morgondagen. Vi vet att vi har kommit efter med ett återkommande inlägg men det har varit så mycket annat att skriva om så därför har det fallit mellan stolarna. Men ett inlägg är snart färdigt och kommer publiceras under morgondagen. Det jag pratar om är givetvis om "månadens politiker" så håll ut ett tag till medborgare så lovar vi att publicera det imorgon. God natt!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Ingen Jungfruholmen till hösten

Alla inlägg Skola
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6245252-litet-elevintresse-stoppar-alvboda-friskola

Intresset för att Jungfruholmen skulle bli en friskola var alldeles för lågt och nu lägger Johan Sennerfeldt de planerna på is tills vidare. Det betyder att Hemsö fastigheter förmodligen kommer lägga ut fler krokar till andra intressenter som kan tänkas köpa eller hyra lokalerna. Det betyder i sin tur att det kan bli vilken sorts verksamhet som helst i byggnaden som är från början byggd för att bedriva skola. Tidigare så varnades det om att det kunde bli ett HVB-hem för missbrukare och det är inte en omöjlighet även idag. HVB-hemmen ökar kraftigt runt om i landet och Jungfruholmens lokaler vore perfekt för en sådan verksamhet. Men då lär det bli liv i luckan runt Klamparvägen för det kan inte Svensson tänka sig ha som granne. Då kommer protestlistorna att hagla in till kommunen och Hemsöfastigheter för några barnamördare kan vi ju inte ha på plats!

Men jag vet en verksamhet som skulle kunna tänkas få plats på Jungfruholmen som tröstlöst står på kö och det är de som faller under LSS. Idag har vi två boenden för LSS och jag pratade för några dagar sedan med en förälder som var förtvivlad över sitt barns situation. Som det ser ut måste de flytta sig utanför kommunens gränser eftersom det varken finns lägenheter eller boende som är anpassat för någon med funktionsnedsättning. Så det kanske vore något att tänka på? Men då kanske det blir som i Glasberga där trångsyntheten slog nytt världsrekord. Nej vi får vänta och se vad som sker med lokalerna men det måste kosta dyra dollar för bolaget att låta det gapa tomt. Känslan är den att snart kommer det att börja röra på sig kring Klamparvägen igen men ovisst vilken form av verksamhet som kommer bedrivas.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Snart kan vi spåra dubbelt

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.6245482-nu-ar-dubbelsparet-nara

Höj uppmärksamheten nu medborgare för här kommer något positivt! Nu är det bara några mindre formaliteter kvar innan de första spadtagen kan tas för dubbelspåret mellan Skutskär och Furuvik. Om ingen överklagar upphandlingen så kommer arbetet att påbörjas redan i november. Enligt Arbetarbladet har det tagit 13 år från start till idag för att ens påbörja det verkliga arbetet. Ha det i tanken medborgare när ni vill ha förändringar i samhället för det tar sin tid ibland när allting ska falla på plats. Men nu ser det ändå ljust ut för dubbelspåret och vi hoppas med all kraft att det inte blir några fler hinder nu.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Mer än lovligt? Knappast!

Alla inlägg
Det var en av våra läsare som tyckte att bloggen blivit mer än lovligt negativ i tonen. Snabbt scrollade jag genom våra senaste inlägg och tyckte det såg ut som det alltid gjort. 
 
Vi kan lova att vi anstränger oss något enormt för att finna de positiva händelserna och att skriva något intressant om dem. Men finner vi något frågetecken eller något skevt som stör duckar vi aldrig för att yttra oss. Vi rapporterar gärna om det positiva men älskar att fördjupa oss i det negativa. Att analysera och reflektera är något nyttigt medborgare så prova gärna även du så ska du se vad som sker.
 
Nej det kanske var så att vi dansade snett på någons ömma fötter, kanske den som ritade den extremt fula bilen? Nåja medborgare ni får nog räkna med att våra analyser och djupdykningar i det negativa kommer fortsätta även i framtiden.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Ställ inte till det igen

Alla inlägg Skola Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6241816-forskolebygget-riskerar-bli-kraftigt-forsenat

Nu finns det en överhängande risk att förskolan i Älvkarleby blir försenad igen. Fram till på fredag är det fritt fram att ompröva upphandlingen av bygget till förvaltningsrätten. Det betyder att det kan gå upp mot ett år innan de kan sätta ner spadarna i Älvkarleby. Men som det ser ut nu finns det ingen fara på taket så efter fredagen kommer fördmoligen arbetet att påbörjas. Den nya förskolan kommer stå färdig i maj 2014 om vi ska tro Österbring. Har kommunen någonsin lyckats pricka rätt med ett bygge? Nåja vi kommer lyfta blicken i vår och se om det står en ny förskola i Älvkarleby.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Mera enduro

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6241442-vill-bygga-ut-endurobanan

Skutskärs motorsällskap har ansökt om nyttjanderätt på mark som ligger bredvid den befintliga endurobanan vid Västanån. De vill bygga ut banan och vad vi tror på bloggen kommer det här att skapa debatt även inom politiken. För det vette tusan om kommunen bara glatt säger ja till det här. De säger ju nej till andra självklarheter så risken finns att det måste till strid innan det blir något resultat. Men vi får hoppas vi har fel!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Nya Rotskärsskolan invigd

Alla inlägg Skola Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6239125-nya-elever-i-nya-lokaler-pa-rotskarsskolan

Under gårdagen så var det invigning för den nya skolan för de nya eleverna på Rotskärsskolan som numera är en F-9 skola. Som artikeln berättar var många oroliga över den nya vägen och hur säker den egentligen är för barnen. Så därför har det skett flera åtgärder med ett nytt övergångsställe, lägre hastighet över bron och trafikvakter på morgonen. Men det har ändå uppstått problem med köbildning när föräldrarna lämnar sina barn på skolan. Det hoppas jag att kommunen löser innan halkan börjar komma för då har vi snart olyckor att rapportera om från Rotskär. Och det vore ju trevligt att slippa det!
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Sorgliga hemsida

Alla inlägg
http://www.alvkarleby.se/boende-miljo/tomgangskorning.asp

Titta bara på den här fliken på kommunens hemsida. Hur sorglig är inte den där extremt fula bilden på en ritad bil(eller?) med svart bakgrund på kommunens vita. Nu ska vi inte sparka hårdare än vad vi behöver på den som redan ligger men vi kunde inte låta bli att skriva om den här extremt fula bilen. Suck!

 
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Nu försvinner kvicksilverlampan

Alla inlägg
http://www.alvkarleby.se/boende-miljo/ny-gatubelysning.asp

Just nu pågår arbetet i kommunen med att byta ut ALLA lampor som innehåller kvicksilver till ett miljövänligare alternativ. EU beslutade att 2015 kommer kvicksilverlampan att vara förbjuden. Så nu har arbetet påbörjats och beräknas bli klart november 2014. Vi får hoppas att de hinner klart så vi slipper några reprimander från EU.

Kvicksilverlampan
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kvicksilverlampa
Ingen har kommenterat än bli den första!

Rullande miljöstation

Alla inlägg Gårdskär Marma Skutskär Älvkarleby
http://www.alvkarleby.se/start/13-0580_rullisutskick_älvkarleby%20skutskär_1%200_id3557.pdf
Ni har kanske redan sett det här för det kom på posten för några dagar sedan. Den 4:e och 5:e september finns det möjlighet att komma med sitt avfall till den rullande miljöstationen. Här har ni tiderna och vart den stannar någonstans;

Onsdag 4 september

Skutskär,
Östra Vägen, Willys, 18.20–19.20

Torsdag 5 september

Marma,
Båtsmansvägen 23, vid skolan, 16.00–16.40

Älvkarleby, Östanåvägen, Coop Konsum, 17.10–17.50

Gårdskär, Gårdskärsvägen, China Thai Köket, 18.20–19.00

Ingen har kommenterat än bli den första!

Elevenkäterna finns på nätet

Alla inlägg Skola
http://www1.alvkarleby.se/skolportal.4.ff017ef130f5978d2580002641.html

Förskolan, fritis och klass 5 och 8 har svarat på enkäter kring deras trivel i skolan. I det stora hela så ser det positivt ut i våra skolor men då måste vi ställa oss de enkla frågorna, vad är det då som gör att så många inte klarar av de kunskapskrav som finns i skolan idag? Varför har vi så många som inte går ut 9:an med godkända betyg? Hur kan de här barnen trivas i sin skolmiljö och samtidigt veta att de är i det närmaste jordade inom skolvärlden?

Men om ni kikar vidare på hur många som svarat på enkäterna så saknas svar från en fjärdedel av eleverna i den första enkäten. För fritids är det långt över hälften av barnen som inte svarat och sedan om ni kikar på föräldrarenkäten så har även där mer än hälften valt att inte svara! Så mycket engagerar ni er i era barns skolgång att ni inte ens mäktar med att svara på en simpel enkät. Det är för tufft förmodligen för den stressiga föräldern idag att klara av. Riktigt uselt måste vi säga! Men vi ska inte kasta all skit på er föräldrar för visst kan det vara så att den här enkäten läggs ut på vår kommunala skolportal och då försvinner den mer eller mindre in i den snårigaste och huvudvärksskapande cyberspace ni kan finna.

Så svaren på mina frågor finns förmodligen i de som valt att inte ställa upp på enkäterna. Så att slå sig på bröstet för de här enkäterna är bara löjligt eftersom det inte ger en rättvis bild av hur skolan ser ut. När det saknas svar från 50% av barnen på fritids så kan ni omöjligt använda de här svaren till något än att lägga i arkivet och betrakta det som ännu ett misslyckande.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Firandet fortsätter

Alla inlägg Skutskär Älvkarleö
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6234542-kalas-i-dagarna-tva

Arbetarbladet var på plats både i Skutskär och i Älvkarleö när de firade i helgen. Det var kakor, prästost från Daniel Lindén och tal från självaste Ingalil Tegelberg (S). Många stördes vad vi hört av det dåliga vädret men ändå ska det ha varit en succé när arrangörerna summerade firandet. Till kommande helg drar firandet till Älvkarleby som är sista anhalten så har ni inte hunnit tagit del av firandet så kommer er sista chans nu den 6:e september.

Programblad
http://www.alvkarleby.se/start/150program_id3519.pdf
Ingen har kommenterat än bli den första!

Jenny Wennberg säger sitt

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/ledare/1.6225036-ja-ni-borde-ha-informerat

Jenny Wennberg säger sitt i en krönika på Arbetarbladet kring miljöskandalen med Baltic Tank. Vi kan enbart hålla med och nicka till allt hon skriver om. Det uppstår precis samma frågor i mitt huvud om vilka fler företag som slarvar med sin miljöhållning som finns i kommunen. Om det går att ignorera 600 ton svavelsyra går det nog att gräva ner lite vad som helst i marken så länge ingen märker något. För det var ju just det som skedde med Batlic Tank att de blev avslöjade av en uppmärksam kund. Om det inte hade skett så skulle det fortfarande stå och läcka ut tonvis med svavelsyra ut i marken. Läskigt är det när företagen är så förbannat huvudlösa som Baltic Tank för vi små medborgare känner oss måttligt maktlösa när skandalerna uppdagas.
Ingen har kommenterat än bli den första!

En kanal för laxen, laxkanalen?

Alla inlägg Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6230044-kanal-ska-radda-laxen-i-fallet

Arbetarbladet följer arbetet i Älvkarleby där Vattenfall gör sitt bästa för att rädda vår symboliskt guldkantade fisk. Den väntas bli klar om fyra veckor så vi får hoppas att den ger resultat för helt gratis lär inte arbetet vara att gräva en 70 meter lång kanal. Men om vi gör en tjänst för naturen så spelar prislappen ingen större roll. Det här kanske miljöbovarna från Baltic Tank kan dra lärdom utav istället för att dränka allt levande i svavelsyra. Men som sagt vi väntar med spänning på det färdiga resultatet och om det kommer att fungera som det är tänkt.
Ingen har kommenterat än bli den första!