31 maj var datumet

Alla inlägg Sport Älvkarleby
För en viss ridklubb i vår kommun att komma med ett eget förslag till kommunen för hur de ska lösa trafiksituationen för de ridande. 31 maj var sista datumet för att komma in med något alternativ och det är mycket intressant om de lagt ner den tid de fått på sig att skriva ner ett bra förslag. För att visa namninsamlingar och hur stor Facebookgruppen blivit hjälper inte nu utan det handlar om att agera.

Så vi ska göra lite forskning om det kommit in något förslag sedan det senaste protokollet vi läste från SBN där en uppmärksam politiker var frågvis. Då hade inte klubben lämnat in något men det har gått en tid sedan dess så mycket kan ha hänt. Det får vi väl alla hoppas på att det gjort!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Stoppa tågsabotagen!

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5937328-grejor-pa-sparen-ar-sabotage

Polisen är mycket angelägna att få tag på de idioter som under maj månad lagt saker på spåren och orsakat att flera tåg förstörts för en totalsumma på 800000 kronor. Det är bara en slump som avgjort att det inte varit ett tåg i en mycket hög hastighet som passerat och då har vi en dödsolycka i Skutskär. Polisen vill ha in alla tänkbara tips om vilka som gjort det här eller om ni har sett något. De datum som är aktuella är 2, 12 och 13 maj. Hjälps åt nu medborgare och få tag i de här personerna som tycker att det är fullt okej att lägga skrot på spåren för att förstöra och eventuellt ha ihjäl en massa människor!

Ring in till 11414 och lämna dina tips!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Bilutställning i Skutskär imorgon!

Alla inlägg Skutskär
Jag gick förbi en anslagstavla idag i Skutskär där det fanns en poster för bilutställning i Skutskär. Den brukar vara på plats varje år vid välkomstkullen och årets datum är 1 juni mellan 11.00 och 15.00. Det kostar 50 kronor för att besöka utställningen och det bjuds på livemusik enligt postern. Vi har letat lite runt på nätet för att hitta mer information om utställningen men har tyvärr inte hittat något. Så besöker ni någon affär idag så kan ni kika på anslagstavlan så vet ni vad som gäller för morgondagen. De som arrangerar är som vanligt Eightball Cruisers Älvkarleby.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Freestyle återförenas!

Alla inlägg Skutskär

Tro det eller ej men kultbandet Freestyle gör en spelning på Holmarna i sommar. De återförenas för en enda kväll och det sker i vår lilla kommun. Om Noice var en nostalgikick så kommer Freestyle att överglänsa det med tanke på att de inte varit aktiva sedan 1998. Vi får hoppas att vädret håller den här unika kväll och att Jokkmokk-Jokkes rekord på folkparken äntligen raderas ut.

Sammanställning av sommarens alla spelningar på Holmarna

http://vadsker.blogg.se/category/holmarna.html

Ingen har kommenterat än bli den första!

Monstertrucks i Skutskär

Alla inlägg
http://stuntshow.se/_/Hem.html

Just nu går det att skåda massor av affischer som sitter i det närmaste på varannan stolpe i Skutskär som promotar en monster truck-show. Det är onsdagen den 5 juni klockan 19:00 på Skutskärs IP. Men en miss är vad det egentligen kostar att besöka showen. Det var tydligen mer viktigt att påpeka de inte tar emot några kreditkort än att skriva ut det faktiska priset. Men om man surfar in på deras hemsida så ser vi vad det kostar. 200 kronor för vuxna och 150 kronor för barn 4-15 år. Barn under 4 år går in gratis. Samt att det kostar 20 kronor extra om ni vill sätta er ner.

Det finns även en notis på affischen att de letar efter skrotbilar som de kan använda i showen. Det kan ju inte vara så svårt att hitta i Skutskär för det finns flera vrak på många av våra parkeringar. I övrigt så finns ett nummer att ringa om ni har lust att bidra till showen med en bil.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Noice 3 plus

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/noje/recensioner/pascen/1.5917632-lattsinnigt-soundtrack-till-sommaren

För er som missade Noice på Holmarna i helgen kan kika lite på Arbetarbladet recension. De fick ett gott betyg men ett stort minus för att de kom upp på scen en halvtimme senare än vad som var sagt. Det är ytterst dåligt mot alla som befinner sig på konsert. Men om det är arrangören som brister i sitt arbete eller om det är artisternas divalater som får för stort utrymme vette tusan. Uselt minst sagt. Men spelningen var trots förseningen av god nostalgiskt karaktär och publiken fick under en stund drömma sig tillbaka till en tid som sedan länge varit försvunnen.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Tre budgetförslag som leder till överskott

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5926132-alliansen-i-alvkarleby-tror-pa-regeringsbidrag

Ja om vi ska tro det som står i artikeln så tror majoriteten att kommunen kommer lyckas landa på ett överskott på 7 miljoner kronor 2014 medan alliansen och Kommunens Väl tror att årsresultatet kommer landa på 8.55 miljoner i överskott. Det är härligt att det finns en framtidstro hos politikerna men är det inte lite naivt att tro budgeten kan gå med sådan god marginal på överskott när vi ser röda siffror i årsredovisningarna?

Något positivt är ändå alliansens bekräftande att deras budgetförslag innehåller bättre mål som är mätbara i jämförelse med majoritetens tidigare flum. Kommer ni ihåg målet; "maten skall smaka gott" eller "eleven ska ha minst en god vän i skolan". Hur mäter vi det?

Nu återstår det att få läsa de tre förslagen och grundligt granska deras siffror. Det som är mest intressant är ju hur de ska lösa krisen inom IFO samt ordna budgeten så att skolans resultat vänder till det positiva. Men även vård och omsorg lider hårt av tidigare budget så vi får hoppas att vi ser en satsning även där.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Fallens dag

Alla inlägg Älvkarleby
http://www.fallensdag.se/

Så här står det idag på kommunens hemsida;
 
Fallens Dag

2013-06-16, kl: 10:00

Folkfest för hela familjen!
Ing-Marie Persson inviger Fallens Dag 2013.
Vattenpåsläpp kl 12.30 och kl 15.30.
Sassa Bodensjö, Idol för en dag, Staffan Hellstrand, Älvkören, försäljning.

Och sen är det en hänvisning till hemsidan som vi länkat till högst upp i inlägget. Det är mindre än 20 dagar till Fallens dag men hemsidan har ännu inte fått upp något aktuellt program för dagen. Mycket dåligt skött av de som arrangerar Fallens dag eftersom den informationen är den mest primära. Nu vet vi lite grann tack vare kommunens hemsida men om vi letar direkt på deras egna hemsida så vet vi ingenting. Det står att informationen skall komma under våren. När är våren slut? Om två dagar? Ja vi väntar väl i två dagar till så får vi se om det kommit upp något program för Fallens dag 2013.

I övrigt så besök detta mäktiga skådespel för hur många gånger man än sett det så blir man lika häpen varje gång när de släpper på vattnet. Sedan är det ett ypperligt tillfälle att vädra barnfamiljen för det finns massor att se, göra och äta.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Klartecken för K-rehab

Alla inlägg Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5922110-omstritt-behandlingshem-ger-nya-jobb

Nu har även Socialstyrelsen sagt ja till K-rehab som vill utöka sin befintliga verksamhet till närmare 30 boende. Det innebär att de kommer rekrytera 12-15 heltidsanställda till behandlingshemmet och i sin tur skattemedel till vår ekonomiskt blödande kommun. Tidigare har SBN sagt sitt om att utöka och de har inte heller haft något att invända mot en utveckling.

Det har varit en del protester och hårda kommentarer när Arbetarbladet tidigare skrivit om planerna men det finns inget fog för att vara orolig. Om det sker incidenter brukar det vara inne på boendet det sker. Det är ytterst sällan de som bor i närheten drabbas av att ha ett behandlingshem som granne. Det är snarare tvärtom att det blir mycket lugnare. Sedan skall vi veta vilka som bor där och det är personer som fått klartecken för öppen vård och inga som begått sexualbrott får heller bo på hemmet. Trotrs att 20 personer tagit fram stridsyxan öppnar nu det nya behandlingshemmet i september. Och om det fortfarande finns personer som tvivlar kan de alltid ta kontakt med hemmet för att få en bättre förståelse. Vi på bloggen är glada över att det kommer nya arbetstillfällen i kommunen i en tid då arbetsmarknaden är stel.
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Art Expo blev en succé!

Alla inlägg Älvkarleö
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5918317-alvkarleo-herrgard-fylldes-av-konst

Enligt Johan Thunberg som varit spindeln i nätet under förberedelserna för Art Expo berättar för Arbetarbladet att närmare 70 konstnärer har ställt ut sin konst under helgen och besökarna räknas upp mot 4000 stycken. Det är en enorm succé för alla inblandade samt för kommunen som sätter lite kultur på vår karta. Mer sånt Thunberg för vi kulturen är livsnödvändig!
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Vilken vecka!

Alla inlägg
Ja eller hur blev det egentligen? När man väl ska sätta sig och skriva en summering av gångna veckan så är det tomt i huvudet. Jag måste gå in på bloggen själv och kika vad som skrivits. Några underliga saker inom politiken är nog ändå det som sticker ut. Dock är det ändå ingen av oppositionspolitikerna som märkbart reagerar utan låter det snällt passera ännu en gång. Om majoriteten lobbar högt så är det alldeles gratis för oppositionen att smasha. Men vi låter bollen studsa vidare och poängen går åter till de som styr.

I övrigt har även Älvkarleby kommun blivit utsatt för vandalisering men om det är Husby som inspirerar låter vi vara osagt. Det är lika jävligt oavsett vad som ligger bakom dumheterna. Vi får hoppas att det blir lite lugnare nu när sommaren börjar på allvar rota sig. Ett som är säkert är att det finns rekordmycket att se under sommaren i vår kommun. Något som får de som alltid hävdar att ingenting sker här att tystna för en stund. För visst har vi fått svar på frågan; vad sker Älvkarleby?
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Nu har vår egna friskola ruttnat

Alla inlägg Skola

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5914099-friskola-vill-ha-mer-pengar

För ett tag sedan kunde vi läsa om att Älvkarleby kommun hade blivit anmälda av Lärande i Sverige AB som driver en friskola i Gävle. Anledningen var att de hävdade de fått för lite bidrag ifrån vår kommun. Det har inte kommit några vidare information kring det ärendet än att det står nämnt i UONs senaste protokoll från 15 maj. Där står även Älvboda friskola med i protokollet men vi får ingen större inblick hur förvaltningen eller politikerna resonerar.

Enligt artikeln verkar det som om Jan-Åke Olsson inte vill erkänna något utan låter det gå till förvaltningsrätten. Det känns väl extremt dumt om det nu är så att vi i kommune har räknat fel. Vore det inte bättre att lösa det här utan några anmälningar och istället föra en dialog mellan parterna?

Det är en trist läsning om det nu är så att kommunen har gjort fel i båda fallen. Då är det något som brister hos tjänstemännen och vems huvud kommer då att rulla?

Läs 3 kommentarer eller kommentera du också!

Tegelbergs iver

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5909377-hotet-gav-effekt

Vi skrev nyligen ett inlägg om Anders Högberg som lyckas skrämma politikerna i Älvkarleby kommun till beslut som är till fördel för honom. Då var en oppositionspolitiker som mycket vaket undrade om inte det här skall ligga på samhällsbyggnadsnämndens bord först innan vi ropar att något är på gång?

Självklart är det så att SBN måste ta det här beslutet innan det är klart. Och att det blir ett bifall skall inte vara så garanterat trots att de styrande har majoritet och tros kan göra lite som de vill. Men möjligheten att avslå och yrka på återremiss finns fortfarande som alternativ och då kan vi inte gå ut och säga att något är på gång.

Det är ett farligt spel Tegelberg (S) sysslar med och det är inte första gången vi ser hennes lovande i tidningen. Ni som följer bloggen kan minnas att vårt kommunalråd lovade pengar till Skutskärs bandy innan det fanns något belsut på det. Att i förväg gå ut i tidningen tyder på att Socialdemokraterna är så självsäkra i sin maktposition att det går bra att hurra innan beslutet är taget. Det skall även tilläggas att Inga-Lil Tegelberg (S) inte ens sitter i SBN så att hon för någon annan nämnds talan är mycket underligt. Det bör väl ändå vara Tommy Jakobsson (S) som skall yttra sig som är ordförande i nämnden. Men även han skall vara lugn med vad han säger eftersom det primära är att beslutet ännu inte är taget.

Så om allting är rätt fattat lär vi ändå vänta fram till SBNs sammanträde innan vi vet om det blir någotn glädje för Anders Högberg.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Tre historiska promenader

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5911467-folj-med-pa-promenad-i-klamparnas-spar

Karl-Åke Lindblad arrangerar tre promenader i vår kommun med syfte att berätta om de historiska platser som format vår bygd genom åren. Den första vandringen skedde under torsdagen och ringlade sig runt de gamla sågverket, Sandbankarna och Skutskärs IP.

De tre vandringarna heter "i klamparnas spår" som är den som beskrivs i artikeln, "Sverkil Simonssons promenad" och "kungarnas promenad". De två övriga kommer att vara på Rotskär samt ute i Älvkarleby. För den som missar vandringarna finns de i pappersform och går att låna på Skutskärs bibliotek. Vi hoppas att många väljer att ta en promenad med Karl-Åke Lindblad så att det kan bli en fin tradition för att bevara vår kommuns historia.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Hotar Högberg till sig framgång?

Alla inlägg Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5909377-hotet-gav-effekt

Hur kan det vara möjligt att en person som Anders Högberg kan använda våra beslutsfattare som marionettdockor? Tidigare var de fast beslutna att invänta resultatet av processen med att ta fram områden lämpliga för landsbygdsutveckling (LIS). Nu helt plötsligt var det inte så viktigt utan vi beslutar innan processen är klar. Här tror Inga-Lil Tegelberg (S) att det kommer gå igenom men det är något hon inte kan veta. Det är farligt att besluta innan andra beslut är tagna. Saker och ting måste få ha sin gång och det gäller även för Anders Högberg.

Men det är bara att gratulera om Högberg lyckas skrämma våra politiker till beslut som gagnar honom. Det här är knappast sista gången han kommer använda den här formen av metod för att få sin rätt.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Vi måste dra i nödbromsen nu!

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/alvkarleby/1.5909349-slog-sonder-busskurer

Det känns som rapporteringen om vandalisering går på repeat men faktum är att någon dag efter de lagat kurerna vid Skutskärs station så krossades glaset åter. Under maj månad har det hänt alldeles för många händelser vid resecentret för att lugna mitt sinne. Nu får det faktiskt vara nog med dumheterna för samhället har inte i syfte att städa upp efter en massa idioter som tappat sitt humana beteende. Och tro mig medborgare alla de här ungdomar som är vid resecentret för att få tågen att spåra ur eller slå sönder kurerna har föräldrar som brister i sitt ansvar. Samhället i stort har misslyckats med dessa som förstör men det enskilda ansvaret är också av en sådan stor vikt att vi inte kan blunda för det.

Nu funderar vi på bloggen om kravallerna i Husby kan ha en avgörande faktor att även våra ungdomar tror att det kan vara okej att förstöra i samhället. I Husby styr just nu galenskapen medan polisen står maktlösa och ser på vilket skänker en signal till övriga landet med. Vi kunde här om dagen läsa om bilar som brann i Skutskär, likaså i Gävle för någon dag sedan och nu är Skutskärs station åter förstört.

Det är väldigt lätt att vid ett sånt här läge skrika på mer bevakning i samhället men vi på bloggen tror inte det är så enkelt. Att sätta upp en kamera på en plats indikerar att vi tror och vet att människan är för dum för att låta bli att förstöra. Vi förutsätter alltså om vi sätter upp en glaskur så måste vi filma när personerna kommer och slår sönder. Vore det inte en bättre satsning att få våra unga att förstå värdet i ett helt och vackert samhälle? Skolans samt föräldrarnas ansvar skall ligga grund för att våra barns beteende. Brister dessa två faktorer så har vi istället stora risker att barnen inte fått de verktyg för att begripa rätt och fel.

Det här är ett problem som jag vet många har en åsikt om. Vi har lagt fram vår syn på det hela så nu vill vi höra vad ni säger medborgare. Hur får vi stopp på vandaliseringen?
Ingen har kommenterat än bli den första!

Skickades hem eller fick åka hem?

Alla inlägg
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.5906603-fick-inte-stanna-pa-sjukhuset

En förälder har reagerat på att de fick åka hem mitt i natten från Gävle sjukhus efter att barnet har blivit bättre. Det är lite oklart i artikeln vad som är anledningen till att reagera så starkt mot sjukhusets agerande. Visst kan det tyckas vara något av en bagatell att de kan sova de timmarna som finns kvar innan det blir morgon men vi tvivlar på att de schasades iväg.

Vi tror snarare att personalen har sagt att det går bra att åka hem eftersom barnet mår bättre och har fått den vård den behöver. För barnet har nu tillfrisknat och något behov av vidare vård fanns aldrig. Det framgår inte heller om föräldern har påvisat att de var trötta och ville sova kvar på sjukhuset.

Det som förmodligen har saknats hos båda sidorna är en god dialog. För om det hade handlat om ett barn som blivit sjukare av att skickats hem hade den här situationen varit helt annorlunda. Då har de verkligen brustit i sina rutiner. Den här gången känns det mest som en bagatell för viktigast är väl ändå att barnet mår bra?
Ingen har kommenterat än bli den första!

Succé för Andersson/Andersson

Alla inlägg Sport
http://gd.se/sport/motor/1.5900547-full-pott-for-skutskarspar

I Tidaholm pågår just nu back-SM för motorcyklar och Skutskärs MS har två personer i toppen efter tre deltävlingar. Sammanlagt skall 6 tävlingar genomföras innan guldet kan bärgas så mycket kan fortfarande hända. Men det är ändå glädjande för motorklubben att ha två tävlande med i toppstriden. Så vi från bloggen håller tummarna i fortsättningen och hoppas få fira ett SM-guld framöver!

Om ni inte har koll på vad back-SM är för något så kika på länken här nedanför.

http://www.youtube.com/watch?v=5wkpaDrB2Qc
Ingen har kommenterat än bli den första!

Nu firar vi 150 år

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5902009-nu-ska-alvkarleby-kommun-firas

Nu börjar firandets program att ta form för kommunen. Under fallens dag kommer det vara färdigt och då kan vi beskåda vad för spännande idéer som kommit in och blivit resultat. Vad sägs om ett 150 meters lopp eller en kakbuffé med 150 sorters bakverk? Vi på bloggen hoppas att ni medborgare tar chansen och deltar i alla tokigheter som kan tänka erbjudas.

Enligt artikeln så kommer varje kommundel ha ett eget datum då det firas lite extra. Här kommer datumen för orterna:

Långsand 20 juli

Gårdskär 17 augusti

Marma 25 augusti

Skutskär 31 augusti

Älvkarleö 1 september

Älvkarleby  flera datum

Vid tillfället vet vi väldigt lite om firandet men vi kommer givetvis vara vakna för nyheter kring vad som sker, det är ju så vi trots allt heter.

Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Fabriken rustas

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5901902-nu-rustas-fabriken

Under den här veckan står fabriken stilla för att ge plats för dem som ska rusta, laga och fräscha upp arbetsplatsen. Nästan 1000 entreprenörer är inblandade i den omfattande rusten som blir närmare 1200 personer om vi slår ihop dem med den fasta styrkan som arbetar på fabriken.

Men det här innebär inte att lukten upphör för några dagar utan snarare än värre för de som bor i närheten. Man har gått ut och varnat för buller, stank och ökad trafik under den här veckan. Nåja det kan det väl vara värt om fabriken får ett ansiktslyft inför sommaren.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Nanne Grönvall kommer

Alla inlägg
http://gd.se/noje/1.5898099-nanne-blir-brolles-gastartist-i-skutskar

Den 20/7 kommer Brolle att röja på Holmarna i Skutskär och nu är det klart att även Nanne Grönvall kommer gästa scenen under kvällen. Vår sammanställning av Holmarna under sommaren börjar ta form. Vi har lagt till Nanne Grönvall samt Ebba Gold som en läsare tipsade om. Vi har även lagt in en länk till biljetter till alla evenemang som vi vet finns på Tickster. Kika gärna på länken här nedan vad Holmarna erbjuder oss medborgare under sommaren 2013. På pappret kommer det bli en fantastisk blandning av god musik och underhållning så nu får vädret leverera så kommer högsta betyg att utdelas.

Holmarna under sommaren
http://vadsker.blogg.se/category/holmarna.html
Ingen har kommenterat än bli den första!

Johansson Jokkmokk får böta

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5899323-akare-far-bota-340-000

­Johansson Jokkmokk AB och Johansson Jokkmokk Logistik AB måste böta 340000 kronor i böter för undermålig hantering med att skicka in underlag på kör och vilotider för åkarna. Sedan Transportstyrelsen för två år sedan tog över kontrollen av företagens kör och vilotider har 9 stycken kontroller lett till beslut som till exempel böter. Och då är 2 av de här 9 företagen som är placerade i Skutskär.

Roger Johansson väljer att inte uttala sig den här gången vilket är trist när chansen finns att förklara sig. Vi på bloggen gjorde en snabb koll runt företagets historik och fann snabbt att arbetsmiljöverket anmälde företaget 2011 för misstänkt brott mot arbetstidslagen. Det gör det än illa för företaget att de åter hamnat i en negativ marknadsföring i media. Och Roger Johansson har valt att vara tyst båda gångerna istället för att förklara sig. Nu får vi hoppas att vi slipper läsa mer dumheter kring företaget och att senaste domen förändrar förutsättningarna för lastbilskörarna.

Arbetsmiljöverkets anmäler åkeri i Skutskär
http://www.transport.se/Arbetsmiljoverket-atalsanmaler-akeri-i-Skutskar/
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Holmarna i sommar

Alla inlägg Holmarna Skutskär
http://www.holmarnafolketspark.se/

Nu fungerar hemsidan perfekt och all viktig information som går att få finns där nu. Men vi har ändå samlat ihop information för att sammanställa ett program för 2013. Vi kommer komplettera vartefter det kommer nya datum och nya arragemang på Holmarna. Det kommer även finnas en helt egen flik på bloggen vid namn "Holmarna" för att ni enkelt ska kunna se vad som sker.

Sommaren 2013

Öppettider: 20:00 - 02:00
Åldersgräns: 12 år (med målsman)
Info: Fullständiga rättigheter, kontant och kortbetalning


25/5 - Noice
http://www.noice.se/
Köp biljetter: https://secure.tickster.com/(S(vezdqrzqgvzfsymukqooq2kf))/sv-SE/BPY2W3ZU13M7KZ6/Shop/Products.aspx
Recension: http://arbetarbladet.se/noje/recensioner/pascen/1.5917632-lattsinnigt-soundtrack-till-sommaren


8/6 - Ducks Deluxe feat. Brinsley Schwarz (inställt!)
http://www.ducksdeluxe.net/


22/6 - The Poodles
http://www.poodles.se/
Köp biljetter: https://secure.tickster.com/(S(ufvhvmbjdytqvpirmhqsuoks))/sv-SE/VF2UH03FJ73W7T3/Shop/Products.aspx
Recension: http://arbetarbladet.se/noje/recensioner/pascen/1.6009423-trivsamma-men-oengagerade-pudlar


29/6 - Freestyle
http://sv.wikipedia.org/wiki/Freestyle_(musikgrupp)
Köp biljetter: http://www.tickster.com/sv/events/ah2bf9m62a402xx
Recensioner: http://arbetarbladet.se/noje/recensioner/pascen/1.6032401-valbevarad-nostalgi
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/musik/article17050057.ab
http://gd.se/noje/musik/1.6032561-aterforeningen-pa-holmarna-blev-en-fulltraff


6/7 - Ebba Gold
http://ebbagold.com/


12/7 - Carl Erik Thörn
http://www.carlerikthorn.com/


13/7 - Björn Rosenström
http://www.rosenstrom.com/
Köp biljetter: https://secure.tickster.com/(S(dsezscmkrqx0zkeh1swoqf3q))/sv-SE/BTKF7HJEEHL186Z/Shop/Products.aspx


20/7 - Brolle & Nanne Grönvall
+ Förband och trubadur
http://www.brolle.se/
http://www.nanne.se/
Köp biljetter: https://secure.tickster.com/(S(demqleui3zwhx4tesvii3twc))/sv-SE/JYRNPJZWYDBDYZ8/Shop/Products.aspx
Recension: http://arbetarbladet.se/noje/recensioner/pascen/1.6098500-proffsig-brolle-imponerar


27/7 - Waterloo
http://www.waterlootheband.com/start
Köp biljetter: https://secure.tickster.com/(S(5ksrbx54uu55owgxaxrqstnv))/sv-SE/E8F3THGKD5056FH/Shop/Products.aspx


3/8 - Yihaa Countryfestival - Kikki Danielsson, Inger Nordström, Robbie Fulks,
Linda Gail Lewis och Gary Primich Band, Trouble Boys, Jonas Otters & The Others,
Roger Westblom & The In-laws, Grassride, Avalance Country, Dottie


http://www.kikkidee.com/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Inger_Nordstr%C3%B6m
http://www.robbiefulks.com/
http://www.lindagaillewis.org/Welcome.html
http://www.garyprimich.com/
http://www.troubleboys.se/
http://www.jonasotter.se/
http://www.wildoatsrecords.com/WestblomPhotoLink.html
http://www.grassride.com/
Köp biljetter: https://secure.tickster.com/(S(b3rnlng41yu1y3kgmjq3oib4))/sv-SE/WDVPHA8D5KA04TJ/Shop/Products.aspx


10/8 - Roadwork


17/8 - Playtones
http://www.theplaytones.se/


23/8 - D-A-D
Förband: Flat Foot

http://www.d-a-d.dk/
Köp biljetter: https://secure.tickster.com/(S(jdqqed4mqupv5so33txxrrs2))/sv-SE/EFG2Z9BLY1NUFT4/Shop/Products.aspx


24/8 - I Hate School
http://www.ihateschool.se/


31/8 - The Boppers
http://www.boppers.se/
Köp biljetter: https://secure.tickster.com/(S(zf001bukoxwtwnqlkrcttp2h))/sv-SE/EZ55UV2TMV7HEBX/Shop/Products.aspx


7/9 - Hemvändardagen med finskt tema
Läs 4 kommentarer eller kommentera du också!

Kulturkollo

Alla inlägg Älvkarleby
http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1421

I sommar finns möjligheten för dig som är mellan 9-13 år att vara med på ett kulturkollo i Älvkarleby. Vi klipper in texten som står på kommunens hemsida och har ni funderingar så hör av er till Stefan Kramer som står skriven som kontaktperson.
 
Är du mellan 9 och 13 år? Då anmäler du dej till vårt Kulturkollo!
Tillsammans gör vi en minimusikal, med sång, dans och teater.

Onsdag-Torsdag-Fredag 12-14 juni mellan 9.00-15.30 i Älvkarleby
församlingshem (mitt emot kyrkan).
Vi bjuder på en enkel lunch och lite mellanmål på eftermiddagen.

Det kostar INGENTING för dig! Anmälan till Kulturskolan senast 5 juni
på telefon 070-674-04 09 eller e-post: [email protected]
Ett samarbete mellan Kulturskolan, Kultur - Fritid och
Kyrkan i Skutskär-Älvkarleby
Ingen har kommenterat än bli den första!

Har galningarna rymt?

Alla inlägg
 
Så här ser det ut på Arbetarbladets hemsida om man klickar på Älvkarlebydelen. Bara brott, galenskap och dårar som får utrymme i tidningen för tillfället. Vad har hänt? Har galningarna rymt från hemmen och slagit sig ner i kommunen?

I vanliga fall brukar vi inte ge den här formen av nyheter utrymme i tidningen men just nu så består all rapportering av dumheter så då har vi inget annat väl än att reagera. Vi får hoppas att det lugnar ner sig så vi vågar oss ut på gatorna på sommarkvällarna.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Eskil Erlandsson på besök

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5891061-ministern-gillade-skonsam-metod

På fredagen hade vi en politisk gigant på besök i vår kommun för att inspektera den moderna metod som används vid avverkning av skog. Eskil Erlandsson (C) som är Sveriges landsbyggsminister var ute på ett av Stora Ensos hyggen för att möta upp bland annat Martin Holmgren som är vd för Stora Enso skog.

Den metod som inspekterades heter "rät metod" och handlar om att planera körningarna på hygget för att minska sträckorna, minimera bränsleförbrukning och inte köra sönder marken i den mån det går. Här nedan finns ett klipp från Stora Enso på Youtube som förklarar lite bakgrund och vad rätt metod består av. Kika gärna på den!

http://www.youtube.com/watch?v=TssSr4f28zw
Ingen har kommenterat än bli den första!

Yihaa

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5890537-cowboys-och-indianer-intar-holmarna-i-augusti

Skutskär har fått sig en alldeles egen countryfestival och de som står bakom idén är Micke Finell och Cilla Domstad. Festligheterna kommer att utspelas på Holmarna den 3 augusti med musik, speciell meny och linedance. Bland annat kommer Kikki Danielsson, Linda Gail Lewis och Gary Primich Band att uppträda under endagsfestivalen.

Det är ett smart drag att "sno" idén från Furuvik som valde att lägga ner sin egna countryfestival som varit tradition de senaste 30 åren. Nu får de med cowboyhatt och stövlar istället chansen att leva ut sina countryfantasier i Skutskär den 3 augusti.

Biljetterna finns att köpa från och med idag (lördag) men tyvärr så är Holmarnas hemsida fortfarande under uppbyggnad så informationen är lite spridd än så länge. Vi tänkte återkomma med att presentera sommaren program på Holmarna i ett eget inlägg så vi inväntar att hemsidan blir klar.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Ann Frössén

Alla inlägg Älvkarleby
http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1416

Mellan 1 juni och 3 juli ställer Ann Frössén ut sin konst på Galleri Luckan på Laxön i Älvkarleby. Tag chansen att beskåda hennes kreationer på natursköna Laxön. Om ni vill kika lite på vad hon har gjort för konst så klicka på länken nedanför så kommer ni in på hennes hemsida.

Artiklar från lokaltidningarna
http://gd.se/kultur/1.5938835-dubbelt-i-alvkarleby-skutskar
http://arbetarbladet.se/kultur/1.5939095-vilken-vattenkraft-

Ann Frösséns hemsida
http://www.annfrossen.info/
Ingen har kommenterat än bli den första!

Nya anmälningar

Alla inlägg Älvkarleby
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.5886866-vald-och-hot-pa-behandlingshem

Ett behandlingshem i Älvkarleby har blivit anmälda till Socialstyrelsen för bristande bemötande och efter deras tillsyn har det framkommit fler brister hos personalen och att hot och våld förekommit. Nu vill Socialstyrelsen att det inte förekommer några fler brister vilket är ett rimligt krav. Dock så berättar inte notisen om det kommer komma en till inspektion för att se om vi har bättrat oss men vad vi vet brukar de arbeta på det sättet. Vi får hoppas att förbättringarna blir permanenta så att de inte är bara för att försköna synen inför Socialstyrelsen.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Och vinnarna är..

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5881575-erik-en-av-arets-kulturpristagare
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.5882753-jonas-ar-arets-ledare-i-alvkarleby

Erik Holmqvist som har vunnit ungdomens kulturpris och Jonas Söderström som får utmärkelsen "årets ledare" i Älvkarleby kommun. Vi från bloggens sida vill skänka ett extra grattis till båda vinnarna och hoppas att de fortsätter på den inslagna vägen även i framtiden!

Prissumman för Erik blir 3000 kronor medan Jonas belönas med 5000 kronor. Grattis till er båda!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Barnen har lärt sig att animera

Alla inlägg Skola
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5877506-bio-pa-schemat-i-skutskar
Ett pedagogiskt projekt har nått sitt mål när barnen från de kommunala skolorna fick se sina filmer på Rio Bio i Skutskär. Mattias Gordon har hjälpt barnen med animationerna medan de själva har gjort musik, bild och ljud till filmerna. Enligt de föräldrar som vi pratat med har det varit ett lyckat projekt för barnen som fått nya insikter hur det fungerar med att animera film. Samt att det har främjat goda kunskaper hos de unga när man använder sig att kreativa metoder i skolan. Det är en rejäl konstrast mot den ibland lite sterila katedersundervisningen som inte alltid lyckas stimulera barnen till närvaro.

Efter det här kanske biblioteket snappar upp filmerna och har fler visningar även för oss medborgare så vi får se resultatet av barnens arbete. Vi vill se mer sånt här i skolan för är en bra grund för en lyckad utbildning!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Idiotisk skadegörelse

Alla inlägg

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5877077-omfattande-skador-efter-tagsabotage

Det är inte ofta vi brukar reagera på de notiser angående brott och dylikt som publiceras i tidningarna. Men här måste vi göra vår röst hörd eftersom person / personerna som vid flera tillfällen har lagt stora saker på spåren så att tågen blir förstörda verkar sakna förmågan att se riskerna i beteendet. Tänk om ett tåg har så hög fart att den spårar ur och människor kommer till skada, är sabotaget fullbordat då? Eller finns det en mänsklig gräns hos de här personerna? Att förstöra spåren på något sätt är så pass farligt att det måste till bättre koll vid stationerna. Om ni medborgare upptäcker något så kontakta myndigheterna omgående så vi slipper se några allvarligare tågolyckor.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Årets Dagermanpristagare är..

Alla inlägg
" Nätverket Ingen människa är illegal" som är en organisation som kämpar för att människor ska få välja fritt var de vill leva. Här är ett utklipp ur motiveringen; "Det låter som en rad i en dagsvers av Stig Dagerman. Det borde ropas ut över världen varje dag: Ingen människa är illegal! Nätverket Ingen Människa Är Illegal (IMÄI) får årets Dagermanpris för att de verkställer budskapet i handling."

Nätverket blev allmänt känt när de 2008 intog Bromma flygplats för att hindra hårt kritiserade utvisningar till Eritrea. Samtidigt hindrades Maud Olofssons plan för att lyfta under aktionen vilket gav aktionen ett större utrymme i media.

Vi försökte leta reda på en längre motivering till valet av årets pristagare men Dagermansällskapets hemsida är inte uppdaterad sedan 2010 så det får de underkänt på tycker vi på bloggen. Men vill ni läsa mer vad Sällskapet gör eller vad pristagarna är för något nätverk så kan ni kika på länkarna som vi bifogar här nedanför.

Nätverket ingen människa är illegals hemsida
http://www.ingenillegal.org/

Allmän information på Wikipedia om nätverket
http://sv.wikipedia.org/wiki/N%C3%A4tverket_Ingen_m%C3%A4nniska_%C3%A4r_illegal

Stig Dagermansällskapets inaktuella hemsida
http://www.dagerman.se/
Ingen har kommenterat än bli den första!

Landslagets fotbollsskola

Alla inlägg Sport
http://www.landslagetsfotbollsskola.se/

Mellan 17:e och 20:e juni kommer landslagets fotbollsskola till Skutskärs IP för att arrangera årets fotbollsupplevelse för barn i åldrarna 6-16 år. 325 kronor kostar det för att kunna anmäla sig till fyra dagar med träningar, lekar och massor av fotboll. Kontaktperson är Tomas Torén (0766531723) om ni behöver mer information om vad som sker. Ta chansen och låt dina barn få uppleva något utöver det vanliga och något som de kan ta med sig resten av livet.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Nu får det vara nog!

Alla inlägg
Lugn och ro i vardagen har gjort att kreativiteten blivit alldeles disträ och nu efterfrågar vi ett ökat tempo i fortsättningen av maj månad. Nu får det vara nog med slentrian så gör något radikalt för att skapa lite debatt.

Fast lite debatt blev det trots allt angående tomterna på Sand där politikerna delas av en enorm spricka. Det pratas om prestige hos de styrande medan oppositionen är som vanligt lite spridd i sin kritik. Annars är det som sagt lugn och ro men vi på bloggen ska försöka klämma ut något spännande under nästa vecka, kanske skriva vår tredje insändare till lokaltidningarna, den som lever får se!
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Närvaro och frånvaro i kommunfullmäktige

Alla inlägg Politik Statistik & rapporter
Då var vi äntligen klara med sammanställningen av närvaron på alla ledamöter i kommunfullmäktige. Det tror vi åtminstone. Vi lär ändå påpeka att närvaron hos de ordinarie är riktigt god och det gör att de som har sämst statistik sticker ut rätt rejält. Ett politiskt uppdrag skall tas på fullaste allvar även om man ständigt blir sittandes som ersättare genom mandatperioden så bör intresset och engegemanget räcka för att vara med på sammanträdet. Det har varit 15 kommunfullmäktige under perioden och de som har full närvaro i klassen är Gunilla Styf, Kjell Grönberg, Inga-Lil Tegelberg, Magnus Grönberg, Rose-Marie Westerholm från Socialdemokraterna, Kenneth Holmström, Roger Petrini från Moderaternam, Clarrie Leim, Kristina Freerks från Centerpartiet samt Ola Lindberg från Miljöpartiet.

Det finns däremot en ordinarie som utmärker sig negativt i statistiken och det är Yvonne Mattsson (S) som missat 6 sammanträden vilket är flest av alla ordinarie som fortfarande är aktiva. Men hon är inte värst för bland de ersättare som sitter i kommunfullmäktige är det Anette Sundin (SD) som missat hela 11 sammanträden. Det är inte godkänt på långa vägar. Några till som måste framhävas är Lena Holmström (M), Tryggve Andersson (FP) och Johan Rolfsson (SD) som alla valt att stanna hemma alla gånger det varit möte. Dock så har både Andersson och Rolfsson kommit in i politiken mitt i mandatperioden men ändå så är en nolla något att anmärka på.
Vi klistrar in hela listan här nedanför så kan ni själva bläddra genom och kika. Vi har tänkt att göra en sammanställning lite längre fram för att se om det blivit förändringar i statistiken. Men nu räcker det med grävande bland protokollen för någon dag framöver för mitt huvud lär vila lite. 
Ledamöter­ Närvaro
   
Ordf. Gunilla Styf (S) 15/15
V ordf. Kjell Grönberg (S) 15/15
2:e v ordf. Bengt Ahlquist (KV) 14/15
Led. Lars Skytt (S) 14/15
Led. Inga-Lil Tegelberg (S) 15/15
Led. Kenneth Holmström (M) 15/15
Led. Marie Larsson (S) 14/15
Led. Björn Karlsson (S) 14/15
Led. Bo Janzon (M) 13/15
Led. Kjell Holmgren (SD) 14/15
Led. Åsa Strid Andersson (S) 14/15
Led. Torbjörn Löfgren (KV) 10/15
Led. Tommy Jakobsson (S) 14/15
Led. Sigrid Bergström (V) 14/15
Led. Clarrie Leim (C) 15/15
Led. Anett Aulin (S) 14/15
Led. Anders Edin (FP) 11/15
Led. Patrick Ernesäter (M) 10/15
Led. Helena Lundblad (S) 1/2
Led. Mona Hansson (KV) 13/15
Led. Hans Wennberg (MP) 13/15
Led. Gun-Britt Holmgren (SD) 14/15
Led. Kenneth Holmgren (M) 11/15
Led. Magnus Grönberg (S) 15/15
Led. R-M. Westerholm (S) 15/15
Led. Eva Eriksson (KV) 12/15
Led. Roger Wilund (S) 13/15
Led. Andreas Norling (V) 14/15
Led. R. Boman-Lindqvist (M) 13/15
Led. Yvonne Mattsson (S) 8/15
Led. Agneta Lundgren (C) 14/15
Ers. Kurt L. Andersson (S) 11/15
Ers. Britta Gustavsson (S) 7/15
Ers. Sven-Olof Melin (S) 13/15
Ers. Anna-Karin Lidberg (S) 5/15
Ers. Bo Ohlsson (S) 10/15
Ers. J. Dahlberg Jönsson (S) 4/5
Ers. Eino Hekkala (S) 1/1
Ers. Roger Petrini (M) 15/15
Ers. Niklas Dahlberg (M) 8/15
Ers. Lena Holmström (M) 0/10
Ers. Annemon Piper (KV) 15/15
Ers. Lars Andersson (KV) 11/15
Ers. Johan Rolfsson (SD) 0/1
Ers. Anette Sundin (SD) 4/15
Ers. Börje Knapp (V) 14/15
Ers. Anita Selander-Knapp (V) 1/3
Ers. Inga Sandberg (C) 9/15
Ers. Kristina Freerks (C) 15/15
Ers. Tryggve Andersson (FP) 0/5
Ers. Valle Madebrink (FP) 1/1
Ers. Ola Lindberg (MP) 15/15
Ers. Joakim Sjöstrand (MP) 14/15
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Varför inte reagera i tid?

Alla inlägg Älvkarleby
Kommunstyrelsen 081006
Redan 2008 togs första beslutet att sälja sportfiskestugorna. Det går att läsa om i protokollet via länken här nedanför. Där valde Kenneth Holmström (M), Bengt Ahlquist (KV) och Ulla Westerlind (KD) att yrka på återremiss.
http://www.alvkarleby.se/kommun/ks%20081006_id1217.pdf

Kommunstyrelsen 110510
Sedan återkommer tomterna på Sand i ett protokoll från 2011. Då har Älvkarlebygruppen ordnat att ärendet har legat vilandes för att invänta en redovisning av översvämningskarteringen. Här tar kommunstyrelsen beslut att åter sälja tomterna. I debatten har oppositionen påstått att de varit eniga om att gå emot beslutet vilket bara är halva sanningen. Kenneth Holmström (M), Bo Janzon (M), Clarrie Leim (C) och mycket förvånande Andreas Norling (V) yrkade på återremiss medan Torbjörn Löfgren (KV) yrkade på avslag. Dock i voteringen så valde Löfgren (KV)  att ställa sig på Socialdemokraternas sida för att avgöra frågan vid sammanträdet och inte välja någon återremiss. Sedan bör det stå i protokollet att Tegelbergs (S) yrkande ställs mot Löfgrens avslagsyrkande men där står Clarrie Leims (C) namn istället. Det gör det snurrigt för vad Leim (C) yrkade på vet ingen för det står inte i protokollet. Dock gissar vi på att hon har yrkat att det blir avslag istället och där enas hela oppositionen. Men protokollet är som vanligt undermåligt skrivet så en annan utan insyn har svårt att läsa av vad som egentligen sades på sammanträdet.
Noterbart är att Bo Janzon (M) förklarade sig jäv 2008 men 2011 så var han med och beslutade. Det kanske finns en logisk förklaring till det?
http://www.alvkarleby.se/kommun/ks-protokoll-110510_id2760.pdf

Men då kommer frågan varför medborgaren väljer att reagera så kraftigt fem år efter första indikationen att något är på gång? Visst har Älvkarlebygruppen gjort några ingrepp för att förlänga processen men att reagera idag känns som om det är några år för sent. Nu har det kommit in insändare, kommentarer i drivor från alla tänkbara tyckare och yttranden från oppositionspolitiker när besluten redan ristats i sten. Dock så ska man aldrig ge upp i ett ärende om man brinner för sin åsikt. Men om man engagerar sig i politiken så har man större chans att reagera i rätt tid om det uppstår situationer som berör en.

Ett som är säkert är att debatten är igång och nu blir det mycket intressant att följa efterspelet. Många har börjat reagera och hur kommer då de styrande att bemöta reaktionen?

Insändare på Arbetarbladet
http://arbetarbladet.se/torget/1.5865809-kan-ni-hjalpa-oss-tradkramare-
Ingen har kommenterat än bli den första!

Är det prestige?

Alla inlägg Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5860567-nu-faller-traden-pa-sand

Ni som följt debatten har märkt att tomtfrågan på Sand har delat politiken i två oense block. Oppositionen gick emot förslaget om att bygga tomter medan (enligt debatten) S och V gjorde allt i sin makt för att få genom förslaget. Det pratas om att medborgarnas vilja har nonchalerats och det finns en liten minoritet som anser det här som något attraktivt och viktigt.

Hur det än må vara så är det Inga-Lil Tegelbergs kommentar som citerats i tidningen som får oss att höja på ögonbrynen, "Alla gillar inte allting." Vad är det för ett svar egentligen? Är man så rädd för att gå in och kommentera några procent i detaljerna i ärendet så att man istället svarar så svävande att man uppfattas som vilsen i det blå? Vi  har tidigare påpekat att Tegelberg har problem med att uttrycka sig verbalt och det här verkar vara ett i raden av dåliga ordval. Om det nu finns en massa som är missnöjda med ett beslut måste man gå ut och bemöta kritiken med något vettigt. Sen tror jag inte det enbart handlar om att de boende i närheten är folkskygga som Tegelberg försöker få fram det till. Skulle oppositionen vara så angelägna att gå emot förslaget bara för att några medborgare inte vill ha grannar? Nja knappast troligt eller vad tror ni?
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

En ny sammanställning

Alla inlägg
Rätt var det var så kom vi på en ny idé till en sammanställning angående närvaron på kommunfullmäktige. Eller vi är snarare intresserad av att se vilka som har högst frånvaro eftersom vi tidigare har kritiserat de som knappt utnyttjar sitt politiska antagande. Att sitta på en stol oavsett om du är ordinarie eller ersättare så sitter du där på uppdrag från väljarna som gjort att du fått möjligheten att arbeta politiskt. Så senare idag kommer vi förhoppningsvis bli klara med sammanställningen från den här mandatperiodens alla kommunfullmäktige.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Lugn och ro är inte alltid bra

Alla inlägg
Det är åter stiltje i både nyhetsflödet och idéerna till inlägg. Det kommer sporadiskt några artiklar i våra lokaltidningar och det finns några nya evenemang som ploppar upp på kommunens hemsida men något debattvänligt saknas. Det kanske är dags för oss att forma en ny kupp eller eventuellt skriva en till insändare. Vi får se vad det här leder till för allt fler tyckare somnar till lite för lätt när det inte finns något synligt politiskt arbete. Dock så arbetar nämnderna hela tiden och snart så är det dags för deras sammanträden. Vi på bloggen hoppas att deras protokoll kommer lite fortare ut på kommunens hemsida så vi har något att gräva fram. Fram tills dess får ni nöja er med de sedvanliga inläggen. Om ni nu inte har några idéer?
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Tävling trampbåtar.se

Alla inlägg

Vi fick ett tips om en tävling som pågår just nu som trampbåtar.se har tagit fram. Ni vet dem tokarna som la en trampbåt vid den översvämmade resecentrumet. Vi på bloggen ger gärna tävlingen en extra knuff. Lycka till medborgare!

TÄVLING!

Vinn en fin fiskekajak värd 6400 kr!

1. Gilla Trampbatar.se på Facebook 
2. Dela detta inlägg
3. Skriv om ett roligt fiskeminne

Då är du med i utlottningen av fiskekajaken! Vinnaren utses under en offentlig dragning i våran butik i Skutskär söndag den 14:e juli 2013. Ingen fara om du inte kan vara där då. Den lyckliga vinnaren presenteras även på www.trampbatar.se samma dag. Ingen vinstskatt p.g.a. utlottning av vinsten.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Döp ladan

Alla inlägg Älvkarleö
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5853838-alvkarleos-nya-sporthall-klar

Älvkarleö har fått en ny sporthall där det ska spelas beachvolleyboll året om. Den gamla hundladan som den tidigare kallats har byggts om under vintern och invigdes i helgen. Tanken är att fler idrotter kan få möjlighet att utnyttja ladan i framtiden, till exempel kan en klättervägg vara ett alternativ på ena kortsidan. Ett mycket intressant arbete i en ort som i vanliga fall vi inte hör så mycket ifrån. Det kanske bli ändring på det nu när det finns en idrottshall på plats?

En rolig notis är att vi alla kan ge förslag på namn till sportladan. Vad tycker ni medborgare att den ska heta? Några namn som vi på bloggen inte vill se är kopplingar till varken laxar eller älvar. Lite mer fantasi än så måste det finnas i kommunen än att allting ska sluta eller börja med ordet lax. Om ni har ett bra namnförslag så skicka det till [email protected].
Ingen har kommenterat än bli den första!

Reagera men fundera

Alla inlägg Skola
http://arbetarbladet.se/torget/1.5843745-ju-fler-kockar-desto-samre-soppa-

En kommuninvånare har skrivit en insändare angående hotet av att varsla fem personer från kommunens skolkök. Dock har den reagerat lite sent eller så har insändaren inte kommit in i tid för förhandlingarna har lagts ner och det blev ingen varsel. Därav det direkta svaret från Marie Niklasson som är kostchef i Älvkarleby kommun. Men det är bra att ni är ute och reagerar och agerar, mera sånt medborgare!
Ingen har kommenterat än bli den första!

UONs beslut till förvaltningsrätten, del 2

Alla inlägg Skola

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/alvkarleby/1.5852277-frigymnasium-vill-ha-mer-pengar

I den här notisen på Arbetarbladet går det att utläsa vad Lärande i Sverige AB har överklagat om. Vi citerar; "Friskoleföretaget anser att Älvkarleby kommun redovisat fel kostnadsposter, tagit beslut om bidraget för sent och inte lagt på 3 procent per elev för administration."

Det skulle vara intressant och göra förvaltningens syn på överklagan. Har de verkligen ínte följt lagen den här gången? Har de missat i hanteringen? Om de nu missat vem står som ansvarig? Många frågor uppstår medborgare!

Ingen har kommenterat än bli den första!

Inspiration till kärlek

Alla inlägg

http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.5847646-elin-och-tomas-fick-inspiration-till-sitt-brollop
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5847619-har-de-koll-infor-brollopet

Bröllopsmässan blev en succé åtminstone om vi tyder det som artiklarna visar. Flera par har fått ny inspiration hur ett bröllop ska genomföras med humor, kärlek och elegans. Vi får hoppas att Romantic Sweden fortsätter att inspirera och att nya idéer dyker upp. De gör sitt absoluta för att sätta en positiv markör på kartan för Älvkarleby kommun och det skall de ha all heder för!

Ingen har kommenterat än bli den första!

En resumé bland alla helger

Alla inlägg
Det här är en sådan vecka som gör att man tvingas kolla i kalendern ett par extra gånger för att ens begripa vilken dag det är idag. Första maj placerade sig så att arbetsveckan styckades upp i två delar och vi har fått vila lite extra den här veckan. Höjdpunkten var nog tillströmmningen av människor vid Skutskärs IPs valborgsfirande som uppskattades upp till 400 stycken. Det är mer än succé för föreningen men även för oss medborgare i kommunen som valde att umgås istället för att gömma oss i våra ensamma grottor. Dessutom accepterades valet av att bojkotta smällare vid firandet vilket också är ett steg i rätt riktning för samhället. Allt fler har begripit att det finns annat att lägga pengarna på än krut och bomber som riskerar att smälla bort både fingrar och ansikte på våra barn.

Sedan kom 1 maj där politikerna gick och demonstrerade i Skutskär. En lugn tillställning med cirka 90 personer i tåget. Den viktigaste frågan var kökspersonalens kompetens där flera av personalen syntes i ledet. I övrigt kunde vi se de vanliga plakaten med rättvisa, jobb och solidaritet som slagord.

Vi på bloggen har tagit det lugnt under veckan och det har avspeglats i hur frekvent inläggen har kommit per dag. Det har blivit ett litet test för att se hur aktiva besökarna är trots att det inte kommer lika många inlägg per dag. Resultatet är mycket glädjande för besöksmängden sjunker inte trots att vi blir passiva. Det stimulerar för att orka fortsätta hitta nya saker att skriva om och genomföra nya idéer. Vi är fortfarande långt ifrån valtiderna då allt fler blir tyckare inom politiken så grunden vi lyckats bygga är fantastisk.

Nya tag till nästa vecka medborgare!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vernissage "Lennart Hellsing – Kraklar, kusiner och Petronellor"

Alla inlägg
http://www.bibli.se/default.aspx?id=119650

Tag chansen och besök en spännande vernissage om Lennart Hellsing på Skutskärs bibliotek imorgon, måndag klockan 18:00. Älvbodas F-klass har under våren bekantat sig med Hellsings figurer och nu har det blivit en utställning. Det bjuds både på sång och förfriskningar under månadagen så ta chansen och besöka vernissagen. Om ni inte har möjligheten att besöka vernissagen så finns det möjligheter att se utställningen ända fram till den 18:e maj.

Vill ni fördjupa er i Lennart Hellsing så kika på hans hemsida på länken här nedan.

http://www.hellsingland.se/index.aspx
Ingen har kommenterat än bli den första!

UONs beslut till förvaltningsrätten

Alla inlägg Skola
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.5845859-friskola-kritiserar-bidragsutrakning

Lärande i Sverige AB har överklagat bidragsumman som Älvkarleby kommun givit Realgymnasiet i Gävle. I nämndens protokoll går det inte att utläsa några summor och hur uträkningen ser ut så det blir svårt för oss övriga att kunna ta någon ställning i frågan. Vi klipper in det som finns i protokollet.

http://www.alvkarleby.se/kommun/u-on130311p_id3426.pdf

Uon § 477
Bidrag till fristående gymnasieskolor, Lärande i Sverige AB - Realgymnasiet

Diarienr 40/13.612

Beslut

Utbildnings- och omsorgsnämnden beslutar att fastställa bidrag för vårterminen 2013 för Lärande i Sverige AB - Realgymnasiet - enligt förvaltningens förslag.

Sammanfattning av ärendet

Ny reglering trädde i kraft 2009-07-01 och ska tillämpas fr o m 2010-01-01 gällande kommunens bidrag till fristående gymnasieskolor. Eftersom Älvkarleby kommun saknar egen gymnasieutbildning ska bidraget till fristående gymnasieskolor baseras på ett genomsnittligt pris som de kommuner som det finns samverkansavtal med. År 2013 har Älvkarleby kommun samverkansavtal med Tierp, Gävle, Uppsala och Sandvikens kommuner.

Saknas utbildningen i samverkanskommunerna ska bidrag till den fristående gymnasieskolan lämnas enligt riksprislistan som fastställs för varje år av Skolverket. Huvudmännen för de fristående gymnasieskolorna får överklaga en kommuns beslut om bidragets storlek hos allmän förvaltningsdomstol. Separata beslut med diarienummer ska därför fattas för varje fristående gymnasieskola.

Beslutsunderlag

Tjänsteskrivelse med förslag till beslut från förvaltningen, daterad 2013-02-27.

Vi får hoppas att förvaltningen kollar genom beräkningarna än en gång så vi slipper någon rättslig process i det här ärendet.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Månadens politiker - april

Alla inlägg Månadens politiker

Även den här månaden blev kommunfullmäktige en avgörande faktor för valet av månadens politiker. Men tidigt under april månad gjorde en av våra förtroendevalda sin röst hörd på flera forum på nätet. Rösten hördes i en motvind av gastande kritiker som letade efter någon ansvarig att ställa mot väggen. Vi på bloggen har beundrat modet samt viljan att stå för sina uppdrag och politiska arbete trots att tunnelns ljus håller på att slockna och ytterst få orkar lyssna. Den styrkan visades även under senaste kommunfullmäktige där en sällsynt bra ton på allvaret i vår kommun hördes. Där många andra politiker ser likgiltigt på det som presenteras syntes en märkbar påverkan av problematiken. Ett gott tecken för att på något sätt få ordning på vår kommun.

Samtidigt som personen gjorde sitt bästa att försvara sin politiska position upptäcktes en uppskattning av vårt arbete på bloggen. Vi blev belönade med kommentarer och vad vi förstår läser personen idag vad vi skriver. Till skillnad från många partikamrater som utan någon vidare reflektion refuserat bloggens existens har den här personen begripit att vi är till för alla oavsett emblem på surfplattan.

Med den korta texten utnämner vi månadens politiker till Anett Aulin (S). Med ett omänskligt tryck över axlarna gav Anett intrycket av att hon bryr sig om vad som sker i vår kommun. Och att kunna stå upp när kritiken haglar som värst är en styrka som få visar idag. Där många skulle krypa tillbaka in i skalet rätar hon på sin rygg. Vi har vid flera tillfällen påpekat att arvet efter Lars Öhman inte var det lättaste att ta över men Anett Aulin har lyckats satt en personlig prägel på vår utsatta utbildnings och omsorgsnämnd.

Januari - IngaLil Tegelberg (S)

Februari - Roger Petrini (M)

Mars - Roger Petrini (M)

April - Anett Aulin (S)

Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Bröllopsmässan även i tidningen

Alla inlägg Älvkarleby Älvkarleö
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5835727-de-satsar-pa-romantiken

Vi har tidigare skrivit om den kommande bröllopsmässan i Älvkarleby och Älvkarleö som går av stapeln nu på lördag. Evenemanget heter Bröllopets dag och intiativtagarna heter Villemo Linngård Oksanen och Josefin Ronnefors. Kika gärna på deras hemsida eller på inlägget som vi skrev tidigare. Det rimmar perfekt med ett sådant arragemang samtidigt som vårkänslorna bubblar i var medborgare. Hoppas nu vädret också går i romantikens tecken och blåser regnmolnen till grannkommunerna istället.

Tidigare inlägg från bloggen
http://vadsker.blogg.se/2013/april/brollopmassa-i-kommunen.html

Hemsidan
http://www.brollopetsdag.se/
Ingen har kommenterat än bli den första!

1 maj i bilder

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5837522-skolkoksfragan-lockade-manga

Idag kunde vi läsa om 1 maj-firandet i Skutskär i Arbetarbladet. Då tar vi chansen att visa lite bilder ifrån firandet som vi fått av Christian Frojken Larsson som agerat fotograf åt bloggen under helgdagen. Vi tackar det varmaste för insatsen!

Välkända lokalpolitiker i täten av tåget.

God uppslutning med medborgare i alla åldrar.

Jobb och framtidstro var budskapet.

"Vad är kompetens?" står det på en skylt bland några torra kommunalskämt.


Flera i tåget bar förkläden för att påvisa hotet om varsel av kökspersonal.

Ordförande för finska föreningen demonstrerade för en finsk vårdavdelning.

Rättvis skatt för pensionärerna.


Agneta Gille talade till och för folket.                                                             Fotograf: Frojken
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Har företagsklimatet förbättrats?

Alla inlägg Statistik & rapporter
http://www.foretagsklimat.se/alvkarleby

Vi har kikat runt bland grafer, statistik och enkätsvar på hemsidan som vi länkat till här ovanför. I tidningen kunde vi läsa om att Älvkarleby kommun har klättrat sig så pass högt att vi passerat Uppsala i rankningen. Men det är tyvärr bara halva sanningen eftersom det finns två delar på hemsidan, den ena är baserat på enkätsvar och den andra på statistik från SCB och UC. Bland enkätsvaren har vi sammanlagt stigit 49 placeringar sedan förra året vilket är positivt. Det handlar om attityder från politiker, tjänstemän och hur god service företagarna anser det är i Älvkarleby kommun.

Då blir det lätt bekymmersamt när vi läser det som baseras på ren statstik där alla faktorer visar ett rött, elakt minus. Vi ligger nästan sämst i hela landet nyföretagsamhet och företagande och på nedre halvan på många av de andra faktorerna med. På kommunfullmäktige slog sig Socialdemokraterna på bröstet över rapporten (de som i vanliga fall inte tittar så skarp på statistik och rapporter) och framhävde att vi i Älvkarleby kommun har gjort något riktigt bra den här gången. Vi på bloggen är inte så säkra att enkätsvaren speglar hela vårt företagarklimat eftersom statistiken talar om något helt annat. Vad tror du om de här två spalterna medborgare?
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

1 maj-tåget

Alla inlägg
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.5835643-viktig-tradition-i-skutskar

Socialdemokratin är fortfarande otroligt stark i vår kommun och det märktes när tåget vandrade genom Skutskär. Nästan hundra personer enligt Gefle Dagblad slöt upp för att visa sitt stöd för de röda flaggorna och påvisa sina plakat.

Dock så smög sig in ett fel i artikeln när det står om de fem som skulle varslas vilket vi kunde läsa i Arbetarbladet att kommunen inte tänker avskeda våra ekonomibiträden. Fast jag kan förstå att rädslan ligger över dem fem fortfarande för så värst säkert sitter de inte.

Det är ändå en trevlig tradition som håller sig stark i vår kommun. Fast om det idag bara baseras på tradition utan att någon innebörd påvisas kan det uppfattas som lite schematiskt. Ideologiska självklarheter är inte så intressant att läsa på plakaten år efter år. Men det var flera stycken som både var träffsäkra och humoristiska. Då slår det mycket högre än att skriva något ska bli bra, bättre, bäst.
Ingen har kommenterat än bli den första!