Vi ses väl ikväll?

Alla inlägg Politik
http://www.alvkarleby.se/kommun/kf%20kall%20o%20handl%20140429_id3881.pdf

Ni kommer väl ihåg att det är kommunfullmäktige ikväll? Klockan 18:30 börjar mötet och ta gärna med er era frågor till politikerna som ni kan ställa under allmänhetens frågestund. Det kan bli ett intressant sammanträde även ikväll om våra folkvalda har taggat upp en del nu när det allt mer närmar sig valet.
Ingen har kommenterat än bli den första!

En 18-åring på Centerns valsedel

Alla inlägg Politik Valet 2014
http://www.val.se/val/val2014/valsedlar/K/kommun/03/19/valsedlar.html

De flesta valsedlarna i Älvkarleby kommun har nu blivit fastställda men hos Centerpartiet kan vi fortfarande bara se utkastet som faktiskt har ändrat sig sen senast vi skrev om dem. Som 8:e namn står Viktor Östlund som enbart är 18 år gammal och då drar ner medelåldern rejält på deras lista. Det gick från 66.8 år till 60. 7 år. Vi säger välkommen in i politiken även till dig Viktor!

Så här ser deras lista ut;
  1. Clarrie Leim, Älvkarleby
  2. Agneta Lundgren, Gårdskär
  3. Kristina Freerks, Älvkarleby
  4. Inga Sandberg, Skutskär
  5. Birgitta Thunholm, Älvkarleby
  6. Gunnar Östlund, Gårdskär
  7. Hans-Erik Östlund, Gårdskär
  8. Viktor Östlund, Gårdskär


Tidigare inlägg om Centerpartiets valsedel
http://vadsker.se/2014/april/centerpartiet-satsar-pa-sin-rutin.html
Ingen har kommenterat än bli den första!

Tre medborgarförslag med samma utgång

Alla inlägg Politik
http://www.alvkarleby.se/kommun/kf%20kall%20o%20handl%20140429_id3881.pdf

Vi som alltid står på medborgarens sida väljer att fokusera på de medborgarförslag som är med i handlingarna till kommunfullmäktige den 29:e april. Vi har tidigare kunnat skriva om dem när de avslogs i kommunstyrelsen och nu förväntas även fullmäktige göra lika. Men ett medborgarförslag kan även påverka andra aktörer till aktion vilket vi kan se i det första om en lekplats på Laxön. Ett avslag behöver inte heller betyda att det finns en ovilja hos politikerna utan att ansvaret ligger på en annan aktör.

Medborgarförslaget som skickades in av Per-Olof Ferm handlade om att anordna en ny lekplats på den befintliga platsen där den nu riktigt slitna står. Förslaget avslås med motiveringen att marken inte tillhör kommunen och därför är det inte en fråga för dem att avgöra. Men förslaget lär ändå tagits på allvar eftersom kommunstyrelsens ordförande, Inga-Lil Tegelberg (S), vill att ärendet kompletteras med att beskriva och utreda eventuella möjligheter till samarbete samt intresse hos berörda markägare som är i det här ärendet Vattenfall. Det här har i sin tur lett till att Romantic Sweden tillsammans med Vattenfall har sökt bygglov för en lekstuga och en upprustning för lekplatsen. Så Per-Olof Ferms initiativ med att skriva ett medborgarförslag till politikerna gjorde att andra aktörer vaknade upp och agerade. Väl arbetat alla inblandade och vi hoppas att allting går som de bör med bygglovet så att barnen kan få en bra lekplats vid den så natursköna Laxön.

Det andra medborgarförslaget som Eva Bonnevier handlar om stigen vid Clarwik som inte längre är funktionsduglig. Det här förslaget avslås med samma motivering som det tidigare eftersom Älvkarleby kommun inte är markägaren och då inte har ansvaret för stigen. Även här har kommunstyrelsens ordförande sökt komplettering för att se om de involverade har ett intresse för samarbete. Tekniska avdelningen har varit i kontakt med Fiskevårdsområdet som ska se över frågan. Så här får vi vänta och se om det kommer hända något. Ni medborgare kanske vet mer i det här ärendet hur det ligger till i dagsläget?

Det tredje och sista medborgarförslaget som tas upp under kommande fullmäktige handlar om tennisbanorna på Rotskär. De är i dagsläget inte dugliga till någon tennis och behöver rustas upp. Dock så är läget så illa att rotsystemet har växt så illa under banorna att det skulle bli en kostsam historia att åtgärda problemen. Kommunen har en sträng budget och mycket annat ligger före i prioriteringen men de är ändå medvetna om läget på Rotskär. Vi har tidigare skrivit om det här förslaget och det som behövs här är att ideella krafter tar sig i kragen för att få ordning på banorna. Men då måste vi ändå ställa oss frågan om det är just tennis det här området ska vara menat för? Hur många av våra unga spelar, kan tänkas spela tennis eller finns det andra fritidssysslor som det här området skulle vara bra för? Hur ser det ut med skateverksamheten i Skutskär? Här finns det massor att göra men det krävs att någon tar tag i taktpinnen. Någon frivillig?

Som ni ser medborgare så kan den enskilda påverka stora aktörer i vårt samhälle. Här visar sig demokratin från sin bästa sida när ett simpelt medborgarförslag kan göra livet bättre för så många människor. Vi hyllar er alla som väljer att gå från ord till handling och hoppas att ni fortsätter sprida ert engagemang även i fortsättningen. Älvkarleby kommun behöver allt fler som gör sitt för att påverka så den 29:e ges möjligheten åter att ställa en fråga på allmänhetens frågestund, lämna in medborgarförslag och lyssna på den aktuella debatten i vår kommun. Ta den chansen!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Det var ett lugn över påsken

Alla inlägg
Oj här har det inte hänt mycket sedan påsken föll över oss medborgare. Men vi har åtminstone läst genom handlingarna till kommande fullmäktige som är den 29:e april och vi har funnit några intressanta saker där som vi kommer att fördjupa oss i under morgondagen. Bland annat flera motioner och medborgarförslag som församlingen ska ta ställning till. En av det större punkterna under kvällen kommer som vanligt att bli årsredovisningen där det kan bli en hård debatt om hur vi egentligen sköter om vår kommun. Men som sagt vi återkommer imorgon medborgare när ni förhoppningsvis har kommit tillbaka till vardagen.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Marmas kyrktupp prisad

Alla inlägg Marma
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=5839743
 
I en omröstning kom Marmas kyrktupp på andra plats som den vackraste i landet.  Den som vann var tuppen på Flymens kyrka i Karlskrona kommun. På SRs sida kan vi läsa och höra en intervju med vår kyrkoherde Daniel Lindén. Och se Arbetarbladet de har till och med mäktat med att fixa en bild på den omtalade tuppen!

Grattis Marma!
Läs 3 kommentarer eller kommentera du också!

Inga högflourerade ämnen i dricksvattnet

Alla inlägg
http://www.gastrikevatten.se/SV/News/1601/Ingen-fara-for-hogfluorerade-amnen-i-dricksvattnet

Tidigare ha vi på bloggen rapporterat om att Gästrike vatten inte har kontrollerat vattnet en enda gång under 2012 enligt en sammanställning som Livsmedelsverket gjort. Gästrike vatten har nu gjort prover på vår vatten i Älvkarleby kommun och nu har svaren kommit med ett betryggande resultat att alla kringliggande kommuner ligger under Livsmedelsverkets åtgärdsgräns. Så de säger att vattnet är drickbart och ingen fara på taket.

Klicka på länken ovan om ni vill ha mer information angående högflourerande ämnen.

Tidigare inlägg i bloggen
http://vadsker.se/2014/april/har-kollar-vi-inte-vart-dricksvatten.html
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Handlingarna till kommande fullmäktige

Alla inlägg Politik
http://www.alvkarleby.se/kommun/kf%20kall%20o%20handl%20140429_id3881.pdf

Nu finns handlingarna för er medborgare som skall besöka kommunfullmäktige den 29:e april. Sammanträdet börjar 18:30 och är som vanligt i kommunhusets sessionssal. För er som aldrig varit där så kommer ni inte missat det när ni går in i kommunhuset för det ligger direkt till vänster.

Vi ska nu ta oss tid att läsa handlingarna och återkommer när vi har hittat något intressant att slå ner på.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Fler medborgare till Älvkarleby kommun

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.7062471-fler-flyktingbarn-till-alvkarleby-kommun

Länsstyrelsen i Uppsala län har utökat Älvkarleby kommuns platser för ensamkommande barn. Inga-Lil Tegelberg (S) har fått uttala sig om situationen och hur det skulle påvkera oss rent ekonomiskt och praktiskt. Det största problemet just nu ser hon är att kommunen inte har några lediga boenden att erbjuda de som kan tänkas placeras här. Det ökar från 3 platser till 6 stycken vilket kan innebära 14-15 barn per år. Men några större problem ser inte Tegelberg med det här utan accepterar Länsstyrelsens siffra.

Det anmärkningsvärda är tyvärr kommentarerna som haglar kring de här formen av artiklar. Solidatritet är sedan länge utdött i Sverige som allt mer stagnerar i utvecklingen. Det här är medborgare i nöd som behöver hjälp. Enklare än så är det inte.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Skutskärs hamn riskerar vite

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/alvkarleby/1.7059476-skutskars-hamn-hotas-med-vite

Vore det inte nog med dumheter från den här svaveldränkta hamnen? Länsstyrelsen har nu hotat företagen med vite om inte den kvarvarande svavelsyran tas bort från området. Vitet ligger på 200000 kronor och det vore väl ändå rimligt att fastslå efter den här skandalen?
Skutskärs hamn och ­logistik AB fortsätter att förvåna oss med sin usla hantering efter att miljöskandalen uppdagades. Så att Länsstyrelsen har fått nog var nog det bästa vi har läst på länge kring det här när rapporteringen tidigare mest handlat om pajkastning i domstolar och att minst en dagvattenbrunn har blivit förstörd av utsläppet.

Så nu kanske det kommer en liten böteslapp om arbetet inte blir färdigt inom några veckor. Vi gissar på att det här är inte sista gången vi får läsa om det här. Fortsättning följer medborgare!
Läs 3 kommentarer eller kommentera du också!

Tävling!

Alla inlägg Tävling

Här kommer första tävlingen för bloggen Vad sker Älvkarleby? Vi utlovar fina priser till den som vinner och tävlingen pågår fram till 1 maj. För att delta behöver ni svara på de fyra kunskapsfrågorna om bloggen samt utslagsfrågan om det är så att fler har lika många rätt. Skicka svaret på vår mail [email protected] och glöm inte bort att skriva namn och adress.

Fråga 1)

Bloggen fick en utmärkelse av E-nätets gala. Hur löd titeln?

Fråga 2)

Under 2013 delade bloggen ut ett pris till den politiker som utmärkt sig lite extra under månaden. Vilket parti lyckades knipa flest titlar?

Fråga 3)

Under decembermånad startades en uppmärksammad kamp av bloggen på Facebook. Vad ville vi få tillbaka till Skutskär?

Fråga 4)

Vilket partis logga var den som tillkom senast på en av våra banners på bloggen?

Utslagsfråga

Hur många unika besökare hade bloggen den 11/4 när det stormade kraftigt kring Sverigedemokraterna?

Så vi säger lycka till medborgare!

Ingen har kommenterat än bli den första!

Testar ett inlägg

Alla inlägg
Vi har valt att ta bort Besökstoppen från bloggen eftersom den mer stör än gör nytta för oss. Det här är bara ett testinlägg för att se om bilden är borta när den publiceras på Facebook. Vi valde först att gå med där för att se om vi kunde ge bloggen lite extra spridning utanför Älvkarleby kommuns gränser. Men Besökstoppen kunde inte riktigt erbjuda oss så mycket mer än en bekräftelse på att vi har rätt många besökare för vi toppade kategorin "politik&samhälle" utan konkurrens.

Nu hoppas vi att den fula loggan från dem är borta när vi publicerar inlägg i framtiden!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Inga Sandberg en kvinna med erfarenhet

Alla inlägg Politik Valet 2014
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.7054710--man-ska-vara-kunnig-och-palast-

Vi på bloggen har alltid varit lite extra förtjust i att fördjupa oss i våra politikers åldrar. Det är inte alltid det är helt problemfritt när våra folkvalda bara blir äldre och den yngre generationen inte fyller på i leden. Men att kritisera en enskild person för sin höga ålder är något vi håller oss ifrån att göra.

Vi tycker snarare det är helt fantastiskt att man som i Inga Sandbergs (C) fall fortfarande finna engagemang fast man hållit på med politik i över 40 år. Arbetarbladet har gjort två artiklar där det är en sammanställning på vilka som suttit längst på sina poster i Gävleborgs län plus Älvkarleby kommun och en närmare intervju med Inga Sandberg.

Vi önskar Inga lycka till i valarbetet för Centerpartiet i hösten kommunalval. Hon finns på en 4:e plats på deras valsedel och kan mycket väl vara en av partiets ersättare i valet om de behåller sina mandat.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Ska ni med på resan Folkpartiet?

Alla inlägg Politik Valet 2014
http://www.val.se/val/val2014/valsedlar/K/kommun/03/19/valsedlar.html

Vi skrev en kortare kommentar på Facebook där vi förvånat kunde konstatera att det förmodligen blir 9 partier som slåss om väljarna i höst. Men då kom forne folkpartisten med kommentaren att det inte är säkert vart Folkpartiet tar vägen med sin valsedel. Enligt en artikel i Arbetarbladet finns just nu bara ett namn på listan och det är deras ordförande Ann-Charlotte Ågren. Alla de andra som tidigare varit verksam i Folkpartiet verkar ha tackat för sig och väljer att inte kandidera det här valet.

Nu har alla de andra partierna presenterat sin valsedel men Folkpartiets har ännu inte kommit ut med någon. Nu är då frågan OM de kommer ut med någon överhuvudtaget. Det skulle då betyda att Folkpartiet försvinner ur kommunpolitiken i Älvkarleby kommun. Partiet fick 2010 264 röster och har idag ett mandat i fullmäktige, vart tar alla ni väljare vägen nu då om katastrofen blir ett faktum?
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Vilken vecka att summera!

Alla inlägg
Det här har verkligen varit en händelserik vecka för Älvkarleby kommun. Nästan alla partier har presenterat sina valsedlar på Valmyndihetens hemsida och det har givit oss väldigt mycket att skriva om. Framförallt blev det ett rejält uppsving när vi fick reda på vilka som skulle presenteras på Sverigedemokraternas valsedel i kommunen. Den innehöll ett namn som fick genast upptäckte att hans Facebook var dränkt av nazistiska symboler och mycket annat tveksamt för en blivande politiker. Niklas Janssons politiska karriär lär nog gå till historien som den absolut kortaste där Pavel Gamov från Sverigedemokraterna i Uppsala tog bort honom omgående när information nådde länsförbundet. Och allt började med ett inlägg från Vad sker Älvkarleby?.

Sedan som om det inte vore nog för käre Gamov så gick Maj-Britt Jakobsson ut i tidningen med hennes syn på våra invandrare som tar våra jobb och de sitter där i affärerna med sina slöjor. Flera extremt pinsamma uttalanden som hyllas på nazisternas största forum och hånas i riksmedia. Det måste vara svettigt för Älvkarlebygruppen just nu när de inte ens hunnit presentera sig så ramlar skandalerna ovanpå varandra.

Mycket annat har även hänt där flera av partiernas valsedlar har bjudit på flera intressanta namn, byten och avhopp. Det här har verkligen givit oss den energi vi under en tid saknat för att kunna arbeta hela vägen fram till valet i samma kraft som vi har nu. Det här var startskottet på valåret 2014 och nu ser vi alla fram emot kommunfullmäktige som förhoppningsvis kommer att tagga till lite extra i jämförelse med förra sammanträdet. Nu är det igång, visst är det härligt medborgare?
Ingen har kommenterat än bli den första!

Maj-Britt Jakobsson hyllas på hatsajterna

Alla inlägg Politik
http://www.exponerat.info/miljopartister-byter-till-sd-invandrarna-tar-alla-jobben/
http://avpixlat.info/2014/04/12/miljopartister-gar-over-till-sverigedemokraterna/

Hatsajterna Exponerat och Avpixlat som spelar mest efter Sverigedemokraternas lyra men har även visat en mycket grövre syn på invandringen har uppmärksammat Maj-Britt Jakobssons artikel i Arbetarbladet. De har mer eller mindre kopierat texten men som avslutning får hon tummen upp ifrån Exponerat.

Så nu är du känd bland Exponerats och Axpixlats läsare med Maj-Britt Jakobsson. Undrar om hon hade räknat med en sådan uppståndelse efter de uttalanden du gjorde i lokalpressen? Vi gissar på att den här karusellen inte har snurrat sitt sista varv än. Det måste födas ett obehag i en när hatsidorna börjar ge en ryggdunk. Börjar det bli svettigt nu Pavel Gamov?
Ingen har kommenterat än bli den första!

Ni kommer väl på fullmäktige?

Alla inlägg Politik Valet 2014

http://www.alvkarleby.se/kommun/kallelser.asp

Just nu finns bara ett datum att förhålla sig till, den 29:e april är det dags för kommunfullmäktige igen. Det finns inga handlingar att tillgå men vi förväntar oss att de kommer publiceras under kommande vecka. Som vanligt vill vi att ni medborgare tar er tid att besöka kommunens högsta beslutande organ för att få en god bild av våra förtroendevalda och få en aning om vart ni skall lägga er röst i valet.

Men vi vill även lägga en förväntansfull inbjudan till alla ni som är nya namn på valsedlarna som, vad vi vet, aldrig satt er fot på ett politiskt möte i Älvkarleby kommun. Några av er besöker alltid fullmäktige men många av er måste ta er tid nu för att kunna bilda en uppfattning av vad ni ställt upp på. För om ni står med på en valsedel, oavsett placering, har ni en halv fot inne i fullmäktige.

Här listar vi de namn vi förväntar oss se den 29:e april;

Roberth Pethman (KV)
Christian Erksson (KV)
Susanne Nordqvist (KV)
Rolf Haglund (KV)
Inger Berg (KV)
Mariitta Valtanen (KV)
Ulf Alvin (KV)
Carin Blomkvist (KV)
Per Gunnar Leksén (KV)
Inger Myhr (KV)
Nils Hansson (KV)
Marianne Nygren (KD)
Georges Al-Sawiri (KD)
Else-Marie Gillving (KD)
Mattias Boström (MP)
Kristina Othén (V)
Ulf Öman (V)
David Persson Lind (V)
Mikael Othén (V)
Eva Sidekrans (M)
Christian Lundström (M)
Susanne Mastonstråle (M)
Christer Lindeberg (M)
Robert Mizen (M)
Katrin Jakobsson (S)
Marie Öberg (S)
Nathalie Linden-Olivefalk (S)
Jan-Åke Olsson (S)
Björn Larsson (S)
Eva Leidhammar (S)
Sagar Bhatta (S)
Kerstin Eriksson (S)
Mats Tegelberg (S)
Karl-Åke Lindblad (S)
Clas Pihlström (SD)
Maj-Britt Jacobsson (SD)
Sandra Andersson (SD)
Rolf Sundström (SD)
Inga Engman (SD)

Det är sammanlagt 39 nya namn sedan 2010 med några undantag för de som gjort stora hopp över partigränserna. Vi förväntar oss att de som är helt nya i spelet bör ta chansen att besöka fullmäktige för att få ett första möte med politiken. Vi ses, eller hur medborgare?

Ingen har kommenterat än bli den första!

Kommunens Väl byter delvis ut toppen

Alla inlägg Politik Valet 2014

http://www.val.se/val/val2014/valsedlar/K/kommun/03/19/valsedlar.html#id0040

Kommunens tredje största parti har också publicerat sin valsedel både på deras hemsida men även Valmyndigheten har kommit ut med ett första utkast. De har kämpat väl för de har lyckats få ihop hela 22 namn på sin lista som toppas av Torbjörn Löfgren som tar över efter Bengt Ahlquist som har tagit några steg tillbaka och återfinns just nu på en 5:e plats. Det är hela 10 namn fler än 2010! Snittåldern på listan är 59,4 år där Maja Björn är yngst med sina 28 år och äldst är Stig Eriksson med sina 73 år.

Här kommer hela listan och de markerade är nya sedan 2010;

1. Torbjörn Löfgren, Tjänsteman
2. Annemon Piper, Personlig assistent
3. Håkan Forssell, Socionom
4. Mona Hansson, Intervjuare
5. Bengt Ahlquist, Lärare/Pensionär
6. Eva Eriksson, Ekonomiassistent
7. Roberth Pethman, Lärare
8. Christian Erksson, Säljare
9. Susanne Nordqvist, Lärarvikarie
10. Maja Björn, Ungdomsledare
11. Lage Karlsson, Pensionär
12. Rolf Haglund, Pensionär
13. Kerstin Löfgren, Habiliteringsassistent
14. Seved Wahlström, Pensionär
15. Inger Berg, Säljare
16. Mariitta Valtanen, Undersköterska
17. Ulf Alvin, Företagare
18. Carin Blomkvist, Habiliterare
19. Per Gunnar Leksén, Pensionär
20. Inger Myhr, Habiliterare
21. Stig Eriksson, Chaufför
22. Nils Hansson, Elektriker

Den största förändringen är att Håkan Forssell har tagit ett rejält kliv uppåt på listan bland de rutinerade politikerna som idag bevakar partiets fyra mandat i fullmäktige. Till skillnad från många av de andra partierna profilerar partiet sig förtjänstfullt både med sin hemsida men även med sin partilokal mitt i centrala Skutskär. Syns man så finns man helt enkelt. Vi väntar spänt på att få se vad deras valmanifest kommer innehålla för 2014. Vad säger ni medborgare, kommer den här sprängande listan att tilltala er i höst?

Ingen har kommenterat än bli den första!

Kristdemokraterna gör comeback

Alla inlägg Politik Valet 2014
http://www.val.se/val/val2014/valsedlar/K/kommun/03/19/valsedlar.html#id0068

I valet 2010 fick Kristdemokraterna bara 85 ynka röster från medborgarna i Älvkarleby kommun. Då tappade de sitt mandat och försvann bort från kommunalpolitiken. Under de här fyra åren har det varit tyst ifrån partiet som varken synats på fullmäktige, ute på byn eller i media så det är med en förvånad betoning vi kan skåda en valsedel från Kristdemokraterna.

Högst upp på listan står Marianne Nygren som är ett känt namn hos Hembygdens kyrka. I övrigt består listan av sex stycken namn där snittåldern ligger på 65.8 år och med det ligger de strax bakom Centerpartiets höga snitt. Så här ser listan ut, de som är markerade är nya sedan 2010;

1. Marianne Nygren, Distriktssköterska, Skutskär
2. Thord Gillving, Kulturarbetare, Skutskär
3. Georges Al-Sawiri, Egenföretagare, Skutskär
4. Samuel Nygren, Driftledare, Skutskär
5. Else-Marie Gillving, Undersköterska, Skutskär
6. Eva-Lena Nordström, Hästuppfödare, Älvkarleby

Nu ligger ett stort arbete framför Kristdemokraterna om de ska lyckas knipa tillbaka sitt mandat som de förlorade i valet 2010. Hittills har vi inte sett några livstecken från dem och deras hemsida består just nu enbart av en mailadress. Samtidigt uppstår det frågor hur de övriga oppositionspartierna tänker agera nu om Älvkarlebyalliansen har plats för ett parti till eller om de kommer köra ett eget race? Vi önskar lycka till med en förvånande comeback! Vad säger ni medborgare, kommer ni lägga ert stöd på Kristdemokraterna i höst?
Ingen har kommenterat än bli den första!

Inte så intresserad Maj-Britt Jakobsson?

Alla inlägg Politik Valet 2014

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.7051456-miljopartister-byter-till-sd

Vi  har redan uppmärksammat Maj-Britt Jakobsson och Rolf Sundströms kraftiga ideologiska svängning från gröna Miljöpartiet till mörkblåa Sverigedemokraterna. Nu har Maj-Britt gjort sitt första framträdande som sverigedemokrat när vår lokala reporter för Arbetarbladet intervjuat henne och ställt lite frågor om sin politiska bakgrund samt hur framtiden ser ut.

Det första vi lär sätta ett utropstecken på är hennes tidigare engagemang för Miljöpartiet som hon i artikeln tycker är ytterst svagt. "Maj-Britt Jakobsson säger att hon egentligen inte var så engagerad i Miljöpartiet" men hur kan man då ställa upp i varje val sedan 1998? Hela vägen fram till 2010 så satt Maj-Britt i styrelsen för partiet och hade flera uppdrag i kommunen. Men hon var inte så intresserad. Ett mycket märkligt uttalande som ger oss några frågetecken om engagemanget har ökat nu när hon bytt parti?

Sedan är hennes argumentation kring våra invandrare som först tar alla våra jobb och sedan driver de bara runt något utöver det vanliga. När man kollar i affärerna så sitter de där med sina slöjor. Ett uttalande som förklarar Maj-Britt Jakobssons syn på slöjan och muslimer. Det är tydligen inte okej för de tar tydligen våra svenska ungdomars jobb. Men det skulle vara intressant om hon kunde förklara lite närmare vilka som blir våra svenska ungdomar och när den invandrande arbetskraften började bli en börda för samhället. Precis som Jonas Ryberg kommenterat artikeln på Arbetarbladet skriver så är hela Älvkarleby kommun uppbyggt av invandrare. Men så djupt har nog inte Maj-Britt Jakobsson tänkt.

Visst känns det här även för Sverigedemokraterna som ett förlegat sätt att lägga fram sin syn på invandringen? Lite mera tanke bakom argumenten måste nog finnas än att de tar våra jobb, kvinnor och sedan lever de samtidigt på bidrag.

Det här håller inte alls Sverigedemokraterna och frågan är om partiet orkar med fler skandaler sedan Niklas Janssons snabba uttåg med sina nazistsymboler? Ni minns väl när Maj-Britt pratade i radion? Om inte så har vi hittat länken här;

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=3968529

Det här kanske Pavel Gamov skulle lyssnat på innan han placerade Maj-Britt Jakobsson högt upp på partiets lista inför valet i höst.

Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Niklas Jansson blev bortplockad

Alla inlägg Politik Valet 2014
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.7051458-sd-kandidat-drog-hitlerskamt

Det blev en snabb reaktion efter vårt avslöjande att Niklas Jansson som stod som nummer 7 på Sverigedemokraternas valsedel för Älvkarleby kommun hade nazistiska symboler spridda över sin Facebook samt sympatiserade med Nationademokraterna. I Arbetarbladets artikel så har Pavel Gamov uttalat sig att med den information han fått om Niklas så kommer han att utgå från valsedeln och även uteslutas ur partiet.

Ett snabbt beslut togs och nu är inte längre Niklas Jansson en av Älvkarleby kommuns kandidater till fullmäktige i höst. Rent spontant ser vi det som positivt eftersom vi hoppas att efter paret Holmgrens petning kommer det att bli en lite mera demokratisk ton från partiet. Dock så har vi hunnit läsa en ny artikel i AB där Maj-Britt Jakobsson (SD) ger sin bittra syn på släpande invandrare som tar våra ungdomars jobb. Jag trodde bondrasistiska argument var något som Sverigedemokraterna försökte få bort? Nåja vi återkommer med den artikeln inom kort medborgare.

Så deras lista ser numera ut så här;

  1. Kurt Törnblom, 57, fastighetsskötare
  2. Clas Pihlström, 56, egen företagare
  3. Maj-Britt Jakobsson, 77, f.d. sjukvårdsbiträde
  4. Sandra Andersson, 24, lokalvårdare
  5. Rolf Sundström, 78, f.d. reparatör
  6. Inga Engman, 71, f.d. kontorist
Ingen har kommenterat än bli den första!

Hur var det med nolltolerans Sverigedemokraterna?

Alla inlägg Politik Valet 2014
http://www.val.se/val/val2014/valsedlar/K/kommun/03/19/valsedlar.html

Vi måste tyvärr ställa en väldigt adekvat fråga till Sverigedemokraternas granskningar över de kandidater de sätter upp på sina valsedlar. Ett parti med en sådan tveksam historia som påstår sig ha rensat upp i leden skall vara noga med sin nolltolerans som Jimmie Åkesson utropat. 

När Pavel Gamov från Uppsala började synas i våra politiska lokaler anade man att något var på väg att hända. Då hade vi sedan starten kraftigt kritiserat paret Holmgren för deras pinsamma agerande i fullmäktige men även med deras ytterst tveksamma bakgrund i det brunklädda Framstegspartiet. Tillslut fick länet nog och listan gjordes om utan paret Holmgren som gick ut och grinade i Arbetarbladet.

Med den här bakgrunden kunde man förväntat sig mycket mer av Sverigedemokraterna att de lärt sig sin läxa och kollade upp vilka de sätter upp på sin valsedel. Därför blev vi förvånade när vi fann information om Niklas Jansson som står på plats 7 här i Älvkarleby kommun. På hans Facebook går det att skåda anspelningar till nazismen som han öppet visar för den som vill. Det känns mycket olustigt hur det än ska förklaras nu i efterhand.

Är det skämt? Ja då är det extremt osmakligt. Är det något av ens tidigare bakgrund som man inte längre står för? Ja men någonstans lär gränsen dras för vad vi ska ha för människor inom politiken. Är det någon annan som lagt upp det på ens Facebook? Ja men bullshit för du ansvarar personligen för vad som ligger där. Här kommer tre bilder som bevisar det vi skrivit om;

 
 


Det vi ser på bilderna är 1) SS eller Schutzstaffel 2) ett "gilla" på både Sverigedemokraternas ungdomsförbund i Uppsala och nedanför Nationaldemokraterna 3) ett smaklöst skämt med Hitler där mobilen är ljudlös.

Det här är av högsta skandal anser vi på bloggen. Att Sverigedemokraterna och Pavel Gamov inte var mer försiktigt med vilka de sätter upp på valsedeln är för oss mycket förvånande. För Niklas Janssons del måste han fundera några varv vad han egentligen sysslar med. För inom politiken vill vi inte se några halv/helnazister speciellt om de ska klä ut sig till demokrater. Så Sverigedemokraterna hur kan det här hålla sig inom ramarna för vad er nolltolerans betyder?
 
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Centerpartiet satsar på sin rutin

Alla inlägg Politik Valet 2014
http://www.val.se/val/val2014/valsedlar/K/kommun/03/19/valsedlar.html#id0040

Nu har Centerpartiets valsedel publicerats på Valmyndighetens hemsida. Den bjuder på absolut ingenting annat än ett placeringsbyte mellan två kandidater från förra valsedeln från 2010. Annars är det samma gäng som vill kämpa fyra år till för Centern i Älvkarleby kommun. Etta på listan åter igen är Clarrie Leim följd av Agneta Lundgren som idag bevakar deras mandat i fullmäktige. Så här ser hela listan ut;

  1. Clarrie Leim, Älvkarleby
  2. Agneta Lundgren, Gårdskär
  3. Kristina Freerks, Älvkarleby
  4. Inga Sandberg, Skutskär
  5. Birgitta Thunholm, Älvkarleby
  6. Gunnar Östlund, Gårdskär
  7. Hans-Erik Östlund, Gårdskär

 

De satsar hårt på rutin och erfarenhet våra kära centerpartister. 66.8 år är snittåldern på de tilltänkta politikerna där Agneta Lundgren är yngst med sina 52 år och äldst är Inga Sandberg med sina 76 år. De äldre väljarna i kommunen har här ett parti som kanske kan föra deras talan men frågan är om de yngre känner samma sak? Vad säger ni medborgare?

Ingen har kommenterat än bli den första!

Miljöpartiet listar fem namn

Alla inlägg Politik Valet 2014
Miljöpartiet de gröna i Älvkarleby kommun presenterade idag sin lista inför kommunalvalet senare i höst på sin Facebookgrupp. I jämförelse med de andra partierna som redan presenterat sin lista så ser den här ytterst skral ut med endast fem namn och bara ett nytt sedan 2010.

Så här såg inlägget ut med lista och statistik;

Hej! Här är listan ni väntat på! Dvs kommunlistan för Miljöpartiet i Älvkarleby:

1. Hans Wennberg, 46 år, Älvkarleby
2. Joakim Sjöstrand, 29 år, Skutskär
3. Ola Lindberg, 71 år, Skutskär
4. Mattias Boström, 39 år, Skutskär
5. Therese Andersson, 28 år, Skutskär

Mer utförlig presentation kommer att presenteras på hemsidan så snart vi har knåpat ihop texter vi är nöjda med!

För den statistikvetgirige:

- Medelåldern på listan: 42,6 år

- Medelkönet på listan: 83,3333% man

- Medelbostadsorten på listan: 83,3333% Skutskärsbo

- Medellängden på listan är okänd än så länge men själva listan har samma mått som alla andras listor!

- Medeletniciteten på listan: 100% svensk (utvecklingspotentialen är stor)

- Medelinkomsten på listan: okänd och skall så förbli.

- Medelfärgen på listan: grön

- Medellivslängden på listan: några dagar på sin höjd. (om man nu inte avser förmultningstiden, personernas förväntade livslängd eller annan definition)

- Medelförväntan på antal personer som kommer att använda listan för att stoppa i valkuvertet är 302

- Medelantalet dagar som vi kommer att bedriva valkampanj: 35

- Medelförväntan på antal mandat efter valet: 2

För kommunens minsta parti kommer det blir ett hårt arbete för de här fem personerna att försöka vinna några fler röster än 2010. Nummer ett är åter igen Hans Wennberg för Miljöpartiet som just nu sitter på deras enda mandat i fullmäktige. Vad säger ni medborgare, kommer ni lägga er röst på de gröna i år?

Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

TV4, vad var det vi sa?

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.7042940-tv4-s-redaktion-i-gavle-laggs-ned

Den 22:a mars 2013 ställde vi oss en fråga till TV4 Gävleborg hur det var med framtiden. Redan då visste vi om att en nerläggning fanns planderad och att det bara var en tidsfråga innan det skulle bli allmänt. Jimmy Roos viftade dock bort oron och försäkrade att TV4 skulle istället utöka sitt utbud. Nu blev det tyvärr som vi förfärade och det kommer bli än svårare för att nå ut lokalt i media. Trist minst sagt!

Tidigare inlägg i bloggen
http://vadsker.se/2013/march/tv4-gavleborg-hur-ar-det-med-framtiden.html

Ingen har kommenterat än bli den första!

Vänsterpartiet byter toppnamn

Alla inlägg Politik Valet 2014
http://www.val.se/val/val2014/valsedlar/K/kommun/03/19/valsedlar.html#id0001

Nu har valsedlarna börjat ramla in på Valmyndighetens hemsida och senast att publiceras är Vänsterpartiets utkast till valet i höst. Där kan vi se att mycket har hänt i partiet sedan förra valsedeln från 2010. Sigrid Bergström som under många år drivit Vänsterpartiet har backat ner på en fjärde plats och Andreas Norling som just nu sitter på partiets andra ordinarie plats i fullmäktige finns inte ens med på listan. Istället har Kristina Othén valts att vara nummer ett för partiet och på andra plats återfinns en gammal Socialdemokrat, Ulf Öman. Så här ser hela listan ut;
  1. Kristina Othén, Älvkarleö bruk
  2. Ulf Öman, Skutskär
  3. David Persson Lind, Skutskär
  4. Sigrid Bergström, Skutskär
  5. Anita Selander-Knapp, Skutskär
  6. Börje Selander-Knapp, Skutskär
  7. Håkan Thörnell, Skutskär
  8. Mikael Othén, Älvkarleö bruk


Snittåldern på listan är 55.1 år där Håkan Thörnell är yngst med sina 28 år och Börje Selander-Knapp är äldst med sina 73 år. Om partiet behåller sina två mandat och två ersättarsplatser kommer Vänsterpartiet ha tre nya namn i fullmäktige. Kristina Othén är ny på listan men sitter för tillfället i utbildnings och omsorgsnämnden på en ordinarie plats så helt ny i spelet är hon inte.

Vad säger ni om den här listan medborgare? Kommer Vänsterpartiet vara det parti du lägger din röst på här i Älvkarleby kommun?

Ingen har kommenterat än bli den första!

Moderaterna förnyar ledet

Alla inlägg Politik Valet 2014
http://www.val.se/val/val2014/valsedlar/K/kommun/03/19/valsedlar.html#id0001
 
 
  1. Kenneth Holmström, 64 år, oppositionsråd, Älvkarleby
  2. Bo Janzon, 72 år, tekn.lic., Älvkarleby
  3. Eva Sidekrans, 45 år, företagare, Älvkarleby
  4. Christian Lundström, 18 år, studerande, Skutskär
  5. Susanne Mastonstråle, 48 år, företagsledare, Älvkarleö
  6. Roger Petrini, 41 år, kock, Skutskär
  7. Patrick Ernesäter, 45 år, företagare, Skutskär
  8. Robert Boman-Lindqvist, 50 år, byggkonsult, Älvkarleby
  9. Christer Lindeberg, 72 år, skattejurist, Långsand
  10. Robert Mizen, 26 år, företagare, Älvkarleby
  11. Lena Holmström, 62 år, familjebehandlare, Älvkarleby
 
Här har ni Moderaternas lista inför valet i höst i Älvkarleby kommun. Den här valsedeln bjuder ändå på en del överraskningar om partiet behåller sina fem mandat plus tre ersättare. Det betyder att tre nya namn klättrar rakt in på en tänkbar ordinarie plats i fullmäktige under kommande mandatperiod. De tre rutinerade herrarna Roger Petrini, Patrick Ernesäter och Robert Boman-Lindqvist har alla fått tagit ett steg tillbaka. Alla de markerade är nya namn jämfört med 2010.

Toppen är dock oförändrad där Kenneth Holmström och Bo Janzon kommer fortsätta att driva just nu oppositionens största parti framåt. Notera medborgare att Kenneth Holmström väljer att använda sin titel som oppositionsråd på den här valsedeln. Snittåldern är 49.4 år där Christian Lundström kraftigt drar ner snittet med sina 18 år. Modigt att vara så ung och ändå sätta sig på en tänkbar ordinarie plats.

En intressant lista minsann med många nya namn att följa fram till valet i höst. Vad säger ni medborgare? Är det är det självklara alternativet till Socialdemokraterna?
Ingen har kommenterat än bli den första!

Tegelberg toppar Socialdemokraternas lista

Alla inlägg Politik Valet 2014
http://www.val.se/val/val2014/valsedlar/K/kommun/03/19/valsedlar.html

På valmyndighetens hemsida går det nu att finna ett utkast till Socialdemokraternas lista i Älvkarleby kommun. På listan finns just nu 35 namn som de flesta är välkända för den som följer politiken med några få undantag med namn som tidigare inte figurerat på listan. Men Socialdemokraternas lista ger oss ändå inga större frågetecken eller utropstecken utan håller sig trygg med de som redan är inne i politikersvängen. De namn som ändå sticker ut är Marie Öberg, Nathalie Lindén-Olivefalk, Eva Leidhammar, Sagar Bhatta, Mats Tegelberg och framförallt Jan-Åke Olsson som har varit kommunens socialchef i många år. Enligt uppgifter går han snart i pension så nu sadlar han om till politiker istället och påbörjar en ny karriär. Det lär inte vara någon högoddsare att han förväntas få en bra position i nästa mandatperiods utbildnings och omsorgsnämnd.

Etta på Socialdemokraternas valsedel är samma som för fyra år sedan, Inga-Lil Tegelberg som får förnyat förtroende från partiet. Här kommer hela listan, de som är markerade är nya på listan sedan 2010 men några av dem har politiska uppdrag i kommunen.

  1. Inga-Lil Tegelberg, 62 år, Skutskär
  2. Lars Skytt, 62 år, Skutskär
  3. Marie Larsson, 39 år, Skutskär
  4. Magnus Grönberg, 46 år, Älvkarleby
  5. Anett Aulin, 58 år, Skutskär
  6. Mikael Ybert, 49 år, Skutskär
  7. Katrin Jakobsson, 35 år, Skutskär
  8. Björn Karlsson, 64 år, Älvkarleby
  9. Rose-Marie Westerholm, 72 år, Skutskär
  10. Roger Wilund, 45 år, Skutskär
  11. Marie Öberg, 62 år, Älvkarleby
  12. Kjell Grönberg, 71 år, Marma
  13. Pernilla Friman, 42 år, Skutskär
  14. Tommy Jakobsson, 66 år, Skutskär
  15. Nathalie Linden-Olivefalk, 32 år, Älvkarleby
  16. Sven-Olof Melin, 63 år, Skutskär
  17. Jenny Dahlberg Jönsson, 41 år, Skutskär
  18. Rolf Bejerfjord, 61 år, Gårdskär
  19. Britta Gustafsson, 60 år, Skutskär
  20. Jan-Åke Olsson, 63 år, Skutskär
  21. Gunvor Lugnfors, 62 år, Älvkarleö Bruk
  22. Kurt L Andersson, 71 år, Skutskär
  23. Hannele Kumpulainen, 62 år, Skutskär
  24. Robert Andersson, 40 år, Älvkarleby
  25. Anna-Karin Lidberg, 48 år, Älvkarleby
  26. Björn Larsson, 40 år, Skutskär
  27. Eva Leidhammar, 62 år, Älvkarleby
  28. Sagar Bhatta, 22 år, Skutskär
  29. Gunilla Styf, 66 år, Skutskär
  30. Jan Erik Molander, 64 år, Skutskär
  31. Kerstin Eriksson, 68 år, Älvkarleby
  32. Mats Tegelberg, 63 år, Skutskär
  33. Eino Hekkala, 71 år, Skutskär
  34. Åsa Strid Andersson, 49 år,Skutskär
  35. Karl-Åke Lindblad, 72 år, Skutskär

Snittåldern på valsedeln är 55.8 år, 8 av personerna är över 65 år och under mandatperioden kommer 12 stycken till att hinna fylla pensionär. Yngst på listan är Sagar Bhatta (22 år) och äldst är Karl-Åke Lindblad (72 år). Idag har Socialdemokraterna 14 mandat i kommunfullmäktige och 6 ersättare vilket kommer innebära att de 20 fösta namnen just nu kommer styra majoriteten framåt under den kommande mandatperioden. Men mycket kan fortfarande hända med personval och omkryssningar. Noterbart är att nuvarande ordförande i fullmäktige, Gunilla Styf har placerats långt ner på listan i jämförelse med sin 9:e plats 2010.

Vad säger ni medborgare om den här listan? Är det här de personerna som ni vill se fortsätta driva kommunen?
Läs 4 kommentarer eller kommentera du också!

Folkpartiet stegar tillbaka

Alla inlägg Politik Valet 2014
http://www.folkpartiet.se/lokalt/uppsala-lan/kommuner/alvkarleby/

Mycket handlar just nu om för våra politiska partier att lägga upp en fungerande strategi fram till valet i höst. Vi gissar att några av partierna även lägger en del planering inför EU-valet i slutet av maj. Att synas på allt fler sätt har aldrig varit så viktig och vart vi än befinner oss börjar politikernas röst att höras. Det skapas appar, bloggar, Twitterkonton och Facebookgrupper där informationen försöker fånga in oss väljare. Sedan årsskiftet har vi bevakat våra nuvarande åtta partier i kommunens framfart i den multimediala världen. Vi har redan hunnit såga Socialdemokraterna ännu en gång för att vara helt frånvarande för våra väljare med en tom hemsida och ingenting mer. 

Nu har vi på bloggen börjat klia oss i huvudet allt mer aggressivt för hur Folkpartiet i Älvkarleby kommun har lagt upp sin taktik fram till valet i höst. Tidigare så har Folkpartiet varit ett av få partier som funnits på Facebook och aktivt lagt upp nytt material om vad som händer i politiken, vilka motioner som är aktuella och öppnat upp för diskussioner. Dessutom hade de tidigare en mycket informativ hemsida där väljaren kunde läsa vad partiet kämpar för i vår kommun. Idag hittar vi inte deras Facebookgrupp som tyvärr verkar vara borttagen och dessutom är hemsidan precis lika fattig som när vi senast var in och kritiserade. Vi möts av texten;"Vi kommer att förnya och utveckla vår hemsida. Hör gärna av dig med tankar och idéer!" och visst så är den meningen uppdaterad sen senast vi skrev om det för då lovade Folkpartiet att ha en hemsida till våren 2013.

Nya ordförande Ann-Charlotte Ågren som enligt uppgifter ska stå ensam på Folkpartiets valsedel i Älvkarleby kommun har en hel del att göra för att komma igång med valarbetet. Att inte synas ute på nätet är en farlig fälla att ramla ner i för dagens partier för det finns inget annat ställe där informationen kan spridas så fort. Och för Ågren som är ny i kommunen är det än viktigare att nå ut med vem hon är för väljarna. För om man står ensam på en valsedel gäller det att namnet är något som väljaren känner igen för då riskerar den att lägga tillbaka sedeln och gå till ett annat parti. Sedan måste vi ställa oss frågan om partiet skall nöja sig med att behålla sitt enda mandat i kommunfullmäktige? För om det är så att Folkpartiet gör ett bättre val 2014 och kniper ett mandat till har de ingen som fyller upp den stolen. Det är skört ändå med ett mandat för om Ågren tvingas till frånvaro kommer stolen att vara tom när det för närvarande saknas ersättare. Det är inte enbart Folkpartiet som skulle drabbas av det här utan hela oppositionen blir drabbad om det blir en tom stol i kommunfullmäktige.

Nu har vi inte sett något annat än den korta notisen i Arbetarbladet angående Folkpartiets lista så det kanske pågår en värvarkampanj just nu utan att vi vet av det. Vi får hoppas på det för partiets skull för just nu ser det tämligen darrigt ut tyvärr.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Här kollar vi inte vårt dricksvatten

Alla inlägg Statistik & rapporter
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=5825465

Livsmedelsverket har sammanställt siffror från 2012 hur kommunerna kontrollerar sitt dricksvatten. Det är skrämmande slarvigt landet genom men givetvis ska vi vara bland de värsta i klassen även här. Enligt uppgifterna har vi inte gjort en enda koll under 2012 på vår enda dricksvattenanläggning. Nu är uppgifterna två år gamla men frågan är om vi har blivit bättre under 2013 och 2014?

Ni kan kika på sammanställningen från Livsmedelsverket via länken här nedan;

http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/dricksvatten/dricksvattenrapp_2012/rapportering-av-dricksvattenkontrollen-2012.pdf?epslanguage=sv
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vad gör vi med våra barn?

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.7024353-okad-oro-for-barn-och-unga

På tre månader har 152 anmälningar kommit in till sociala på barn som far illa i Älvkarleby kommun. Det är redan hälften av vad som blev den totala summan under 2013. Något skrämmande sker ute på samhället just nu och myndigheterna håller på att tappa sitt grepp fullständigt. Vad gör vi med våra barn medborgare? Vad gör du med dig barn? Att samhället har blivit kallare de senaste åren är helt klart en bidragande faktor men sedan har Älvkarleby kommun sedan årtionden tillbaka haft mörka siffror hos sociala. Vad bidrar till att just våra medborgare mår så fruktansvärt dåligt?

Anett Aulin (S) förklarar det helt enkelt att det beror på den sittande regeringen att klyftorna ökat i samhället och att det är en ökad utslagning. Vad säger vår oppositionsråd tillsammans med oppositionspartierna om det uttalandet? Kan inget ansvar falla på Socialdemokraterna i Älvkarleby kommun som suttit på makten i nästan 100 år?

Nåja hur det än är och varför det ser ut som det gör så har vi en situation som är minst sagt prekär. Att det här kommer bidraga till att kommunens budget spricker i alla sömmarna är nog att förvänta sig och tyvärr så kommer alla satsningar som gjorts inför 2014 kommer att överskuggas av att samhället bekymmer ökar i en sådan aggressiv takt. Vad kan du göra medborgare för att våra barn ska få det lite bättre redan idag? Bevisligen lägger vi inte tillräckligt med tid och energi på våra unga för annars skulle inte anmälningarna fortsätta hagla in. Ett ansvar ligger på er föräldrar som redan åkt på anmälningar eller om ni ligger i riskzonen för att anmälas. Ni måste redan idag börja att ta steg åt en annan riktning för annars gräver vi en grop som är omöjlig att komma upp ur. Stäng av tv'n, lägg ifrån dig mobilen och dra ut internetsladden så tar ni en promenad med era barn istället. Dra i nödbromsen nu innan det har gått för långt medborgare, ni måste ta hand om era barn för de ska trots allt vara vår framtid!
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

1 april har passerat Socialdemokraterna

Alla inlägg Politik
Vi har varit runt och kikat på de olika partiernas lokala hemsidor för att se om det finns några som tagit till sig av kritiken som vi haglade över de som inte ens hade mäktat med att skriva ut vilka som är kommunens politiker. De flesta av partierna saknar helt eller delvis någon form av uppdaterande hemsida/forum där medborgarna lätt kan följa det parti man lade sin röst på eller kan tänkas lägga sin röst på i kommunalvalet.

Men de som fick lägst betyg var ändå partiet som är överlägset störst i Älvkarleby kommun, Socialdemokraterna. Hur kan det vara möjligt att ett parti som nästan har 50% stöd från medborgarna i kommunen inte ens klarar av att få en fungerande hemsida? För de mindre partierna kan jag tänka mig att det handlar om att finna tid för att få ut sin information och sedan att det handlar om bristande kunskap om vart man kan tänkas synas i den multimediala världen. Men de bortförklaringarna håller inte för ett så pass stort parti med så många aktiva. Det måste finnas minst EN person som kan tycka att en hemsida vore en god service i det demokratiska Älvkarleby kommun. Nu när vi åter besökte hemsidan så möts vi av den här bilden;


Det är det enda som finns hos våra Socialdemokrater. Det finns två namn som titulerar sig webredaktörer och tillika bär ansvaret för den helt värdelösa hemsidan. Tommy Jakobsson och Roger Wilund bör nog ta sig en kaffe tillsammans och fundera om de verkligen hanterar sin situation just nu. Det är supervalår med ett EU-val och senare ett kommunalval i höst så det finns alla anledningar till att synas på nätet. Sen ser ni att senaste uppdateringen var i mitten av juni förra året och sedan dess har det varit dött. Det är bara för dåligt att ni inte kan ta tag i det här Socialdemokraterna. Det är dags att vakna upp och kolla kalendern för internet var inte bara en fluga utan något som de flesta brukar stora delar av den vakna tiden. Det finns inget lokalt partiprogram publicerat, ingenting om vilka som är de förtroendevalda i kommunfullmäktige eller vilka som sitter i de olika nämnder och ingen annan information heller för den som vill komma i kontakt med Socialdemokraterna. Hur blir man medlem? Hur blir man politiker? Varför ska man bli politiker? Eller är det så att ni kör med lyckta dörrar?

Just nu är er hemsida bara ett enda stort skämt kavla upp armarna nu och skärp till er, första april har faktiskt passerat.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Motion: makt åt alla

Alla inlägg Politik
Enligt mycket trovärdiga källor så kommer ett förslag presenteras från ett av oppositionspartierna där de föreslår att makten skall fördelas lika under kommande mandatperiod mellan de aktiva partierna. I motionen ska förslaget dela upp de fyra åren exakt lika vilket idag skulle innebära ett halvår per parti som de får möjligheten att styra Älvkarleby kommun.
 
Förslaget har tagits emot med jubel från samtliga partier där företrädare för majoriteten ser det här som "ett unikt steg i att utveckla och modernisera demokratin i kommunalpolitiken". I och med om förslaget går genom kommer kommunen att ha 8 kommunalråd genom de fyra åren men partierna kommer även få dela på oppositionsrådsrollen under samma period. 
 
Vad säger ni medborgare om förslaget? Kommer det här att vitalisera Älvkarleby kommuns politiska cirkus?
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!