Nu tar ni det lugnt ikväll!

Alla inlägg
Ungdomar som gamla, ta det lugnt ikväll för det här är en helg med en mycket mörk historia vad det gäller olyckor, fylla och otrevligheter. Då känns det bättre att kombinera goda ting som korvgrillning, chokladhjul och Skutskärs bandy istället. Dessutom är risken minimal att ni gör illa er på smällare och fyrverkerier för de är förbjudna på IP i år. Det har vi redan konstaterat att det är ett modernt tänk att bojkotta smällarna. Klockan 19:00 öppnar Skutskärs bandy grindarna för er som vill samlas kring majkasan istället för att ställa till med otyg. Vi på bloggen kommer fira valborg i stillhet det kan vi utlova!

Trevlig valborg till er alla medborgare!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Politikerkrönika - Anders Edin (FP)

Alla inlägg Krönikor Politik

Snabbfakta
Namn: Anders Edin
Ålder: 56 år
Parti: Folkpartiet liberalerna
Uppdrag: Ledamot i kommunfullmäktige

Den här veckan har våren verkligen gjort sitt intåg i vår kalla nord. Den har kommit till stor glädje för många, men för vissa har det inneburit stora problem. Det finns dels de som lider av pollenallergi och dels de som bor på Malnvägen och i Turki. Det har nog inte undått någon, de översvämningar som finns fortfarande runt omkring resecentrum i Skutskär. I tunneln som normalt kan ta fordon på maxhöjd 4 meter, så är den helt vattenfylld. Nu har det lyckligtvis börja sjunka undan. Undrar om inte nästan varenda Skutskärsbo, samt ett antal ditresta, har varit där och tittat. Det har ju varit den stora snackisen i kommunen sedan i torsdags och kommer väl att diskuteras lång tid framöver. Hoppas bara att skadorna inte kommer att bli för stora när vattnet sjunker undan. Det finns en risk att tunneln kan undermineras, vilket kommer att medföra stora kostnader. Nu gäller det att kommunen tillsammans med Trafikverket och Stora kan lösa problemet inför framtiden så att inte det upprepas med sådana översvämningar.

En annan “snackis” under den senaste tiden har varit Centralgatans öde. Det har nu beslutats att en del förändringar kommer att ske. Gatan ska nu enkelriktas och då hoppas de beslutande att det kommer att bli bättre.

Jag kan dock erkänna att det inte blev riktigt som jag hoppades när vi tog beslutet att öppna Centralgatan. Jag personligen kan tänka mig att återigen stänga av gatan för motorfordonstrafik. Tyvärr sitter ingen av oss i Folkpartiet i SBN, där beslutet togs, så att vi kunde göra våran röst hörd på sammanträdet. Nu fick Kommunens Väl och Miljöpartiet stå för oppositionen i detta ärende och röstade emot majoriteten. Jag vet inte när ärendet kommer upp i kommunfullmäktige, men där får jag chansen att göra min röst hörd.

Jag fick dock göra min röst hörd när det gäller debatten i kommunfullmäktige när det gällde den nya förskolan i Älvkarleby. Jag ansåg att kommunen i det ekonomiska läget inte har råd att bygga en ny förskola med 4 avdelningar. Nu röstades mitt förslag ner med en väldigt stor majoritet och den nya förskolan kommer nog att invigas lagom till skolstarten 2014. Det ligger precis i linje med valet, så tajmningen är väldigt bra för att visa vad majoriteten har gjort under mandatperioden.


Det som däremot troligen inte kommer att beslutas om innan valet är vad som kommer att hända med Älvkarleö och deras förskola. Det vore verkligen synd om den förskolan försvinner. Jag tycker att när det gäller förskolorna så ska avståndet mellan hemmet och förskolan inte vara speciellt långt och att man inte ska centralisera den verksamheten. Vissa barn och föräldrar behöver ha en förskola med mindre och färre grupper. Störst är inte alltid bäst.


Nu pågår en febril verksamhet för de flesta lokala politiker fram till i början av juni. Det är inte så att politikerna kommer att jobba extra mycket uti trädgårdarna, utan det är budgetarbetet som har satt fart. Det är budgeten för 2014 samt plan för 2015-16 som kommer att sättas. Det kommer nog inte att skilja så mycket mellan de olika förslagen ekonomiskt sätt, det är mer vilken riktning kommunen ska ta. Det som jag har saknats i majoritetens förslag de senaste åren är målen. Det har inte funnits många tydliga mål som lagts fram till fullmäktige. Ett mål för mig, är att de ska kunna vara mätbara, trovärdiga samt under vilken tidsperiod som målet ska uppnås på. Det går t.ex. inte att säga att vi ska bli bättre på att kommunicera med medborgarna. De målen går inte att mäta på något sätt.


Jag hoppas att nu våren kommer på allvar och alla får en skön sommar som inte blir lika regnig som förra året.

 

Ingen har kommenterat än bli den första!

Ursäkta passiviteten

Alla inlägg
Under gårdagen blev det inte ett enda inlägg från bloggen. Det har bara skett två gånger tidigare att en dag bara har passerat utan att vi varit aktiva. Och vi har egentligen ingen god anledning att vara passiva just nu men gårdagen innehöll inte mycket att stimulera skrivandet med. Men just nu kikar vi på företagarklimatet och nu kommer äntligen inlägget att publiceras. Sedan kommer en av våra politiker få sin krönika publicerad. Så idag ska vi inte bli onödigt passiva i alla fall.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vi tar det lugnt

Alla inlägg
En snabb känsla av trötthet föll över oss som styr bloggen. Vi har suttit och roddat genom statistik kring vårt företagarklimat och tanken var att redan igår bli klar med inlägget men än har vi inte kunnat sätta punkt. Sedan har det varit en intensiv vecka med allt efterspel på översvämningen samt ett kommunfullmäktige som vi bevakat. Energin tog nästan slut efter gårdagens skrivande så lördagen har automatiskt blivit passiv. Men vi tar bara igen oss för att komma tillbaka i samma starka form till kommande vecka.
För tillfället sammanställer vi de första krönikorna från våra förtroendevalda som kommer att publiceras inom kort och det finns en tanke att göra någon form av aktion under 1:a maj men vi vet inte än vad det skulle vara. Det är några dagar kvar för att tänka så vi suger på den karamellen en stund till.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Ingen uppsägning av kökspersonal

Alla inlägg Skola
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5822470-politiker-stoppar-uppsagning-av-kostpersonal
 
UONs arbetsutskott beslutade i veckan att det inte blir någon uppsägning av de fem ekonomibiträden som idag värmer maten i våra skolkök. Politikerna går emot tjänstemännens förslag och ser hellre att vi ska validera personalens kompetens för att se vad de egentligen kan. Dock så har tanken med utbildning till personalen tidigare lagts på is så frågan är om det här blir någon vinst egentligen? Men upptäcker vi att de fem som egentligen skulle få gå hem för att lämna plats till personal med kockutbildning kan hantera maten även i ett kök där allting lagas har vi ingen fara på taket. Vi får avvakta tills valideringen är klar och se vad den visar!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Lex Sarah i Älvkarleby

Alla inlägg Älvkarleby
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.5818620-avstangd-efter-missforhallanden-pa-aldreboende

Nu har vi i kommunen åkt på en Lex Sarah-anmälan och det handlar om en av personalen som verkar varit vårdslös i sin hantering med de äldre. De ska ha blivit instängda på boendet och allmänt hårdhänt i arbetet. Vi får hoppas att utredningen påvisar något som resulterar i något positivt. Det tråkiga är att det är andra händelsen inom kort där det uppstått problem på olika boenden i kommunen. Vi får hoppas att det bara är en tillfällighet att det sker så tätt mellan varandra.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Var är ideologin?

Alla inlägg Politik

För ett tag sedan tog vi pulsen på de olika partierna i Älvkarleby kommun och gjorde en bedömning om de ideologiska frågorna genomlyste politikernas arbete. Det gav ett blandat resultat och vi har länge funderat på varför ideologi inte är högre prioriterat hos de förtroendevalda idag. Kanske speglar det av sig i deras politiska historia eftersom flertalet av de som idag styr och ställer har representerat mer än ett parti. Vad är det som gör att en politiker kan skrota en partibeteckning och sedan dra på sig ett nytt emblem? Är det så att stolen om möjligt blivit lite obekväm eller är det så att den nya stolen tar en längre fram? Nog finns det en anledning för var och en av de som bytt parti men det är dock lite underligt att det verkar vara rätt lätt att byta ideologi, om det nu prioriteras överhuvudtaget?

Här nedan kommer en sammanställning av de politiker vi fått information om att de haft andra partibeteckningar genom åren. Det är möjligt att det kan finnas flera men längre än till 2002 års valsedlar har vi inte lyckats komma åt. Några av dem här har vi fått det återberättat för oss så vi hoppas att informationen är sanningsenlig.

Eino Hekkala
Nuvarande parti: Socialdemokraterna
Tidigare parti: Vänsterpartiet

Pernilla Friman
Nuvarande parti: Socialdemokraterna
Tidigare parti: Kommunens Väl

Ann-Charlotte Ågren
Nuvarande parti: Folkpartiet
Tidigare parti: Moderaterna

Bengt Ahlquist
Nuvarande parti: Kommunens Väl
Tidigare parti: Folkpartiet

Inga Sandberg
Nuvarande parti: Centerpartiet
Tidigare parti: Folkpartiet

Staffan Nygren
Nuvarande parti: Moderaterna
Tidigare parti: Kristdemokraterna

Kjell Holmgren
Nuvarande parti: Sverigedemokraterna
Tidigare parti: Framstegspartiet

Gun-Britt Holmgren
Nuvarande parti: Sverigedemokraterna
Tidigare parti: Framstegspartiet

Hans-Erik Stolpe
Nuvarande parti: Socialdemokraterna
Tidigare parti: Kommunens Väl

Lage Karlsson
Nuvarande parti: Kommunens Väl
Tidigare parti: Socialdemokraterna

Kjell Hillgren
Nuvarande parti: Kommunens Väl
Tidigare parti: Socialdemokraterna

Ola Lindberg
Nuvarande parti: Miljöpartiet
Tidigare parti: Kommunens Väl

Kristina Freerks
Nuvarande parti: Centerpartiet
Tidigare parti: Miljöpartiet

Kristina Pethman
Nuvarande parti: Kommunens Väl
Tidigare parti: Socialdemokraterna

Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Missvisande information

Alla inlägg Skutskär
Arbetarbladets artikel om det aktuella språkkaféet.
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5814939-sprakkafe-ny-motesplats

Gammal och inaktuell information på kommunens hemsida.
http://www.alvkarleby.se/nyheter/nyheter_detalj.asp?nyhetsid=20

Om ni kikade på bloggen igår så kunde ni läsa om ett spännande intiativ med ett språkkafé i Hyresgästföreningens lokal i Skutskär. Vi på bloggen sökte reda på mer information om språkkaféet och fanns något på kommunens hemsida. Givetvis bifogade vi det men tyckte att det som stod inte rimmade i takt med det som fanns i den nya artikeln från Arbetarbladet. Fel lokaler och fel arrangör. Så vi ställde frågan vidare till de som hade mer information och då kom det rätt snabbt fram att det var kommunen som åter glömt att uppdatera sin hemsida. Det språkkafé som finns på kommunens hemsida existerar inte längre helt enkelt.

Så rätt ska vara Hyresgästföreningens lokal i Skutskär, Centralgatan 8. De har träffar varje måndag och torsdag klockan 17:00 till 19:00. Besök det medborgare och visa att ni är goda medmänniskor!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Bröllopmässa i kommunen

Alla inlägg Älvkarleby Älvkarleö
http://www.brollopetsdag.se/

Romantic Sweden arrangerar en bröllopsmässa den 4 maj på Laxön samt Älvkarleö herrgård. Vi kopierar texten rakt av från hemsidan som beskriver kort och gott vad mässan kommer innehålla.

Fest- och bröllopsmässan hålls på Restaurang Kungsådran i Älvkarleby klockan 11-16. Här samlas utställare som bl.a visar smycken, underkläder och bröllopstårtor samt aktiviteter för möhippa och svensexa. Du kan också träffa fotograf, höra solister sjunga och provsmaka bröllopsmenyer och festmat. Klockan 14 hålls en modevisning med brud- och festkläder samt underkläder. Under dagen blir det också tävlingar med fina vinster och andra aktiviteter.

Hela dagen bjuder Älvkarleö Herrgård in till drop in-valskurser, visar sina lokaler och serverar fika. Efter mässans slut slår herrgården upp dörrarna för en fantastisk bal med champagneprovning, valskurs, middag och dans. Du som bokar i tid kan till och med låna 1700-talskläder utan extra kostnad!

Missa inte Bröllopets Dag om du planerar fest eller bröllop! Här får du mängder av inspiration och chans att knyta kontakter inför din stora dag. Låt våra utställare hjälpa dig att uppnå dina drömmar!
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Besök Skutskärs språkkafé

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5814939-sprakkafe-ny-motesplats

 Hassan Said och Beshir Mahmud är personerna bakom ett beundransvärt intiativ med sitt språkkafé. Det är alldeles för få i dagens samhälle och speciellt Älvkarleby kommun som förespråkar den potential vi har i en kulturell mångfald och vill att människor av alla former interagerar med varandra. Här öppnas möjligheter till nya spännande möten med kulturer, språk och historier. Jag använder ofta ordet medborgare och här har vi alla chansen att bevisa att vi faktiskt kan titulera oss den benämningen.

Vi tror oss ha information om öppettiderna men osäker om platsen är korrekt på kommunens hemsida. Enligt artikeln är det i Hyresgästföreningens lokaler som de har sitt kafé. Eller så har vi två språkkaféer i Skutskär för tillfället. Här är länken som finns på kommunens hemsida i alla fall.

http://www.alvkarleby.se/nyheter/nyheter_detalj.asp?nyhetsid=20
Ingen har kommenterat än bli den första!

Äntligen Sörgärdet!

Alla inlägg Sport Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5817922-sorgardets-sporthall-kan-byggas-om-nasta-ar

Under 2014 kan Sörgärdets sporthall byggas om vilket är en otroligt glädjande nyhet för idrotten i Älvkarleby. Tanken är att bygga om omklädningsrummen, ordna läktare och en servering/café. Det här var ett av många ärenden som kommunfullmäktige beslutade om under gårdagens sammanträde. Som artikeln påvisar hade Socialdemokraterna ytterst svårt att bestämma sig från en början vilket ben de skulle stötta sig på. Men de tog sig samman och gick på Bo Janzons yrkande att begränsa projekteringen till 500000 kronor. Nu går vi en spännande tid till mötes och hoppas att vi under 2014 kan glädjas av en ny och fräsch sporthall i Älvkarleby.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vem tar notan?

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5817216-tunnel-oppen-for-trafik

Äntligen kan vi åka, cykla och gå genom tunneln igen efter ihärdigt pumpande sedan tisdags. Nu finns en enda fråga på medborgarnas läppar, vem betalar det här kalaset? Är det kommunen? Är det banverket? Delar vi på notan? Det återstår och se vem som får ta ansvaret för kostnaderna och så hoppas vi givetvis på att det här inte kommer att ske i samma magnitud under nästa års vårflod.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vad hände på kortis?

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/torget/1.5807759-hall-inte-upp-dorren-pa-korttidsboendet

Vad skedde här egentligen? Den här berättelsen känns som den skulle behöva utredas lite mera noggrant av tjänstemän och arbetare innan den hamnar ute i tidningen. Nu skedde ingen olycka tack och lov mitt i allt slarv men några brister måste ändå finnas både på arbetsplatsen samt den som valde att hålla upp dörren för den som försvann från boendet.

Nu har vi inte nå mer information om händelsen än artikeln som sådan så det kanske kryper fram något mer om fler börjar rota i vad som egentligen hände. Det känns som det finns ett behov av att reda ut allting till fullo innan man går vidare.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vårt företagarklimat tinar

Alla inlägg Statistik & rapporter
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5808477-alvkarleby-spoar-uppsala

Här har vi en glädjande rapport om vår kommun som klättrat 49 platser på rankingen till plats 134 av totalt 290 kommuner. Vi får hoppas att Socialdemokraterna tar den här rapporten på allvar trots allt. Vi kommer återkomma ikväll med ett längre inlägg angående den statistik som finns på foretagarklimat.se för flera variablar måste belysas lite extra.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vi kompletterar med volontärer

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5806572-fler-frivilliga-in-i-omsorgen

Om man blickar några extra sekunder på Clarrie Leims uttalande om att personalen springer ihjäl sig på omsorgen och då skulle det vara bra med fler volontärer. Ja det är nästan en korrekt ekvation men tanken med volontärer ska väl inte vara de som tar vid där personalen inte hinner med? Men önskan om att ha en anställd samordare i Älvkarleby kommun är ingen dum idé. Det finns många verksamheter som är i stort behov av extra stöd så de som anmäler sitt intresse kommer omgående att få uppgifter.

Volontärsamverkan var på plats i Skutskär tidigare i veckan och berättade om sin verksamhet. Om det finns ett intresse att ställa upp för er som läser kan gå in på deras hemsida.

http://www.gavle.se/volontar
Ingen har kommenterat än bli den första!

Kommunfullmäktige 24/4

Alla inlägg Politik

Kommunfullmäktige 24/4 i Skutskär, kommunhusets sessionssal.

Kvällens betyg: 2 / 5

Om förra sammanträdet var ett fall framåt tog vi ett blygt steg bakåt ikväll. Luften kändes tung i lokalen och gäspningarna tuggade tätt mellan ledamöterna. Vi håller väl inte på att slita ut oss? Eller är det en känsla av slentrian som spökar? Åhörarna var färre än förra gången med vilket är tråkigt att inte fler tar chansen att se våra styrande politiker brottas mot oppositionens klättrande mot tronen. Men ändå fanns det några positiva punkter som är värda att belysa. Det är ändå en helt annan stämning i lokalen än tidigare år vilket är en bra grund att stå på för framtiden!
 
Kvällens tre stjärnor:

* Kenneth Holmström (M)
Vi från bloggens har höga krav på en så högt uppsatt politiker som Kenneth Holmström. Gruppledare för kommunens näststörsta parti och oppositionsråd gör att vi förväntar oss massor. Idag var han mer vaken än sina oppositionsvänner och tillrättalade vid flera gånger när ordförande yrade iväg.

** Anett Aulin (S)
Kontrasten av seriositet i ton och framförande är ytterst märkbar när Aulin hade sitt anförande efter kommunstyrelsens ordförande. När Anett Aulin betonar våra problem finns det en verklighet i hennes ögon och hon kan sätta ord på kommunens framtid. Många kan säga att vi ska bli bra, bättre, bäst men alldeles för få vågar specificera sig. Risken finns ju att någon säger emot? Anett Aulin kämpar tappert ändå i en sjunkande skuta. Vi får hoppas att hennes ord också blir till handling under 2013.

*** Gunilla Styf (S)
Bland trötta ledamöter och stirriga åhörare höll Gunilla Styf ordning och reda på ett formidabelt sätt. Vi har tidigare kritiserat kommunfullmäktiges ordförande att vara lite vek och alldeles för snurrig när det kommer tilläggsyrkanden eller voteringar. Den här gången kunde hon visa en tidigare dold pondus. Visst blev det snurr vid ärendet om idrottshallarna men det var inte Styf som stod för snurrandet den här gången. Det var många andra politiker som hjälpte till att ställa till oreda för ordförande. Ett sammanträde behöver en ledare som kan säga ifrån när åhörarna tappar fokus och berätta vad som gäller när det uppstår frågetecken. Idag var Gunilla Styf strålande!

Kvällens bläckplump

Mobiltelefonerna
Hur svårt ska det vara att sätta sin förbaskade mobiltelefon på ljudlös under ett sammanträde? Det är respektlöst och många personer i lokalen saknar mötesdisciplin. Rött kort till er alla som hade en pipande mobiltelefon i lokalen!

Kvällens varför?

Hur svårt kan det vara att komma ihåg micken när du står i talarstolen? Rutinerade politiker pratar vid sidan av micken, ovanför den, har den halvvägs in i munnen och så vidare. Andra ledamöter pratar färdigt samtidigt som de går tillbaka till sin stol. Ni måste komma ihåg att fullmäktige är till för åhörarna och då känns det rätt intressant om vi kan höra vad de goda politikerna säger för något. (Jag låter det här stå kvar från förra gången för idag var det än värre när politikerna missar micken.)

Kvällens avhopp

Lars Öhman, Helena Henriksson och Kurt Törnbloms avhopp fanns med i handlingarna. Dessutom klargjordes Ksenia Etibarsson avhopp där Veronika Larsson ersätter som kommunrevisor.  

Kvällens debatt

Det blev inte någon speciell debatt den här kvällen om årsrapporten. Men desto mer debatt blev det kring ärendet om våra idrottshallar i Älvkarleby kommun. Först yrkade Socialdemokraterna på återremiss medan oppositionen tyckte att man skulle besluta idag. Sedan gick Lars Skytt upp och ville bordlägga ärendet till nästa kommunfullmäktige och då blev det yrsel i salen. Det gick så långt att majoriteten valde att ajournerades sig i tio minuter för att sedan berätta att de följer oppositionens förslag istället för återremiss.

Kvällens fadäs

Folkpartiets ordförande Ann-Charlotte Ågren trodde under en svag sekund att hon hette Tryggve Andersson under uppropet. Oförargligt och komiskt.

Kvällens parti

Socialdemokraterna lyssnade på oppositionen och reviderade sin uppfattning. Det är en styrka att kunna backa i ett ärende när de upptäcker att ett bättre förslag lagts på bordet. I övrigt är alltid Socialdemokraterna vinnare med tanke på sin majoritet men idag visade de en human sida och lyssnade när oppositionen argumenterade.

Kvällens fika

Älvboda friskola serverade citronbakelser och smörgås till kommunfullmäktiges deltagare.

Kvällens motioner och interpellationer

Inga nya motioner anmäldes men tre medborgarförslag kom med i handlingarna. Två av dem har vi redan på bloggen skrivit om medan ett förslag lades på bordet under kvällen. Vi återkommer med text kring det förslaget när vi har mer information om det.

Sammanfattning

Det var lite för många gäspningar under kvällen för att det här skulle kunna bli någon politisk fest. En guldstjärna vill vi ändå dela ut till Walle Madebrink som vid 88 års ålder gör politisk debut i kommunfullmäktige. Nu gjorde han inga anföranden i talarstolen utan satt på ersättarplats under hela kvällen. Men det är mer än vad många andra ersättare gör som fortfarande lyser med sin frånvaro.
Det blev ingen riktigt temperatur i debatten men det skall också sägas att de ärenden som fanns på dagordningen inte heller gav mycket utrymme för diskussion. Det verkade också som det fattades en del värme hos oppositionens sida av salen för efter ett tag satt hälften av dem med ytterkläderna på sig.
Socialdemokraterna gjorde ett bra sammanträde medan många av oppositionspartierna mest kikade på klockan och ville hem. Under tidigare år har årsredovisningen skapat en enorm debatt men det blev bara en reflektion från några och sedan var det förbi.  Lite underligt dock att SBN inte hade någon talare den här gången medan de andra sedvanligt gick upp och drog ett anförande. Glömde Tommy Jakobsson bort sig eller var han nöjd som det var?

Vi från bloggen hoppas att politikerna taggar till lite mer till nästa sammanträde. Känslan av slentrian måste tas bort från kommunfullmäktige för ni sitter ju fortfarande och beslutar om medborgarnas framtid.

Läs 3 kommentarer eller kommentera du också!

Förväntningar inför KF

Alla inlägg Politik
Idag är det kommunfullmäktige klockan 18:00 i kommunhusets sessionssal. Vi på bloggen har hela månaden påvisat hur viktigt att även du som medborgare deltar och kanske till och med bidrar till sammanträdet. Om det är första gången man besöker kommunfullmäktige kan nog stolarna kännas rätt hårda efter ett par torra anföranden. Men ge det en chans fram till halvlek åtminstone för det tar en stund att komma in i den politiska världen.

Förra sammanträdet blev en sådan succé så risken finns att dagens sammanträde lätt kan innehålla besvikelser om man jämför dem båda. Ändå hoppas vi att kommunfullmäktige fortsätter att utvecklas framåt med fler åhörare och fler politiker som tar chansen i talarstolen. Dagens sammanträde innehåller en punkt som brukar vara den hårda debattens paragraf, nämligen årsredovisningen. Egentligen är det något som passerat men det finns ändå en hel del att ifrågasätta från oppositionen och en hel del att försvara för majoriteten. Där förväntar vi oss att det finns många skarpa röster som gör sig hörd.

Så förväntningarna är att fler politiker än förra gången använder chansen till debatt ikväll. Och att århörarplatserna fylls upp till sista stol för det är för det är vi medborgare som drabbas av politikernas beslut. Det kommer beslutas om taxor, motioner och ansvarsfrihet under kvällen och några svar på många frågor om höjningen av vattentaxan kan om möjligt komma. Så det finns ett stort intresse för er medborgare att delta ikväll.

Så ta chansen och besök kommunfullmäktige 18:00 i kommunhusets sessionssal i Skutskär.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Ingen nyhetstorka i Skutskär

Alla inlägg

Arbetarbladet och Gefle Dagblad

Resenärer hjälps över spåret
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5796721-resenarerna-hjalps-over-sparen

Vattnet sjunker långsamt undan
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5803992-vattnet-sjunker-sakta-undan

Fortsatt höga vattenflöden
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5804951-fortsatt-hoga-vattenfloden

Malin utpumpad efter översvämningskaoset
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5806241-malin-utpumpad-efter-oversvamningskaoset

De tog en båttur i översvämningen
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.5799752-de-tog-en-battur-i-oversvamningen

Det går åt rätt håll
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.5801457-det-gar-at-ratt-hall-i-skutskar

Vattnet sjunker undan
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.5802197-vattnet-sjunker-undan


SVT-klipp och artiklar

Vattennivån sjunker i Skutskär
http://www.svtplay.se/klipp/1175848/22-3-vattennivan-sjunker-i-skutskar-men-vagar-och-byggnader-har-drabbats-om-omfattande-skador

Varning för höga flöden
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/gavledala/fortsatt-varning-for-hoga-floden-1

Vår och väderkaos så hårt drabbas vi
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/gavledala/var-och-vaderkaos-sa-har-drabbas-vi


Aftonbladet

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16637174.ab


Bloggens egna inlägg

Hur lät lägesrapporten Österbring?
http://vadsker.blogg.se/2013/april/hur-lat-lagesrapporten-osterbring.html

Stiga eller sjunka är frågan
http://vadsker.blogg.se/2013/april/stiga-eller-sjunka-ar-fragan.html

Trampbåtar.se
http://vadsker.blogg.se/2013/april/trampbatarse.html

Vattnet sjunker undan
http://vadsker.blogg.se/2013/april/vattnet-sjunker-undan.html

Senaste nytt om översvämningen
http://vadsker.blogg.se/2013/april/senaste-nytt-om-oversvamningen.html

Nej inte mitt ansvar heller
http://vadsker.blogg.se/2013/april/nej-inte-mitt-ansvar-heller-2.html

Naturkatastrof i Skutskär
http://vadsker.blogg.se/2013/april/naturkatastrof-i-skutskar.html

 

Ingen har kommenterat än bli den första!

Fira Valborg med bandyn

Alla inlägg
http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1400

Den 30 april är det Valborgsmässoafton och då har Skutskärs bandy valt att arrangera ett firande. Det serveras hamburgare, korv och fika samt erbjuds lotterier och chokladhjul. Arragemanget startar klockan 19:00 och majkasen tänds 21:00. Något som är viktigt är uppmaningen att tänka på miljön så det kommer inte avfyras några fyrverkerier. Det känns ändå som något modernt att avstå från fyrverkerier. Då minskar risken för att någon stackare smäller av sig fingrarna eller bränner upp ansiktet.

Ta chansen att fira med familjen och bidraga till bandyns fina intiativ. Det finns en möjlighet att vi från bloggen kan finnas på plats!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Datumet är passerat

Alla inlägg

http://www.alvkarleby.se/start/inbjudansommaraktivieter_id3468.pdf

Antingen har vi på bloggen fullständigt missat den här notisen på kommunens hemsida eller så är de som tidigare ute lite väl sent med informationen. Det är dags för föreningarna att anmäla aktiviteter till "Sommar 2013" problemet är att datumet har passerat. Kan det vara så att det här kom upp alldeles nyligen? Vad är det då som inte fungerar på kommunen? Men som sagt kan det vara vi på bloggen som missat att det har kunnat gå att tillgå den här informationen minst en vecka tillbaka. Dock så tycker vi att besöksfrekvensen från vår sida på kommunens hemsida är hög. Vad vet ni medborgare, hur länge har informationen funnits på hemsidan?

Ingen har kommenterat än bli den första!

Hur lät lägesrapporten Österbring?

Alla inlägg Skutskär
http://www.alvkarleby.se/kommun/20130417p_id3473.pdf

Vi sitter just nu och går genom de senaste protokollet från Samhällsbyggnadsnämnden som hade sitt sammanträde den 10:e april så lade Patrik Österbring en lägesrapport om viadukten vid Skutskärs station. Mycket intressant och frågan är då om politiker och tjänstemän hade historiken i bakhuvudet att de senaste åren har den blivit vattenfylld. Men protokollet säger ingenting om vad som sades eller vad rapporten handlade om. Så det får de närvarande svara på istället. 

Hur det än har varit så blickar vi framåt och märker att vattenmassorna börjar dra sig tillbaka. Det går långsamt men för var dag som passerar så närmar vi oss en torr viadukt. Så får vi medborgare hoppas att alla inblandade med ansvar tar det så att vi slipper ta fram trampbåtarna även nästa vår.
Ingen har kommenterat än bli den första!

En blöt resumé

Alla inlägg
Vilken vecka det här blev! Vi är alldeles utpumpade efter översvämningarna kring vårt resecenter i Skutskär. Sedan lyckades vi att slå besöksrekord med råge i fredags och vi är fortfarande frågandes hur det gick till egentligen? Och om inte det var nog lyckades vi med att få en insändare publicerad i Gefle Dagblad här om dagen. Så en mycket lyckad vecka helt enkelt.

Men nu måste vi åter till fokus på politiken trots att det finns både trampbåtar och vattenskotrar som åker runt resecentret och showar. För på onsdag är det kommunfullmäktige i Skutskär och då måste vi vara redo för att suga in så mycket information inför, under och efter sammanträdet. Vila nu medborgare för nästa vecka kommer bli minst lika intensiv som den här!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Stiga eller sjunka är frågan

Alla inlägg


Hur ska ni ha det? Men det senaste vi hörde var att klass 2-varningen har sjunkit till en klass 1 igen. Vi får hoppas att regnet inte drar in över oss under kommande vecka för mer vatten är knappast det vi önskar oss just nu.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Trampbåtar.se

Alla inlägg
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.5799752-de-tog-en-battur-i-oversvamningen

Jonas Loef, Sebastian Swerkström och Oskar Hjalmarsson är namnen på dem som gjorde katastrofen i Skutskär till en PR-kupp. De driver alla företaget Trampbåtar.se och tog chansen att testa en av sina båtar i det vattendränkta resecentret. Det fanns en del sura miner över tilltaget men vi på bloggen kan inte låta bli att dra på leendet. Det är reklam i den smartaste formen för alla pratar just nu om översvämningen och då kommer även alla att prata om dårarna som körde trampbåt på platsen.

Om ni vill kika lite extra på deras företag och vad de kan erbjuda till sommaren så klicka på länken här.

http://www.trampbatar.se/
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

1 maj talar Agneta Gille

Alla inlägg Politik
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/alvkarleby/1.5794614-talare-till-1-maj-ar-klara

I Skutskär under 1 maj kommer riksdagsledamoten Agneta Gille att tala till medborgarna. Till skillnad från Tierp så tar vi in någon utifrån som har stor erfarenhet av det politiska Sverige. Inte för att vi vill förringa Börje Wennbergs rutin och kunskap men så värst spännande känns det inte i jämförelse med Agneta Gille. Så en guldstjärna till Socialdemokraterna i Älvkarleby kommun som kämpar hårt för att få hit mer eller mindre kända politiker.

Om ni vill veta lite mera om Agneta Gille så kika på hennes presentation på Riksdagens hemsida.

http://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/Hitta-ledamot/Ledamoter/Gille-Agneta-0376867803913/
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Våra tekniska ungdomar prisas

Alla inlägg Skola
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5797884-rotskarslever-vann-teknikpris

Vi från bloggen vill säga grattis till klass 8CD från Rotskärsskolan som kom tvåa i tävlingen Teknikåttan. De har byggt ett stränginstrument som spelar "Gubben Noak" själven samt kom på andra plats i en frågesportstävling. Belöningen blev 5000 kronor till klassen som ska räta på sina ryggar och berätta för andra hur framgångsrikt deras projekt var. Mitt bland alla negativa skrivelser om skolresultat så värmer det här lite extra.

Som en liten notis så kom Älvbodas 8:e klassare på sjätte plats samt en av deras elever var en av fyra som svarade rätt på alla frågor i kvalet till teknikåttan. En succé för kommunens ungdomar helt enkelt!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vattnet sjunker undan

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5800107-vattnet-sjunker-langsamt-undan

Mätpunkter finns nu på plats vid Skutskärs vattenfyllda resecenter och på 2.5 timmar så har det sjunkit cirka en centimeter. Det är inte mycket men det är ändå en indikation att det är på rätt väg. Vi får alla hoppas att moder natur har busat tillräckligt med oss nu och låter vattnet sjunka tillbaka till det normala.

Förövrigt så finns det ett reportage från SVT som handlar om översvämningarna. Om ni vill kika på det så klicka på länken här nedan.

SVTs reportage
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/gavledala/varflod-i-gavleborg
Ingen har kommenterat än bli den första!

Politikerna säger ifrån

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5798906-politiker-tar-avstand-fran-uppsagningsplaner

Igår berättade vi på bloggen att kommunen tänker avskeda fem personer i och med ombyggnationerna på Rotskärsskolan och Bodaskolan. När vi ska laga mat i egen regi saknar de fem ekonomibiträden som ligger i farozonen den kompetens som krävs.

Men Anett Aulin går ut idag och berättar att det är något som politikerna inte beslutat om utan det kommer rakt från tjänstemännens munnar. Det som åtgärdats är en besparing på 700000 kronor som skulle gå till vidareutbildning som nu läggs på blödande punkter i nämndens budget istället.

Här verkar det finnas en spricka i kommunen eftersom Jan-Åke Olsson försvarar sig och menar att hanteringen av maten kräver en helt annan kompetens och behörighet än vad de ekonomibiträden har idag. Vi på bloggen är också delade i det här eftersom det tidigare funnits pengar för att utbilda våra ekonomibiträden så de får rätt kunskap och behörighet. Men nu väljer vi att rekrytera nytt istället och låter fem personer hamna i arbetslöshet. Det känns inte som den optimala lösningen tyvärr. Men vi håller med om att rätt behörighet och kompetens ska det vara i ett kök där det lagas mat. Det ska vi kunna kräva i kommunen!
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Senaste nytt om översvämningen

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5797657-krismote-i-skutskar

Under fredagen hade kommunen, trafikverket, räddningstjänsten och Stora Enso ett krismöte angående den rådande situationen vid resecentrumet i Skutskär. Enligt artikeln och Patrik Österbrink som är teknisk chef på kommunen är det gamla timmerrännan som svämmat över och orsakat kaos. Det har inte gjorts några försök att pumpa bort vattnet och det kommer inte att ske heller. Men de har försökt förbättra utflödet av kanalen vid Stora Enso så att vattnet slutar stiga.

Vi får hoppas att krisgruppen kände sig klara när de väl gick hem och tog helg. Vi på bloggen kommer att följa förloppet hela vägen fram tills det är torrt. Om någon timme kommer en lägesrapport från vår sida för just nu är vi på väg ner till platsen. Vi hoppas även att massorna har börjat sjunka undan och att tunneln börjar bli synlig igen.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Kompetens och utbildning är alfa och omega

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5795743-de-byts-ut-mot-utbildade-kockar

I och med att Rotskärsskolan och Bodaskolans kök byggs om så väljer nu kommunen att avskeda fem av sina ekonomibiträden som idag arbetar i våra skolkök. Tidigare har det pratats om att utbilda den befintliga personalen men nu väljer kommunen en annan riktning och letar efter personer med kocksutbildning. Och argumentet är att det är billigare att rekrytera nytt än att utbilda de som redan arbetar.

Vi på bloggen har tidigare pratat om lärare som inte håller måttet och som saknar kompetensen ska kunna avskedas på fläcken. Här ser vi ett trendbrott i den kommunala världen att kompetens kan vara ett giltigt skäl för att låta någon få gå hem. Nu ska vi vara klara med att vi inte har några värderingar alls över de personer som riskerar att gå hem. Det är förjäkligt om vi tvingas sätta fem människor i arbetslöshet för att vi satsar på egna kök på skolorna. Då blir smaken i munnen lite bitter minst sagt när vi tidigare slagit oss på bröstet för att vi lyckats göra oss av med Sodexo.

Som sagt kan det här ändå vara ett trendbrott i den kommunala hanteringen av personalen. Det finns många andra områden vi skulle behöva få en överblick på vad det gäller kompetens och behörighet.
Ingen har kommenterat än bli den första!

En avvikelse i fredagssyndromet

Alla inlägg
Arbetsveckan slutade med strömavbrott i Skutskär och översvämning av det värre slaget vid resecentret. Det blir en spännande helg att följa förloppet kring vem som ska göra något eller om något överhuvudtaget skall göras. Men efter senaste kollen från bloggen så var nivån så hög att hela tunneln var borta och vattnet letade sig upp mot spåret. Sedan hade omkretsen ökat rejält där åkrar och diken var dränkta. Vi får hoppas att det avtar lite för allas bästa.

I övrigt har bloggen varit lika aktiv som den brukar genom hela veckan. Vi håller fortfarande på att skriva om kommunfullmäktiges handlingar där det finns några till ärenden som måste belysas. Av erfarenhet så besöker ett jämt antal människor bloggen var dag med ett undantag för fredagar då besöksantalet sjunker. Men idag har vi en avvikelse i fredagssyndromet och besökarna har tredubblats av någon anledning. Vad har skett? Har vi missat något? Men vi drar inte pannan i djupa veck för det utan säger hej alla medborgare som hittat hit och trevlig helg till eder alla!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Nej inte mitt ansvar heller

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5796721-resenarerna-hjalps-over-sparen-efter-oversvamning

http://gd.se/nyheter/gavle/1.5796203-folk-tvingas-ga-over-jarnvagssparen

Just nu bollar Älvkarleby kommun och Infranord över ansvarsbollen till varandra och ingen vågar ta tag i någonting. Samtidigt stiger vattenmassorna kring resecentrumet och medborgaren lär införskaffa en egen kanot om den inte vill drunkna. Det kommer nya bilder hela tiden på Facebook och det går nästan inte sluta titta på katastrofen. Men om det är så att ingen vill ta tag i ansvaret för att få bort vattenmassorna så får naturen sköta det själv. Problemet är att moder natur inte alltid skyndar sig så värst mycket.

Men många pratar om att det här händer nästan varje vår vid viadukten och att ett visst elskåp är ytterst dumt placerat. I dagsläget ska det där skåpet stå några meter under vattenytan och det låter som en dum plats för elektronik. Ska vi bara låta Infranord och kommunen bolla till varandra utan att någon tar tag i problemet? Finns det en plan för att förhindra det här i framtiden?
Läs 5 kommentarer eller kommentera du också!

Naturkatastrof i Skutskär

Alla inlägg Skutskär
Redan nu vet vi vad som kommer vara morgondagens snackis ute på byn. Vårt resecentrum i Skutskär är inte sig riktigt likt i skrivande stund. Vi från bloggen är nyligen hemkommen efter en visit till katastrofområdet kring viadukten som är översvämmad. Under den korta stund vi var på platsen så steg fortfarande vattnet i en skrämmande takt. Nu hade vi ingen kamera med oss på platsen men vi har fått lov att låna bilder från en annan som också har besökt katastrofen. Noterbart är att det här är andra gången det sker men den här gången ser det mycket allvarligare ut. Jag hoppas att det finns beredskap så att inte någon kommer till skada eller att de materiella kostnaderna inte skenar iväg. För tillfället står några personer uppe på bron från Infranord och berättar att det inte går att gå under viadukten.

Fotograf: Frojken
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Två medborgarförslag till KF

Alla inlägg Politik

http://www.alvkarleby.se/start/kfkallelsehandlingar130424_id3471.pdf

Längst bak i handlingarna finns två inkomna medborgarförslag. Det som båda har gemensamt är att författarna av förslagen inte vill presentera sitt förslag för kommunfullmäktiges sammanträde vilket vi på bloggen tycker är ytterst tråkigt. Om ni anser att ni har ett gott förslag som politikerna skall slå ett slag för måste någon kunna stå och propagera så en övertygelse vaknar hos envar. Nu kan det vara så att både Per-Olof Ferm och Ann-Charlotte Westin har skäl för att inte ställa upp. Dock så har man chansen att stå i talarstolen så ska man ta den.

Det första medborgarförslaget har vi redan på bloggen skrivit om. Det handlar om en lekplats på Laxön som ska ersätta den nedgångna parken mitt emot Furiren. Det här är ett riktigt bra förslag som det osar goda intentioner om. Dock så när vi läser förslaget känns Per-Olof nästan lite blyg i sin presentation. Att börja argumenten med kanske är inte ett bra grepp om det ska väckas övertygelse. Kanske är bara jag som tycker så? Nåja det är ett bra förslag som sätter barnen i framsätet. Vi får se hur politikerna tar emot förslaget.

Det andra medborgarförslaget handlar om vårt LSS-boende Borgsgatan som Ann-Charlotte Westin anser skall byggas ut nu när hennes dotter (med flera) ska flytta hemifrån. Det handlar om att inrätta moduler likt den som vi bland annat har vid Jungfruholmens förskola som skall hyras under korta perioder. Enligt förslaget kommer det här bli mycket billigare än att bygga nytt eller att bygga ut den befintliga byggnaden. Men vi på bloggen drar en skeptiskt suck över det här eftersom det inte finns några siffror som bevisar varken det ena eller det andra. Om det är ekonomi som det handlar om måste det kunna finnas en kalkyl hur mycket det kostar att hyra en modul? Vilken betalar driften och hur mycket kommer den att kosta? Finns det personal som täcker upp på fler boende eller behöver vi anställa flera? Jag tror det här är mycket mer komplicerat än att bara bygga moduler och så var ett problem löst. Av erfarenhet kommer inte det här förslaget att komma längre än till arkivet tyvärr. Men jag hoppas att Ann-Charlotte Westin inte ger upp utan tar och skriver om sitt medborgarförslag och bifogar en ekonomisk kalkyl dessutom som påvisar att hon har rätt. Då kommer även vi på bloggen att tro på det.

Ingen har kommenterat än bli den första!

10 dagar har passerat

Alla inlägg
http://vadsker.blogg.se/2013/march/tyck-om-alvkarleby.html

Ja det har passerat nästan en hel månad sedan vi på bloggen skrev en enkel fråga och ett förslag till vår kommun utan att få ett svar tillbaka. På hemsidan lovar man att få ett svar inom 10 dagar vilket inte fungerar så att det är en bra service blev visst rent bull shit. Inte för att vi på bloggen trodde att något på hemsidan skulle fungera som de borde. Den där frågan som vi skickade ligger säkert i någon överfull inkorg hos en sedan länge passerad anställd på kommunalkontoret. Suck och stön över kommunens trötta hemsida!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Nya avhopp och de ersätter

Alla inlägg Politik
http://www.alvkarleby.se/start/kfkallelsehandlingar130424_id3471.pdf

Till nästa kommunfullmäktige kommer den politiska organisationen se lite annorlunda ut i de olika leden. Flera politiker har valt att hoppa av sina politiska uppdrag innan mandatperioden tagit slut och partierna har nu valt vilka som ersätter avhopparna. Vi tar dem i ordning helt enkelt och de kommer även att stå med i inlägget "politisk organisation" som uppdateras efter det här inlägget publicerats.

Parti: Sverigedemokraterna
Avhoppare: Kurt Törnblom
Ny ledamot: Kjell Holmgren
Ny ersättare: Johan Rolfsson

Kommentar: Vi på bloggen var rätt klara med att Kurt Törnblom inte hade mycket annat att välja på än att hoppa av eftersom han enbart blockerade en ordinarie plats i kommunfullmäktige. Men att ersättaren blir Kjell Holmgren som tvingar oss att behöva ta med skämskudden var gång det är sammanträde är ingen större vinst. En ny joker har blandats in i leken vid namn Johan Rolfsson och vi får se om han lyckas samla ihop mer närvaro än vad Kurt gjorde.

Parti: Folkpartiet liberalerna
Avhoppare: Helena Henriksson
Ny ersättare: Walle Madebrink

Kommentar: En person som inte heller har utnyttjat sin plats som ersättare i kommunfullmäktige har hoppat av. Helena Henriksson ersätts av Walle Madebrink ifrån Gårdskär som höjer medelåldern rejält med sina 88 år. Kommer Folkpartiet att ersätta en tom stol med en annan tom stol?

Parti: Socialdemokraterna
Avhoppare: Lars Öhman
Ny ledamot: Helena Thorslund
Ny ersättare: Eino Hekkala

Kommentar: Vi har redan skrivit flera inlägg om Lars Öhmans betydelse för Socialdemokraterna och det glapp han lämnar efter sig efter sitt avhopp. Helena Thorslund har sedan tidigare bara ett uppdrag i kommunen och det är representant i Barnavårdsförbundet Uppsala län. Lars Öhman tog gärna en debatt i talarstolen så vi hoppas givetvis att Socialdemokraterna valt en ledamot som gör sitt bästa för att fylla upp tomrummet som nu råder efter att en av deras starkaste politiker lämnat ledet. Vad det gäller Eino Hekkala så hamnar han som siste man på ersättarlistan och det ska till magsjuka och löss för att han ska få tjänstgöra.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Handlingar till kommunfullmäktige

Alla inlägg Politik
http://www.alvkarleby.se/start/kfkallelsehandlingar130424_id3471.pdf

På kommunens hemsida går det nu att läsa de handlingar till kommande kommunfullmäktige den 24:e april klockan 18:00. Vi på bloggen tar på oss uppgiften att läsa genom allting för att få en bred uppfattning om vad som kommer att bli intressant under kommande sammanträde. Redan när vi bläddrar genom det lite snabbt ser vi flera avhopp som gör att den politiska organisationen ser annorlunda ut. Vi återkommer när vi läst genom det med fler inlägg om det som är nyttigt att veta inför nästa kommunfullmäktige.

Datum: 24/4
Tid: 18:00
Plats: Kommunhusets sessionssal, Skutskär
Ingen har kommenterat än bli den första!

Olyckan i Tensmyra

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5785626-husbrand-i-tensmyra

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5790403-inget-brott-bakom-brand

Enligt polisen ska det inte vara något brott bakom villabranden i Tensmyra. Det kanske är en klen tröst men ändå något som gör att pratet sinar lite kring elaka spekulationer om vad som skett. Tänk så snabbt pratet sprider sig mellan orterna när något tragiskt händer. Tyvärr som oftast när det är bulle i första ändan så är det fralla när det kommer fram till andra ändan. Typiskt Älvkarleby kommun skulle nog vissa säga, typiskt människor skulle nog jag säga!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Webbholken

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/merlasning/webbholken

Under förra året kunde Arbetarbladets läsare få chansen att följa en fågelfamilj från att de börjar bygga sitt rede, lägga sina ägg och se ungarna kläcka. Ett helt underbart projekt som vi i Älvkarleby kommun borde sno till oss. Det finns massor av spännande ställen som vi skulle kunna tänkas sätta upp en webbkamera. Min första tanke var att Gunnar Eriksson som ofta lyckas fota rekordmånga rådjur uppe i skogarna vid ett utfodringsställe skulle kunna sätta upp en webbkamera också. Tänk vad skoj att få komma så nära inpå ett rådjur. Eller en annan idé kan ju vara att följa någon intressant person. Kanske kommunalrådet eller kommunchefen skulle behöva en webbholk? Det skulle vara ett medborgarförslag som hette duga det! Nåja, rådjur kanske skulle vara det bästa ändå.
Ingen har kommenterat än bli den första!

En lyckad kväll bland pelargonerna

Alla inlägg
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.5780688-populara-pelargoner

Ett 50-tal personer sökte sig till biblioteket för att ta del av pelargonsällskapets arragemang under förra onsdagen (10/4). Bland annat fick besökarna chansen att smaka på kaka med pelargonsmak och få med sig hem nya sticklingar. Det nämndes även en alldeles egen sort för orten som heter Älvkarlebypelargon som vi på bloggen tror oss ha en bild på. Det kan lika gärna vara en annan sorts pelargon för vår kunskap är minst sagt bristfällig när det gäller blomman som sådan. Men vad vi vet så är det här den berömda blomman från orten!

Ingen har kommenterat än bli den första!

Volontärsamverkan i Älvkarleby

Alla inlägg
http://www.bibli.se/default.aspx?id=118952

Den 17:e april klockan 14:00 kommer Ann-Charlotte Jansson från Gävle kommun att besöka Skutskärs bibliotek för att prata om volontärsamverkan inom föreningar och organisationer. Hon arbetar för att leda volontärer i sitt frivilliga arbete och tanken är att bilda en god uppfattning om att vara volontär. I Skutskär kommer även Britta Malmborg och Marianne Nygren att deltaga som båda är volontärer ifrån vår egna kommun. Dessutom kommer det finnas representanter från olika föreningar och organisationer som är verksamma här i närheten. Vad kan vi göra tillsammans i Älvkarleby, Skutskär, Gårdskär och Marma? Det är vad vi skall samtala om.

För frågor eller funderingar kontakta: Kultursekreterare Urban Forsgren 026- 831 74  
Ingen har kommenterat än bli den första!

Chatta med Carina Blank

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/live

Idag mellan 15:00 och 17:00 finns chansen att chatta med Gävles kommunalråd, Carina Blank. Om ni är lite järva medborgare så ta möjligheten att ställa frågor som även berör vår ädla kommun. För visst finns det flera samarbeten mellan kommunerna som går att ifrågasätta eller bli mer informerade om. Samt om det finns någon vision för att öka samarbetet mellan kommunerna i framtiden?

Sedan tycker jag det här är ett intressant sätt att nå ut till sina medborgare. Vi ges en snabb chans att ställa hårda frågor till den som är högst uppsatt i en kommun. Det här borde vi i Älvkarleby kommun också fundera på att göra.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Skutskärs bibliotek

Alla inlägg
http://www.bibli.se/default.aspx?id=103895

Vi på bloggen brukar ofta hänvisa till olika arragemang på biblioteket i Skutskär men vi har aldrig skrivit något övergripande om platsen där allting händer. Om ni minns våra inlägg om kommunens hopplöst usla hemsida där informationen brister och inaktuella skrifter stör så är bibliotekets hemsida raka motsatsen. Här finns uppdaterad information om vad som sker, betygsatta böcker, aktuella krönikor och information om själva biblioteket.
Vi kikar lite snabbt på bibliotekets hemsida så har de öppet sex dagar av sju i veckan och har väl tilltaget med öppettiderna. Så här ser de aktuella öppettiderna ut;
  • Måndag: 10:00-19:00
  • Tisdag: 10:00-19:00
  • Onsdag: 10:00-19:00
  • Torsdag: 10:00-16:00
  • Fredag: 10:00-16:00
  • Lördag: 10:00-13:00
  • Söndag: Stängt

 

Om vi jämför med till exempel Stadsbiblioteket i Gävle så har Skutskär öppet två timmar längre måndag - onsdag men istället stängt på söndagarna där Gävle har öppet hela veckan. Men ändå så slår vi Gävle på fingrarna när det gäller tillgänglighet tre dagar i veckan vilket är beundransvärt.
I Skutskär finns det god tillgänglighet för den som behöver använda en dator, färgkopiator, handikappanpassad dator, släktforskningsdator och även trådlöst nätverk perfekt för den som har med sig sin pekplatta, laptop eller mobil.

Ett rum som vi från bloggens sida vill häva fram lite extra är Upplandsrummet. Där finns litteratur som är anpassad för att handla om Uppland och Älvkarleby kommun. Men det som är än mer viktigt är att alla politiska protokoll finns att tillgå i Upplandsrummet. Så ni som är politiskt intresserade har möjligheten att i lugn och ro läsa vad politikerna beslutat om under den senaste året.

Ett bibliotek ska vara en tillgänglighet för oss medborgare och en möjlighet att finna information på en och samma plats. Det finns datorutbildningar för seniorer, utställningar av lokala förmågor, föreläsningar och träffar arrangerade av våra föreningar och mycket mer. Glöm inte bort att det även finns böcker på biblioteket för tänk vilken informationskälla den platsen är. Och allting är fortfarande gratis (nästan iaf.) vilket är helt fantastiskt. Skutskärs bibliotek har en stor möjlighet att expandera genom att ha öppet även på söndagar. Vi på bloggen tror att det finns många som kan tänka sig att spendera några timmar på veckans sista dag innan arbetsveckan tränger sig på. Tillgänglighet var ordet!

Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Söndagsresumé

Alla inlägg
Ännu en vecka har passerat och döm om vår.. förvåning så verkar den där våren vara på väg. Idag har det varit över 10 grader varmt enligt termometern och snön håller på att förlora. En härlig känsla som kommer varje år sprider sig i kroppen som gör det än lättare att stiga upp om morgonen för att göra rätt för sig.

Vad jag tror har kuverten kommit ut till de som blivit utvalda av bloggen och några har kontaktat oss för att bidra med en krönika. Det glädjer oss som arbetar med bloggen att även ni politiker vill bidra med något för att vitalisera än mera. Det är trots allt er vi oftast skriver om så nu får ni chansen att skriva något eget. Den chansen tycker jag att ni skall ta!

Den veckan som passerade innehöll två nämndmöten där både SBN och UON hade sammanträden. Till nästa vecka lär nog protokollen finnas på hemsidan för allmän beskådning så då återkommer vi från bloggens sida om vi hittar något mer matnyttigt att skriva om. Annars börjar vi redan nu ladda inför kommunfullmäktige den 24:e april för även du kommer väl? Har du skrivit upp den 24:e april i din kalender? Vi från bloggens sida är på plats som vanligt och vi hoppas även att få se er där. Ta även chansen den här gången och utnyttja "allmänhetens frågestund" där ni får möjligheten att ställa en fråga till en politiker eller instans. Det är alldeles för få som utnyttar den rättigheten av oss medborgare så vi väntar spänt för att se om det blir fler om tar mod till sig och går upp i talarstolen.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Även i GD

Alla inlägg
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.5778135-torgmotet-flyttade-in-och-blev-fikastund

Att Magdalena Andersson besökte Skutskär under gårdagen var något som båda lokaltidningarna snappade upp. Det var i anknytning till Socialdemokraterna i Uppsala län distrikskongress som partiets ekonomiska talesman skulle ha ett torgmöte på den berömda gatan i centrum. Nu slog vädret till så  pass att de fick hålla sig inomhus och valde att ha mötet inne på Café Krusidull istället.

Det som gjorde mig undrande var den sista meningen i artikeln, "Fikagästerna fick möjlighet att ställa frågor men var lite blyga." Varför tog ni inte chansen medborgare och ställa en högt uppsatt politiker mot väggen med svåra frågor? Nåja det är trevligt att våra politiker försöker sprida oss så fler vet att Skutskär fortfarande finns på kartan.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Fokus på arbete från S-topp

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.5777275-jobben-i-fokus-nar-s-hojdare-kom-till-skutskar

Under lördagen besökte Magdalena Andersson från Socialdemokraterna vår ädla kommun. Tanken var att ha ett torgmöte men oppositionen verkar ha beställt ett riktigt skitväder så de fick gå in till Café Krusidull istället. Mycket fokus lades på arbete och de ungas situation som råder i landet. 400000 arbetslösa måste få chansen till en sysselsättning och Magdalena Andersson lovar att det blir förändringar om det sker ett maktskifte i valet 2014.

Det är glädjande lovord för den som är arbetslös men frågan är hur de kan gå till verket med idéerna. I Älvkarleby kommun är arbetslösheten hos de unga 33.3% så det finns en enorm hop människor som just nu sitter i ett utanförskap. Att arbetslösheten blir en av de tunga frågorna i det kommande valet är ingen "rocket science" om vi får uttrycka oss lite Socialdemokratiskt.
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

En dialog med ungdomar om droger

Alla inlägg
http://www.alvkarleby.se/start/cannabis%20prevention%20(2)_id3460.pdf

Representanter från polisen, Rotskärsskolan och Älvboda friskola bjuder in till en träff där vi ska prata om ungdomar och droger. Alla som kan tänkas är väkomna för att dela med sig av sin erfarenhet och ställa frågor. Syftet är att kunna ha en dialog med våra unga om droger utan att hamna i missvisande fakta eller tappa distansen till ungdomarna. Konsten att motivera våra unga till att anstränga sig för att studera istället för att lättsamt supa, röka och knarka är något vi alla behöver prata om.

Det här är något viktigt som vi medborgare måste ta tag i för att få ordning på våra unga. Kom till Rotskärsskolans aula den 18:e april klockan 18:00. Alla som deltar ger samhället en chans till en förbättring. Vi från bloggen kommer förhoppningsvis få en lucka för att delta. Kolla kalendern nu medborgare och skriv in tid och datum!
Ingen har kommenterat än bli den första!

En vacker lax?

Alla inlägg


I blått fält en av vågskuror bildad bjälke av silver belagd med en blå lax med fenor av guld.

Där har ni blasoneringen av vårt kommunvapen. Men om sanningen ska fram så hur vacker är egentligen vår fisk?
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Vi önskar Ingela en trevlig helg

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5772212-hart-slag-for-ingela-efter-inbrott

Nu finns det även en artikel om inbrottet och förstörelsen hos butiken Ingela's på Arbetarbladet. Tidigare gick det att läsa om det i Gefle Dagblad som vi på bloggen uppmärksammade den 10:e april. Våra tankar går fortfarande till Ingela Olsson som kämpar tappert med sin populära klädaffär trots det tråkiga som skedde natten till tisdagen.

Vi från bloggen vill önska Ingela en trevlig helg och hoppas att det blir medvind till nästa vecka. Och att vi medborgare gör vårt bästa genom att supporta butiken och ge de som arbetar där stöttning. Nya tag helt enkelt!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Nu skrapar vi ihop smulorna

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5772060-skarpt-kontroll-over-vikarier-i-alvkarleby

Här är en i raden av åtgärdet som Älvkarleby kommun tvingas till för att få någon ordning på ekonomin. Under 2012 gick nämden back med 7.1 miloner kronor och 2013 ser inte ljusare ut enligt de som jag pratat med. Prognosen säger att vi landar på 5.7 miljoner back. Paniken råder och tidigare kunde vi läsa om IFO som överväger att sätta in konsulter för att hitta en vändning i problemen. Nu har de tittat på hur vikarierna sköts i kommunen och en skärpning kommer träda i kraft den 15:e april. Den kommer betyda att man måste söka dispens hos kommunchefen om vikariebehovet blir längre än två veckor. Det innebär inte att det blir vikariestopp men förmodligen ändå en åtstramning hos bemanningen.

Vi gissar att det här är bara början för nämnden som ansvarar över 80% av kommunens pengar. Att redan kunna sia om att budgeten kommer gå lika illa som förra året är ytterst bekymmersamt. Frågan är om det finns en långsiktig lösning i den här katastrofen? För visst måste vi rädda det som lider mest i dagsläget men vad gör vi för att inte hamna här även under 2014? Det krävs mer åtgärder och radikalare tag om det ska bli förändring i vår kommun som just nu förblöder ekonomiskt. Vad ska vi göra medborgare?
Ingen har kommenterat än bli den första!

Mer brister

Alla inlägg
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.5768329-brister-i-arbete-for-utsatta-kvinnor

Det är åter igen en mindre trevlig läsning i Gefle Dagblad om vår kommun som inte sköter sitt arbete enligt Socialstyrelsen. Ska vi lyssna på dem eller ta det med en nypa salt? Tar vi till oss av kritiken och sätter in resurser så att man åtgärdar problemen samt gör så att problemen inte återkommer.

Den här gången handlar det om att kommunen inte sköter hanteringen kring utredningar och rapporteringen tillbaka till de som anmält eller blivit anmälda. Det saknas enligt Socialstyrelsen ett systematiskt kvalitetsarbete och det låter ju egentligen som något grundläggande man ska arbeta på i en kommun. Senast 17:e maj ska kommunen komma med svar på vilka åtgärder de kommer sätta in för att ställa allt till rätta. Vi får väl se om det kommer något mer i tidningen om det efter det satta datumet.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

En enkelriktad centralgata

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5768895-centralgatan-blir-enkelriktad

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade under gårdagen att den berömda vägen genom centrum blir enkelriktad och inte stängd som många tidigare trodde. Enligt Sofie Åberg som är kommunarkitekt i Älvkarleby kommun skulle det bli en dyr historia om vi skulle stänga av trafiken helt. Då skulle behöva göras en ny detaljplan som är både kostsamt och omständigt.

Miljöpartiet och Kommunens Väl reserverade sig emot beslutet och ville att trafiken helt ska upphöra genom centrum. Annemon Piper anser att det redan nu finns gott om parkeringar runt om butiker och näringsidkare. Det vore istället på sin plats att stänga trafiken och göra fint istället.

Nu får vi se hur kommunen löser det med enkelriktat. Förhoppningen är att det blir bättre skyltat samt att parkeringsplatserna blir bättre utmarkerade. Sedan återstår det och se hur det fungerar med att hålla hastigheten genom centrum för idag kör de på tok för fort där man egentligen ska ta hänsyn till dem gående och hålla sig runt 7 k/h.

Det här är en fråga som de flesta har en åsikt om så vad tycker ni om beslutet? Är det korrekt? Eller skulle det vara värt att göra om en detaljplan och sedan stänga av trafiken? Finns det andra idéer?
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Diabetes och hjärtat

Alla inlägg Skutskär

http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1386

SPF laxen, studieförbundet vuxenskolan och kultur och fritid bjuder in en föreläsning om diabetes koppling till hjärtsjukdomar. Camilla Hage som är både sjuksköterska och forskare berättar och svarar på frågor kring ämnet på Skutskärs bibliotek tisdagen den 23:e april klockan 14:00.

För den som vill ha mer information kan kontakta Urban Forsgren 026-831 74.

Det var givet för oss på bloggen att det var vår diabetesförening som stod som arrangör för föreläsningen men så var det inte. Istället är det SPF laxen som står för intiativet och kikar vi lite snabbt genom deras partipolitiskt och religiöst obundna styrelse ser vi några väl kända namn som vi på bloggen bevakar på andra håll i kommunen.

Sveriges pensionärsförbund Laxen Älvkarleby
http://www.spf.se/board.asp?nodeid=7866

Ingen har kommenterat än bli den första!

ADHD inom idrotten

Alla inlägg Skutskär Sport
http://www.alvkarleby.se/start/inbjudan%20måns%20lööf%20rev(2)_id3459.pdf

Måns Lööf föreläser i Skutskärs bibliotek på söndag mellan 9.00-12.00 om ADHD inom idrotten. Anmälan skall göras senast idag den 10:e april men jag undrar om inte den här länken kom upp just idag. Med reservation att den kan ha kommit upp igår men vad jag minns såg jag inte den under hela gårdagen. Så ont om tid medborgare om ni vill anmäla er men är de ute i sista stund med informationen kan de räkna med att några anmäler sig senare än  det utsatta datumet.

Så ta chansen och anmäl er till en spännande föreläsning som berör ett ämne som det sällan talas väl om. Hur ska vi bemöta ADHD i vardagen? Har den som diagnoserats en plats inom idrotten? Har ledarna erfarenheten att hantera ett barn med särskilda behov? Många frågor som en rutinerad Måns Lööf kan ge sin syn på och ge tips hur vi öppnar upp ögonen kring dem som kategoriseras under rubriken "jobbiga barn". Ge det här en chans medborgare!

Anmäl ert intresse till kommunens fritidskonsulent Maria Hedbergs mail;

[email protected]

Ingen har kommenterat än bli den första!

En fri förskola i Älvkarleö?

Alla inlägg Skola Älvkarleö
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5764683-foraldrar-kampar-for-sin-forskola

Det sedan tidigare känt att Älvkarleby kommun har beslutat att bygga en ny förskola i Älvkarleby och då kommer Älvkarleös förskoleavdelning, Ankaret att flyttas till det nya. Nu har föräldrarna reagerat på beslutet men förstår att det inte går att välta kommunen som redan bestämt sig. De har nu tagit kontakt med Älvboda friskola istället för och se över möjligheten att öppna en avdelning i deras regi istället. Johan Sennerfeldt som är rektor på Älvboda ställer sig positiv till idén men pointerar även att skolans styrelse måste övertygas att det är en god intention.

Det pratas ofta om Älvboda friskola och deras tankar kring expandering i kommunen. Men den verkar bli utelämnad och allting rullar på som tidigare. De har varit med i diskussionen kring Jungfruholmens skola tidigare, öppnandet av en till avdelning i Skutskär och nu aktuella Älvkarleö. I det här ärendet får man lätt känslan att den som lever får se. Men vad gör föräldrarna om Älvboda säger nej? Finns det andra personer som kan tänka sig att öppna en förskola? Det finns en person som mer än gärna köper upp allting som finns i Älvkarleö men frågan är om den personen är intresserad av det här med? Den som lever får se helt enkelt.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Glöm inte pelargonen ikväll

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5763261-en-kvall-for-pelargonen

Vi på bloggen har redan skrivit om kvällens träff på biblioteket i Skutskär där Pelargonsällskapet med Elisabeth Sporrong i spetsen bjuder in till ett spännande möte. Det är ikväll klockan 18:30 som gäller om ni känner er manade att berika era kunskaper kring vår (förmodligen) vanligaste fönsterblomma, pelargon. Visste ni medborgare att det gick alldeles utmärkt att äta blomman? Spännande och intressant!

Tidigare inlägg på bloggen
http://vadsker.blogg.se/2013/april/pelargonsallskapet.html
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vårt stöd går till Ingelas

Alla inlägg Skutskär
http://gd.se/konsument/1.5763347-brot-sig-in-och-stal-60-tal-jeans

Under natten mot tisdagen bröts sig någon in i butiken Ingela's i Skutskär och stal kläder för närmare 20000 kronor. Och lägger man till kostnaderna för de skador tjuvarna lämnade efter sig blir det en saftig räkning för butiken. Nu hoppas vi på bloggen att de har en god försäkring som hjälper dem med det ekonomiska men hur det än är så bildas en oro över hur människor beter sig.

Om de nu stal massor av kläder från butiken måste polisen kunna spåra dem för vi tvivlar starkt att de tänker bära alla kläderna själva. Det handlar om försäljning och då tycker jag att det ska bevakas på Blocket, Tradera, köp & sälj-sidor på Facebook och dylikt. Men polisen har inte resurser att göra det här själva så nu är det upp till oss medborgare att ta fram civilkuraget och ha både ögon och öron öppna.

Som sagt är oron det som är värst och våra tankar går till butiksägaren Ingela Olsson som får kämpa vidare. Vi måste värna om våra medborgare samt lokala näringsidkare och när sånt här tråkigt sker måste vi engagera oss för att ge dem stöd. Vi från bloggen tycker att ni skall besöka Ingela's när möjligheten finns och bidra till uppbyggnadet och vägen tillbaka till verkligheten. Från vår sida så finns vårt fulla stöd för er som arbetar på Ingela's och hoppas att allting återgår till det normala utan otrevliga komplikationer.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vandring efter Upplandsleden

Alla inlägg Marma
http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1395

Marmabygden vision gissar jag på att det är som bjuder in till vandring kring Upplandsleden i Marma med guide och fågelskådning på menyn. Så här står det på kommunens hemsida;

Guidad tur på Upplandsleden med fågelskådning.

Vi startar med att besöka Flottarkojan i Marma där vi får historia berättat för oss.
Sedan vandrar vi drygt en kilometer till Fågeltornet. Utsikten över Storfjärden och dess fågelliv är hänförande.
En kikare underlättar artbestämningarna.
Välkomna nybörjare som kunniga.
Samling kl 10.00 Flottarkojan Marma

Söndagen den  28 april  kl 10.00-12-00

Marma Vision,
Älvkarleby kommun, Kultur & fritid

Information Maria, tfn 026-831 65.

Ta chansen att besöka en ort i vår kommun som ofta glöms bort. Marma har en potential utan begränsningar och Upplandsleden är en av många delar som skall upplevas. Det här låter väl perfekt att ta med familjen på och spendera en annars torftig söndag i vackra vildmarken? Kom igen medborgare så ses vi där!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Kom igen nu Trafikverket

Alla inlägg
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.5759959-hoppas-fa-planen-godkand-i-augusti

Dubbelspåret tror jag är det ärendet som fått flest inlägg hittills i bloggen. Nu har varvet gått runt 360 grader så nu ligger bollen hos Trafikverket igen. Nu skall allting sammanställas ännu en gång och skickas in till länsstyrelsen för yttrande och senare till planprövning. Just nu går det att beskåda ritningarna i vårt egna kommunhus och fram till den 19:e april går det att lämna synpunkter till Trafikverket. Målet är att få godkänt i augusti och påbörja bygget under senhösten.

Vi får verkligen hoppas att det inte blir förskjutet av några kornknarrar eller begravda vikingakungar så vi kan se en utveckling framåt i ärendet av dubbelspåret mellan Furuvik och Skutskär.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Art Expo

Alla inlägg Älvkarleö
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5760037-arets-art-expo-storst-hittills

Johan Thunberg har gjort sitt bästa för att engagera hela Älvkarleö för att deltaga i årets Art Expo vid brukets herrgård. Senaste gången det var Art Expo var 2010 så nu har hela 3 år passerat. Den här gången kommer det bli en enorm satsning där bland annat 60 konstnärer av olika former kommer ställa ut sina kreationer. Dessutom kommer Antikrundan vara på plats för att värdera konst. Det kommer att visas gamla filmer från bruket, ponnyridning, bjudas på ärtsoppa och musikarragemang av olika slag.

De som hävdar att kulturen är grå i Älvkarleby kommun måste ändra sin uppfattning för det här påvisar att vi har en otrolig mångfald av kreativitet. Johan Thunberg gör en enorm insats för bruket men även hela kommunen med sina projekt och vi får hoppas att Art Expo blir en succé nu när de satsar så stort.

Den som vill besöka Art Expo i sommar åker till Älvkarleö Herrgård 25:e och 26:e maj och deltar i de alla aktiviteter som erbjuds under helgen. En själv kommer givetvis vara på plats!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Varning för bedragare

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.5758557-varning-for-bedragare

Det är flera personer som visat mig de här lapparna och undrat vad det kan vara för någon insamling. I min goda tro sa jag helt enkelt att det måste vara korrekt och något man kanske bör stödja. Det var väl en jäkla tur att det kom ut i tidningen innan någon började samla ihop sina saker för att skänka till någon som inte behöver prylarna.

Det måste vara kallsinniga människor som sysslar med sånt här. Dock skulle det ändå vara intressant att ställa ut en kasse vid utsatt datum och se vad det är för dårar som kommer och hämtar dem. Nu tvivlar jag på att den vågar fortsätta med det här nu det hamnade i tidningen. Det är ändå det bästa att det blir stopp men risken finns väl att de här fortsätter fast på annat håll. Håll ögon och öron öppna medborgare!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Framstegspartiet

Alla inlägg

Minns ni Framstegspartiet medborgare? Om inte så kan jag påminna er alla att de har varit aktiva i vår kommun på 90-talet och det fanns en hel del personer som valde att rösta på det här partiet. Framstegspartiet var en tidig version på Ny demokrati, Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna. Där partiet tillslut splittrades i de olika distrikt de haft framgångar mynnade det ut i de tre nämnda partier. Det ger en bitter smak i munnen när åsikter och värderingar hos de politikerna kunde jämnställas med bland annat Nationaldemokraterna som kan liknas med renodlade nazister i schysta kostymer.

Vilka var då de som styrde partiet i Älvkarleby kommun? Vad var deras politik och vart tog de vägen efter att partiet försvann? Ja det som finns att tillgå på nätet är bland annat att de överklagade ett valresultat i kyrkovalet 1994. De fick rätt i frågan om valfusk och gick från 3 röster till 4 stycken.

Om vi rotar vidare så finner vi Framstegspartiets organisationsnummer och döm om vår förvåning så är det aktivt. Adressen för det politiska partiet överensstämmer med en adress till två nu aktiva politiker här hemma. Det är Kjell och Gun-Britt Holmgrens adress vi finner som idag ror fram Sverigedemokraterna i vår kommun. Men sedan hittar vi ingen mera information om partiets framfart. Det vi vet är att partiet deltog i ett demokratiskt val så sent som 1998 där de fick 65 röster totalt. Senare under val 2002 fanns inte Framstegspartiet nå mer men då hade de bildat Sverigedemokraterna istället och dubblade röstantalet till 120 stycken. Längre bak kan vi ej finna några spår av partiets framfart i valen eftersom de går under kategorin ”övrigt” och finns inte specificerade. Dock om intresset finns kan vi försöka gräva än djupare men det känns inte relevant när partiet idag har bytt färg och blomma.

Vad kan vi säga om det här då? Ja frågan kvarstår vad partiet hade för politik i Älvkarleby kommun. Var det av samtida partivänners värderingar uppstår ett obehag. Sverigedemokraterna har idag blivit allt mer nervösa över sina politikers bakgrund så det är naturligt att vi på bloggen blir frågvisa när kopplingar kan dras till ett parti som har en tveksam historia.

Framstegspartiet på Wikipedia
http://sv.wikipedia.org/wiki/Framstegspartiet_(Sverige)

Framstegspartiets överklagan i kyrkovalet 1994

http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/overklaga/avgoranden/1995_5.html

Kommunala valet 1998
http://www.val.se/val/val_98/slutres/kommun/pmk0319.html

Kommunala valet 2002
http://www.val.se/val/val_02/slutresultat/03R/0319/0319.html#varav-ovriga

Framstegspartiets organisationsnummer
http://www.121.nu/onetoone/foretag/framstegspartiet

Läs 4 kommentarer eller kommentera du också!

Sedan 1973

Alla inlägg Statistik & rapporter

Nu har bloggen allt hittat något att gräva i för den som gillar gammal statistik. SCB är en fantastisk sida som man lätt glömmer bort. Men nu har jag snabbt kikat genom valresultaten i vår kommun sedan 1919 och det är mycket spännande att rota i det gamla. Det går enkelt att göra en egen tabell via hemsidan men då fick man bara med sedan 1973. Vi lägger upp en liten tabell så länge i väntan på en sammanställning av valresultaten sedan 1919 i vår kommun. Vi vet bland annat att Framstegspartiet har haft sin framfart i vår kommun en gång i tiden och partierna har haft helt andra intressanta namn och förkortningar än vad de har idag. (arbetarpartiet Socialdemokraterna, Sd)

Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Rätta mig om jag har fel

Alla inlägg
http://gd.se/nyheter/gavle/1.5754461-bygg-dubbelspar-pa-ostkustbanan

Centerpartiet har på distriktstämman krävt att det blir ett dubbelspår mellan Furuvik och Skutskär. Rätta mig om jag har fel så är väl det redan på gång? Har vi inte klubbat genom det här i vår kommun och väntar på utredningar? Snacka om att sparka in en öppen dörr. Men visst kan vi kräva att det blir av oavsett läge men direkt fräscht som nyhet kan det här väl inte vara GD?
Ingen har kommenterat än bli den första!

En vecka

Alla inlägg
Har åter passerat och nu väntar vi in våren. Eller hur blev det nu med det egentligen? Nej men lite snö på backen så kan vi skjuta på vårkänslorna en stund till. Suck och stön och ångest och katastrof. Men nu ska vi inte vara bittra medborgare för hur vi än beter oss kan vi inte påverka vädret. Förr eller senare kommer den så efterlängtade våren och då glömmer vi snabbt bort hur bedrövlig vintern har varit.

Hur blev veckan på bloggen då? Ja passiv och tråkig till en början men sedan hände någonting som vi inte riktigt hängde med på. Det har blivit debatt i kommentarsfältet från både kända politiker och okända tyckare. Och det har gjort att besökarna även ökat. Det mest positiva är ändå att fler politiker har anslutit sig till Facebook och det bådar gott för framtiden.

Förtsätt att mata oss med idéer medborgare för det finns stunder då vi har hopplöst svårt att finna något nytt att skriva om. Oftast går det bra men utan er hjälp skulle det aldrig fungera. Tack till er alla som engagerar er!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vad gör vi medborgare?

Alla inlägg

Jag har upptäckt att många har reagerat kraftigt på den senaste artikeln om IFOs blödande knän. Många frågar sig hur det kan ha blivit så här illa, är det ingen som reagerat tidigare? Men många drar för lätt över ansvaret på en och samma instans istället för att vrida på huvudet ett par extra gånger till. Sedan kan man inte misstro alla de som arbetar dagligen med problemen för alla kan inte missköta sig. Det vore underligt om vi hade ett så unikt uselt kontor i jämförelse med andra kommuner. Nej så enkelt ska det inte vara att skylla på ledningen, politikerna eller de som arbetar. Visst bär de alla ansvaret men det måste vara mer komplicerat än inkompetent personal.

Vi såg i Aftonbladets rapport om arbetslöshet för de unga är av allvarlig karaktär i vår kommun. Femte sämsta kommunen i hela landet närmare bestämt med våra 33.3% som går hemma utan sysselsättning. Och då kan vi läggas till rapporten om vår folkhälsa som var bland de sämsta i landet, en skola som aldrig vänder trenden med sina resultat och ett tämligen lågt företagarklimat. Jag vill minnas att det fanns någon artikel för några år sedan som berättade att vi var sämst på boende med men det låter jag vara osagt vad det var för en rapport.

Här har vi tre faktorer (fyra om den sista räknas) som spelar en mycket viktig roll för hur det ser ut för IFO i dagsläget. Barnen får inte den utbildningen samhället idag kräver för att lyckas, föräldrarna till barnen går arbetslösa och de mår allmänt dåligt både fysiskt och psykiskt. Sedan är det ett kallt företagarklimat och boendet är av dålig standard. Bara en av fyra faktorer kan slå ut en människa till ett utanförskap och tvingas söka stöd från IFO. Men oftast blir det en ond kombination av alla fyra som gör att familjer sjunker ner i en bottenlös misär.

Frågan är vad som har gjort att vår kommuns utveckling har hamnat i en sådan ond sits som vi har idag? Går det helt sonika skylla på politikerna eller den ledning som styrt skutan under de år statistiken pekat rakt neråt? Eller finns det faktorer som varken politiker eller ledare kan rå på utan att de bara sker och så måste vi agera i efterhand? En faktor som vi inte får glömma är hur Europa sett ut under de senaste åren med ekonomiska kriser och den enorma arbetslöshet som råder i många länder. Sverige har kommit lindrigt undan i jämförelse med många andra medlemsländer inom EU. Men det ska inte minska alarmets decibel eller förringa allvaret i vår situation här hemma. Vad ska vi göra medborgare? Vi kan inte låta vår kommun bli ett fall som resten av landet kommer minnas som där det gick åt helvete. Något måste vi kunna göra, eller hur?

Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

5:e sämsta kommunen om du vill arbeta

Alla inlägg Statistik & rapporter
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16543458.ab

Aftonbladet har gjort en sammanställning hur arbetslösheten ser ut runt om i våra kommuner i landet. Det går att se utvecklingen från 2008 och fram till 2012 med fokus på åldrarna 18-24 år. För vår kommun ser det inge vidare ut men tyvärr lär vi säga att det inte är unikt för hela landet lider av samma mörka utveckling.

2008 var arbetslösheten 18,4% men 2012 så har det ökat till hela 27,6% och om det inte vore nog ligger vi på femte plats från botten med våra 33.3% under 2013. På fem år har arbetslösheten hos de unga ökat med 14,9% och det är en katastrof. Vi har tidigare idag kunnat läsa om IFO som går på knäna och inte undra på att det finns stora problem i vår kommun där så många riskerar hamna i ett utanförskap. Var tredje person i åldrarna 18-24 år går hemma utan sysselsättning och det vet vi alla vad det kan leda till för misär om ingenting sker.

Gå in och kika på vår kommuns siffror men det är även intressant (och förfärligt) att se grannkommunerna som alla lider något extremt just nu av arbetslösheten. Det här måste vi vända medborgare för annars kommer samhället att fallera kapitalt.

Läs 3 kommentarer eller kommentera du också!

Nu tar konsulterna över

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5750890-manga-behover-hjalp

Det känns som bakgrunden är än mer allvarlig än vad artikeln indikerar. När politikerna säger många då undrar vi på bloggen vad det kan finnas för siffror på utsatta barn, anmälda personer och familjer som håller på att spricka? IFO går på knäna i kommunen och nu måste de sätta in konsulter för att rädda situationen som nu råder. Utredningar ligger och samlar damm på socialsekreterarnas bord medan barnen far illa utan att någonting görs. Prekärt är ordet och vi kan inte avsluta den här diskussionen med vad allting kommer att kosta. För det resonemanget är inte hållbart i dagsläget och vad är egentligen en människas liv värt? Att kommunens budget är katastrofal inom UTOM vet vi redan så en satsning med konsulter i spetsen kan ses som en långsiktig lösning som kommer löna sig i framtiden. Vi måste betala nu för att rädda våra barns liv för gör vi inte det nu kommer vi ha än värre problem bara om några år. Det är en fördel att bromsa innan katastofen är ett faktum. Då är det inte bara Arbetarbladet som kommer skriva om en miserabel kommun där IFO fullständigt har misslyckats med sitt arbete. Nu hoppas vi alla att det här vänder trenden så det blir andrum på kommunens hårdaste arbetsplats.
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Dyra droppar direkt ur kranen

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5749035-lagade-ledningar-ger-hogre-taxa

Nu höjer Gästrike vatten taxan med 6,8% under 2013. Anledningen är att vi medborgare i vår kommun använder för lite vatten, alltså vi spar in på vattnet så bra att vi drabbas av en höjning. Gästrike vatten ser en av våra viktigaste naturresurser är något säljbart och desto mer vi köper desto lägre pris blir det.

Jag har pratat med ett par politiker om Gästrike vattens utveckling i vår kommun och många är missnöjda med hur det blivit. Tidigare har jag inte haft något bevis på vad de pratar om men visst begriper jag det nu när de åter höjer. Att höja en taxa är alltid känsligt hos medborgarna men när den drabbar oss för att vi är sparsamma är än mer underligt.

Men det måste finnas två sidor av det här kexet. Så vi på bloggen tänkte gräva lite djupare kring vattenfrågan i vår kommun. Vad säger ni medborgare om höjningen då? Vad tycker du?
Läs 4 kommentarer eller kommentera du också!

Idéerna har torkat

Alla inlägg
Ja det här var en dag som inte går till någons minne att bloggen var så värst aktiv. Snarare aktivt passiv. Men vi har jobbat på flera nya idéer som vi hoppas på att få fart på till kommande veckan. Det beror lite på de som blivit tillfrågade om de lovar vad de sagt.

I övrigt verkar det nyhetstorka i Älvkarleby kommun. Det mest intressanta är att sälarna kryper fram och tillbaka i våra skogar och då måste det vara rätt torftigt i övrigt om det blir huvudrubriken för veckan. Ut och ställ till något eller engagera er medborgare så det finns något att skriva om. Inte ens kommunens hemsida känns så intressant längre så nu måste vi börja gräva på andra ställen. En idé är att kika i gamla böcker vad som står om vår kommun från tidigare decennier. Det skulle vara intressant och se om det förändrats något i presentationen om vårt.

Har ni idéer så hör av er för tusan för vi hugger på allt som kommer in. Vi gräver så ofta vi kan och gräver så djupt det går. Allt för er medborgare!
Läs 3 kommentarer eller kommentera du också!

SÄLjande artikel

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5740968-forskare-de-flesta-salar-hittar-havet

Nu har en forskare givit sin förklaring varför dessa kutar kryper ut i skogarna istället för att simma ut i havet. Det har varit så mycket snö att de helt enkelt inte ser havet och då hamnar de fel. Vi på bloggen trodde först att de bara var tokiga djur som inte visste vart de bodde eller att vi nu ser en drastisk förändring i evolutionen där sälarna blir ett landlevande djur som frodas i skogen istället för i havet.

Tänk vad en liten säl kan engagera människor till att läsa, kommentera och reagera. Tänk på det kära politiker, har ni en kut under armen samtidigt som ni höjer skatten, lägger ner en skola eller river ett torg så går allting genom utan att någon reagerar negativt.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Styrning, uppföljning och kontroll av verksamheten samt ny politisk organisation

Alla inlägg Politik
http://www.alvkarleby.se/start/styrninguppfokontroll_id3455.pdf

"Styrning, uppföljning och kontroll av verksamheten samt ny politisk organisation" så heter PwCs revisionsrapport som går att läsa på kommunens hemsida via länken här ovanför. De har på uppdrag från de förtroendevalda revisorerna granskat den politiska styrningen i kommunstyrelse och nämnder, uppföljning och kontroll av verksamheten och vad den nya organisationen inneburit för förändringar.

Det som är mest intressant i den 40 sidor långa rapporten är raderna om den nya organisationen har inneburit några positiva effekter på politiken. De två första punkterna i sammanfattningen tyder på att mötena går alldeles för fort och att det är delade meningar om nämnderna blivit effektivare. Sedan att rollerna och ansvaret mellan politiker och tjänstemän som skulle bli tydligare fortfarande av somliga anses vara diffus. Ett annat förbättringsområde är att formulera tydliga och mätbara mål. Ett annat noterbart är UTOM eller UON som den beskrivs i rapporten anses vara för stor och bör delas upp i två nämnder igen. Risker medföljer att mindre områden försvinner för de stora områdena. 85% av kommunens budget ansvarar utbildnings och omsorgsnämnden för så visst finns ett enormt ansvar på de politiker som styr den nämnden.

Enligt rapporten har effekterna med den nya organisationen bara uppfyllts delvis. Men att det inte har hunnit blivit arbetsro efter två år känns för oss på bloggen lite underligt. Så pass nytt kan det väl ändå inte vara för de många rutinerade politiker som sitter och bestämmer? Nåja förslaget ligger i att målprocesserna behöver utvecklas, roller och ansvar för politiker och tjänstemän skall bli tydligare, utbilda våra politiker mera och att arbetssättet i nämnder och kommunstyrelse bör utvecklas.

Nog sammanfattat från vår sida men det finns flera områden som det uppstår frågetecken kring den nya organisationen. Sedan när man läser genom rapporten är det lätt att politiken delas upp i två läger (majoritet och opposition) och därav svarar på frågorna utifrån partitillbehörighet istället för att ta från sin personliga uppfattning. Läs den här rapporten medborgare för det finns en mycket viktig bild på sidan 9 i PDF-dokumentet  som visar hur hela organisationen är uppbyggd. Sedan ger det oss en fördjupning hur det politiska arenan ser ut och hur politikerna ser på sina nämnder samt kommunstyrelse.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Pelargonsällskapet

Alla inlägg
http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1393

Den 10:e april 18:30 bjuder Pelargonsällskapet in oss alla till en vårträff på Skutskärs bibliotek. Så här står det på kommunens hemsida;

Pelargonen en blomma för alla

Svenska Pelargonsällskapet i  Uppsala län ordnar en vårträff på Biblioteket i Skutskär.   

Vi säljer, byter och köper sticklingar, pratar pelargoner och har trevlig med likasinnade.
                                                          
Alla är välkomna, även icke medlemmar.
Kaffe och pelargonkakor till självkostnadspris.

Något som inte stod med på kommunens hemsida var en kontaktperson från sällskapet så vi skriver till det som står på deras egna hemsida istället. Vill man anmäla sitt intresse eller vill ha vägbeskrivning till platsen kontaktar man Elisabeth Sporrong Tfn: 073-8011500 E-post: [email protected].

För den som blir nyfiken på vad det här för en förening så besök deras hemsida på adressen här nedanför;

http://www.pelargonsallskapet.com/
Ingen har kommenterat än bli den första!

Stiltje i nyhetsflödet

Alla inlägg
Det var snålt med nyheter att skriva om för bloggens del för tillfället. Varken GD eller Arbetarbladet verkar hittat något intressant på länge att skriva om vår bygd och kommun. Vi får väl ändra på det och ut för att leta reda på smaskiga rubriker och intressanta möten. Det finns så många underliga och underbara människor i kommunen så nog går det alltid att nytta något nytt.

Vi på bloggen brukar alltid gå in på kommunens hemsida för att bryta skrivkrampen för där finns det alltid något nytt att reta upp sig på. Men även där ibland kan det finnas sådant som är informativt och intressant för medborgaren att veta. Vi loggar väl in nu och kikar om det finns något av värde.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Brevet ligger på lådan

Alla inlägg

Nu har vi skrivit klart brevet och slickat igen över 30 kuvert. Vi hoppas att det kommer komma i brevlådan under kommande vecka så vi kan gå vidare med nya projekt på bloggen. April månad innehåller många nya idéer och tankar som vi hoppas på att de går att genomföra. Några av er som är engagerade inom politiken har fått en förfrågan att skriva en krönika på 500-1000 ord och några har redan tackat ja. Det är väldigt glädjande för vi hoppas och tror att de flesta som finns inom politken lätt skriver ihop en krönika om något de brinner för. Ett engagemang bör lätt kunna bli bläck på ett papper eller några tusen klick på tangentbordet.

Så under aprilmånad hoppas vi få in så många som möjligt att det kan bli ett återkommande inlägg på bloggen. Medborgarna vill veta vilka ni är som sysslar med politik och då är det ypperligt att ni själva gör er röst hörd. Det räcker inte med att en blogg försöker skriva om er helt enkelt.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Vad sker Älvkarleby? blir ett parti!

Alla inlägg

Efter succén med bloggens framfart i Älvkarleby kommun har vi bestämt oss för att kandidera som ett nytt parti till det kommande kommunalvalet 2014. Vi siktar starkt på att få minst två mandat i fullmäktige och kommer göra vårt bästa att vara en nagel i ögat på alla partier som har något att säga. Vi kommer säga emot allihopa!

Våra stora mål inom politiken blir att återställa hotell Älvkarlen till det ursprungliga utseendet för att få tillbaka lite nostalgikänsla. För att bygga på nostalgin ännu mera kommer vi lägga in om att bygga upp Svarthamnstorget åter och alla som tidigare bott där kommer få en gratis bostad. Om inte det vore nog kommer vi lägga ner halva budgeten på att Skutskärs bandy under mandatperioden går upp i högsta serien och vinner sitt tredje SM-guld.

Så ta ert förnuft till fånga och lägg er röst på oss istället för några av de andra partierna! Vi lovar att vi kommer göra allt för att få genom våra tre viktiga punkter på fyra års politik.

Läs 4 kommentarer eller kommentera du också!

Månadens politiker - mars

Alla inlägg Månadens politiker
Mars blev en månad där politiken blev ytterst passiv i jämförelse med februari där vi hade ett kommunfullmäktige. Dock så hade alla nämnder sammanträden under mars månad men det är svårt att finna något utmärkande ur dessa protokoll som finns på kommunens hemsida.

Trots denna passiva månad som passerat har vi hittat en person som tagit debatten ut från de lyckta dörrarna samt tagit sitt fulla ansvar att dra ärenden så långt ut det går för att tillfredställa den frågvisa medborgaren. Personens debatterande går att finna både på Arbetarbladets kommentarsfält men även allt oftare kring vår bloggs flöde. En person som tidigare starkt kritiserade bloggen har idag blivit en viktig informationskälla för både oss som arbetar med bloggen men även för dem som aktivt utnyttjar den som ett diskussionsforum.

Av alla passiva politiker har han varit den minst passiva under mars månad. Månadens politiker blir som föregående månad Roger Petrini (M). Roger har varit noggrann i sina inlägg vare sig det handlar om ÄRK eller blivande behandlingshem. Korrekt och koncist i allt det han skriver om och hamnar aldrig i fällan att sjunka ner till en allt för vanlig debattnivå som florerar på de olika forumen. Det råder ingen tvekan om att Roger Petrini kommer fortsätta att röra om i grytan i Älvkarleby kommuns politiska salong.

Januari - IngaLil Tegelberg (S)

Februari - Roger Petrini (M)

Mars - Roger Petrini (M)
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!