Hur många får rösta?

Alla inlägg Politik Valet 2014

http://www.val.se/val/val2014/alkon/K/kommun/03/19/alderkon.html

I Älvkarleby kommun finns det 7281 medborgare som har ansvaret för vår framtid i fyra år framåt. Det är så många som har rösträtt här och om ni kikar på länken här ovan kan ni få fram all tänkbar information hur det är fördelat på åldrar, kön och valdistrikt. Vi ser till exempel att man är lite äldre ute i Gårdskär i jämförelse med övriga distrikt och i Boda finns det flest förstagångsväljare. Siffran i parentesen är rikets procent medan den framför är hela Älvkarleby kommuns.   

18-29
15.4% (19.3%)
30-49
29.4% (31.9%)
50-64
25.6% (23.2%)
65-
29.6% (25.6%)
Förstagångsväljare
5.8% (6,2%)
Män
50.7% (49,3%)
Kvinnor
49.3% (50,7%)

Via samma länk ser ni även hur det är fördelat på de som kandiderar till kommunfullmäktige i vår kommun. Det finns 101 namn som alla slåss om era röster och som vill få en plats bland de 31 i kommunens högsta beslutsorgan. Det är inte helt jämställt mellan könen hos våra kandidater där det är 7% fler män. Noterbart är också att nästan en tredjedel av kandidaterna är 65 och uppåt medan det är knappt 9% mellan åldrarna 18-29. Gå in och kika medborgare ni med!

Ingen har kommenterat än bli den första!

Hur man sätter en rubrik

Alla inlägg Politik Valet 2014
http://www.arbetarbladet.se/uppland/alvkarleby/vattenomrostning-en-viktig-valfraga

En reporter har en otrolig makt över vad som blir en sanning i slutändan. Om en rubrik sätts så spelar det ingen som helst roll vad det står i resten av artikeln eller för den delen kollar källorna vad som kan tänkas vara sant. I Arbetarbladets senaste artikel kan man faktiskt tro att Kommunens Väl och Sverigedemokraterna går hand i hand i kampen för att få en folkomröstning om vattenfrågan. Se den här underrubriken; "Partierna Kommunens väl (KV) och rasistiska SD kämpar för en folkomröstning om vattenfrågan."

Det som är sant är att båda partierna har uttalat sig missnöjda över Gästrike vatten men det är Kommunens Väl och inga andra som ligger bakom initiativet för en folkomröstning. Sverigedemokraterna har i efterhand också yttrat sig i frågan men vad vi vet har de ingen åsikt kring själva omröstningen. Sedan fortsätter artikeln i en annan riktning och förklarar den turbulenta valrörelsen för Sverigedemokraterna.

Det här är tyvärr en mycket tveksam artikel som kan göra mer skada än nytta i det politiska arbetet. Men vad ska vi lägga för större krav när den politiska bevakningen från våra lokala medier i det närmaste varit obefintlig. Eller snarare ett uttalat ointresse för att till exempel besöka kommunfullmäktige. Det här är ett resultat av bristande kunskap och intresse för det politiska läget i Älvkarleby kommun. Tyvärr Arbetarbladet det här blev inte så bra den här gången!
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Kommunens väl rör på sig

Alla inlägg Politik Valet 2014
När vi gjorde vår granskning hur mycket våra lokala partier hade varit synliga under den inledande valkampanjen så hamnade Kommunens väl bland de sämsta. Det var dött på hemsidan och inga affischer fanns uppe. Men nu har partiet börjat röra på sig för nu kan ni över hela kommunen skåda deras affischer. Vi har även sett att partiet har börjat haft öppet oftare vid sin lokal i centrala Skutskär. Och idag så kunde vi se att partiet fått en inofficiell Facebooksida. Men det absolut bästa var det som ramlade ner i brevlådan för där låg partiets valfolder med vad de går till val på och vad de tänker verka för de kommande fyra åren.

På första sidan finns det sju punkter som vi redan skrivit lite om. Det är om folkomröstningen för att gå ur Gästrike vatten, erbjuda nattis på våra förskolor, stänga Centralgatan för biltrafik, ekologiska och naturligt framställda livsmedel i kommunens verksamheter, bygga service och parboende med finsk avdelning och kortis och ökad kvalité inom äldreomsorgen och skolan. Mycket av det här kunde vi höra Torbjörn Löfgren presentera i radion men det är mycket bra att få det i text där vi väljare kan i lugn och ro läsa för att bilda oss en korrekt uppfattning. På den andra sidan finns en kortare presentation vart partiet står ideologiskt och varför partiet är viktigt för Älvkarleby kommun. Det är ändå uppfriskande att få se att partiet inte hade somnat in utan rör på sig på flera plan än tidigare. Fortsätt kämpa och sunt förnuft skall råda!

Kommunens väl på Facerbook
https://www.facebook.com/kommunensval?fref=ts
Ingen har kommenterat än bli den första!

22 miljoner back

Alla inlägg Politik Valet 2014
http://www.arbetarbladet.se/uppland/alvkarleby/det-blir-annu-varre-underskott

Enligt den senaste rapporten som landar underskottet för utbildnings och omsorgsnämnden på 22 miljoner kronor. Det kan jämföras med förra årets resultat där nämnden hade ett underskott på 11.1 miljoner. I år är det alltså dubbelt så mycket och kan det vara så att proppen har gått ur vårt samhälle fullständigt? Rasar det nu? Enligt oppositionsrådet Kenneth Holmström (M) så kommer det bli än värre när vi väl summerar det här året. Underskottet för hela kommunen ligger just nu på 11.5 miljoner kronor medborgare. Vad är det som händer där ute egentligen? Hur mår ni? Vad gör ni? Vad är det ni inte gör som ger så här extrema konsekvenser?

Vad för lösningar har du som politiker och som nu gör allt för att fiska hem ett par extra röster. Den som löser det här har utan tvekan vårt förtroende i framtiden. Vad tror ni medborgare kan vi vända det här?
Läs 14 kommentarer eller kommentera du också!

Här är vi rörande överens

Alla inlägg Politik Valet 2014
Kenneth Holmström (M)
http://www.arbetarbladet.se/uppland/alvkarleby/sa-vill-kenneth-och-ingalil-lyfta-alvkarleby

Ingalil Tegelberg (S)
http://www.arbetarbladet.se/skolan-viktig-for-ingalil-tegelberg

Det finns två artiklar där Arbetarbladet tagit tempen på våra två största partier med deras toppkandidater, Kenneth Holmström (M) och Ingalil Tegelberg (S). Om vi börjar med Moderaterna så förespråkar de ordning och reda i ekonomin och beskyller majoriteten för bristande kompetens och styrning. Även här presenterar de sitt förslag om en näringslivsstrategi och att det skall satsas mer på entreprenörskap i skolan. Något som också är viktigt för Moderaterna är att inrätta en bostadsförsörjningsplan för att skynda på byggandet av nya bostäder så att kommunen fortsätter att växa. Avslutningsvis konstaterar Kenneth Holmström att det finns tydliga skillnader mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i Älvkarleby kommun.

Då kommer vi direkt till det roliga i artikeln med Ingalil Tegelberg (S) där hon svarar på samma fråga om de ideologiska skillnaderna mellan Moderaterna och Socialdemokraterna, "här skulle jag tro att vi och moderaterna är överens i nio fall av tio". Oj då vad säger det er väljare när ni får läsa ett sånt svar? Enligt vårt kommunalråd är de politiska skillnaderna mellan Moderaterna och Socialdemokraterna minimala här i kommunen. För Tegelberg är skolan det absolut viktigaste där hon hoppas att de satsningar de gjort under de här fyra åren kommer ge resultat i framtiden. På frågan om varför Älvboda friskola har ett mycket högre resultat så anser hon att de föräldrarna har tillsammans med barnen gjort ett aktivt val och därför är mer motiverade, kan det verkligen vara så enkelt? De som går i den kommunala skolan är alltså inte motiverade för de har inte valt aktivt vilken skola de skall gå i? Då kommer ju frågan direkt, hur motiverar vi de barnen som inte gör ett aktivt val? Sedan att kalla en röst på Sverigedemokraterna för att misslyckande kanske inte känns riktigt okej mot dem som faktiskt lägger sin röst där. Om vi nedvärderar dem som röstar på Sverigedemokraterna och kallar dem för ett misslyckande kommer aldrig de övriga partierna att locka tillbaka väljarna.

Om vi ställer de båda artiklarna mot varandra så vinner Kenneth Holmström (M) utan tvekan den här kampen. Ingalil Tegelberg (S) lämnar en hel del mycket märkliga svar på frågorna och tyvärr faller i några lätta fällor. Så vinnare är utan tvekan Moderaterna den här gången som också tog hem minigolftävlingen. Det går bra nu!
Ingen har kommenterat än bli den första!

De små riksdagspartierna - del 2

Alla inlägg

Landsbygdspartiet Oberoende
Antal namn på valsedeln: 37
http://www.landsbygdspartiet.se/

 
I förra valet hette partiet Landsbygdsdemokraterna och skrapade ihop 1565 röster. Precis som namnet avslöjar värnar partiet i första hand om landsbygden och vill att samma service skall finnas på de mindre orterna som det idag finns i storstäderna. Kortfattat så vill de stoppa urbaniseringen i samhället och låta landsbygden blomma igen. Kan det vara något för Älvkarleby kommun kanske som ligger inklämd mellan två storstäder?

Nya Partiet
Antal namn på valsedeln: 6
http://npnyapartiet.wordpress.com/


Det gäller att tänka till några extra varv om man vill starta ett parti och välja ett bra namn som många kan ta till sig. Att då anta i det närmaste samma namn som det bruna partiet ”Det nya partiet” som Ian Wachtmeister startade efter kraschlandningen med Ny demokrati lär knappast ses som taktiskt. De slår ifrån sig på hemsidan att de delar samma ideologi som det gamla partiet utan står snarare på andra kanten av skalan. Partiet vill kämpa för jämställdhet och motverka rasismen i samhället. De står mycket tydligt på arbetarklassens sida i sin ideologi.

Piratpartiet
Antal namn på valsedeln: 40
http://www.piratpartiet.se/

Piratpartiet bildades 2006 och har snabbt blivit ett av Sveriges största partier utanför riksdagen. 2010 var de största parti bland de övriga men tappade lite mark under EU-valet. I inledningen hade de egentligen bara en fråga som de kämpade för men har under senare år brett ut sin politik på fler områden. Partiet kämpar för att ta tillbaka den personliga integriteten på internet där vi bevakas allt hårdare. Det som i början bara handlade om att få fildela fritt har nu fått in både vård, skola och omsorg i sin politik. Frågan är om partiet fortfarande är på nedgång som en gång i tiden hade närmare 50000 medlemmar men som idag beräknas till drygt 7000 stycken.

Reformist Neutral Partiet
Antal namn på valsedeln: 2
https://www.facebook.com/ReformistNeutralPartietIVaxjo


Det finns bara en liten Facebooksida och en kortare intervju i Aftonbladet med partiets grundare att gå efter för att bilda en uppfattning vart de här står någonstans. Ett beundransvärt intiativ med goda idéer och tyvärr stannar det just vid det. Vi kanske inte kan betrakta det här som ett populistiskt parti men förslagen de lägger fram är just bara en stor önskelista som sedan kommer läggas åt sidan. De vill bland annat införa skoluniform, sänka pensionsåldern till 60 år, ta bort karensdagen och vi citerar ”ge extra bidrag till de mest behövande människorna som inte klarar sig.” Eller den här sköna ”ge jobb till människor som behöver jobb, så de blir självförsörjande.” Visst är det underbart att önska sig en bättre värld?

Republikanerna
Antal namn på valsedeln: 1

De verkar bara bestå av en person, Michael Schreiter. På den här personens Facebook kan vi se att han verkar vara en minst sagt underlig person. Han säger sig bli censurerad lite överallt där han vädrar sina åsikter. Det kan inte vara så att det han skriver kan vara olägligt då? Nåja vi gissar skarpt att det enda de vill införa är att Sverige blir en republik. Vill ni det medborgare?

Rättvisepartiet Socialisterna
Antal namn på valsedeln: 27
http://www.socialisterna.org/

 
Grundades redan 1973 men bytte namn till nuvarande 1997. Det är ett socialistiskt och trotskistiskt parti och befinner sig på samma mörkröda gren som kommunisterna. Kämpar för HBTQ-rörelsen, jämställdhet, krossa överklassen och stoppa rasismen. 2010 fick partiet 1507 röster och ökade något från 2006. När de mörkblåa och bruna partierna breder ut sig ökar automatiskt sympatin för vänstersidans lite mer radikala partier. Kommer ni att lägga er röst på socialisterna i år medborgare?

Skånepartiet
Antal namn på valsedeln: 11
http://www.skanepartiet.org/

Partiet har funnits sedan 1979 men har knappast någon  inverkan på samhället överhuvudtaget idag. Deras tre stora frågor är att göra Skåne självständigt, stoppa invandringen och kasta ut muslimerna från Skåne. Skånerasisterna fick hela 17 röster 2010 så det lär vara dem som stod på valsedeln och några arma krakar som inte visste bättre. Vad säger ni medborgare, skall Skåne bli en fristat?

SPI Välfärden
Antal namn på valsedeln: 11
http://spi-valfarden.se/

Sveriges pensionärers intresse parti grundades 1987 i Malmö. Ett av de större av de som står utanför riksdagen med sina 11078 röster 2010. De kämpar främst för pensionärer och funktionsnedsatta personer men har breddat sin politik som skall tilltala alla åldrar. Alla vi är potentiella pensionärer om vi får behålla livet. Men om vi lyfter på täcket lite mer så ser vi även att partiet strävar för en hårdare invandringspolitik där de anser att de som lider mest är pensionärerna av att Sverige tar in invandrare.

Svenskarnas parti
Antal namn på valsedeln: 49
https://www.svenskarnasparti.se/

Här har ni Sveriges svar på de politiskt aktiva nazisterna. När Nationalsocialistisk front lades ner bildades Folkfronten som sedan bytte namn till Svenskarnas parti. Här finns alla värderingar blottade som Sverigedemokraternas beskylls att dölja. Ariskt vita svenskar skall leva i Sverige efter svenska traditioner och aldrig släppa in en enda kotte. Sverige skall styras av svenskarna, Sverige skall styras för svenskarna endast människor som tillhör det västerländska genetiska och kulturella arvet, där de etniska svenskarna ingår, skall kunna vara svenska medborgare.

Sveriges kommunistiska parti
Antal namn på valsedeln: 30
http://skp.se/

Det klassiska kommunistpartiet är idag ett mycket litet parti. Enbart 375 personer valde att lägga sin röst på partiet 2010. Partiet kämpar som tidigare för att krossa kapitalismen och förgöra klassamhället. Deras strävan är att få ett klasslöst samhälle där alla är lika värda och skall behandlas lika. Partiet har tappat rejält genom åren som gått men nu blåser det en stark vind från vänster så kanske även kommunisterna kan sätta segel för att nå framgångar. Tänker du röstar på kommunisterna medborgare?

Sverige ut ur EU / Frihetliga Rättvisepartiet
Antal namn på valsedeln: 1

Ännu ett enmansparti där Bernt Bäckström står som grundare till partiet som funnits sedan 1995. Vi hittar tyvärr inte så mycket information om partiet mer än en intervju i Aftonbladet. De har till exempel ingen hemsida för ”de tror på gammeldags metoder”. Yes grattis till er som fortfarande kan leva i grottan. Vi andra som tog oss ut kanske inte riktigt kan ta det här på allvar. Deras största fråga är inte så förvånande att Sverige ska kliva ut ur EU. Enligt artikeln i Aftonbladet ska deras partiprogram bestå av 2800 sidor! Jisses!

Vägvalet
Antal namn på valsedeln: 10
http://www.vagvaletboras.se/

Att det redan är svårt för mindre partier att göra sin röst hörd är redan allmän känt men att då göra det än värre för sig själv genom att byta namn precis inför valet känns inte så strategiskt. Vägvalet heter idag Boråsvalet och kan säkert förvirra en del medborgare. Men på valsedeln står det fortfarande Vägvalet och består av 10 personer som kämpar för att mångkulturellt  samhälle. De vill även att korset i den svenska flaggan förbli en symbol för ett samhälle byggt på kristen medmänsklighet. En rolig detalj är att partiet har ett ungdomsförbund som heter Genvägen. Fyndigt minsann!

Så där medborgare då har vi gått genom alla partier som har en valsedel på Valmyndighetens hemsida. Vi brukar alltid prisa en politisk mångfald men ibland kan det bara bli för mycket. I valet 2010 valde 85023 personer att lägga en röst på ett av de mindre partierna. Det blir tillsammans 1.43% och inte så mycket kan tyckas. Vi kan ändå tycka att medborgaren slösar bort sin möjlighet att påverka när den till exempel lägger det på Kalle Anka-partiet som fick över 150 röster 2010 eller Spritpartiet som hade 25 sympatisörer. 1580 valde att handskriva en röst med Jesus, Kungen, Gud och Hundpartiet på valsedeln. Lite mer kan vi väl kräva av medborgaren som har en otrolig makt den 14:e september. Ta vara på din rösträtt medborgare för din påverkan kan förändra Sverige de kommande fyra åren. Det är ett ansvar att ta på allvar det!

Ingen har kommenterat än bli den första!

De små riksdagspartierna - del 1

Alla inlägg Politik Valet 2014

Här kommer första delen av två där vi kortfattat försöker berätta vad de mindre partierna står för och vad de vill göra de kommande fyra åren om de kommer in i riksdagen. Många av de här partierna kommer inte ens att synas i den stora statistiken men slår vi ihop alla rösterna så visst blir det många sympatisörer även här.

De Nya Svenskarna D.P.N.S

Antal namn på valsedeln: 1
http://denyasvenskarna.wordpress.com/



Partiet har funnits sedan 1998 och är ett invandrarvänligt parti och värnar om fred, demokrati och en hållbar utveckling. Tyvärr är det mycket rörigt på deras hemsida och för den som vill bilda sig en uppfattning tröttnar rätt snabbt. De finns även på Facebook men vi vet inte hur aktiva partiet är i dagsläget. På deras valsedel finns endast ett namn och det är kanske hela partiet med? Vi finner inte heller någon statistik från valet 2010 så de kanske inte ställde upp då och lägger lite mer krut i år istället.

Direktdemokraterna
Antal namn på valsedeln: 36
http://direktdemokraterna.se/

Partiet bildades 2014 när tre lokala partier slog ihop sig till ett stort. Det finns ingen politik eller partiprogram här utan en annan idé för att utöka demokratin i Sverige. Om Direktdemokraterna får inflytande vill de att alla frågor skall avgöras med folkomröstningar. På så sätt att medborgarna alltid får sin vilja genom i alla frågor. Det blir lätt lite snurrigt när man läser genom på deras hemsida men ta ett försök medborgare så får ni se det mest demokratiska partiet har att erbjuda.

Djurens parti
Antal namn på valsedeln: 22
http://www.djurensparti.se/

Ett av Sveriges yngsta partier som bildades i februari 2014. Partiet gjorde sitt första framträdande i EU-valet där de fick hela 8773 röster vilket gör dem till Sveriges 12:e största parti. Partiet har spridit sig snabbt över landet och finns representerade i drygt 40 av våra kommuner.  Som ni förstår kämpar partiet för djurrätt och djurskyddsfrågor men även en hållbar miljöpolitik. Är ni en djurvän medborgare? Då kan det här vara partiet för er!

Enhet
Antal namn på valsedeln: 31
http://enhet.se/

Bildades redan 1990 och fick i senaste valet 632 röster. Ett av partiets stora frågor är att införa ett nytt ekonomiskt system där basinkomst är en av huvudpunkterna, men också satsningar på skola, miljö, djurrätt och pacifism. Ett parti som ser lite annorlunda på hur Sverige skall styras och visst finns det grunder till ett perfekt liv i deras synsätt. Men är det en utopi som de förespråkar?

Europeiska Arbetarpartiet-EAP
Antal namn på valsedeln: 15
http://www.larouche.se/

Partiet är en del av den amerikanska LaRouche-rörelsen. På 70-talet betraktades partiet som vänsterextremt men är numera kategoriserat som fascism och högerextremt. Det finns ett stort motstånd mot miljörörelsen och läskiga inslag av antisemitism. Partiet hävdar att världens ekonomier redan har kollapsat. Partiet fick endast 187 röster 2010 och frågan är om några fler tänker bränna en röst över den här brasan?

Feministiskt initiativ
Antal namn på valsedeln: 47
http://feministisktinitiativ.se/

Vi behöver väl egentligen inte presentera partiet som gått som en raket sedan valet 2010. Då fick man 24139 röster men i EU-valet tidigare i år fick de 204005 röster vilket tyder på att Fi är på gränsen att ta plats i riksdagen. Slagordet man möts direkt på hemsidan är ”ut med rasisterna in med feministerna” vi får se om Gudrun Schyman gör comeback de kommande fyra åren i politikens absoluta finrum. Vad tror ni medborgare kommer ni rösta rosa i år?

Framstegspartiet
Antal namn på valsedeln: 26
http://framstegspartiet.se/

Det gamla rasistpartiet verkar ha återupplivats och fått en nytändning. Undrar vilket parti som inspirerat till det? Kan ni gissa? Det konservativa partiet har inte förändrats sedan starten 1968 och vill gärna backa Sverige på alla punkter där vi andra ser utveckling som den enda lösningen. De kan till och med ses som mer konservativ än Sverigedemokraterna så vill ni gå 50 år tillbaka i tiden så är det här partiet helt rätt för dig.

Fredsdemokraterna
Antal namn på valsedeln: 17
http://www.fredsdemokrat.se/


Bildades 2010 direkt efter valet och precis som partiet heter kämpar de för fred på jorden. De är även ett av de partier som är tydligt invandrarvänliga och kan vara ett direkt resultat på Sverigedemokraternas framgångar. Vill du ha fred på jorden medborgare? Rösta då på Fredsdemokraterna.

Humandemokraterna
Antal namn på valsedeln: 0

Ja här hittar vi absolut ingenting mer än en hånande tråd på Flashback från 2007. Det lär knappast bli någon succé det här om det inte finns några namn samt ingen information alls om partiet.

Klassiskt liberala partiet
Antal namn på valsedeln: 17
http://www.liberalapartiet.se/
Gick under namnet Liberala partiet tidigare men Valmyndigheten tyckte det var för likt Folkpartiet liberalerna så då blev det ett namnbyte till nuvarande Klassiskt liberala partiet. Några utmärkande saker som partiet står för är att de vill slopa alkoholmonopolet samt legalisera alla former av droger. De vill avskaffa monarkin och som inte det vore nog vill de att sexköpsbrottet och koppleribrottet avskaffas. Statens inverkan på samhället är något som mer eller mindre skall avskaffas förutom polisen. Vad tror ni om det är extremliberala partiet?

Kristna Värdepartiet
Antal namn på valsedeln: 50
http://www.kristnavardepartiet.se/
Också ett nytt parti som bildades i början av 2014. Om ni tycker att Kristdemokraterna är konservativa och ibland även utanför den korrekta politiken med sina värderingar skall ni slänga en blick på Kristna Värdepartiet. Här är de öppet emot abort där flera punkter handlar just om det. Det finns även punkter som direkt visar på en homofobi i partiet. Det här är kanske något för en viss utstött kristdemokrat från Skutskär? Undrar just vad de säger om Islam?

Nu tar vi en behövlig paus för det snurrar härligt i skallen nu efter att läst genom de här partiernas valpropaganda. Det återstår ändå 12 partier till som vi kommer presentera någon gång under morgondagen. Vi återkommer!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Hur kommer valet att sluta?

Alla inlägg Politik Valet 2014
Dagarna bara rinner iväg och våra lokala partier har allt mera gjort sig synliga för oss väljare i Älvkarleby kommun. Affischerna dyker upp på alla tänkbara platser och är i det närmaste en trafikfara om man ska hinna läsa alla plakat som står uppradade efter varandra. Två valstugor står i centrum och några av oppositionspartierna har gjort några framträdande runt om i kommunen. Men hur mycket kommer det här arbetet att påverka valresultatet? Kan det verkligen vara så att den som affischerar lite extra mycket vinner några extra röster? Älvkarleby kommun har tyvärr inte gjort sig känd för att vara så rörlig i sitt röstande. Det som var en av grunderna till bloggen var kommunens koagulerade inskränkthet och oförmåga att vara flexibel.

Vi ska försöka göra en bedömning hur läget ligger för våra partier utifrån det vi sett på sociala medier samt ute på bygden. Det går kanske inte omvandla hur det kommer gå den 14:e men det ger ändå ett kvitto på vilka partier som är aktiva, taktiska och villiga att ta emot medborgarna.

+
Moderaterna 
- Med ett oppositionsråd som lok driver det blåa tåget framåt i kommunen. Det började inte bra med Eva Sidekrans men när vi väl vände blad har vi kunnat skåda ett aktivt parti på nätet och även ute bland medborgarna. Partiet besitter en stor rutin och har använt den väl hittills.

Miljöpartiet - Det lilla partiet är den som gapar och syns mest i kommunen just nu. De sprider ut sig överallt på nätet där de publicerar bilder, klipp och inlägg från deras kampanjande. Det är många kanaler att rodda för de få som är aktiva. Men räcker det för att övertyga kommunens kräsna väljare? Den alltid återkommande frågan, vart är miljöfrågorna?

Vänsterpartiet - Partiet har under en lång tid varit starkt förknippat med Sigrid Bergström så nu med ett nytt toppnamn fanns det en del frågetecken. Dem drog Kristina Othén ut direkt till glimmande utropstecken under P4 Upplands radiodebatt. Vänsterpartiet var ett av få partier som tog sig ur radion med ett högre betyg och nu har deras valstuga att börja synas även på nätet. Ni tar stora kliv bort från Socialdemokraternas knä om ni fortsätter så här!

+/-
Centerpartiet
- En hemsida räcker inte för att nå ut till medlemmarna men det är en bra början. Vi hoppas att Centerpartiet inom kort gör sig mer synliga både i kommunen och på nätet så kommer det att bli ett högre betyg från vår sida.

Socialdemokraterna - Visst så syns och hörs Socialdemokraterna i en sån där lagom mängd både på nätet och ute bland medborgarna. Men det kanske är vi som ställer lite högre krav på våra politiska giganter men med så många aktiva och ett sådant enormt stöd från folket borde det finnas än mera. På nätet är Anett Aulin en riktig stjärna för partiet där hon med stort mod och kunskap tar debatten på en ny nivå där partiet tidigare varit helt frånvarande. Vi hoppas fortfarande på att få se mer bilder ifrån deras valarbete.

Folkpartiet - Partiet som förvandlandes till en personkampanj har ett enormt arbete framför sig för att försvara sitt enda mandat i fullmäktige. Vi är ändå positiva till Ann-Charlotte Ågrens första framträdande i radio och nu kan vi se att de blivit aktiva på Arbetarbladets kampanj "kan du lova". Men som vi skrivit tidigare måste formuleringarna slipas en del för att inte hamna i enkla fällor som en reporter kan lägga fram. Vi hoppas att partiet inte tar för mycket på sig i den brinnande valkampanjen för då blir det lätt utbränt tyvärr.

-
Kristdemokraterna - Samuel Nygren lyckades helt ensam skjuta hela partiets comeback inte bara i foten utan han blåste bort hela skallen med sin rasismsmörja. Tyvärr så underlättade det inte att Kristdemokraterna i Uppsala län inte tog tag i problemet utan lät det vandra hela vägen upp till Göran Hägglund. Frågan är om partiet klarar av att lappa ihop det enorma sår som nu skapades på förtroendet.

Kommunens Väl - Vad har hänt med kommunens tredje största parti? De som tidigare legat i framkant med smarta lösningar för att nå ut till medborgarna har knappt rört på sig i valrörelsen. Förvisso har de hela tiden haft sin lokal i Skutskärs centrum men det måste väl finnas en vilja att utöka väljarstödet? Var är valaffischerna? Vad ska ni kämpa för de kommande fyra åren? Det enda vi hört är Torbjörn Löfgren som gjorde en stabil insats i radion. Kom igen nu för vi vet att ni kan mycket bättre än så här!

Sverigedemokraterna - Ja vad ska vi egentligen säga om Sverigedemokraterna här i Älvkarleby kommun? Först så sparkar de sina båda ordinarie ledamöter i fullmäktige efter flera års kräkande i politiken. Pavel Gamov är hjärnan bakom det här och styr bärningsbilen. Så presenterades deras valsedel och redan i första andetaget så körde man ner i diket igen. Niklas Jansson plockades bort och Maj-Britt Jakobsson gjorde bort sig i tidningen. Sedan var det tyst en stund tills Kurt Törnblom skulle göra sin entré i kommunpolitiken. Det var som om bilen hade lagt i backen och brakat ner i diket på andra sidan vägen. Hur kan man vara så dåligt förberedd när man väl får möjligheten att propagera i radio? En ren katastrof rakt genom hela vägen tyvärr och det måste gå åt mycket Treo i Uppsala när de pratar om Älvkarleby. Vi sparkar inte på partiet som övriga media gör utan här finns det utan tvekan fog för att kritisera för det här är så långt ifrån professionellt man kan komma.


Läs 9 kommentarer eller kommentera du också!

Anmälan läggs ner

Alla inlägg Politik Valet 2014
http://www.arbetarbladet.se/uppland/alvkarleby/gammaldags-fordomsfri-negerboll-anmalan-laggs-ner
 
Som väntat så läggs anmälan på Eva Sidekrans (M) ner. Det skrev vi redan när det uppdagades att hon dragit på sig den när det stormade på de sociala medierna. Vi ser det inte som något märkligt att det här inte leder någonstans. Skulle det här gå till åtal då vet jag minsann ett par andra politiker som skulle behöva en anmälan för att stävjas en smula. Eva Sidekrans kam nu lägga sitt fokus på den kvarvarande valkampanjen.
 
Därför tycker jag det är märkligt att hon inte tar chansen och presenterar något intressant som hon tänker kämpa för de kommande fyra åren. För behåller Moderaterna sina mandat är Sidekrans ordinarie i fullmäktige så då bör det väl finnas massor med goda, nya idéer. Tystnad leder sällan någonstans. Tala Eva vi väljare vill höra dig!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Jobbdebatten i radion

Alla inlägg Politik Valet 2014
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=5937405

Sigrid Bergström (V), Kenneth Holmström (M) och Kurt Törnblom (SD) är de tre politiker som tar jobbdebatten på Skutskär bibliotek. Till skillnad från de två andra debatterna står faktiskt tre politiska motsatser och redan i första meningsutbytet slår det lite gnistor mellan Vänsterpartiet och Moderaterna som  glider in på den allmänpolitiska debatten. Men där drar reportern tillbaka de båda politikerna och vill hellre att de fokuserar på det kommunala. Både Kenneth Holmström och Sigrid Bergström använder sig väl av sin rutin och presenterar sin syn  på jobbpolitiken med sin ideologiska skillnader i ryggen medan Kurt Törnblom mestadels verkar osäker över vad han egentligen kan tillföra. Vi citerar "det lär ju finnas lite mer bostäder här för det är dåligt med bostäder här. För att få hit folk måste det finnas bostäder. Jag anser det är för dåligt här så att finns det fler lediga bostäder är det lättare att få hit folk ochjobba eller ja att bo här tror jag"  Inte så där knivskarpt Törnblom.

I debattens tas ett utbrett missnöje från företagarna där de anser att kommunen inte gör tillräckligt för den som vill starta ett företag eller den som söker stöd och hjälp. Moderaterna vill ta fram en näringslivsstrategi eller ett näringslivsprogram för kommunen men betonar också att jobben inte finns i kommunen utan att vi måste se på våra kommunikationer till grannorterna. Tyvärr haltar debatten eftersom den hänger så pass bra ihop med den allmänpolitiska debatten. Men när den inte tillåts så blir argumenten halverade.

Det finns även här en artikel till den här debatten;
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=5943949
Ingen har kommenterat än bli den första!

Bostadsdebatten i radion

Alla inlägg Politik Valet 2014
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=5937313

Clarrie Leim (C), Ingalil Tegelberg (S) och Torbjörn Löfgren (KV) tar upp debatten om kommunens bostadspolitik. Eller det här blev snarare en stillsam diskussion där de bekräftar självklarheter rakt genom hela klippet. Det här säger egentligen ingenting för finns det något parti som inte vill ha en utökad inflyttning i kommunen? Men kritiken skall inte läggas på politikerna utan på den som ställer de transparanta frågorna. De tre toppnamnen klarar sig galant utan att pressas en enda gång för de svar de ger frågeställaren. De konstaterar att kommunen idag har bostadsbrist, hur löser vi det? Vi bygger bostäder. Gäsp, snark och god natt det här var verkligen ingenting för den som vill få en fördjupning i kommunens politik.

Det finns även en kortare artikel om debatten här;
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=5943357 
Ingen har kommenterat än bli den första!

Skoldebatten i radion

Alla inlägg Politik Valet 2014
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=5937392

Hans Wennberg (MP), Ann-Charlotte Ågren (FP) och Anett Aulin (S) tar upp kampen i en het debatt om skolans situation i Älvkarleby kommun. Inte riktigt så hett blev det kanske inte när de tre politikerna i det närmaste håller varandra i handen i frågorna. Det som är anmärkningsvärt är att det känns inte så genomtänkt att lova något och sedan när följdfrågan kommer om kommunen har en sådan verksamhet idag inte kan svara på det. Men där partierna skiljs åt är frågan om Älvkarleby kommun kan ha en gymnasieskola i framtiden. Folkpartiet och Miljöpartiet kan tänka sig att vi kan driva en medan Socialdemokraterna säger blankt nej att det är omöjligt för vi är för små. Det känns lite visionslöst från majoritetens sida där de inte ser lite bredare på frågan. Vi har redan hört ett löfte från Socialdemokraterna där det kommer byggas nya bostäder under de kommande fyra åren. Det betyder att vi kommer att växa som kommun och förhoppningsvis kommer fler barnfamiljer att flytta hit. Men ett startande av ett gymnasium behöver inte bara locka till sig barn från hemkommunen utan även från närliggande orter om vi profilerar oss väl. Men visst kan vi inte starta en skola idag men framtiden skall vi inte säga nej inför.

Klicka på länken här ovanför och lyssna även ni på det 15 minuter långa klippet där tre av våra toppkandidater presenterar sin skolpolitik för fyra år framåt.

Det finns även ett kortare inslag på den här länken där det centrala i debatten summeras.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=5943923
Läs 3 kommentarer eller kommentera du också!

30 sekunder Älvkarleby

Alla inlägg Politik Valet 2014
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=5943937

Idag kunde ni höra alla våra partier som finns representerade i kommunfullmäktige i P4 Uppland där de har fått 30 sekunder att presentera det absolut viktigaste för de kommande fyra åren. Där efter blev de uppdelade i tre olika kategorier där de fick möjligheten att debattera varandra. Först vill vi återberätta snabbt vad de olika partierna lovar inför valet under sina 30 sekunder;

Folkpartiet;  För första gången får vi höra Ann-Charlotte Ågren och vad hon har att presentera för oss väljare. De vill ha färre lärare per lärare i förskolan upp till tredje klass. Fler förstelärare och bygga nya bostäder på attraktiva lägen liksom för 65+. De vill även ha utökat stöd för våldsutsatta kvinnor där det behövs ett större samarbete med kvinnojourer, polis och länsstyrelse.

Kommunens Väl; Torbjörn Löfgren öppnar med något som kan bli en klassiker. "Vi är varken höger eller vänster men vi lyssnar på alla." Sedan presenterar han att partiet kommer fortsätta verka för en folkomröstning om Gästrike vatten. De vill stänga Centralgatan för biltrafik, bygga service och omsorgsboende med en finsk avdelning och att alla föreningar jämställs.

Socialdemokraterna; Ingalil Tegelberg vill satsa på skolan så att alla barn får en bra start för att uppfylla sina drömmar. Här kommer också ett riktigt löfte, Socialdemokraterna lovar att bygga bostäder under de kommande fyra åren. De vill även att våra äldre ska känna sig trygg och få en bra hemsjukvård. Företagarna skall känna att Socialdemokraterna värnar om deras verksamheter och så ska de värna om föreningsstödet.

Miljöpartiet; Hans Wennberg berättar att de har fem punkter som de går till val med i Älvkarleby kommun. Partiet vill ge varje elev möjlighet att utvecklas efter sin förmåga till 100%. Skolan skall få mer resurser.  Sedan hänvisar Hans Wennberg till en hemsida för att vi ska läsa mera, www.se/alvkarleby det där blev lite fel va?

Vänsterpartiet; Kristina Othén vill inte se några vinster i välfärden. Partiet vill se en skola med hög personaltäthet och kompetens. De vill se en god äldreomsorg i kommunens regi. De vill ha ett rikt kulturliv, en generös flyktingpolitik samt motverka rasism och främlingsfientlighet. De ser även att vi får halvtimmes trafik på upptåget för att främja pendling och inflyttning till kommunen. De vill även att ekologisk och närodlad mat skall serveras i de kommunala verksamheterna.

Moderaterna; Kenneth Holmström lovar att underlätta för fler bostäder i Älvkarleby kommun. Det ska vara enkelt att starta företag i kommunen. Partiet kommer verka för en aktiv näringslivspolitik och en bra bredbandsuppkoppling till alla kommundelar. De vill även ha en upprustning av Östangård och Tallmon samt en plats för torghandel och samvaro i Älvkarleby kommun.

Centerpartiet; Clarrie Leim till se en effektivare styrning och ledning i vår kommun. De skall verka för att upphandling av varor och tjänster i första hand skall göras av lokala leverantörer. Partiet vill att riktig smör och mjölk ska serveras i för, grundskola och äldreomsorgen. De vill även att kommunens förskolor är giftfria och att attraktiva hyres och bostadsrätter byggs i Älvkarleby kommun.

Sverigedemokraterna; Kurt Törnblom säger att vi betalar dubbel så mycket som Gävle i avgifter för vårt vatten. Han tycker även det är fel att vi skall betala Gävles läckage och grejer för vattenmissbruk. Och det var det.

Där har ni i stora drag det som sades under partiernas 30 sekunder av möjlighet att nå ut till väljarna. Många av företrädarna för partierna levererar rätt bra i radion men det märks ibland lite för tydligt att de läser innantill och att det som sägs inte sker spontant. Den enda som inte verkar ha ett manus är Kurt Törnblom (SD) men det blir en kraschlandning den här gången i radion för partiets toppnamn. Är verkligen vattenfrågan det som dina väljare vill höra? Vart tog flyktningspolitiken vägen för Sverigedemokraterna? Hur kan det vara så dåligt förberett när man får 30 sekunders chans att fritt få sprida ut sin politik i radion och som idag kan spridas vidare på nätet? En annan som verkade drabbas av panik är Hans Wennberg som gjorde en grodan boll när han inte kunde partiets egna webbadress.

Men de som faktiskt gjorde ett positivt intryck är Vänsterpartiets Kristina Othén som var den enda, vi säger det igen, den enda som vågade sticka ut hakan och välkomna våra invandrare till kommunen och fortsätta kampen mot rasismen. Intressant är också det faktum att flera av partierna är rörande överens om att det kommer byggas bostäder i kommunen under de kommande fyra åren. Andra punkter där partierna är överens är mer resurser till skola och äldreomsorg. Vad säger ni medborgare, blev ni något klokare inför valet den 14:e september eller rörde våra politiker till det än mer för er som är osäkra vart er röst skall landa?
Läs 3 kommentarer eller kommentera du också!

P4 Uppland kommer också!

Alla inlägg Valet 2014
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=5936460

Vi skrev tidigare ett inlägg att P4 Gävleborg kommer besöka vår kommun den 8:e september. En av kommentarerna var att de tyckte det vore mer lämpligt om P4 Uppland gör ett nedslag i vår kommun som fortfarande tillhör Uppland och inte Gästrikeland. Nu är det så att den 21 augusti kommer radion att vara närvarande i kommunen. Här har ni tider de kommer att sända;

08.00-08.30 Befolkningstillväxt och bostadsbrist

11.30-12.00 Skola

15.30-16.00 Företagsklimatet och arbetsmarknaden

Men det finns ingen information om vart de här sändningarna kommer äga rum. Är det i största hemlighet eller får allmänheten komma och lyssna? Tyvärr finns det inte så mycket att informera om just nu men ni politiker kanske vet mera vad som sker den 21 augusti.

EDIT

Nu har vi fått information om vart de ska vara någonstans och sända debatterna. Debatten om företagsklimat och arbetsmarknad kommer att ske på torget utanför biblioteket, vid regn inomhus. Befolkningstillväxt och bostadsbrist på tågstationen i Skutskär. Och debatten om skolan på Rotskärsskolan.
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Kan du lova?

Alla inlägg Valet 2014
http://www.arbetarbladet.se/kandulova/alvkarleby

Gå in på Arbetarbladets nya satsning Kan du lova? där du ställer en fråga som börjar med, "kan du lova.." och sedan kommer din fråga. Den sänds i sin tur ut till alla våra partier i kommunen som skall besvara så gott de kan. Hittills har det kommit in två frågor men ingen av partierna har haft intresset av att svara. Ta chansen nu medborgare och överös våra politiker med kluriga frågor som kanske kan vara avgörande för vart du lägger din röst.

Läs 3 kommentarer eller kommentera du också!

Moderaterna lever

Alla inlägg Politik Valet 2014
http://www.moderat.se/alvkarleby

När vi gjorde vår granskning av våra partiers aktivitet på nätet underkände vi Moderaterna som inte hade postat något nytt inför valet. Idag om vi klickar på länken här ovan så har de ryckt upp sig ur dvalan och uppdaterat allt som vi tidigare slog ner på. Nu finns deras lokala partiprogram att ta hem på PDF, de fem första kandidaterna finns presenterade med text och bild och deras politik har uppdaterats med mer text. Nu kan de verkligen tillfredsställa sina väljare med en färsk och väl uppdaterad hemsida med det som vi vill veta. Det enda som fortfarande saknas är vad som kommer hända fram till valet. En fullproppad kalender skulle vara perfekt. Om man fick drömma skulle oppositionsrådet skaffa ett Instagramkonto där vi får följa hans politiska arbete på nära håll.

Slutbetyget gick från underkänt till klart godkänt på en dag. Väl kämpat Moderaterna men nu börjar arbetet med att hålla samma tempo hela vägen fram till den 14:e.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Så är läget på nätet, del 2

Alla inlägg Politik Valet 2014
I vårt förra inlägg så gick vi genom de fyra största partierna i Älvkarleby kommun och granskade hur de var representerade ute på de sociala medierna. Resultatet blev i likhet med tidigare granskningar där det fattas väldigt mycket för att tillfredsställa en hungrig väljare. Nu ska vi fortsätta framåt och har fem partier kvar att skriva om. Missade ni vårt första inlägg så klicka på länken här först innan ni fortsätter här;

http://vadsker.se/2014/august/sa-ar-laget-pa-natet.html


Vänsterpartiet
 

Hemsida
http://alvkarleby.vansterpartiet.se/

Facebook
https://www.facebook.com/groups/139667169402210/?fref=ts

Vänsterpartiet hemsida har återupplivats inför valet och de har gjort det mycket bra. Här finns allting för den osäkra väljaren som inte vet vad partiet kämpar för i Älvkarleby kommun. Under posten Kommunalpolitiskt program 2014-2018 finns det väl skrivet vad de kommer kämpa för. Under fliken kontakt finns deras kandidater presenterade både i bild och text. Det som fattas är en aktuell kalender och nya uppdateringar vad som händer fram till valet. Vart kan vi få träffa Vänsterpartiet? På deras Facebookgrupp finns det en aktuell post men sen ser vi bara gamla poster och bilder från valet 2010.

Slutbetyget för Vänsterpartiet är ändå godkänt för deras hemsida innehåller precis vad en väljare vill se. För att höja betyget måste deras Facebooksida vakna till liv samt börja posta aktuella saker på båda forumen. Vi vet att det står en stuga bredvid Socialdemokraternas i Skutskärs centrum men det finns ingen information om det kan tänkas vara Vänsterns. Vi gissar på att tempot inom kort ökas så håll ögonen öppna medborgare!


Centerpartiet


Hemsida
http://www3.centerpartiet.se/Lokal/alvkarleby//

Facebook
https://www.facebook.com/centernalvkarleby?fref=ts
Centerpartiet har tidigare varit helt frånvarande på nätet förutom en mailadress via partiets lokala sida. Men nu har det hänt grejer både på hemsidan och på Facebook. Nu finns det lokala partiprogrammet för valet att läsa på hemsidan och för första gången får vi en bild på kandidaterna. Centerpartiets hemsida är riktigt snygg så det är synd att de valt att publicera med jpg och inte pdf. Hade de haft en pdf kunde vi bestämt själva vilken storlek som vi behagar. Nu blir det tyvärr lite ansträngande för ögonen att läsa. Och som en liten parantes, sommar hälsning, särskrivning? Under fliken förtroendevalda finns information om vilka som företräder partiet och vad för uppdrag de har. Deras Facebookgrupp verkar de startat i skymundan för den har med oss tre gilla. Den har inte fått någon vidare spridning och det finns ingen länk på hemsidan heller att de är aktiva på Facebook. Något som saknas på hemsidan är vart partiet kommer synas fram till höstens val.

Slutbetyget för Centerpartiet är ändå klart godkänt. Det är en snygg hemsida som de har och om de rättar till lite tokigheter så kommer det där bli riktigt bra. Nu hoppas vi att de också blir aktiva på Facebook och får lite spridning på sidan. Ni är på god väg men är inte riktigt i mål än. Kämpa vidare så kommer ni vara bäst på nätet bland partierna i Älvkarleby kommun.


Folkpartiet


Hemsida
http://www.folkpartiet.se/alvkarleby

Facebook
https://www.facebook.com/pages/Folkpartiet-liberalerna-%C3%84lvkarleby/649066265164657?fref=ts

Ja här har man givit upp helt och hållet. Se den här texten som man publicerade den 12:e augusti på deras Facebooksida; "Med bara ett namn på valsedeln till kommunfullmäktige och en stendöd hemsida en månad före valet är det väl bara att konstatera att Folkpartiet har "lyckats" igen. RIP Folkpartiet i Älvkarleby. Må du återuppstå till valet 2018". Partiet har tappat starka namn sedan förra valet och står idag med ett enda namn på valsedeln. Ann-Charlotte Ågren som är helt ny för de flesta som följer politiken har ett enormt arbete kvar att göra innan det här blir någon succé. Hemsidan står fortfarande fast i att de önskar sig vara aktiv och att de önskar sig idéer från allmänheten. Annars finns det ingenting som tyder på att de faktiskt går till val även den här gången. Inget partiprogram, ingen kalender, ingen presentation av den enda personen som står på valsedeln.

Slutbetyget blir ett pinsamt underkänt. Vi trodde nästan att partiet skulle hoppa över det här valet när de inte fick ihop några namn till valsedeln och att de skulle lägga mer krut på 2018. Nu är de med i valrörelsen men tyvärr så bjuds vi väljare inte på någonting på nätet från partiets sida. Vi får se om de dyker upp när de övriga partierna skall kampanja. Kämpa på men det kommer bli tufft!


Miljöpartiet


Hemsida
http://www.mp.se/alvkarleby

Facebook
https://www.facebook.com/mpalvkarleby?fref=ts

Twitter
https://twitter.com/mpalvkarleby

Youtube
https://www.youtube.com/channel/UCBGBxzHOcefGxcNTP2a5guw

Instagram
http://instagram.com/mp_alvkarleby

Miljöpartiet har verkligen spritt ut sig över nätet för att nå så många väljare som möjligt. Tidigare har det varit rätt torftigt på deras hemsida den har börjat ta form där de presenterar kortfattat vad de vill göra de kommande fyra åren. Vi får dessutom se en bild på fem av sex kandidater och länkar till övriga medier. På Facebook har det börjat dyka upp en del poster och bilder på att valarbetet är i full gång. På Youtube finns det ett klipp där Hans Wennberg presenterar sig och ger förhoppningar att det kommer komma mera videoklipp hela vägen fram till den 14:e.  På Twitter och Instagram finns egentligen samma bilder och texter som publiceras på Facebook.

Slutbetyget på Miljöpartiet blir klart godkänd lutande mot ett ännu högre betyg. Men att finnas på flest ställen behöver inte heller betyda att det blir bra. Det gäller att partiet håller ihop trådarna med Facebook, Twitter, Instagram och hemsida för annars trasslar de in sig i en enda röra av information. Det är ändå ambitiöst av det minsta partiet att i ett tappert försök att höras mest. Kämpa på och släpp inte trådarna!


Kristdemokraterna

Hemsida
http://wp.kristdemokraterna.se/alvkarleby/

Partiet som under fyra års tid legat stilla har nu börjat röra på sig igen. Det har inte funnits ett enda tecken på att partiet skulle ta nya tag efter fiaskovalet 2010 då man tappade sitt enda mandat i fullmäktige. Så vi blev glatt överraskade när vi såg på Valmyndighetens hemsida att det fanns en valsedel fullproppad med namn även den här gången. Men där tog glädjen slut när vi väl började granska vilka som sitter i partiet. Och ni som följer bloggen vet vad vi menar med det. Partiet har en hemsida och inte så mycket mer vad vi kan hitta. Men deras hemsida är riktigt bra. Det första vi möts av vart vi har möjlighet att träffa partiet fram till valet. Sedan om man bläddrar ner finner man presentationer av tre av dem som står på valsedeln och vad de vill arbeta för de kommande fyra åren. De har fått med precis det som man kan kräva som väljare. Dock så tror vi att det inte kommer komma så mycket mer på nätet från deras sida än det som vi redan har framför oss. Det finns ingen Facebookgrupp för partiet vilket kan vara farligt att hoppa över för det finns en helt ny generation som inte kommer komma till valstugan men kan tänkas surfa förbi på Facebook.

Slutbetyget för Kristdemokraterna är ändå godkänt men med ett varningens finger att det kanske inte räcker. Att vara helt utanför politiken i fyra år och sedan ploppa upp strax innan valet kan kräva ett starkt kampanjande från kandidaterna annars är risken stor att man inte överträffar 2010 års valresultat.


För att summera vår snabba granskning av våra lokala partiers aktivitet på de olika sociala medierna runt om på nätet så är det inte fullt godkänt. Märkligt nog så är de största partierna de som är klart sämst i klassen. Att Socialdemokraterna inte lägger ner större energi på få en snygg, informativ hemsida är för oss ofattbart. Och vad har hänt med Moderaterna? Där har det stått stilla alldeles för länge fast listan fått en rejäl förnyelse. De som får bäst betyg är de minsta partierna som faktiskt har förbättrat sig sen senast vi gjorde vår granskning. Det finns mycket kvar att göra för de flesta innan vi kan vara helt nöjda. Politiken måste bli mer öppen för den moderna världens väljare som inte längre är intresserad av att stapla pappersmanifest på hög och skaka hand vi valstugan. Risken är att ni tappar en stor generation här om ni inte börjar synas mer på nätet. Så kämpa på nu hela vägen fram till den 14:e!
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Så är läget på nätet

Alla inlägg Politik Valet 2014
.Vi har sedan starten lagt mycket fokus på hur duktiga våra lokala partier är på att profilera sin politik via nätet. Idag finns det oerhört många vägar att välja och det kan kanske kännas övermäktigt för den som inte är van att hantera datorer. I Älvkarleby kommun har våra förtroendevalda varit helt frånvarande med några få undantag som faktiskt försökt styra en blogg. När vi senast surfade genom vad och vart partierna är representerade så var det många av dem som fick klart underkänt. Nu har vi åter gjort en surf på cyberspacevågen så nu ska vi försöka sammanfatta vad vi hittat. Vi har letat på de mest kända sociala medierna som hemsida, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube och bloggar. Om vi missar något så är vi tacksamma om ni tipsar oss så klistrar vi in det direkt!


Socialdemokraterna

Hemsida
http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Partidistrikt/uppsalalan/Nara-dig1/Skutskar-Alvkarleby/

Facebook
https://www.facebook.com/SocialdemokraternaAlvkarleby?fref=ts

Det vi funnit är hemsidan och deras Facebookgrupp. Vi har inte hittat några personvalskampanjer eller något liv på de övriga sociala medierna. Tidigare har vi sågat partiet fullständigt eftersom deras hemsida har varit helt död i fyra år. Det fanns inte ens någon information om vilka som är deras företrädare. Men nu har det blivit ändring på det och det är åter liv på hemsidan. Det går nu att läsa vilka som sitter i kommunfullmäktige och deras egna styrelse men sedan tar det stopp på informationen. Under fliken "på gång" så finner vi en kalender, en tom kalender. Borde inte den vara fullproppad med datum med olika arrangemang fram till den 14:e september? Vi har sett att de andra partierna har flera datum bokade men det kanske är så att Socialdemokraterna inte skall vara med? Men på Facebook ser vi ibland några bilduppdateringar att det rör på sig hos Socialdemokraterna. Här önskar vi att de skulle bli lite mer vågade och fotade mycket mer. Låt oss väljare få en bild från maktens korridor, en dag med Ingalil Tegelberg eller varför inte en bild på varje företrädare på valsedeln?

Slutbetyget för våra giganter i den lokala politiken är fortfarande underkänt. Att inte ha mer att erbjuda väljaren bara en månad kvar till valet är rent av uselt. Det finns ingen skrift om vad partiet vill göra de kommande fyra åren lokalt för Älvkarleby kommun. Sedan att inte fylla kalendern med massor av datum där vi kan få en chans att prata personligen med kandidaterna. Och hur kan det komma sig att det inte finns någon presentation av de som står på valsedeln? Några nya namn hade ni faktiskt så det skulle vara på sin plats att vi fick dem presenterade. Det finns mycket att göra än för Socialdemokraterna som titulerar sig framtidspartiet.


Moderaterna

Hemsida
http://www.moderat.se/alvkarleby

Facebook
https://www.facebook.com/alvkarlebymoderaterna
https://www.facebook.com/roger.moderat?fref=ts

Vi har tidigare hyllat Moderaterna för att ha en god och informativ hemsida och som dessutom är aktiva på Facebook. Men vad har hänt? Det har stått stilla fullkomligt på hemsidan och det finns ingenting som indikerar att det är val om en månad. På fliken företrädare finns bara en handfull av de aktiva politikerna presenterade och bara en med bild. Moderaterna som presenterade flera nya toppnamn på sin valsedel har inte lagt något krut med att presentera dem varken på Facebook eller på hemsidan. Nu lyckades ju Eva Sidekrans att profilera sig själv över hela världen men det var kanske inte den vägen de ville gå för att nå ut.

Så slutbetyget blir även här underkänt fast det finns en bra grund. Det kommer med jämna mellanrum uppdateringar på Facebook men som oftast är det delade grejer och ingenting lokalt. Använd den grund som finns och gör en rejäl uppdatering så är ni på banan igen. Det behöver väljaren för att inte bli förvånad när halva valsedeln består av namn de aldrig hört talas om i den politiska världen.


Kommunens Väl

Hemsida
http://www.kommunensval.se/

Det lokala utbrytarpartiet har bara en hemsida att stoltsera med. De existerar varken på Facebook eller andra sociala medier. Men deras hemsida är fortfarande informativ men om något lite väl retro och rörig för den som kan vara petig. Det finns en länk där kandidaterna för kommunvalet finns presenterade men bara i text. I övrigt ingen information om deras kommande kampanjande fram till den 14:e. Det verkar som deras fokus ligger starkare på en annan folkomröstning som de kämpat under hela året med.

Slutbetyget blir godkänt men inte mer. Det finns information om partiet, deras aktiva företrädare men det är lite fattigt på vad som sker inför valet. Väljarna vill få en aktuell agenda och även datum där partiet kommer att synas och höras. Ni är redan aktiva på hemsidan så här behövs bara en uppdatering för att höja betyget.


Sverigedemokraterna

Hemsida
http://alvkarleby.sverigedemokraterna.se/

Partiet som sparkade hela sitt led och ersatte med helt nya namn inför valet 2014. Ett mycket vågat beslut som kräver mycket arbete för att presentera de nya kandidaterna. Och helt lätt har det inte varit för Sverigedemokraterna som styrs av Pavel Gamov från Uppsala. Först så avslöjades Niklas Janssons Facebook som var dränkt med nazistiska dumheter. Han plockades bort direkt från valsedlarna. Sedan gick Maj-Britt Jakobsson ut i tidningen där hon rasade över alla slöjbärande invandrare som tar våra jobb och bara lever på bidrag. Sedan försvann även Clas Pihlström från listan men det har det varit alldeles tyst om. Vi gissar att Pavel har haft magont varje gång han öppnar Arbetarbladet för vad kan stå om partiet den här gången. Den enda som fått en liten presentation är Kurt Törnblom som även försökte komma in i politiken 2010 men avsade sig sitt uppdrag då. I övrigt finns det ingenting på hemsidan om övriga kandidater eller vad de tänker bedriva för politik. Precis lika tomt som när Törnblom inte klarade av att presentera en enda idé för valet när radion var på besök.

Slutbetyget blir klart underkänt med tanke på vilket läge partiet har i kommunen. En helt ny lista måste man arbeta genom för att få ut till väljarna. Tar de upp listan med en rad okända namn kan det vara så att de lägger tillbaka lappen och röstar på något annat. För att åtgärda det här är att komma in i matchen för det är mindre än en månad kvar nu. Dags att vakna om ni ska hänga med i fyra år framåt!

Nu tar vi en paus och fortsätter imorgon med de övriga partierna. Det ger er som fortfarande kvar lite tid för att fila till hemsidor, Facebook sidor och kanske starta en Youtubekanal medan vi pausar. Tänk vilka möjligheter det finns för er som ni inte tagit. Kom in i matchen!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vart går jag och röstar?

Alla inlägg Valet 2014

Under hela förtidsröstningsperioden 27 augusti - 14 september kan man förtidsrösta på biblioteket i Skutskär under följande tider:

Måndag till onsdag  kl. 10.00 - 19.00
Torsdagar och fredagar  kl. 10.00 - 16.00
Lördagar kl. 10.00 - 13.00
Söndagar, förutom valsöndagen kl. 10.00 - 13.00
Valdagen, söndag den 14 september kl. 10.00 - 15.00

Du kan också vissa datum förtidsrösta i andra lokaler.

3 september kl. 13.00 - 15.00 i Folkets hus, Marma 3 september kl. 17.00 - 19.00 i Förskolan Ankaret, Älvkarleö

9 september kl. 14.00 - 16.00 Fyrklövern, Skutskär

10 september kl. 13.00 - 15.00 i Förskolan Ankaret, Älvkarleö 10 september kl. 17.00 - 19.00 i Folkets hus, Marma

14 september kl. 09.00 - 11.00 i Förskolan Ankaret, Älvkarleö 14 september kl. 13.00 - 15.00 i Folkets hus, Marma 14 september kl. 15.00 - 20.00 i Kommunhuset, Skutskär

Så förtidsröstar du

Ta med ditt röstkort och en id-handling. Om du inte har tillgång till ditt röstkort kan du få ett dubblettröstkort utskrivet på biblioteket i Skutskär eller i kommunhuset i Skutskär. Saknar du id-handling kan istället någon som känner dig, och som har id-handling, intyga vem du är.

Du kan också förtidsrösta i andra kommuner.

Om du inte kan komma till vallokalen

Väljare som p g a sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte kan ta sig till en vallokal kan budrösta under perioden 27 augusti - 14 september. Vem som helst kan vara bud, t ex en anhörig eller en granne. Budröstningsmaterial finns att hämta på biblioteket och i kommunhuset i Skutskär.

Kommunalt bud

Om du inte kan anlita ett eget bud går det bra att rösta med ett kommunalt bud under perioden 27 augusti - 12 september.  Boka ett bud via kommunsekreterare Jacob Sandqvist, tfn 026-831 57 eller [email protected]. Du blir sedan kontaktad av ett kommunalt bud och ni kommer överens om en tid. Budet kommer hem till dig där du får rösta.

Valdagen 14 september, tider och lokaler

Valdistrikt Gårdskär: Förskolan Skärgården kl. 08.00 - 20.00

Valdistrikt Östanån: Sörgärdets skola, matsalen kl. 08.00 - 20.00

Valdistrikt Älvkarleö Bruk - Marma: Sörgärdets skola, biblioteket kl. 08.00 - 20.00

Valdistrikt Jungfruholmen: Rotskärsskolan, kl. 08.00 - 20.00

Valdistrikt Skutskärs Centrum: Kommunhusets sessionssal, Skutskär, kl. 08.00 - 20.00

Valdistrikt Boda: Bodaskolan, kl. 08.00- 20.00

För mer information kan ni klicka på länken här nedan;

http://www.alvkarleby.se/kommun/Val%202014.asp

Ingen har kommenterat än bli den första!

Radion höjer temperaturen

Alla inlägg Politik Valet 2014
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=5939053

Staffan Mälstam och Joacim Lindwall från P4 Gävleborg drar ut på en valturné och kommer besöka Älvkarleby kommun den 8:e september. Så här står det på deras hemsida;

Vi anländer till respektive
kommun klockan 10.00 och sänder vårt förmiddagsprogram därifrån.

Klockan 15.00 till 16.30 blir det debatt med kommunpolitikerna.

Tveka inte att komma förbi och ställ din fråga till politikerna!

När vi vet mer information kring sändningarna så kommer vi att skriva om det både här på bloggen och på Facebook så ni inte missar något. Det är viktigt att ni medborgare är på plats för att visa ert stöd och vädrar er nyfikenhet kring våra kandidater för kommunen.

Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Tack och adjö Samuel Nygren

Alla inlägg Politik Valet 2014
http://www.svt.se/nyheter/val2014/sd-andraval-for-kd-kandidat

Det tog lite tid men nu föll polletten ner för Kristdemokraterna och gjorde sig av med Samuel Nygren som fortsatte hela vägen in i kacklet med sin hatpropaganda. Inte ens när SVTs valkompass hörde av sig kunde han hålla sina tveksamma värderingar för sig själv utan hoppa rakt ut i elden. Se här bara på de svar han givit SVT;

Om du var aktiv i ett annat parti, vilket skulle det vara?
Sverigedemokraterna

Satsa på ett mångkulturellt Sverige
Där svarar Samuel Nygren: Mycket dåligt förslag,
"Vi har redan nu tillräckligt med kulturkrockar."
Satsa på ett samhälle där homo-, bisexuella och transpersoners rättigheter utökas
Samuel Nygren: Mycket dåligt förslag, "Vadå? Dom har ju redan nu samma rättigheter."

Papperslösa flyktingar ska få fri vård
Samuel Nygren: Mycket dåligt förslag
Det ska vara möjligt att söka asyl till Sverige på svenska ambassader utomlands
Samuel Nygren: Mycket dåligt förslag

Färre flyktingar ska få stanna i Sverige
Samuel Nygren: Ganska bra förslag
 
Det ska lagstiftas om att alla kommuner ska ta emot flyktingar
Samuel Nygren: Mycket dåligt förslag

Polisen ska aktivt söka upp och avvisa asylsökande som fått avslag
Samuel Nygren: Mycket bra förslag

Ni kan läsa resten via den här länken;
http://www.svt.se/nyheter/val2014/guide/kandidat/57075-samuel_nygren

Och det här kommer ut efter att han bett om ursäkt i sin blogg för sina dumheter. Trodde han att det här skulle bara få passera? Kan han verkligen vara så naiv? Nu gick det inte många sekunder förrän Göran Hägglund tillsammans med övriga i partiet bestämde att Samuel Nygrens kandidatur stryks på listan. I SVTs artikel finns ett fyra minuters klipp där Hägglund pressas med de dumheter som Nygren spridit omkring sig. Det som är anmärkningsvärt är att han påstår sig inte vetat om det här förrän idag. Då tror jag att Göran Hägglund kan sparka både sin presschef, Ebba Busch och Mikael Oscarsson för de har vetat om det här sedan 8:e augusti. Vi skickade det här personligen till Ebba Busch som vägrade ta tag i det och Göran Hägglunds egna pressekreterare fick ett mail av oss om händelsen där vi detaljerat beskrev situationen och ställde samma fråga som SVT ställde.

Nu har det här nått hela vägen till den politiska toppen vilket inte skulle varit nödvändigt om de i Uppsala hade tagit det här på allvar. Förtroendet för partiet lokalt är rejält skadat efter deras tafatta hantering med Samuel Nygren. I valtider framförallt borde man vara extra noggrann när det dyker upp liknande saker. Men nu har det gått så långt att de stora medierna har uppmärksammat det här. Risken finns att det kommer storma lite nu kring partiet trots att de agerade efter att Göran Hägglund fick reda på hatpropagandan.

Tänk vad ett litet tips från en medborgare till en anonym blogg kan göra egentligen. Tack och adjö Samuel Nygren!
Läs 5 kommentarer eller kommentera du också!

Dragon Gate inviger något som inte är färdigt

Alla inlägg
http://www.arbetarbladet.se/uppland/alvkarleby/invigning-av-stangt-hotell

Det måste ligga en förbannelse över marken där man en gång byggde fiaskot Älvkarlen och sedan byggde om det till ett enormt kinesiskt tempel. Det är från början ett hotell men sedan ombyggnationerna började 2004 har det varit stängt. Men nu var det tänkt att vi äntligen, efter 10 års väntan, ska få besöka hotellet med en sjujäkla invigning med stora artister och underhållning. Nu blir det en invigning som firar egentligen ingenting för sista besiktningen är ännu inte gjord.

Vi har både försvarat och kritiserat Dragon Gate men det här är alldeles för dåligt. Skall det arrangeras en enorm invigning för hotellet borde det väl varit på sin plats att besökarna kunde komma in och övernatta. Men det kanske blir en invigning 2.0 när väl hotellet är besiktat. Vem vet?

Vill ni ändå besöka Dragon Gate så är det imorgon det är konsert. Klicka på länken här nedan för biljettinformation och övrigt.

http://dragongate.nu/invigningsfest/

Efter vi publicerade inlägget hittade vi en artikel på Sveriges radio där de "lovar" att de 60 rummen är klarar i september. Ni kan även lyssna på deras inlägg där Ingalil Tegelberg (S) säger äntligen och förklarar vad hon känner för invigningen. Enligt artikeln har det investerats över 200 miljoner kronor i projektet. Helt galet medborgare! Klicka på länken här nedan om ni vill lyssna på inslaget;

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=5938296 
Ingen har kommenterat än bli den första!

Samuel Nygren ber om ursäkt

Alla inlägg Politik
http://www.arbetarbladet.se/samuel-nygren-ber-om-ursakt

Vi har redan skrivit ett inlägg i bloggen om att Samuel Nygren (KD) backar fullt ut och ber om ursäkt för sina dumheter han spridit på sin Facebook och blogg. Nu har även Arbetarbladet uppmärksammat ursäkten och samtidigt tar chansen att ställa några relevanta frågor. Tyvärr så glider Samuel Nygren ur det här rätt smidigt för även den här gången är inte frågeställningen tillräckligt hård. På frågan om de här värderingarna är förenligt med Kristdemokraterna kunde reportern ifrågasatt hans post på Facebook där han mycket tydligt marknadsför sig inför valet med sina tveksamma värderingar. En röst på honom är en röst på minskad islamisering i det svenska samhället.


Det vi även saknar i artikeln är att övriga i Kristdemokraterna ställs mot väggen när det gäller deras ställningstagande mot Samuel Nygrens värderingar. Hur kan det vara så tyst i partiet medan till exempel Sverigedemokraterna inte skulle tveka över att plocka bort ett tveksamt namn på sin lista?

Om vi ska pointera något positivt (för dem som tror att vi inte klarar av det) så är ursäkten riktigt bra där han viker sig totalt. Det är inga dåliga bortförklaringar eller som det var från början att han menade något annat. Han har greppat att det här skadar muslimerna mer än att det bidrar något kreativt för fred. Hatet måste kvävas till varje pris för det föder enbart mera hat. Där har vi åtminstone lärt oss en riktig läxa!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Här kommer slutspurten

Alla inlägg Politik
Den 14:e september är det den stora valdagen där vi går till vallokalerna för att bestämma vilka politiker som skall företräda oss fyra år framåt inom kommun landsting och riksdag. Makten ligger på medborgaren där varje röst är lika tung oavsett vem man är. Ni har möjligheten att påverka samhällets utveckling under kommande mandatperiod så här kommer slutspurten.
 
Det är bara en månad kvar och det betyder också att bloggens dagar också är räknade. Vi har bloggat i två års tid nu med ett mycket intressant resultat. Planeringen för hur vi ska avsluta det här äventyret är i full gång där vi tackar för oss, går genom vad vi känner efter vi lagt tangentbordet åt sidan och hur fortsättningen blir.

Men innan vi summerar så ska vi öka takten rejält nu. Fram till valet kommer vi försöka posta minst ett inlägg om dagen som berör politiken i Älvkarleby kommun. Upp till kamp nu politiker för att övertyga väljaren att det är just ert parti som kommer driva vår kommun framåt.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Humanas tillgänglighetsbarometer 2014

Alla inlägg Statistik & rapporter
http://web.easyresearch.se/APPReports/Reports/ReportViewer.aspx?P=10695.399426&R=3206699.72459614&LanguageId=1

Här kommer ett riktigt bra tips till er politiker som slipar på era slagkraftiga vallöften inför den kommande spurten fram till den 14 september. I Humanas tillgänglighetsbarometer för 2014 placerar sig Älvkarleby kommun på en inte allt för stimulerande placering. Av 158 kommuner så hamnade vi på en 125:e plats. Det som är positivt är att vi trots allt klättrar 11 placeringar sedan förra året men sedan är det rätt trist läsning när man går genom svaren som Humana fått. Vi publicerar här nedanför alla frågor där vår kommun var tvungen att svara nej och då är det upp till er nu politiker om det här kan vara något att prioritera under de kommande fyra åren.

Innehåller kommunens översiktsplan mätbara mål och/eller angivna förbättringsprojekt för ökad tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionsnedsättningar?

Har er kommun en tjänsteman eller en förtroendevald som i sin arbetsinstruktion har ett särskilt rapporteringsansvar i tillgänglighets- och användbarhetsfrågor gentemot kommunstyrelsen?

Erbjuder kommunen sommarjobb för unga med funktionsnedsättning?

Har kommunen en strategi eller motsvarande för att anställa personer med någon form av funktionsnedsättning?

Innehåller kommunens lokala ordningsföreskrifter (eller liknande regelverk) kring uteserveringar krav på att dessa, och tillhörande toalett, ska vara tillgängliga och användbara för personer som använder rullstol?

Har kommunen beslut på eller någon skriftlig plan för att tillgänglighetsanpassa lekplatser som kommunen ansvarar för?

Hur stor andel av de badplatser som kommunen ansvarar för är tillgängliga och användbara, inkluderande möjlighet att ta sig i och ur vattnet, för personer som använder rullstol?
(Kan vara lift, ramp med ledstänger och/eller tillgång till särskilda badrullstolar.)

På alla de här frågorna är svaret nej förutom sista där svaret är noll. Det här är verkligen något Älvkarleby kommun skulle kunna ta till sig och förbättra för alla med en funktionsnedsättning. Och om vi tittar på våra närmaste grannar så verkar de ha gjort något riktigt bra för Gävle kommun ligger på en tredje plats medan Östhammar toppar listan. Mycket imponerande av de två kommunerna så det kanske finns något de gjort som vi kan kopiera för vårt egna bästa? Ja vad säger ni politiker kan tillgängligheten bli bättre i Älvkarleby kommun och är det en fråga att prioritera för de kommande fyra åren?

Vill ni läsa hela rapporten klicka på länken här nedan;

http://www.humana.se/PageFiles/504/Tillg%c3%a4nglighetsbarometern%202014.pdf
Läs 3 kommentarer eller kommentera du också!

Här kommer pudeln

Alla inlägg Politik
http://samuelnygrenasikter.blogspot.se/2014/08/prioriterar-valarbetet-nu-och-fram-till.html

För första gången i den här röran som Samuel Nygren (KD) skapat med sina ytterst tveksamma värderingar så kommer en godtagbar ursäkt. På sin blogg publicerade han igår ett inlägg där han helt och hållet viker sig för kritiken och erkänner att det han skrivit inte är acceptabelt. Vi får verkligen hoppas att det här kan bli en riktig lärdom för Samuel Nygren att man inte kan skriva sådana dumheter som att jämföra en religion med nazismen. Men trots att det nu finns en ursäkt så tar det ändå inte bort historiken. För det är fortfarande så att en kristdemokratisk politiker som kandiderar till riksdagen inte kan skilja på rätt och fel. Och vi gissar lite försiktigt att det kan finnas rätt skarpa påtryckningar från högre instans för att på något sätt sätta plåster på såret. För den här gången tar vi ett steg vidare med ett bevakande öga om det blir en fortsättning på den här soppan.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Samuel Nygren sitter säkert för Kristdemokraterna

Alla inlägg Politik
Vi har under hela söndagen varit i kontakt med Kristdemokraterna och de står fast att den städning som Samuel Nygren gjort på sin Facebook räcker för att han ska få fortsätta kandidera hela vägen in i riksdagen. Det betyder också att Kristdemokraterna accepterar alla hundratals rasistiska och homofobiska inläggen som bara fortsätter strömma från hans Facebook. Vi har förgäves försökt få en åsikt från Ebba Busch men hon vägrar svara på frågorna och hänvisar till nästa person istället. Inte heller Ebba Busch skänker något vidare förtroende när hon inte vågar ta tag i det här. Mikael Oscarsson, som är distriktsordförande, måste vara fullkomligt blåögd när han tror på Samuel Nygrens ord att han menar islamismen och inte Islam. BULLSHIT!

Hur ser ni då på att han sprider Sverigedemokraternas propaganda och håller dem som ett gott parti med goda värderingar? Att deras invandringspolitik är den korrekta? Är det så att Kristdemokraterna inom kort har ett samarbete med Sverigedemokraterna och delar deras invandringspolitik?

Hur kan ni vara så förbannat korkade? Det här gör oss rikligt förbannad för hur kan det här få bara passera? Samuel Nygren borde vid första bevis tas bort från alla kandidatur inom Kristdemokraterna. Men tydligen är det här som Samuel Nygren sprider något som också Kristdemokraterna kan tänkas att ställa sig bakom. Då har vi numera två partier som delar samma vidriga människosyn. Mycket beklagligt Kristdemokraterna och underkänt från allas håll.

Nu får vi hoppas att det här ändå får sig en spridning likt när Eva Sidekrans (M) bakade fördomsfria negerbollar och då sköter det sig själv. Det måste finnas muslimska föreningar som ser mycket allvarligt på att man kan jämföra deras religion med nazismen. Det borde räcka att man blir anmäld för om Sidekrans blev det borde Nygrens uttalande gå hela vägen till rättegång. Men samhället ser tydligen inte lika allvarligt på att pissa på muslimerna än att benämna en bakelse med ett rasistiskt ord. Fy skäms ni alla!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Nu städas det upp

Alla inlägg Politik
http://www.arbetarbladet.se/uppland/alvkarleby/jamfor-islam-med-nazism

Nu har Arbetarbladet uppmärksammat vårt inlägg om Kristdemokraten Samuel Nygrens tveksamma Facebook där han sprider islamofobisk propaganda, homofobi och visar en öppen kärlek för Sverigedemokraternas politik. När Arbetarbladet börjar rota i det hela så börjar Nygren att rensa och korrigera sina inlägg på Facebook. Tidningen har även varit i kontakt med distriktordförande Mikael Oscarsson för partiet och han börjar med att uttalandet inte är acceptabelt. Men på frågan om Samuel Nygren ska få fortsätta att kandidera för Kristdemokraterna får vi inget svar tyvärr. Tydligen så räcker det med att hosta och börja om meningen i en annan ton för att få grönt ljus. Vilket tur då medborgare att vi har mer att bjuda på från Samuel Nygrens sida där vi nu trycker stenhårt på att det här kan inte vara accepterat från något håll.


I artikeln står det ingenting om islamismen utan det handlar om invandrare.

De flesta inläggen från Sverigedemokraterna är nu borttagna men det här finns kvar som ännu ett bevis. Samuel Nygren gör gärna high five med Sverigedemokraternas politik.


Det här är en fråga som många från partiet delar tyvärr men väldigt få vågar stå för det. Samuel Nygren är öppet homofobisk och tycker att Sverige skall säga nej till att viga samkönade.

På Samuel Nygrens blogg kan man läsa följande inlägg; "Tjänsten Human Rights avslöjar att gruppvåldtäkterna har ökat med 377 procent i Sverige mellan 1995 och 2006. Våldtäkt utomhus ökade med 300 procent mellan 1975 och 2007, och 82 procent av svenska kvinnor är rädda för att lämna huset på kvällen. Det verkar att vara en effekt av en massiv muslimsk invandring som har drabbat landet på den Skandinaviska halvön 2004-2012."

Ja det finns mycket mer att publicera från både hans blogg och Facebook så det skulle bli ett enormt inlägg. Det som ger oss bekymmer nu är just vad Kristdemokraterna tänker göra. Känslan i magen är att de inte tänker göra någonting alls och inte ser så allvarligt på det här nu när han "ändrat" lite i inläggen. Ni kan väl inte vara så förbaskat blåögda? Eller?
Läs 3 kommentarer eller kommentera du också!

Vi förväntar oss svar Ebba Busch

Alla inlägg Politik
Igår släppte vi bomben om Samuel Nygrens (KD) mycket tveksamma Facebook där han sprider islamofobisk propaganda varvat med att hylla Sverigedemokraterna och slå ner på homosexuella. Vi var i kontakt med Kristdemokraterna på flera plan under gårdagen utan att få något svar. Vi försökte till och med få ett personligt svar ifrån Ebba Busch, som är ett Kristdemokratiskt kommunalråd från Uppsala, utan någon som helst reaktion. Det här gör oss orolig för vad som egentligen håller på att hända med ett av alliansens partier. Är det här något acceptabelt?

Vi förväntar oss svar ifrån Kristdemokraterna men även ifrån Alliansen om de kommer samarbeta med partiet även i fortsättningen trots att de här åsikterna blivit blottade för allmänheten. Kan vi acceptera att Samuel Nygren använder sin kandidatur för att stoppa invandringen?

Tidigare inlägg i bloggen
http://vadsker.se/2014/august/kristdemokraterna-vill-kasta-ut-muslimerna.html
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Kristdemokraterna vill kasta ut muslimerna

Alla inlägg
Håll i er nu medborgare för här kommer något som kan skaka om den politiska arenan fullständigt i Älvkarleby kommun. Vi fick ett tips om en av kandidaterna för Kristdemokraterna inför höstens val både till kommun och landsting. Den här politikern är även verksam inom den politiska sidan av kyrkan och representerar Hembygdens kyrka. Det som vi upptäckte var något vi knappt kunde begripa var möjligt från en som påstår sig stå i samma led som Alliansen och samtidigt sprider huvudlös hatpropaganda på sin Facebook. I många av fallen när det här händer så brukar partiet snabbt kunna slå ifrån sig och ställa personen naken tillsammans med sina vidriga åsikter. Men den här gången verkar det som vi har lyckats klätt av partiet för att blotta sanningen om de konservativa.

Politikern heter Samuel Nygren och står som nummer 4 i kommunen och nummer 30 på Uppsala läns valsedel. Det som kommer nu är direkt taget från hans Facebook och vi ska så gott vi kan förklara vad det han publicerar. Och kom ihåg det medborgare för det här är bara någon promille av vad han lägger upp för hatet hos Nygren verkar inte ha några gränser alls. Vi har hittat hyllningar till Sverigedemokraterna, tonvis med islamofobisk propaganda och homofobiska inlägg. Han har själv startat Facebookgruppen "Stoppa Den islamistiska Invandringen" har bedrivit en hatisk blogg sedan 2010. Hur vi har kunnat missa den här bloggen förrän nu vette gudarna men samma fråga måste ju ställas till övriga som inte reagerat över det som skrivs. Hur det än är med Samuel Nygrens värderingar så måste de övriga i partiet och Hembygdens kyrka köra med både skygglappar och öronproppar för att undvika det här. Eller är det så att ni accepterar en person som sprider den här propagandan? Är det så att vi här och nu klär av Kristdemokraterna och visar deras sanna värderingar där islamofobi är helt okej? Se här;

 


Samuel Nygren tar alltså de rasistiska åsikterna som så ofta är besläktade med Sverigedemokraterna och lägger det i samma korg som Kristdemokraterna. Om ni lägger en röst på honom så kommer han verka för att driva ut invandrarna ur landet. Se här;

 
Samuel Nygren jämför alltså muslimer och Islam med 30-talets nazismen. Kan det här vara något som Kristdemokraterna verkligen står bakom? Är det så här vi ska se på det om Kristdemokraterna vinner valet? Och om nu det här är en del av er politik så är Samuel Nygren redo att ta hand i hand med Sverigedemokraterna, se här;


Det här är bara två av flertalet artiklar, blogginlägg och dylikt som Samuel Nygren sprider vidare från Sverigedemokraterna. Men det är inte nog här för hur ser ni hos Hembygdens kyrka på det här uttalandet om Livets ord och övriga fri kyrkor i Sverige?



Ja som ni ser talar bilderna för sig själva medborgare. Samuel Nygren är mycket tydlig med sin syn på muslimernas närvaro i Sverige och kommer använda sin kandidatur för Kristdemokraterna för att förverkliga sina drömmar. Nu kommer några ytterst viktiga frågor för framtiden.

1) Står Kristdemokraterna bakom de här islamofobiska åsikterna?
Om svaret är nej så kan vi vara rätt säkra att Samuel Nygrens kandidatur rätt snabbt försvinner från båda valsedlarna. Men om svaret är ja så måste vi ställa nästa mycket relevanta fråga;

2) Om Samuel Nygren får fortsätta kandidatera hur ser då Alliansen på hans islamofobiska värderingar?
Både Alliansen och Hembygdens kyrka står nu inför ett ställningstagande. Kan de acceptera att en person med de här åsikterna får stå i samma led som till exempel Kenneth Holmström (M), Ann-Charlotte Ågren (FP) och Clarrie Leim (C)?

3) Vad säger Marianne Nygren, Thord Gillving, Georges Alsawiri, Else-Marie Gillving och Evalena Nordström om de här åsikterna?
Vill ni övriga också kandidera med samma slogan som Samuel Nygren? Skall ni alla kämpa för att stoppa den islamistiska invandringen?

Vi har försökt fått svar på våra allmänna frågor både centralt som lokalt på Facebook men ingen verkar vilja svara. Då har vi försökt få tag på Ebba Busch (KD) som är en känd politiker från Uppsala men även hon har valt att inte svara. Vad säger ni medborgare om det här?
Läs 5 kommentarer eller kommentera du också!

En månad kvar!

Alla inlägg
Här sitter vi och summerar våra bravader på den gångna semestern och inser att det börjar verkligen dra ihop sig för val i Sverige. Men politikerna (förutom Eva Sidekrans) har lyst med sin frånvaro hela sommaren och undrar om det är bara de sista, brinnande veckorna vi har möjlighet att träffa de som kandiderar för fyra års politiskt arbete.

Vi har också tagit tillfälle att njuta av den tropiska värmen men som de flesta satte vi sommardrinken i halsen när skogarna började fatta eld runt om oss. Röken har spridit sig så långt att även vi i kommunen har känt av den. Ruskigt minst sagt medborgare och har ni möjligheten att bidra med något för de som kämpar mot branden kan klicka på länken här nedan för mer information;

http://www.krisinformation.se/web/Pages/SubStartPage____75521.aspx

Men vi har faktiskt haft lite arbete pågående medan värmen legat som värst över oss. Vi har letat efter röstlängderna efter EU-valet för Älvkarleby kommuns räkning. Men vi upptäckte att det var svårare sagt än gjort att få se dem och dessutom finns de ej i digital form. Det sätter tyvärr krokben på oss för tillfället men vi har inte givit upp än att få ordning på vår tänkta sammanställning. Vi kan avslöja så mycket att det handlar om valdeltagandet för 31 av våra medborgare i kommunen, kan ni gissa vilka vi menar?

Nej nu hoppas vi att politikerna tar av sig badringen och kommer in i matchen igen. För ni kan väl inte alla förvänta er att slentrianröstarna skall fixa biffen även det här valet?
Läs 3 kommentarer eller kommentera du också!