Sverigedemokraterna sparkar paret Holmgren

Alla inlägg Politik Valet 2014
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.7017215-trotjanare-petas-fran-sd-vi-ar-for-gamla-politiker-

Kritiken mot Älvkarleby kommuns företrädare för Sverigedemokraterna har tydligen gått fram hela vägen till Uppsala som nu har petat Kjell Holmgren och Gun-Britt Holmgren från valsedeln. Vi har sedan starten ansett att framförallt Kjell Holmgren saknat allt vad som man kan kräva av en folkvald politiker. Att sedan Pavel Gamov har serverat paret med diverse motioner och interpellationer genom mandatperioden har också varit en indikation att Uppsala inte varit nöjd med hur de sköter partiet.

När vi startade upp bloggen började vi omgående gräva kring de olika partiernas företrädare och deras politiska bakgrund. Ett av det värsta vi fann var att Framstegspartiet hade haft stora framgångar i Älvkarleby kommun på nittiotalet och att de som drev det partiet bytte senare namn till Sverigedemokraterna. Sedan har vi flitigt kritiserat deras företrädare samt partiet i stort att de inte agerar när de märker att deras företrädare inte hanerar sin situation. Men nu var måttet rågat och nu får paret stå vid sidan och titta på istället.
Nu väljer Gun-Britt och Kjell att grina ut i pressen och menar att de blivit petade på grund av sin höga ålder och att Kurt Törnblom är korrupt som har ett halvt släktskap med Jimmie Åkesson. Tyvärr så håller inte den tesen eftersom tre av de som står på den förslagna listan är över 70 år gamla. Sedan vet vi om en helt annan sanning i hela karusellen kring Kurt Törnbloms uppgång och fall i kommunfullmäktige. I valet 2010 fick Kurt hela 73 röster och lyckades kryssa sig förbi både Kjell och Gun-Britt på listan. Helt plötsligt fick Kjell stiga åt sidan och bli ersättare medan Kurt tog hans stol. Det här var något som Kjell inte accepterade utan gjorde sitt yttersta för att frysa ut Kurt ur partiet. Sedan tog ohälsan över för Kurt samtidigt som han inte kände sig välkommen i partiet och valde därför att säga upp sin politiska karriär.

Med den här bakgrunden förstår vi att Uppsala agerar när man har två ledamöter i fullmäktige som spyr galla på sina politiska kollegor och samtidigt den som fick mest röster blir utfryst. Att inte agera inför det här valet vore tjänstefel!

Så här ser Sverigedemokraternas lista ut inför kommunalvalet 2014;

1. Kurt Törnblom
2. Clas Pihlström
3. Maj-Britt Jacobsson
4. Sandra Andersson
5. Rolf Sundström
6. Inga Engman
7. Niklas Jansson

Noterbart är att de gamla miljöpartisterna Maj-Britt Jacobsson och Rolf Sundström väljer att hoppa ett enormt kliv över blockgränserna från den gröna politiken för att mota invandare vid gränsen. Maj-Britt är 77 år gammal och Rolf Sundström är 78 år. Om Sverigedemokraterna behåller sina två mandat så kommer alltså vi se en comeback av Maj-Britt i kommunfullmäktige. Men hur det än blir så slipper vi i framtiden höra Kjell Holmgrens kräkningar i talarstolen och det känns ändå som en enorm lättnad!
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Earth Hour 2014

Alla inlägg
http://www.wwf.se/vrt-arbete/klimat/earth-hour/1415461-earth-hour-2014
 
Ni släcker väl lamporna 20.30 ikväll? Ni minns väl hur det såg ut förra året då kommunens olika byggnader glödde trots uppmaningar på hemsidan att Earth Hour var något att uppmärksamma. Vi får hoppas att lamporna är släckta den här gången.
Ingen har kommenterat än bli den första!

EU-valet 2014

Alla inlägg EU-valet Politik
http://www.alvkarleby.se/kommun/euval_id3850.pdf

Ni vet väl att det är två val i år medborgare? Den 7:e maj går det att förtidsrösta i EU-valet. I dokumentet som vi länkar till här ovan ser ni tider, platser och datum där ni kan lägga ner röst. Men vad är det då vi röstar på egentligen? Den allmänna uppfattningen om EU-valet är att det är krångligt och det är svårt att sätta sig in i det. Dessutom marknadsförs inte EU-valet lika aggressivt som riksdagsvalet som är senare i höst. Det gör att medborgaren tappas på färden mot ett bra valdeltagande.

I det senaste EU-valet 2009 var valdeltagandet i landet 45.53% men i Älvkarleby kommun valde bara 39.41% att anstränga sig så pass att de lade en röst i valet. Det är rent av uselt av er medborgare att inte engagera er mer i det som sker inom EUs ramar. Hur det än är och hur vi än tycker om vårt medlemskap i EU så har vi 20 ledamöter i parlamentet som skall representera Sverige i fem år framöver. Och även där tas livsavgörande beslut för dig som medborgare i Älvkarleby kommun så visst finns det en anledning till att engagera sig även i det här valet.

Om ni känner er osäkra på vad EU-valet går ut på så kika på länken här nedan för mer information. Ert röstdeltagande är ytterst viktigt för demokratin i Europa, Sverige och framförallt Älvkarleby kommun!

http://www.eu-upplysningen.se/eu-valet/
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Afarerna, våra medborgare

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6989805-afarerna-det-ar-vi-

För några dagar sedan besökte Arbetarbladet en av kommunens beundransvärda satsningar inom kultur, integration och demokrati. På Skutskärs bibliotek hade Afarernas ett föredrag för medborgarna i Älvkarleby kommun där de berättade om sitt folkslag.

Initiativtagarna är Marie Larsson, Jenny Dahlberg-Jönsson och Urban Forsgren som ordnar med kulturdagarna. Tidigare har uigurerna, ett minoritetsfolk i östra Kina berättat om sin kultur och efter afarerna blir det somaliers och azerbajdzjaners tur.

Vi kan alla läsa om nazisternas utbredning i Sverige, att Svenskarnas parti skall ställa upp i kommunalvalet senare i höst i minst 30 kommuner och att extremhögern föder stora framgångar ute i Europa. Om medborgaren allt mer tappar förståndet, börjar ana misstanke om sina grannar när huden når någon nyans mörkare än sin egen och går på det som media idag stoppar i oss måste de som sitter på potentialen anstränga sig än mer. Att göra Älvkarleby kommun till en kontrast till det kalla samhälle vi idag uppfostras i är beundransvärt och vi välkomnar att allt fler också tar sig i kragen så att de här mörka krafterna slås tillbaka. Vi kan bättre medborgare!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Meborgarförslag ratas

Alla inlägg Politik Sport
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6980745-tennisforslag-ratas

Redan i februari så avslog SBN Karin Erikssons medborgarförslag om att rusta upp tennisbanorna på Rotskär i Skutskär. Nu har förslaget gått genom kommunstyrelsen och även där så väljer politikerna att inte stödja det och hänvisar till budgeten. Enligt tekniska ska det kosta upp mot 300000 kronor att rusta banorna och det finns det just nu inga pengar till. Det finns mycket annat som prioriteras i kommunen för tillfället och även vi förstår att det skulle bli en kostsam historia om det hade gått genom. Nu tror inte vi som en del av de dumma kommentarerna på Arbetarbladet att tjänstemännens löner äter upp budgeten. Så naivt kan vi inte se på den kommunala verksamheten!
Men vi ska inte ge upp här medborgare för det här kan sätta bollen i rullning ändå. Det kanske finns föreningar och organisationer som är villiga att hjälpa till för att få banorna till ett speldugligt skick. Om det är en kostnad som är det största hindret bör vi se om det finns några ideella krafter kvar i kommunen för se bara hur Skutskärs bandy fick sin otroligt fina plan. Det finns hopp till förbättring om man bara orkar kämpa tillräckligt hårt!

Samhällsbyggnadsnämndens protokoll 140203
http://www.alvkarleby.se/kommun/140203nämnd_id3808.pdf

Kommunstyrelsens protokoll 140312
http://www.alvkarleby.se/kommun/ksprot140312_id3853.pdf
Läs 5 kommentarer eller kommentera du också!

Kaffe tillsammans med politikerna

Alla inlägg Politik
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6982732-ta-en-fika-med-politiker

Miljöpartiet i Älvkarleby kommun har skrivit en motion där de vill införa ett kafé innan varje kommunfullmäktige med ett så kallat Demokratikafé. Motionen togs positivt emot av majoriteten och tanken är att komma igång med fikat i oktober efter valet.

Så kommer ni ta chansen medborgare att ta en fika tillsammans med våra folkvalda? Här kan ni ställa frågor till dem utan att det blir något formellt av det. Att öppna en diskussion mellan medborgaren och politikern är ett mycket bra förslag och något som stärker demokratin. Nu gäller det att marknadsföra möjligheten och syftet med ett demokratikafé så att medborgaren väljer att komma.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Som vi förfarade

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.6952805-syra-lackte-ut-i-dagvattenbrunn

Miljöskandalen under 2013 där flera ton svavelsyra läckte ut i marken har utvecklats ännu en gång till en fullskalig katastrof. De rapporter vi läst om tidigare har påvisat att faran är över för medborgarna som bor i närheten och att läckaget enbart är kring cisternerna.

Nu kan vi läsa att KS Terminal som skulle stoppa svavelsyran från att läcka vidare i marken har gjort ännu ett uselt arbete. Nu har det uppdagats att en närliggande dagvattenbrun har blivit förstörd på grund av svavelsyran. Det ses som ett fuskbygge där de struntat i att använda bentonitlera som skall hindra syran och dessutom har de inte skyddat de 200 ton svavelsyra de tagit upp ur marken. De har haft det i ännu i en läckande tank så det här börjar bli riktigt löjligt.

Nu måste det väl vara nog med det här företaget som tidigare hette Baltic Tank men som nu heter KS Terminal. Vad är det för nötter som styr det företaget egentligen? Hur många gånger får ett företag göra bort sig så fatalt? Finns det inte några myndigheter här i landet som kan gå in med hela handen och visa att det här är fel? Det känns enbart uppgivet i själen över att de som är ansvariga kommer klara sig alldeles utmärkt ur den här krisen. Men vi medborgare får våra dagvattenbrunnar förstörda och flera miljoner kronor försvinner till att städa upp efter idiotiska företag som inte klarar av sitt arbete.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vårkänslorna i halsen

Alla inlägg
Ja den som klev upp på morgonen lär nog satt sina vårkänslor i halsen för hela landskapet var åter täckt med snö. Något som vi aldrig verkar lära oss att det kan komma snö hela vägen fram till maj månad. Nåja medborgare vår skrivkramp har inte riktigt släppt än men ikväll kommer första granskningen av ett av våra partier inför kommunalvalet. Det är Vänsterpartiet vi valt att lägga under luppen och vi hoppas att de har efter förra gången vi kollade fått ordning på sin röriga hemsida och att det finns god information för medborgarna.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vilken reaktion!

Alla inlägg
Ja vilken reaktion det blev på att vi kom tillbaka efter en veckas frånvaro! Det värmer att ni fortfarande vill läsa det vi skriver. Det där med åldern och hur länge man suttit som politiker är ett ständigt återkommande ämne vart man än vänder sig. Och visst kan även vi konstatetera att ett engagemang inte kan ha ett bäst-före-datum men vi har sett vid flera tillfällen där yngre förmågor inte rår på att knuffa bort de stora, döende elefanterna i politiken. Och sedan måste man se framåt, om du har passerat 70 är det möjligt att även kandidera för fyra år till?

Den som är äldst bland våra nu aktiva politiker är Walle Madebrink (FP) med sina starka 89 år och 159 dagar. Den som är äldst bland de ordinarie ledamöterna i kommunfullmäktige är Clarrie Leim (C) som är 73 år och 214 dagar. Av de ordinarie är 8 stycken av dem över 70 år och 12 stycken av 31 har uppnått pensionsålder. Hur vi än vrider och vänder på begreppet engagemang så kan vi inte komma ifrån med att våra förtroendevalda riskerar att tappa kontakt med den moderna världen. Det är fullt naturligt att vid 70-års ålder inte hänga med lika väl i all utveckling som aldrig slutar lägga i en högre växel. Men ändå skall de här människorna ta beslut som direkt påverkar din vardag medborgare. De bär ändå på det enorma ansvaret i nämnder, styrelser och fullmäktige oavsett ålder, engagemang eller erfarenhet. En hög placering på en valsedel betyder mer eller mindre en automatisk plats i åtminstone kommunfullmäktige i fyra år framöver med ett arvode rakt ner i fickan. Det kanske inte är så mycket pengar att prata om för det kan väl ändå inte vara ett av de högsta argumenten för att uppehålla en stol i sessionsalen år efter år?

Men vi kan tyvärr konstatera att vi har hört från flera förtroendevalda som enbart kommer dit för den lilla extra slanten. Och det kunde vi även se på de som tidigare varit så engagerade men när arvodet försvann så försvann även de personerna lika snabbt. Jag ställer även mig frågande till alla de politiker som har uppdrag i nämnder och styrelser men som aldrig satt sin fot på kommunfullmäktige. Vore inte det den politiska höjdpunkten i månaden för den som är med i spelet? Ja som vi redan skrivit så många gånger är det val i år och då ligger ett ansvar på er medborgare. Ni bär på rösträtten som ger er möjligheten att bestämma vilka som kommer styra Älvkarleby kommun fyra år framöver. Kom ihåg det när ni känner att gnället börjar krypa längs ryggen. Hade ni alla som fastnat i soffan tagit er upp för att lägga er röst kanske situationen för envar varit annorlunda. 2010 var valdeltagandet 82.08% vilket är några procent lägre än rikssnittet och det är vi inte nöjda med. Den här gången måste fler ta sitt demokratiska ansvar, så enkelt är det!
Läs 3 kommentarer eller kommentera du också!

Har en politiker ett bäst-före-datum?

Alla inlägg Politik
Redan under första månaden som blogg försökte vi få tag på valsedlar från förr. Vi kom i kontakt med en person på Skatteverket som kunde få fram valsedlar från 1973 till 1998. När vi väl fick tag på materialet så bläddrade vi ivrigt genom dem utan att egentligen veta vad vi skulle göra utav det här. Vad finns det att finna i de gamla valsedlarna förutom ett konstaterande att leden har sett likadana ut i de senaste 20 åren. Om vi kollar vilka som ställde upp i valet 1998 så återfinns 22 av de personerna fortfarande inom vårt högsta beslutande organ i kommunen, kommunfullmäktige. Och kollar 1973 så finns där fyra namn som inför förra valet fortfarande fanns på valsedlarna, Inga Sandberg, Tryggve Andersson, Kjell Hillgren och Karl-Åke Lindblad. Det betyder att dessa har varit aktiva i minst 41 år inom politiken.

Vi har gjort en liten lista på de som varit aktiva i minst 25 år inom politiken på ett eller annat sätt. Vi hänvisar enbart till det vi sett på valsedlarna, huruvida de varit aktiva efter valet är svårt att säga. Hur som helst har de funnits med i den politiska världen i Älvkarleby kommun sedan årtalet som följer namnet.

Inga Sandberg - 1973
Tryggve Andersson - 1973
Kjell Hillgren - 1973
Karl-Åke Lindblad - 1973
Clarrie Leim - 1976
Lars Andersson - 1979
Bengt Ahlquist - 1982
Walle Madebrink - 1982
Kurt Andersson - 1982
Eino Hekkala - 1982
Agneta Lundgren - 1985
Tommy Jakobsson - 1985
Åsa Stridh Andersson - 1988
Björn Karlsson - 1988
Sigrid Bergström - 1988
Anita Selander - 1988

Kan det finnas ett bäst-före-datum för en politiker eller vad tycker ni medborgare?
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

En veckas frånvaro

Alla inlägg
Ibland kan det vara nyttigt med att försona sig med tystnaden. Att sätta sig ner och verkligen fundera på vad som är meningen med allt och varför man gör de saker man gör. Bloggen hamnade helt plötsligt i ett läge där allting rullade som ett hjul och då fick jag direkt en känsla av att sticka in en hindrande pinne. Det är svårt att placera rätt ord på plats varför det har blivit nästan en hel veckas frånvaro men ett är säkert att det har varit nyttigt.

Nu har vi samlat ihop lite material att arbeta med för nya inlägg och nya idéer har växt fram. Vi kommer minska fokus på vanliga nyheter och istället lägga energin på politiken. Det som egentligen var grunden till bloggens uppkomst och inte ett vanligt ställe för annonsering. Givetvis kommer vi att fortsätta skriva om andra saker som också sker i kommunen men vi väljer nu att smala ner oss för att orka ge politiken full kraft.

Hur ser det politiska läget ut då inför valet 2014 i Älvkarleby kommun? Vi vet att partiernas årsmöten börjar avlösa varandra och deras första förslag till listor börjar att ta form. Ett av partierna har redan gått ut i media med sitt första val och det är Folkpartiet som väljer att sätta en helt okänd person som nummer ett, Ann-Charlotte Ågren som idag har en ersättarplats i utbildnings och omsorgsnämnden. Det har sannerligen hänt mycket hos Folkpartiet sedan Ann-Cathrin Larsson sade tack och adjö. Sedan har vi kunnat läsa på de sociala medierna att Moderaterna också har haft sitt årsmöte där det uppstod missnöje i ledet. Vad som var orsaken till missnöjet är för oss okänt men det låter inte bra för kommunens näststörsta parti att börja valarbetet med stridigheter.

I övrigt är det ytterst tyst ifrån politikerna i Älvkarleby kommun. Vi kan ställa oss frågan vad Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Kommunens Väl, Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet gör just nu? Om de ens gör någonting? Vi kommer gräva lite djupare om partierna och se om de har förbättrat sina minst sagt usla hemsidor och fyllt på med information om sin lokala politik. Senast vi kollade genom partierna var det en frustration att behöva konstatera bristen på intresse att finnas på nätet från samtliga partier. Vi förväntar oss att det har förbättrats rejält eftersom det faktiskt är val i år!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Allsvenskan

Alla inlägg Skutskär Sport
http://arbetarbladet.se/sport/bandy/1.6914654-stort-jubel-nar-skutskar-tog-steget-upp
 
För er som missade det så kan vi väl hurra ännu en gång för Skutskärs IFs bragdmatcher mot Helenelund i direktkvalet till allsvenskan. Slutresultatet i den andra matchen på Sollentunavallen skrevs till 8-4 till vårt anrika bandylag och vilken glädje sedan för hela kommunen! Tänk att vi har ett lag i den nästhögsta serien igen, det är stort det ska ni veta! Oavsett vad man tycker om bandyn, Skutskär eller sport överlag måste man ändå glädjas åt de framgångar vi har i kommunen. Så grattis åter igen till er alla som kämpat den här säsongen!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Returmötet som luktar guld

Alla inlägg

Skutskär vann det första mötet mot Helenelund med 7-5 i en nervkittlande drabbning där Helenelund satte gasen i botten direkt och hade 4-0 tidigt i matchen. Då var det många som skämdes på läktarplats när den allsvenska drömmen höll på att förvandlas till en mardröm. Men så hände något med Skutskärs IF för när domaren blåste för halvtid så hade hemmalaget lyckats forcera in 3 mål. Helenelund såg chockade ut av Skutskärs blodtörstiga kämpar satte högsta fart i andra halvlek och fortsatte målgörandet. Hemmapubliken kunde se laget komma ikapp, ta ledningen och gå ifrån till 7-4 innan Helenelund sprattlade till igen med en reducering och nerverna återfanns längs bänkraderna. Men Skutskär höll undan och kunde fira sin vinst medan Helenelund lär fundera varför de kunde falla ihop som ett blött korthus efter en sådan perfekt inledning. 

Nu ser vi fram emot returen på Sollentunavallen klockan 17:00 är tiden på söndag så var på plats och fira en allsvensk plats tillsammans med laget! Heja Skutskär! 
Ingen har kommenterat än bli den första!

Folkpartiet - en enmansshow?

Alla inlägg Politik
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/alvkarleby/1.6904120-agren-etta-pa-fp-s-lista

Nu vet vi början på Folkpartiets lista inför kommunalvalet i höst. Ann-Charlotte Ågren kommer stå som nummer ett på listan men sedan vet vi inte så mycket mer. Hur ska vi egentligen tolka den här korta notisen i Arbetarbladet? Är det så att Folkpartiet enbart består av en person inför valet? Det låter som en mycket allvarlig situation för ett av kommunens minsta partier att tappa fler aktiva inför det så viktiga valet. Att vara ensam på en lista i en kommun där medborgaren är ytterst känslig för förändringar är en mycket svår uppgift att bemästra. Sedan att Ågren är en helt anonym och okänd person inom politiken för Älvkarleby kommun är också en situation att tackla.

Men vad vet vi då om Ann-Charlotte Ågren? Vi söker genom nätet för att kunna finna något intressant men tyvärr är det torftigt med information om Ågrens politiska gärningar och vision. Att vara sätta sig som nummer ett på listan samt titulera sig som partiets ordförande är ett enormt ansvarstagande och då bör det ligga i partiets fat att göra en ordentlig presentation för att ge medborgaren en rimlig chans att bilda sig en uppfattning. Vi vet att hon idag har ett uppdrag i kommunen där hon har en ersättarplats i utbildnings och omsorgsnämnden. Vad det gäller Ågrens tidigare politiska gärning ska hon varit medlem i Moderaterna i Umeås kommun och återfinns på ett förslag till valsedel från 2010 men när vi kollar de godkända valsedlarna återfinns hennes namn inte med. Så mycket mer än så vet vi inte om Ann-Charlotte Ågren i dagsläget men vi hoppas att hon kommer göra framträdanden både i politiken och i media.

På partiets lokala hemsida ser vi ett telefonnummer samt en mailadress till ordförande samt gruppledaren Anders Edin. Var tar han vägen efter valet? Kommer inte Anders Edin att kandidera? Det vore en katastrof för partiet att tappa Anders Edin som har gjort ett strålande arbete sedan Ann-Cathrin Larsson valde att flytta ifrån kommunen. Nu väntar vi spänt på att deras förnyelse och utveckling av hemsidan!

Partiets hemsida
http://www.folkpartiet.se/lokalt/uppsala-lan/kommuner/alvkarleby/
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!