Glad påsk medborgare

Alla inlägg
Tänk att en högtid kan påverka en så pass att man glömmer bort det vardagliga för en stund. Bloggen kommer tillbaka i morgon med full kraft men just nu önskar vi er alla medborgare glad påsk!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Mars, vad hände?

Alla inlägg
Nu har snart mars månad passerat ännu en gång i våra liv. Klockan tickar i samma takt hur vi än beter oss och snart är våren här på allvar. Den har gjort några tafatta försök att lura oss att den är på väg men som alltid vänder vädret och kylan slår hårdare än någonsin. Men på söndag gör vi något regeringen beslutade om 1979 och sedan 2001 har vi följt EUs förordning. Det var värre 1916 när Sverige gjorde ett försök som gjorde att bönderna protesterade så pass mycket att det skulle ta 63 år innan vi åter försökte. Jag talar givetvis om vår sommartid som betyder att vi ställer fram klockan en timme. Precis som vi skall göra med våra utemöbler, det brukar vara min regel för att komma ihåg vilket håll klockan skall vridas.

Mars månad har varit lugn i den politiska sfären i Älvkarleby kommun. Åtminstone för den offentliga arenan. KS, SBN och UTOM har alla haft sammanträden men utan att lämna några större avtryck. Det mest intressanta var den debatt som blåste upp åter med ÄRK och den berömda vägen. Nu är det så utrett det går och det finns ingen anledning till att dra upp det igen förrän något nytt sker. Med tanke på att politiken varit lite passiv försvårar det arbetet med att finna månadens politiker. Men vi på bloggen har nog redan nu funnit ett namn men det är trots allt några dagar kvar på mars månad så chansen finns för er alla att påverka beslutet.

April däremot har ett kommunfullmäktige som främsta händelse men det återkommer vi till när det börjar närma sig.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Lekplats på Laxön

Alla inlägg Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/alvkarleby/1.5721656-lekplats-pa-laxon

Ett medborgarförslag har kommit in till kommunen som föreslår att det skall rustas upp en ny lekplats på Laxön i Älvkarleby. ”En genomtänkt, välskött lekpark skulle öka Laxöns dragningskraft betydligt och med all sannolikhet locka barnfamiljer till återbesök.” Så skriver författaren av förslaget och vi på bloggen håller med på varje punkt. Bygger vi en attraktiv lekplats och park för barnfamiljerna kommer människor att återkomma till platsen. Det är ytterst viktigt att barnen har någonstans att vara samt att platsen är stimulerande för dem var gång de kommer dit. Sedan står det i artikeln att näringsidkarna kan hjälpa till med utformning av lekplatsen och det är också en otroligt bra idé. Då blir det automatiskt ett samarbete bland de som brukar på Laxön.

Nu ligger det i fatet för kommunen att ta beslut om förslaget. Nu har vi på bloggen inte kollat närmare på handlingarna om förslaget så vi kan inte yttra oss mer än att det låter gott i första andetaget. Vi återkommer givetvis när vi vet mera om utformningen av förslaget och om det finns någon möjlighet att övertyga de styrande politikerna om att det här är ett riktigt bra förslag.
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Östangård med guldkant

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5725701-toa-mingel-pa-ostangard

Äntligen har de boende på Östangård fått sina badrum rustade och färdigställda. Det har tagit fem månader att bli klar med renoveringen och nu kan alla pusta ut. Nu får vi hoppas att oroligheterna minskar bland de äldre och att arbetet blir mer gynnsamt med fina och funktionella badrum. 1.4 miljoner kronor kostade det hela kalaset och vi måste lära oss av det här att rusta i tid istället för att låta det vittra sönder i en odräglig misär innan någon ansvarig reagerar.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Handdockor på biblioteket

Alla inlägg Skola
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5727370-finbesok-pa-bibblan
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.5725995-har-blir-papper-och-lim-till-dockor

Ja eftersom kommunens hemsida åter igen brister i informationen så trodde vi på bloggen att utställningen var på Bodaskolan. Det här var fel och åter fel. Utställningen är så klart på biblioteket i Skutskär och ingenting annat. Gå dit medborgare och se de fantastiska kreationerna.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Rubrikernas man

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5721797-hogberg-hotar-sommargolfen

Nog finns det något underligt och mystiskt över Anders Högberg. Han delar kommunen i två läger där ena sidan säger att han är galen medan den andra sidan säger att han är ett geni. Högberg lyckas få rubriker om det mesta han sysslar med vare sig det är grodor eller fula fasader. Den här gången handlar det om golfklubben som tydligen har sin bana på Högbergs mark. Han vill i sin tur bygga bostäder på området men kommunen har dragit tillbaka beslutet om detaljplan. Och nu hotas klubben med att mista en del av sin bana. Det har jag sett fast i en komedi med Lasse Åberg där markägaren tillslut tar traktorn och plöjer upp en av greenerna. Nu får vi hoppas att Högerg inte är så drastisk i det här läget.

Sedan har det kommit en artikel till där kommunen lugnt och troget förklarar att de följer lagen vilket de skall göra. Högbergs intentioner är goda men lagar och regler måste följas oavsett hur det är ställt. Att förhandla måste vara ett alternativ i det här läget för att finna en kompromiss mellan alla parter. Det finns ingen som vinner på att golfklubben tvingas stänga för att Högbergs planer skjuts i sank. Men om kommunen har en annan plan för området måste det finnas goda argument för det samt varför inte följa Högbergs linje. Hur vi än ser på det är Anders Högberg en person som investerar i kommunen. Det är något vi måste ta vara på och försöka styra så att det inte blir klavertramp var och varannan gång det är något nytt på kartan.

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5721784-kommunen-vi-foljer-bara-lagen
Ingen har kommenterat än bli den första!

Ingen ny sporthall i Älvkarleby kommun

Alla inlägg Sport
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5721663-nej-tack-till-sporthall-i-alvkarleby

Fast det är egentligen inte det som är primärt i de beslut som är från senaste SBN. Jag tycker det är än mer viktigt att lägga fokus på det som kommunen faktiskt kommer att göra, rusta Sörgärdets hall och även Rotskärshallen kommer att få ett lyft. Det är två riktigt bra beslut av nämnden och som Roger Petrini skriver i kommentarsfältet kan givetvis Älvboda fortfarande bygga en egen hall och hyra ut till den som kan tänkas hyra. Att det finns ett behov av en till stor hall är något som vi kan behålla i minnet men de befintliga är av så stort behov av rust att vi kan inte blunda för det längre. Det här blir gott i slutändan medborgare!
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Utställning på Bodaskolan

Alla inlägg Skola
http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1383

Det här är sådant som värmer hjärtat på en när man läser om projektet Bodaskolans kompisar. Barnen i 2:a klass har gjort egna handdockor på bilden sedan dekorerat dem med kläder på textilslöjden och på svenskalektionerna har dockorna fått en egen historia. Det här har resulterat i en utställning på Bodaskolan där vi fram till 10 april får komma och kolla på de här handdockorna.

Det här är så mycket mer än en simpel handdocka som de gjort under en bildlektion. Det visar att Bodaskolan har hittat något oerhört spännande i ett projekt som skall främja kunskap och utveckling hos barnen. Samt att knyta ihop kunskaperna från olika ämnen till ett färdigt resultat. Att använda kreativitet i det pedagogiska arbetet är ett måste om de ska kunna knäcka koden för att locka med barnen idag. Stimulans är oerhört viktigt och här visar Bodaskolan från sin bästa sida genom ett underbart projekt!
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Du får ett brev på posten

Alla inlägg
 

Nu är det nära att bloggen lyckas genomföra det vi satsat på sedan starten. Under gårdagen har vi suttit och arbetet med cirka 30 kuvert som skall läggas på lådan ikväll. Tanken är att sprida vetskapen om bloggen samt att fortsätta vitalisera politiken i kommunen.

Ni som får ett så här fint kuvert innehåller den en present samt ett litet brev. Ni får göra hur ni vill med kuvertet men vi har förhoppningar att ni alla kan glädjas av att få en present. Så under nästa vecka räknar vi med att alla har fått sitt kuvert.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Skrotiga bilar

Alla inlägg Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5718164-skrapig-bilfirma-hotas-av-vite

En bilfirma i Älvkarleby hotas med vite eftersom den inte tagit bort allt skrot på gården. Markägaren svarar med att kommunen kommit med oklara besked medan de har medvetet grävt ner avfall i marken. Jag tvivlar på att kommunen har varit otydliga när det gäller det här ärendet utan snarare har och göra med en som inte bryr sig. Det är glädjande att kommunen tar tag i det här för det finns många firmor men även privatpersoner som har skrotiga tomter. På dem bara kommun!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Det var viktigt förut

Alla inlägg
Från ett KS-protokoll 2011.

Projektledare/finsktalande informatör Eeva Östberg informerar om delårsrapporten för finskt förvaltningsområde. 2010-01-01 trädde en lag ikraft i Sverige som ska värna om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Enligt språklagen är de nationella minoritetsspråken finska, samiska, meänkieli, romani chib och jiddisch. Det allmänna har ett särskilt ansvar att skydda och främja de nationella minoritetsspråken. Enligt socialtjänstlagen ska kommunen ”verka för att det finns tillgång till personal med kunskaper i finska, meänkieli eller samiska där detta behövs i omvårdnaden om äldre människor”. Älvkarleby kommun har skyldigheter mot alla nationella minoriteter, men som förvaltningskommun för finska språket har kommunen även ett särskilt ansvar för finska språket. Kommunen ska bland annat ge service på finska och invånare har rätt att använda finska i sina muntliga och skriftliga kontakter med kommunen. Älvkarleby kommun har under åren 2010-2011 fått statsbidrag för de merkostnader som lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk har medfört. Statsbidraget har varit 750 000 kronor/år och ska enligt lagen användas och planeras i samråd med den finska minoriteten. Redovisningen av statsbidraget sker till länsstyrelsen i Stockholm.

Det är synd att den finska föreningen i Skutskär inte tagit kontakt med bloggen för det finns alldeles för mycket att prata om. Men vi kan inte tvinga någon att engagera sig fast vi egentligen har svårt att släppa det här. Den kursiva texten är ett utdrag från ett KS-protokoll från 2011. Vi markade ett stycke med fet stil för att markera hur kommunen beskrev uppdraget om ett finskt förvaltarområde för några år sedan. Idag lägger vi det på is och ser det som en börda. Vi får hoppas att de kan revidera sin uppfattning i det här läget för minoritetslagen måste följas hur jobbigt vi än tycker att det är.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Årsmöte Moderaterna

Alla inlägg Politik
http://www.moderat.se/nyhetsartikel/moderatforeningen-holl-arsmote

Moderaterna i Älvkarleby kommun hade sitt årsmöte den 23:e mars på Älvkarleö herrgård. Med på mötet var riksdagsledamoten Jessika Vilhelmsson och den politiske sekreteraren Alexandra Westman. 2013 års styrelse i Moderaterna ser ut så här med två spännande nyval som främsta nyhet.

Styrelsen 2013  
Ordförande Bo Janzon (omval)
vice Ordförande Kenneth Holmström (omval)
Ledamot Kenneth Holmgren (omval)
Ledamot Håkan Kingstedt (omval)
Ledamot Eva Sidekrans (nyval)
Ledamot Michael Wagner (nyval)
Revision 2013  
Revisor Patric Ernesäter (omval)
Revisorssuppleant Roger Petrini (omval)
Valberedning 2013  
Sammankallande Lena Holmström
  Robert Boman-Lindqvist
Ingen har kommenterat än bli den första!

31 maj datumet för ÄRK

Alla inlägg Sport
I det senaste protokollet från SBN finns det en fråga från Roger Petrini (M) som undrar om de ridande har kommit in med något förslag på lösning kring trafiksituationen kring Prästgårdsvägen i Ytterboda. Men kommunen har inte fått några förslag ifrån klubben som har till den sista maj 2013 på sig att finna en lösning.

Av ren nyfikenhet kikade jag på protokollet från SBN 121211 som berör de klagomål som kommit in ifrån ridklubben. Det som är intressant är att kontaktpersonen från klubben, Jessica Wennerström, så är behovet litet för att nyttja den så omtalade GC-vägen. Vi talar om 3-4 personer varannan vecka som nyttjar vägen enligt protokollet. Sedan finns nu ett beslut att de ridande har tillåtelse att rida på GC-vägen fram till 31 maj 2013. Så nu finns ingen anledning till att beklaga sig eftersom det är okej från kommunens sida att de rider där fram tills ett nytt förslag läggs fram för lösning.

Det här ger en ny bild av situationen när en person ifrån klubben påvisar att behovet är litet. Sedan ligger det i klubbens intresse att lägga fram ett förslag för att hitta en ridväg för de här 3-4 personerna varannan vecka. Kommunen har på sin sida valt att tillåta de ridande att föra sina hästar på vägen och från början fanns ett förslag på 2 år. Så möjligheten finns förmodligen att förlänga det via SBN om det inte finns någon bra lösning efter den sista maj.

SBN 130320
http://www.alvkarleby.se/kommun/130320nämndp_id3450.pdf

SBN 121211
http://www.alvkarleby.se/kommun/121211p_id3347.pdf
Ingen har kommenterat än bli den första!

Dragmossen där dumpar vi pengarna

Alla inlägg
http://www.alvkarleby.se/kommun/130320nämndp_id3450.pdf

De som fortfarande tror att Dragmossen duger bra som den är som deponi samt att vi inte behöver inrätta något nytt i Skutskär måste sätta i halsen när de ser SBNs protokoll. I budgeten har Tekniska avdelningen 135 tkr att röra sig med men behöver 200 tkr till för att fortsätta utreda hela platsen. Tanken är att få fram ett åtgärdsförslag för vad som behövs göras i dagsläget.

Hur vi än kommer göra med Dragmossen så börjar den växa till en stor ekonomisk fråga för kommunens politiker. Dock så är det ingenting vi kommer undan med när provsvaren som vi redan fått indikterar på att tungmetaller samt andra farliga näringsämnen finns i marken runt om tippen. Det är kommunfullmäktige som beslutar om ärendet den 24:e april. Håll i hatten medborgare för det här kan bli dyrt!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Påsk i smedjan

Alla inlägg
http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1372

Rustiksmide i Långsand bjuder in till smedjan och visning av galleri. Det kommer även ges möjlighet att prova på att smida ett enkelt föremål. Om inte det vore nog så bjuds det på fika!

Det här sker under hela påskhelgen mellan 11:00-17:00 så medborgare ta chansen att prova på något som håller på att gå ur tiden helt och hållet. Om ni är lite osäkra på vad det här är för något kan ni kika på deras fina hemsida på länken här nedanför.

http://www.rustiksmide.se/hem.html
Ingen har kommenterat än bli den första!

Säl(l)samt besök

Alla inlägg

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5713176-salunge-hittades-i-skogen

Utanför Gårdskär fann en man ett sällsynt djur i våra skogar, nämligen en kut eller sälunge. Vi får hoppas att kuten finner tillbaka till sina sälkompisar att den inte placeras helt fel och hamnar snett ute i skogen igen. Det är ändå lite förvånande hur den lyckas krypa ut i skogen och varför den gav sig ut på ett sådant äventyr så långt från vattnet.

Vi önskar sälen lycka till och hoppas att den mår bra!

Ingen har kommenterat än bli den första!

Earth Hour!

Alla inlägg
Tidigare inlägg med bilder på kommunen under Earth Hour 2013.
http://vadsker.blogg.se/2013/march/earh-hour.html

Ni som missat hur kommunen engagerade sig under Earth Hour kan kika på inlägget här ovan för att se bilder på kommunhuset, bygg och miljö samt biblioteket i Skutskär. Sedan var det en som tyckte att det var inte så mycket att bry sig om för att Aftonbladet säger så men visst är det här ingen större sak att hänga upp sig på, eller?

Av en händelse var jag in på kommunens hemsida för några minuter sedan och upptäckte det här;



Då var det inte bara giganterna inom media som tyckte Earth Hour var något att följa. Även Älvkarleby kommun uppmanade oss medborgare att deltaga men själva så var de visst inte med på noterna. Underligt minst sagt.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Earth Hour?

Alla inlägg
Kaknästornet, Sydneys Operahus, Empire State Building och Stockholms slott var några ställen som släckte ner under Earth Hour. Men i Älvkarleby kommun så låter vi lamporna glöda oavsett vilken dag på året det är tydligen. Om ni inte tror mig så kan ni kika på de här bilderna på centrum, kommunhuset,  biblioteket, bygg och miljökontoret och upphållsrummet utanför Kunda.



Ingen har kommenterat än bli den första!

Earth Hour

Alla inlägg
Snart släcker vi på bloggen våra lampor för att delta i Earh Hour. Det tycker vi att även ni medborgare skall göra! Släck lampan, stäng av LED-tv'n, fäll ihop laptopen och prata med dem som du har runt om dig i en timme istället. Om du är ensam så tänd ett ljus och läs något oväntat du har i bokhyllan. Vi måste värna om den arma jord vi lever på medborgare!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Boken om Rotskär i AB

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5709675-boken-om-rotskar-ar-har

Nu skriver Arbetarbladet om det som vi skrev om 19:e mars. De tre intiativtagarna Britt-Marie Strand, Conny Blomberg och Karl-Åke Lindblad berättar lite om bakgrunden till boken och en gnutta historik om Rotskär.

Den som vill möta de tre kan besöka Skutskärs bibliotek den 27:e mars 18:30. Då får vi även möjligheten att köpa boken men givetvis kan vi ställa frågor och få höra lite mer hur arbetet gått till för att sammanställa boken. Det här är mycket intressant tycker vi på bloggen som ska försöka få tag på ett exemplar och eventuellt skriva en recension om den. Nostalgi kan man inte få nog utav!

Tidigare inlägg i bloggen
http://vadsker.blogg.se/2013/march/boken-om-rotskar.html
Ingen har kommenterat än bli den första!

Ni fortsätter besöka oss

Alla inlägg
Ännu en arbetsvecka går att summera för medborgarna som redan nu förmodligen har korkat upp pavan framför LED-tvn i väntan på anabolaunderhållning på bästa sändningstid. Vi på bloggen summerar också veckan som en intensiv sådan med ett besöksrekord som topphändelsen. Hur eller vad det var som gjorde att så många besökte bloggen under veckan vet vi inte men trevligt desto fler som läser. Vi lever mycket på att besökarna återkommer till bloggen för att läsa det senaste inläggen. Det värmer våra hjärtan helt klart!

Nu ska vi inte störa mer under fredagskvällen utan låta er sjunka några centimeter djupare i soffan medan pavan långsamt sinar tills den står ensam och tom på bordet. Vi återkommer under morgondagen istället!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Bandyn får sitt driftbidrag

Alla inlägg Sport
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5707932-bandyn-far-sina-pengar

Nu har SBN beslutat att bandyn får sitt driftbidrag på sammanlagt 500000 kronor. Vi får gratulera klubben som får ett bra startskott för nästa säsongs satsningar. För vad de behöver nu är att börja froda som förening där barn och unga engagerar sig i sporten. Samt att vi medborgare gör vårt bästa för att besöka bandybanan var gång det är match. För det är tveksamt om kommunen kan hålla bandyn under sina vingar hur länge som helst för det finns mycket annat att prioritera här med.

Nu kommer det finnas arbetsro en stund i föreningen för Sören Sandström och de övriga eldsjälar som gjort mer än vad en mänsklig kan göra för en bygds ädlaste klubb.
Ingen har kommenterat än bli den första!

TV4 Gävle, hur är det med framtiden?

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.5703885-tv4-kan-lagga-ner-i-gavle



Enligt tidningen Resumé tänker TV4 att lägga ner alla sina lokala stationer runt om i landet och där är TV4 Gävle inräknat. Men nyhetschefen Jimmy Roos viftar bort oron som annonserar att de istället kommer utöka sändningsutbudet. Han ser det som en ren spekulation från tidningens sida men vi på bloggen tar ändå oron på allvar. Ingen rök utan eld dessutom säger Nyhetsbolagets VD, Åsa Tillberg att "självklart att bli förändringar, troligen även stora sådana".

Om det blir så att de lokala stationerna läggs ner kommer även Älvkarleby kommun att drabbas. Då finns bara Gävledala på SVT kvar att tillgå om vi vill nå ut i TV med våra liv. Men vi kanske måste lita på Jimmy Roos att det inte finns någon anledning till oro. Dock är den svår att undvika när väl Gjallarhornet har ljudit.
Ingen har kommenterat än bli den första!

After school hockey camp

Alla inlägg Sport
http://gd.se/sport/1.5705767-succe-for-skutskars-ungdomssatsning

Vilken succé satsningen "After school hockey camp" har blivit för Skutskärs SK. De tre ungdomslag de fått fram har spelat sig ända fram till final i "Hockeyns dagar" som liras nu under helgen. Det handlar om U11, U12 och U13 som stått för prestationerna och det är Jonas Söderström som är hjärnan bakom satsningen.

Det har handlat om att de har erbjudit träningar efter skolan och de har gått på is en månad tidigare än vanligt. Det har givit en bättre utveckling hos grabbarna och nu har klubben fått kvittot på satsningen. Tre lag i final är inget annat än succé. Vi från bloggen säger lycka till och hoppas på guldregn över Skutskärs SK!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Var är vargen?

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.5700486-junselevargen-sags-i-skutskar

Vi har visst haft påhälsning av varg i kommunen. Vad spännande men vad som är än mer anmärkningsvärt är den debatt som uppstår var gång media nämner det skygga djuret. Hittills har det kommit in 29 kommentarer och det är vilda tongångar om den skall skjutas på plats eller om den skall få vandra fritt i skogen.

Vi på bloggen månar om alla medborgare men även våra djur som bor granne med oss människor. Så vi tycker det enbart är trevligt om det ökar med djur i våra skogar med. Och då spelar det ingen roll om det är rådjur, kornknarr eller varg som strövar runt i vår natur, alla är lika välkomna.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Reflektion om den politiska organisationen

Alla inlägg Politik
http://vadsker.blogg.se/2013/march/alvkarleby-kommuns-politiska-organisation.html

Nu har inlägget publicerats där vi har sammanställt den politiska organisationen i Älvkarleby kommun. Listan blev väldigt lång och är än inte riktigt klar. Den har fått en egen kategori som heter "politisk organisation" på bloggen för att det ska vara enkelt att hitta tillbaka till inlägget. Dessutom kommer det ske flera uppdateringar framöver när ledamöter försvinner, tillkommer eller råd som dyker upp ur gömmorna.

Noterbart är att det är tre namn som dominerar den politiska arenan här i vår kommun.

Clarrie Leim (C) 13 uppdrag.
Kenneth Holmström (M) 15 uppdrag + oppositionsråd.
Inga-Lil Tegelberg (S) 18 uppdrag + kommunalråd.

Det är tre personer med stort ansvar för politiken i vår kommun. Vi får hoppas att de orkar med att bära med sig det genom hela mandatperioden och att de gör ett gott arbete. Det är dumt om de belastar sig så pass att de försummar något av råden, stämmorna eller förbunden. Inte för att vi tror det för det kan väl inte vara så att det finns en rangordning bland dem? Om det är så att något av råden hamnar lågt ner på en rangordning varför har vi då ett? Det måste finnas ett syfte och funktion med alla dessa uppdrag som är spridda över våra politiker. Något annat vore galet i min tanke.

Nu blev klockan på tog för mycket efter en lång dag med skrivande, bläddrande och suckande över en bristande hemsida. Nu tänker jag släppa hemsidan för några timmar och låta huvudet få svalna några fahrenheit.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Älvkarleby kommuns politiska organisation

Alla inlägg Politisk organisation

Den politiska organisation i Älvkarleby kommun

Kommunstyrelsen
Ordf. Inga-Lil Tegelberg (S)
V ordf. Marie Larsson (S)
Led. Sven-Olof Melin (S)
Led. Kjell Grönberg (S)
Led. Sigrid Bergström (V)
Led. Bengt Ahlquist (KV)
Led. Torbjörn Löfgren (KV)
Led. Kenneth Holmström (M)
Led. Bo Janzon (M)
Led. Clarrie Leim (C)
Ers. Karl-Åke Lindblad (S)
Ers. Kurt L. Andersson (S)
Ers. Gunilla Styf (S)
Ers. Rolf Bejerfjord (S)
Ers. Andreas Norling (V)
Ers. Lage Karlsson (KV)
Ers. Hans Wennberg (MP)
Ers. Kenneth Holmgren (M)
Ers. Agneta Lundgren (C)
Ers. Patrick Ernesäter (M)

Kommunfullmäktige
Ordf. Gunilla Styf (S)
V ordf. Kjell Grönberg (S)
2:e v ordf. Bengt Ahlquist (KV)
Led. Lars Skytt (S)
Led. Inga-Lil Tegelberg (S)
Led. Kenneth Holmström (M)
Led. Marie Larsson (S)
Led. Björn Karlsson (S)
Led. Bo Janzon (M)
Led. Kjell Holmgren (SD)
Led. Åsa Strid Andersson (S)
Led. Torbjörn Löfgren (KV)
Led. Tommy Jakobsson (S)
Led. Sigrid Bergström (V)
Led. Clarrie Leim (C)
Led. Anett Aulin (S)
Led. Anders Edin (FP)
Led. Patrick Ernesäter (M)
Led. Helena Lundblad (S)
Led. Mona Hansson (KV)
Led. Hans Wennberg (MP)
Led. Gun-Britt Holmgren (SD)
Led. Kenneth Holmgren (M)
Led. Magnus Grönberg (S)
Led. Rose-Marie Westerholm (S)
Led. Eva Eriksson (KV)
Led. Roger Wilund (S)
Led. Andreas Norling (V)
Led. Robert Boman-Lindqvist (M)
Led. Yvonne Mattsson (S)
Led. Agneta Lundgren (C)
Ers. Kurt L. Andersson (S)
Ers. Britta Gustavsson (S)
Ers. Sven-Olof Melin (S)
Ers. Anna-Karin Lidberg (S)
Ers. Bo Ohlsson (S)
Ers. Jenny Dahlberg Jönsson (S)
Ers. Eino Hekkala (S)
Ers. Roger Petrini (M)
Ers. Niklas Dahlberg (M)
Ers. Lena Holmström (M)
Ers. Annemon Piper (KV)
Ers. Lars Andersson (KV)
Ers. Johan Rolfsson (SD)
Ers. Anette Sundin (SD)
Ers. Börje Knapp (V)
Ers. Anita Selander-Knapp (V)
Ers. Inga Sandberg (C)
Ers. Kristina Freerks (C)
Ers. Tryggve Andersson (FP)
Ers. Valle Madebrink (FP)
Ers. Ola Lindberg (MP)
Ers. Joakim Sjöstrand (MP)

Utbildnings- och omsorgsnämnden
Ordf. Anett Aulin (S)
V ordf. Kristina Othén (V)
Led. Åsa Strid Andersson (S)
Led. Rose-Marie Westerholm (S)
Led. Pernilla Friman (S)
Led. Eino Hekkala (S)
Led. Mona Hansson (KV)
Led. Annemon Piper (KV)
Led. Agneta Lundgren (C)
Led. Staffan Nygren (M)
Led. Patrick Ernesäter (M)
Ers. Robert Andersson (S)
Ers. Kerstin Eriksson (S)
Ers. Björn Larsson (S)
Ers. Katrin Jakobsson (S)
Ers. Inger Eriksson (S)
Ers. Sigrid Bergström (V)
Ers. Bengt Ahlquist (KV)
Ers. Joakim Sjöstrand (MP)
Ers. Clarrie Leim (C)
Ers. Kristina Freerks (C)
Ers. Ann-Charlotte Ågren (FP)

Samhällsbyggnadsnämnden
Ordf. Tommy Jakobsson (S)
V. ordf. Magnus Grönberg (S)
Led. Hannele Kumpulainen (S)
Led. Gunvor Lugnfors (S)
Led. Kurt L. Andersson (S)
Led. Börje Knapp (V)
Led. Annemon Piper (KV)
Led. Ola Lindberg (MP)
Led. Bo Janzon (M)
Led. Clarrie Leim (C)
Led. Kenneth Holmström (M)
Ers. Roger Wilund (S)
Ers. Jan-Erik Molander (S)
Ers. Kalle Forsberg (S)
Ers. Björn Karlsson (S)
Ers. Annika Forsberg (S)
Ers. Anita Selander-Knapp (V)
Ers. Torbjörn Löfgren (KV)
Ers. Hans Wennberg (MP)
Ers. Roger Petrini (M)
Ers. Birgitta Thunholm (C)
Ers. Kristina Freerks (C)

Kommunstyrelsens arbetsutskott
Ordf. Inga-Lil Tegelberg (S)
V ordf. Marie Larsson (S)
Led. Kenneth Holmström (M)
Ers. Sven-Olof Melin (S)
Ers. Sigrid Bergström (V)
Ers. Clarrie Leim (C)

Utbildnings och omsorgsnämndens arbetsutskott
Ordf. Anett Aulin (S)
Led. Åsa Strid Andersson (S)
Led. Kristina Othén (V)
Led. Mona Hansson (KV)
Led. Agneta Lundgren (C)
Ers. Rose-Marie Westerholm (S)
Ers. Staffan Nygren (M)
Ers. Pernilla Friman (S)
Ers. Sigrid Bergström (V)
Ers. Annemon Piper (KV)

Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott
Ordf. Tommy Jakobsson (S)
V ordf. Magnus Grönberg (S)
Led. Bo Janzon (M)
Ers. Kurt L Andersson (S)
Ers. Börje Knapp (V)
Ers. Clarrie Leim (C)

Valnämnden
Ordf. Karl-Åke Lindblad (S)
V ordf. Lars Skytt (S)
Led. Sven-Olof Melin (S)
Led. Åsa Strid Andersson (S)
Led. Torbjörn Löfgren (KV)
Led. Birgitta Thunholm (C)
Led. Gunnar Östlund (C)
Ers. Bo Ohlsson (S)
Ers. Andreas Norling (V)
Ers. Kristina Pethman (KV)
Ers. Kenneth Holmgren (M)

Revisorer
Rolf Haglund (KV)
Urban Öhlander (S)
Irene Strid (S)
Hans-Erik Östlund (C)
Veronika Larsson (C)

Gästrike räddningstjänst förbundsdirektion
Led. Lars Skytt (S)
Led. Kenneth Holmström (M)
Ers. Inga-Lil Tegelberg (S)
Ers. Clarrie Leim (C)
Rev. Irene Stridh (S)

Gävleborgs förbundsdirektion
Led. Sven-Olof Melin (S)
Ers. Torbjörn Löfgren (KV)

Gästrike återvinnares förbundsfullmäktige
Led. Tommy Jakobsson (S)
Led. Marie Larsson (S)
Led. Kenneth Holmström (M)
Led. Clarrie Leim (C)
Ers. Gunilla Styf (S)
Ers. Sigrid Bergström (V)
Ers. Roger Petrini (M)
Ers. Kristina Freerks (C)
Ers rev. Veronika Larsson (C)

Gästrike återvinnares förbundsstyrelse
Led. Kenneth Holmström (M)
Ers. Tommy Jakobsson (S)

Regionförbundet Uppsala län
Led. Inga-Lil Tegelberg (S)
Led. Kenneth Holmström (M)
Ers. Marie Larsson (S)
Ers. Bo Janzon (M)

Samordningsförbundet Uppsala län
Led. Inga-Lil Tegelberg (S)
Ers. Lena Holmström (M)

AB Älvkarlebyhus styrelse
Ordf. Lars Skytt (S)
V. ordf. Sven-Olof Melin (S)
Led. Jan-Erik Molander (S)
Led. Kjell Hillgren (KV)
Led. Clarrie Leim (C)
Ers. Hans-Erik Stolpe (S)
Ers. Rose-Marie Westerholm (S)
Ers. Inga-Lil Tegelberg (S)
Ers. Mona Hansson (KV)
Ers. Dan Svedberg (M)
Rev. Veronika Larsson (C)
Ers rev. Hans-Erik Östlund (C)

AB Älvkarlebyhus bolagstämma
Ombud Gunilla Styf (S)
Ers. Sigrid Bergström (V)

Bionär AB:s styrelse
Led. Lars Skytt (S)
Led. Kenneth Holmström (M)
Ers. Inga-Lil Tegelberg (S)
Ers. Clarrie Leim (C)

Bionär AB:s stämma
Ombud Gunilla Styf (S)

Gästrike vatten AB:s styrelse
Led. Kurt L. Andersson (S)
Led. Bo Janzon (M)
Ers. Inga-Lil Tegelberg (S)
Rev. Hans-Erik Östlund (C)
Ers rev. Urban Öhlander (S)

Älvkarleby vatten AB:s styrelse
Led. Kurt L. Andersson (S)
Led. Tommy Jakobsson (S)
Led. Bo Janzon (M)
Ers. Inga-Lil Tegelberg (S)
Ers. Hans Wennberg (MP)
Rev. Irene Stridh (S)
Ers rev. Hans-Erik Östlund (C)

Upplands lokaltrafiks bolagsstämma
Ombud Gunilla Styf (S)
Ers. Sigrid Bergström (V)

Överförmyndarnämnd
Led. Tommy Jakobsson (S)
Ers. Jenny Jönsson-Dahlberg (S)

Nämndemän Tingrsrätten
Sigrid Bergström (V)
Eino Hekkala (S)
Gunvor Lugnfors (S)
Kristina Freerks (C)
Lena Holmström (M)
Birgitta Thunholm (C)

Nämndemän Svea hovrätt
Bo Ohlsson (S)
Robert Boman Lindqvist (M)

Förenade småkommuners försäkrings aktiebolags styrelse
Ombud Inga-Lil Tegelberg (S)

Erik Johan Ljungsfonds styrelse
Lars Skytt (S)

Godemän enligt fastighetsbildningslag för tätortsfrågor
Kurt L. Andersson (S)
Inga Sandberg (C)

Godemän enligt fastighetsbildningslag för jord-/skogsbruksfrågor
Lars Andersson (KV)
Clarrie Leim (C)

Gästrikerådets styrgrupp
Led. Inga-Lil Tegelberg (S)
Led. Kenneth Holmström (M)
Ers. Marie Larsson (S)
Ers. Clarrie Leim (C)

Kommuninvest ekonomisk förenings styrelse

Ombud Inga-Lil Tegelberg (S)

Kommuninvest ekonomisk förenings stämma
Ombud Inga-Lil Tegelberg (S)
Ers. Kenneth Holmström (M)

Mälardalsrådets ting
Led. Inga-Lil Tegelberg (S)
Led. Kenneth Holmström (M)
Ers. Marie Larsson (S)
Ers. Clarrie Leim (C)

IT-nämnd
Led. Inga-Lil Tegelberg (S)
Ers. Kenneth Holmström (M)

Lönecentrum Tierp, Älvkarleby, Knivsta
Led. Inga-Lil Tegelberg (S)
Ers. Kenneth Holmström (M)

Intagningsnämnden vid Gävle gymnasieskolor
Led. Anett Aulin (S)

Barnavårdsförbundet Uppsala län
Helena Thorslund (S)

Föreningsutskott
Led. Tommy Jakobsson (S)
Led. Anita Selander-Knapp (V)
Led. Birgitta Thunholm (C)
Ers. Magnus Grönberg (S)
Ers. Kristina Freerks (C)

Styrgrupp för närvård
Anett Aulin (S)
Rose-Marie Westerholm (S)
Kristina Freerks (C)

Polisstyrelsen Uppsala län
Led. Lars Skytt (S)
Ers. Kenneth Holmström (M)

Tryggare Uppsala läns arbetsutskott
Inga-Lil Tegelberg (S)

Läs 6 kommentarer eller kommentera du också!

PTR - Rådet som försvann

Alla inlägg Politik
Nu har jag suttit på tok för länge med att sammanställa hela Älvkarleby kommuns politiska organisation. Med tanke på hur bra Tierps kommun har ordnat sin organisation med en länk där alla politiker med deras uppdrag finns uppskrivet så är tyvärr vår kommuns hemsida ett skämt.

Men nu har jag letat klart efter pensionärsrådet och handikapprådet för spåren tog mig fram till att de har skrotats och slagits ihop till pensionärs och tillgänglighetsrådet (PTR). Men det har som försvunnit det här rådet. Jag vet inte om det är tröttheten som spökar eller så har jag hittat ett hål bland protokollen. Här nedan klistrar jag in det jag hittat kring avvecklandet av de två råden och inrättandet av ett nytt.


(UTOM DATUM 111010)
§ 159 Pensionärs- och tillgänglighetsråd (PTR)
Diarienr 95/11.709

Kommunstyrelsens förvaltning föreslår i skrivelse, daterad 2011-08-26, att Kommunala Pensionärsrådet och Kommunala Handikapprådet avvecklas och ersätts av ett Pensionärs- och Tillgänglighetsråd (PTR). Syftet är att få en bredare diskussion med berörda grupper och att effektivare utnyttja kommunens begränsade resurser.

Arbetsutskottet beslutade 2011-09-26 § 154 att inte fatta beslut i frågan utan att avvakta ett beslutsunderlag från kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen önskar dock att nämnden behandlar frågan på samman-trädet 2011-10-10.

Beslut
Nämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att KHR och KPR avvecklas och ersätts av ett Pensionärs- och Tillgänglighetsråd (PTR) samt att rådet läggs under kommunstyrelsen.

Beslutet lämnas till

Kommunfullmäktige



(SBN DATUM 111020)

Förslag till beslut

1. Kommunfullmäktige beslutar att upphäva kommunala handikapprådet.
2. Kommunfullmäktige beslutar att upphäva kommunala pensionärsrådet.
3. Kommunfullmäktige beslutar att anta pensionärs- och tillgänglighetsrådets reglemente.

Det råder oklarheter om det bara var en informationspunkt eller remiss från kommunstyrelsen. Mötet ajournerades mellan kl 09.40 – 09.50 för diskussion av ärendet.

Yrkande
Bo Janzon (M) Ärendet bordläggs
Torbjörn Löfgren (KV) Ärendet återremiteras
Magnus Grönberg (S) Ärendet bifalls

Beslut

Samhällsbyggnadsnämnden bordlägger ärendet till nästa nämnd.



(SBN DATUM 111117)

Förslag till beslut

1. Kommunfullmäktige beslutar att upphäva kommunala handikapprådet.
2. Kommunfullmäktige beslutar att upphäva kommunala pensionärsrådet.
3. Kommunfullmäktige beslutar att anta pensionärs- och tillgänglighetsrådets reglemente.

Beslut

Samhällsbyggnadsnämnden har inget att invända mot remissförslaget.

Beslutet lämnas till
Kommunstyrelsen



(KS Kallelse 120207)

14. Pensionärs- och tillgänglighetsråd (Erik S)

AU:

1. Kommunfullmäktige föreslås upphäva kommunala handikapprådet.
2. Kommunfullmäktige föreslås upphäva kommunala pensionärsrådet.
3. Kommunfullmäktige föreslås anta pensionärs- och tillgänglighetsrådets reglemente med tillägget att ersättare för varje nämnd ska utses, att rådet organiseras under kommunstyrelsen, att kommunstyrelsen utser ordförande och utbildnings- och omsorgsnämnden vice ordförande.



(DATUM 120207)

Ks § 156

Beslut

Kommunstyrelsen tar bort ärendet om pensionärs- och tillgänglighetsråd från dagordningen.



Sen tar spåren slut vad jag kan se. Om jag missat något eller om det finns en annan förklaring till varför det försvann från KS 120207 så informera oss gärna. Det skulle vara till nytta för bloggen om det blir klargjort vad som hänt med PTR.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Tyck om Älvkarleby

Alla inlägg
http://www.alvkarleby.se/kommun/tyck-om.asp

Ni som har synpunkter om Älvkarleby kommun kan via ett formulär på hemsidan snabbt skicka det till kommunchefen. Dock så tror jag att Olof Rydberg inte längre är så intresserad av att få några mail angående vår kommun. Men enligt formuläret så skall du få svar inom 10 dagar och det måste ändå ses som en bra service. Så om ni inte känner att det ni vill yttra inte är stort nog för allmänhetens frågestund eller ett medborgarförslag kan istället använda formuläret.

Klicka på länken här nedan om ni känner er manade att berömma, klaga eller lägga fram ett förslag.

http://alvkarleby.limeask.com/66766/lang-sv
Ingen har kommenterat än bli den första!

Roddar bland bolagen

Alla inlägg
Sitter i skrivande stund och roddar runt bland protokoll, hemsidor, länkar och allt som kan tänkas ge information hur vår politiska organisation ser ut i Älvkarleby kommun. Men det är lättare sagt än gjort att få rätsida på allting. Protokollen är så undermåliga att det ställs krav att den som läser är någolunda insatt i politiken för att inte bli förvillad av snubblandet i språket. Underkänt av den som skrivit samt de som justerade protokollen.

Vi tänkte att bli klara med inlägget innan lunch men det är inte möjligt tyvärr. I protokollen fattas information om flera bolag, styrelser och förbund. Några ärenden bordlades av någon anledning och då lär vi söka vidare på annat håll. Sedan är det intressant vad alla dessa samlingar gör för något. Finns det protokoll från alla dessa? Det skulle kunna finnas på hemsidan med men icke. Nej nu tar vi en behövlig paus för hemsidan sliter på hälsan.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Bolag, råd och förbund

Alla inlägg Politik

http://www.alvkarleby.se/kommun/organisation.asp

Till i morgon skall bloggen sammanställa alla bolag, råd och förbund som finns inom det kommunala. Vi har tidigare sammanställt hur politikerna är fördelade över nämnder, styrelse och fullmäktige men det finns flera andra uppdrag som våra förtroendevalda förvaltar.

Dock så ser det inte allt för lätt ut att sammanställa allt för hemsidan åter igen brister i sin information. Vilka sitter till exempel i Pensionärsrådet eller Handikapprådet? (heter det verkligen handikapp fortfarande?)

Men det kanske reder ut sig till i morgon när sammanställningen skall vara klar. De här organisationerna skall granskas av bloggen;

Pensionärsrådet
Handikapprådet
AB Älvkarlebyhus
Gästrike Vatten AB
Bionär Närvärme AB
Gästrike Räddningstjänst
Gästrike Återvinnare
Inköp Gävleborg
Regionförbundet Uppsala län
Samordningsförbundet Uppsala län
Överförmyndarnämnden
Krisledningsnämnd
IT-nämnd
Revisorer

Om vi glömt något så hör av er så blir listan längre. Alla politiska uppdrag från kommunen ska bli sammanställda.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Det snöar så ut och ploga!

Alla inlägg
http://www.alvkarleby.se/boende-miljo/vintervaghallning.asp

Den som trallar på "Längtan till landet" lär nog sätta i halsen när den drar upp sina persienner och ser den där förbaskade snön som vräker ner. Idag besökte jag några av kommunens affärer och det var samma klagosånger vart jag än vände mig. Vädret och vem är det egentligen som plogar? Och när de väl plogar så vem sandar efteråt?

Ja på kommunens hemsida går det att läsa om tekniska avdelningens ansvar för snöröjning samt sandning. De ansvarar för 32500 meter väg så det ger ett annat perspektiv än de som enbart beklagar sig. När vädret busar som värst måste det vara begripligt att de som arbetar med röjandet inte hinner med överallt. Det går inte att sätta ett sådant krav på en kommun att det skall finnas en så pass stor bemanning under vintern. Vissa vintrar har varit helt gröna så då skulle kommunen stå med långnäsan.

Så när snön vräker ner som den gör idag kommer kommunen att prioritera bussar och tåg först. Sedan tar de vägarna som prioriteras efter hur hårt trafikerade de är. Sedan kan cykelbanor och andra mindre vägar plogas. Det här är något vi får finna oss i helt enkelt.

Sedan ska vi också komma ihåg att vissa vägar sköts av privata vägföreningar och då ligger inte ansvaret längre på kommunen. Ibland kan klagandet vara helt ur led hos medborgaren och energin som spills på klagosång skulle lämpligen läggas på att greppa spaden själv istället.

Som det ser ut nu får vi finna oss i att vintern kommer vara kvar ett tag framöver. Vi får hoppas att kommunens budget inte spricker i väntan på vårtecken. Nej nu ska jag inte skriva mera för spaden väntar där utanför!
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Boken om Rotskär

Alla inlägg Skutskär
http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1379

För den som missade Conny Blomberg, Karl-Åke Lindblad och Britt-Marie Strands utställning "Rotskär från betesskär till villasamhälle" under förra året får ni nu en ny chans att träffa de tre på Skutskärs bibliotek den 27/3 18:30.
Det handlar om samma sak den gär gången men nu säljer de en skrift med samma namn som tidigare utställning. Alla de tre författarna finns på plats och vi ges en möjlighet att prata samt ställa frågor. Skrfiten kostar 100 kronor och även vi på bloggen ska göra vårt bästa att få tag på ett exemplar och presentera här. Ta chansen medborgare att besöka biblioteket den 27:e och införskaffa en del av kommunens historia. Nostalgi mår vi alla bra utav!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Minoritetslagen

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5669520-finsk-hemtjanstgrupp-lagd-pa-is
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5669519-manga-vill-ha-aldreomsorg-pa-finska

Vi på bloggen har läst genom den så kallade minoritetslagen för att hitta något nyttigt att peka på när det gäller kommunens isläggande över den finska hemtjänstgruppen. Det finns ett stycke vi vill att ni skall läsa genom;

18 §    En kommun i ett förvaltningsområde ska erbjuda den som begär det möjlighet att få hela eller delar av den service och omvårdnad som erbjuds inom ramen för äldreomsorgen av personal som behärskar finska, meänkieli respektive samiska. Detsamma gäller kommuner utanför ett förvaltningsområde, om kommunen har tillgång till personal som är kunnig i språket.

Alltså ska kommunen erbjuda den som begär service och omvårdnad inom ramen för äldreomsorg av personal som behärskar finska. Så om vi tolkar artiklarna rätt så finns det otroligt många som vill ha omsorg och då är det ytterst underligt att kommunen helt enkelt nonchalerar lagen. Frågan är om de här personerna har begärt finsk omsorg när de ansökte. Om inte så behöver inte kommunen tillhandahålla brukaren den finska omsorgen oavsett om personen har en vilja efter att ansökan kommit in. Men det borde vara en formalia att göra om en ny ansökan eller att göra ett tillägg om finsk omsorg för den som begär det.

Vi på bloggen har försökt komma i kontakt med den finska föreningen i Skutskär för att reda ut vad som egentligen skett i kommunen och även delge våra synpunkter. Men det har inte varit så lätt att få tag i dem som driver föreningen. Det har skrivits ett meddelande till ordförande i föreningen men inget svar tillbaka. Vi på bloggen är angelägna att allting är korrekt i Älvkarleby kommun och vi vill klargöra vad som egentligen stämmer i ärendet. Vi hoppas och tror inte att kommunen medvetet bryter mot lagen för att de ser det finska förvaltningsområdet som en börda. Om det vore så har vi allvarliga problem som vi måste ta tag i omgående.

Vill ni läsa lagen själva så klicka på länken här nedan.

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Lag-2009724-om-nationella-m_sfs-2009-724/
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Fotoutställning på biblioteket

Alla inlägg Skutskär
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.5689100-fotoutstallning-efter-fotokurs/

Christian Betréus med sex andra som gått en fotokurs ställer ut sina kreationer på Skutskärs bibliotek. Den kommer att visas fram till 12:e april och det finns även möjlighet att köpa fototavlorna om det faller en i smaken. Utställningen heter "fotoresan" och skall spegla den inre resan deltagarna gjorde under hösten 2012. Ta chansen och besök några duktiga fotografer och vem vet det kanske finns någon på plats med som man kan prata med för att få en egen inspiration till att fatta kameran och fånga världen runt omkring en.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Posten bär av till Gävle

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5689860-posten-i-skutskar-flyttar-till-gavle

Jag vet att många drar en stor suck över att posten inte längre är vad det var tidigare. De pratar i samma andetag att bankerna håller på att förändras med. Men medborgare det här är en del av utvecklingen det med som vi lär köpa. Postens funktion är minimerad tack vare företag som DHL och Schenker samt att vi idag skickar mail till varandra istället.

Och ska vi hämta paket finns servicen på Willys i Skutskär att tillgå och för den som bor i Älvkarleby använder Konsum som ombud. Och för den som vill ha frimärken går det att köpa i varenda affär idag. Det finns ingen anledning till att fälla tårar över att posten inte är som den var förr. Det enda i det här ärendet som vi kan gråta över är att Älvkarlebyhus kommer stå med en tom lokal som dränerar pengar ur ingen nytta. Tolkar vi artikeln har bolaget stora planer på att få det uthyrt så vi får hoppas att det inte handlar om flera månaders planering fram till beslut. För det kom ju inte som en chock att posten skulle flytta så tid har funnits till att planera i lugn och ro för bolaget. Men det här löser väl sig medborgare?
Ingen har kommenterat än bli den första!

Fiskepremiär i Älvkarleby

Alla inlägg Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.5689033-kylan-gjorde-fisken-slo-pa-premiaren-i-alvkarleby

Fiskepremiären var i helgen men fisken var tydligen djupfryst så de kunde lika gärna fiskat i frysdisken på Coop i Älvkarleby. Det är några äkta entusiaster som plockar fram fiskelådan när det fortfarande är bister vinter ute i markerna. Men de ger liv till en ibland lite sömnig ort under vintertid och det känns som ett säkert vårtecken att fiskarna kommer tillbaka till Älvkarleby. Vi får gratulera de som lyckades fiska upp några frysta fiskpinnar ur älven trots vädret.
Ingen har kommenterat än bli den första!

30 minuter till

Alla inlägg Sport
I knappt 30 minuter till är Skutskär IF och Västerås SK innehavare av publikrekordet i bandy. Men när domaren väl blåser i pipan är det ett nytt rekord som kommer stå i rekordboken och därmed är Skutskär IF än mer utsuddat ur bandyhistorien.

Vi på bloggen tar en paus under bandyfinalen men återkommer direkt efter med ett inlägg som handlar om något helt annat än sport. Heja bandyn för snart står ett av lagen som vinnare precis som hjältarna här nedanför gjorde 1959! 

Ingen har kommenterat än bli den första!

Naturskyddsföreningen i Älvkarleby

Alla inlägg
http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1363

På tisdag klockan 19:00 bjuder Naturskyddsföreningen i Älvkarleby in till ett föredrag där Anders Delin kommer ha sitt föredrag "Skogsbruket är inte långsiktigt hållbart". Vi får en unik chans att möta en sann hjälte som arbetat hela sitt långa liv med naturskydd och bevara skogarna. Anders Delins meritlista kan göras lång där han bland annat leder projektet Hälsinglands flora, han är ordförande i Gävleborgs Botaniska Sällskap, ledare för Skogsgruppen i Naturskyddsföreningen i Gävleborgs län, grundare av Skydda Skogen och initiativtagare till Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker.

Så ta din chans medborgare och besök Skutskärs bibliotek den 19:e klockan 19:00. Efter föredraget kommer Naturskyddsföreningen i Älvkarleby att ha sitt årsmöte så då finns även en möjlighet att engagera sig i föreningen. Har ni möjligheten att komma ifrån på tisdag tycker vi på bloggen att du ska besöka det här föredraget.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vi suddas ut ur rekordboken

Alla inlägg Sport
http://www.svtplay.se/klipp/1097440/skutskar-vasteras-1959

Klockan 15:25 startar matchen som kommer sudda ut ett 54 år gammalt publikrekord. Bandyfinalen kommer att spelas på Friends Arena i Stockholm och då bryter vi en lång tradition med att se finalen på Studenternas i Uppsala. Dock så ska det sägas att rekordet som Skutskär IF och Västerås SK besitter tills i morgon sattes på Stockholms stadion.

Det kommer förmodligen att fällas en och annan tår av nostalgi när visselpipan ljuder och förklarar att ett nytt publikrekord är satt i sporten som av många anses vara utdöd. De räknar med att få in 40000 personer på en bandymatch medan hockeyn inte vet hur de ska bete sig för att få utsålt. Det tyder ändå på att bandyn är här för att stanna och vi som bor i kommunen kommer ändå förevigt att minnas 1959 som ett magiskt år när vi tog vårt andra SM-guld i den heliga sporten bandy.



Nu får vi hoppas att matchen i morgon blir underhållande för dem som är på plats och att vi hemma i tv-soffan lyckas se bollen någon gång under matchen i alla fall. Spännande blir det hur det än går det är ett som är säkert!

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/bandy/article16421025.ab
Ingen har kommenterat än bli den första!

En club i Skutskär

Alla inlägg Skutskär
http://www.7nightclub.se/

På Facebook heter de "Skutskär club" men har nu bytt namn till "7 night club" enligt den som svarat på frågor från medborgarna. När jag upptäckte att de skall ordna en fest på Folkets hus med DJ och bar med fullständiga rättigheter så vaknade nyfikenheten så jag ställde några frågor. Tyvärr fick jag aldrig svar på den viktigaste frågan, vem är den fysiska personen bakom det hela och vem står som ansvarig?

Nu drog jag inte i några större växlar för att jag räknade med att Folkets hus ansvariga vet vad de gör den här gången. Det finns ändå en inbyggd rädsla inom en när man kan historiken. Det får inte gå fel. Men det är ingenting som vi på bloggen kan tänka oss att det kommer ske igen.

Men nu när jag klickade mig genom nätet såg jag en annan medborgare som ställde samma frågor till Skutskär club och även där kom det inget svar. Varför inte berätta vem som står som ansvarig för projektet? Det känns olustigt och ytterst oseriöst att vi inte vet vem som arrangerar en fest med fullständiga rättigheter, ordnar egna vakter och tar hit en DJ till Folkets hus.

Om ni nu synar hemsidan som länken här ovan tar oss till så ser vi direkt på startsidan information om den 27:e april när det är tänkt att festen skall hållas. Men vilka tider är det som gäller? När öppnar det? När skall medborgarna gå hem?

Nej den som är ansvarig måste nog fundera en liten stund vad den sysslar med. Om den ansvarige inte kan berätta vem den är så uppstår automatiskt funderingar om det är något mygel på gång. Men det får vi hoppas på att det inte är och att allting rätar ut sig för visst är det trevligt att det arrangeras nya händelser för oss i kommunen. Så länge allting är på den gröna sidan av ängen!
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Vägar som prioriteras fram till 2025

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5685865-76-an-viktigast-att-rusta

Kommunstyrelsen i Älvkarleby kommun har sagt sitt om de vägprojekt som skall prioriteras i länstransportplanen 2014-2025. Där har de satt väg 76 mellan Älvkarleby och Forsmark som den absolut viktigaste att rusta upp. Forsmark står inför en stor utbyggnad så det är ett givet val tycker även vi på bloggen.

Det som är även är glädjande är att cykelvägen mellan Älvkarleby och Skutskär finns med i planen så Markus Oksanen fick genom sitt förslag. Det är också en positiv prioritering för kommunens del. De övriga projekten finns inte publicerade och det finns inget protokoll än från kommunstyrelsen på kommunens hemsida att tillgå så just nu kan vi inte skriva mera. Men när protokollet når hemsidan återkommer vi och beskriver de åtta projekt kommunen valt att prioritera fram till 2025.

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5614181-vill-se-satsning-pa-cykelvag
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Helgen hägrar

Alla inlägg
Ännu en arbetsvecka börjar närma sig sitt slut och fredagsmyset plockas fram på vardagsrumsbordet. Andra stampar på korken till en brännvinsflaska och löper ut i nattlivet. Veckan som passerat känns lite banal och torftig. De där vårvndarna som svepte in över landet vände och lät rysskylan trycka tillbaka medborgarens spirande vårkänslor. Vi blir lika lurade varje år när termometern råkar stiga några få grader över noll.

Har det hänt något speciellt inom politiken? Ja vi hade besök av en riksdagsledamot som tillsammans med vårt oppositionsråd besökte flera verksamheter i kommunen. Dock så försvann artikeln om den här händelsen men vem vet det kanske skrivs något nytt till kommande veckan. I övrigt en lugn vecka utan större debatt eller diskussion. Det enda som vi på bloggen tar med oss vidare till framtiden är kommunens ansvar som finskt förvaltningsområde. Det finns tydliga brister som måste belysas. Men det tar vi nästa vecka medborgare!
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Tv som belöning

Alla inlägg Skola
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5681438-tv-som-tack-for-gott-uppforande

På Rotskärsskolan har eleverna blivit belönade med en platt-tv i korridoren. Tanken med tv'n är att de ska kunna spela musik, videos och även film på den och enligt eleverna är det ett välkommet tillskott till skolan. Anledningen till att eleverna belönas är att det knappt varit någon förstörelse på skolan sedan ombyggnationerna. Vi får hoppas att eleverna har startat en ny trend att de faktiskt är rädd om en av Sveriges finaste skolor. Vi får även hoppas att det här gynnar resultaten på Rotskärsskolan som fortfarande lyser med sin frånvaro. Men en god tillvaro kan skjuta på eleverna lite extra för att nå goda resultat.

Vi är otroligt beroende att läsa om mer positivt som sker på vår Rotskärsskola som alldeles för ofta lever på sitt usla förflutna. Så visst var det en trevlig läsning för oss medborgare att barnen sköter sig på den nya skolan. Håll i det här nu ungdomar för det är ni som vinner på det här i längden.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Pyroman på fabriken?

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5683190-brand-pa-stora-enso

Det är smått komiskt att det dagarna efter artikeln om den färdigställda bandgången så kan vi läsa om en ny brand på Stora Enso. Härjar det en pyroman på fabriken eller hur det fatt? Nåja nog förstår även jag att det är lätt hänt på en pappersfabrik att det uppstår bränder. Vi får hoppas att skadorna inte blev så kraftiga och enligt artikeln kom ingen människa till skada och det är huvudsaken det.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Rådjur i Älvkarleö

Alla inlägg Älvkarleö
http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Vi-vardar-viltet/Viltvard-utfodring-av-radjur-i-Alvkarleo/

Gunnar Ericsson har lyckats fånga in 25 rådjur på en och samma bild vid en utfodringsplats i Älvkarleö. Det känns som ett världsrekord eller åtminstone svenskt rekord. Hur många rådjur brukar man lyckas se på en och samma gång egentligen? Ser vi rådjur överhuvudtaget?

Jag vet en plats till i kommunen där det finns gott om med rådjur och det är vid Skutskärs kyrka. Om vi smyger i buskarna samtidigt som klockorna ringer så inom några minuter skall djuren vara på plats för att mumsa i sig maten. Tänk vilket lyx rådjuren har fått tack vare kyrkan i Skutskär som har en egen matklocka. Men jag har hört att de skall skjutas så lyxen kanske har ett lite väl högt pris för den som är ett rådjur.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Lakvatten droppar snart ur din kran

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5677133-sopvatten-kan-ha-natt-backen

Det har hunnit blivit många turer kring Dragmossens föroreningar och vi som varit oroliga har fått lakvatten på vår kvarn. Enligt de senaste prover som tagits har de hittat metaller och näringsämnen som kommer från tippen. Det här är förkastligt att man låtit det bara fortsätta så pass länge utan någon åtgärd. Nu börjar föroreningarna snart att sippra ut till grundvattnet och Ramlösa kan slå en frivolt av försäljningslycka.

De som tidigare arguementerat att Dragmossen skall vi ha kvar och vi behöver ingen återvinningscentral i Skutskär lär nog tänka om nu. Dragmossen är en giftig plats där varken människor och djur kan vistas och skriker efter en akut sannering. Och de som tror att de här problemen skall uppstå vid ett nybygge av en ny central måste förstå att det är sådant här vi skall undvika med nya rutiner och modernt arbetssätt. En återvinningscentral ska inte kunna läcka ut massa tungmetaller, gifter och annat farligt i våra vattendrag. Jag förutsätter att Gästrike återvinnare klarar av att lösa alla problem som kan uppstå och att placeringen av återvinningscentralen blir perfekt. Den får inte inskränka på varken natur, friluftsliv eller bostäder.

Nu får vi hoppas att Älvkarleby kommun inser allvaret i det här och inte låter det gå för långt att de som bor i närheten tvingas skippa kranvattnet för en lång tid framöver. Det bubblar även en oro över läskigt höga sanneringskostnader som vi medborgare kommer drabbas utav. Det är flera onda ting som måste bort i det här ärendet min kära kommun!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Snabbt svar

Alla inlägg
Frågorna kring artikeln om de 50 flyktingarna kan skrotas för Klara Eriksson på Arbetarbladet svarade bloggen på Facebook igår. Hon berättade att det var hon själv som hade tagit bort artikeln för hon tyckte den var undermålig. Det spretade med en ingress om oppositionsrådet och sedan slutade med fakta kring invandringen i Älvkarleby kommun.

Eventuellt kanske det här kan bli två artiklar istället för en. Vi från bloggen tipsade om att göra ett större arbete kring vårt oppositionsråd som så få medborgare vet om vad det är för något. Men visst är det upp till Kenneth Holmström själv om han väljer att marknadsföra sig via tidningarna. Eller om han är nöjd med det flöde som är idag om oppositionsrådet. Vi på bloggen vill se mer av allt från politiken och oppositionsrådet är en mycket intressant post som vi gärna vill skriva mera om.
Ingen har kommenterat än bli den första!

En artikel som försvann

Alla inlägg
http://vadsker.blogg.se/2013/march/50-personer.html

Länken i inlägget ovanför här fungerar för tillfället för att artikeln har tagits bort på Arbetarbladet. Min fråga är givetvis, varför? Har det skrivits något som inte stämmer? Har det kommenterats något olämpligt? Eller är det bara något tekniskt tok som skett?

Återstår och se om det kommer något svar på någon av dessa frågor. Tills dess får vi sitta och vara nyfikna.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Bandgången

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5672654-bandgangen-i-bruk-igen

Nu så går det att transportera flis via bandgången igen på fabriken i Skutskär. Det att glädjande nyheter för oss som värnar om den ibland lite heliga arbetsplats. Det pratas allt oftare när fabriken skall läggas ner. Tidigare var det om men nu har det ändrats till när. Och snacket som går på bygden ger en känslan om att det finns en relevans i oron. Det går att ta på och den kommer ifrån någonstans. Men jag tvivlar på att kommunen går under i samma stund som röken slutar bolma ut från skorstenarna. Visst blir det några till som blir arbetslösa och det är en katastrof för envar men det är inte som förr när halva orten arbetade på fabriken. Det finns en tid även efter Stora Enso. Men än så länge kämpar vi på och producerar mera pappersmassa!
Ingen har kommenterat än bli den första!

50 personer

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5673036-50-flyktingar-till-skutskar

Här gäller det att hinna före de som yrkar på egoism och de som är livrädda för förändringar i samhället. Det gäller att yttra sig innan argumenten regnar in över oss om att de tar våra jobb, våra bostäder, de lever bara på bidrag och de islamiserar vårt svenskaste av det svenska.

Vi på bloggen ser istället invandringen som en resurs till samhälelt på sikt. Att det kostar oss pengar att hjälpa andra är självskrivet men vad är egentligen ett människoliv värt i pengar? I framtiden kan de här människorna studera, arbeta och bidraga med sitt till samhället precis som alla andra som bor här. Vi ska inte stå med högaffeln vid gränsen och mota bort allt som kan tänkas passera. Det måste finnas ett tänk på de medborgare som vi har i andra länder med. Har vi möjligheten att hjälpa andra skall vi göra det. En insats av Sverige gör världen till en lite bättre plats att leva på och vi ska fortsätta att ta hand om varandra oavsett tillhörighet.

Sedan är 50 personer i en kommun på 9000 medborgare knappast en massinflytt på något sätt. Vi på bloggen säger välkommen till Älvkarleby kommun!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Finska turister

Alla inlägg
http://www1.alvkarleby.se/suomeksi/matkailu.4.ff017ef130f5978d25800012822.html

Möjligheten att vi får fler finska turister än andra kommuner är riktigt stor. När vi är en av de få utvalda finska förvaltningsområden i landet ökar chansen för att locka hit turister när vi kan bistå med information på just det finska språket.
För att göra det här möjligt måste jag använda mig av Google translate för att kunna orientera mig genom den finska versionen av Älvkarleby kommuns hemsida. Under fliken "matkailu"  finns det några avsnitt som övernattning, göra, sevärdheter och lunch. Men väl inne på dessa avsnitt så möts vi av en kort text och en länk där de finska surfarna hänvisas till den svenska versionen av kommunens hemsida för om de vill ha mer information. Men vart jag än letar så finner jag ej någon finsk version av den övergödda turistbroschyren som finns både på svenska och engelska. Enligt lag skall vi bistå med information på det finska språket och den här broschyren vore väl ypperligt att översätta till finska för våra turister?

Vi måste ta vårt ansvar på allvar för våra finska medborgare men även dem som kan tänkas lockas hit. Att bli ett finskt förvaltningsområde måste vi se som ett gyllene privilegium och en möjlighet att komma en av våra minoriteter närmare.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Finskt förvaltningsområde

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5669520-finsk-hemtjanstgrupp-lagd-pa-is

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5669519-manga-vill-ha-aldreomsorg-pa-finska

Ena sidan vill men andra sidan lägger på is. Här i Älvkarleby kommun verkar vi ha gott om is för tillfället och den finska hemtjänsten har nu blivit förpassad till samma plats som bland annat Hyttö naturskola. 2010 valde Sveriges regering att vi och 18 till kommuner skulle bli finskt förvaltningsområde. Sedan dess har det pratats om att det här enbart setts som en belastning på ekonomi och personal. Vi betraktar det inte som en resurs till bättre samhörighet, folkhälsa och jämställdhet.

Enligt lag måste kommunen anställa finsktalande personer inom såväl hemtjänst som förskolan. Men det ges utrymme för fria tolkningar i det hela. När kan vi se det som ett behov? Är fem personer ett behov eller behövs det flera? Hur mycket behöver kommunen göra för att kunna stoltsera med att de är finskt förvaltningsområde? Det kanske räcker med en dag i månaden och så har de gjort en liten men ändå en insats.

Sedan reagerade vi på det att all information från kommunens sida skall finnas på finska. Då har vi något att kika genom på den berömda hemsidan. Finns all information för den finsktalande medborgaren?
Ingen har kommenterat än bli den första!

Ge dem alla en ny kalender

Alla inlägg
Just nu bläddrar jag genom alla flikar, länkar och dylikt som berör skolan på Älvkarleby kommuns hemsida. Det är egentligen ingenting nytt att vi pointerar att hemsidan är en ren katastrof men det går inte att låta bli att fortsätta skriva om det här. Ett tips från vår sida är att köpa in en kalender till den som sköter hemsidan för den lever visst kvar i tider som passerat. Det är dags att uppdatera Älvkarleby!

Här nedan kommer några länkar som ni kan kika genom och begrunda hur illa uppdaterad vår skoldel är på hemsidan.

Älvboda friskola öppnar en förskola under 2011.
http://www1.alvkarleby.se/skolportal/grundskola/alvbodafriskola.4.7615ab81333150804580001777.html

En kalender för att se tillbaka på HT 2012
http://www1.alvkarleby.se/skolportal/grundskola/rotskarsskolan/information.4.57340816137b1cd8a6480002061.html

Matsedel VT 2012
http://www.alvkarleby.se/barn-utbildning/skolmatsedel.asp

Kvalitet fram till 2009
http://www.alvkarleby.se/barn-utbildning/kvalitetsredovisning.asp

Verksamhetsplan för förskola 09-10
http://www.alvkarleby.se/barn-utbildning/verksamhetsplan.asp

Läsåret 2011-2012 är vår målsättning
http://www.alvkarleby.se/barn-utbildning/barn-utbildning.asp

Inaktuella gemensamma dokument
http://www1.alvkarleby.se/skolportal/forskola/gemensammadokument.4.77f4ccf71375fcaca6080001334.html

Så var tiderna 11/12
http://www1.alvkarleby.se/skolportal/grundskola/rotskarsskolan/elevhalsa/mottagningstider.4.57340816137b1cd8a6480001952.html

Ännu en kalender för Rotskärseleverna fast från 2012
http://www1.alvkarleby.se/skolportal/grundskola/rotskarsskolan/information/skrivschema.4.2929b45a13aa7a12d7280003159.html

Rotskärsskolans fotoalbum, jag säger bara wow!
http://www1.alvkarleby.se/skolportal/grundskola/rotskarsskolan/rotskarsskolansfotoalbum.4.57340816137b1cd8a6480002463.html

På Rotkär läser de bara tyska
http://www1.alvkarleby.se/skolportal/grundskola/rotskarsskolan/skolamnen.4.57340816137b1cd8a6480005128.html

 Minns ni mobbingen på Boda? De saknar kamratstödjare
http://www1.alvkarleby.se/skolportal/grundskola/bodaskolan/elevinflytande/kamratstodjande.4.7615ab81333150804580003210.html

Även boda har en matsedel från 2012
http://www1.alvkarleby.se/skolportal/grundskola/bodaskolan/matsedel.4.57340816137b1cd8a6480001208.html

Bodas inaktuella dokument
http://www1.alvkarleby.se/skolportal/grundskola/bodaskolan/dokument.4.57340816137b1cd8a6480001227.html

Ingen föräldrastyrelse för Boda heller
http://www1.alvkarleby.se/skolportal/grundskola/bodaskolan/foraldrarsamverkan/foraldrastyrelsen.4.57340816137b1cd8a6480001259.htm

Bara ett samråd på snart fyra år
http://www1.alvkarleby.se/skolportal/grundskola/jungfruholmensskola/samrad/minnesanteckningar.4.57340816137b1cd8a6480001456.html

Än mer gemensamma dokument från förr
http://www1.alvkarleby.se/skolportal/grundskola/dokument.4.7615ab81333150804580001726.html

Naturskolan på Hyttön är återkommande inslag
http://www1.alvkarleby.se/skolportal/sarskola.4.ff017ef130f5978d2580002710.html

Eller?
http://www1.alvkarleby.se/skolportal/naturskola.4.ff017ef130f5978d2580002656.html

Vad ska vi säga medborgare? Det här är något jag hittar genom att bläddra genom skolornas olika sidor. Så många inaktuella dokument, gammal information och tomma flikar det finns på hemsidorna. Känslan man får i kroppen är att hemsidan är övergiven. Det är ingen som bryr sig om vad som läggs upp på sidan. Givetvis finns det undantag där delar av förskolan och skolan uppdaterar flitigt men vem orkar leta reda på det när det känns som 2012 när vi surfar runt på hemsidan?

Det pratades om att medborgarkontoret skulle ta över hemsidan när det blev klart. Det är utan tvekan något av högsta prioritet för de som sätter sig i kommunhuset och ska syssla med medborgarservice. En modern, väluppdaterad, genomtänkt hemsida är viktigt för en kommun. Nu ska jag leta reda på värktabletterna igen för den här hemsidan är ytterst hälsofarlig.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Kvalitetsrapporter från skolan

Alla inlägg Skola
http://www.alvkarleby.se/barn-utbildning/kvalitetsredovisning.asp

Det har har en medborgare varit uppmärksam på att kommunen tidigare redovisade sina kvalitetsrapporter från skola, fritidshem och förskola men efter 2009 har det blivit stopp. Enligt vad det står gör varje år de här tre inom skolan en utvärdering av verksamheten. Har de slutat med det nu?

Vi har rapporter från 2006 och framåt på hemsidan men sedan finns det ingenting att tillgå för läsaren. Vart tog 2010-2012 vägen? Om det är så att rapporterna inte längre skall publiceras är det relevant att ha de gamla rapporterna kvar på hemsidan? Nu börjar vi närma oss fossilerna, vågar vi gräva vidare i snårskogen?
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Näringslivskalender

Alla inlägg
http://www.alvkarleby.se/foretag/kalender.asp

Nu har jag grävt lite mera i den snåriga hemsida som Älvkarleby kommun sköter. Nu hittade jag en kalender på hemsidan och jag citerar direkt från hemsidan, "här finns datum för alla planerade träffar och aktiviteter". Snabbt klickar jag på mars och upptäcker att det är tomt. Sedan under följande månader finns det i snitt en aktivitet per månad. Det är vad som händer i vår kommun för näringslivet. Varför har de gjort en kalender om det inte fanns mer att skriva i den? Den aktivitet som återkommer är företagarfrukosten och företagarkonferenser så de kunde fått en varsin spalt med de aktuella datumen.

Det är något märkligt med den här hemsidan men det känns som jag kommer finna en ny sorts dinosaurie om jag fortsätter att gräva djupare. Men att ge upp är inte bloggens stil utan vi fortsätter att leta genom hemsidan för att hitta intressanta saker.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vilka är politikerna?

Alla inlägg Statistik & rapporter
http://www.alvkarleby.se/kommun/vilka%20%C3%A4r%20lokalpolitikerna%20i%20uppsala%20l%C3%A4n_id2010.pdf

Här har vi suttit och knåpat ihop egna rapporter från statistik  som finns att tillgå lite överallt på nätet men missat den här. Den börjar förvisso bli lite inaktuell eftersom den är gjord 2010 men det är det är vad vi har. Det finns många intressanta jämförelser mellan kommunerna i Uppsala län. Bland annat hur många av politikerna är gifta, utlandsfödda, arbetar kommunalt eller ålder. Kika genom den här för den bildar en övergripande bild om vilka politiker som bestämmer här i Älvkarleby kommun.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Ett otekniskt fel

Alla inlägg
Jag satte mig tidigt i morse för att skriva på inlägget "Turist för en dag"och allting gick som det skulle fram till jag skulle spara det som ett utkast och fortsätta senare. Då blev det publicerat, två gånger dessutom! Ja jag vet inte vad som egentligen hände men fel blev det och jag tog bort båda inläggen på bloggen. Jag hann även in på Facebook trodde jag för att ta bort flödet där men icke. Två hann kommentera att det var något tok så söndagsmorgonen lyckades verkligen att snurra till det.

Men nu är allting i sin ordning igen och inlägget är publicerat. Dock så ser jag ingenting på Facebook så risken finns att söndagen kommer fortsätta i samma anda även under eftermiddagen. För att snabbt sammanfatta veckan som gått så har den varit rätt lugn ändå. Besöksflödet har legat på samma nivå hela veckan, det har ökat med några fler vänner på Facebook och ÄRK har tagit upp en stor del av debatten under veckan.

Det finns några artiklar jag inte valt att kommentera och det är som vanligt sådant som kommer ur den brottsliga banan eller olyckor. Någon har kört drograttonykter på E4, en annan blev kallad pundare, en stackars kvinna ramlade ut genom ett fönster på en fest, några har stulit verktyg och andra har brutit sig in i en bostad. Tok och åter tok.

Nej nu samlar vi kraft medborgare så tar vi nya tag under vecka 11!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Turist för en dag

Alla inlägg
Jag tänkte ikläda mig rollen som turist i min egen kommun för en dag. Nollställd på information om Älvkarleby kommun har jag nu en hemsida framför mig för att bilda mig en god uppfattning om turistlivet i Upplands nordligaste kommun.

Den kommunala hemsidan är i många fall snarig och näst intill omöjligt att navigera sig genom utan att bli irriterad. När du väl hittar informationen så kan den vara så utanför sitt bäst före-datum att det är pinsamt. Något som vi i kommunen är beroende av är våra kära turister och vi måste göra allt i vår makt att de återvänder efter ett besök här. Då går det inte att ha en turistinformation där somliga saker inte längre existerar, men det återkommer jag till senare.
Nu så nollställer jag tankarna kring kommunen och så öppnar jag http://www.alvkarleby.se/och klickar vidare på fliken turism. Då öppnar sig den här sidan med den skrala texten att jag åtminstone är välkommen (fast ingen kulle som säger så längre). Men det som nämns i den första meningen är två orter som du snabbt kan åka till. Det är nära till Stockholm och Gävle men varför pratar vi inte om oss istället? Kommunikationer skulle kunna ha en egen flik där vi informerar om vilka städer och orter som gränsar till Älvkarleby kommun och hur vi tar oss dit.
.


Nu har jag två alternativ att välja på; det första är flikarna till vänster som heter göra, se, bo och äta. Där har Älvkarleby kommun valt att sortera ut några väl valda aktiviteter, sevärdheter, möjligheter till övernattning och matställen. Men då lär jag som turist fundera om det verkligen inte finns något mera än det där? Finns det inte fler matställen i Älvkarleby kommun? Om jag vill ha en simpel kebabrulle eller varför inte asiatisk mat, vart vänder jag mig då? Har inte Skutskär som är den största orten i kommunen mer att erbjuda? Då kommer vi till alternativ två där jag kan bläddra i i broschyren om Älvkarleby.



"Älvkarleby - där Dalälven möter havet" är något vi ofta använder när vi talar väl om oss själva och visst är det vår absolut finaste naturresurs att vi både har en älv och ett hav i en och samma kommun. Och redan på sidan tre möts vi av en bild på något ytterst spännande. En bild på ett kinesiskt tempel och det kanske är något som jag som turist vill besöka. Dock så när jag googlar upp Dragon Gate så möts jag av mest negativa skriverier och något som är halvfärdigt. Tveksamheten ökar igen samtidigt som texten bredvid bilden tipsar åter igen om Gävle, Uppsala, Stockholm och även Arlanda. Jag förstår varför de tar med texten för att påvisa vi ligger hyfsat centralt för att alla dessa orter kan komma till oss men det blir lätt att vi tänker åt andra hållet istället.

Sedan följer lite information om kommunikationerna, befolkningsökning i Älvkarleby och hur det är att driva ett företag i kommunen. Men vad ger det mig som turist egentligen för jag hade ju inte tänkt flytta hit utan bara spendera min semester här? Först på sidan 8 börjar det likna något för mig som turist för nu kommer vi till boende. Vart spenderar jag min semester någonstans och vad för olika former av boende finns det? Men nej det här var visst också för oss som vill flytta in till kommunen för här får vi en hänvisning till Älvkarlebyhus och informationen att en villa kostar 3 miljoner mindre än de i Stockholm gör.

Flera sidor senare har jag hunnit läsa om biblioteket, affärerna och servicen som finns i kommunen. Det är ändå något som är viktigt för en turist att veta om det finns bank, systembolag, affärer och dylikt i närheten. Fast det är knappast det som lockar mig att sätta kurs på min GPS mot Älvkarleby. Det som är anmärkningsvärt är att vid sidan av den centrala texten finns en smalare spalt med notiser. Notiserna är ren turistinformation om till exempel Kungsådran på Laxön, sevärdheter som de olika kyrkorna på orterna, hembygdsgården och folkets hus. Hur hamnade det vid sidan av texten när det skulle passa sig perfekt i en egen turistinformation? Men jag är en turist med gott tålamod och fortsätter bläddra genom broschyren och hamnar nu på sidan 12. Här har vi något för barnen och rubriken säger "en naturlig skola". Den kommunala skolan är inte så intressant eftersom jag fortfarande är turist så det hoppar jag över. Men den här skolan verkar mycket intressant, Hyttön. De skriver så här om Hyttö naturskola; "Hyttö naturskola är en resurs för kommunens alla elever och pedagoger. Skolan har varje år runt 2 000 besökare och hit kommer man för att bedriva undervisning med utomhuspedagogik. Här får eleverna möjlighet att att vara utomhus och njuta av naturen samtidigt som de går i skolan. Utomhus undervisningen sker helt enligt läroplanen, i ämnen som exempelvis matematik, konst, svenska och hemkunskap. Verksamheten på Hyttön är igång under hela året." Om ni minns spalterna på kommunens hemsida så fanns även Hyttön nämnd där det gick bra att hyra kanoter. Det verkar vara en plats Älvkarleby kommun månar gott om om vi får tolka texten rätt. Jag undrar om det bedrivs något dagsläger på Hyttön för barnen under sommaren? Det vore kanon!

Sen bläddrar jag vidare och ser att fiske är något som är välkommet. Med både Dalälven och havet så är möjligheterna oändliga för den som är fiskeintresserad. Det finns två hela sidor med information om vad det finns för möjligheter och vart jag skall vända mig om det blir aktuellt med fiske under semestern. Det börjar ordna upp sig med informationen för nu går det läsa om föreningslivet, bad, kultur och natur. Nu börjar broschyren närma sitt slut och på sista sidan får vi ett digert recept på Älvkarlebys nationalrätt; laxmackan.

1 stycke hårt bröd
1 stycke gravad lax
1 knippe dill
1 citronklyfta (men bara kanske)

Då ska vi se om det går att summera detta som en turist. Vart ska jag åka? Vad kan jag göra? Vad rekommenderar kommunen själv att jag skall besöka?
Ja halva broschyren skulle jag som turist kunna riva ut och slänga för informationen hur jag flyttar in är inte relevant för mig. Det skulle kunna bli en helt egen folder för en annan form av klientel. Sedan varför inte lyfta fram de fantastiska platser som får några korta notiser vid sidan av inflyttningsinformationen? Dock efter några sidor ökar informationens relevans för turisten och du får ett skrap på ytan vad som finns här. Men om vi ska vara ärliga så skulle en som läser från början till slut tröttna på texten i broschyren eftersom det är de fem sista sidorna som är relevanta. Sedan är inte informationen tillräckligt uppdaterad så aktuella händelser och flera näringsidkare glöms helt enkelt bort i texten. Eller så har de selektivt valts bort av någon anledning. Och några aktiviteter kanske inte heller finns med fast vi skryter högljudd om dem lite överallt där det erbjuds information. 28 sidor är nog lite för mycket för en första turistinformation. Det hade varit tillräckligt att använda 10 sidor och välja ut det absolut bästa vi har att erbjuda vår turist. Det står med i broschyren nu med men väl gömd bland all annan text som inte är aktuell.

Så vart åker jag någonstans då? Jo jag åker till Älvkarleby för Marma, Gårdskär och Älvkarleö nämns med små notiser med ett litet undantag för Skutskär där mycket av den dagliga servicen finns. Dock så finns det märkligt nog inte mycket mer om vår största ort där vi har massor att erbjuda våra turister. Men det som framhålls i broschyren är det som Älvkarleby har att erbjuda. Laxön, Hyttön, fiske, camping, bad och restauranger. Som turist känner jag mig säker och trygg att det går att spendera en semester på orten men de övriga står det för lite om så det vågar jag mig inte på att besöka.

Som turist hade jag nog givit upp sökandet efter mer information eftersom det som är relevant bör ligga under fliken turism men så är det givetvis inte. Under fliken "kultur & fritid" på kommunens hemsida går det att hitta mer och egentligen än viktigare information än den som står i broschyren. Här hittar vi information om Upplandsleden, våra utvalda smultronställen som Upplandsstiftelsen har tagit fram, mer text om våra badplatser och länk till de föreningar vi har i kommunen. Hur kan det vara möjligt att informationen är så spridd på hemsidan? Jag förvånas faktiskt att en kommun inte kan sköta en hemsida bättre än så här. Det skall sägas att jag inte tidigare har rotat så djupt i hemsidan och det gav mig en rejäl huvudvärk. Men även idéer till framtida inlägg för bloggen. Känslan är att informationen kan vara spridd inom andra områden med. Nästa gång kanske jag förkläder mig till något annat som kommer till Älvkarleby kommun. Tills dess så ska en huvudvärkstablett intagas och lugnet får komma tillbaka innan jag ger mig på http://www.alvkarleby.se/ igen.
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Messias? Nej bara en mystisk bloggare

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5661837-behandlingshem-kan-bli-fler

Snart blir det ramaskri igen när medborgarna vaknar upp och märker att i Medora kommer förmodligen ett behandlingshem att startas. Men vi får akta oss att skrika allt för högt eftersom vi inte riktigt vet vad det blir för sorts människor som skall behandlas. Det är möjligt att det blir för ensamkommande flyktingbarn och då behöver vi inte oroa oss över narkotika eller andra otrevligheter som ofta ligger i argumenten emot hemmen.

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5657851-politiker-kallsinniga-till-vag-over-skidspar

Nu har bloggaren blivit en Messias. Nja inte riktigt än men efter valet kanske? Skämt åtsido det är alltid trevligt med att få ett kvitto att medborgarna läser bloggen och reagerar på det som står. Det som skapat reaktion den här gången är att vi på bloggen ser ljust på en återvinningscentral i Skutskär. Vi ser det som ett nytt arbetstillfälle, en förbaskat bra service för kommunen och ett steg till mot en bättre miljö. Att det uppstår frågetecken kring en ny satsning är underförstått men vi ser positivt på utvecklingen för bygden. Vi har en övertygelse att Gästrike återvinnare inte inrättar en återvinningscentral på en plats som är olämplig för djur, människor och miljö. Vad det gäller vägfrågan är vi även där lika övertygade att de finner en god lösning på problemet.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Återvinna en väg?

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5657851-politiker-kallsinniga-till-vag-over-skidspar

Kommunstyrelsen vill inte vara med och lägga pengar på något som skulle kunna ge en ny prägel på Älvkarleby kommun. Argumenten emot är att det redan finns en väg, att det inte finns ekonomi och att vi inte skall förstöra friluftsområdet. Jag kan köpa det att kommunen förmodligen inte har ekonomi för att bistå med några markanta summor för att finansiera en ny väg för återvinningscentralen. Men vad det gäller att förstöra friluftsområdet så vet jag inte om det direkt blir förstört om det byggs en tunnel under elljusspåret? Nu har jag inte sett några ritningar över den nya vägen men tvivel uppstår om det skulle påverka så pass mycket som Tegelberg påstår.

Som jag förstår det har tjänstemännen tagit fram ett förslag som politikerna helt och hållet förkastar. Finns det möjlighet till en förhandling här? En kompromiss? För argumenten för och emot måste väga över och hittills är jag inte helt övertygad att politikerna gör rätt i det här ärendet. En återvinningscentral är en viktig satsning för kommunen och då måste vi se över alla möjligheter att effektivisera det så mycket det går. En genomtänkt väg till och från återvinningscentralen är mycket viktig och tidigare inlägg handlade också om vägen om det var dags för en ny eller ett bullerskydd för de boende. Men nu verkar inte bullerskyddet direkt intressant heller om vi tolkar det som står i artikeln. Om trafiken inte ökar kan det inte heller vara aktuellt med ett bullerskydd. Många frågetecken kring vägarna just nu och jag hoppas att politikerna vet vad de gör.
 
Tidigare inlägg i bloggen - Återvinna som en vinnare
http://vadsker.blogg.se/2013/february/atervinna-som-en-vinnare.html
Ingen har kommenterat än bli den första!

Var det bättre förr?

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/torget/1.5653747-alvkarleby-var-battre-pa-arvid-forsbloms-tid

En insändare som talar om den där saknaden av det som var förr i Älvkarleby kommun. Det pratas om en Arvid Forsblom som byggde klassiska områden i kommunen och förmodligen kan ses som en av grundarna av det moderna samhället vi idag ser på bygden. Det är beundrandsvärt hur många kan drömma sig tillbaka till en tid då samhället inte alltid var så vackert på alla sidor men det är nostalgin som gör en lite selektiv i tanken.

För visst fanns det en annan anda i folket förr i tiden när vi var tvungna att överleva på ett helt annat sätt än idag när vi allt mer får allting serverat fram till dörren. Men utvecklingen har också gjort att samhället blivit mycket mer homogent än tidigare bland människor, folkgrupper, kön och andra grupperingar. Samtidigt har industrin blivit allt mer effektiv och den multimediala världen skapar helt nya möjligheter för oss medborgare.

Jag respekterar den nostalgi många delar med den som skrivit insändaren men jag måste ändå vrida på huvudet lite för att se framåt istället. Nog har jag nostalgi i kroppen men jag uppskattar utvecklingen mera. Och hur vi än önskar att en tid skall komma tillbaka så måste vi acceptera att den tiden är förbi och klockan fortsätter oändligt att ticka. Den går aldrig att dra tillbaka eller stoppa så jag väljer att leva i nuet och blicka mot framtiden istället.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Oro över Vattenfall

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5657649-oklart-var-vattenfall-skar-ner
http://arbetarbladet.se/nyheter/1.5652666--2-500-far-lamna-vattenfall

Då kommer det vila en oro över Vattenfall tills vi får reda på om Älvkarleby kommun blir drabbad av nerskärningarna. Sammanlagt 2500 personer runt om i Europa och 400 av dem skall få lämna sina jobb i Sverige. Vi får hoppas in i det sista att de som arbetar i vår kommun får behålla sina jobb för mer arbetslöshet är förmodligen det sista vi behöver i dagsläget. Vi har Gävle kommun som granne där det varit horribelt många företag som försvunnit de senaste åren så vart ska alla stackare ta vägen tillslut? Nej som sagt vi hoppas in i det sista medborgare!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Skutskär? Är det inte där det luktar skit?

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5655062-pruttlukten-ar-nu-varre-an-pa-lange

Svavelutsläppen har ökat under 2012 och visst kan även vi på bloggen erkänna att det har varit en lukt allt oftare över orten än tidigare. Men som många andra som bor här är vi så vana med den minst sakt pikanta stanken att få reagerat. Men några har trots det varit aktiva nog att de anmält klagomål till bruket under 2012. Får vi några svar varför det luktade extra mycket under 2012? Nej så klart är även de som dagligen håller på med pappersmassan helt ovetandes varför svavelvärderna ökat. Anmärkningsvärt men knappast förvånande eller hur medborgare?

Är det något vi verkligen är kända över så är det vår stank från fabriken. Vi försöker intala oss att bandyn och Stig Dagerman satte oss på kartan men så är det fislukten som människor först kommer på när man blygsamt bekänner att man kommer ifrån Skutskär. "Skutskär? Är det inte där det luktar skit?" är en kommentar av många liknande jag fått höra genom åren. Stimulerande eller hur?
Ingen har kommenterat än bli den första!

Välkommen?

Alla inlägg


Bilden är lånad av Gunnar Ericsson som publicerade den här på Facebook. Den var så komisk att den får ta plats även i bloggen. Det känns överflödigt att kommentera bilden från vår sida för den talar för sig själv. Underbart!
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Folkpartiets årsmöte

Alla inlägg Politik
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5653442-ann-charlotte-kvar-i-ledningen

Mycket intressant är det att ett av våra partier går ut till tidningen med vad som hände på deras årsmöte. Jag kan inte minnas att något annat parti någonsin har gjort det och visst är det intressant för oss andra att få reda på. Vilka är valda? Vilka punkter fanns på dagordningen? Hur ser budgeten ut?

Nu blev artikeln mest en notis om att tidigare sittande politiker sitter en stund till. Ann-Charlotte Ågren som jag tidigare sett som en bubblare inom politiken sitter kvar som ordförande i partiet medan Anders Edin förblir gruppledare. Vi från bloggens sida väntar spänt på Ann-Charlotte Ågrens första offentliga framträdande. Vad står hon för liberalism? Kommer partiet att se annorlunda ut än när Ann-Cathrin Larsson styrde skutan? Ja frågorna är många men den som lever får se.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Folkparken lever

Alla inlägg

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5653144-cilla-planerar-som-bast

När vi hörde att Holmarna var till salu var det ingen som höjde ett ögonbryn. Det var många med mig inräknat som såg den gamla folkparken som en död punkt i kommunen. De senaste åren har besökarna stannat hemma oavsett vad som stått på scenen med ett undantag för The Refreshments och The Boppers. Så när en halvt tv-känd Cilla Domstad gick ut i media och berättade att hon köpt Holmarna och hade högt flygande planer var det många som tvivlade.

Men döm om vår förvåning när den här kvinnan drog på sig stövlarna och började arbeta som en tok med tusen projekt på en och samma gång. Och det blev resultat och snabbt gick det. Det var många som inte ens hängde med i tempot för rätt var det var hade den trötta folkparken förvandlats till kommunens finaste mötesplats. Det har varit spelningar, standup-komik och trubadurer på menyn och nu sitter vi och väntar på vad kan de hitta på här näst? Det är bara att gratulera till Cilla men framförallt Älvkarleby kommun som fått en folkpark tillbaka.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Vänförfrågningar på Facebook

Alla inlägg
Tanken med Facebook var att använda det som en samlingsplats för allting som sker på bloggen. Det har varit ett värdefullt verktyg för att nå ut snabbt till alla som är intresserade och det finns alla möjligheter att föra samman människor för debatt. Till en viss del har det börjat bli allt fler både aktiva politiker men även privatpersoner som ger sig in i diskussionerna. Det glädjer oss!

Sedan har bloggen hela tiden aktivt skickat vänförfrågningar till både personer samt verksamheter som finns på Facebook. Tidigare var det meningen att bara samla ihop det som berör Älvkarleby kommun men vi har tänkt om och försöker sprida oss så mycket det går även utanför kommungränsen. Bloggens innehåll kommer alltid att beröra Älvkarleby men de som läser behöver inte enbart vara personer som bor här. Som i det tidigare inlägget om inflyttning är även bloggen medveten om att vi måste expandera på alla sätt. Då skall även vi här göra det och låta andra få veta vad vi gör i vår kommun.

Idag har en design blivit klar för ett arragemang från bloggens sida och en beställning är på gång. Som sagt vi behöver synas på alla sätt som går och nu tar bloggen ett steg längre och blir fysiskt synliga i kommunen. Det bör vara på gång framåt den kommande veckan om allting löser sig.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Konflikter i Älvkarleö

Alla inlägg Älvkarleö
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5645821-tar-juridisk-hjalp-mot-ful-fasad

Egentligen vet vi alldeles för lite om vad som stämmer i detta ärende bland många som titt som tätt står i tidningen om Dackman eller Högberg. Det är ändå tydligt om vi kikar genom kommentarerna att människor har en bestämd uppfattning om dessa personer. De både upprör och får medborgaren att reagera på det som händer. Ibland är det sällsynta grodor eller så är det en ful fasad men Anders Högberg verkar vara rubrikernas man här i Älvkarleby kommun. Nu har jag inte själv reagerat på fasaden som det pratas om i artikeln men ska försöka bilda mig en uppfattning under veckan genom ett besök till Älvkarleö. Tills dess får de som kommenterar styra debatten!
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Bygg och få folk att flytta hit

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5649503-vill-bygga-hyresratter-vid-bodaan

Ni som följer bloggen dagligen kunde tidigare läsa om att vi blir färre och färre i Älvkarleby kommun. 27 stycken färre än förra året och sammanlagt 548 personer valde att flytta ifrån oss. Nu pratar Älvkarlebyhus att de har planer på ett nybygge med en lite högre standard än de befintliga lägenheterna. Men rädslan för att det blir för saftiga hyror och lokalerna och således blir tomma hindrar projektet från att starta. Det är svårt att satsa om rädslan håller en fast i botten. Då blir det bara en väg att gå för kommunen som har ett visst antal bostäder att välja på och vi har ingen möjlighet att expandera.

Dock så funderar vi lite över varför det är hyresrätter vi skall bygga och inte bostadsrätter? Om det här blir en rejäl satsning med en högre standard, fint läge, nära till det mesta och god service känns det mer som en bostadsrätt än hyresrätt. För då begriper även vi rädslan om hyrorna skjuter iväg till det dubbla mot en vanlig hyresrätt på till exmepel Hårsta.

Vi på bloggen är mer än övertygad att ett lite dyrare boende längs bodaån skulle vara mycket intressant.Vi känner ingen rädsla för att lokalerna kommer stå tomma för att priset ligger högt för marknaden ser likadan ut vart vi än åker. Nybyggen med en högre standard kostar mera och sedan ett digert läge på bostäderna höjer även värdet. Det här är vad vi kallar för en satsning som skall leda till inflyttning, expandering och utveckling för Älvkarleby kommun. Ett gyllene läge att locka hit människor när vi till exempel rektyrterar nytt folk i de kommunala leden med riktigt fina bostäder längs vattnet. Slå näven i bordet politiker för vi kan inte se diagrammen år efter år dala längre ner mot botten. Vi måste våga satsa för en inflyttning i Älvkarleby kommun!


Tidigare inlägg om utflyttning från kommunen.
http://vadsker.blogg.se/2013/february/27-farre-an-2012.html
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

ÄRK även på TV

Alla inlägg
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/gavledala/#./tvingas-rida-langst-landsvagen?&_suid=13624294990310679606898794493

På länken här ovan kan ni se ett reportage om Älvkarlebys ridklubb som kämpar mot kommun och vägförening för att få rida säkert i stallets närområde. Mycket har sagts tidigare i både tidningar och på tv men vad som egentligen gäller känns lika diffust som när tvisten drog igång.

Dock har bloggen fått massor av information från politiker som sitter bland annat i SBN som är av stor vikt. Det handlar om tre vägar, en är Trafikverkets, en är kommunens och en är en privat vägförening som styr över. På den privata vägen finns idag en färist som hindrar djur att vandra över vägen. Den kommunala vägen är en så kallad GC-väg där det är okej att färdas med cykel eller med gång. Det finns en annan benämning som heter GCR-väg där det är okej att även rida. Den kommunala vägen asfalterades för cirka 20 år sedan och har sedan dess varit en GC-väg och det betyder att det inte varit tillåtet att rida längs den vägen.

Nu har ridklubben inte brytt sig om förbudet utan ridit så med lång tradition och det är ett av de mest återkommande argumenten hos de inblandade. Dock så kan inte traditioner överskugga lagarna och har någon gjort fel i 20 år så kan vi inte fortsätta att göra det i 20 år till. Det fungerar inte så i den rättsliga världen, tyvärr. Att kommunen gjort en tokig planering är en sak som går att åtgärda men det ger inte någon annan rätt att fortsätta göra fel. Att sätta upp en GC-väg intill ett stall känns rätt underligt för som jag förstår fanns stallet där innan vägen fick sin beteckning.

Sedan har tydligen kommunen missat i rapporteringen til Trafikverket när det blir förändringar i trafiken. Det är självklart ett tjänstefel och måste åtgärdas. Dock klargör det ingenting för ridklubben för de båda vägarna finns där lik förbannat.

Min uppmaning till er som kämpar för ridklubben är att byta strategi. Och även byta argument för det går inte att anspela på känslor, moral och värderingar. För lagar välter alltid de tre nämnda faktorerna utan bemärkelse. Det som ni behöver göra är att öppna en dialog med vägföreningen och reda ut tvisten. Sedan skall en dialog föras med kommunen och får ni inget gehör kan ni lämna in ett medborgarförslag att vägen utreds för att resultera i en GCR-väg istället. Om ingenting av det här fungerar måste ett tredje alternativ växa fram och då är det en ny väg eller led som är anpassad för de som rider eller leder hästar. Några andra möjligheter ser inte vi på bloggen i dagsläget. Ridklubben måste agera för att vinna det här för övriga kommer stå passiva tills någon annan rör på sig.


Läs 8 kommentarer eller kommentera du också!

En väg men inte för hästar

Alla inlägg
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.5642067-unga-slass-for-saker-ridvag

Det här har blivit en långkörare i Älvkarleby kommun. Frågan är dock om inte frågorna ibland upprepar sig fast svaren ligger synliga?
För vår del här på bloggen ser vi till allas bästa men i en tvist blir det svårt att hitta två vinnare. Det är nästan alltid en som blir besviken och inte känner sig rättvist bemött. På Facebook har Jenny Malmgren och Nina Back kämpat väl för att samla in medlemmar och namn på sina listor. Det finns ett givet stöd för de unga som vill rida säkert på sina vägar.

Nu är det så att vi har lite dålig koll på vad som gäller för den här vägen och hur det egentligen har gått till. För att reda ut den här tvisten behöver vi svar på fyra frågor för det första. Jag skrev dem på Facebook men de kopieras över hit med. Blir det korrekta svar på frågorna går det om möjligt göra en bedömning vad som egentligen gäller.
 
För det är ju det som är det primära i den här frågan. Vilka regler och lagar måste vi följa? Jag vet att det är många känslor inblandade men det måste vi stänga av för tillfället. Finns det ett korrekt förbud då kan inte hästägarna agera så värst mycket mer än acceptera. Är det en vägförening som styr över vägen har inte kommunen mycket att komma med. Men det gäller att kunna visa på vad som gäller och dessutom påvisa det skriftligt. Fattas uppgifter om vad som gäller kan ridklubben driva detta vidare. Här kommer fyra frågor som vi på bloggen vill ha svar på för att göra en bedömning av tvisten.

1) Vem äger vägen? Den som äger vägen har även det yttersta ansvaret.

2) Vad är det för en sorts väg? Finns det pappersunderlag för vad det är för något?

3) Vad hindrar hästägarna att rida på vägen? Skyltar, lagstiftning eller färist?

4) Hur länge har vägen varit som den är idag? Är det så att ett stall byggs vid en väg som inte är lämplig för hästar?
Läs 4 kommentarer eller kommentera du också!

Solarus för kineserna

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5634863-solarus-satsar-i-kina

Vi har helt missat artikeln om företaget Solarus som valt att satsa på en verksamhet i Kina istället för i landet Sverige. Som många andra företag väljer de den vägen istället och världekonomin Kina fortsätter att utvecklas i en läskigt hög hastighet. Tidigare har företaget försökt att förankra sig i Älvkarleö men det blev konkurs istället. Nu återstår det och se om kineserna vill anamma solenergin istället för kärnkraft och olja.

Om företaget lyckas gör de något gott ändå för energifrågan runt om i världen. Nu när Kina räknas som ett av världens rikaste kommer de kunna styra normerna över klotet allt mer så är det ändå positivt med ett energieffektivt sätt att till exempel värma upp byggnader. Bara tanken att kineserna om några år äger en egen bil, värmer upp husen med olja och plastar in hela sin tillvaro är läskig.

Nåja det där är spekulationer men vi får önska Solarus lycka till i Kina åtminstone.
Ingen har kommenterat än bli den första!

En blogg i en annan del av Sverige

Alla inlägg
http://vendelsidan.blogspot.se/

Det har startats en blogg för de som bor i Vendel och intiativtagarna heter Annika Ekstav och Ann-Cathrin Larsson.  De skriver; "Den här bloggen har skapats för att vi i ska kunna ha en kanal att prata om Vendel i allmänhet och allmänna kommunikationer i synnerhet."

Mycket intressant och jag hoppas att de människor som bor i Vendel tar till sig bloggen och använder den väl. Först trodde jag att det skulle vara ännu en mystisk blogg men den här gången har personerna bakom bloggen redan berättat vilka de är. Vi som fortfarande är lite mystiska önskar Vendelbloggen lycka till!
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Debattartiklar

Alla inlägg
Det är ytterst sällan politikerna i Älvkarleby kommun tar chansen att skicka in artiklar i de lokala tidningarna Arbetarbladet och Gefle Dagblad. Jag har bläddrat genom vad som skrivs både i insändardelen och debattdelen på båda tidningarna men det finns inga spår från kommunens aktiva.

Nu har bloggen tagit tag i saken och skrivit en egen artikel och skickat in till båda tidningarna. Det återstår och se om de godtar det som skrivits och publicerar. Annars får det bli ett vanligt inlägg här på bloggen men tanken är att sprida ut bloggens ord på flera ställen än bara här och på Facebook. Vad som står i artikeln? Ja det är en vädjan till er medborgare. Mer än så säger vi inte nu vid det här läget. Om allt går som det borde kommer artikeln att bli publicerad under nästa vecka. Vi får i alla fall hoppas!
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Hyttön fast i isen

Alla inlägg

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5287462-naturskolan-laggs-pa-is

Naturskolan lades på is av politikerna i november under förra året. Många har reagerat negativt på beslutet och påvisar att intresset var enormt i kommunen för de läger och aktiviteter naturskolan kunde erbjuda. Under 2013 kommer istället förvaltningen utreda om nerläggning eller om den kan återuppstå till 2014. Det kanske blir ett vallöfte hos partierna lagom till valet?

På kommunens hemsida står det så här; "Hyttö Naturskola (lokalen) är återlämnad till Tekniska vilket innebär att det inte får vara någon verksamhet där." Då kan det vara så att jag hörde fel på kommunfullmäktige senast men sade inte Anett Aulin att andra verksamheter kunde fortfarande använda lokalerna? Rätta mig om jag har fel men har jag rätt i detta så skulle det vara av stor vikt att få reda på vad som egentligen stämmer.

http://www1.alvkarleby.se/skolportal/naturskola.4.ff017ef130f5978d2580002656.html

Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Avliva myterna

Alla inlägg
http://www.alvkarleby.se/evenemang/evenemang_detalj.asp?kalenderid=1360

Barbro Wiklund från Kvinnojouren Liljan kommer till Skutskärs bibliotek för att visa filmen "Jag sa att jag hade en mardröm" samt berätta om sin verksamhet. En verksamhet som vi vet för lite om eftersom den som oftast är hårt drabbad av sekretess och skall skyddas för onödig insyn. Därför blir det här mötet så otroligt intressant när vi ges chansen att få ställa frågor och lyssna om vad som sker på en kvinnojour.

Dessutom har jag hört mycket gott om den här filmen som Barbro valt att visa. Mycket nyttigt som sätter ens värderingar och prioriteringar på styva linan. Så ta chansen den 5:e mars klockan 19.00 på Skutskärs bibliotek. Om ni nu inte har möjligheten att medverka på tisdag går filmen att beställa på länken här nedanför för 150 kronor.

http://www.kvinnojouren.se/node/4101
Ingen har kommenterat än bli den första!

Mansgrupp

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5638036-mansgrupp-startar-i-var

Nätverkshuset är en verksamhet som knappt får något ljus på sig överhuvudtaget. Vad vet medborgaren om de som arbetar på plats och vad kan den erbjuda den enskilde? Den allmäna uppfattningen bör nog vara att det där är för någon annan än just en själv. Det är inte jag som har problem det är grannen. Men här bryter Nätverkshuset det förutfattade mönstret och startar en mansgrupp där bara män får komma och prata av sig.

Instinktivt reagerar människor på detta och frågar hur det kan vara möjilgt att ta ett steg bakåt i jämställhetens utveckling? Varför prioritera männen framför kvinnor och barn och vad kommer denna grupp att bli av egentligen? Folk jag hunnit prata om det här ser föraktfullt på projektet. De fnyser, hånar och ser inget djup i att ha en mansgrupp. Det är så stereotypiskt att karlarna reagerar på det här sättet och bevisar det faktum att en mansgrupp är något vi behöver.

Det här är ett steg i rätt riktning anser jag för att närma sig jämställhet i samhället. Alla människor oavsett kön skall få möjligheten att kunna reflektera, ventilera och avreagera sig verbalt för andra individer. En mansgrupp kommer att stärka deltagarens självkänsla och då främjar vi för en bättrad folkhälsan i kommunen. Här har vi chansen att en gång för alla slå hål på myten om mannen som inte gråter, visar sina känslor eller kan erkänna ett behov att få göra sig hörd. Det är viktigt att kunna bryta ner en personlighet för att kunna urskilja olikheterna hos oss människor men samtidigt kunna acceptera det faktum att vi är unika individer.

De två som har startat projektet heter Robert Berglin och Bosse Pettersson. Från bloggens sida önskar vi att mansgruppen blir välbesökt och att projektet ger ett gott resultat.Intiativet är från start riktigt bra så det återstår för framtiden att bekräfta det positiva. Fortsätt kämpa Nätverkshuset för medborgarna i Älvkarleby kommun behöver allt stöd vi kan få för att fortsätta utveckla våra liv. Ni gör detta möjligt genom er närvaro så ni män som ser det här inlägget eller artikeln ta chansen att delta i något som kan bli ett nyttigt startskott i era liv.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Insändare

Alla inlägg Politik
Jag bevakar flitigt Torget på Arbetarbladet och insändardelen på Gefle Dagblad men det är sällan det uppkommer något matnyttigt att reflektera över. Vid den här tidpunkten på året består artiklarna av samma bekymmer varje år. Om det inte är snöröjningen som brister så är det sandningen efteråt som vi stör oss på. Sedan är det minst en artikel per vecka som handlar om de drivor med hundbajs som pryder cykelbanornas kanter. Nog kan även jag störa mig på alla de bruna högar som slappa hundägare inte orkar böja sig ner och plocka upp men inte tillräckligt för att skänka problemet en hel insändare.
Det är för få som tar chansen att yttra riktiga åsikter bland annat på Torget. Ge politiken en utmaning eller kritisera maktens agerande. Försök sätta en egen prägel i samhället genom att vädra dina ideologiska värderingar. Att tycka något är åt helvete eller "nu får det vara nog"-andan faller tyvärr ganska platt.

Till nästa vecka skall bloggen skriva en egen insändare där vi sänder ut en vädjan till er medborgare att delta mer i politiken på fler sätt än bara tycka ytligt på kommentarsfälten. Det måste gjutas mod i medborgaren för att kunna se politikens höjdare i ögonen samtdigit som man fäller en skarp kritik mot något man anser är felaktigt. Eller varför inte prisa höjdarna när de faktiskt kan påvisa framgång för vår kommun.

Det finns mycket att orda om men vad som är värt att ge dem plats på insändarsidorna är något som kan dela min uppfattning med många. Jag ser verkligen inte ner på medborgaren som tycker och tänker men att hundbajs längs vägarna är fel kan begripas utan dessa otaliga insändare. Utmana dina åsikter istället medborgare!
Ingen har kommenterat än bli den första!