Facebook Twitter Blogg

Alla inlägg
Jag fick frågan av en frågvis dam varför det finns flera forum som "Vad sker Älvkarleby?" figuerar? Att det snarare kan bli en negativ effekt om det finns för många ställen som det skrivs och tillslut blir det bara rörigt.

Men jag har redan tänkt ut syftet med alla tre platserna som bloggen finns. Blogg.se gör det enkelt att sortera inläggen och det blir ett arkiv. Facebook skall vara megafonen för bloggen där jag snabbt kan nå ut till näringsidkare, politiker och privatpersoner. Sedan är Twitterkontot tänkt att vara en sorts liveblogg på sammanträden eller evenemang.

Drömmen är att få alla politiker aktiva på till exempel Facebook. Tänk vad skoj om alla finns med på vänlistan så når informationen ut till dem allihopa direkt. Idag ramlade det in två stycken till så det ökar var dag. Ni som redan är aktiva här får givetvis sprida bloggen så mycket ni orkar. Desto fler som besöker desto mer nytta gör den.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Brott 2012

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5538265-brotten-okar-i-alvkarleby

Vi ser en ökning av brotten eller var det egentligen de anmälda brotten?

Ökningen är dessutom 14 stycken fler brott som blev anmälda under förra året jämfört med 2011. Så då har det varken blivit sämre eller bättre i kommunen egentligen. För om vi skall få bort stora delar av brottsligheten måste den där summan av anmälda brott öka markant. Kommer det komma några insatser under 2013 som ger lite effekt i samhället?

Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Låt mig få reagera

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.5530963-carina-blank-jag-kan-inte-ta-ansvaret-

Jag tänkte först att jag inte skulle ge mig in i det som sker i Gävle just nu. Det berör inte oss primärt men ändå reagerar vi på det otroliga brott den här högt uppsatta kommunalarbetaren är misstänkt för. Möjligen kan det skänka en tanke till vår kommun att dubbelkolla att det inte händer något liknande här. Då räddar både tjänstemännen och politikerna sitt skinn om de upptäcker det i god tid.

Här i Gävle fick det hålla på i minst 6 år. Det är några år för mycket för att ingen skall ha reagerat enligt mig. Eller så är det så att alldeles för många poster kring den här kvinnan består av personer som saknar rätt kompetens. Men jag har även tänkt på vad politikerna har haft för ansvar i det hela? Visst är det så att Kommunstyrelsen har ett ytterst ansvar att övervakar budget och resultat. Men då borde väl dessa summor som försvunnit funnits med? Det ger en känsla av att politikerna inte heller har haft rätt kompetens för att sitta i en kommunstyrelse när det uppstår ett så stort problem.

Så jag tycker det är anmärkningsvärt att Carina Blank, Gävles kommunalråd, bara slår ifrån sig ansvaret och lägger det fullt ut på tjänstemännen. Det är svagt och det är faktiskt så att Kommunstyrelsen har under 6 år stått och sett på när stora miljonsummor försvunnit från Gävle kommun.

Men mer än så tänker jag inte prata om det här. Det är Gävles ensak och jag hoppas att Älvkarleby inte upptäcker samma problem i framtiden för då kommer jag åter att lägga ett argt öga på Kommunstyrelsen.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Tron kommer till Marma

Alla inlägg Marma

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5531365-klockan-klamtar-igen

Det har varit en lång process för Marmaborna som inte fått höra kyrkans klockor sedan 1.5 år tillbaka. Dessutom var hela kyrkan fylld med mögel och skavanker så om det varit en vanlig byggnad hade den nog slagits till marken. Men nu är det en helig plats och då måste församlingen göra allt för att rädda den. Jag har inga summor hur mycket det har kostat men om kyrkavgiften höjs så vet vi varför. Det jag hört är att kyrkan är ett av de största projekten församlingen stått inför.

Men det är väl ändå roligt för Marma att det är någon som bryr sig om den där orten som ligger så långt bort. Den ligger så nära Tierpsgränsen att vi ibland glömmer bort att den faktiskt tillhör Älvkarleby kommun. Ändå är Marma ett ställe som ofta finns placerat på kartan men det är mest tack vare militären det. De som gjort lumpen vet vart Marma ligger och hur långt det är mellan skjutfältet och kiosken. Sen finns det otroliga möjligheter för den som gillar att semestra med bad och camping. Vattnet sträcker sig längs ortens gräns och naturen på den andra sidan. Men någon större satsning har det inte varit där. Det finns inte mycket att göra för camparna än att gå till kiosken och köpa burgare eller lira minigolf på Sveriges fulaste bana. Så det är trist att Marma kommer i sista andetaget i en budget eller inte ens nämns.

 

Ingen har kommenterat än bli den första!

Sveriges vackraste kommun

Alla inlägg
Det är lätt att förstå de som enbart har nostalgi i tankarna när man möter de äldre i kommunen. Upplandia har samlat otroliga fotografier från förr och ger en bild av orterna i Uppland hur de snabbt växte genom decennierna. Det finns tonvis med bilder från både Marma, Älvkarleö, Älvkarleby och Skutskär från tidigt nittonhundra och framåt.


Klicka på länken och ta tidsmaskinen tillbaka till en tid som de äldre så ofta pratar om.

http://www.upplandia.se/bilder/älvkarleby/index.html
 
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Sveriges fulaste ort

Alla inlägg Skutskär
http://detsannasverige.com/gallery.php?cat=17

Jag hade nästan glömt bort den här hemsidan men jag minns att det var många som reagerade på att Skutskär fick vara med. Det lustiga är att dessa bilder har trots allt några år på nacken men ändå så ser de valda platserna precis lika hemska ut idag.


Visst är det här en av de värre platserna? Något för kommunens nissar att ta tag i kanske?
Ingen har kommenterat än bli den första!

Lilla Chicago

Alla inlägg Skutskär

Känner ni igen orten som kallas för "Lilla Chicago"? Det var något jag fick lära mig i min ungdom att i Skutskär var det farligt att vara på kvällar och nätter. Där flödade narkotikan värre än i de stora städerna som omringar kommunen och kriminaliteten blir bara värre och värre.

Hur mycket sanning ligger det i det här egentligen? Går det att htita någon vettig statistik som berättar hur illa det egentligen är här? Det prat som går just nu är att det är värre än någonsin och att kriminaliteten håller på att vinna så mycket mark att polisen blir maktlösa. Och många vidhåller att sedan polisen försvann från kommunen har standarden blivit markant sämre. Dessutom har det blivit mycket svårare att få tag på en polisbil om det skett något akut. Det är inte bara en person som säger det här men det är något jag varken kan bekräfta eller dementera. Dock så ser jag allvarligt på det oavsett det sker en gång eller hundra gånger att polisbilen är ute och kör i Uppsala medan någon i Skutskär bevittnar ett rån.

På SVTpelj går det se statistik i procent hur många anmälda brott det varit de senaste 10 åren i Älvkarleby kommun. Trenden i riket är att det ökat med 15% men i Älvkarleby har det ökat med 8%. Men sedan 2008 har det minskat markant med anmälda brott så är trenden att det är på väg ner?

Men det är svårt att dra en vettig slutsats av en siffra på hur många brott som anmäldes. För säger det egentligen något om hur många brott det var i kommunen? Nej givetvis inte och hur ska vi då göra för att få fram något hur det ser ut här i kommunen?

Det är just det som är problemet med statistiken med anmälda brott. Vi kommer alltid ha en stort mörkertal där gjorda brott aldrig kan mätas. Men det vi kan tolka är om statistiken är konstant under en längre tid så kan det om möjligt tolkas att här sker det ofta samma sorts brott. Men i jämförelse med till exempel Tierps kommun är det ingen större skillnad vad det gäller anmälda brott.

Hur det än är i statistiken så är min fasta åsikt att vi behöver mer pengar till polisen för att kunna förebygga brott i vårt samhälle. För den siffra som är viktigast är att under de tio senaste åren har det ökat med 15% med anmälda brott. Det får inte bli så att brottsligheten tar över helt i våra småkommuner för att länets poliser enbart satsar sina resurser på centralorterna. Oavsett vart du bor (nästan) skall du ha samma möjlighet att utnyttja polisens tjänster.

http://www.bra.se/bra/brott--statistik/statistik/tolka-statistiken.html

http://pejl.svt.se/brott/uppsala/alvkarleby/?brott=alla-brott&jamfor=0360

Ingen har kommenterat än bli den första!

Kornknarr - aktivisten

Alla inlägg Gårdskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5527373-hellre-kornknarr-an-granar
 
Det kommer några artiklar per år om en insekt, fågel eller blomma som måste bevaras i våra skogar. Utan att gräva i arkivet kan jag dras till minne att Högberg i Älvkarleö råkade ut för några sällsynta grodor. Sedan hittade någon en blodsugande vampyrfjäril på Rotskär.

Nu är det kornknarren som tar plats i både politiken som den privata marknaden och den vinner. Det är fågeln som välter både företagare som domstolar. Visst är det härligt att det fortfarande finns människor som faktiskt värnar om vår sköra natur. Så dagens hjälte utnämner jag direkt till Kornknarren.

Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Årets företagare

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5527371-familjen-nystrom-arets-foretag
Vi får gratulera Familjen Nyström som fick priset som årets företagare i Älvkarleby kommun. Det här är något viktigt som jag redan skrivit om i bloggen. Vi behöver prisa företagare, eldsjälar, kulturarbetare och föreningar i vår kommun och visa att vi uppskattar deras eviga slit.

De som delade ut priset var "E-nätet" som är en grupp som finns på Facebook. Gå med där och kika vad de har att erbjuda. Ett sällsynt trevligt intiativ om ni frågar mig.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Katastrofskolan

Alla inlägg Skola

Det hade kanske varit ett bättre namn på vår Rotskärsskola som skulle bli en sådan bra skola efter rusten. Vad skedde? Ingenting överhuvudtaget!

http://pejl.svt.se/skola/uppsala/alvkarleby/0319004_rotskarsskolan/

Kolla in resultaten och bekräfta faktum att våra unga kommer inte att överleva i den verkliga världen. Nästan hälften av barnen hamnar vid 15 års ålder i en dödlig fälla där narkotika och kriminalitet känns mer angeläget och nära till hands än att man väljer den ljusa sidan av kraften.

Att bara 58.5% får godkänt i alla ämnen på Roskär är en vidrigt låg siffra. Det går inte att skylla år efter år på barnen för det är inte dem som misslyckas med sitt arbete. Det är ni som arbetar på skolorna och ni som har ansvaret över besluten kring skolan. Vad håller ni på med?

Vad det gäller matematik som det stod om i Arbetarbladet så har bara 40% godkänt i matematik. Alltså kan inte 60% av våra barn på Rotskär de absoluta grunderna i matematik. Hur ska de klara sig i samhället?

Sedan går debatten om att nå upp till godkänt i alla ämnen och har det som ett mål. För mig är det snarare minsta möjliga nivån man skall hamna på i skolan. Det är VG och MVG vi skall uppnå för då kommer våra unga att lyckas med sina studier och senare göra rätt för sig på arbetsmarknaden. Men det ses väl som en utopi. Det kommer det också vara så länge vi fortsätter att skylla på orten, på barnen och på några traditioner av lågt intresse av skolan.

Det köper inte jag längre för lärarna ser jag som de primära som inte klarar av sitt arbete. Det måste in personer som har orken att göra en förändring. Sedan skall de ansvariga politikerna och cheferna ta sig fulla ansvar och erkänna att ingen sköter sitt arbete. För den som tror det kan gå hem redan idag enligt mig!

 

Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Kritiskt granskande

Alla inlägg

Jag har noterat att några sköna själar från ett grönt parti har aktivt granskat majoriteten under de senaste dagarna i ett ärende. Riktigt skoj att de tar till sig uppgiften och kollar upp vad som egentligen är skrivet. Det gick även så långt att tidningarna fick ta del av det. Återstår och se om det blir något större av det här. Jag hoppas att Socialdemokraterna tar till sig lite och är mer noggrann med sina avtal. De måste sända ut seriösa signaler till kommunalmedborgarna för hur ska annars föraktet minska mot politiken?

Men jag minns lite vagt att det finns en till person som skall kritiskt granska majoriteten. Eller hur var det nu?

Ingen har kommenterat än bli den första!

Lärarnas behörighet

Alla inlägg Skola
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5522679-arbete-for-en-battre-skola-i-alvkarleby

– Vi har jätteduktiga lärare men inte den formella behörigheten. Framförallt har nästan alla våra lärare i de yngre årskurserna inriktning SO–Svenska på sin examen, det innebär att de bara har en grundutbildning i matematik, säger skolchef Gunn-Mari Nordström.

Hur tolkar vi det här? Den erfarenhet jag har av skolan är att de till nästa varje termin så införs nya satsningar med diverse underliga förkortningar. PISA heter den senaste och inriktar sig på matematik. Undran om någon grundligt utvärderat hur mycket dessa satsningar har påverkat våra barns kunskapsnivåer. Har de haft någon inverkan överhuvudtaget eller är det bara för att skydda kommunens lärare?

Det jag menar är att dagens lärare i vår kommun saknar behörighet på så många plan att vi egentligen kan säga att vi inte har en behörig lärarkår för vår grundskola. Om vi ser krasst på det så saknar vi matematikslärare är det ju inte underligt att våra barn inte ens kan svara på hur mycket klockan är.

Så nu när vi fortbildar våra lärare kommer de få en behörighet inom matematik. Då har vi löst det problemet och kan inte skylla på att dessa människor i grunden är SO-lärare. Det löser väl ingenting egentligen? Om vi har fel person på fel plats så blir det ju inte rätt person på rätt plats om vi skriver om behörigheten?

Om vi skall få ordning på vår lärarkår måste vi leta rätt på personer med rätt behörighet som är skriven från ett universitet eller högskola. Inte någon fortbildning på några veckor som byter namn för varje läsår som går. Det vi gör här är att skrapa på ytan istället för att gå på djupet. Trist för jag tvivlar på att det här kommer ge någon märkbar effekt i resultaten. Men givetvis hoppas jag in i det sista att jag faktiskt har fel den här gången!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Ett avtal är ett avtal

Alla inlägg
Mina misstankar om vad vårt kommunalråd lovade om fick en väldig fart hos både politiker som press. Jag pratade med flera av de rutinerade politikerna om hur det låg till med driftbidraget på 250000 kronor men ingen av oss kunde hitta något beslut i protokollen. Tillslut hittade vi två saker om bandyn sedan 2011 där det ena var ett avsiktsförklaring som gick på delegationsbeslut till ordförande av SBN. Det andra var ett avslag på ett driftbidrag på 400000 kronor, även det från SBN.

Så ingen kunde egentligen säga vad som gällde i det här ärendet med 250000 kronor under två år till bandyn i driftbidrag. Varför tas inte ett sådant beslut om en trots allt rätt stor summa till en förening så att det går att se i ett protokoll? Det var ju med om 400000 kronor så varför inte 500000 kronor?

Många frågor och inga svar egentligen. En av dem jag pratade med mailade faktiskt till Arbetarbladet och där blev det fart. Idag kunde vi läsa om det i tidningen så något lurt måste det ändå vara om media nappar direkt.

Får se om det här återkommer i någon debatt för fortfarande vet ingen egentligen vad som är sagt i kommunen. Finns det ett avtal? Säger avtalet att bandyn måste varit klar under 2012 för att få bidraget kan de inte få det om de inviger 2013. Det är samma princip jag har kring ärendet med att det krävs ett läkarintyg för att få färdtjänst. Säger lagen, avtalet, beslutet något skall något följas. Mycket enkelt egentligen.

http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5523536-halv-miljon-till-nya-bandyplanen
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Med brist på internet

Alla inlägg
Just nu strular Internet och det mesta av det tekniska i hemmet så söndagen blev bloggen vilande.

Men nu är det en ny vecka med nya möjligheter. Eventuellt kommer bloggen att göra en kupp men det förutsätter att allting faller på plats som det är tänkt.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Applåd för en ort som inte gav upp

Alla inlägg Sport
http://gd.se/sport/kronikor/1.5520424-stisse-aberg-applad-for-en-ort-och-sport-som-inte-gav-upp

Jag tänker inte orda något mer än att det är trots allt en stor stolthet för den som bor i Skutskär att veta vilket otroligt arbete dessa gubbar över 60 gjort för orten och sporten. Grymt arbete som vi bara får hoppas ger framgångar i framtiden. Nu är det upp till lirarna att fixa bandyfesten hela vägen upp till allsvenskan!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Bandy doftar nostalgi

Alla inlägg Sport
http://www.svtplay.se/klipp/128960/sm-final-i-bandy-1944-vasteras-skutskar

http://www.svtplay.se/klipp/128975/sm-final-i-bandy-1959-skutskar-vasteras

Är det här tiderna vi alla i kommunen vill återuppleva? Ja i någon fantasifull framtid så kanske vi åter kan njuta av en SM-final där Skutskär står som en av kombattanterna.
Men idag så är verkligheten en annan där laget ligger i division 1 och intresset ligger mest i snacket om att det var bättre förr. Det brukar stanna vid snacket och sedan tittar medborgaren på termometern och huttrar om att det förmodligen blir kallt att stå på IP.

Det var det även idag men temperaturen var bara skrala -4 men vinden låg som en piska i ansiktet. Men det berörde inte mig alls den här dagen när Skutskärs nya is invigdes. Laget verkade i första halvleken vara tagna på sängen och visade upp pinsamma slutspelsnerver. Men det ordnade upp sig i andra och Skutskärs stolthet kunde stå som segrare med 8-3 mot Karlsborgs BK.

Segern var viktig för laget men framförallt för sportens överlevnad. Skall Skutskärs bandy fortsätta att frodas måste människor komma och se på matcherna. Då krävs det att det är något att se som de betalar för. Hittills så har säsongen varit riktigt bra för Skutskär och de kämpar i toppen av tabellen för att åter vara i Allsvenskan till nästa säsong.

http://www.sifbandy.nu/

http://sv.wikipedia.org/wiki/Skutsk%C3%A4rs_IF_Bandyklubb
Ingen har kommenterat än bli den första!

Varför vara aggressiv?

Alla inlägg
Jag vet inte om jag varit tillräckligt tydligt i min beskrivning av "Vad sker Älvkarleby?". Men vi tar det än en gång så kanske det finns någon till som läser det och hajar till. Tanken med bloggen är att samla allt vad politik heter som berör Älvkarleby kommun. Jag är helt utan partitillhörighet men väljer att vara anonym eftersom folk ändå försöker passa in en i ett fack. Bloggen skall ses som en samlingsplats för fakta, statistik, inlägg, artiklar och dylikt. Men även som ett forum för dem som vill yttra sig. Bloggen kommer fram till valet att följa politiken på nära håll för att människor ska få upp ögonen för politiken igen i kommunen.

Med det skrivet är det lite fundersamt när man går genom reaktionerna efter två veckors intensitvt bloggande. De från oppositionen har reagerat otroligt positivt. Det klappas på ryggen och sägs hur bra det är att bloggen har startat. Medan majoriteten föraktar bloggen fullständigt. En politiker har till och med sagt att jag skall "växa upp". Men jag begriper inte riktigt varför man kan säga så till en blogg som tydligt nog är politiskt oberoende. Som jag svarade den politikern så är jag en potentiell väljare till var och en som ställer upp i valet. Då tycker jag att man kan tänka lite mera på vad man skriver och se bloggen för vad det är.

Sedan som en liten notis är det lättare att hitta saker om de styrande för att de just är dem som tar besluten. Det handlar inte om någon häxjakt på Socialdemokrater eller något annat parti för den delen. Om ni ändå känner er hotade av bloggen så måste det vara något annat som inte stämmer hos er i partiet.
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Ljusnande framtid eller?

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5517784-ingen-sags-upp-fran-stora-enso
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5219558-60-varslas-i-skutskar

Ingen sägs upp men 30 personer hamnar ändå i ett utanförskap och ovisshet. Men med facit i hand så är det bara att konstatera att det är mycket bättre än när de slog på stora kristrumman i oktober. Med tanke på hur det ser ut i Gävle med alla företag som tvingas säga upp folk eller till och med lägga ner verksamheten är det här en tryggare lösning på problemet. Dock kan jag tycka att det kan ses som en konstgjord andning för företaget. Hur länge klarar Stora av att vara kvar i Skutskär? Vad sker med orten när fabriken slår igen?

Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Lars Öhman och socdemokraterna

Alla inlägg Politik
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.4864778-snart-slutar-ohman-som-ordforande

En gammal artikel men ännu så aktuell. Jag vet ingenting hur turerna går kring Lars Öhman. Blir han kvar i kommunen? Blir det försäljning av huset och flytt närmare Knivsta där han nu fått en ny tjänst? Om han försvinner helt från Socialdemokraterna hur löser dem den krisen?

För jag ser det som en kris för Socialdemokraterna som saknar en vettig tillväxt i partiet. Öhman är ung, påläst och möjligen påtänkt som den som ersätter Tegelberg som gruppledare för partiet. Han är den enda som naturligt kan gå in och ta den platsen idag om den blev vakant. Som jag skrev i det tidigare inlägget om den åldrande politiken så är en person som Öhman en bristvara bland alla partier som slåss om platserna i fullmäktige.

Tiden får väl utvisa hur Lars Öhman gör med sitt politiska uppdrag i Älvkarleby kommun. Men jag förstår om de övriga i Socialdemokraterna gör allt för att han sitter kvar. Men när han valt att backa bort ifrån ett av den mest åtråvärda platsen finns det väl inte mycket att locka med? Om han får frågan om att bli kommunalråd, om valet går deras väg, vad säger han då?

Lite utanför ämnet men kolla i kommentarsfältet och se vad "Roger Nilsson  Nöjda nu MP ?" skriver. Det blir komiskt när folk ger sig in och försöker skjuta skarpt och bara skjuter sig själv i foten. Pinsamt!
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

En skola med guldkant

Alla inlägg Skola
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5511419-goda-resultat-i-friskolan

Vi läser år ut och år in om vår kommunala skola som inte fungerar. Alla rapporter och statistik pekar åt samma håll och det är rakt ner till botten. Nu kan vi läsa att Älvboda friskola faktiskt ligger över snittet som finns i riket med sitt 217 i meritvärde.

Bör inte den kommunala skolan ta en titt på vad de faktiskt gör bra? Någonting måste det ju vara som gör att Älvboda fortsätter att överglänsa kommunens. Och kom inte med någon socioekonomisk mummel eller att barn med särskilt behov inte är välkommen på friskolan för det är bara rent skitsnack för dem som vägrar lyssna på ren fakta.

Det är ändå tryggt för framtiden i Älvkarleby kommun att det om möjligt kommer finnas läskunniga människor även i framtiden. Men då får vi nog allt ta och bli lite mer positivt inställda till det arbete Älvboda genomför. Det gynnar kommunen så länge skolan fungerar och ger våra barn en god möjlighet att lyckas i sina liv.
Ingen har kommenterat än bli den första!

1760 år av erfarenhet

Alla inlägg Politik
Jag kollade genom de 31 ordinarie som satt i fullmäktige under 2012 och sammanlagt besitter de otroliga 1760 år tillsammans av livserfarenhet. Snittet är 56,7 år men dras ner kraftigt tack vare Vänsterpartiets yngsta ledamot, Andreas Norling som är 30 år.

Men om vi leker lite med siffrorna så säger vi att Andreas Norling, Marie Larsson, Hans Wennberg, Agneta Lundgren och Kurt Törnblom är frånvarande så ersätts de av de naturliga ersättarna. Då blir plötsligt snittåldern i lokalen 62,1 år och närmar sig PROs snittålder.

Jag har ingen uppfattning om hur det ser ut i de övriga kommunerna men det ser inte ljust ut för politiken om det är, som jag skrev tidigare, människor med ena foten i graven som styr vår kommun. Är det därför det är så svårt att få ett långsiktigt tänk inom politiken? För att politikerna själva tycker att den framtiden är alldeles för diffus?

Noterbart är att under 2013 kommer 11 av ledamöterna att vara 65 eller äldre. 12 stycken om Lars Öhmans ersättare blir Kurt L. Andersson. Men jag hittar inga uppgifter vem det blir som tar hans stol i fullmäktige, om någon nu tar hans stol? Nåja det får den diffusa framtiden utvisa.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Alla inlägg

Alla inlägg
Nu skall det finnas en kategori här på bloggen som heter "alla inlägg" för jag fick det skrivet till mig att det var krångel att se äldre inlägg. Nu ska alla komma upp när man klickar på den kategorin så jag hoppas det löser problemet. Annars får jag kika på de andra designerna som finns här på Blogg.se
Ingen har kommenterat än bli den första!

Prisa oss i kommunen

Alla inlägg
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.5511200-flera-foretagare-ska-prisas

Det är viktigt för kommunen att prisa dem som gör bra ifrån sig. Det gäller både företagare som privatpersoner. I Tierps kommun finns priset "årets eldsjäl" som delas ut till någon som engagerat sig för barn och ungdomar inom idrottens värld.

Vi i Älvkarleby kommun borde också ha ett eldsjälspris som delas ut varje år till någon eller några som arbetat ideellt för barn och ungdomar. Det görs alldeles för lite i kommunen för våra barn och de som verkligen orkar göra något skall få sin del av positiv uppmärksamhet.

Så det här priset som E-nätverk delar ut till företagarna är en viktig del i att skapa en god gemenskap i samhället. Dessutom kan det generera att fler startar egna företag när de ser att det finns dem som lyckas i vår kommun. Det finns faktiskt något mer än att supa upp sin Fas 3-ersättning och bli kräkfull på "Tre små rum". Vi kan bli lyckosamma företagare även här och leva ett gott liv med en trygg ekonomi.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Intressant reaktion

Alla inlägg
Det var trots allt flera politiker som reagerade på mina betygsinlägg. Det var ju glädjande utan tvekan! Dessutom hittade nog några nya individer bloggen tack vare lite spridning på Facebook. Nu kommer kruxet, hur toppar jag det här?

Det vet jag inte än hur det ska gå till men något kommer jag säkert på. Ett är säkert att när fullmäktige kommer igång blir det genast mer att skriva om för bloggen. Att gå genom viktiga ärenden, belysa motioner, medborgarförslag och interpellationer. Samt så kommer nog betygen att återkomma ett par gånger, inte på varje sammanträde men efter halvåret kanske vi tar en runda och tittar om det hänt något med politikernas engagemang.

Fram tills dess är det öppet för förslag för vad bloggen skall ge sig på för något. Har ni tips?
Ingen har kommenterat än bli den första!

Intyg är väl självklart?

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5506357-gota-kravs-pa-nytt-intyg-for-att-fa-behalla-fardtjansten

Det är en mycket underlig artikel tycker jag. Syftet är väl att vi skall tycka illa om makten, cheferna och de anställda som inte sköter(?) sitt arbete. Samt skall vi känna sympati för en äldre person med funktionsnedsättning och tycka att det skall vara förmildrande för just en sådan person.

Men stopp nu för en stund. Det är ju inte så att hon har nekats någonting. Sköter hon sina kort rätt med intyg att hon är berättigad färdtjänst får hon färdtjänst. konstigheter alls egentligen. Och att det skall vara ett läkarintyg är ju en självklarhet för annars kan vilken halt jäkel som helst utnyttja färdtjänsten som är till för dem som har det svårt att ta sig fram.

Att den här Göta inte orkar vid 88 års ålder förstår även jag. Men vid den åldern och med de problem som finns runt kring kan det finnas ett behov av en godeman. Då sköts alla papper av en kunnig person.

Det enda jag kan finna som ett problem är att det förmodligen är rätt många som fått brev från kommunen och behöver åka ner till vårdcentralen för att få ett läkarintyg. Det skapar köer och är tidskrävande. Men det är inte det primära anser jag för i den här artikeln finns det ingen orättvisa någonstans. Bara ett förtydligande att regler skall följas.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Analys av betygen

Alla inlägg Statistik & rapporter

Om vi tittar närmare på de betyg jag satte igår på alla de 36 ledamöter som sitter i fullmäktige så går det hitta mer statistik. Snittbetyget för alla ledamöter blev 1,58 / 5 och det är rätt uselt faktiskt. Det skall nämnas att Sverigedemokraternas båda nollor drar ner betyget något men skall även räknas med i helheten. Somliga verkar glömma bort SD i flera sammanhang fast de faktiskt är ett demokratiskt valt parti med förvisso åsikter som tyder på andra värderingar än demokrati.

Så om vi ställer upp siffrorna så ser det ut så här:

Kommunfullmäktiges snittbetyg: 1,58 / 5
Majoritetens snittbetyg: 1,69 / 5
Oppositionens snittbetyg: 1,5 /  5

Högsta betyg fick Ann-Cathrin Larsson (FP) och Lars Öhman (S) medan klart sämst var Kurt Törnblom (SD) och Kjell Holmgren (SD).

Ingen av ledamöterna når upp till högsta betyg. Två av ledarmöterna fick lägsta möjliga.

Av de 36 som rankades fick 22 av dem en 1:a eller lägre.

UTOM-nämndens ledamöter som också sitter i fullmäktige 1,6 / 5

SBN-nämndens ledamöter som också sitter i fullmäktige 1,45 / 5

Kommunstyrelsens ledamöter som också sitter i fullmäktige 1,8 / 5

Noterbart för nämnderna och KS är att det finns flera ledamöter som inte sitter i fullmäktige och kan inte betygsättas. Men det ger ändå en liten riktlinje vart de (enligt mig) duktiga politikerna sitter någonstans i kommunen.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Betyg på oppositionen

Alla inlägg Politik
Nu tar jag fart och ger mig på de politiker som sitter på de stolar som kallas opposition. Det är samma skala som i förra inlägget 1 - 5 men jag kan även dela ut 0 till de som varit alldeles extra usla. Får se om det någon som får fullt betyg här eller om någon når botten.

(M)
Kenneth Holmström - 3 -
Oppositionsråd och ansiktet utåt för Moderaterna i kommunen. Blev lite mera diffus i sin roll som politiker efter att han blev oppositionsråd. Vems politik driver egentligen Holmström? Vem vinner något på den politik han driver nu? Förutom det är han duktig med att gräva fram statistik och framföra dem på ett bra sätt i fullmäktige. Han har en förmåga att prata vid sidan av micken något han bör tänka på. Debatterar inte lika kraftigt mot majoriteten längre vilket är en besvikelse. Kanske han tar nya tag 2013?

Bo Janzon - 3 -
Han är iskallt blå rakt in till märgen. Moderat från den gamla världen som öppet står för det. Men Bo Janzons styrka ligger i hans lugn och vana att tala inför fullmäktige. Han är otroligt duktigt på att välja rätt saker att säga i talarstolen och är den tydligaste politikern av dem alla.

Patrik Ernesäter - 1 -
När Kenneth och Bo har talat färdigt finns det inga ord kvar för övriga. Så känns det i alla fall och Ernesäter är en av de övriga i partiet som sitter tyst.

Kenneth Holmgren  - 1 -
Sitter precis som Ernesäter tyst i fullmäktige och låter Kenneth och Bo sköta pratandet.

Robert Boman-Lindqvist - 1 -
Har inte heller sagt någonting under ett enda sammanträde.

Roger Petrini - 1 -
Sitter på ersättarplats men har fått tjänstgöra lite från och till i partiet. Har dock gjort det i fullständig tystnad.

(KV)

Bengt Ahlquist - 3 -
Kommunens väls ansikte och röst utåt. Den mest rutinerade politikern av dem alla och använder det mellan varven väl. Dock så är partiets politik ytterst svår att ta på allvar när den dränks av populism och faktalösa argument. Men Bengt tar debatten och sitt uppdrag på allvar och det skall han ha all beröm för.

Torbjörn Löfgren - 1 -
Han kan debattera men gör det alldeles för sällan. Kommunens tredje största parti behöver fler talare och då måste Torbjörn ta sitt uppdrag mer på allvar. Han kan mer än vad han visar i fullmäktige och låt se om 2013 blir hans år.

Mona Hansson - 1 -
Hon säger absolut ingenting alls. Har aldrig varit upp i talarstolen och sitter bara av tiden i, som sagt, kommunens tredje största parti.

Eva Eriksson  - 1 -
Lika tyst som Mona Hansson är Eva under fullmäktige. Kommunens väl gick till val att listan skulle varvas man, kvinna och då kan väljarna kräva lite mera ifrån de två kvinnor som enbart sitter tyst. Bengt Ahlqvist drar en stort lass och det kan omöjligt hålla i längden.

Annemon Piper - 1 -
Ersättare i Kommunens väl men har tjänstgjort en del under 2012. Utmärkt sig för att votera mot partiets övriga ledamöter. Medvetet eller ej så gynnar det knappast partiet.

(SD)

Kurt Törnblom - 0 -
Här bör väl ett entledigande vara på sin plats eller hur Sverigedemokraterna? Jag har tidigare skrivit om det förbannade ansvaret du har som politker när du sitter vald som ledamot i fullmäktige. Du måste ta det på allvar och ge något tillbaka till väljarna. Kurt Törnblom har varit på ett (!) enda möte vad jag vet under mandatperioden. Sedan har stolen fyllts av en ersättare. Han lyckades med den otroligt bedriften att kryssa sig förbi Kjell Holmgren med sina 73 röster. Visst kan det hända saker i ens liv som gör att poltiken går i andra hand men faktum kvarstår att du har ansvar över dina uppdrag. Om du inte sköter dem så säg upp dem så andra får utrymme.

Gun-Britt Holmgren - 1 -
Myser genom fullmäktige efter fullmäktige men inte sker det mycket på det politiska planet.

Kjell Holmgren - 0 -
I Kurt Törnbloms frånvaro har Kjell Holmgren fått möjligheten att dominera fritt i fullmäktige. Och vilken katastrof han är. Att använda personliga påhopp i talarstolen kan inte ge annat än ett bottenbetyg tyvärr. Sköter sig illa i sina argument och har ingen trevlig ton alls. Det är inte underligt att Pavel Gamov smyger i lokalerna när de har en tickande bomb främst i ledet.

(C)

Clarrie Leim - 2 -
Har hamnat i en skugga som Moderaterna skapar i fullmäktige. Clarrie Leim var tidigare en frisk fläkt men har tappat energi i talarstolen. Lever ändå mycket på sin rutin som hon visar mellan varven. Men tyvärr så är Centerpartiet ett ytterst anonymt parti idag i vår kommun.

Agneta Lundgren - 1 -
Hon gör inte sin röst hörd i fullmäktige. Om Centerpartiet vill bli mer synliga måste de utnyttja sina två mandat mer noga än att bara Clarrie Leim håller med om allt som Kenneth Holmström säger.

(FP)

Ann-Cathrin Larsson - 4 -
Det finns ingen ledamot som ensam tagit upp så mycket tid i fullmäktige som Ann-Cathrin. Ibland blir det för mycket och ibland blir det sladd ut i periferin av vad vi pratar om. Men under 2012 var Folkpartiet med ledning av Larsson skarpare än någonsin. Ingen annan i oppositionen har kämpat för sina åsikter och politik som hon gjort. Tyvärr hamnade Ann-Cathrin Larsson i någon sorts återvändsgränd där privatpersonen och politkern mixades ihop och hon blev en måltavla för alla som kände för att attackera. Hon har nu bytt kommun och oppositionen har tappat en som stenhårt kritiserade majoritetens politik. Vem kommer ta över den hårdheten?

Anders Edin - 2 -
Fick äran att ta över stolen efter Ann-Cathrin Larsson i fullmäktige och har gjort det väl. Betyget skulle kunna vara högre men Anders har haft för få sammanträden att visa upp sig på. 2013 blir året som Anders måste bevisa vad han går för som politiker om Folkpartiet skall existera efter valet.

(MP)

Hans Wennberg - 2 -
Miljöpartiet har bara en stol i fullmäktige och partiet är det minsta av dem alla procentuellt med. Hans Wennberg har sakta men säkert blivit mer aktiv och när han väl talar är det av högsta kvalité. Han är korrekt och koncist i sina anföranden. Men betyget sjunker till en tvåa eftersom han ibland verkar missa vad de pratar om och väljer att sitta tyst istället.



Då var jag i hamn med alla betyg på de som gjort en insats i fullmäktige. Kom ihåg att det här är min personliga uppfattning om era insatser och jag är övertygad om att det finns flera stycken som inte tycker att sitt betyg är korrekt. Men en personlig uppfattning kan bara vara korrekt hos en person och det är mig själv. Vad ni andra tycker är upp till er.

Sammanfattningsvis kan jag säga att betygsnittet är lågt. Många som fått en etta eller lägre men det är också min fasta åsikt att alldeles för få gör sin röst hörd i fullmäktige. När du väl fått chansen att komma så jäkla långt fram och har chansen att påverka så tar man inte den? Det är obegripligt att det går bra att sitta av möte efter möte.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Betyg på majoriteten

Alla inlägg Politik
Går det att sätta betyg på en ledamot? Ja självklart! Och glöm ihåg att det är faktiskt min personliga uppfattning som ligger som grund för min betygsättning. Det som ger en ledamot ett högt betyg är egentligen hur övertygande den varit uppe i talarstolen.
Är argumenten noggrant uppbackade av fakta och statistik? Är man tillräckligt påläst så att partiets politik blir synlig? Är ledamoten aktiv vid varje ärende som förs fram i fullmäktige? Har man en god mötesdiciplin med allt vad det innebär?

Jag har valt att ta med alla ordinarie ledamöter men även några av ersättarna som ofta får tjänstgöra. Några ersättare har jag valt att välja bort eftersom de haft alldeles för få chanser att göra sin röst hörd att ett betyg inte ger någon rättvis bild av politkern.  Betygskalan är 1 - 5 men jag har även valt att sätta 0 på vissa som var helt under isen under 2012.

(S)
Lars Skytt - 3 -
Har tagit ett steg tillbaka i politiken men ibland tar han över debatten för Socialdemokraterna. Kan vara lite fyrkantig i sina argument och ibland blir det rent av dumt. Sköter ändå sina kort väl med rutin och lugn. Blir allt mer anonym i partiet men när tunga namn har försvunnit i partiet ökar pressen på Lars Skytt.

Inga-Lil Tegelberg - 2 -
Blev kommunalråd trots att Lars Skytt kryssade sig förbi Tegelberg vid valet. Hon har svårt att ta en debatt i fullmäktige. Argumenten blir ofta en upprepning av det som redan på förhand är skrivet i blocket och tonen känns ibland lite vek. Samt att hon ibland inte själv förstår vad debatten handlar om men ändå ger sig in i den ger en känsla av förvirring. Kan tappa debatten och då tvingas partikamrater att ta vid.

Marie Larsson - 1 -
En av Socialdemokraternas giganter som har flera fina platser inom politiken i kommunen. Hon verkar ha ett mål att gå upp minst en gång per fullmäktige. Det är trist att hon då inte är balanserad nog för att ha ordning på vad det är för ärende som diskuteras. Istället lägger Marie energin på en allmän politisk debatt, angriper allianspartierna i riksdagen och hamnar alldeles för ofta snett. Hon vill mycket men har till och med fått gå ner från talarstolen för att hon inte håller sig till ämnet.
 
Björn Karlsson - 2 -
Får ett högre betyg för att han visar att han har en egen vilja i partiet. I övrigt är han för det mesta tyst men kan begära ordet när han verkligen vill ha något sagt.

Åsa Stridh Andersson - 1 -
Sa inte ett enda ord under 2012. En av många som bara sitter och nickar sig genom ett fullmäktige.

Tommy Jakobsson - 1 -
Säger desto mer än de flesta av Socialdemokraterna i egenskap av ordförande för Samhällsbyggnadsnämnden men ack vad han blottar sin okunskap i fullmäktige. Hur många röda kort har han fått egentligen? Att en ordförande inte kan svara på ytterst relevanta frågor kring sin nämnd är klart underkänt och en brist hos Socialdemokraterna.

Anett Aulin - 2 -
Hon tar debatten för sin nämnd och försöker så gott hon kan svara på frågorna. Men att fylla luckan efter Lars Öhman är något som hon inte klarar av. Dock så kommer tronskiftet innebära att vi minskar fokus på missbrukarna och lägger kraften på skolan igen.

Lars Öhman - 4 -
Nu har Lars Öhman flyttat ifrån Älvkarleby kommun och jag tror Socialdemokraterna känner att de tappat sitt starkaste namn för kommande val. Lars Öhman fokus på missbrukspolitiken var missgynnande för andra områden inom UTOM-nämnden. Men ingen kan slå honom på fingrarna vad det gäller kunskapsnivån. Han var alltid påläst inför varje möte och bemötte kritik och argument med bravur. Dessutom hade han framtiden framför sig! Men nu får Älvkarleby kommun klara sig utan Öhman och nöja oss med Aulin.

Gunilla Styf - 2 -
Fullmäktiges ordförande är en ojämn historia. Mellan varven sköter hon mötet perfekt på en bra och human nivå. Men så kommer vi till en votering och det blir en hönsgård deluxe hos ordförande. Den kritik jag kan ge är att hon borde vara hårdare med de som drar över tiden och de som inte håller en god nivå. I övrigt ingenting att anmärka på under 2012. Det tar sin tid att växa i kostymen och 2013 kommer troligen bli än bättre.

Magnus Grönberg - 1 -
Har bara suttit still på sin stol i fullmäktige. Kan ibland votera mot strömmen men det är det enda som lämnar avtryck från Grönbergs politiska framfart.

Rose-Marie Westerholm - 1 -
Ännu en som enbart sitter på sin stol. Har inte sagt ett endaste ord förutom under votering och upprop.

Roger Wilund - 1 -
Han nickar instämmande till allt som sägs men mycket mer än så sker inte från Wilunds sida.

Yvonne Matsson - 1 -
Fyller ut en stol i fullmäktige. Inte så mycket mer än så.

Kjell Grönberg - 1 -
Marmas egna borgmästare sitter längst fram och assisterar Styf och Anu Sundin. Men vad har egentligen Grönberg för funktion? Något speciellt som inte Styf och Sundin själva skulle klara av utan honom? Det kanske bara är jag men det känns som presidiumet har en person för mycket där framme och Grönberg är den som blir lidande.

(V)

Sigrid Bergström - 3 -
Om Vänsterpartiet hade drivit en egen politik i kommunen kanske betyget hade varit än högre. Allt för ofta går Sigrid upp med bakbundna händer och instämmer med föregående talare från Socialdemokraterna. Men ibland tar hon tag i debatten och sköter sig riktigt bra i talarstolen. Hon kan vara rolig, skarp, elak och rakt på sak. Ibland svävar hon iväg i sina luriga framföranden men besitter en hel del rutin. Återstår och se om Vänsterpartiet vågar stå på egna ben under 2013?

Andreas Norling - 1 -
Bakom Sigrid står fullmäktiges yngsta ledamot. Han sitter dock fast under Sigrid Bergströms stol och kommer inte loss. Han har varit upp i talarstolen (vad jag vet) en enda gång. Den yngre generationen politiker måste våga mera för att flytta på de som har en fot i graven (behöver nödvändigtvis inte vara Sigrid som är grågammal).  

Där var vi i hamn med betyg på de som sitter i majoriteten i Älvkarleby kommun. I nästa inlägg ger jag mig på de som sitter på resterande stolarna i fullmäktige!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Ingen förälder som orkar reagera?

Alla inlägg Skola
Det är egentligen underligt att föräldrar till sina barn som försummas bara låter det passera. Det sker ingenting dramatiskt överhuvudtaget. Det är ingen som spårar ur och river skolan, ingen som anmäler dem, ingen som berättar för media vilka de ansvariga idioterna är.

Varför är vi i det här landet så veka när det kommer till orättvisor? Om ditt barn förvandlas till en misslyckad person med hög riskfaktor att hamna i kriminalitet, drogmissbruk och arbetslöshet skulle du inte reagera? Eller rycker vi på axlarna när skadan är skedd?

Jag tycker att föräldrarna har ett minst lika stort ansvar över sina barn men vad det gäller det som sker inom skolans väggar är det ENBART lärarna och rektorn som styr. Det är deras verksamhet som skall vara tillräckligt bra anspassat för alla sorters människor. Oavsett kunskapsnivå skall de uppnå läroplanens mål vid slutet av studieperioden. Men när ni upptäcker att lärare och rektor inte gör sitt jobb skall de få veta det. Vi andra medborgare vill också få reda på det. Det skall inte finnas någon rädsla att kontakta media och berätta att en eller flera inte sköter sitt jobb och nu behöver vi hjälp.

Kom ihåg medborgare, ni sitter på en sådan makt att ni kan välta en skola om det så behövs. Utnyttja det var gång orättvisan står och knackar på!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Våra lärare

Alla inlägg Skola
Tänk dig det ansvar en lärare har för dig som elev. Den skall mata dig med ABC och 123 tills du kan det utantill. Den lär dig historia, religionskunskap, naturvetenskap och ger dig sociala verktyg för framtiden. Den lägger fram en grund som du skall finna en egen balans på för att klara dig genom livet. Men tänk dig om läraren är en gammal, utarbetad person som skulle kunna få diagnosen pedofobi (rädsla för barn). Den här människan gör inget extra för den lön som utbetalas varje månad utan räknar bara ner dagarna fram till pension som är den stora befrielsen från sitt förjävliga arbete. Då lär du dig inte ABC och 123 utantill och de andra ämnena blir likaså bortglömda. I Älvkarleby kommun finns den här läraren, kanske ett par stycken till och med men ingen vågar konfrontera dessa människor som enbart förstör generation efter generation utan att behöva ta konsekvenserna därefter.

Vi är otroligt snabba att halshugga både chefer och politiker som har det yttersta ansvaret. Men ibland finns det andra faktorer som en usel lärarkår som inte begriper direktiven som de ansvariga lägger ut. Nu säger jag inte att vår lärarkår är usel men brister existerar och det är möjligt att det är större brister om vi jämför med övriga kommuner i landet. Helt bra kan det ju inte vara i ledet lärare när resultaten är förankrade nere i botten i varje rapport vi får läsa. Sanningen är väl den att det finns en hel del personer som är på helt fel plats och bör packa väskan och leta efter något nytt istället för att harva på en arbetsplats där ingen nytta genereras.

För visst ligger det i chefens ansvar att de anställda sköter sig men det fråntar inte lärarnas extrema ansvar att utbilda och fånga in varje liten själ oavsett bakgrund eller tillhörighet. Många av de som inte ens får uppleva sin 20 års dag har skolan helt enkelt misslyckats med. Tänk på det läraren när du öppnar lönespecifikationen nästa gång. Har du verkligen gjort det du kunnat eller fanns det mer att ge för att förändra vår kommun?
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Artikel i AB

Alla inlägg Statistik & rapporter
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5497014-alvkarlebys-kommunala-skolor-far-hard-krtik

Här är en artikel om tidigare inlägg. Gunnmarie Nordström, vår skolchef, har berättat att vi vet, det är positivt och vi ser framåt. Och så är hon inte förvånad, det här var väntade resultat för vår skolchef och varför inte dra i nödbromsen tidigare om man nu ser faran i tid?
Jag kan dessutom minnas hur noga Gunnmarie och dåvvarande UTOM-ordförande Lars Öhman var att slå sig på bröstet så att alla hörde när siffrorna gjorde en positiv studs uppåt för två år sedan. Då var det minsann vind i segeln och här kommer framtiden. Vilket bullshit med facit i hand eller hur? De hade ju inte en susning om vad de pratade om eftersom vi sjönk som en pestsmittad gråsten i statistiken året därpå.

Men som jag skrev i förra inlägget så har kommunen skolinspektionens ögon på sig nu och det kanske blir någon skillnad. Eller?
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vilka ansvarar över våra barn?

Alla inlägg Statistik & rapporter

http://www.skolinspektionen.se/sv/Om-oss/Press/Pressmeddelanden/Alvkarleby-kommun-maste-forbattra-resultaten-i-skolan/

Det finns flera politiker inom Socialdemokraterna som helt ocensurerat förklarar de usla siffrorna år efter år med att vi har en bruksmentalitet. Det betyder egentligen att ni föräldrar är hopplösa fall av bristande utbildning, uppfostring och då finns det ingen potential för att barnen skall lyckas i skolan.

Sedan finns det politiker som jag personligen pratat med som tycker att dessa rapporter från Skolinspektionen, lärarförbundet och andra instanser som granskar kommunen, skall tas med en nypa salt. Det är ingenting vi skall lita på helt enkelt. Jag tänker inte namnge politikern som sa så till mig men partitillhörigheten var ett litet majoritetsparti här i Älvkarleby kommun. Mer än så säger jag inte!

När de styrande politikerna inte tar till sig rapporterna eller ser ner på oss som bor här så vad finns det då för andra vägar att gå än att det går åt helvete? Vi är nersupna och knarkande white trash-familjer som varken arbetar eller studerar på högkola. Men med tanke på att skolans värld har haltat under en längre tid bör det ju vara flera generationers försummande vi har att göra med. Det är väl de som skaffar barn nu som försummades under nittiotalet och här kommer deras resultat genom att blanda white trash-generna med varandra.

Jag har hört en historia där en gammal rektor som arbetade på Rotskärsskolan satt och berättade vilka idioter barnen var eftersom hon visste vilka föräldrarna var. Tack och lov arbetar hon inte kvar på Rotskärsskolan som rektor. Men hon har själv försummat ett antal barn under sin tid men det har hon väl ingen förståelse för? Nej det var ju redan kört från början så då är varken politiker eller skola skyldiga att anstränga sig.

Det finns två personer som idag sitter med ansiktet utåt och har ett ytterst ansvar för skolan. Den ena är skolchefen Gunn-Marie Nordström och den andra är ordförande för UTOM-nämnden Anett Aulin (S). Det är två personer som skall för första gången vända trenden under lång sikt och få Älvkarleby till en positiv skolkommun.

Men nu är det ju så att både chefer och ansvariga politiker sitter säkert oavsett hur de försummar vår dyra framtid. Frågan är väl hur det hade sett ut om kommunen hade varit ett privat företag istället. Tror ni att högsta cheferna hade fått suttit kvar om resultaten var så usla att varannan inte klarar sig? Knappast!

Nu har i alla fall skolinspektionen fått upp ögonen för hur vi sköter våra skolor så nu väntar vi på att föräldrarna, politikerna och tjänstemännen också blir klarsynta.

Ingen har kommenterat än bli den första!

Här nere skjuter vi dem

Alla inlägg
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16097142.ab

I Bulgarien är det visst en risk för att bli skjuten i huvudet. Tur för honom att det inte blev något skott och undrar om man blir religiös efteråt?

Men en tanke väcks i mig och jag vet inte om det är för att jag har svårt att finna tillit till makten. Men det ser faktiskt lite.. arrangerat ut.. Något som man skulle kunna tänka sig räddar och stärker Ahmed Dogans aktier rejält. Men så extremt kanske det inte var den här gången utan bara ett krånglande vapen.

Ingen har kommenterat än bli den första!

En tillgänglighetsguide

Alla inlägg
På kommunens hemsida går det nu att läsa en tillgänglighetsguide för dem som har någon form av funktionshinder. Av de lokaler man valt att ta med i guiden ser det helt okej ut för de som behöver en rullstol eller ledsaga för att ta sig fram.

Men det finns även dem som får underkänt av mig för att fixa en ramp så att människor lättare tar sig in genom dörren är för mig obegripligt att man inte har 2013. Skärpning till er!

De här bör tänka ett varv till och bli tillgängliga:

Elbes Radio & TV

Milles pizzeria


Capri pizzeria

Gunett

Gunillas & Alexandras hårvård

Tandläkare Håkan Schön

Distr. sköterskemottagningen / BVC

Hur kan en distriktsköterska inte ha fixat för sig så att en person med rullstol skall kunna komma in? Är det ingen som tänker på stället? Och övriga näringsidkare verkar kunna gå runt glatt ändå trots att de låter en viss sorts människor få stanna kvar utanför dörren.
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Öppna jämförelser - vård och omsorg om äldre 2012

Alla inlägg Statistik & rapporter

Idag kunde vi läsa i Arbetarbladet om de äldres sista stund i livet och att bland annat i Hofors kommun dör väldigt många av de äldre ensamma. Siffrorna är hämtade från rapporten Öppna jämförelser – Vården och omsorgen om äldre som SKL och Socialstyrelsen publicerat på SKLs hemsida. I rapporten finns Älvkarleby med och de siffror som är negativa är dem som vi bör ta till oss i första hand och arbeta fram bättre resultat.

Andel som uppger att måltiderna alltid eller oftast är en trevlig stund, särskilt boende

Riket 68% Älvkarleby 59% (232:e kommun)

Maten smakar bra, särskilt boende

Riket 75% Älvkarleby 73% (167:e kommun)

Andel som uppger att personalen alltid eller oftast informerar om tillfälliga förändringar, särskilt boende

Riket 46% Älvkarleby 36% (208:e kommun)

Andel som uppger att personalen alltid eller oftast har tillräckligt med tid att utföra arbetet, hemtjänst

Riket 81% Älvkarleby 78% (215:e kommun)

Andel som uppger att det är mycket eller ganska lätt att vid behov träffa sjuksköterska, särskilt boende

Riket 77% Älvkarleby 70% (201:e kommun)



Mina funderingar går till maten som vi serverar på säskilt boende i Älvkarleby kommun. 41% tycker att måltiderna inte är någon trevlig stund samtidigt som 27% tycker att maten smakar dåligt. Måltiderna som kan vara det enda av värde som sker under dagen måste prioriteras mera i kommunen. Nu har vi fattat galoppen inom skolan att det inte fungerar med Sodexos läckra bitar i sås så varför skall de som byggt upp kommunen inte få äta god och nyttig mat under sina sista dagar i livet?

I övrigt ligger vi någonstans på nedre halvan i de flesta mätningarna och det finns inte mycket att slå sig på bröstet för än så länge för varken hemtjänsten eller särskilt boende.

Om ni vill kolla på rapporten så klicka här nere på länken.

http://www.skl.se/vi_arbetar_med/oppnajamforelser/socialtjanst/aldre/oppna-jamforelser-vard-och-omsorg-om-aldre-2012

Ingen har kommenterat än bli den första!

Du är så jävla PK

Alla inlägg

Det är en kommentar jag har fått av en Sverigedemokrat på ett forum. Först hade jag ingen aning om vad PK ens betydde och funderade varför det ersatte slagkraftiga argument. Sen när jag fick det berättat för mig att PK betyder "politiskt korrekt" så blev jag än mer fundersam. Var det egentligen en komplimang jag blev slagen med?

Efter det spanade jag runt på Twitter och kollade vad de olika Sverigedemokraterna skriver för intressant om sin vardag och då upptäckte jag att det här PK är något vedertaget bland dem allihopa. De som inte röstar på SD blir automatiskt PK och det ska vara en ironisk nedvärdering för du tror på demokrati, empati, sympati och vill vara en medmänniska. Så när du får PK slängt mot dig ska du egentligen reagera negativt men när betyder att du är korrekt kan du väl bara tacka och ta emot att de trots allt förstår.

Jag vet inte riktigt hur det här PK har uppstått men i mina ögon är det rent patetiskt. Det är knappast genomtänkt i alla fall. Men högt uppsatta politiker väljer ändå att klumpa ihop de övriga under en negativ rubrik som indikterar på att SD inte heller tror på sin politik fullt ut. För att kalla någon politiskt korrekt och tro att det skall skymfa någon normalt begåvad ser jag som en minimal risk. Lite bättre kan ni väl ändå SD?

Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Vem är då jag?

Alla inlägg
Jag är ju så förbaskat hemlig just nu och tänkte vara det fram tills valet. Flera personer har redan frågat ut mig vem jag kan tänkas vara och vissa har redan börjat gissa. Har ni rätt då? Ja det har ni säkert!

Men än så länge säger jag ingenting. Mer än det jag lyckats givit ut via mina första inlägg. Jag bor i Skutskär och hänger med i politiken i Älvkarleby kommun. Jag besöker kommunfullmäktige ibland för att se och höra de olika politikerna som finns att rösta på. Dessutom har jag inte valt sida än så alla partier har samma chans (nåja) att få min högst åtråvärda röst.

Det är framförallt de i fullmäktige som intresserar mig för de flesta där har också uppdrag i både nämnder och styrelser. Men ni som för det mesta bara kniper i fullmäktigestolen lär nog anstränga er lite mera under 2013 för de som gör sin röst hörd har lättare att påverka mitt beslut.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Kommunfullmäktige

Alla inlägg Politik
Mina tankar snurrar om hur jag kommer att rapportera om Älvkarlebys kommunfullmäktige. Det kan bli lite sportsvarning av det hela med betyg på insatser och spalta upp efter diverse meningar som "dagens floskel" och så vidare.

Tanken är också den att när handlingarna blir tillgängliga kommer jag att ta ut de viktigaste och mest intressanta punkterna inför varje möte. Dessutom skall jag försöka att ge alla motioner en recension och försöka utgå från kommunens bästa.
 
Idag har vi bara en enda repporter från Arbetarbladet på plats under halva mötet. Det ger en rätt usel rapportering tyvärr och ingenting går på djupet. Men det kanske inte ligger i Klara Erikssons intresse heller att följa politiken så slaviskt. Det är givetvis trist att politiken inte når ut till folket via media. Så då kommer bloggen att fylla det tomrummet som just nu finns.

Dessutom kommer bloggen påpeka vilka som är aktiva i talarstolen och vilka ledarmöter som enbart sitter av tiden. Det är som jag skrivit tidigare ett förbannat ansvar att sitta på en stol som du fått av väljarna. Allt för att ge en bild av kommunfullmäktige för dem som inte besöker mötet regelbundet.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Kraft i vinden

Alla inlägg Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5481750-har-kan-det-bli-vindkraft
 
Jag minns att det fanns människor som trodde att de vindkraftverk som står intill Storas fabrik i Skutskär skulle låta som ett gäng höljudda propellerplan. De kommer störa de som bor nära, så enkelt var det. Men idag är det ingen som tänker på dessa snurror som blygt susar intill havet. Kan det vara för att vi just.. inte hör dem?

Nåja jag ser faktiskt dessa snurror som en trevlig attaktion och jag har flera gånger tagit en tur ut till den som det går att knalla fram till. Nu är givetvis inte syftet med dessa snurror att locka till sig nyfikna turister utan det är en energifråga. Där låter jag det vara osagt hur mycket vi spar in i ören på att bygga dessa men jag har hört indikationer att fabriken har sett en markant förbättring sedan snurrorna började snurra.

Dock dröjer det väl ett tag till innan den politiska rösten börjar ljuda. Vad tycker till exempel Miljöpartiet här? Har de överhuvudtaget något att säga om klimatfrågorna? Det har varit tyst om det sedan jag började intressera mig i alla fall. Men jag kanske har missat deras engagemang där. Jag ser dem lite titt som tätt i de lokala blaskorna men hittills ingen om klimatet.
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vardagshjälte med civilcurage

Alla inlägg Älvkarleby
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5473802-malin-stoppade-rattfyllerist

Malin Karlbrink gjorde något som många blundar för när de går förbi Systembolaget. Nu får vi hoppas att personen som blev stoppad får den hjälp den behöver för att inte falla djupare ner i ångestgropen.

Noterbart är att kommentarsfältet är besudlat av flera svagsinta människor. Istället för att se för vad artikeln handlar om pratar de om varför polisen inte var på plats, Systembolagets personals agerande och att man inte får ta nycklarna från någon och då ska minsann äldre och kvinnor fråntas sina nycklar?! Nej suck för de som orkar skriva strunt på nätet.

Kul för Malin och kanon att polisen uppskattar civilkuraget som vi alla faktiskt kan använda för att gemensamt få ett tryggare samhälle.
Ingen har kommenterat än bli den första!

4G är här!

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5433012-nu-ar-natet-snabbare
 
När vi precis lärt oss 3G på mobiltelefonerna så kommer 4G. Nja inte riktigt så illa är det väl inte ute bland människor. Det här är ett positivt men minst lika livsviktigt för att kommunen ska ha en sportslig chans att expandera. Företagare skall inte behöva fundera om de måste flytta ifrån Gårdskär, Långsand för att nätet inte är tillräckligt starkt ute på de små orterna. Idag sker det mesta online för en ny företagare och då är ett bra nät med bra hastigheter ett krav för att det skall fungera.

Ingen har kommenterat än bli den första!

En gammal kommun

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5462936-alvkarleby-kommun-150-ar
 

Det är visst lite stiltje i kommunen med nyheter så får ta och hugga en som är aktuell under hela år 2013.  Det här är absolut något viktigt att fira för de som bor i kommunen. Man bör samla ihop alla kunniga om historiken och använda vårt fina bibliotek för att skylta med den tid som varit.

Men som det verkar skall vi börja fira när året är på väg mot sitt slut. Vi kunde väl börjat fira redan första januari med ett hipp hipp hurra åtminstone. Och skall vi inte ta och utnyttja vår turism under sommaren och engagera dem i firandet av en anrik kommun med massor av historik.

Men kommunen har trots allt avsatt pengar för att fira så något kommer hända och jag hoppas att de förvaltar det här väl.
Ingen har kommenterat än bli den första!

En nämnd utan ekonomi

Alla inlägg Politik
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/alvkarleby/1.5473977-extra-mote-om-underskott

Ett extra möte om underskottet i UTOM-nämnden. Ja har vi inte suttit och skakat på huvudet allihopa när IFO presenterar sina siffror och det inte sker några åtgärder? Nu hänvisar man dock till vikariekostnader inom vården och det är samma problem som förskolan har haft i flera år. De som är ordinarie är för få och de jobbar ihjäl sig. Och som det ser ut inom vården idag så är det många vikarier som jobbar som ordinarie personal. Det finns alltså inte tillräckligt med människor för att täcka upp vården just nu.

Vad för åtgärder de ska komma fram till blir intressant. För hur de än gör kommer det kosta mer pengar. De ordinarie som ofta stannar hemma på grund av ohälsa från arbetet måste rehabliteras. Sedan måste arbetsplatserna och arbetsklimatet bli mildare för att undvika sjukskrivningar. Vi måste göra vården attraktiv för att enklare rekrytera nya, unga, arbetssugna människor. För annars kommer vården att förbli ett problem längst ner i näringskedjan.
 
Men vi får väl se vad KS lyckas trolla fram!
Ingen har kommenterat än bli den första!

HBT i Älvkarleby kommun

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5475722-pojke-i-en-flickas-kropp
 
Som flera redan kommenterat så går tankarna till Elias lycka i artikeln. Mycket intressant och välskrivet av Ulrika Rudberg på Arbetarbladet. För hur ofta hör vi av politikerna att de skall främja något för HBT-människor i Älvkarleby kommun? Jag hoppas det bara är en slump att den här grupperingen människor har hamnat i ett mörker i den politiska debatten för det handlar väl inte om okunskap och fördomar?

För er som känner er osäkra men ändå nyfikna kan kika lite på RFSLs hemsida. Där brukar det mesta finnas helt ocensurerat med bra och lättläst fakta.
 
http://www.rfsl.se/halsa/?p=1337
 
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

En modern biograf nära dig

Alla inlägg Skutskär
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5474471-rio-bio-kliver-in-i-en-ny-epok
 
Vi lever i en ny tid där både ljud och bild är bättre i de flesta hemmen i jämförelse med biograferna. I Skutskär har tiden stått stilla så pass att de har kört film på rulle ända fram till nu. Men förändringarnas tid är framme och nu kommer Rio Bio enklare att kunna visa både ny som gammal film på biografen. Det ger större möjligheter att expandera givetvis men första prioritet är väl att få folk att gå på bio överhuvudtaget. I en sådan fastfrusen kommun som denna krävs något alldeles extra för att vi ska komma ur divansoffan en vanlig kväll när inte krogen har öppet. Det återstår och se om Mona Hansson har verktygen för att lyckas locka dig flockvis med människor för det känns som ett krav nu när så många har valt att gå in med stora summor för att rädda biografen.

Biografen kan bli en viktig knutpunkt men riskerar även bli ännu en tom lokal. Vi måste börja anstänga oss för att bevara något av det gamla vi har i kommunen. För min egen del kommer jag göra mitt för att besöka och köpa en extra stor popcorn för att säkerställa att den står kvar en stund till i alla fall.
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Kommunens chef

Alla inlägg
http://arbetarbladet.se/nyheter/alvkarleby/1.5466570-ny-chef-i-alvkarleby
 
En het potatis minsann!

25 kommentarer redan och flera politker har redan sagt sitt och vet redan hur det kommer gå. Det vet inte jag i alla fall. Anna-Karin kunde sitt tydligen på bygg-kontoret och nu får hon spänna sina muskler som högsta hönset i en sällsynt virrig och stirrig hönsgård. Låt se det bli struktur på virrandet för annars lär vi börja nacka de som inte ens hittar rätt längre.

Vad det gäller om det är bra eller dåligt säger jag ingenting än. Hon får se till att visa vad hon går för och misslyckas hon kommer hon givetvis att få reda på det av de flesta som självsäkert redan laddat sina vapen. Men tänk ett varv till för hon kan göra så att kommunen börjar skina och då behöver vi inte skjuta skarpt. Inte på henne i alla fall. En salut möjligtvis för något som ingen av de andra kommuncheferna lyckats med.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Denna ständiga bandy!

Alla inlägg Skutskär Sport
http://gd.se/nyheter/alvkarleby/1.5448764-de-har-lagt-ny-grund-for-bandyn-i-skutskar

I artikeln går det att läsa om de tappra gubbarna som dragit slangar i flera dygn utan till någon som helst nytta. Vi trodde att 2013 skulle bli året då vi fick se bandyn återuppstå i Skutskär men icke. Det ser mörkt ut och hur mycket går det att tänja på föreningen egentligen?

Det är trist för orten och det är trist för den där Skutskärs identiteten som Socialdemokraterna lite hafsigt skrivit om i någon delårsrapport. Men är verkligen vårt samhälle redo att stå där med öppna armar och famna om sporten igen efter ett så långt uppehåll och tramsande både från politikers men även de ansvarigas håll?
 
Noterbart är att det är faktiskt några politker med på bilden, dock inte de mest aktiva inom politken men ändå någonting.

Vad kommer då hända med bandyn tror ni? Skall partierna gå till val igen med löftet att rädda bandyn? Det brukar ju smaka gott i kommunens munnar.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Varför gör jag det här?

Alla inlägg
Ja för att jag frustrerat bara står och tittar på när politikerna är allt mer tokiga i fullmäktige. Dessutom är det ingen annan som samlar upp artiklar kring de beslut som tas, ingen som kommenterar det som händer, ingen som verkar bry sig nämnvärt alls. Men jag bryr mig. Då skriver jag. Det blir blogg, twitter och facebook för "Vad Sker i Älvkarleby?"
Ingen har kommenterat än bli den första!

Aktiva politiker

Alla inlägg Politik
Hur aktiva är våra politiker i Älvkarleby kommun? Har de några bloggar? Twitter? Instagram? 

Nej jag hittar ingenting som tyder på att någon politiker, varken ordinarie eller ersättare, är aktiv på något forum överhuvudtaget. Det finns några som syns på de lokala tidningarna Arbetarbladet och Gefle Dagblads kommentatorsfält men i övrigt är det trögt. I vissa fall går inte ens mailen fram för att datorn har inte lanserats i hemmet än. Och då är vi kommunen som skall ge surfplattor till alla ordinarie politiker. Det var bättre förr eller hur? 
Ingen har kommenterat än bli den första!

2013

Alla inlägg Politik

År 2012 kommer nog ingen att komma ihåg och frågan är om 2013 kommer bli så mycket mer att minnas?

Kanske är det den här bloggen som kommer att skapa just den diskussion, debatt eller åtminstone uppmärksamhet hos medborgarna så att politiken åter blir intressant. Fast det verkar ju rätt omöjligt att göra sin röst hörd bland alla dessa människor som påstår sig vara politiker i Älvkarleby kommun. Hur många av dem vågar titulera sig det utanför Kommunfullmäktige? Är det någon som går före i kön på Coop och säger "jag är minsann politker så här bestämmer jag"?


I den här bloggen kommer en aktiv rapportering ske kring alla beslut som tas i kommunen. Men framförallt tänker jag lägga mitt fokus på just politikerna! De som knappt vågar ta emot frågor i fullmäktige från befolkningen. Så ljusskygga har de blivit. Men enligt mig är det ett förbannat ansvar att sitta på en politisk stol som du fått av de som röstat på dig. Du sitter där tack vare medborgarna från Älvkarleby kommun och då ska de få ställa dig till svars när du inte sköter dig. Men även få chansen att klappa dig på axeln när du mot förmodan tar ett bra beslut.

Hur ser läget ut inför 2013 då? Det har hänt en del hos partierna i kommunen där folk har flyttat och vissa har tillkommit. Somliga på ett liberalt bananskal och andra med goda grunder från tidigare listor. Vi tar dem i tur och ordning så får vi se hur det ser ut.

Socialdemokraterna - De har tappat ett av sina tyngsta namn i partiet nämligen Lars Öhman. Som ordinarie i fullmäktige men framförallt ordförande i UTOM-nämnden lämnade han ett stort tomrum hos kommunens största parti. Dock så drar nog skolan en lättnande suck eftersom nu kommer inte nämndens och hela kommunens politik bara kretsa kring missbrukare. Ett av landets sämsta skolkommuner bör väl prata lite oftare om det som är det största problemet?

Vänsterpartiet - Sigrid och Andreas sitter kvar men de har tappat en ersättare sedan valet. Frågan är om det kommer nickas lika mycket även under 2013?

Moderaterna - Har samma härliga gubbgäng i främsta ledet. Oppositionsrådet med vänner blir allt mer diffusa om de tillhör oppositionen överhuvudtaget. Det kanske blir klarhet under 2013?

Centerpartiet - Här ser det ut som tidigare och låter som det alltid gjort. Alltid ett steg bakom Moderaterna utan någon som helst intresse av att välja en egen väg politik.

Kommunens Väl - Jag vet inte om KV har en partifärg men om jag fick välja skulle jag säga, grå. Populisterna börjar se gamla och grå ut och det är sällan det är någon annan än Bengan som gör sin röst hörd i partiet. Ibland kan man väckas i en votering av att någon av de fyra röstar snett eller annorlunda. Dags att vakna det är 2013 nu!

Miljöpartiet - Hans Wennberg går med jämna mellanrum upp i talarstolen och pratar så att det isar i bänkraderna. Ibland är han förvånadsvärt tyst. Ibland är han inte där och då är det Ola Lindberg som står för talandet. Partiet som inte verkar vilja samarbeta med någon annan än sig själv.

Folkpartiet - Här händer det grejer. Tidigare kom man hem runt 23 på kvällarna men nu så brukar man chockat kunna konstatera att klockan bara blivit 21. Folkpartiet eller snarare Ann-Cathrin tog upp en stor plats och tid med sitt enda mandat i fullmäktige. Nu har hon flyttat och Anders Edin har tagit på sig det gigantiska ansvaret. Han har gjort några försök och 2013 blir ett år för honom att visa upp sig. Noterbart är att direkt när ACL försvann så var Folkpartiet välkommen i en av nämnderna igen. Vad betyder det? Att oppositionsmajoriteten har fått ett till parti?

Sverigedemokraterna - De hittar en snubbe som drar ni 70 röster till partiet men paret från Långsand gillande inte att bli omkryssad så han fick snällt stanna hemma. I övrigt skulle de lika gärna kunna ställa dit två säckar potatis och spraya dem blågula. De säger ingenting och när de väl gör det så beter de sig illa i talarstolen. Inte ens Sverigedemokraterna skulle kunna vara stolt över dessa representanter. Det är väl därför Pavel smyger i lokalerna och skriver motioner åt dem.

Visst känns det lockande att sitta och lyssna i fullmäktige under 2013?

Ingen har kommenterat än bli den första!